Vandaag wil ik even stilstaan bij de oorlogsgedichten van korporaal Daan Boens (1893-1979). Deze Oostendenaar publiceerde als Vlaamsvoelende student al gedichten in onder meer 'De Goedendag', 'De Boomgaard' en 'Nieuw Leven'. Bij het uitbreken van de oorlog moest hij zijn studies kunstgeschiedenis en oudheidkunde onderbreken en werd hij infanterist. Hij werkte tijdens de oorlog mee aan gematigde Vlaamsgezinde publicaties als 'Vrij België' en 'De Belgische Standaard', maar dit belette niet dat hij sympathiseerde met de Frontbeweging. Samen met August Van Cauwelaert en Frits Francken was hij een van de weinigen in Vlaanderen die in de loopgraven verteerbare poëzie schreven. Hij publiceerde tussen 1917 en 1920 vier bundels met oorlogspoëzie. Zijn soms erg sombere gedichten getuigen van zijn gedragen pacifisme. In de laatste week van de oorlog werd hij nog gewond bij een gifgasaanval in de omgeving van Zomergem. Na de oorlog was hij actief in de Clarté-beweging en werd hij lid van de Belgische Werkliedenpartij (BWP). Voor deze partij zou hij tijdens het interbellum onder meer in de Westvlaamse provincieraad, de gemeenteraad van Oostende en in de Kamer van Volksvertegenwoordigers zetelen. In deze blog zal ik geregeld een stukje poëzie van Boens publiceren, vandaag begin ik met een fragment uit 'In de loopgraaf van den dood' dat hij schreef na een slopend verblijf in de zgn. 'Dodengang' in Kaaskerke:
''Alleen daar loerend liggen, tusschen prikkel-draden, / met kille hand-granaat, geklemd in klamme vuist, / de scherpre dolk gereed, de rug met angst beladen,/ wijl in den mond het fluitje schrikt als 't riet plots ruischt.
Het lijf in slijk geplant, en, om de wereld, nacht. / Het gansche wezen vol van nacht, slijk en schimmen / van 't regelmatig schieten, dat , als stervensklacht / schel-rakelings de kogels u om 't hoofd doen grimmen .
U daar te weten, meters van uw post gedreven, / en als een levend offer voor miljoenen man; / de dood is u voor 't oog, als een schavot verheven, / en leert u 't leven kennen, en de grens ervan.'
|