Vandaag het gedicht 'Graven' door Pieter Van Moerlande, 'nom de plume' van Pieter A. Meersseman (° 1889 Lendelede + 1986 Roeselare). Pieter Meersseman was in 1903 ingetreden bij de Congregatie van Broeders-Maristen en was vanaf 1909 onderwijzer. In 1914 werd hij gemobiliseerd en hij bracht de volgende 4 jaar aan het front door als brancardier. In die periode schreef hij een groot aantal gedichten, waarvan een aantal gepubliceerd werden, onder meer in het door Floris Prims geredigeerde bannelingenweekblad 'De Stem uit België'. In juni '17 kreeg Pieter Meersseman problemen met zijn commandant, die hem verdacht van Vlaamsgezinde agitatie en hem vier maanden lang een verbod oplegde om het frontblaadje 'De Lendeledenaar' uit te geven. Zijn korpscommandant zag de zaak anders en vanaf november '17 mocht het blaadje verder verschijnen. Dat hij verdacht werd was niet geheel ten onrechte want Pieter Meersseman was onder meer bevriend met E.H. Cyriel Verschaeve en met kopstuken van de Frontbeweging. Men heeft hem echter nooit kunnen betrappen op illegale activiteiten.
'Hier liggen ze samen, - zachtjes getreden - ! / Hier nevens de brugjes, zie, kruis na kruis, / hier slapen ze als broeders samen in vrede. / Stil ! Hoort ge die klacht van elzengeruisch ?
Hier neevlen hun schimmen in blanke rijen. / Als 't leger rust in maanwitte nacht./En de wachten hooren ze om wrake schreien.. / Hier liggen ze vriend.... Kom, treden we zacht...'
|