kitokojungle

..welkom ! ..welkom ! ..welkom !

~ Gesticht àls Gesticht ter Voorkoming v/d Maatschappelijke Randdebiliteit ~

~ HÉT "progressief" Orgaan Der "Hangmatsocialisten" ~
Gesticht àls Gesticht ter Voorkoming v/d Maatschappelijke & Politieke Randdebiliteit

23-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.verlof voor de geërgerden
zoals jullie al zullen gemerkt hebben, nemen we een paar dagen vrijaf. Moet dienen om rond kerstbomen te zitten, kalkoenen te vreten, vettige boomstronken als dessert te verorberen, langharige in gekke pakjes verklede grijsaards die hohoho lallen leuk te vinden en vervolgens goeie voornemens te smeden die toch nooit zullen gerealiseerd worden. Dit alles voorafgaande aan een rondje volledige families kussen en het beste te wensen lahoewel we soms het tegengestelde durven te denken....maar ondanks dit alles blijven we het toch oergezellig vinden en je mag ons geloven! 
We wensen jullie dus allemaal welgemeend het allerbeste en hopen dat er volgend jaar nog veel ergerlijke zaken zullen gebeuren. Dat laatste komt zeker en vast uit!

23-12-2011 om 16:58 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
20-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.de duizendzevenentwintigste generatie Vlamingen kent grote leerachterstand
In De Standaard vonden we gisteren een opmerkelijk artikel over ons eigen Vlaemsche onderwijs. Men slaat ons steeds rond de oren met ronkende verklaringen dat Vlaanderen het beste onderwijs van de wereld heeft. Dat klopt gedeeltelijk want er zit een schaduwkantje aan. Allochtonen van de tweede generatie behoren nog steeds tot een groep in moeilijkheden als je het artikel hieronder leest. We zijn er natuurlijk van overtuigd dat het allemaal hun eigen schuld is zoals de meeste reacties op dit artikel wel duidelijk aantonen...
Onderaan publiceren we trouwens een kleine bloemlezing van deze reacties geschreven door autochtonen die dus geen leerachterstand kenden al zijn we d'r nog helemaal niet zo zeker van na het lezen van dergelijke idiote schrijfsels. Moest ik een allochtoon zijn van de tweede generatie, ik zou mij ook niet meteen erg gemotiveerd voelen om me te integreren als ik alle dagen dergelijke onzin van zogenaamde superieure wezens te lezen krijg...let ook op het toegekende aantal stemmen...Een beter bewijs dat er wat schort aan het onderwijs bij de duizendzevenentwintigste generatie autochtone Vlamingen kan je moeilijk bedenken of niet?


Allochtonen doen het beter op school

 • maandag 19 december 2011, 03u00
 • Auteur: Tom Ysebaert

   

 

BRUSSEL - De kloof die in België gaapt tussen de schoolprestaties van allochtone en autochtone kinderen, is kleiner geworden, zegt de Oeso. Maar ze blijft groot, zeker in Vlaanderen.

Van onze redacteur

Tussen 2000 en 2009 hebben kinderen uit migrantenfamilies in België een schoolse achterstand van een jaar ingehaald. Dat blijkt uit een analyse van het Pisa-onderzoek, waarmee de Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (Oeso) de onderwijsprestaties van vijftienjarigen in 36 landen vergelijkt. De Oeso meldde het nieuws al, als voorsmaakje van een rapport dat in april uitkomt.

Het was gebleken uit vroeger Pisa-onderzoek: op de Belgische, en met name de Vlaamse scholen, presteren de tieners prima in de internationale vergelijking. Maar de kinderen van migrantenfamilies (eerste en tweede generatie) doen het aanzienlijk minder goed.

Een vergelijking van de Pisa-resultaten van 2000 en 2009 voor leesvaardigheid leert dat het scoreverschil tussen beide leerlingengroepen met veertig punten verkleind is; dat komt overeen met een jaar achterstand. Daarmee doet België het goed, net als Zwitserland en Duitsland. In andere landen, zoals Zweden en Spanje, wordt de kloof nog groter.

De meeste vooruitgang wordt geboekt in Franstalig België. Zo is er is een stevige vooruitgang voor leesprestaties bij autochtone leerlingen aan Franstalige kant (+ 18 punten).

De score van allochtone leerlingen van de tweede generatie gaat er zowel aan Franstalige (+ 18 punten) als aan Vlaamse kant (+29 punten) op vooruit.

Nog een opsteker is dat kinderen van migranten van de eerste generatie weg blijven van de ‘bodemscore' inzake competenties, waar ze vroeger op bleven steken.

De socioloog Dirk Jacobs (ULB), die voor de Koning Boudewijnstichting het Pisa-onderzoek tegen het licht hield, vindt gejuich echter ongepast. ‘Het zou gek zijn als er geen verbetering was, na alle beleidsinspanningen', meent hij. ‘Ondanks de vooruitgang zien we dat de kloof tussen autochtonen en allochtonen in België nog bij de grootste is. In Vlaanderen is ze voor de tweede generatie zelfs het grootst van de hele wereld.'

‘Je moet dat jaar winst relativeren: we zijn van drie naar twee jaar schoolse achterstand geëvolueerd. Dat blijft zorgwekkend.'

De Vlaamse minister van Onderwijs, Pascal Smet (SP.A), ziet in de Oeso-analyse een indicatie dat een gelijke-onderwijskansenbeleid iets uithaalt, maar ook hij hoedt zich voor te veel enthousiasme. ‘Ons onderwijs slaagt er nog altijd niet in de sociaal-economische achterstand uit te vlakken met onderwijs', aldus zijn woordvoerder.

Zowel Smet als Jacobs is van mening dat de geplande hervorming van het secundair onderwijs – met een latere keuze van de studierichting – nodig blijft. Jacobs voegt eraan toe dat ook de strijd tegen de segregatie (‘zwarte scholen versus witte scholen') verder opgevoerd moet worden. Beletten dat leerkrachten wegtrekken uit ‘moeilijkere' scholen moet voor hem ook een prioriteit zijn.Op 19 december 2011 omstreeks 19:49, zei Karel Daneels, Turnhout:

volges een recent onderzoek vegen alle allochtonen hier aan alles hun voeten en hebben ze voor niets of niemand respect leren laat me niet lachen alleen profiteren ja en bijdragen tot de verschraling en achteruitgang van het onderwijs omdat ze gewoon niet kunnen of willen volgen

Op 19 december 2011 omstreeks 19:21, zei Jack Daniel, Mechelen:

Als docent in het hoger onderwijs merk ik dat het mondeling Nederlands van de enkele (Arabische) allochtonen die ik jaarlijks zie erg sterk doorspekt is met een Arabisch accent en vaak ook grammaticaal ondermaats ('die meisje') Ik weet niet hoe het komt want onlangs nog gaf ik les aan een studente van Poolse afkomst (10 jaar in België) die perfect compleet accentloos Nederlands spreekt. Hoe komt dat? Geen idee. Ik heb gelezen dat het cool staat om met een Arabisch accent te spreken onder de maghrebijnen. Iemand?

1 reacties

Op 19 december 2011 omstreeks 20:25, zei Thomas K., Antwerpen:

Ze doen dit bewust. Om zich zo te onderscheiden van de Belgen en hun minderwaardige cultuur. Meer hoef je daar niet achter te zoeken.

Op 19 december 2011 omstreeks 16:11, zei Patricia De Mulder, Oostakker:

Ongeveer 10 jaar geleden volgde ik een cursus in Nederland. Daar waren ook allochtonen aanwezig. Deze mensen spraken perfect Nederlands, zelfs met het 'Hollands' accent. Als ik in België allochtonen hoor praten spreken ze 'een soort Nederlands-met vreemd accent'. Ik denk dat onze politiekers zich dringend in Nederland moeten gaan informeren hoe het komt dat allochtonen aldaar perfect Nederlands kunnen praten en in België niet. Ik vraag me ondertussen al 10 jaar af wat het verschil in aanpak is. Met deze wijsheid is misschien ook de lijn door te trekken naar onderwijs en integratie.

1 reacties

Op 19 december 2011 omstreeks 16:22, zei Stijn I., Zwijnaarde:

Zeer pertinente vraag. Hoe komt het dat de pubers in het Chinees restaurant om de hoek vlekkeloos Nederlands spreken en er anderzijds haar staat op het Nederlands van onze Turkse sporttrainer - nochthans derde generatie?

Op 19 december 2011 omstreeks 13:29, zei Stefan V., Keerbergen:

Ik vroeg laatst aan een collega (3de generatie, voorouders afkomstig uit Marokko) welke taal zij thuis sprak met haar man en kinderen (idem). Antwoord: Marokkaans. Nochtans wil ze in België blijven en wil ze niet meer terug naar het land van haar voorouders. Waarom dan nog Marokkaans leren aan haar kinderen (4de generatie)? 'Ah, maar dat is onze cultuur.' Die kinderen beginnen dus nog steeds met een taalachterstand.

2 reacties

Op 19 december 2011 omstreeks 15:26, zei Magali K., Kapellen (Antwerpen):

Zolang dat die kinderen buiten de familiekring voldoende in contact komen met het nederlands zal dit geen enkel probleem geven. Trouwens, probeer u kinderen maar eens op te voeden in een taal die niet u moedertaal is. Bovendien is culturele diversiteit verrijkend.

3 reacties

Op 19 december 2011 omstreeks 20:55, zei Pascal Devillé, Brussel:

Welke culturele verrijking hebben de migranten die hier sinds de jaren 70 zijn binnengekomen dan wel teweeggebracht ? Eerst en vooral had europa reeds veel vroeger een grote kennis van de meeste culturen door haar kolonisaties die duurden tot in de 20ste eeuw.Er was geen kontinent waar europeanen geen voet aan wal hadden gezet.Er werden duizenden boeken over geschreven en veel kunstgoederen werden aangesleept.De westerse hyppies reisden vanaf de jaren 60 de ganse wereld rond en de kennis en appreciatie voor bijvoorbeeld de oosterse cultuur en filosofie van landen als india, china en japan groeide snel in de volgende jaren.Dat reizen is sindsdien alleen maar toegenomen ook door de europese jan-met-de-pet.(En culturele uitwisseling gebeurt nu toch volop via de moderne communicatiemiddelen).

Op 19 december 2011 omstreeks 20:30, zei Thomas K., Antwerpen:

Ja, nogal verrijkend hé. Mijn buurt is een no-go zone voor vlaamse meisjes. Iedereen hangt hier een religie aan die haat verkondigd. Onze steden worden gegeseld door gedragsgestoorde jongeren en onze sociale zekerheid staat onder druk door de o zo verrijkende kroostrijke gezinnen. Hééél verrijkend.

Op 19 december 2011 omstreeks 15:44, zei Stijn I., Zwijnaarde:

Niet mee eens. Frans of Nederlands goed beheersen is net uiterst belangrijk om uit hun eigen monocultureel coconnetje te geraken en vooral: scholing en werk van een hoger niveau aan te kunnen. Het Nederlands of Frans van een kind dat eerste cruciale jaren in een andere taal wordt opgevoed, zal nooit van hetzelfde niveau zijn dan dat van de moedertaal. Als het kind én in het NL/FR én in de moedertaal van de ouders tegelijk opgevoed wordt, zal het niveau ook hoger zijn. Maar dat gebeurt vaker wel dan niet. Die kinderen, hoe intelligent of welopgevoed ze ook mogen zijn, beginnen dus met een achterstand die alleen de meest wilskrachtigen volledig zullen kunnen overbruggen. Dat zijn dan de - helaas - witte raven die het wel tot arts, advocaat of kaderlid schoppen. Om de achterstand dan maar louter op het onderwijs te steken, is nogal zwak.

Op 19 december 2011 omstreeks 15:17, zei Stijn I., Zwijnaarde:

Ik heb ook het gevoel dat in deze groep zich de grootste problemen situeren inzake niet echt willen integreren. Een extreem voorbeeld: de grootmoeder van een Marokkaanse vriend: al 45 jaar in Brussel, nooit gewerkt, spreekt enkel een beetje gebroken Frans (net voldoende om naar de bakker te gaan) maar wel zeer goed op de hoogte van welke uitkeringen e.d. er te krijgen zijn. Verder kijkt ze neer op alles wat westers is; Belgische meisjes zijn automatisch sletten waar mijn vriend niet mee thuis hoeft te komen. Het grootste deel van zijn uitgebreide familie is in hetzelfde bedje ziek: goed Marokkaans spreken is belangrijker dan goed Nederlands of Frans, school is tijdverlies, 'het westen' is verdorven, huwelijkspartners zijn altijd Marokkaans, vaak nog import ook enz. Tja... Spijtig, want zij geven andere migranten die wel hun best doen - en zo zijn er ook veel, ook Marokkanen - een zeer slechte naam.

Op 19 december 2011 omstreeks 13:29, zei Marc D., Antwerpen:

Eerlijk gezegd vind ik het nogal een rommelig artikel. Er worden een paar relatieve cijfers (relatief tegenover een vorige studie) vermeldt, maar geen enkel absoluut cijfer. Sommige van die relatieve cijfers verwijzen dan enkel naar het franstalig onderwijs, maar de tegenhanger voor het Vlaams onderwijs krijg je dan weer niet. Je krijgt ook geen enkele definitie (vb wat is een autochtoon van de eerste of tweede generatie? Is een Nederlands kind dat school loopt in Wuustwezel allochtoon? Is een kind met hier geboren vader en elders geboren moeder 1ste of 2de generatie?). En is het te veel gevraagd om een link te plaatsen naar een plek waar die gegevens wel te vinden zijn?

Op 19 december 2011 omstreeks 13:04, zei Arharch Arharch, Lokeren:

Gelukkig weer iets over allochtonen. Reacties zoals verwacht: Luik, iets over huizen, niveau naar beneden, ... Niemand die het in zijn hoofd haalt om eerst dat Oeso rapport te lezen. Als het niveau van universiteiten naar beneden gaat dan zou het denk ik toch niet aan die weinige allochtonen liggen die er binnen geraken. Maar ja net zoals al die andere allochtonen weet ik waarschijnlijk niet waar ik het over heb.

1 reacties

Op 19 december 2011 omstreeks 13:13, zei Marc D., Antwerpen:

'Niemand die het in zijn hoofd haalt om eerst dat Oeso rapport te lezen.'. Dat is ook nogal moeilijk, aangezien het rapport pas in april vrijgegeven wordt...

Op 19 december 2011 omstreeks 12:03, zei Gregory Müsing, Hemiksem:

Als hun socialistich imperium moet blijven bestaan, is de enige oplossing van alles naar beneden te nivelleren, anders zouden alle autochtonen mogenlijk met de jaren slim genoeg worden om rechts(er) te gaan stemmen. Het volk dom houden is iets wat toch al jaar en dag werkt.

20-12-2011 om 08:38 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
19-12-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.l'oiseau bleu
en omdat we vanmorgen te weinig tijd hadden om wat informatie te geven over de tentoonstelling:

L'Oiseau bleu

Beluister deze pagina met proReader
Affiche L'Oiseau bleu

Tentoonstelling L'Oiseau bleu. Op zoek naar geluk - A la recherche du bonheur - Chasing Happiness - 青い鳥を追い求めて

Van vrijdag 9 december 2011 tot en met zondag 22 april 2012 loopt in Kunsthal Sint-Pietersabdij de tentoonstelling ‘L’Oiseau bleu. Op zoek naar geluk.’ De tentoonstelling evoceert het gelijknamige filosofische sprookje van Maurice Maeterlinck.

L’Oiseau bleu: het stuk

In 1908 voltrok zich een wonder in de kunst. De symbolist Maurice Maeterlinck had een nieuw theaterstuk geschreven, niet nog maar eens een doodsomber verhaal, maar iets wat op een sprankelend sprookje leek. ‘L’Oiseau bleu. Féerie en six actes et douze tableaux’ vertelt over twee kinderen die tijdens een fantastische tocht en een opeenvolging van vreemde ontmoetingen jacht maken op de Blauwe Vogel. Aanvankelijk onuitvoerbaar geacht, werd het stuk in 1908 toch gelanceerd in een avant-gardetheater in Moskou. Het kende meteen een stormachtig succes. Vooral in Rusland, Engeland, de Verenigde Staten en Japan verwierf het met de jaren een cultstatus.

De tentoonstelling ‘L’Oiseau bleu. Op zoek naar geluk’ evoceert dit gelijknamige filosofische sprookje. Met fluweelzachte hand wordt de bezoeker meegevoerd in de mysterieuze droom van Tyltyl en Mytyl, kinderen van een houthakker. Geleid door het Licht dwalen broer en zus achtereenvolgens door het Land van de Herinnering, het Paleis van de Nacht, het Woud, de Tuin der Vreugden, het Kerkhof en het Rijk van de Toekomst, waar de kindjes op hun geboorte wachten. Hun opdracht is het bemachtigen van de - ongrijpbare - Blauwe Vogel, die symbool staat voor het geluk. Dankzij een diamant zien ze heel even de ware aard of de ziel van de dingen en de essentie achter de schijn. Ze ontwaken uit hun betoverde droomreis met een andere, mooiere kijk op de eenvoudige wereld waarin ze leven.

Maeterlincks filosofie

Maeterlinck noemde ‘L’Oiseau bleu’ een ‘féerie’ of sprookje, maar in een brief schreef hij dat ‘cet Oiseau qui n’a l’air de rien’ moeilijker te vertalen was dan een bladzijde filosofie. In een luchtige verpakking, optimistisch gestemd, vertolkt het zijn persoonlijke zoektocht naar een antwoord op de grote levensvragen en het lot van de mens, helemaal in de lijn van zijn vroegere symbolistische toneelwerk en zijn beschouwende essays. Tyltyl en Mytyl maken geen avonturen mee zoals in de klassieke sprookjes; ze ontmoeten geen reuzen, draken, of betoverde dingen. Hun reis is vooral een moreel avontuur, een introductie tot de wijsheid. Maeterlinck liet zich hiervoor inspireren door de Duitse romantici; hij combineerde elementen uit de volkse sprookjes of ‘märchen’ van de gebroeders Grimm met die uit de literaire kunstsprookjes van Novalis en Tieck. Blauw, de kleur van het absolute, was ook de geliefde kleur van de Duitse romantiek. Bij Novalis is alles blauw; het is de kleur van de filosofie en zijn blauwe bloem staat voor het onvervuld verlangen. Zo verborg Maeterlinck een veelgelaagde, universele boodschap in zijn werk. De kinderlijke zoektocht is tegelijk een initiatie in de wereld van de volwassenen, met zijn geheimen van leven en dood, van verleden en toekomst. Hij onthult het mysterie dat vervat zit in het alledaagse en biedt een hoopvol perspectief op de mens en zijn finaliteit. Daardoor kon en kan het toneelstuk iedereen van jong tot oud aanspreken.

Toneel in een tentoonstelling?

Net zoals Moskou in 1908 gaat Gent in 2011 de uitdaging aan. Kunsthal Sint-Pietersabdij brengt ‘L’Oiseau bleu’ voor het eerst als een tentoonstelling met een originele scenografie, in een multimediale presentatie. Door het specifieke karakter van het werk kan de bezoeker de nachtelijke zoektocht van de twee kinderen doorheen de opeenvolgende kleurrijke taferelen zelf meemaken. Zoals Tyltyl en Mytyl beleeft hij of zij deze feeërie, niet vanuit een theaterstoel maar wandelend door het stuk in de grote abdijrefter, die voor de gelegenheid werd omgetoverd in een sprookjeslandschap onder een fonkelende sterrenhemel. In de audioguides krijgt de oorspronkelijke tekst de volle aandacht.

Samenwerking met NTGent

De realisatie van de audiogidsen gebeurde in nauwe samenwerking met NTGent. Bernard Dewulf, winnaar van de Libris Literatuur Prijs 2010, herwerkte de tekst in zijn karakteristieke ingetogen stijl, die wonderwel aansluit bij de sfeer van ‘L’Oiseau bleu’. Acteurs uit het vaste ensemble van NTGent spraken de dialogen in. De stemmen van topacteurs als An Miller, Chris Thys, Els Dottermans, Oscar Van Rompay en Steven Van Watermeulen brengen het sprookje tot leven. De arrangementen van Ron Reuman trekken de bezoeker mee in de feeërieke droomwereld van ‘L’Oiseau bleu’.

Originele scenografie

Voor de scenografie werd gebruik gemaakt van originele ontwerpen voor de vroegste opvoeringen uit de wonderjaren: de wereldcreatie in het Kunsttheater in Moskou (1908) gerealiseerd door de baanbrekende regisseur Konstantin Stanislavski en later hernomen door het Théâtre Réjane in Parijs (1911), de opvoering in het Haymarket Theater Royal in Londen (1909), de opera in het Metropolitan Opera House in New York (1919) en diezelfde opera van Albert Wolff in de Munt in Brussel (1920). Dankzij de medewerking van het Moscow Art Theatre Museum, het Fitzwilliam Museum in Cambridge en de Munt in Brussel kunnen prachtige kostuumontwerpen en decormaquettes de bezoeker meenemen in de sfeer van die allereerste opvoeringen.

The Blue Bird craze

De tentoonstelling besteedt ook aandacht aan de hype die L’Oiseau bleu veroorzaakte. Het stuk zou de jury in Stockholm finaal over de streep trekken om de Nobelprijs voor Literatuur in 1911 aan Maeterlinck toe te kennen en hoewel de Eerste Wereldoorlog de optimistische boodschap van de Blauwe Vogel fnuikte, herrees hij meteen daarna in New York als opera. Er volgde een ware ‘Blue Bird mania’ in Amerika en Engeland, waar Maeterlincks vogel tot op vandaag het populairste gelukssymbool blijft. Zelfs Paul McCartney zong ooit ‘I’m a bluebird’.

En het sprookje was nog lang niet uit. Door de jaren werd het vertaald in liefst vijfentwintig talen en in Japan raakte het mettertijd verankerd in het collectieve geheugen en in de populaire cultuur. Sinds 1911 werd het er meer dan honderd keer uitgegeven. Het is nog steeds erg geliefd als kinderverhaal, manga en anime. Ook in Rusland zijn Tyltyl en Mytyl nog springlevend. Elk kind kent daar dit feeërieke sprookje. België wordt er zelfs ‘Het land van de Blauwe Vogel’ genoemd.

Het succesverhaal werd ook enkele keren verfilmd, onder meer ‘The Blue Bird’ in 1940 met Shirley Temple als Mytyl en in 1976, in regie van George Cukor en met Elizabeth Taylor als heks en fee. Die versies konden echter de stille film van Maurice Tourneur uit 1918 niet overtreffen. Het was wachten tot dit jaar, toen de Vlaamse filmregisseur Gust Vanden Berghe met een nieuwe frisse ‘Blue Bird’ het publiek van het filmfestival in Cannes verraste.

In primeur is ook een reeks originele tekeningen te zien van Carll Cneut uit het kersverse kinderboek De Blauwe Vogel. Deze prachtige hertaling voor kinderen vandaag van de hand van Do Van Ranst werd ter gelegenheid van de tentoonstelling uitgegeven door De Eenhoorn.

Maurice Maeterlinck

Als afsluiter van de tentoonstelling belichten de makers tevens de figuur van Maurice Maeterlinck: de jeugdjaren in zijn geboortestad Gent, zijn extravagante woonplaatsen in Frankrijk, zijn relaties met Georgette Leblanc en Renée Dahon, en de Nobelprijs voor Literatuur die hem in 1911 werd toegekend. Voor het eerst worden de medaille en het fraaie diploma van de Nobelprijs, mét Blauwe Vogel, in Gent getoond. Dit alles laat de bezoeker toe de tentoonstelling niet alleen te beleven als blauwe feeërie, maar tevens als een nadere kennismaking met Maeterlincks fascinerende leef- en denkwereld.

‘L’Oiseau bleu’ en kinderen

Kinderen vanaf acht jaar kunnen samen met hun ouders genieten van het hoorspel in de audiogids.
 
Kleuters

Voor jongere kindjes is er de zoektocht ‘Waar zit die geluksvogel?’. Samen met hun mama, papa, opa, oma, meester of juf gaan ze op zoek naar leuke voorwerpen in de tentoonstelling. Aan het einde van hun tocht mogen ze hun geluksvogel inkleuren en krijgen ze er een cadeautje bovenop.

Meneer Maurice in de klas

Leerkrachten uit het lager onderwijs kunnen ‘L’Oiseau bleu. Op zoek naar geluk’ samen met hun klasje gratis bezoeken. Het educatieve pakket dat ter voorbereiding van het tentoonstellingsbezoek kan worden aangevraagd, werd voor hen uitgewerkt in samenwerking met vzw Rijms, de Pedagogische Begeleidingsdienst Stad Gent en WOCK. Met als leidraad thema’s als geluk, talent en tijdsgeest komen de leerlingen onmiddellijk tot de kern van de zaak en worden ze op een creatieve manier door de tentoonstelling geloodst.

Het uur blauw

Gedurende de tentoonstelling wordt de Bibliotheekzolder in de Sint-Pietersabdij op dinsdag en donderdag omgetoverd tot een waar theateratelier. Schoolgroepen werken er samen met Jeugdtheaterhuis Larf aan improvisatiesessies rond geluk. Centraal staan Maurice Maeterlinck en de tijdsgeest waarin hij leefde.

Publicatie

Bij de tentoonstelling hoort een begeleidende, rijk geïllustreerde publicatie, ‘L’Oiseau bleu. Op zoek naar geluk.’ in Nederlandse en Franse versie. Na een introductie met de integrale tekst van het derde tafereel ‘Het land der Herinnering’ bevat het boek bijdragen van André Capiteyn, die ‘L’Oiseau bleu’ situeert binnen Maeterlincks leven en werk, van prof. Christian Angelet over de diepere betekenis van ‘L’Oiseau bleu’, van Martine Van Asch over de contacten tussen Maeterlinck en regisseur Stanislavski, van prof. Beachboard over de ‘Blue Bird-craze’ in de Verenigde Staten en over de onwaarschijnlijke impact van Maeterlinck en de Blauwe Vogel in Japan door prof. W.F. Vande Walle, die hiervoor bijzondere research deed aan de Shirayuri University in Tokio.

Kader

‘L’Oiseau bleu. Op zoek naar geluk’ kadert in het uitgebreide programma van het Maeterlinckjaar 2011, georganiseerd door het Departement Cultuur van de Stad Gent naar aanleiding van de 100ste verjaardag van deze literaire Nobelprijs.

Praktisch

De tentoonstelling is te bezoeken in Kunsthal Sint-Pietersabdij, Sint-Pietersplein 9, 9000 Gent, van vrijdag 9 december 2011 tot en met zondag 22 april 2012.

Openingsuren: van dinsdag tot en met zondag van 10 tot 18 uur, gesloten op maandag. Uitzonderlijk open op maandag 26 december 2011. Gesloten op zaterdag 24, zondag 25, zaterdag 31 december 2011, zondag 1 en maandag 2 januari 2012.

Toegang

Individuele bezoeker: 9 euro
Kortingstarief: 6,75 euro
19 tot -26 jaar: 4 euro
-19 jaar: gratis
De toegangsprijs omvat het gebruik van de audiogids, die beschikbaar is in drie talen: Nederlands, Frans en Engels.

Met je toegangsticket van ‘L’Oiseau bleu. Op zoek naar geluk’ kun je genieten van 1 euro korting voor de tentoonstelling Minne-Maeterlinck in het Museum voor Schone Kunsten, en omgekeerd.

Reservaties

Tel. 09 267 14 66, e-mail boekjebezoek@gent.be

Publicaties

‘L’Oiseau bleu, op zoek naar geluk.’ André Capiteyn (red.), uitgeverij Snoeck Publishers, 2011, 120 p., 100 illustr. - ISBN 978-94-6161-029-4 - 19,95 euro
Ook in Franse versie: ‘L’Oiseau bleu, à la recherche du bonheur.’
ISBN 978-94-6161-030-10

‘De Blauwe Vogel.’ Do van Ranst (red.) en Carll Cneut (ill.), uitgeverij De Eenhoorn, 2011, 96 p. – ISBN 978-90-5838-733-2 – 14,95 euro

Informatie:


Dienst Kunsthal Sint-Pietersabdij en Historische Monumenten
Sint-Pietersplein 9
9000 Gent
Tel.: 09 243 97 30
Fax: 09 243 97 34
E-mail: sintpietersabdij@gent.be

Openingsuren: van dinsdag tot zondag van 10 tot 18 uur.

Verantwoordelijke: mevrouw Doreen Gaublomme, waarnemend directeur.

Gesloten op maandag en op 24, 25 en 31 december en 1 januari.


19-12-2011 om 17:21 geschreven door Vorser-Raadgever  

0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 5/5 - (1 Stemmen)
Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De blijde (weder)intrede van Maeterlinck in Gent en over perzikken met 2 k's
Dit weekend de tentoonstelling bezocht "l'oiseau bleu" op één van de mooiste locaties in deze lage landen namelijk de Gentse Sint-Pietersabdij. Prachtige tentoonstelling en een schitterende hommage aan de enige nobelprijswinnaar literatuur die we hier hebben gekend. Dus een aanrader voor iedereen die nog nooit gehoord heeft over Maeterlinck en twee uurtjes op overschot heeft gedurende deze kerst- en nieuwjaarsperiode en toch niet wil opgaan in de mensenmassa's die rondslenteren in de al of niet overdekte winkelcentra. Neem gerust de (al wat oudere) kindjes mee!
We zouden echter ons eigenste zelve niet zijn indien we toch niet wat giftige commentaren kwijt wilden raken over het randgebeuren. Met het randgebeuren bedoelen we dan de heel verzorgde uitgave van het boek "Wonen in dromen". Dat mooie fotoboek laat ons de droomhuizen zien die Maeterlinck heeft bewoond al of niet met een mooie madam.  Zeer mmooi uitgegeven met prachtige foto's van één van zijn nazaten die we enkel kunnen loven voor dit initiatief MAAR8 Er is dus weer eens een MAAR. Wanneer je een tekst schrijft over een nobelprijs literatuur ook al schreef die dan in de Franse taal dan verwachten we op zijn minst dat er foutloos Nederlands wordt gebruikt. Er bestaan immers voldoende methodes om teksten te corrigeren of te laten corrigeren. De Maeterlinckstichting stelt in voor-en nawoorden dat ze de erfenis wil in ere houden van de Gentse Franstalige auteur en dat ze hoopt dat ook de in het Frans schrijvende Vlaamse schrijvers eindelijk hun verdiende plaats zullen krijgen die ze verdienen. Ons moet je hiervan niet overtuigen, we pleiten reeds lang voor de erkenning van hun werk. Je vindt echter in de teksten rond de mooie foto's woorden als perzikken, posseren en andere miskleumen.......
Een boek waarvoor je een bijna 34€ vraagt mag dan liefst wel in een foutloos Nederlands geschreven worden. Het is geen gratis blogje...
En we vinden het des te spijtig omdat het een prachtig boek is en zijn prijs overwaard. Het belicht inderdaad een te weinig bekend aspect van de Gentse schrijver en het onderzoek van de achterkleinneef van Maurice is zeker de moeite waard om glezen te worden en vooral om bekeken te worden maar het blijft ergerlijk dat men niet eens zonder fouten schrijft in de taal die beweert de erfgenaam te zijn van dit Kulturele patrimonium....misschien is het de postume wraak van de toenmalige Belgische en Gentse Franstalige burgerij op het Vlaemsch...We doen het onszelf aan natuurlijk...foei foei fei 


 • Het kasteel Ryvissche in Zwijnaarde zoals het er vandaag uitziet. Maeterlinck beleefde er heerlijke jeugdjaren.
 • Het kasteel Ryvissche in Zwijnaarde zoals het er vandaag uitziet. Maeterlinck beleefde er heerlijke jeugdjaren.

  GENT - Dat Nobelprijswinnaar Maurice Maeterlinck (1862-1949) erg verknocht was aan Gent toont een foto aan uit het pas verschenen boek ‘Wonen in Dromen’. Je ziet een detail uit een interieur uit zijn laatste woning in Nice. Aan de muur hangt de beroemde kaart van Gent uit 1534. Fotograaf Nicolas Maeterlinck is de achterkleinneef van Maurice Maeterlinck. Hij is fotograaf en ging op zoek naar de droomplekken war Maeterlinck woonde. Het prachtig uitgegeven boek biedt een inkijk inde wonderlijke woonwereld van de Nobelprijswinnaar literatuur.

   

  Ryvissche

  Op een van de eerste foto’s in het boek zien we de stoere toegangspoort met twee romantische torentjes van kasteel Ryvissche in Zwijnaarde. Daar woonde de grootmoeder van Maurice Maeterlinck. Als kind was hij dol op zijn grootmoeder. In zijn memoires ‘Bulles bleues’ haalt hij met warme gevoelens herinneringen op aan zijn tijd in Zwijnaarde en aan de Bourgondische maaltijden die ze serveerde. Het kasteeltje was omgeven door een prachtige natuur. Deed hij daar zijn liefde op voor buitenissige gebouwen? Zijn vader had dan weer een groot landgoed in Oostakker, waar de kleine Maeterlinck veel speelde en van de natuur genoot. Het kasteel bestaat nog en in het boek wordt geopperd dat het de geknipte plek is voor een Maeterlinckmuseum.

  Normandië

  Zodra hij Gent heeft verlaten in 1897 zou hij in almaar grotere en merkwaardiger gebouwen wonen. Eerst kwam hij met zijn geliefde de actrice Georgette Leblanc terecht in een Normandisch liefdesnest in het dropje Gruchet Saint-Siméon nabij Dieppe. Het landhuis heeft vandaag nog steeds de charmante stijl van toen.

  Abdij

  In 1907 verhuist het paar naar de abdij van Saint-Wandrille-de-Fontenelle, in de buurt van Rouen. Hij huurt de eeuwenoude abdij voor tien jaar. Zijn levensgezellin en actrice Georgette Leblanc voerde er Shakespeares ‘Macbeth’ en Maeterlincks ‘Pelléas et Mélissande’ op. Naar het voorbeeld van Wagner in Bayreuth moest de abdij het decor voor haar artistieke droom worden. Vandaag is het weer een abdij.

  Lam Gods

  In 1924 kocht hij het kasteel van Médan op 25 km van Parijs. Het had 15 hectaren park. Maeterlinck was gescheiden van Georgette Leblanc en was gehuwd met de jongere actrice Renée Dahon. Boven hun bed hing een kopie van het Lam Gods.

  Extravagante villa

  Hij had ook nog landhuizen, zoals ‘les 4 chemins’ in Grasse en in Nice ‘Les abeilles’. In 1939 kocht hij de villa Orlamonde nabij Nice. Het gebouw moest aanvankelijk een casino worden, groter dan dat van Monte Carlo, maar het raakte nooit afgewerkt en Maeterlinck kocht de onafgewerkte bouwwerf. Hij liet er een superluxe villa, gelegen op een rotsachtige helling, met een weergaloos uitzicht op de middellandse zee van maken. Naast een tuin van drie hectaren was er een privéstrand. In de immense marmeren gangen en tussen de onyx zuilen kon je de personages uit zijn werk zo voor de geest halen.

  IJzeren werkdiscipline

  Maeterlinck woonde in immense gebouwen, maar was gek genoeg liefst alleen. Lezen en schrijven waren zijn hoofdbezigheden en dat doe je alleen. Hij had een ijzeren werkdiscipline. Over hoe ze in die immense gebouwen leefden zijn er mooie anekdotes. In de abdij rolschaatsten ze door de gangen, in Orlamonde woonde hij met zijn vrouw, zijn dienstmeid en een meute honden. Buiten schoot hij wel eens op de schaduwen van zijn honden.
  Aantrekkelijk is de mengeling van oude en nieuwe foto’s, maar ook de teksten vertellen veel over de extravagante auteur en zijn woonplaatsen. Veel is nog intact gebleven. Het is de verdienste van achterkleinneef Nicolas Maeterlinck dat hij al die sporen vastlegde in prachtige foto’s. Voor de teksten was er medewerking van André Capiteyn en Fabrice Van de Kerckhove.

  Wonen in dromen. Door Nicolas Maeterlinck. Pandora Publishing. 120 blz. 33.95 euro.

  19-12-2011 om 09:21 geschreven door Vorser-Raadgever  

  0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (2 Stemmen)
  Categorie:Een uitgesproken "Grr#!!♪♫@||#♫♪☻"-Kitokojungle-Opinie !!  Inhoud blog
 • The brave new world is werkelijkheid...
 • ook interessant
 • Yaz...Yasmine...
 • en contraceptie in Belgistan...
 • Problemen in Frankrijk en USA met bepaalde contraceptiva...
 • ergerlijk 2013!
 • Femmes de Rue iedereen geeft commentaar, wij dus ook
 • De valsche Fransman nog maar eens verslagen...
 • Armoedebestrijding...Geen enkele minister heeft er naar gevraagd...
 • anderhalf miljard euro subsidies weggegooid in zonnepanelen...
 • Deltastichting niet blij....
 • Dag Allemaal vaandeldrager in de Vlaemsche ontvoogdingsstrijd!
 • Leve de tsjeven met hun kerncentrales en Bart Van Rompuy
 • Artistieke vrijheid in Vlaenderen en op de VRT!
 • EUREKA en DRIEWERF HOERA HIPHIP geen slimme meter in huis!
 • Hier zijn we weer !
 • >Dewinter getuigt over de zwanworstaanval op kinderen...
 • De voedselberg van Steven De Geynst
 • Luc Barbé...een heel kleine rehabilitatie...
 • een hoofddekselvergelijking
 • verlof voor de geërgerden
 • de duizendzevenentwintigste generatie Vlamingen kent grote leerachterstand
 • l'oiseau bleu
 • De blijde (weder)intrede van Maeterlinck in Gent en over perzikken met 2 k's
 • Belgie in het nieuws
 • Bernard de pilchard en het idyllisch kustlandschap
 • de levensverwachting van de Duitse armen biedt een oplossing voor de vergrijzing!
 • Hoera, de gestapo is terug...de Grimbergse kliklijn
 • leve de revolutie
 • ARCO, Tsjevenstreken in het kwadraat!
 • een visie op de Russische verkiezingen...
 • Wij hangen graag de propere uit...
 • Filip De Winter verhuist naar Namibië, hoera!
 • den ellentrik als grondstof
 • Black woman : Tu sens la fleur le matin et le poireau le soir. Non merci !
 • energie veroorzaakt vergeetachtigheid
 • bijna weer oorlog in Mesen...een belgenmop..
 • RIP SVETLANA ALILUYEVA...wie haar niet kent zoekt het maar eens op en leest haar boeken...
 • zonnepanelen zien klaar maar ook nazidassen op de VRT
 • Vlaanderen op zijn smalst en de lul van de dag
 • een monument
 • young media summit
 • met het schaamrood op de wangen
 • Spanje in actie tegen privatisering van het onderwijs
 • Er zijn dus toch nog verstandige mensen in Vlaanderen....de SERV
 • occupy Wall Street
 • Alaa Abdel -Fattah
 • ARCO het einde...
 • Tolerante Vlamingen?
 • madam van de dag: Ann Branbergen
 • De Brusselse metroerger dan Afghanistan?
 • Naast Plopsaland bestond er ook Shitland
 • Indaver Beveren ligt in Afrika
 • sluikreclame voor La source des femmes en Jacques Bloch
 • IN MEMORIAM
 • Amerika het donkerste voorbeeld
 • extreem rechts weer springlevend!
 • Le Pen en Israel één front??????
 • een andere stem in het debat...
 • Charlie a beaucoup d'ami(e)s en een nieuwe blog !
 • Oakland general strike
 • La belle plume française concernat Charlie: Le Monde
 • solidariteit met Charlie Hebdo
 • op naar de barricades!
 • een grote madam in de rechtbank !
 • Met zijn allen naar een Europees referendum, wij zijn allemaal Grieken!
 • Freya we love you!
 • gooi onze kerncentrales maar dicht, we steken de kaarsen wel aan...
 • Dexia we zijn één en al oor!
 • Zullen de Fransen wel slagen waar de Belgistanen falen?
 • Colloceer Vermeiren!
 • energie eindelijk een debat?
 • We are all Americans!
 • occupy....Chicago is nog steeds Chicago van Al Capone al heet hij nu Emanuel Rahm
 • de dubbeldemocratie Belgistan en de groene stroomcertificaten, twee verhaaltjes
 • de casino van ARCO en de rest...
 • vroem vroem
 • sjot ze uit hun pluche zetels!
 • Indignados in Brussel een succes!
 • nog een beetje chili...
 • Camila Vallejo komt naar Brussel!
 • Arvelor Mitaal of een mooi voorbeeld van roofkapitalisme
 • Het zijn weer harde tijden...
 • Privépolitie ...hallucinant...hier kan zelfs Hasselt nog een punt aan zuigen!
 • CAMILA VALLEJO een rolmodelleke
 • de duisternis regeert over grote delen van de wereld...
 • Revoilà le LKP deze keer in Mayotte...
 • niet alleen Obama schrijft mooie toespraken in de USA...
 • Lap, het is prijs!
 • de uitspraak van de dag
 • de éénwording tussen Zuid en Noord-apenland komt nabij! En Dexia is er nog!
 • In Brussel draagt nu elk schoolkind een kuisheidsgordel!
 • Maikel Nabil
 • no comment
 • We love Freya!
 • Arm België ...
 • We are seeing change in our world, block by block – city by city.
 • Freya is de slimste!
 • WE WON'T PAY
 • Griekenland en de vrije pers een voorbode voor Europa
 • Tot Maandag
 • mensen komen tot inzicht maar véééééééééééél te laat De dure energie...en onze luciede politici
 • China komt in opstand...tegen de zonnepanelen...tja
 • We gaan naar Amerika...
 • slimme meters en de sprookjes van onze vriend Bart Martens
 • INFRAX en slimme meters een duidelijk standpunt hoera!
 • slimme meters en slimme netten deel 2
 • slimme meters en slimme netten deel 1
 • slimme netten weer zo een indianenverhaal...
 • slimme meters ...de ondertekenaars...
 • de slimme meters...iedereen wordt stilaan slim...
 • Over de doden wel kwaaie woorden : einde van de zaak zuster Gabrielle?
 • koorknaap Javaux wordt schandknaap
 • Humberto Prato en De Wever, alles bij elkaar geklutst geeft een mooie omelet
 • De held wordt uitgewezen....petitie voor Ly Khaly
 • Maanpizza's?
 • voor vandaag volstaat één enkele zin...
 • Ere wie ere toekomt SVEN GATZ
 • Misschien willen de rijken wel ooit wat betalen maar intussen creperen de armen
 • de Duitse bron is gevonden...pure nazipraktijken dus vanwege de Ollandse bloggers en fora..
 • Hollandse nazitaal over Islamitische Duitse Turken en incest
 • Ce lion était beaucoup trop flamand ... Cela ne pouvait plus durer
 • een kleine nostalgische bevlieging over Franse lessen en 14-18
 • AI WEI WEI legt uit
 • IJzerbedevaart????? de wadde?????
 • ALI FARZAT: niet iedereen heeft blijkbaar de zelfde humor...
 • en hier zijn de invalide Walen met hun reactie...
 • N-VA is radio Mille Collines en een bende debielen...
 • Inge en de god van mededogen is Miss Universe
 • Dupont en Dupond in het Nieuwsblad
 • We kunnen hier niet tot 5 tellen...
 • neen tegen onverdraagzaamheid: oproep van de progressieve Islamieten
 • PUKKELPOP 2011
 • Daar is de orde weer...oneerlijke concurrentie in Marcinelle
 • Ollands partnership voor Stalinmuseum?
 • Jean Bricmont schrijft een artikel in Counterpunch
 • Nette mensen berokkenen even veel schade als britse plunderaars
 • meer belastingen graag en chique rellen in Lloret
 • verstandige taal...
 • over raddraaiers, imbecielen, stormrammen, linkse idioten en wijze zotten
 • Niemand heeft het monopolie van de waarheid maar praten helpt!
 • nog meer krapuul nu ook in Chili...
 • de verloren jeugd en andere bevlogen romantiek
 • Lessen uit het verleden? Vergeet het!
 • Plunderaars lusten geen boeken...
 • Daar komt Baudrillard : England's burning en B-H-V-jeugd brandt shoppingcentrum Anderlecht plat...
 • London's burning het lijkt stilaan wel op een kleine genocide...
 • London's burning maar er zijn zo wel een paar oorzaken...
 • London 's burning
 • Justice, not charity! en de ouwe Voltaire is weer springlevend!
 • Egypte en Israël zelfde strijd...
 • Kaka als onderpand
 • 8 augustus 1956 Tutti Cadaveri
 • toiletperen en zonnepanelen, de index zal weer stijgen....onze concurrentiepositie gaat er aan...
 • de slimme kleuter van de buren...
 • de Carapilsproleague steigert, u toch ook?
 • het tolerante olland lijkt wel een nazikamp...
 • Rothschild Boulevard ....
 • Israel en de indignados van Rothschild Boulevard
 • Betaalde sex om je studie te betalen...???
 • Terug naar Blankenberge...
 • Oproep aan Jean-Pierre, Siegfried en Benno
 • Frans Crols een groot-Russisch Vlaemsch-nationalist
 • Gevaarlijke onzin in Vlaanderen...
 • de geest van Jef Cognac is terug!
 • "Bolsjeviek" Dugin en zijn grootse plannen deel 3
 • Veel schoon volk...
 • Tanguy Veys krijgt een mail
 • "Bolsjeviek" Dugin en zijn grootse plannen deel 2
 • aaargh, this is really insane
 • in memoriam de socialistische jongeren van UTOYA
 • "Bolsjeviek" Dugin en zijn grootse plannen deel 1
 • De deltastichting en de bolsjewieken....
 • Stiglitz over Euro en Europa
 • Tekos en Verdinaso +vele leuke vlaamse vrienden deel 5
 • Tekos en Verdinaso +vele leuke vlaamse vrienden deel 4
 • Tekos en Verdinaso +vele leuke vlaamse vrienden deel 3
 • Tekos en Verdinaso +vele leuke vlaamse vrienden deel 2
 • Tekos en Verdinaso +vele leuke vlaamse vrienden deel 1
 • De grote denkers rond TEKOS Van Windekens en Luc Pauwels
 • Tanguy Veys de man die reageert!
 • Wat weten we over Nieuw rechts in Vlaanderen en Tekos? Deel 1
 • Nieuw Rechts Scriptie van Sofie Delporte deel 2
 • VSV wie zijn de leiders? Grinnik grinnik
 • TEKOS of het nieuwe conservatisme in Vlaanderen...een kleine inleiding
 • Tekos of de nieuwe conservatieven van de deltastichting of het vervolg op het Vlaams Syndikaat
 • Daar is de vlaamsche vakbond VSV een zusje van het VNS?
 • Kroll in Le Soir ter gelegenheid van 11 juli...schitterend
 • dens sos geklopt door Groen op links...
 • De rooie toekomst wenkt!
 • Bart non en het olijke duo
 • verboden te denken in Belgistan
 • Moderne slavernij in Flamanville eindelijk aangeklaagd door politici
 • Talibanfeministe Naomi Wolf over porno en mannen
 • Het diruponotaatje en wat commentaar bij artikel 60 en asiel
 • Daar zijn de eerste ronkende verklaringen op de diruponota
 • Natie en volk laat Gilbert de Tour winnen astamblief...
 • wat cijfertjes over jeugdwerkloosheid...
 • Jeugdwerkloosheid...we moeten er toch maar eens over praten
  Zoeken in blog

  Laatste commentaren
 • What is complicated? (Jill Hopkins)
      op Deltastichting niet blij....
 • Re: (Gigi)
      op soms zijn ook je medestanders een bende idioten
 • Re: (Riz)
      op de intellectuele superioriteit der franstaligen en een vakantietrip naar Sarkoland
 • Foto

  Le seul site qui n'a pas une culture très ancienne des vraies valeurs Flamandes
  Archief per week
 • 31/12-06/01 2013
 • 30/07-05/08 2012
 • 25/06-01/07 2012
 • 18/06-24/06 2012
 • 11/06-17/06 2012
 • 02/01-08/01 2012
 • 19/12-25/12 2011
 • 12/12-18/12 2011
 • 05/12-11/12 2011
 • 28/11-04/12 2011
 • 21/11-27/11 2011
 • 14/11-20/11 2011
 • 07/11-13/11 2011
 • 31/10-06/11 2011
 • 24/10-30/10 2011
 • 17/10-23/10 2011
 • 10/10-16/10 2011
 • 03/10-09/10 2011
 • 26/09-02/10 2011
 • 19/09-25/09 2011
 • 12/09-18/09 2011
 • 05/09-11/09 2011
 • 29/08-04/09 2011
 • 22/08-28/08 2011
 • 15/08-21/08 2011
 • 08/08-14/08 2011
 • 01/08-07/08 2011
 • 25/07-31/07 2011
 • 18/07-24/07 2011
 • 11/07-17/07 2011
 • 04/07-10/07 2011
 • 27/06-03/07 2011
 • 20/06-26/06 2011
 • 13/06-19/06 2011
 • 06/12-12/12 2010
 • 29/11-05/12 2010
 • 15/11-21/11 2010
 • 08/11-14/11 2010
 • 01/11-07/11 2010
 • 25/10-31/10 2010
 • 18/10-24/10 2010
 • 11/10-17/10 2010
 • 04/10-10/10 2010
 • 27/09-03/10 2010
 • 20/09-26/09 2010
 • 13/09-19/09 2010
 • 06/09-12/09 2010
 • 30/08-05/09 2010
 • 23/08-29/08 2010
 • 16/08-22/08 2010
 • 09/08-15/08 2010
 • 02/08-08/08 2010
 • 26/07-01/08 2010
 • 19/07-25/07 2010
 • 12/07-18/07 2010
 • 05/07-11/07 2010
 • 28/06-04/07 2010
 • 21/06-27/06 2010
 • 14/06-20/06 2010
 • 07/06-13/06 2010
 • 31/05-06/06 2010
 • 24/05-30/05 2010
 • 17/05-23/05 2010
 • 10/05-16/05 2010
 • 03/05-09/05 2010
 • 26/04-02/05 2010
 • 19/04-25/04 2010
 • 12/04-18/04 2010
 • 05/04-11/04 2010
 • 29/03-04/04 2010
 • 22/03-28/03 2010
 • 15/03-21/03 2010
 • 08/03-14/03 2010
 • 01/03-07/03 2010
 • 22/02-28/02 2010
 • 15/02-21/02 2010
 • 08/02-14/02 2010
 • 01/02-07/02 2010
 • 25/01-31/01 2010
 • 18/01-24/01 2010
 • 11/01-17/01 2010
 • 04/01-10/01 2010
 • 28/12-03/01 2016
 • 21/12-27/12 2009
 • 14/12-20/12 2009
 • 07/12-13/12 2009
 • 30/11-06/12 2009
 • 23/11-29/11 2009
 • 16/11-22/11 2009
 • 09/11-15/11 2009
 • 02/11-08/11 2009
 • 26/10-01/11 2009
 • 19/10-25/10 2009
 • 12/10-18/10 2009
 • 05/10-11/10 2009
 • 28/09-04/10 2009
 • 21/09-27/09 2009
 • 14/09-20/09 2009
 • 07/09-13/09 2009
 • 31/08-06/09 2009
 • 24/08-30/08 2009
 • 20/07-26/07 2009
 • 13/07-19/07 2009
 • 06/07-12/07 2009
 • 29/06-05/07 2009
 • 22/06-28/06 2009
 • 15/06-21/06 2009
 • 08/06-14/06 2009
 • 01/06-07/06 2009
 • 25/05-31/05 2009
 • 18/05-24/05 2009
 • 11/05-17/05 2009
 • 04/05-10/05 2009
 • 20/04-26/04 2009
 • 13/04-19/04 2009
 • 06/04-12/04 2009
 • 30/03-05/04 2009
 • 23/03-29/03 2009
 • 16/03-22/03 2009
 • 09/03-15/03 2009
 • 02/03-08/03 2009
 • 23/02-01/03 2009
 • 16/02-22/02 2009
 • 09/02-15/02 2009
 • 02/02-08/02 2009
 • 26/01-01/02 2009
 • 19/01-25/01 2009
 • 12/01-18/01 2009
 • 05/01-11/01 2009
 • 29/12-04/01 2009
 • 22/12-28/12 2008
 • 15/12-21/12 2008
 • 08/12-14/12 2008
 • 01/12-07/12 2008
 • 24/11-30/11 2008
 • 17/11-23/11 2008
 • 10/11-16/11 2008
 • 03/11-09/11 2008
 • 27/10-02/11 2008
 • 20/10-26/10 2008
 • 13/10-19/10 2008
 • 06/10-12/10 2008
 • 29/09-05/10 2008
 • 22/09-28/09 2008
 • 15/09-21/09 2008
 • 08/09-14/09 2008
 • 01/09-07/09 2008
 • 25/08-31/08 2008
 • 18/08-24/08 2008
 • 11/08-17/08 2008
 • 04/08-10/08 2008
 • 28/07-03/08 2008
 • 21/07-27/07 2008
 • 14/07-20/07 2008
 • 07/07-13/07 2008
 • 30/06-06/07 2008
 • 23/06-29/06 2008
 • 16/06-22/06 2008
 • 09/06-15/06 2008
 • 02/06-08/06 2008
 • 26/05-01/06 2008
 • 19/05-25/05 2008
 • 12/05-18/05 2008
 • 05/05-11/05 2008
 • 28/04-04/05 2008
 • 21/04-27/04 2008
 • 14/04-20/04 2008
 • 07/04-13/04 2008
 • 31/03-06/04 2008
 • 24/03-30/03 2008
 • 17/03-23/03 2008
 • 10/03-16/03 2008
 • 03/03-09/03 2008
 • 25/02-02/03 2008
 • 18/02-24/02 2008
 • 11/02-17/02 2008
 • 04/02-10/02 2008
 • 28/01-03/02 2008
 • 21/01-27/01 2008

  Andere URL'zz van ons...
 • Gastenboek
 • Beginselverklaring
 • Mission Statement
 • Onze AO-POSTERS
 • De Schijtoptant

 • Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek. Het is altijd leuk om eens iets van een ander te lezen.


  Blog als favoriet !

  onze ideologische onderbouw
 • WOII Fascisme
 • Spinoza door Etienne Vermeersch
 • Susse van den Ende
 • subversiviteit en situationisme
 • scepticisme en Jean Bricmont en Sokal
 • de grote roerganger en marxbrother 1

 • Buitenlandse voorbeelden om binnenlands na te volgen
 • ressacs Frankrijk
 • Amerika's beste gazet
 • een jonge vriend uit Latijns-Amerika met stamboom
 • bellaciao Frankrijk
 • Teacher dude Griekenland
 • LKP en UGTG Guadeloupe
 • The Huffington Post USA
 • Haaretz Israel
 • Human rights watch
 • IJsland in crisis

  Onze Esthetishe Bovenbouw
 • Bob De Groof
 • Baudouin Breïker
 • Le dernier cri Frankrijk
 • Art brut en aanverwanten
 • De mededeler en Quelle Horreur Olland
 • Schone Vlaemsche Poëzie
 • Muziek en kleinkunst comme on aime
 • @-C-ART-dzz-Offizz

 • Symphatieke blogs van over de taalgrens en Brussel en wijde omgeving
 • Richard III Duc de Gloucester
 • Brussel voor serieuse mensen
 • Taalhistorisch Brussel
 • afrikaanse madammen

 • LINK-swap
 • http://weblog.startpagina.be
 • http://weblog.startpagina.nl/
 • http://weblog.startkabel.nl/
 • http://weblogger.startbewijs.nl/
 • http://besteblogs.eigenstart.nl/

 • Een interessant adres?

  www.desesperado.be

  View blog top tags


  View blog authority
  Pagerankkeyword ranking search engine

  TECHNORATI
  PROFILE
  DOSSIER ENERGIE-DEBAT
 • BLOGBERICHT
  van PART I t.e.m XIII
 • PDF-DOCUMENT
  van PART I t.e.m XIII


 • Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Bloggen.be, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!