GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
29-11-2011
CORSICA MET REIZEN LAUWERS
Aan tafel in Corsica
Corsicaanse keuken is vindingrijk
Tijd om aan tafel te gaan. Lekkerbekken zullen zich in
Corsica zeker op hun plaats voelen, alhoewel topgastronomie zoals bij ons is er
eerder zeldzaam. Niettemin biedt de Corsicaanse keuken een brede waaier aan
leuke, gezellige en bijzonder smaakvolle restaurants en eethuisjes die met
trots hun streekproducten op tafel zetten.
Het is een mengeling van Franse en Italiaansekeuken. Spaghetti en ravioli is er bijzonder
geliefd net als de bouillabaise (aziminu). Pasta en pulenta (kastanjemeel)
staan steevast op tafel. De Corsicanen zijn gek van soep waarin vooral bruine
bonen, ui en kwark is verwerkt.Vis en
schaal- en schelpdieren zet men er graag op tafel met kreeft, langoesten en
zee-egels als toppers. Aan zee is de vissoep nooit ver weg. Inzake vlees zijn
er heel wat varianten van het varken te vinden, aansluitend een waslijst van
allerhande worsten. Schaap en geit staan evenzo hoog aangeschreven. Vandaar
enkele bijzonder smaakvolle (harde en niet zelden scherpe) kazen die ook met
noten voorgeschoteld worden als nagerecht. De Corsicaan lust graag een glaasje
wijn en met de Patrimonio hebben ze een AOC in huis. Met de Pietra, Serena en
Colomba hebben ze drie smaakvolle biertjes op tafel, gemaakt op basis van
kastanjes. En als het om water gaat dan gaat er niets boven een Saint-Georges,
gebotteld uit waterbronnen uit de bergen.
UIT DE ZEE
Aan de kust is het een plezier voor de liefhebbers van
vis, schelp- en schaaldieren.Zeewolf,
knorhaan, mosselen, langoest en onder andere oesters zijn dankbare ingrediënt
voor de alom tegenwoordige vissoep. Mosselen en oesters staan hoog
aangeschreven en zijn het best in het oosten. Bovenal staat de langoest op de
verlanglijst. Kenners stellen dat hij aan de Cap Corse en de kust van Centuri
op zijn best is. In het hinterland, zeg maar de bergen, zorgen de rivieren voor
heerlijke forellen.
COPPA & PRISUTTU
Tafelen in Corsica is proeven van de streekgerechten. Elk
van de regios heeft zijn bijzonderheden. Inzake vlees zijn ze vooral gewezen
op het varken, daar flink wat vlees ingevoerd wordt uit Frankrijk. Het varken
is hun rijkdom en staat borg voor duimlikkende gerechten als de coppa
(varkensrug), figatelli (worst van lever, nieren, hart) of onder Andre de
prisuttu (rauwe ham) die zich best laat smaken met een portie verse vijgen. De
Corsicaan is gek van gedroogd vlees wat zich vertaalt in een massa soorten
worst en ham. Lam en geit zijn hen ook niet vreemd waarbij de Piverunata (zeg
maar ragout van geit) een topper is. En wie gek ik op orgaanvlees vraagt alvast
een bordje ingewanden, aangestoofd met ui à la Bastia.
PASTA & KAZEN
Het zal je niet vreemd in de oren klinken dat men op
Corsica graag een bord pasta op tafel zet. Niet moeilijk met zoveel Italiaanse
geschiedenis en invloed. Toch uit de Corsicaanse Chef zich in zijn eigen stijl
en tovert hij graag Stufata (gestoofde in plaats van in water gekookte pasta)
uit de oven. Verder zijn ravioli, lasagne en vooral canneloni sterk aanwezig.
Eigen creatie is alvast de pulenta, koek of taartje bereid met kastanjemeel dat
bijzonder smaakvol is bij vleesbereidingen.
Naast pasta zal de Corsicaan zelden een maaltijd nuttigen
zonder een portie kaas. Topper hierbij is de Brocciu, melkwei opgewarmd met
afgeroomde schapen en of geitenmelk. Met de Calinzana bezit men zachte kaas
terwijl de Sartinese een hardere kaas is welke langer bewaard kan blijven.
TORTA CASTAGNINA
Het zal je niet verwonderen, ook in het mooie Corsica
zijn ze gek op zoetigheden. De Chefs pakken dan ook graag uit met een waslijst
van koekjes, jam en honingbereidingen. Toppers bij de koekjes zijn de Fiandone
(smaakvolle flan met citroen), de Falculelle (brioches uit Corte), de Frittella
(beignets) en de nummer één, de Torta Castagnina, taartje met noten,
pijnboompitjes, krenten, noten en een flinke scheut rum). Zoetigheden zijn
tegelijk terug te vinden in de diverse soorten vruchtenmoes, vijgenjam en
uiteraard de nooit afwezig zijnde honing, de lieveling van smullend Corsica.
Laat het u smaken bon appétit ti permette di sapore
Orde der 33 Meesterkoks van België bekroont keukenchefs
Stijn
Cornelis:
Restaurant
Gloria Andromeda Hotel & Thalassa
in Oostende
Stijn
Cornelis, chef aan het fornuis van restaurant Gloria in het viersterrenhotel
Andromeda, werd zopas opgenomen tot het kruim van de chefs en werd gelauwerd
als Toque Blanche bij de Orde der 33 Meesterkoks van België. Deze titel is te
danken aan het werk van de ganse keukenploeg van restaurant Gloria, zegt de
terecht trotse Stijn Cornelis, geflankeerd door directeur Sabine Friederichs.
De
33-jarige Stijn Cornelis uit Oostduinkerke is sinds februari 2011 de nieuwe
chef in restaurant Gloria, gastronomische tempel binnen het 4-sterren Andromeda
Hotel & Thalassa. De leerling van Marcel Geerts wist zich in korte tijd op
te werken tot een patroon met gezag. De bekroning tot Toque Blanche is voor
mijn een eerste bekroning en een bewijs dat we het goed doen in de keuken. Ik
draag deze titel dan ook op aan mijn medewerkers in de keuken en aan de
directie Andromeda Hotel en restaurant Gloria die in mij vertrouwen stelden.
Dit is evenwel pas een mijlpaal in mijn carrière maar tegelijk een aanmoediging
om nog beter te doen, zegt Stijn Cornils.
CULINAIR OOSTENDE
De
titel van Toque Blanche bij de Orde der 33 Meesterkoks van België kan alleen
positief zijn voor culinair Oostende. De Stad aan Zee bulkt niet van de
toprestaurants en het is in Oostende nog steeds wachten op een ster of zeer
hoge quotatie in de Gault Millau. Onze betrachting is zo hoog mogelijk te
klimmen met dien verstande dat we in de eerste plaats willen zorgen voor een
smaakvolle tafel. We hebben een zwak voor de keuken van Escoffier aangevuld met
een lichte oosterse toets bij dewelke men het product als dusdanig nog steeds
optimaal terugvindt in het bord. We houden er niet van dat de lekkerbek dient
te raden wat hij eet. Daarom kiezen we voor eerlijke en dagverse producten.
Zodoende hopen we mee te kunnen helpen aan het opwaarderen van de gastronomisch
keuken van restaurant Gloria, besluit Stijn Cornelis.
Foto:
Ondervoorzitter Eddy Deketelaere, Chef
restaurant Gloria Stijn Cornelis, directeur Andromeda Hotel & Thalasse
Sabine Friederichs en voorzitter Orde 33 Meesterkoks van België Stéphane Buyens
op het erepodium in het Oostendse kursaal.
Johan
Desmet
Eethuis Kromme
Elleboog in Leffinge - Middelkerke
Een
paar maand voordat Johan Desmet en eega Martine Deruytter het tienjarig bestaan
vieren van hun Eethuis Kromme Elleboog aan de Torhoutsesteenweg 11 in Leffinge,
wordt de chef voor zijn keukenverdiensten beloond met de titel van Toque
Blanche bij de Orde der 33 Meesterkoks van België.
Inderdaad,
men mag het een alvast een bekroning vinden van tien jaar hard werken. We namen
de zaak in 1992 over en toverden restaurant De Kromme Elleboog om tot een
eethuis waar iedereen zich thuis voelt. Met ons beiden we hebben geen
personeel rooien we het uitstekend. Te danken aan ons principe van maximum
zeven tafels te aanvaarden. Meer kunnen we niet aan, indien we hen een tip top
service willen bezorgen. Onze grote troeven zijn de versheid van de
kwalitatieve producten die we op zijn best smaakvol presenteren. We houden van
eenvoud en eerlijkheid in het bord, stelt de gloednieuwe Toque Blanche, 40
lentes jong en al 22 jaar aan het fornuis.
JOHANS GASTENTAFEL
Is
het restaurant gesloten op dinsdag, woensdag en donderdagavond, dan pakt het
echtpaar Johan Desmet Martine Deruytter op maandagavond uit met een Table
dHôte, een gastentafel waar iedereen vrij kan aanzitten. De chef haalt het
beste uit de vroegmarkt en kookt vrijuit. De gasten schuiven aan tot maximum 16
man, zitten aan een lange tafel en maken kennis met de andere smulpapen. In
Frankrijk is het schering en inslag. Daar is een Table dHôte meestal het
verlengde van een Chambre dHôte. Hier in Johans Gastentafel beperken we het
tot tafelen. Deze nieuwe formule laat toe om individueel of al dan niet met
vrienden samen te genieten van een leuk all in menu, naar voorstel van de
chef, aldus gastvrouw Martine Deruytter.
Op stap in de provincie Luik mag je niet nalaten
evenculinair te genieten bij een van de
meest beloftevolle chefs. In zijn restaurant Le Petit Axhe, te vinden in het
onooglijk dorpje Waremme (Borgworm), tovert Christian Claes bijzonder fraaie
gerechten uit zijn oven. Eega en gastvrouw Patricia is voor hem het gedroomde
verlengstuk in de zaal.
Weggestoken tussen het groen en toch zo dicht bij de
uitrit van de snelweg kochten Christian Claes en Patricis Struys zich in
begin 1987 op adres een gezellig stulpje aan te schaffen. Meteen ging een droom
in vervulling. De 47-jarige in Waremme geboren en getogen chef studeerde in
1985 af en ging in de leer bij diverse grootmeesters aan het fornuis, met Alain
Ducasse in Parijs als groot voorbeeld en leermeester. Hij startte met als
traiteur en organiseerde banketten om in 1987 zijn droom waar te maken: hij
verbouwde het huis aan de Petit Axhe om tot restaurant, annex fraaie tuin, en opende
de deuren op 4 december van hetzelfde jaar. Het restaurant is uitgewerkt in
twee delen, visueel gescheiden door de originele glazen deuren. De keuken
bevindt zich achteraan de restaurant, met uitzicht op de tuin. Het kooktalent
van Christian Claes liep vlug van oor tot oor zodat hij in minimum van tijd
zich een reputatie opbouwde, zelden gezien in de regio. Intussen is het huis uitgebouwd
met een eigen parkeerhaven en uitgegroeid tot een ware culinaire oase en zorgt
de overdekte terras voor mogelijkheden tot tafelen met zicht op de fraaie tuin.
INTIEM KADER
Restaurant Petit Axhe is zo uitgewerkt dat men er vlot in
twee compartimenten kan vertoeven. Gastvrouw Patricia Struys: Zo kunnen we in
beide ruimten tot vijftig man plaatsen, uitstekend voor kleine feestjes,
bijeenkomsten of seminaries, verdeeld en goed voor elk 25 man, zodat intimiteit
gewaarborgd blijft. Bij mooi week kunnen we twintig man plaatsen op onze
overdekte terras. We zijn pas blij als onze klanten dat zijn. We kunnen
intussen terug kijken op bijna een kwarteeuw, want volgend jaar vieren we ons
25-jarig bestaan.
TOPGASTRO
Het heeft het dynamische echtpaar geen windeieren gelegd.
Hetgeen Chef Christian Claes uit de oven tovert is zonder meer subliem. Het is
hem aan te zien, hij heeft duidelijk trekjes van Alain Ducasseen Paul Bocuse in het bord liggen. De Frans
topkeuken is nooit ver weg. Aangevuld met een eigen toets weet de Chef in elk
bord zijn ziel te leggen. Het talent van Christian Claes is alvast te proeven
in een succulent Menu Plaisir waarbij de naam niet gestolen is. Op het bord is
het genieten van eend, Sint-Jacobsnootjes, schorseren en onder andere snippers
van truffels zonder daarbij de onnavolgbare visschotels met reuzentong te
vergeten. En voor er gek op is, zijn wildschotel van fazant is zonder meer top.
Het Gastronomisch Menu is zonder meer het nec plus ultra
van het huis. Hier vindt men Chef Christian op zijn best: gambas, Iberico-ham,
fazant, hazenrug, hert en gebakken eendenlever zijn de favorieten in de pan van
Petit Axhe, tegelijk een genot voor de epicurist.
En voor tot slot nog wat zoetigheid wil genieten zit
evenzo goed in Le Petit Axhe. De nagerechten zijn net als alle schotels
stuk voor stuk met zorg en talent afgewerkte schotels. Of wat dacht je van zijn
Moelleux tiède au Chocolat of zijn Carpaccio de Mandarine soufflé glacé,
twee onnavolgbare dessertjes waaraan geen enkele zoetmondje kan aan weerstaan.
PRAKTISCH
Restaurant Le Petit Axhe is een culinaire tempel die je
tijdens je bezoek aan de provincie Luik of in de Ardenne, niet links mag laten.
Dit huis bevindt zich dichtbij op vier km op precies te zien van afrit 29
op de E40 Brussel-Luik, richting Waremme, Huy, Namur en Hannut, ofte Borgworm,
Hoei, Namen en Hannuit.
Met het eindejaar in zicht is het steevast uitkijken naar een gepast
geschenk. Een das, doos sigaren, fles wijn, etentje of een fles whisky behoren
tot de gebruikelijke items. P&O Ferries pakt uit met een schitterend
voorstel: laat de traditionele fles whisky even terzijde en vervang ze door een
Whisky MiniCruise, met alles er op en er aan.
Deze minicruises bestaan uit een verrijkende maar zeer
luchtige uiteenzetting, met als rode draad de whiskytastings. Er wordt gefocust
op exclusieve single malts uit Schotland, hét whiskyland bij uitstek. Dat
gebeurt zowel tijdens de heen- als tijdens de terugreis.
De whisky mini-cruise
vertrekt vanuit Zeebrugge op vrijdag 24 februari, 16 maart en op een nog nader te bepalen datum in april 2012 om
19u. Terugkeer op zondagmorgen.
Tevens wordt u als deelnemer
de kans geboden om alles wat u altijd wilde weten, maar nooit durfde te vragen
omtrent whisky, af te schieten op het leidende trio experts. Filip J. Verleye,
Marc Vandenberghe en Jean Geebelen sleepten niet voor niets in 2009 gezamenlijk
de prestigieuze titel Whisky Ambassador for Belgium in de wacht.
P&O Ferries biedt deze Whisky Minicruise aan voor een all-in prijs van 189 euro per
persoon.
De all-in omvat:
-de
nachtelijke overtocht heen en terug in een 2-persoons inside cabin (met douche
en toilet)
-een
heerlijk 5-gangen buffetdiner, zowel op de heen- als de terugreis
-een
verkwikkend Engels ontbijt, zowel op de heen- als de terugreis
-een
whiskyproeverij op de heenreis én een whiskyproeverij op de terugreis
-de
transfer heen en terug van de P&O-terminal in Hull naar York (60km)
-een
vrije dag bezoek aan York
-gratis
parkeerplaats in Zeebrugge
Zijn niet inbegrepen: de dranken aan boord (in bars en
restaurants), alsook de maaltijden en dranken overdag in York.
De cruisebeleving aan boord is intens. Met gezellige
bars, lounges, disco, cinema, casino en restaurants is alles voorhanden voor
twee onvergetelijke avonden vol ambiance. Bij de aankomst 's morgens staat de
bus klaar aan de terminal voor een volle vrije dag in York.
York is een dé bestemming voor het komende jaar. Musea en
pubs, schilderachtige straatjes, de imposante kathedraal The Minster en de
beste winkels maken York tot een ware topbestemming. Haar middeleeuwse
uiterlijk gecombineerd met de moderne winkels maakt de stad leuk voor jong en
oud. (www.visityork.com)
Let: het aantal plaatsen voor de whiskytasting
is beperkt.
Voor alle informatie kan u terecht op www.POferries.be.
Voor reservaties op telefoonnummer 070/70 77 71 en bij uw vertrouwde reisagent.
Yanick Dehandschutter Beste Sommelier van België 2012
De 31-jarige Tommy Cavaliere, chef aan het fornuis van
restaurant Innesto in Houthalen werd laureaat van de 59ste Culinaire
Prijs Prosper Montagné en mag zich een jaar lang de Beste Kok van België
noemen. Het is de droom van deze Limburger met Italiaanse roots om ooit een
eigen restaurant te kunnen opzetten.Voorzitter Manu De Sutter en provoost generaal Eddie Van Maele zijn
ervan overtuigd dat Tommy zijn droom zal waarmaken. Tommy Cavaliere, een self
made man ging in de finale Rosean Barros da Silva en Sam Van Houcke vooraf. De
wedstrijd vond plaats in de Hotel- en Toerismeschool Spermalie in Brugge, het
galabanket in de Salons Saint Germain in Diksmuide.
Eerder op dag wist Yanick Dehandschutter (restaurant Sir
Kwinten in Lennik) zich tot de Beste Sommelier van België te krongen. Volgens
Gido Van Imschoot en Guy Van Neste (Vereniging Vlaamse Sommeliers) wacht de
laureaat een schitterende toekomst. De laureaat klopte in een spannende finale
Joachim Bauwens (Bacchus in Aalter) en Pieter Fraeyman (Hertog Jan in Brugge).
Prachtig podium, veelbelovend voor de toekomst.
TOP VAN BELGIE
De Club Prosper Montagné
werd gesticht in 1952 door Georges de Ramée, toenmalig concessionaris van het
Oostendse Casino-Kursaal, met de bedoeling enerzijds het wintertoerisme wat op
te krikken en anderzijds promotie te voeren voor de Belgische gastronomie. Om
die stellingen kracht bij te zetten werd uitgepakt met een wedstrijd,
kookwedstrijd die bekroond werd met de titel van Eerste Kok van België. In een
later stadium werden de titels van Eerste Wijnschenker van België en Eerste
Pasteibakker van België hier aan toegevoegd.
Intussen zijn deze
wedstrijden uitgegroeid tot de top van ons land en worden de titels als goud
bestempeld. De erelijst laat dan ook niets aan duidelijkheid over.
SALONS SAINT
GERMAIN
Het galabanket 2012 in de
Salons Saint Germain werd verzorgd door Lode De Roover, Beste Kok van België
2011, bijgestaan door de ploeg van meesterkok Frans Saint Germai, ondersteund
door de leerlingen van Hotel- en Toerismeschool Spermalie. De wijnselectie op
het banket werd opgemaakt door Pieter Verheyden, Eerste Wijnschenker 2011.
De Euro-regio in de stad
Luik heeft er sinds maart 2011 een hotelparel bij: aan de rue Jaspar, op een
boogscheut van de Boulevard de la Sauvenière en aan de voet van de Thier de la
fontaine bouwde men het Jala Hotel, goed voor vier fonkelende sterren. Een
baken van rust in de Vurige Stede, met ZEN als sleutelwoord.
ZEN, inderdaad, omdat het halfcirkelvormige hotel gebouwd
werd volgens de regels van het EvN concept, lees Excellentia vita Nova, wat het
samenspel beoogt van diverse elementen en prestaties waardoor de klant
duidelijk kan genieten van een meerwaarde van ZEN, zeg maar welzijn. Hierbij
spelen de receptie met het onthaal, de kamerindeling, de ruimte voor seminaries
en onder andere de lokalen voor vergaderingen een grote rol. De duurzame
omgeving, opgebouwd door de moderne en hoogtechnologische elementen, zorgt voor
de rest. Het geheel staat borg voor een werkelijk zorgeloos verblijf, in kamers
die meer op studios en kleine appartementen lijken. Top dus.
ALAIN BORGUET
Geboren en getogen in Luik staat Alain Borguet aan het
hoofd van deze schitterende hotelparel. Hij is er mede zijn ruime
internationale ervaring binnen de sector de Luikse hotelwereld een nieuw elan
geven. Onze mooie stad heeft dringend nood aan vernieuwing. Heel wat hotels
zijn verouderd en zijn aan renovatie toe. De hotelsector is een zee die
constant in beweging is. De golven worden elk jaar steviger en, wil men
gewapend zijn voor de komende tien jaar, dan hebben vele hotels in Luik
dringend een facelift nodig. Vandaar dat we met Jala Hotel het nieuwste van het
nieuwste uit de kast halen, zowel voor de toerist als voor de businessman.
Vandaar onze constante interesse voor hoogtechnisch materiaal in onze
vergaderzalen, stelt Alain Borguet, generalmanager Jala Hotel.
MICHEL DAMOISEAU
Wie de top wil, mikt evenzo op een uitstekende keuken.
Daarom trok general manager Alain Borguet Chef Michel Damoiseau aan, man van
vele oorlogen en met een buitenlandse reputatie om u tegen te zeggen. Na zijn
studies Hotelschool Luik trok de 42-jarige Chef op stages naar driesterrenchef
Georges Blanc in Vonnas en werd later Chef aan het fornuis bij diverse toppers
in het Luikse. Met zijn bijzonder dynamisch team dirigeert Michel Damoiseau niet
alleen het gastronomisch restaurant Remparts Notger (genoemd naar de Luikse
prins-bisschop uit de 11de eeuw) maar ontfermt zich tegelijk voer de
bar-brasserie Le Charles. Beide eetgelegenheden liggen hem nauw aan het hart.
Kwaliteit is hier het ordewoord. In ons restaurant Remparts Notger willen we
de lekkerbekken tot in de puntjes verwennen, in Le Charles pakken we uit met
een traditionele brasseriekeuken, met mogelijkheid tot kleinere keuken, snacks
en tapas, vertelt Chef Michel Damoiseau, die met de regelmaat van een klok de
smulpapen aan tafel komt bezoeken.
De Chef laat u genieten van een Ontdekkingsmenu, goed
voor vijf gangen (50 euro), een Weekmenu met drie gangen (30 euro) en uiteraard
Aan de kaart met daarbij enkele succulente schotels als de Tartaar van kreeft,
Roggenvleugels, Gerookte tonijn, Duivenrug, Lotte op lage temperatuur gegaard,
Eend en onder andere Lam. Als toetje kan men niet naast de Moelleux au chocolat
kijken, getekend Chef Michel Damoiseau.
Restaurant Remparts Notger is gesloten op zaterdagmiddag
en de ganse zondag.
VIER STERREN
Jala Hotel is uitgebouwd om een domein van 8.500 m², op
een bijzonder aantrekkelijke plaats, op een steenworp van het centrum. Architecturaal
is elk detail afgewerkt. Het geheel omvat 54 super comfortabele kamers van
minstens 45 m² met alles er op en er aan, waaronder acht luxe suites en vijf
executiefkamers. Met directe verbinding
naar elke verdieping is de garage een zegen, midden de stad, wat een weelde is
voor de verblijvers die de stad Luik te voet willen verkennen. Alles ligt
binnen wandelafstand. Een extra luxe.
Even buiten Luik duikt in
het dal van de Vesder het kasteel Château Blue op, authentiek kasteel uit 1884
vandaag door de familie Huyghebaert uit gewerkt tot een romantisch verblijf
waarbij lichaam en geest tot in de puntjes verwent worden. De 2 ha grote tuin nodigt
uit tot wandelen, ideaal om de batterijen terug op te laden. En in de keuken
worden de schotels met liefde klaargestoomd.
Op een blauwe maandag ontdekte het echtpaar Norbert
Huyghebaert en Marcella Leys, afkomstig uit West-Vlaanderen maar wonend in Duffel,
tijdens een uitstap en rondrit in de provincie Luik het leegstaande Château
Blue. Ondernemend als ze zijn, waren ze meteen verkocht. Er was heel wat werk
aan de winkel. Het kasteel onderging de tand des tijds en was sterk aan renovatie
toe. Maar we zagen onze droom al waarheid worden: een eigen hotel met
restaurant uitbouwen. We verkochten hebben en houden en investeerden alles in
dit kasteel. We renoveerden zoveel we konden met dien verstande dat we de
oorspronkelijke toestand zoveel mogelijk wilden behouden. Vooral het
schitterend interieur met uniek eiken parketvloer werd met zorg behandeld. De
krakende trappen zorgden voor een aparte charme en de ruime kamers kregen een
renovatiebeurt.We hebben er jaren aan
gewerkt. Vandaag plukken we daar de vruchten van, vertelt een bijzonder
dynamische Norbert Huyghebaert.
ROMANTISCHE KAMERS
En van de grote troeven van Château Blue zijn de twaalf
kamers. Deze brengen ons terug naar de 19de eeuw, wat voor extra
charme zorgt. Norbert Huyghebaert hierover: Ja, we hielden het zo authentiek
mogelijk, zeer grote kamers met gepaste en ruime badkamers. Indien gewenst
kunnen sommige kamers verbonden worden met mekaar, ideaal voor groter families.
Top of the bill is de Honeymoon kamer, net iets romantischer uitgewerkt dan de
andere Royal-kamers, allen steeds voorzien van het nodige comfort. Het is
meteen duidelijk, de familie Hughebaert heeft er alles aan gedaan om dit
kasteel in zijn vergane glorie terug hersteld te hebben. Teveel ingrijpende
veranderingen zouden de ziel van het kasteel verminkt hebben en dat is het
laatste wat we wilden, aldus Norbert Huyghebaert, geflankeerd door gastvrouw
Marcella Leys.
LIEFDE IN DE KEUKEN
Château Blue beschikt met zoon Kevin aan het fornuis en
nagerechtenspecialist over een uitstekende keuken. Het Wildmenu is er eentje
om werkelijk wild van te worden. Tafelen is er een plezier. Het wordt meteen
duidelijk dat alle gerechten met liefde zijn gemaakt. Onze gerechten volgen de
seizoenen en de marktgerichte producten. Bij ons geen sterren aan de ingang van
het restaurant, die liggen in het bord. Na jaren van vakmanschap schuift de
Chef graag het initiatief door naar de jonge nieuwkomer, zoon Kevin, die zich
elke dag waarmaakt met een Dagmenu, een Gastronomisch Menu of een uitgelezen
Wijnarrangement. Voor groepen pakken we uit met gepersonaliseerde menus
volgens het lopend seizoen, geeft Norbert Huyghebaert ons graag mee.
WELLNESS
Grote extra troef van Château Blue is de wellness,
uitgebouwd in de catacomben van het kasteel, eigenhandig uitgewerkt door de
familie Huyghebaert, eigenlijk het troetelkindje van Norbert. Inderdaad, in de
gewelfde kelderruimte zag ik brood in het uittekenen van een wellnessruimte
voorzien van sauna, hamman, dompelbad, zwembad en onder andere jacuzzis,
aansluitend relaxruimte. Het geheel is uitgewerkt naar eigen creatie, muren betegeld
met mozaïek, naar eigen getekende figuren. Met La Grande Sirène, Les Deux
Amoureux en LOriental beschikken we over drie ruimten waar elke bezoeker
volledig zowel geestelijk als lichamelijk tot rust kan komen, vertelt een
gelukkig ogende Norbert Huyghebaert.
ARRANGEMENTEN
Château Blue pakt het ganse jaar door uit met diverse
arrangementen, midweek, wildweekend, gastronomisch weekend en zo meer. Ideaal
om er eens uit te zijn. Alle details en info op adres hieronder.
Laat u met Kerst in de watten leggen in ACCES Hotel
Gezellige tijden breken aan
om door te brengen met familie en vrienden. U hoeft zich geen punthoofd te
denken om te verzinnen wat u zult koken en boodschappen hoeven evenmin. De
ploeg van ACCES HOTEL doet dit voor u. U hoeft alleen aan te zitten en te
genieten van een heerlijk eindejaar, zonder problemen, zonder stress, alleen
maar genieten.
Het is duidelijk, Oostende is net zo gezellig in de winter
als in de zomer. Wandelen op de Albert I Promenade staat gelijk aan relaxen en de
batterijen even opladen.
KERSTMARKT ARRANGEMENT
Twee
overnachtingen met ontbijtbuffet
Bezoek
aan de kerstmarkt met gratis drink
Twee
viergangendiners
Gebruik
van fitness, sauna en solarium
Toeristisch
infopakket (met daarbij wandelroutes)
Privilege
kortingenboekje om te shoppen
Aankomst
geldig tussen 2 en 21 december en van 26 tot en met 28 december en van 1 tot en
met 5 januari.
Prijs:
130 euro per persoon.
KERST AAN ZEE ARRANGEMENT
Laat u culinair verrassen aan zee en geniet van een
Kerstdiner in ACCES Hotel met een onvergetelijk Kerst aan Zee arrangement:
Vier
overnachtingen met ontbijtbuffet
Welkomstdrankje
in het restaurant
Op
Kerstdag (25 december) een uitgebreid ontbijtbrunch van 9 tot 13 uur
Drie
viergangendiners
Eén
vijfgangen Kerstdiner met live Music van 22 tot 25 december
Bezoek
van de Kerstman op 25 december met leuke attentie voor groot en klein
Aankomst
geldig op 22, 23 en 24 december.
Prijs:
295 euro per person
Wie boekt
voor eind november: 265 euro per persoon
Solidariteitsmaaltijd Hutsepot Hart voor Gambia Westende groot succes
De solidariteitsmaaltijd voor Hart voor Gambia Westende
is vrijdagavond 11 november in Lombardsijde met een kloeke hutsepot uitgegroeid
tot een waar succes en duidelijk voor herhaling vatbaar. De salons van het
vakantiecentrum DE ZEEKAMEEL van de familie Soete waren tot in het nok gevuld
en de keuken kreeg van alle smulpapen een 10 op 10. Het ganse project wordt
gedragen door een groep enthousiaste vrijwilligers die niets onverlet laten om
het lot van de minder bedeelde medemens ietwat te verzachten.
Hart voor Gambia Westende met Helena Clybouw, alias
Mama Gambia als onvermoeibare pionier steunde in het verleden al diverse humanitaire
projecten in Gambia, een van de tien armste landen ter wereld. Kleinschalige
organisaties en donaties van speelgoed, kledij, schoolmateriaal en onder andere
medische hulpmiddelen zorgen er voor dat alles netjes terecht komt, bij de
juiste mensen, wiens comfort hierdoor enigszins verbeterd wordt. Het doet
plezier als men ziet hoe mensen vandaag nog positief reageren om de arme
medemens te helpen. Deze organisatie zou niet mogelijk geweest zijn zonder de
onbaatzuchtige medewerking van tal van vrienden die zich allen vrijwillig
inzetten om een handje toe te steken. We danken dan ook graag iedereen en
vooral de equipe van DE ZEEKAMEEL om het mogelijk gemaakt te hebben dat deze
solidariteitsmaaltijd een onverhoopt succes is geworden, besluit Mama Gambia.
De Middelkerkse handelaars slaan de handen in mekaar.
Onder impuls van eerste schepen en schepen van Middenstand Janna Opstaele
pakken ze met de eindejaarsfeesten uit met een nieuwe creatie: de KADO-BOX.
Hierbij is het gemeentebestuur Middelkerke niet aan zijn
proefstuk toe. Eerste schepen Janna Opstaele: Ondernemen zit in de
Middelkerkse genen. Bewijs: we hebben meer dan 1000 zelfstandigen en
uitvoerders van vrij beroepenin
Middelkerke. Als ondernemer is het steeds bouwen op een muur die op vallen
staan.Daar is onze Dienst Lokale Economie
van onze gemeente zich terdege van bewust en wil dan ook een ondersteuning zijn
voor de Middelkerkse ondernemer. Vol enthousiasme zetten onze medewerkers Sonja
en Elke zich 100 % in om in naam van het gemeentebestuur de Middelkerkse handel
te ondersteunen.Denken wij daarbij aan
de talrijke acties: Allure Life Style, Met belgerinkel naar de winkel, Herfstweekend,
de Middelkerkse Shoppingtas en onder andere de Kerstactie. Het is als kleine
ondernemer steeds opbotsen tegen de grote ketens, tegen hoge huurprijzen en
tegen de veranderende koopgewoontes van de burgers. We zijn evenwel optimistisch
en trots op de energie die de handelaars in onze Middelkerkse handel steken.
KADO-BOX
Het was dan ook met veel vreugde dat Middenstandsschepen
Janna Opstaele zopas een nieuw telg wist voor te stellen in de vorm van een
KADO-BOX. Dit is een leuke, zwarte doos vol verrassingen.Het doel van deze box is simpel: kopen bij
onze middenstand. Ruim vijftig zaken nemen hieraan deel. Er zijn bonnen van 30
en 60 euro.Het aanbod is heel
gevarieerd: restaurant, kledij, droogkuis, schoenen en onder ander boeken. De
bonnen zijn geldig tot februari 2013. Een uitstekend idee voor hen die (nog)
niet weten welk geschenk aan te kopen voor de komende eindejaarsfeesten. De KADO-BOX
is te koop bij alle deelnemende handelaars,
boekenwinkels.
HERFSTWEEKEND
In de rand van de geboorte van de KADO-BOX zetten eerste
schepen Janna Opstaele van de mooiste etalage gedurende de Herfstweek in de bloemen
en prijzen. Deze eer viel juwelier COENS uit de Leopoldlaan in Middelkerke te
beurt. Deze zorgde voor een origineel en opvallend beeld in de straat. Aan dit
initiatief namen zo goed als alle handelaars deel.
Fotos:
Bovenaan: Middenstandsschepen Janna Opstaele omringd door
deelnemende handelaars aan de actie KADO-BOX, in de lokalen van DE ZEEKAMEEL in
Lombardsijde.
Onderaan: Juwelier Gino Coens in de bloemen gezet door
Middenstandsschepen Janna Opstaele.
Lekker eten hoeft
immers niet noodzakelijk veel te kosten. Zeker in tijden van crisis kijken we
ongetwijfeld meer naar onze uitgaven, maar dit hoeft niet ten koste van lekker
eten te gaan! En aan lekker eten is er geen gebrek in de Benelux: men volgt
gewoon de adressen aangeduid met een Bib Gourmand. In de MICHELIN gids zijn
deze te herkennen aan het hoofd van de Michelin-man, de welbekende Bibendum,
met zijn smakelijke glimlach =. Het symbool onderscheidt restaurants die een
lekker menu,
bestaande uit een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert, aanbieden voor maximaal
35 euro (36 euro in Brussel, Luxemburg en Amsterdam).
Bistro, trendy restaurant,
traditionele of internationale keuken... de Bib Gourmand verzamelt alle
adressen die voldoen aan het dubbele
criterium van een lekkere maaltijd aan een betaalbare prijs. Of
samengevat, hier ben je zeker van het beste menu zonder angst voor de rekening
en dit alles volgens ieder zijn smaak, de sfeer van het moment, het seizoen of
het gezelschap.
En aangezien de restaurantwereld
voortdurend evolueert, bevat de editie 2012 bijna 25% nieuwe adressen. De Benelux-gids telt 39 nieuwe adressen en aarzelt niet om
er 25 uit zijn selectie te verwijderen: een goede prijs-kwaliteitverhouding
blijft immers het devies.
ONTDEKKINGEN
2012
Voor België is er bijvoorbeeld
een grote nieuwkomer uit Antwerpen, Cuichine. De leuke woordspeling is een
verwijzing naar de lekkere keuken uit China, uitgebaat door de twee zonen van
een Chinese restauranthouder. Op het menu staan de gerechten waarmee ze zijn
opgegroeid: gerechten zonder franjes, maar met veel finesse, met verse
producten. Dit restaurant zal er zeker voor zorgen dat de Chinese keuken ver
buiten Antwerpen weer in de mode is. We vermelden tevens Sjo d'O in Kraainem
(bij Brussel), een typisch buurtrestaurant waar men zich thuis voelt dankzij
een lekkere traditionele keuken en een vriendelijke bediening. Een ander
gezellig restaurant is La Cloche, een van de nieuwe "Bib Gourmand"-restaurants
in Wallonië, waar charme en lekkere traditionele gerechten hand in hand gaan.
De Nederlanders doen echter niet onder, met hun talrijke restaurants
waar heerlijke producten en authentieke smaken worden gecombineerd. Zoals Rons
Vis van de Dag, een bijhuis van sterrenchef Ron Blaauw, waar men de
gezinsvriendelijke keuken helemaal onder de knie heeft. Versheid en eenvoud
zijn de kernwoorden om alle kenmerken van het product, en vis in het bijzonder,
tot hun recht te laten komen. Ook in meer toeristische
regios hebben de inspecteurs goede
adressen ontdekt waar men echt lekker kan eten aan eerlijke prijzen. Zo is er De
Campveerse Toren, in Veere, waar lekker (en rijkelijk!) gebruik
wordt gemaakt van streekproducten, of Hoofdstad
in Amsterdam, de chique brasserie van hotel De lEurope, waar men zowel
naartoe gaat voor het lekkere eten als voor de sfeer.
De restaurants in Luxemburg bevestigen hun constante
kwaliteit. Vooral Le Parmentier in Junglinster, steeds geroemd om zijn
gezelligheid en voor de kleine exotische toetsen die de kaart opfleuren.
MICHELIN
BIB GOURMAND
De gids Bib Gourmand Benelux 2012
bevat een selectie van 242 restaurants,
waarvan 39 nieuwe:
- 133 restaurants in België, waarvan
22 nieuwe;
- 7 restaurants in het Groothertogdom
Luxemburg;
- 102 restaurants in Nederland,
waarvan 17 nieuwe.
De gids is vanaf 9 november te koop
voor 15,95 euro (België en Nederland) en 15,50 euro (Groothertogdom Luxemburg).
NIEUWE STERREN MICHELIN 2012
De
2012-editie van de MICHELIN gidsen voor de Benelux
Over enkele weken presenteert Michelin
de twee MICHELIN gidsen met de selectie van restaurants en hotels in alle
prijs- en comfortklassen, inclusief de nieuwe sterrenrestaurants:
21 november 2011: MICHELIN gids België
& Luxemburg 2012.
Te koop vanaf 24 november 2011.
28 november 2011: MICHELIN gids
Nederland 2012. Te koop vanaf 1 december 2011.
Het luxueuze 4* Relais & Châteaux Hotel Heritage, in het
historische centrum te Brugge, laat zijn gasten kennis maken met de
allerlaatste nieuwe technische snufjes: het is het eerste hotel op het
Europese continent uitgerust met een iPad2 op elke gastenkamer.
Door de iPad2 gratis op iedere kamer aan te bieden, wil
Relais & Châteaux Hotel Heritage een traditioneel, luxueus verblijf
combineren met de allerlaatste moderne hippe snufjes van het digitale tijdperk.
De iPad2s zijn voorzien van een grote selectie muziek, films, games, apps
(applicaties) en andere toepassingen, zoals hotelvideo, grote selectie van
internationale kranten, reisapplicaties, stadsplan en toeristische informatie
over Brugge.
GRATIS WIFI
En er is nog meer: het hotel stelt gratis WiFi-toegang
ter beschikking aan alle gasten, alsook 40 flat screen tvs waardoor gasten de
toepassingen van hun iPad2 onmiddellijk op het scherm kunnen afbeelden. Omdat
de gasten deze technologie optimaal zouden kunnen benutten, heeft het hotel
zijn WiFi-netwerk geüpgraded.
TOPSERVICE
Wat de veiligheid betreft van de iPad2, vertrouwt Relais
& Châteaux Hotel Heritage zijn gasten met deze nieuwe faciliteit.
Johan en Isabelle Creytens zijn blij met de nieuwe
investering: Gasten die kiezen voor en viersterrenhotel hebben terecht
zeer hoge verwachtingen. Wij doen er dan ook alles aan om hun verwachtingen
voortdurend in te lossen en zelfs te overtreffen. In ons hotel gaat het erom de
gastbelevenis als het ware telkens opnieuw heruit te vinden. Wij zijn opgetogen
dat we zo snel onze beslissing genomen hebben om voldoende iPads aan te kopen.
Tegenwoordig gaan veel
mensen meerdere keren per jaar op reis en niet alleen tijdens de zomermaanden,
vandaar ook het succes van de shorttrips en de citytrips. Sommige
reisbestemmingen beantwoorden helemaal aan die evolutie omdat ze in elke
periode van het jaar aantrekkelijk zijn en veel te bieden hebben. Ierland is
zon op en top all round bestemming waar je zelfs tijdens de Kerst- en
Nieuwjaarsperiode een fantastisch verblijf of een reis kunt beleven.
De Kersttijd is een magische
periode in Ierland omdat je precies daar die betovering ervaart. Er is de
fantastische sfeer in de Ierse pubs, de typische hotels waar je de
winteravonden doorbrengt bij het haardvuur en zelfs op de verlaten stranden
langs de Atlantische Oceaan kun je de kerstsfeer proeven. Daarenboven is er
altijd de ontmoeting met de lokale bevolking, de onvergetelijke momenten bij
een warme Irish whiskey of een pint of Guinness. De Kerstperiode in Ierland kun je beleven in
historische gebouwen, in kerken en kathedralen waar Kerstconcerten worden georganiseerd, in concertzalen over het ganse
land waar Chrismas Carol Singers hun favoriete Jingle Bells en Silent Night
laten horen. Ierland is bekend om zijn koren, in Dublin werd de Messias van
Handel voor het eerst uitgevoerd. Dat was in 1742 en ook dit jaar worden overal
grote koorwerken, in het teken van het Kerstfeest, geprogrammeerd.
KERST IN DUBLIN
De Ierse hoofdstad, altijd
goed voor een boeiende citytrip, wordt tijdens de maand december nog aantrekkelijker.
De sfeer is ronduit fantastisch en het is ongetwijfeld één van de
vriendelijkste steden van de wereld. Dat kun je ervaren in 7Up Winter
Wonderland, een Kerstdorp dat wordt opgetrokken in een pittoresk stadspark. Je
vindt er een supergrote ijspiste, tientallen chalets waar je originele
Kerstcadeautjes kunt kopen en er is zelfs een Christmas Circus (http://7upwinterwonderland.ie/).
BELFAST
In het noorden, slechts twee
uur reizen van Dublin, ligt Belfast, de hoofdstad van Noord-Ierland. Belfast is
een succesvolle nieuwkomer als citytrip reisbestemming, ook tijdens de
wintermaanden en in het bijzonder in de aanloop naar het Kerstfeest. De Christmas
Continental Market, in de mooie tuinen van het stadhuis, biedt een staalkaart
van de beste Europese producten. Dat levert hoe dan ook de mooiste cadeautjes
op voor de thuisblijvers (http://www.belfastcity.gov.uk/events/christmascontinentalmarket.asp).
Vanuit Belfast kun je tal
van excursies maken, door de Noord-Ierse provincie, bekend om zijn
indrukwekkende natuurfenomenen zoals de Giants Causeway en om zijn artisanale
producten, te bewonderen of te kopen op markten, Christmas fairs,
tentoonstellingen en workshops.
BATTERIJEN OPLADEN
In 2012 komt er beslist een
moment waarop je de batterijen terug wil opladen en dan reis je naar Ierland
voor een verblijf in een Blue Book Property. De unieke organisatie Blue Book
groepeert de mooiste landhuizen, historische hotels, kastelen en restaurants.
Je vindt ze overal in Ierland en het zijn perfecte verblijfplaatsen voor een
verkwikkende midweekse vakantie of voor een weekend (www.irelandsbluebook.com).
Een absolute topper uit dit
aanbod is Cashel House Hotel in Galway. De ligging langs de mooie kust biedt
mogelijkheden om te wandelen en te vissen (http://cashel-house-hotel.com).
Reisexperts
van Lonely Planet, bekend van de gelijknamige reisgidsen, hebben de Welsh Coast
uitgeroepen als de beste plaats om te bezoeken in 2012.
De
selectie van wereldwijde reisbestemmingen en het opmaken van een top 10 gebeurt
op basis van drie criteria. Ofwel is er veel te doen rond een bepaalde streek,
ofwel zijn er in het betrokken jaar bijzondere evenementen, ofwel gaat het om
een land of regio die je best zo snel mogelijk bezoekt, alvorens het
massatoerisme er voet aan de grond krijgt. Het is vooral het laatste criterium
dat de Kust van Wales naar de top van de rangschikking brengt, nog vóór
bestemmingen als de Maya Route, Borneo, Noord-Kenia, Sicilië en Poitou-Charentes.
Ook het feit dat in mei 2012 het Welsh
Coastal Path wordt geopend zal een grote rol gespeeld hebben in het
behalen van die eerste plaats. Het bewegwijzerde lange afstand wandelpad
ontsluit volledig de kust van Wales en wordt een paradijs voor de liefhebber
van meerdaagse wandeltochten en ééndaagse excursies.
VARIATIE TROEF
De kust
van Wales is ontzettend gevarieerd.
Er zijn grillige rotsformatie en hoge klippen waarop de golven van de oceaan
onophoudelijk en spectaculair uiteen slaan, er zijn stille baaien waar boten
kunnen aanmeren en uitgestrekte zandstranden waar het heerlijk is om te
wandelen.
Ook voor
de cultuurliefhebber is er wat
te beleven want langs de kust liggen mooie dorpen en steden met een rijke
geschiedenis die je als reiziger kunt ontdekken in machtige kastelen zoals die van Caenarfon en Conwy.
Langs de
Welshe kust kunnen tal van watersporten worden beoefend, komen liefhebbers van
golf en paardrijden aan hun trekken en biedt de lokale keuken heerlijke,
gastronomische streekgerechten.
PRAKTISCH
Reizen
naar Zuid-Wales: ferry naar Dover, met Brussels Airlines/BMI vanuit Brussel
naar Bristol, met de Eurostar naar Londen + aansluiting op het nationale
treinnetwerk
Reizen
naar Noord-Wales: P&O ferry Zeebrugge-Hull en autosnelweg via Leeds,
Manchester en Chester, vluchten naar Liverpool en Manchester met Brussels Airlines.
Gina, Christian en Laurent Melis-Davi zetten de winter in
hun Hostellerie Croonhof in met een gastronomische kunst- en Belcanto-avond. De
Italiaanse kunstenaar Elio De Luca stelt zijn werken voor terwijl Bart Catteeuw
en William Buyse schitterende Belcantonummers brengen, getekend vzw Crescendo.
Menu
Aperitief
Prosecco
Bellini met bocconcini dItalia
Rozet
van Sint-Jacobsvruchten en kreeftenmedaillons, truffeldressing
Roero
Arneis docg Cascina del Pozzo 2008
Muzikaal
intermezzo
Reetournedos
Grand Veneur, herfstgarnituur, risotto carnaroli met Chianti
Chianti
Classico Cantalici 2007
Muzikaal
intermezzo
Symfonie
van nagerechten
Koffie
en versnaperingen
Muzikale
apotheose
Deelnemen aan deze kunstige en gastronomische avond:
75 euro, all in.
Het aantal deelnemers is beperkt. Reserveren graag voor
11 november 2011.
LOMBARDSIJDE Hart voor Gambia Westende pakt op vrijdag
11 november vanaf 18 uur in De Zeekameel, Lombardsijdelaan 235 in Lombardsijde
uit met een solidariteitsmaaltijd, hutsepot of spaghetti, ten voordele van
minderbedeelden , aanleg medicinale tuin en schoolgeld voor de 14-jarige
Ismaila, doof geboren in Bani, nu schoolgaande in Kanifing, Gambia,
West-Afrika.
De
Zeekameel is op vrijdag 11 november het epicentrum voor de liefhebbers van de
Vlaamse nummer één schotel: hutsepot. In de keukens roeren Liselotte, Bart,
Gerard en Noëlla Soete en de leden van Hart voor Gambia Westende zich te
pletter in de potten. Wie zich niet direct aangesproken voelt tot deze
vaderlandse schotel kan zich te goed doen aan een flinke portie onvervalste
spaghetti. Hierbij willen we fondsen verzamelen om onze projecten in Gambia
verder uit te werken. Sinds jaren werken we samen met Heather Armstrong en Ros
Harris uit Groot-Brittannië en pakken uit met diverse humanitaire werken. En
zoals je weet, koken kost geld, stelt Helena Clybouw Mama Gambia al meer
dan twintig jaar actief in Gambia, behorende tot de tien armste landen van
wereld.
DOVENSCHOOL
Een
van die projecten is de Horse and Donkey Trust in
Sambelkunda, een van de buitenwereld afgezonderd dorpje, waar verwaarloosde
dieren verzorgd worden. Paarden en ezels zijn onontbeerlijk voor de
plaatselijke bevolking, enerzijds om zich te verplaatsen, anderzijds om hun
schaarse oogsten naar de markt te brengen. We richten ook onze pijlen op het
verbeteren van de Sambelkunda Clinic en het aanleggen
van een medicinale tuin, wantmedische
verzorging is er bijzonder schaars. Een derde luik omvat het verzorgen van de
verblijfskosten van Ismaila, een 14-jarge doof geboren knaap die door onze
zorgen voor het eerst school kan lopen in de Saint Johns
School for Deaf in Kanifing. Hij leert er spreken met de handen en
luisteren met de ogen, stelt Helena Clybouw, geflankeerd door Annick Keters en
Maryline Dobbels.
HUTSEPOT
Om dat allemaal financieel rond te krijgen staat deze week
hutsepot en spaghetti op het menu. Men kan aanzitten in De Zeekameel vanaf 18
uur. Vooraf inschrijven is aanbevolen. Deelnemen voor de hutsepot kost 12 euro,
kinderen tot 12 jaar 6 euro. Voor de spaghetti is dit 10 euro, kinderen 5 euro.
Men kan inschrijven bij Helena Clybouw (0486 20 14 44) of Annick Keters (0494
84 75 12), via e-mail mamagambia@hotmail.com of storten op rekening
BE28 0682 5016 2320 Hart voor Gambia Westende. Deze solidariteitsmaaltijd
geniet de steun van het Noord-Zuid Comité en de gemeente Middelkerke.
Solidariteitsmaaltijd:
vrijdag 11 november vanaf 18 uur in De Zeekameel, Lombardsijdelaan 235,
Lombardsijde.
Fotos:
Helena Clybouw met de jonge Ismaila in de klas waar hij leert spreken met de
handen en luisteren met de ogen. Aansluitend: sfeerbeeld in Sambelkunda.
Reizen LAUWERS laat u nu al
genieten van uw volgende vakantie. Daarom staan in de komende dagen enkele
reisvoorstellingen met power-point op de agenda, aangevuld met alle mogelijk
informatie.
OOSTENDE - Van vrijdag 18 tot en met zondag 20 november
2011 verwelkomt het ACCES hotel te Oostende het Franse champagnehuis Emile
Leclère. Iedereen is van harte welkom om kennis te maken met deze jonge
wijnboeren. Een degusatienamiddag, een champagne menu en zelf een champagne
ontbijt behoren tot de verwennerijen.
Het viersterrenhotel ACCES hotel zet het eindejaar in
tijdens een onvervalst champagneweekend.Het Franse ambachtelijke huis
Emile Leclère laat de kust proeven van hun beste flessen en dit tijdens
de degustatienamiddag op zaterdag 19 november tussen 15 en 18 uur. Iedereen is van harte welkom, in de tot
champagnebar omgetoverde lounge van Acces Hotel, aan de Van Iseghemlaan. We
gingen ter plekke de wijngaarden en het domein bezoeken. We waren meteen
gewonnen voor de ambachtelijke charme die dit huis laat bewonderen, stelt
Peter Verdonck, directeur Acces Hotel, geflankeerd door manager Ann Coucke en
assistant-manager Ken De Busschere.
BIJPRATEN MET
CHAMPAGNE
Manager Ann Coucke is tevreden
met de realisatie: Als Oostendenaar, bedrijfsleider,
leverancier, hotelgast, sympathisant, levensgenieter is dit het ideale moment
om bij te praten na een drukke zomerperiode. Voor de culinaire liefhebbers
stelt het ACCES hotel haar gastronomisch
5 gangen champagne menu voor. Het diner dat doorgaat op zaterdag 19
november om 19u30 in het restaurant van het hotel wordt opgefleurd door live
muziek van Patrick Dupon. In samenwerking met beauty & wellness center
ORiant en chocolatier Kathy maakt elke gast die een champagnediner reserveert
en/of 4 flessen champagne aankoopt tijdens de degustatie kans op het winnen van een extra prijs. Of
men kan kiezen voor een uitgebreid ontbijtbuffet
met bubbels op zaterdag of zondagmorgen tussen 8 en 11 uur. Reserveren
voor het diner en ontbijt is nodig. Deelnemen aan de proeverij kan tegen de
prijs van 4 glaasjes aan 15 euro. Aanzitten aan het diner: 45 euro. Iedereen
welkom.
Champagne Emilie Leclerc in Acces Hotel, meer info: www.hotelacces.be
Bij de fotos:
Boven: KenDe
Busschere,Marie Leclerc, Ann Coucke en
Peter Verdonck op het domein Champagne Emile Leclerc, van de week in Epernay, op
zaterdag 19 november in Acces Hotel.
Onder: Peter Verdonck, Georges Keters, Ann Coucke, Wim
Verdonck, Frank Verdonck en Geert De Lombaerde proeven alvast de Champagne
Emilie Leclerc in de lounge van Acces Hotel.
Mooie kleur, verleidelijke geur
van plukverse aardbeien en of zwarte kersen, soms wat hout, na wat walsen wordt
het glas gevuld met fruit. De afdronk is hemels: gekonfijt fruit, een vleugje exotisch
hout en specerijen. Dit kan alleen maar een Charmes-Chambertin Grand Cru zijn, een
parel uit Bourgogne. In het Land van Herve kozen Roger Simul en Claudine Cupers
dezelfde naam voor hun hotel-restaurant. De gelijkenis is treffend: groots en
overheerlijk. Bestaat er een mooiere wijn, lacht Roger Simul, Meesterkok Orde
der 33 Meesterkoks van België.
Het is meteen duidelijk, hotel-restaurant Le
Charmes-Chambertin heeft zijn naam niet gestolen. Het kenmerkt de 53-jarige
joviale Roger Simul meteen zijn passie voor de wijnen. Een mooiere naam kon ik
niet indenken voor ons restaurant, oorspronkelijk een kleine boerderij gebouwd
in 1739 die in de loop der jaren tal van eigenaars kende. We kochten het en na
heel wat aanpassingswerken ontvingen we in 1988 onze eerste klanten.
CULINAIRE PAREL
Het echtpaar Roger Simul en Claudine Cupers bouwde hun
restaurant stilaan uit tot een van de meest gegeerde plaatsen in de regio. Het
Land van Herve had er meteen een nieuwe parel bij. Het hart van huis is goed
voor 34 zitjes, aansluitend een gezellig zaaltje voor familiefeestjes tot 50
plaatsen. Een ruime zaal met ruim honderd zitjes kan elke bijeenkomst,
trouwpartij of uitgebreid feest aan. Le Charmes-Chambertin staat open als
traiteurservice, zowel aan huis als in de salons van het restaurant. Een van de
grote specialiteiten van het huis zijn de recepties voor trouwers,
verjaardagen, productvoorstellingen, communiefeesten. Op de middag pakt Mesterkok
tijdens de week uit met een business- en zakenlunch.
WIJN & GERECHT
Zowel Meesterkok Roger Simul als gastvrouw Claudine
Cupers zijn autodidact en gepassioneerde levensgenieters, liefhebbers van het
goede leven en de goede keuken. Roger kiest uitsluitend voor
kwaliteitsproducten en heeft daarbij als zwak zijn wijnkelder. Hij is een
meester in het bereiden van schotels in functie van de wijn. Op die manier kan
men het best culinair genieten. Smaken verschillen maar een gerecht dat met de
passende wijn op tafel komt is hemels, zegt Roger Simul.
ORDE 33 MEESTERKOKS
Zijn kwaliteiten aan het fornuis ontgingen de culinaire
wereld niet. Hij is intussen al zowat 20 jaar Meesterkok Orde der 33
Meesterkoks van België, ex-voorzitter Jeunes Restaurateurs de Belgique, lid van
de Disciples dAuguste Escoffier Benelux, Les Etapes du bon Goût en de Chaine
des Rotisseurs. De Guide Jaguar kroonde hem in 2002 tot Beste Tafel en Beste
Wijnkaart van Luik. Het talent van Roger Simul ontgaat ook de culinaire gidsen
niet. Hij prijkt dan ook met 3 vorkjes in de Michelin, 14/20 in GaultMillau,
15/20 in Gastromania, 2 koksmutsen in Delta Gids en een 8/10 in Lemaire. Het succes
van de meester wordt extra ondersteund door het talent van Claudine Cupers in
de zaal. Met zoon Donovan is de toekomst alvast verzekerd.
TOPSCHOTELS
Tafelen in Le Charmes-Chambertin is een genot. Toppers op
de kaart zijn alvast Le Bonbon de foie gras doie au Maury, Filet de
Saint-Pierre poêlé, bouillon de volaille au fenouil et paprika, mousseline de
pourpier, Pigeonneau dAnjou, Gigotin dAgneau of een Baby-Homard au four.
Claudine Cupers zorgt voor passende wijn en sfeer.
HOTEL
Roger en Claudine Cupers openden in maart 2011 met LAmi
du Chambertin een kleinschalig romantisch hotel met zeven ruime luxueuze en
comfortabele kamers, uitgebouwd met de beste materialen. Alle bedden zijn
King-size en de badkamer met bad in inloopdouche is romantischer dan ooit. Een
droom.
ARRANGEMENT
Voor onze lezers wacht een uitgelezen Mid-week-arrangement:
maandag, donderdag of vrijdag: een overnachting in luxe kamer met ontbijt, huisaperitief,
4-gangenmenu, wijn, water en koffie: 225 euro voor 2 personen alles inbegrepen.
In de suite is dit 270 euro.
Uiteraard zijn er week-end arrangementen, gastronomische
weekends, wild-arrangementen en onder andere bijzonder voordelige prijzen voor
langer verblijf.
Benevens de delicatessen op
de kaart pakt Chef Koenraad Steenkiste in de maand november uit met een
succulent menu rond de wijnen Château Montdoyen (menu voor het ganse tafel).
Menu
Aperitief Marquis de Montdoyen, Bergerac Sec, 2009
Assortimentje
van zeevruchten als opener
Pastei
van zalm uit de baai van Cherbourg, lichtjes gerookt slaatje van veldsalade,
hoorn des overvloeds en tuinkruidensausChâteau
Montdoyen, Bergerac Sec, cuvée Ainsi soit-il 2009
Sint-Jacobsnoot
uit Dieppe, teppan gebakken, Granny Schmit en kokosmelk, Madrascurry, Brussels
lof
Château Montdoyen, Bergerac Sec, cuvée Divine Miséricorde 2008
Hazencivet
Royal Ostend Queen, eendenlever uit Bekegem en vossebessen
Château Montdoyen, Côtes de Bergerac Rouge, cuvée Tout
Simplement 2005
Geitenkaas
Saint Maure Cendré op toast, enkele jonge blaadjes
Château Montdoyen, Bergerac Sec, cuvée Ainsi soit-iol 2009
IJs
met Poire William, Doyenné peer met amandelcrumble
Château Montdoyen, Monbazillac, cuvée Ainsi soit-il 2009
3
schotels 50 euro wijnen Montdoyen inbegrepen: 75 euro
4
schotels 60 euro wijnen Montdoyen inbegrepen: 90 euro
5
schotels 70 euro wijnen Montdoyen inbegrepen: 110 euro
OOSTENDE
FAG Creative Foods gespecialiseerd
in het produceren en importeren van fijne voedingswaren brengt drie nieuwe
delicatessen op de Belgische markt: Cinco Jotas ham, Pescaviar parels en FAG
mousses. Het Oostendse familiebedrijf exporteert
niet alleen eigen producten naar alle hoeken van Europa, maar gaat tijdens haar
exportreizen ook op zoek naar lekkere, innovatieve topproducten om in België en
Luxemburg te verdelen. Met de feestdagen voor de deur pakt FAG Creative Foods
uit met drie nieuwe delicatessen: Cinco Jotas ham, Pescaviar parels en
FAG-mousses. Deze zijn sinds kort in de detailhandel te bekomen en bekoren
intussen zowel de grote chefs, de hobbykoks en zij die graag kokkerellen,
stelt Jos Ghesquière, zaakvoerder FAG Creative Foods, in de salons Agua Del Mar
in het Oostendse kursaal.
CINCO JOTAS HAM
Magali
Caigrec uit Jabugo, Huelva, Andalousië stelde, geflankeerd door Jos Ghesquière,
de Cinco Jotas ham voor: Dit is de top van de top. Er zijn slechts drie
bedrijven in Spanje die een Iberische ham produceren van dit niveau. In dit
rijtje werd alleen de Cinco Jotas bekroond met een Crystal Taste Award, de
hoogste erkenning voor een langdurig bewijs van excellente smaak. De ham wordt
dan ook met heel veel zorg, ervaring en geduld gemaakt van de beste Iberische
varkens uit de Jabugo-streek. De ham ligt sinds kort in de rekken bij
Delhaize. Omwille hun inzet om de Cinco Jotas ham als eerste in de regio op de
kaart te zetten werden de exploitanten van Agua Del Mar Patrick Mukabucyana en Jacques
Vangu opgenomen als Ambassadeur van de Cinco Jota ham.
De
Cinco Jotas varkens worden onder toezicht van een Maestro Jamonero artisanaal
en gezond gekweekt in de Jabugo-streek op weidse velden. Ze lopen er vrij rond
en gedurende 3 maanden eten ze eikels. Veel geduld, ervaring en tijd resulteren
uiteindelijk in de beste ham ter wereld. Een intens aroma van bloemen, wilde
planten, noten en suiker in combinatie met een mooie, marmeren structuur en een
roze, mahonierode kleur.
PESCAVIA PARELS
Voor
wie van het decoratieve design van viseitjes houdt, maar graag andere smaken
uitprobeert, zijn er de parels van Pescaviar. Het Spaanse bedrijf Pescaviar
levert culinaire juweeltjes af in de vorm van verfijnde parels: hartige haring-
en truffelparels en fruitige cocktailparels in vijf verschillende smaken.
Ideaal om hapjes, voorgerechten, hoofdgerechten en desserts lekker op te
smukken.
De
Arënkha-parels zijn gemaakt van wilde haring. Ze hebben een verfijnde,
nootachtige smaak met een intens rokerig aroma. Dit unieke, veelzijdige
visproduct past zowel bij koude als bij warme gerechten. Een originele touch
voor slaatjes en voorgerechten, een meerwaarde voor pasta- en visschotels.
Pescaviar
ontwikkelde ook een nieuwe manier om truffels te proeven: truffelparels,
gemaakt van zwarte truffels. Deze Trufka-parels hebben niet alleen een intense
truffelsmaak, ze zien er ook heel verfijnd uit. Bovendien bevatten ze geen
kleur- of smaakstoffen. Trufka, het beste van de twee: zwarte truffelsmaak in
kaviaar-vorm.
Naast
hartige parels, ontwikkelde Pescaviar ook een verrassend gamma van
cocktailparels. Vijf natuurlijke smaken zorgen met hun vloeibare vulling
voor een ware smaakexplosie in je mond. Ideaal voor in cocktails, desserts maar
ook warme gerechten. Er is keuze tussen Lemon&Pepper, Strawberry,
Apple&Ginger, Vinegar&Shallot en Lime&Lemon. Mooi als versiering,
uniek als smaakervaring.
FAG MOUSSES
Met
de grootste zorg en volgens oude familierecepten produceert FAG Creative Foods
verfijnde mousses van topkwaliteit. Er zijn tien verschillende smaken te
verkrijgen waaronder twee vegetarische in handige spuitzakken die nu ook
rechtop kunnen staan. Deze spuitklare mousses geven, zonder morsen en knoeien,
al je gerechten een extra duwtje in de culinaire richting. Gedaan met knoeien
om alles mooi in en uit de spuitzak te krijgen. De easy to use mousses zitten gewoon spuitklaar in een mooi
gepresenteerde, gebruiksvriendelijke zak. Deze spuitzak is een hygiënische
vacuümverpakking die na gebruik kan worden weggegooid. De vervelende klus om
spuitzakken uit te wassen is dus voorgoed verleden tijd. De mousses kunnen
worden gebruikt bij hapjes, voorgerechten en hoofdgerechten. Toastjes,
uitgeholde groenten en andere producten zijn snel, makkelijk en smakelijk te
vullen met een mooi spuitmotiefje. Ook bij voor- en hoofdgerechten zijn de
mousses heel geschikt als lekkere decoratie. Ze kunnen trouwens behalve de eendenmousse
worden opgewarmd. Het aanbod van mousses bestaat momenteel uit tien smaken,
waarvan twee vegetarische: eend, ham,
gevogelte, krab, zalm, forel, roomkaas met haringparels, Breydelham, en voor de
vegetariërs broccoli en groenten.