GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
22-09-2010
ZEELAND OP ZIJN BEST
Vlaams minister Hilde Crevits opent oesterseizoen
met
oesterbroodje in Sluis
In het Nederlandse Sluis opende Vlaams
minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits het oesterzeizoen
2010-2011. Dit onder massale belangstelling van gedeputeerden, consuls-generaal,
burgemeesters, topchefs en gastronomen uit Nederland en Belgiëgeopend.
Cees van Liere, voorzitter van de
Nederlandse Oestervereniging, sprak tijdens zijn welkomstwoord over de
kwaliteit van de oesters voor het komend seizoen. "Zoals het er nu naar
uitziet krijgen wij een heel mooi oesterjaar. Het vleesgehalte in de schelpen
is goed te noemen, maar vooral ook de smaak belooft een uitstekend jaar te
worden". De voorzitter overhandigde de nieuwe brochure De Zeeuwse oester
een oer-Hollands product met potentie van Kenniskringen Visserij aan Cees van
Beveren, gedeputeerde van de provincie Zeeland.
van Beveren had het op zijn beurt over de
promotie van de Zeeuwse kwaliteiten en noemde daarbij drie elementen:
Dag van de Zeeuwse Visserij, die op 25
september in Vlissingen zal worden gehouden, de Floriade 2012 in Venlo waar de
Zeeuwse Zilte Zaligheden, waaronder de oesters, in Duitsland en België zich
uitstekend kunnen profileren en dat 2010 uitgeroepen is tot het Zeeuwse jaar
van de fiets. Zeeland leent zich bij uitstek voor een fietstocht, waarbij men
kan genieten van zaken zoals: de weidse polderlandschappen en het fascinerende
water. Maar nog aantrekkelijker is het, om zo'n fietstocht te combineren met de
Zeeuwse Zilte Zaligheden. Dat is gedaan door de samenstelling van een
fietsboekje waarin 8 routes zijn uitgestippeld, waarbij de Zeeuwse Zilte
Zaligheden centraal staan aldus Van Beveren. De brochure is op te vragen bij
de VVV Zeeland.
Alvorens de Vlaams minister van Mobiliteit
en Openbare Werken, mevrouw Hilde Crevits, het oesterseizoen officieel ging
openen, pleite zij ondermeer voor een nog sterkere samenwerking tussen
Nederland en België.
Daarna kwam een korte presentatie door
sterrenkoks Sergio Herman (van restaurant Oud Sluis te Sluis) en Roger van
Damme (van restaurant Het Gebaar te Antwerpen), beide afkomstig van Sluis.
GILDE VAN DE VERGULDE OESTER
Tenslotte traden alle sprekers toe tot de
Gilde van de Vergulde Oester. Als klap op de vuurpijl mocht mevrouw Crevits als
eerste het nieuwe Oesterbroodje proeven, een initiatief van Bakkerij Spelt uit
Bruinisse, in een unieke samenwerking met smaakkenner Verstegen Spices &
Sauces.
Het staat buiten
kijf, Frankrijk staat bol van de leuke streken, groene regios, amusante
hoekjes en zeker gezellige dorpjes waar de tijd bleef stil staan en waar stress
nog niet eens is uitgevonden. Eén van die mooie regios is de Ardèche, door
iedereen gekend maar lang nog niet platgelopen door de toerist.
De TGV-trein spoort
in 3.30 uur vanuit Brussel naar Valence. Een huurauto brengt u een uur later
naar Bourg Sain Andéol. Met de wagen vanuit Brussel betekent dit ruim 800 km.
Duik meteen in de
wijngaard van Raphaël Pommier, Domaine Notre Dame du Cousignac, duidelijk een
parel aan de Rhône en op een boogscheut van de Gorges de lArdèche. Hier zorgt
al men al zeven generaties lang voor puike flessen Côte du Rhône, Côtes du
Vivarais en nog een reeks heerlijke tafelwijnen. Raphaël Pommier is tevens al
ruim dertig jaar een der pioniers inzake bio-producten en het nog steeds
druiven plukt met de hand. Meer info: www.notre-dame-de-cousignac.com
VIVIERS
& SAINT-MONTANT
Op weg naar Viviers
mag je niet nalaten tijd te maken om kennis te maken Saint-Montant (Village de
Caractère), middeleeuws dorpje, gekenmerkt door een versterkt kasteel dat de
streek overschaduwt, de huisjes geplakt aan de rotsen. Beneden het dal slaan
twee kabbelende riviertjes de handen in lieflijk in mekaar.
Een kwartier
verder op is het leuk verblijven in hotel-restaurant Relais du Vivarais, 31, RD
86 in 07220 Viviers. Wie houdt van wit zit hier goed. De vijf kamers zijn allen
maagdelijk gedecoreerd, niet overladen, maar met alles er op en eraan. Ideale
als vaste stek om de regio te verkennen. Gastvrouw Michèle en eega Chef-kok
Jean-Pierre Matraire zorgen ervoor dat het je aan niets ontbreekt. De tuin laat
toe te dineren met kaarslicht en het ruime terras biedt de gasten een lange
gezellige avond aan.
GORGES DE LARDECHE
Natuurliefhebbers
krijgen met de Gorges de lArdèche het nec plus ultra aangeboden inzake
monumentale pracht. Op weg naar Vallon-Pont dArc maakt men kennis met de 33
meter hoge en 59 meter brede gigantische Pont dArc, een boog op natuurlijke
wijze door de rivier uitgesleten in de kalksteen. Deze Pont dArc is tegelijk
de toegangspoort tot de betoverende wereld van de Gorges en het niet te missen
Parc Naturel Régional des Monts. Vanop de Belvédère du Pont dArc krijgt men
een uniek zicht op deze rotsen die tot aan de bodem via een klein paadje te
bereiken zijn, al is hierbij wel enige fysieke inspanning nodig. Wie nog meer
wil genieten vindt verder op aan de Belvédère du Serre de Tourre een nieuw
adembenemend panorama.
LABEAUME
Wie even wil verpozen
mag niet nalaten om even in het lieflijke dorpje Labeaume (op 8 km van Joyeuse)
te verwijlen. Dit schilderachtige plekje kleeft aan de rotsen langs de rivier
La Baume. Het dorpje is net als Saint-Montant opgenomen als Village de
Caractère en was eertijds gekend voor de zijde- en olijfindustrie. De 14de
eeuwse klokkentoren, de oude brug en restanten van het kasteel zijn op zich al
een bezoek waard.
BALAZUC
Andere leuke parel op
onze route is de op de krijtrotsen uitgebouwde Balazuc (Les plus beaux villages
de France) dat in de middeleeuwen door haar imposant kasteel met vierkante
toren een strategisch punt was en strijdtoneel van menig bloedig gevecht.
Vandaag is het er vredig en is het genieten van deze eeuwenoude historische
pracht, doorspekt met piepkleine straatjes waar verdwalen een sport is.
CHATEAU CLEMENT
Op naar
Vals-les-Bains wacht in Château Clément op het domein La Châtaignerie een droom
van een kasteel. Hier verzorgen Marie-Antoinette en haar eega Eric Chabot je als een prins. Vier ruime kamers en één
suite (vanaf 155 euro, uitgebreid ontbijt inbegrepen) laten je genieten van
alle rust en comfort. Een buitenzwembad en exotische tuin tekenen voor extra
relaxmomenten. De decoratie en de meubilering in Château Clèment alleen al doen
u wegdromen in vervlogen tijden. De flink van de tongriem gesneden gastvrouw
zette het kasteel weer op de kaart, Château dat opnieuw met grandeur de stad
toekijkt. Niet direct de goedkoopste verblijfsplaats, maar ideale locatie om
eens buitensporig te genieten, in alle rust.
Hoe dan ook, de
Ardèche is een regio met veel potentieel, een ongerepte natuur, vol emotie en
geschiedenis. Een streek om met de regelmaat van een klok te bezoeken.
Dat de tijd er al lang stil
staat, kan men elders in dit nummer lezen. Voeg daarbij de duizend-en-één
mogelijkheden om te proeven van de streekproducten en je verblijf in de Ardeche
kan nooit stuk. Kaas, wijn, charcuterie, pralines, kastanjes, je kan het zo gek
niet bedenken of je vindt het in de Ardeche.Even proeven?
De Ardèche telt één
superieure kaas met AOC-label: de Picodon, geitenkaas van topkwaliteit,
geproduceerd door Christian Moyersoen, in Antwerpen geboren en met roots in
Alle-sur-Semois waar hij verhuisde naar Joyeuse om er, nu 20 jaar geleden, zijn
Fromagerie Peytot, Chemin des Soupirs in 07260 Joyeuse, op te starten. Intussen
wist Christian Moyersoen en zijn familie zich op te werken tot de top. Zijn 120
geiten grazen op 750 meter hoogte en zorgen voor een melk van uitstekende
kwaliteit. De Picodon is dan ook op zowat alle gastronomische tafels in de
Ardèche te vinden.
SABATON
Liefhebbers van kastanjes en
aanverwante producten kunnen hier hun hartje ophalen. Op het ambachtelijk
terrein in Aubenas pakt de Koning van de Marron Glacé, de Ets Sabaton, al drie
generaties lang uit met het beste wat op het vlak van de kastanjes te genieten
is. Directeur-generaal Christophe Sabaton is de draaischijf van de meer dan 100
jaar jonge kastanjegigant. Dit AOC-product geniet wereldwijde faam. Aan de hand
van een proeverij en een fraaie video kan Sabaton bezocht worden. Meer info: www.sabaton.fr
SALON DANN-SOPHIE
Op wandel in hartje Aubenas mag je niet nalaten even een thee of koffie
met kastanje-gebak te genieten in het Salon dAnn-Sophie aan de Place des
Cocons. Hier pakt Christiane Brioude uit met het beste wat op de markt te
vinden is inzake koffie, thee, chocolade, infusies, fruittaart, kastanjes en
andere heerlijke ijscoupes. Een paradijsje voor fijnproevers. Of zoals
Christiane het stelt: het is geen bar,
het is geen restaurant, het is een theesalon.
RIOU
Is de Ardèche het epicentrum
voor de kastanjes dan zijn de fijnproevers aan Place Saleon Terras in 07160 Le
Cheylard aan het perfecte adres voor de gastronomie in de chocolade. De
pralines van Dominique Riou zijn gemaakt met de precisie van een kunstjuwelier.
Elk stuk is een juweel. Chocolade gevuld met kastanje, karamel, diverse
vruchten of onder andere likeur, strelen
de zintuigen op elk vlak. Alle tophuizen uit de regio hebben deze pure sensatie
in huis.
STREEKGASTRONOMIE
De Ardèche is een uitgelezen
regio om te genieten van streekgastronomie. Tafelen is hier dan ook een
plezier. Neem nu even LA TABLE DU MOULIN in Brès, gehucht van 07230 Payzac.
Hier opende in maart 2010 Céline haar restaurant op de eerste verdieping van de
molen van vader, LOlivier de Vincent. De keuken is verrukkelijk en laat de
lokale producten smaken, uiteraard met olijfolie van het huis. Meer info: www.olivierdevincent.fr
In Aubenas maken we in de
rue du Tartary kennis met LA VILLA TARTARY, restaurant met een hypermodern
kader, dat speelt met kleur en licht. Diezelfde trend zet zich door in de
keuken waar Chef Franck Mallet uitpakt met verfrissende gerechten. In de zaal
is gastvrouw Sylvie het ideale verlengstuk. Een adres voor zij die houden van
moderne trend én een smaakvolle schotel.Meer info: www.restaurant-ardeche.com
Op minder dan een half
uurtje uit Aubenas vindt men in Hôtel du Levant het RESTAURANT BRIOUDE in 07380
Neyrac-les-Bains. Een oase van rust aan de oevers van de Ardèche. Hier zorgen
al vijf generaties voor een bijzondere keuken. Vandaag zwaait Claude Brioude er
met grote klasse de pollepel.Chef
Claude heeft tegelijk slechts oog voor de seizoensproducten en is een meester
in sausen. In de zaal zorgt neef Alain dat het de lekkerbekken aan niets
ontbreekt. Hôtel du Levant telt 17 leuke kamers. Meer info: www.hotel-levant.com
PHILIPPE
BOUISSOU
Na een glorieuze periode in
Grenoble waarbij Chef Philippe Bouissou zich met zijn restaurant Terrasses
dUriage naar een Michelin-ster kookte koos hij voor een rustiger stek in
07320 Saint-Agrève waar hij in de Avenue de Cévennes 36 begin dit jaar het
HOTEL FAURIE uitbouwde,goed voor een viertal
exclusieve kamers. Zijn kookkunsten demonstreert hij nu naar hartenlust,
evenwel alleen op aanvraag. Chef Philippe is de eenvoud in persoon en zet met
grote klasse niets dan succulente schotels met Michelin-allures op tafel. Een
menu is er niet. Het blijft een aangename verrassing . Idem dito bij het
ontbijt met niets dan culinaire
ochtendstandjes. Subliem! Meer info: www.hotelfaurie.fr
Op zoek naar een leuke stek
voor een heerlijk verblijf in de Champagnestreek om en rond Epernay, al meer
dan 40 jaar zustergemeente van badplaats Middelkerke, dan is hotel-restaurant
Auberge des Moissons uw adres. Weg van alle drukte duikt men in een oase van
stilte, doorspekt met een uitgelezen streekgebonden keuken.
Een weekje vertoeven op de
Route Touristique du Champagne, wie droomt er niet van. Deze regio telt niets
dan heerlijke plekjes en men leeft er nog letterlijk leeft als God in
Frankrijk, een zegen voor de levensgenieter. Champillon, Damery, Chouilly,
Cramant, Ay, Moussy, Pierry of onder andere Hautvillers, Oger of Avive, het
zijn stuk voor stuk pareltjes. Logeren in het centrum Epernay geeft
perspectieven voor hen die van een avondleven houden. Wie evenwel kiest voor
rust en topgezelligheid kijkt uit naar een accommodatie net buiten het gewoel.
Genieten heet dat. Gelegen op een kwartiertje van Epernay vullen Milène en
Benoît Jacquinet in hun Auberge Des Moissons al je wensen in. Bovendien zijn de
Vlamingen er bijzonder welkom. De ontvangst is er gemeend warm en hartig. Men
voelt zich onmiddellijk thuis. Landelijke elegantie is hier dan ook de grootste
troef.
GEZELLIGHEID
Is het landelijk karakter
van het hotel-restaurant behouden gebleven, de gezelligheid zweeft doorheen het
ganse complex. De inkom doet u meteen thuis voelen. In de open balie ontvangen
Benoît, zus Valérie of eega Milène je in
een gezellige sfeer, samen goed voor de 7de generatie op dit
landelijk domein.Men voelt zich meteen
thuis. De grote open haard zorgt voor extra sfeer in het salon meet bar dat
plaats biedt voor wat tv-kijken op extra grootscherm of gezellig kletsen bij een glas Champagne. De exotische
binnentuin zorgt voor verfrissing en is omringd door de kamers en
seminariezalen. Rustig genieten in de tuin is dan ook de boodschap. Ideaal na
een vermoeiende dag stappen in de Champagnevelden. Ook aan de wagen is gedacht.
Een afgesloten gratis parkeerhaven zorgt dat uw voertuig evenzo van een leuke
en veilige nachtrust kan genieten.
TOFFE KAMERS
Elk van de 27 kamers is wars van elk geluid. Er zijn twee kamers speciaal uitgewerkt voor
minder validen terwijl enkele kamers voorbehouden zijn voor grotere families.
Alle kamers zijn uitgerust met het modernste comfort, afzonderlijke toiletten, ruime
douche, flatscreen tv met een tiental internationale posten, ADSL-aansluiting
en gratis wi-fi. De kamers zijn allen ruim zodat men zich vlug thuis voelt. Twee
zalen voor seminaries vullen het geheel aan. Een zwembad en speelzaal staan
evenzo ter beschikking. Voor de prijs hoeft men het niet te laten. Er is al een
dubbele kamer vanaf 80 euro. Een de-luxe Queen size kost 100 euro. Een
uitgebreid ontbijt wacht aan 9,50 euro per persoon.Half pension in dubbelkamer: 71 euro en half
pension Gastronomie 91 euro. Speciale prijzen voor groepen en seminaries.
CULINAIR
En dan is er nog de keuken.
Een openbaring en een voorbeeld voor hen die houden van landelijke en
streekgebonden schotels. Daar alles zo goed als van het eigen hof komt, is
versheid hier dan ook de grote troef. Op tafel is het dan ook smullen van een
eenvoudige maaltijd met het gezin of vrienden tot de meest succulente
gastronomische schotel, steeds seizoengebonden. Proef alvast de Gerookte
eendenfilet en de uiteraard in huis gemaakte foie gras. Uitmuntend is de
brochette met kwarteltjes. Liefhebbers van de pure Confit de canard zitten hier
op hun plaats. En ja, lekkerbekken mogen niet nalaten even te genieten van de
Sorbet pamplemousse met Rosé Champagne. Een succulente verfrissing. Zoetkauwen
krijgen met de Tartelette au chocolat et glace noix de coco arrosée au Malibu
beslist nu al het water in de mond. Er is al een menu aan 23 euro
CHAMPAGNETRUFFEL
Liefhebbers van de Tuber
Melanosporum, zeg maar de truffel, zitten van oktober tot december goed in
Auberge Des Moissons. Drie maand lang is het genieten van zowel het opzoeken
van de truffel met truffelhond Angy als het nuttigen van de diverse met truffel
bereide gerechten. Een authentieke truffeltafel wacht bij een wijnboer die de
Champagne zowel als de truffel als eregasten op tafel plaatst.Meer gedetailleerde info op adres.
48 Ambachtelijke Champagnehuizen onder één dak in Epernay
C Comme Champagne
Op stap in de Champagnestreek om en rond Reims en Epernay
is het voor de kenner al een hele klus om wegwijs te geraken uit de honderden
Champagnehuizen, laat staan voor de leek die zijn eerste pasjes zet in de
wijngaarden op de flanken van Damery, Bouzy, Avize, Vertus, Hautvillers, Ay en
onder andere Dizy en Champillon. Geen nood, daar is met de komst van C Comme
Champagne een oplossing aan gekomen.
Frédéric Dricot, naar eigen zeggen gek van en geboren in
de Champagne, bouwde in de rue Gambetta 8 in Epernay een gigantische
Champagnebar met kelder. Hiermee is het zoekwerk naar klasrijke ambachtelijke
en betaalbare Champagne meteen al een flink stuk ingekort. In de gezellig
opgestelde kelder vindt men om en bij de vijftig diverse wijnbouwers die elk
onder een identiek profiel zichzelf en hun producten voorstellen, knap
ingedeeld in regios met daarbij het Massief van Saint-Thierry, het dal van de
Ardre, de Montagne de Reims, het Marnedal dat de regio om en rond Epernay in al
zijn glorie laat bewonderen en de Côte des Blancs, de bakermat van de
Chardonnay en goed voor een flink stuk geschiedenis om en rond de heuvels van
Sézannais, samen goed voor een virtueleChampagneroute.
THEMAPROEVERIJ
Deze gebieden zijn makkelijk met de wagen te vinden en
vlot te ontdekken via de Champagneroute, goed voor samen ruim 320 km, route
waar de Champagnebouwers je met open armen ontvangen. Wie evenwel niet direct
huis is in de heerlijke en bijzonder soms ingewikkelde materie die de Champagne
is, krijgt van Monsieur Frédéric in zijn C Comme Champagne bij een zowat twee
uur durende uitgebreide degustatie vlot het ABC van dit goddelijke vocht onder
de knie. Hier is Monsieur Frédéric op zijn best. Elke week zet hij bij zes
huizen in de kijker. Bij ons geen grote merken of coöperatieven, wel
champagneboeren met eigen wijngaarden en die zelf hun Champagne maken, zegt
Frédéric Dricot met brede glimlach die met zwier uitpakt met wat hij noemt een
Themaproeverij. Hier komt één van de regios aan bod in al zijn facetten.
Vandaag zijn het de Champagnes uit de Marne, volgende week een Côte des Blancs
of de regio rond het massief van Saint-Thierry.
COUP DE COEUR
Eenmaal aan de proeverij is Monsieur Frédéric niet meer
te stoppen. Een bos van glazen wordt gevuld met zes verschillende Champagnes
(Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, een blend van 3 cépages, Rosé en als
klap op de vuurpijl de Coup de Coeur) zodat men in luttele tijd de
verschillende types van Champagne leert kennen en genieten. Dat alles in een
bijzonder gemoedelijke sfeer.
CHAMPAGNEBAR
Voor wie het niet zo uitgebreid wil kan best genieten van
een degustatie per glas. Ook hier legt Monsieur Frédéric je van naaldje tot
draadje de geheimen van de bubbels met veel genoegen bloot. Naderhand staat de
kelder klaar voor een vrijblijvend bezoek. Alle flessen kunnen ter plekke
gekocht worden aan dezelfde prijs die de wijnbouwer op zijn domein vraagt. Het
laat zich raden dat dit fenomeen welke C Comme Champagne te weeg brengt een
ideale opener is voor elke bezoek aan de Champagnestreek in het algemeen, aan
Epernay in het algemeen.
ABC CHAMPAGNE
Kenners zijn vertrouwd met de technische begrippen binnen
het bubbelende Champagnewereldje. Voor wie minder goochelt met deze termen,
hierbij alvast een geheugensteuntje met enkele weetjes.
·Champagne wordt gemaakt van drie
druivensoorten: de witte Chardonnay, de blauwe pinot Noir en de Pinot Meunier.
·Extra Brut (of: non dosé) weinig suiker (van
0 tot 15 g/liter)
·Brut: iets meer suiker (minder dan 15
g/liter)
·Demi-sec: (van 33 tot 50 g/liter)
·Doux (meer dan 50 g/liter)
·Milésimé: Champagne gemaakt uit druiven van
één enkel oogstjaar het jaar staat steeds op het etiket vermeld. Uiteraard de
beste Champagne.
·Non-milésimé: Champagne zonder jaartal op het
etiket en is steeds een blend (mengeling) van verschillende jaargangen.
·Wit of Rosé: is steeds gemaakt van de drie
gekende druivensoorten.Uitzondering: de
Blanc de Blancs die is uitsluitend gemaakt met 100% Chardonnay en de Blanc de
Noirs (witte Champagne gemaakt van blauwe druiven). De Rosé-Champagne is
dezelfde als de witte maar krijgt zijn kleur door toevoeging van een beetje
rode wijn. De Champagnestreek is de enige regio waar dit proces mag toegepast
worden. Rosé-wijn is dus geen mengeling van wit met een beetje rood.
Stel,
je hebt genoeg van de drukte van de stranden, exotische eilanden, de city trips
en de culturele wandelingen langs tientallen musea en je wil wat rust, genieten
van de natuur en tegelijk proeven van een streek waar stress nog niet in de
woordenboeken staat, dan zit je nergens beter dan in de Franche-Comté.
In de wat? De Franche-Comté! Zeg maar de Franse Jura. Weinig
andere streken in Frankrijk zijn zo rijk aan water en bos als deze regio. De
streek is doorspekt met meren en bronnen terwijl de rivieren eindeloze kronkels
maken en het landschap tekenen. Het water schenkt de Jura grotten en
watervallen en laat dorpen en steden schitteren op de oevers van de vele rivieren.
De Franse Jura is bescheiden maar verrast de bezoeker voortdurend. Het verhaal
is één lange plezierige ontdekkingsreis langs unieke natuurverschijnselen, mooie
dorpjes, zo weggeplukt uit een of ander sprookje of legende.
DOUBS
De Franche-Comté meestal aangeduid als Jura bestaat uit vier
departementen: Jura, Haute-Saône, Territoire de Belfort en Doubs en is voor
ruim de helft uitgebouwd met uitgestrekte dennen- en sparrenbossen. De regio
heeft een natuurlijke grens van zowat 230 km met Zwitserland, de Zwitserse
Jura. We kozen voor onze kennismaking met de Jura voor het departement Doubs,
zonder meer het groenste departement het wondermooie Frankrijk. In de zomer is
het een paradijs voor de natuurliefhebber, de wandelaar, de fietser en onder
ander de visser, in de winter zijn de langlaufers en de skiërs aan het feest.
Met Besançon als hoofdstad bezit Doubs een open museum, recent opgenomen door
Unesco Werelderfgoed. Voeg daarbij de rivieren Doubs, Loue, Lison en Dessoubre
die zorgen voor onvoorstelbaar mooie bronnen, meren en watervallen en je bezoek
aan de Jura in het algemeen, Doubs in het bijzonder, wordt onvergetelijk. Voeg
daarbij dat de lekkerbek hier evenzo op rozen zit. Naast de vele riviervissen
wacht een waslijst aan charcuterie en in tuyé gerookte worst en charcuterie.
Dat alles te doorspoelen met Vin Jaune, een der meest onderschatte Franse
wijnen, wijn met een bijzondere smaak, te danken aan savagnindruif, wat doet
smaken naar de top sherry uit het Spaanse Jerez de la Frontera.
MALBUISSON
We starten onze kennismaking met de Jura in het leuk dorpje Malbuisson,
goed voor een goeie 500 inwoners, maar het epicentrum voor familiale
uitstapjes, de recreatieve sporter en de natuurliefhebber. Vanuit Malbuisson
zijn de omliggende regios makkelijk te bereiken. Geplakt aan de Valée des 2
Lacs is dit dorp tegelijk een droom voor elke stille watersporter, terwijl de
legendarische Mont dOr met zijn 1.463 meter binnen handbereik ligt.
KAZEN COMTE
Kaasliefhebbers zullen hiervan genieten: gelegen op een hoogte van 1.100
meter herbergt het Fort de Saint Antoine voormalig fort uit 1882 dat echter nooit
gebruikt werd ruim 100.000 kazen, goed voor zowat 45 kg elk. Kaasboer Marcel
Petite vestigde zich in 1966 in het fort en staat elk jaar garant voor de beste
comté-kazen. Dank zij de gigantisch dikke muren heerst er winter en zomer
dezelfde temperatuur en gelijke vochtigheidsgraad, ideaal voor het rijpen der
kazen, aangebracht door de diverse Fruiteries de Fromage uit de regio.
Een bezoek aan het fort is dan ook niet te versmaden. Na anderhalf uur
genieten van de geschiedenis van de comté wacht een proeverij aangevuld met
passend glaasje Jura-wijn. Toegang: 6 euro, kinderen 3,50 euro. 8 euro met
proeverij. Meer info: www.tourisme-metabief.com
LE BON ACCUEIL
Een van de betere (het beste?) adressen uit de regio is hotel-restaurant
Le Bon Accueil, 8 Grande rue, Malbuisson. Geboren en getogen in Malbuisson wist
Chef Marc Faivre sinds 2000 goed voor 1 Michelinster zich op te werken tot
een meester aan het fornuis. Zijn Tarte fine à la Morteau is legendarisch en
een niet te missen schotel als voorgerecht. Topper op de kaart is de Pigeon au
vrais jus met Foie gras de canard en artichaut. De kaastrommel is evident
terwijl Le grand dessert zelfs de meest verwende lekkerbekken aangenaam weet te
verrassen. De fles Plein Sud Côtes du Jura 2005 Domaine Ganavat zorgt voor de
rest. De service in de zaal wordt verzorgd door eega Catherine en is
onberispelijk. Samen met het hotel goed voor twaalf charmekamers met alle
mogelijke comfort is Le Bon Accueil een adres om op zak te hebben. Meer info:
www.le-bon-accueil.fr
LES FRUITIERES DU LAC
Is een bezoek aan Fort Saint-Antoine een must, dan mag je zeker niet
nalaten even te proeven van een bezoek aan een Fruitières waar de comté
gemaakt wordt. Een daarvan is Les Fruitières du Lac in het rustige
Labergement-Sainte-Marie. Hier is meester-kaasmaker Bernard Lavaine en zijn
ploeg elke morgen present om de reeds om 5 uur in de morgen opgehaalde melk te
verwerken tot uitstekende kazen. Het proces is in tegenstelling tot vroeger
door de mechanisatie iets simpeler geworden, maar het blijft hard werken. De
kazen worden naderhand tot in de puntjes dagelijks verzorgd en een paar weken
te ruste gelegd in de kelder om daarna doorgevoerd te worden naar het Fort
Saint-Antoine waar ze volwassen worden en tot volle rijpheid kunnen komen.
KLOKKENGIETERIJ
Iets verder op in Labergement-Sainte-Marie mag je niet nalaten even
bezoek te brengen aan de Fonderie de Cloches Obertino, een der laatste
ambachtelijk bronzen klokkengieters in Frankrijk, familiebedrijf
gespecialiseerd in het maken van exclusieve klokken met inscripties,
aansluitend vooral sierklokken bestemd voor de koeien. De gieterij, gesticht in
1834, is vrij te bezoeken en eenmaal per week kan je het gieten van de klokken
volgen. Meer info: +33 (0)3 81 69 30 72
ABSINT IN PONTARLIER
Franche-Comté is de met de Frans-Zwitserse Jura de geboorteplaats van
absint, sterke drank op basis van anijs, absintalsem, venkel en een reeks
aanvullende kruiden, geelgroene drank die sinds de ontdekking in 1805 als De
Groene Fee een rijke geschiedenis achter zich heeft. De drank stijgt vlug naar
het hoofd en zorgt graag voor hallucinaties en zou het zenuwstelsel sterk
aantasten. Heel wat grote kunstenaars dronken absint van oorsprong nochtans een
volksdrank omwille van de artistieke inspiratie. De auteurs Guy de Maupassant,
Oscar Wilde en onder andere Paul Verlaine waren er gek van. Vincent Van Gogh
borstelde tijdens zijn absint-periode zijn beste werken. Edgard Degas, Edouard
Manet en de vermaarde Henri de Toulouse-Lautrec bezorgden ons meesterlijke
doeken voorzien van absintdrinkers in de kroeg.
Absint werd voor het eerst geproduceerd door Henri-Louis Pernod in 1805,
naar een recept van een Franse arts. Het drankje werd populair bij kunstenaars
maar werd door zijn hallucinogene werking en neurotoxiciteit van het
bestanddeel thujon als gevaarlijk aanzien. Het werd in het begin van de 20ste
eeuw dan ook verboden, nadat een Zwitser na overmatig gebruik van alcohol en
absint zijn gezin uitmoordde. De Firma Pernod zorgt meteen voor een surrogaat
en brouwde zijn intussen vermaarde Anis, in feite niets minder dan absint
zonder alsem. Daarna kwam ook Pastis op de markt. Hierbij worden de
kruidenextracten niet door destillatie maar door maceratie (weking) verkregen.
Intussen mag absint sinds eind de jaren negentig opnieuw gedronken worden.
Absint wordt zelden puur gedronken, maar vooral volgens een vast ritueel
waarbij water en suiker toegevoegd worden. Men plaatst een absintlepel met een
klontje suiker op het glas en laat er koud water over druppelen. Daarna flink
roeren.
Een der absolute toppers inzake productie van absint is de Distellerie
Les Fils dEmile Pernot in het mooie La Cluse-et-Mijoux, deelgemeente van
Pontarlier aan de voet van het 17de eeuwse Château de Joux. Het
mystieke aperitief absint werd naar een recept van Emile Ferdinand Pernot in
1890 voor het eerst gedistilleerden
volgens het gekende ritueel (lepel-suiker-water) genuttigd. De productie werd
later verboden en een vijftiental jaar geleden opnieuw toegelaten. Ons bedrijf
pakt vandaag dan ook uit met een fraaie lijst van geestrijke dranken met
daarbij de Vieux Pontarlier, Absint en Pontaine als aperitief, Fraise des bois,
Framboise, Gentiane, Mûre en Myrtille als likeuren 25%, Genepy en Sapin als
likeuren 40% en tenslotte de Eau de Vie met Framboise, Gentiane, Poire William,
Kirsch, Mirabelle en Prunes, stelt Dominique Rousselet, gerant van de Distellerie
Emile Pernot.
Uw honger naar absint nog niet gestild? Iets verder op in de stad kan je
terecht in het Musée Municipal Pontarlier waar de geschiedenis van absint op
verrassend leuke manier wordt uitgebeeld met woord en beeld. Meer info: www.emilepernot.fr
RESTAURANT COTE PONT
Op stap in Pontarlier wacht in restaurant Côté Pont, Maison de Cuisine,
niets dan leuke verrassingen. Arlette Laude pakt er aan de brug over de Doubs
aan de rue de la République uit met een hoogst ludiek eethuis, zonder menu,
maar een overheerlijke schotel met uitsluitend dagverse marktproducten,
aansluitend Jura-wijntje. Schrik niet als je een authentieke jutezak als
tafellaken onder je bord krijgt. Geen Michelintoestanden maar héérlijk tafelplezier.
Smullen op het terras is hemels en laat je wegdromen in de tijd, want hier
staat ze letterlijk stil. Met La Maison d A Côte beschikt Arlette Laude nog
over een gemoedelijke Chambres dhôtes, 11 rue Jules Mathez, hartje Pontarlier.
Meer info: www.cotepont.fr
MORTEAU
Minder dan 45 km noorderlijk ontdekken we het bevallige stadje Morteau,
niet alleen gekend voor zijn smaakvolle Saucisse de Morteaux, maar vooral ook
omwille het Museum van de Horlogerie. In het Château Pertusier de Morteau gebouwd
in 1576) waakt de 80-jarige conservator en meester-horlogemaker Constant
Vaufrey met liefde en passie over de zowat volledige geschiedenis van de
horloge, aansluitend de fraaiste collectie werktuigen die onze voorouders
hanteerden om uurwerken van allerlei slag met precisie te vervaardigen. Het
museum laat schitterende stukken bewonderen met pareltjes uit 1621 en 1632,
aansluitend de mooiste modellen sinds de 18de eeuw, toen de horloges
het voorrecht waren van de hogere burgerij en kasteelheren. Let vooral op het
astrologisch uurwerk van Séraphin Cart (1855), het absolute meesterstuk,
kunstwerk vervaardigd door een landbouwer uit Haut-Doubs. Meer info: www.musee-horlogerie.com
AUBERGE DE LA ROCHE
Laat Morteau niet achter je zonder te hebben genoten van de kookkunsten
van Chef Philippe Feuvrier in zijn Auberge de la Roche aan Le Pont de la Roche,
gastronomisch restaurant bekroond met 1 Michelinster. Bijgestaan door eega
Sylvie en haar zaalploeg is dit een huis van grote klasse. De streekgebonden
producten tovert de Chef om tot juweeltjes op het bord. Hij wil alleen het
beste op tafel zetten. Gepaard met een klasrijke bediening is Auberge de la Roche
voor elke epicurist het einde. Het Champagne-aperitief kan genuttigd worden in
de fraaie tuin. De correcte en vriendelijke bediening zorgt ervoor dat men zich
onmiddellijk thuis voelt. Het was dan ook met volle teugen genieten van het
vijfgangen Marktmenu. Een culinaire ontdekking aan de boorden van de Doubs.
Meer info: www.aubergedelaroche.com
SAUT DU DOUBS
Villers-le-Lac is hét rendez-vous met de natuur. Met de rivier Doubs,
zijn watervallen en meren. Dit beschermd gebied laat al het mooie bewonderen
dat zich aan de grens van Frankrijk met Zwitserland afspeelt. De rederij
Droz-Bartholet pakt vanuit Villers-le-Lac uit met dagelijkse veelvuldige mini-cruises
naar de Saut du Doubs, de Franse Niagara. Een boottochtje langs de meanders die
Frankrijk van Zwitserland scheiden, goed voor veertien km vaarplezier, brengt
je glijdend tussen de wilde rotsen vlekkeloos tot aan de voet van het
natuurpark. De rest is één genieten. Het kolkende water van de Doubs laat zich
op zijn best bewonderen bij de waterwal, van op twee mooie uitzichtpunten, te
bereiken na een tiental minuten stapwerk. De natuur op zijn best. Schitterend
gewoon.
Voor zij die wat tijd kunnen spenderen in deze regio, wacht de
mogelijkheid om met de rederij Droz-Bartholet te genieten van riviercruises
waarbij getafeld kan worden. De rederij vult dezelfde faciliteiten in op de
Doubs in de stad Besançon met de Magie de la Nuit, feeërieke boottocht
inclusief diner. Meer info: www.sautdudoubs.fr
LE PRE OUDOT
Logementkeuze in de regio zat, maar wie nu eens effectief in alle rust
van de stilte, het groen en de weidse vlakten wil genieten, vindt ruim zijn
gading op het 30 ha groot domein van Le Pre Oudot in Fournets-Luisans op 15 km
van Morteau, een voormalige karakterrijke comté-hoeve uit 1689, vandaag de
residentie van Emile en Laurence Pequignet, goed voor twee super charmante kamers
met alles er op en er aan en een suite. In de fraaie stallen verzorgt en traint Emile
raspaarden voor jumping. Gastvrouw Laurence is tegelijk de kok van dienst. Zoek
er geen ingewikkelde gerechten, maar een eerlijke regionale smaakvolle keuken,
met wijn naar keuze, uiteraard met de Jura-flessen op de voorste rij. Le Pré
Oudot is zonder meer een ideale uitvalsbasis voor een heerlijk verblijf in deze
regio waar gastvrijheid, rust en gezelligheid de grote troeven zijn. Meer info:
www.preoudot.typepad.com
DE TUYE
Tijdens je rondrit in de Haut-Doubs kan je niet naast de tuyés kijken,
typische boerderijen van de Comté, boerderijen waar men vandaag nog op
ambachtelijke wijze worst, hesp en diverse vleeswaren rookt. De tuyé is een
grote schoorsteen die het huis verwarmt en tegelijk de vleeswaren rookt. Een
van de best bewaarde en gerestaureerde tuyés is La Ferme musée du Montagnon in
Fournets-Luisans. Deze boerderij dateert van 1736 en illustreert op perfecte
wijze de conceptie van de tuyé als woning en ambachtelijke ruimte. De diverse
vertrekken zijn nog allemaal voorzien van de originele meubels en scheppen op
schitterende wijze de sfeer hoe men in de vorige eeuwen op de boerderij en tuyé
leefde. Meer info: www.montagnon.com
VISPLEZIER IN GOUMOIS
De waterrijke omgeving, sierlijke vijvers, onmetelijke meren en
kabbelende rivieren, het ideale oord voor de visser, hetzij professioneel of
amateur, het blijft een passie: het gevecht met de forel, de karper, snoekbaars
of de meerval aangaan. Hengelen of vliegvissen (pêche à la mouche), het doet er
niet toe, het blijft een sport dat heel wat vaardigheid vereist. Liefhebbers
kunnen alvast terecht op het strand ter hoogte van Auberge Le Moulin du Plain
in Goumois. Virtuoos in het vliegvissen is alvast Daniël Magdo, professioneel
en gediplomeerd visser sinds 1997. De leek is hier in prima handen. In een paar
uurtjes heb je de basis van het vliegvissen onder de knie. De forellen en de
karpers zijn meteen gewaarschuwd. Daniël Magdo pakt dan ook dagelijks uit met
initiatie, individueel of in groep, een of meerdere dagen al dan niet met verblijf, en leert je de knepen van het
vak. Met vaardige bewegingen werpt hij de lijn precies daar waar hij het wil.
Dat kan makkelijk tien, vijftien meter verder zijn dan de standplaats aan de
oever of in thermisch rubberpak in de rivier. Een haastig voorbij glijdende
karper is alvast het eerste slachtoffer. Een regenboogforel zou volgen. Het
parcours No-Kill stelt dat de gevangen vissen terug gezet worden in de
rivier. Het gaat hem over de pure sport, stelt de aimabele Daniël, gek en al
een leven lang vol passie van vissen. Meer info: www.danielmagdopeche.com
Wie kiest voor een visverblijf in Goumois, individueel of met Daniël
Magdo, heeft alvast de keus tussen het 2-sterrenhotel Le Moulin du Plain aan de
oevers van de Doubs (www.moulinduplain.com) of het 3-sterrenhotel-restaurant Taillard, aan de
voet van de Corniche (www.hoteltaillard.com). Beide huizen staan borg voor een kwaliteitsvolle
keuken.
L ETANG DU MOULIN
Franche-Comté is niet alleen een oase van rust, groen en gastvrijheid,
maar tegelijk een paradijs voor de levensgenieter en lekkerbekken. Vanuit
Goumois en op weg naar de hoofdstad Besançon wacht in Bonnetage
hotel-restaurant LEtang du Moulin, schitterend huis waar Chef Jacques
Barnachon het beste van het beste op tafel zet. Met zijn keukenteam laat hij de
streek in alle toonaarden proeven. Victor, Maxime, Chef Barnachon, Karine en
Baptiste (foto) zijn allen gepassioneerd van streekgerechten. In het restaurant
selecteert eega Sandrine Boissenin de beste flessen in harmonie met de gekozen
gerechten.
Hotel-restaurant LEtang du Moulin ligt op zowat 1.000 meter hoogte,
hartje sparrenbossen, en overschouwt een 27 ha groot park, doorspekt met
meertjes, troeven die elke romanticus en rustzoeker ten zeerste weet te
waarderen. Eind dit jaar krijgen de 19 kamers een opfrisbeurt en wordt het
restaurant herschikt. Zonder meer een fraai adres. Meer info: www.etang-du-moulin.fr
BESANCON
We verlaten de Franche-Comté niet zonder een bezoek te brengen aan de
hoofdstad. Besançon vindt men niet vaak in de lijstjes van city trips en staat
al te zeer in de schaduw van Dijon, Mulhouse en onder andere Straatsburg. De
stad heeft evenwel zeer veel te bieden en is zo waar een open museum met tal
van schitterende gebouwen uit de 17de en 18de eeuw, goed
voor opname door Unesco Werelderfgoed. De stad telt nog heel wat overblijfselen
uit haar Romeinse tijd en heeft met de in de 17de eeuw door Vauban
aangelegde citadel alvast een grote toeristische troef. Besançon is tegelijk de
geboorteplaats van auteur Victor Hugo en de gebroeders Auguste en Louis Lumière,
de uitvinders van de cinematografie. Verder is het genieten van de schoonheid
van de in blauw-witte stenen opgetrokken gebouwen, de romaansgotische kathedraal
Saint-Jean, de vele trappengalerijen, de fraaie patios en onder andere de
heerlijke autovrije straten en pleinen waar flaneren en gezellig tafelen aan de
orde zijn. Het is duidelijk, Besançon is een meerdaags bezoek meer dan
overwaard. Onbekend maakt onbemind. Idem dito de ganse Franche-Comté, een
ongekend paradijsje met enorm veel mogelijkheden, voor elk wat wils, een streek
waar de natuur en streekgastronomie hand in hand gaan.
WINTER IN DE JURA
Biedt de lente, zomer en herfst al het mogelijke voor een spetterende
wandel-, fiets- of recreatieve vakantie, dan is de winter evenzo niet te
versmaden. Loipes en skipistes wachten op de mooiste plekjes van Franche-Comté.
Hierbij een mooi plaatje om alvast te watertanden. Mooier kan haast niet. Tot
straks in Franche-Comté?