Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
29-11-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CORSICA MET REIZEN LAUWERS

Aan tafel in Corsica

Corsicaanse keuken is vindingrijk

Tijd om aan tafel te gaan. Lekkerbekken zullen zich in Corsica zeker op hun plaats voelen, alhoewel topgastronomie zoals bij ons is er eerder zeldzaam. Niettemin biedt de Corsicaanse keuken een brede waaier aan leuke, gezellige en bijzonder smaakvolle restaurants en eethuisjes die met trots hun streekproducten op tafel zetten.

Het is een mengeling van Franse en Italiaanse  keuken. Spaghetti en ravioli is er bijzonder geliefd net als de bouillabaise (aziminu). Pasta en pulenta (kastanjemeel) staan steevast op tafel. De Corsicanen zijn gek van soep waarin vooral bruine bonen, ui en kwark is verwerkt.  Vis en schaal- en schelpdieren zet men er graag op tafel met kreeft, langoesten en zee-egels als toppers. Aan zee is de vissoep nooit ver weg. Inzake vlees zijn er heel wat varianten van het varken te vinden, aansluitend een waslijst van allerhande worsten. Schaap en geit staan evenzo hoog aangeschreven. Vandaar enkele bijzonder smaakvolle (harde en niet zelden scherpe) kazen die ook met noten voorgeschoteld worden als nagerecht. De Corsicaan lust graag een glaasje wijn en met de Patrimonio hebben ze een AOC in huis. Met de Pietra, Serena en Colomba hebben ze drie smaakvolle biertjes op tafel, gemaakt op basis van kastanjes. En als het om water gaat dan gaat er niets boven een Saint-Georges, gebotteld uit waterbronnen uit de bergen.

UIT DE ZEE

Aan de kust is het een plezier voor de liefhebbers van vis, schelp- en schaaldieren.  Zeewolf, knorhaan, mosselen, langoest en onder andere oesters zijn dankbare ingrediënt voor de alom tegenwoordige vissoep. Mosselen en oesters staan hoog aangeschreven en zijn het best in het oosten. Bovenal staat de langoest op de verlanglijst. Kenners stellen dat hij aan de Cap Corse en de kust van Centuri op zijn best is. In het hinterland, zeg maar de bergen, zorgen de rivieren voor heerlijke forellen.

COPPA & PRISUTTU

Tafelen in Corsica is proeven van de streekgerechten. Elk van de regio’s heeft zijn bijzonderheden. Inzake vlees zijn ze vooral gewezen op het varken, daar flink wat vlees ingevoerd wordt uit Frankrijk. Het varken is hun rijkdom en staat borg voor duimlikkende gerechten als de coppa (varkensrug), figatelli (worst van lever, nieren, hart) of onder Andre de prisuttu (rauwe ham) die zich best laat smaken met een portie verse vijgen. De Corsicaan is gek van gedroogd vlees wat zich vertaalt in een massa soorten worst en ham. Lam en geit zijn hen ook niet vreemd waarbij de Piverunata (zeg maar ragout van geit) een topper is. En wie gek ik op orgaanvlees vraagt alvast een bordje ingewanden, aangestoofd met ui à la Bastia.

PASTA & KAZEN

Het zal je niet vreemd in de oren klinken dat men op Corsica graag een bord pasta op tafel zet. Niet moeilijk met zoveel Italiaanse geschiedenis en invloed. Toch uit de Corsicaanse Chef zich in zijn eigen stijl en tovert hij graag Stufata (gestoofde in plaats van in water gekookte pasta) uit de oven. Verder zijn ravioli, lasagne en vooral canneloni sterk aanwezig. Eigen creatie is alvast de pulenta, koek of taartje bereid met kastanjemeel dat bijzonder smaakvol is bij vleesbereidingen.

Naast pasta zal de Corsicaan zelden een maaltijd nuttigen zonder een portie kaas. Topper hierbij is de Brocciu, melkwei opgewarmd met afgeroomde schapen en of geitenmelk. Met de Calinzana bezit men zachte kaas terwijl de Sartinese een hardere kaas is welke langer bewaard kan blijven.

TORTA CASTAGNINA

Het zal je niet verwonderen, ook in het mooie Corsica zijn ze gek op zoetigheden. De Chefs pakken dan ook graag uit met een waslijst van koekjes, jam en honingbereidingen. Toppers bij de koekjes zijn de Fiandone (smaakvolle flan met citroen), de Falculelle (brioches uit Corte), de Frittella (beignets) en de nummer één, de Torta Castagnina, taartje met noten, pijnboompitjes, krenten, noten en een flinke scheut rum). Zoetigheden zijn tegelijk terug te vinden in de diverse soorten vruchtenmoes, vijgenjam en uiteraard de nooit afwezig zijnde honing, de lieveling van smullend Corsica.

Laat het u smaken – bon appétit – ti permette di sapore

Georges Keters







Geef hier uw reactie door
Uw naam *
Uw e-mail
URL
Titel *
Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
  Persoonlijke gegevens onthouden?
(* = verplicht!)
Reacties op bericht (0)



Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs