Enkele uitspraken die wijzen op egalitaire ideologie van de Leuvense prof. Ides Nicaise en Nico Hirtt in hun De School van de ongelijkheid, 2007
Wie niet akkoord gaat met hun egalitaire ideologie wordt al vlug als sociaal racist bestempeld.
p. 77 De nadruk op gelijke uitkomsten voor het basisonderwijs en voor het secundair onderwijs vormt een tweede cruciaal verschilpunt tussen egalitarisme en meritocratie. Nicaise en Hirtt stellen dus dat zij vanuit hun egalitaire visie gelijke uitkomsten propageren.
p.9: In zijn huidige organisatie is het onderwijs, volgens auteurs zoals Pierre Bourdieu in Frankrijk en Bowles in de VS, de instelling bij uitstek die bijdraagt tot de reproductie van sociale ongelijkheden generatie op generatie.
p.42 e.v. "Het werk van dezelfde onderzoekers toont aan dat de relatieve democratisering van het onderwijs vreemd genoeg tot stilstand komt na de Tweede Wereldoorlog, dus net op het moment dat we een massale toestroom van de kinderen van Jan met de pet in het s.o. constateren.
De massificatie betekent geen democratisering van de toegang tot het onderwijs."
Massificatie zonder reële democratisering!??????
p.52 Ook de toonaangevende Amerikaanse criticus van het onderwijs, Samuel Bowles, komt tot de conclusie dat de school generatie na generatie de sociale gelijkheid reproduceert.
p.81 Een strikte definitie van het nastreven van gelijke uitkomsten houdt in dat voor elk individu eenzelfde streefniveau vooropgezet wordt. Een ruimere definitie: De gemiddelde uitkomsten tussen kinderen uit verschillende sociale milieus moeten worden uitgeschakeld, zodat elke bevolkingsgroep uiteindelijk evenredig participeert aan alle onderwijsniveau.
Over dit morele principe bestaat een ruime consensus.
p. 134 : Een gemeenschappelijke stam tot 16 jaar is nodig om de waterval te stoppen.
p. 93 De ideologie van de aanleg is aanwezig
bij de aanhangers van die stelling die beweren dat niet alle jongeren gemaakt zijn voor het algemeen secundair onderwijs of voor hogere studies.
Zulke gedachten zijn dermate gemeengoed geworden, dat we niet altijd meer beseffen hoezeer ze een ideologie uitdragen die we zouden kunnen bestempelen als sociaal racisme.
P 88 Dat toont aan dat het IQ geen aangeboren capaciteit meet, maar gewoonweg de aanpassing van een bepaald individu aan test die zelf ook sociaal gedetermineerd zijn.
p. 102 De vervreemding die kinderen uit de volksmilieus tegenover de school ervaren wordt nog versterkt doordat ze in de school stuiten op een manier van omgaan met kennis die hun totaal vreemd is.
Nu staat de schoolse kennis vaak los van elk onmiddellijk bruikbaar oogmerk. (Invloed van visie van Bourdieu: symbolisch geweld uitgeoefend door curriculum van burgerij.)
|