Victor DEspallier (latere prof. onderwijskunde KULeuven) bijna 100 jaar geleden over reformpedagogiek van Ellen Key, John Dewey ... in Vlaamsch Opvoedkundig tijdschrift, februari 1929.
Na de emancipatie van de vrouw, na de emancipatie van de werkman, is nu de tijd van de emancipatie van het kind.
In de moderne pedagogische literatuur heeft men het nu steeds over Zijne majesteit het kind: volgens Ellen Key wordt De eeuw van het kind niet ingeluid Bevor Vatter und Mutter ihre Stirne (voorhoofd) vor de Hocheit der Kinder in den Staub beugen.
Pedocentrisme is de signatuur aller modern getinte didactiek. Alles vom Kinde aus de alleenzaligmakende leer.
Een afgodendienst bewezen aan het kind in de extreemste gevallen.
De Amerikaanse John Dewey vergelijkt de omwenteling in de pedagogiek, de pedocentrische geest in het algemeen, in de didactiek in het bijzonder, met die van Copernicus. De onderwijzer, heer en meester van de klas wordt de dienaar; het kind wordt de hoofdfiguur waaromheen alles wentelt. Zijn spontaneïteit regelt de keuze van de leerstof, enkel zijn belangstelling is nog van tel. Een Dewey, een Claparède en anderen zijn tekenend in dit opzicht. Hier heerst de autonomie van het kind-zijn!
En ook de jeugd is geen overgangsstadium meer; ze vindt de reden van haar bestaan in zichzelf. Ook dat is een kenmerkende gedacht die we steeds terugvinden en met de uiterste consequenties bij de Duitse rvolutionaire pedagogen ; bij een Wijneken, een Oestrich, een Gürlitt, een Kawerau.
Ellen Key schrijft in De eeuw van het kind (1900): Vooraleer vader en moeder hun voorhoofd voor de hoogheid van hun kind niet in het stof neerbuigen, vooraleer ze niet inzien dat het de toekomst is die in de gestalte van een kind in hun armen sluiert, zullen zij evenmin begrijpen dat zij ook niet de macht of het recht hebben aan dit nieuwe wezen wetten voor te schrijven,
Wanneer de vader in zijn kind de koningszoon ziet welke hij in deemoed en volgens zijn beste kunnen dienen zal, dan zal het kind tot zijn recht komen.
Wat moet onze houding zijn tegenover die refompdagogische strekking?
De moderne pedagogiek beweert de eigen aard van het kind ontdekt te hebben, van de knaap en het meisje; beweert de eigen aard te eerbiedigen; beweert het kind vrijgemaakt te hebben van de al te ambitieuze tussenkomst van de volwassene. Ze heeft naar eigen zeggen de jeugd geëmancipeerd.
Maar er is goede en slecht emancipatie is.
De moderne auteurs beweren steeds de kindernatuur te respecteren.
* Zijn het niet de extremisten inzake selfgovernment, die aan de kinderen lasten opleggen waaronder een doorsnee-volwassene bezwijkt?
*En wat met de mannen van de pedanalyse die de kinderlijkheid eerbiedigen?
*En is het de communistische school in Rusland en Duitsland die met haar productivisme en haar school-fabriek (arbeidsschool) de kindernatuur eerbiedigt?
Sedert de Zweedse revolutionaire Ellen Key haar boek schreef over De eeuw van het kind is dat woord tot een vlag geworden. Er is veel rijp naast veel groen in de pedagogische innovaties.
Foerster schreef: Men spreekt steeds over de eeuw van het kind. Er is ongetwijfeld nog geen eeuw geweest waarin zoveel grote kinderen het woord hebben gevoerd om hun kinderachtigheden in de plaats van de beproefde wijsheid van eeuwen te stellen.
|