Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
22-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZEELAND OP ZIJN BEST

Vlaams minister Hilde Crevits opent oesterseizoen

met oesterbroodje in Sluis

In het Nederlandse Sluis opende Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken Hilde Crevits het oesterzeizoen 2010-2011. Dit onder massale belangstelling van gedeputeerden, consuls-generaal, burgemeesters, topchefs en gastronomen uit Nederland en België   geopend.

 

Cees van Liere, voorzitter van de Nederlandse Oestervereniging, sprak tijdens zijn welkomstwoord over de kwaliteit van de oesters voor het komend seizoen. "Zoals het er nu naar uitziet krijgen wij een heel mooi oesterjaar. Het vleesgehalte in de schelpen is goed te noemen, maar vooral ook de smaak belooft een uitstekend jaar te worden". De voorzitter overhandigde de nieuwe brochure “De Zeeuwse oester een oer-Hollands product met potentie” van Kenniskringen Visserij aan Cees van Beveren, gedeputeerde van de provincie Zeeland.

van Beveren had het op zijn beurt over de promotie van de Zeeuwse kwaliteiten en noemde daarbij drie elementen:

Dag van de Zeeuwse Visserij, die op 25 september in Vlissingen zal worden gehouden, de Floriade 2012 in Venlo waar de Zeeuwse Zilte Zaligheden, waaronder de oesters, in Duitsland en België zich uitstekend kunnen profileren en dat 2010 uitgeroepen is tot het Zeeuwse jaar van de fiets. “Zeeland leent zich bij uitstek voor een fietstocht, waarbij men kan genieten van zaken zoals: de weidse polderlandschappen en het fascinerende water. Maar nog aantrekkelijker is het, om zo'n fietstocht te combineren met de Zeeuwse Zilte Zaligheden. Dat is gedaan door de samenstelling van een fietsboekje waarin 8 routes zijn uitgestippeld, waarbij de Zeeuwse Zilte Zaligheden centraal staan” aldus Van Beveren. De brochure is op te vragen bij de VVV Zeeland.

Alvorens de Vlaams minister van Mobiliteit en Openbare Werken, mevrouw Hilde Crevits, het oesterseizoen officieel ging openen, pleite zij ondermeer voor een nog sterkere samenwerking tussen Nederland en België.

Daarna kwam een korte presentatie door sterrenkoks Sergio Herman (van restaurant Oud Sluis te Sluis) en Roger van Damme (van restaurant Het Gebaar te Antwerpen), beide afkomstig van Sluis.

GILDE VAN DE VERGULDE OESTER

Tenslotte traden alle sprekers toe tot de Gilde van de Vergulde Oester. Als klap op de vuurpijl mocht mevrouw Crevits als eerste het nieuwe Oesterbroodje proeven, een initiatief van Bakkerij Spelt uit Bruinisse, in een unieke samenwerking met smaakkenner Verstegen Spices & Sauces.

(Georges Keters - met dank aan Balth. Roessingh)






>> Reageer (0)
07-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.LA DOUCE FRANCE

Natuurpracht in La Douce France

 

Schatten van de Ardèche

 

Het staat buiten kijf, Frankrijk staat bol van de leuke streken, groene regio’s, amusante hoekjes en zeker gezellige dorpjes waar de tijd bleef stil staan en waar stress nog niet eens is uitgevonden. Eén van die mooie regio’s is de Ardèche, door iedereen gekend maar lang nog niet platgelopen door de toerist.

 

De TGV-trein spoort in 3.30 uur vanuit Brussel naar Valence. Een huurauto brengt u een uur later naar Bourg Sain Andéol. Met de wagen vanuit Brussel betekent dit ruim 800 km.

Duik meteen in de wijngaard van Raphaël Pommier, Domaine Notre Dame du Cousignac, duidelijk een parel aan de Rhône en op een boogscheut van de Gorges de l’Ardèche. Hier zorgt al men al zeven generaties lang voor puike flessen Côte du Rhône, Côtes du Vivarais en nog een reeks heerlijke tafelwijnen. Raphaël Pommier is tevens al ruim dertig jaar een der pioniers inzake bio-producten en het nog steeds druiven plukt met de hand. Meer info: www.notre-dame-de-cousignac.com

 

VIVIERS & SAINT-MONTANT

 

Op weg naar Viviers mag je niet nalaten tijd te maken om kennis te maken Saint-Montant (Village de Caractère), middeleeuws dorpje, gekenmerkt door een versterkt kasteel dat de streek overschaduwt, de huisjes geplakt aan de rotsen. Beneden het dal slaan twee kabbelende riviertjes de handen in lieflijk in mekaar.

Een kwartier verder op is het leuk verblijven in hotel-restaurant Relais du Vivarais, 31, RD 86 in 07220 Viviers. Wie houdt van wit zit hier goed. De vijf kamers zijn allen maagdelijk gedecoreerd, niet overladen, maar met alles er op en eraan. Ideale als vaste stek om de regio te verkennen. Gastvrouw Michèle en eega Chef-kok Jean-Pierre Matraire zorgen ervoor dat het je aan niets ontbreekt. De tuin laat toe te dineren met kaarslicht en het ruime terras biedt de gasten een lange gezellige avond aan.

 

GORGES DE L’ARDECHE

 

Natuurliefhebbers krijgen met de Gorges de l’Ardèche het nec plus ultra aangeboden inzake monumentale pracht. Op weg naar Vallon-Pont d’Arc maakt men kennis met de 33 meter hoge en 59 meter brede gigantische Pont d’Arc, een boog op natuurlijke wijze door de rivier uitgesleten in de kalksteen. Deze Pont d’Arc is tegelijk de toegangspoort tot de betoverende wereld van de Gorges en het niet te missen Parc Naturel Régional des Monts. Vanop de Belvédère du Pont d’Arc krijgt men een uniek zicht op deze rotsen die tot aan de bodem via een klein paadje te bereiken zijn, al is hierbij wel enige fysieke inspanning nodig. Wie nog meer wil genieten vindt verder op aan de Belvédère du Serre de Tourre een nieuw adembenemend panorama.

 

LABEAUME

 

Wie even wil verpozen mag niet nalaten om even in het lieflijke dorpje Labeaume (op 8 km van Joyeuse) te verwijlen. Dit schilderachtige plekje kleeft aan de rotsen langs de rivier La Baume. Het dorpje is – net als Saint-Montant – opgenomen als Village de Caractère en was eertijds gekend voor de zijde- en olijfindustrie. De 14de eeuwse klokkentoren, de oude brug en restanten van het kasteel zijn op zich al een bezoek waard.

 

BALAZUC

 

Andere leuke parel op onze route is de op de krijtrotsen uitgebouwde Balazuc (Les plus beaux villages de France) dat in de middeleeuwen door haar imposant kasteel met vierkante toren een strategisch punt was en strijdtoneel van menig bloedig gevecht. Vandaag is het er vredig en is het genieten van deze eeuwenoude historische pracht, doorspekt met piepkleine straatjes waar verdwalen een sport is.

 

CHATEAU  CLEMENT

 

Op naar Vals-les-Bains wacht in Château Clément op het domein La Châtaignerie een droom van een kasteel. Hier verzorgen Marie-Antoinette en haar eega Eric Chabot  je als een prins. Vier ruime kamers en één suite (vanaf 155 euro, uitgebreid ontbijt inbegrepen) laten je genieten van alle rust en comfort. Een buitenzwembad en exotische tuin tekenen voor extra relaxmomenten. De decoratie en de meubilering in Château Clèment alleen al doen u wegdromen in vervlogen tijden. De flink van de tongriem gesneden gastvrouw zette het kasteel weer op de kaart, Château dat opnieuw met grandeur de stad toekijkt. Niet direct de goedkoopste verblijfsplaats, maar ideale locatie om eens buitensporig te genieten, in alle rust.

 

Hoe dan ook, de Ardèche is een regio met veel potentieel, een ongerepte natuur, vol emotie en geschiedenis. Een streek om met de regelmaat van een klok te bezoeken.

 

Meer info: www.ardeche-guide.com

&

Jessy VAN DEN RYM

positif.jessy@skynet.be

Liersesteenweg 43

B-2640 Mortsel

Tel:  00 32 3 272 32 86

Fax: 00 32 3 272 21 12

GSM: 00 32 475 51 95 35

 

Georges Keters

 

 

 

 






>> Reageer (0)
06-09-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FRANKRIJK OP ZIJN MOOIST

Van Picodon over Sabaton tot Brioude

Smullen van de Ardeche

Dat de tijd er al lang stil staat, kan men elders in dit nummer lezen. Voeg daarbij de duizend-en-één mogelijkheden om te proeven van de streekproducten en je verblijf in de Ardeche kan nooit stuk. Kaas, wijn, charcuterie, pralines, kastanjes, je kan het zo gek niet bedenken of je vindt het in de Ardeche.  Even proeven?

De Ardèche telt één superieure kaas met AOC-label: de Picodon, geitenkaas van topkwaliteit, geproduceerd door Christian Moyersoen, in Antwerpen geboren en met roots in Alle-sur-Semois waar hij verhuisde naar Joyeuse om er, nu 20 jaar geleden, zijn Fromagerie Peytot, Chemin des Soupirs in 07260 Joyeuse, op te starten. Intussen wist Christian Moyersoen en zijn familie zich op te werken tot de top. Zijn 120 geiten grazen op 750 meter hoogte en zorgen voor een melk van uitstekende kwaliteit. De Picodon is dan ook op zowat alle gastronomische tafels in de Ardèche te vinden.

SABATON

 

Liefhebbers van kastanjes en aanverwante producten kunnen hier hun hartje ophalen. Op het ambachtelijk terrein in Aubenas pakt de Koning van de Marron Glacé, de Ets Sabaton, al drie generaties lang uit met het beste wat op het vlak van de kastanjes te genieten is. Directeur-generaal Christophe Sabaton is de draaischijf van de meer dan 100 jaar jonge kastanjegigant. Dit AOC-product geniet wereldwijde faam. Aan de hand van een proeverij en een fraaie video kan Sabaton bezocht worden. Meer info: www.sabaton.fr

 

SALON D’ANN-SOPHIE

 

Op wandel in hartje Aubenas  mag je niet nalaten even een thee of koffie met kastanje-gebak te genieten in het Salon d’Ann-Sophie aan de Place des Cocons. Hier pakt Christiane Brioude uit met het beste wat op de markt te vinden is inzake koffie, thee, chocolade, infusies, fruittaart, kastanjes en andere heerlijke ijscoupes. Een paradijsje voor fijnproevers. Of zoals Christiane  het stelt: het is geen bar, het is geen restaurant, het is een theesalon.

RIOU

 

Is de Ardèche het epicentrum voor de kastanjes dan zijn de fijnproevers aan Place Saleon Terras in 07160 Le Cheylard aan het perfecte adres voor de gastronomie in de chocolade. De pralines van Dominique Riou zijn gemaakt met de precisie van een kunstjuwelier. Elk stuk is een juweel. Chocolade gevuld met kastanje, karamel, diverse vruchten of onder andere likeur,  strelen de zintuigen op elk vlak. Alle tophuizen uit de regio hebben deze pure sensatie in huis.

STREEKGASTRONOMIE

 

De Ardèche is een uitgelezen regio om te genieten van streekgastronomie. Tafelen is hier dan ook een plezier. Neem nu even LA TABLE DU MOULIN in Brès, gehucht van 07230 Payzac. Hier opende in maart 2010 Céline haar restaurant op de eerste verdieping van de molen van vader, L’Olivier de Vincent. De keuken is verrukkelijk en laat de lokale producten smaken, uiteraard met olijfolie van het huis. Meer info: www.olivierdevincent.fr

In Aubenas maken we in de rue du Tartary kennis met LA VILLA TARTARY, restaurant met een hypermodern kader, dat speelt met kleur en licht. Diezelfde trend zet zich door in de keuken waar Chef Franck Mallet uitpakt met verfrissende gerechten. In de zaal is gastvrouw Sylvie het ideale verlengstuk. Een adres voor zij die houden van moderne trend én een smaakvolle schotel.  Meer info: www.restaurant-ardeche.com

Op minder dan een half uurtje uit Aubenas vindt men in Hôtel du Levant het RESTAURANT BRIOUDE in 07380 Neyrac-les-Bains. Een oase van rust aan de oevers van de Ardèche. Hier zorgen al vijf generaties voor een bijzondere keuken. Vandaag zwaait Claude Brioude er met grote klasse de pollepel.  Chef Claude heeft tegelijk slechts oog voor de seizoensproducten en is een meester in sausen. In de zaal zorgt neef Alain dat het de lekkerbekken aan niets ontbreekt. Hôtel du Levant telt 17 leuke kamers. Meer info: www.hotel-levant.com

PHILIPPE BOUISSOU

Na een glorieuze periode in Grenoble waarbij Chef Philippe Bouissou zich met zijn restaurant “Terrasses d’Uriage” naar een Michelin-ster kookte koos hij voor een rustiger stek in 07320 Saint-Agrève waar hij in de Avenue de Cévennes 36 begin dit jaar het HOTEL FAURIE uitbouwde,  goed voor een viertal exclusieve kamers. Zijn kookkunsten demonstreert hij nu naar hartenlust, evenwel alleen op aanvraag. Chef Philippe is de eenvoud in persoon en zet met grote klasse niets dan succulente schotels met Michelin-allures op tafel. Een menu is er niet. Het blijft een aangename verrassing . Idem dito bij het ontbijt  met niets dan culinaire ochtendstandjes. Subliem! Meer info: www.hotelfaurie.fr

 

Meer info: www.ardeche-guide.com

&

Jessy VAN DEN RYM

positif.jessy@skynet.be

Liersesteenweg 43

B-2640 Mortsel

Tel:  00 32 3 272 32 86

Fax: 00 32 3 272 21 12

GSM: 00 32 475 51 95 35

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHAMPAGNE - REGIO EPERNAY

Waar Vlamingen thuis zijn hartje Champagne

Auberge Des Moissons in Matougues

 

Op zoek naar een leuke stek voor een heerlijk verblijf in de Champagnestreek om en rond Epernay, al meer dan 40 jaar zustergemeente van badplaats Middelkerke, dan is hotel-restaurant Auberge des Moissons uw adres. Weg van alle drukte duikt men in een oase van stilte, doorspekt met een uitgelezen streekgebonden keuken.

Een weekje vertoeven op de Route Touristique du Champagne, wie droomt er niet van. Deze regio telt niets dan heerlijke plekjes en men leeft er nog letterlijk leeft als “God in Frankrijk”, een zegen voor de levensgenieter. Champillon, Damery, Chouilly, Cramant, Ay, Moussy, Pierry of onder andere Hautvillers, Oger of Avive, het zijn stuk voor stuk pareltjes. Logeren in het centrum Epernay geeft perspectieven voor hen die van een avondleven houden. Wie evenwel kiest voor rust en topgezelligheid kijkt uit naar een accommodatie net buiten het gewoel. Genieten heet dat. Gelegen op een kwartiertje van Epernay vullen Milène en Benoît Jacquinet in hun Auberge Des Moissons al je wensen in. Bovendien zijn de Vlamingen er bijzonder welkom. De ontvangst is er gemeend warm en hartig. Men voelt zich onmiddellijk thuis. Landelijke elegantie is hier dan ook de grootste troef.

GEZELLIGHEID

Is het landelijk karakter van het hotel-restaurant behouden gebleven, de gezelligheid zweeft doorheen het ganse complex. De inkom doet u meteen thuis voelen. In de open balie ontvangen Benoît,  zus Valérie of eega Milène je in een gezellige sfeer, samen goed voor de 7de generatie op dit landelijk domein.  Men voelt zich meteen thuis. De grote open haard zorgt voor extra sfeer in het salon meet bar dat plaats biedt voor wat tv-kijken op extra groot  scherm of gezellig kletsen bij een glas Champagne. De exotische binnentuin zorgt voor verfrissing en is omringd door de kamers en seminariezalen. Rustig genieten in de tuin is dan ook de boodschap. Ideaal na een vermoeiende dag stappen in de Champagnevelden. Ook aan de wagen is gedacht. Een afgesloten gratis parkeerhaven zorgt dat uw voertuig evenzo van een leuke en veilige nachtrust kan genieten.

TOFFE KAMERS

 Elk van de 27 kamers is wars van elk geluid.  Er zijn twee kamers speciaal uitgewerkt voor minder validen terwijl enkele kamers voorbehouden zijn voor grotere families. Alle kamers zijn uitgerust met het modernste comfort, afzonderlijke toiletten, ruime douche, flatscreen tv met een tiental internationale posten, ADSL-aansluiting en gratis wi-fi. De kamers zijn allen ruim zodat men zich vlug thuis voelt. Twee zalen voor seminaries vullen het geheel aan. Een zwembad en speelzaal staan evenzo ter beschikking. Voor de prijs hoeft men het niet te laten. Er is al een dubbele kamer vanaf 80 euro. Een de-luxe Queen size kost 100 euro. Een uitgebreid ontbijt wacht aan 9,50 euro per persoon.  Half pension in dubbelkamer: 71 euro en half pension “Gastronomie” 91 euro. Speciale prijzen voor groepen en seminaries.

CULINAIR

En dan is er nog de keuken. Een openbaring en een voorbeeld voor hen die houden van landelijke en streekgebonden schotels. Daar alles zo goed als van het eigen hof komt, is versheid hier dan ook de grote troef. Op tafel is het dan ook smullen van een eenvoudige maaltijd met het gezin of vrienden tot de meest succulente gastronomische schotel, steeds seizoengebonden. Proef alvast de Gerookte eendenfilet en de uiteraard in huis gemaakte foie gras. Uitmuntend is de brochette met kwarteltjes. Liefhebbers van de pure Confit de canard zitten hier op hun plaats. En ja, lekkerbekken mogen niet nalaten even te genieten van de Sorbet pamplemousse met Rosé Champagne. Een succulente verfrissing. Zoetkauwen krijgen met de Tartelette au chocolat et glace noix de coco arrosée au Malibu beslist nu al het water in de mond. Er is al een menu aan 23 euro

CHAMPAGNETRUFFEL

Liefhebbers van de Tuber Melanosporum, zeg maar de truffel, zitten van oktober tot december goed in Auberge Des Moissons. Drie maand lang is het genieten van zowel het opzoeken van de truffel met truffelhond Angy als het nuttigen van de diverse met truffel bereide gerechten. Een authentieke truffeltafel wacht bij een wijnboer die de Champagne zowel als de truffel als eregasten op tafel plaatst.  Meer gedetailleerde info op adres.

Auberge Des Moissons

(Logies de France 3 Schouwtjes)

Milène & Benoit Jacquinet

8 Route Nationale

51510 Matouges

Frankrijk

+ 33 3 26 70 99 17

desmoissons@orange.fr

www.des-moissons.com

Gratis afgesloten parkeerhaven

Gesloten van 24 december 2008 tot 12 januari 2009.

Georges Keters






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHAMPAGNE - EPERNAY

48 Ambachtelijke Champagnehuizen onder één dak in Epernay

C Comme Champagne

Op stap in de Champagnestreek om en rond Reims en Epernay is het voor de kenner al een hele klus om wegwijs te geraken uit de honderden Champagnehuizen, laat staan voor de leek die zijn eerste pasjes zet in de wijngaarden op de flanken van Damery, Bouzy, Avize, Vertus, Hautvillers, Ay en onder andere Dizy en Champillon. Geen nood, daar is met de komst van C Comme Champagne een oplossing aan gekomen.

 

Frédéric Dricot, naar eigen zeggen gek van en geboren in de Champagne, bouwde in de rue Gambetta 8 in Epernay een gigantische Champagnebar met kelder. Hiermee is het zoekwerk naar klasrijke ambachtelijke en betaalbare Champagne meteen al een flink stuk ingekort. In de gezellig opgestelde kelder vindt men om en bij de vijftig diverse wijnbouwers die elk onder een identiek profiel zichzelf en hun producten voorstellen, knap ingedeeld in regio’s met daarbij het Massief van Saint-Thierry, het dal van de Ardre, de Montagne de Reims, het Marnedal dat de regio om en rond Epernay in al zijn glorie laat bewonderen en de Côte des Blancs, de bakermat van de Chardonnay en goed voor een flink stuk geschiedenis om en rond de heuvels van Sézannais, samen goed voor een virtuele  Champagneroute.

THEMAPROEVERIJ

Deze gebieden zijn makkelijk met de wagen te vinden en vlot te ontdekken via de Champagneroute, goed voor samen ruim 320 km, route waar de Champagnebouwers je met open armen ontvangen. Wie evenwel niet direct huis is in de heerlijke en bijzonder soms ingewikkelde materie die de Champagne is, krijgt van Monsieur Frédéric in zijn C Comme Champagne bij een zowat twee uur durende uitgebreide degustatie vlot het ABC van dit goddelijke vocht onder de knie. Hier is Monsieur Frédéric op zijn best. Elke week zet hij bij zes huizen in de kijker. “Bij ons geen grote merken of coöperatieven, wel champagneboeren met eigen wijngaarden en die zelf hun Champagne maken”, zegt Frédéric Dricot met brede glimlach die met zwier uitpakt met wat hij noemt een Themaproeverij. “Hier komt één van de regio’s aan bod in al zijn facetten. Vandaag zijn het de Champagnes uit de Marne, volgende week een Côte des Blancs of de regio rond het massief van Saint-Thierry.”

COUP DE COEUR

Eenmaal aan de proeverij is Monsieur Frédéric niet meer te stoppen. Een bos van glazen wordt gevuld met zes verschillende Champagnes (Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, een blend van 3 cépages, Rosé en als klap op de vuurpijl de Coup de Coeur) zodat men in luttele tijd de verschillende types van Champagne leert kennen en… genieten. Dat alles in een bijzonder gemoedelijke sfeer.

CHAMPAGNEBAR

Voor wie het niet zo uitgebreid wil kan best genieten van een degustatie per glas. Ook hier legt Monsieur Frédéric je van naaldje tot draadje de geheimen van de bubbels met veel genoegen bloot. Naderhand staat de kelder klaar voor een vrijblijvend bezoek. Alle flessen kunnen ter plekke gekocht worden aan dezelfde prijs die de wijnbouwer op zijn domein vraagt. Het laat zich raden dat dit fenomeen welke C Comme Champagne te weeg brengt een ideale opener is voor elke bezoek aan de Champagnestreek in het algemeen, aan Epernay in het algemeen.

ABC CHAMPAGNE

Kenners zijn vertrouwd met de technische begrippen binnen het bubbelende Champagnewereldje. Voor wie minder goochelt met deze termen, hierbij alvast een geheugensteuntje met enkele weetjes.

·        Champagne wordt gemaakt van drie druivensoorten: de witte Chardonnay, de blauwe pinot Noir en de Pinot Meunier.

·        Extra Brut (of: non dosé) weinig suiker (van 0 tot 15 g/liter)

·        Brut: iets meer suiker (minder dan 15 g/liter)

·        Demi-sec: (van 33 tot 50 g/liter)

·        Doux (meer dan 50 g/liter)

·        Milésimé: Champagne gemaakt uit druiven van één enkel oogstjaar – het jaar staat steeds op het etiket vermeld. Uiteraard de beste Champagne.

·        Non-milésimé: Champagne zonder jaartal op het etiket en is steeds een blend (mengeling) van verschillende jaargangen.

·        Wit of Rosé: is steeds gemaakt van de drie gekende druivensoorten.  Uitzondering: de Blanc de Blancs – die is uitsluitend gemaakt met 100% Chardonnay en de Blanc de Noirs (witte Champagne gemaakt van blauwe druiven). De Rosé-Champagne is dezelfde als de witte maar krijgt zijn kleur door toevoeging van een beetje rode wijn. De Champagnestreek is de enige regio waar dit proces mag toegepast worden. Rosé-wijn is dus geen mengeling van wit met een beetje rood.

C Comme Champagne

Frédéric Dricot

8, rue Gambetta

51200 Epernay

Contact@c-comme.fr

www.c-comme.fr

Elke dag open van 10 tot 20 uur, vrijdag en zaterdag tot 23.55 u. Gratis toegang. Champagne per glas: 5,50 euro, Themaproeverij 27,50 euro per man.

Georges Keters






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FRANKRIJK OP ZIJN MOOIST

Natuur en gastronomie hand in hand

Franse Jura onbekend paradijs

 Stel, je hebt genoeg van de drukte van de stranden, exotische eilanden, de city trips en de culturele wandelingen langs tientallen musea en je wil wat rust, genieten van de natuur en tegelijk proeven van een streek waar stress nog niet in de woordenboeken staat, dan zit je nergens beter dan in de Franche-Comté.

In de wat? De Franche-Comté! Zeg maar de Franse Jura. Weinig andere streken in Frankrijk zijn zo rijk aan water en bos als deze regio. De streek is doorspekt met meren en bronnen terwijl de rivieren eindeloze kronkels maken en het landschap tekenen. Het water schenkt de Jura grotten en watervallen en laat dorpen en steden schitteren op de oevers van de vele rivieren. De Franse Jura is bescheiden maar verrast de bezoeker voortdurend. Het verhaal is één lange plezierige ontdekkingsreis langs unieke natuurverschijnselen, mooie dorpjes, zo weggeplukt uit een of ander sprookje of legende.

DOUBS

De Franche-Comté – meestal aangeduid als Jura – bestaat uit vier departementen: Jura, Haute-Saône, Territoire de Belfort en Doubs en is voor ruim de helft uitgebouwd met uitgestrekte dennen- en sparrenbossen. De regio heeft een natuurlijke grens van zowat 230 km met Zwitserland, de Zwitserse Jura. We kozen voor onze kennismaking met de Jura voor het departement Doubs, zonder meer het groenste departement het wondermooie Frankrijk. In de zomer is het een paradijs voor de natuurliefhebber, de wandelaar, de fietser en onder ander de visser, in de winter zijn de langlaufers en de skiërs aan het feest. Met Besançon als hoofdstad bezit Doubs een open museum, recent opgenomen door Unesco Werelderfgoed. Voeg daarbij de rivieren Doubs, Loue, Lison en Dessoubre die zorgen voor onvoorstelbaar mooie bronnen, meren en watervallen en je bezoek aan de Jura in het algemeen, Doubs in het bijzonder, wordt onvergetelijk. Voeg daarbij dat de lekkerbek hier evenzo op rozen zit. Naast de vele riviervissen wacht een waslijst aan charcuterie en in tuyé gerookte worst en charcuterie. Dat alles te doorspoelen met Vin Jaune, een der meest onderschatte Franse wijnen, wijn met een bijzondere smaak, te danken aan savagnindruif, wat doet smaken naar de top sherry uit het Spaanse Jerez de la Frontera.

MALBUISSON

We starten onze kennismaking met de Jura in het leuk dorpje Malbuisson, goed voor een goeie 500 inwoners, maar het epicentrum voor familiale uitstapjes, de recreatieve sporter en de natuurliefhebber. Vanuit Malbuisson zijn de omliggende regio’s makkelijk te bereiken. Geplakt aan de Valée des 2 Lacs is dit dorp tegelijk een droom voor elke stille watersporter, terwijl de legendarische Mont d’Or met zijn 1.463 meter binnen handbereik ligt.

KAZEN COMTE

Kaasliefhebbers zullen hiervan genieten: gelegen op een hoogte van 1.100 meter herbergt het Fort de Saint Antoine – voormalig fort uit 1882 dat echter nooit gebruikt werd – ruim 100.000 kazen, goed voor zowat 45 kg elk. Kaasboer Marcel Petite vestigde zich in 1966 in het fort en staat elk jaar garant voor de beste comté-kazen. Dank zij de gigantisch dikke muren heerst er winter en zomer dezelfde temperatuur en gelijke vochtigheidsgraad, ideaal voor het rijpen der kazen, aangebracht door de diverse Fruiteries de Fromage uit de regio.

Een bezoek aan het fort is dan ook niet te versmaden. Na anderhalf uur genieten van de geschiedenis van de comté wacht een proeverij aangevuld met passend glaasje Jura-wijn. Toegang: 6 euro, kinderen 3,50 euro. 8 euro met proeverij. Meer info: www.tourisme-metabief.com

LE BON ACCUEIL

Een van de betere (het beste?) adressen uit de regio is hotel-restaurant Le Bon Accueil, 8 Grande rue, Malbuisson. Geboren en getogen in Malbuisson wist Chef Marc Faivre – sinds 2000 goed voor 1 Michelinster – zich op te werken tot een meester aan het fornuis. Zijn Tarte fine à la Morteau is legendarisch en een niet te missen schotel als voorgerecht. Topper op de kaart is de Pigeon au vrais jus met Foie gras de canard en artichaut. De kaastrommel is evident terwijl Le grand dessert zelfs de meest verwende lekkerbekken aangenaam weet te verrassen. De fles Plein Sud Côtes du Jura 2005 Domaine Ganavat zorgt voor de rest. De service in de zaal wordt verzorgd door eega Catherine en is onberispelijk. Samen met het hotel – goed voor twaalf charmekamers met alle mogelijke comfort – is Le Bon Accueil een adres om op zak te hebben. Meer info: www.le-bon-accueil.fr

LES FRUITIERES DU LAC

Is een bezoek aan Fort Saint-Antoine een must, dan mag je zeker niet nalaten even te proeven van een bezoek aan een “Fruitières” waar de comté gemaakt wordt. Een daarvan is Les Fruitières du Lac in het rustige Labergement-Sainte-Marie. Hier is meester-kaasmaker Bernard Lavaine en zijn ploeg elke morgen present om de reeds om 5 uur in de morgen opgehaalde melk te verwerken tot uitstekende kazen. Het proces is – in tegenstelling tot vroeger – door de mechanisatie iets simpeler geworden, maar het blijft hard werken. De kazen worden naderhand tot in de puntjes dagelijks verzorgd en een paar weken te ruste gelegd in de kelder om daarna doorgevoerd te worden naar het Fort Saint-Antoine waar ze “volwassen” worden en tot volle rijpheid kunnen komen.

KLOKKENGIETERIJ

Iets verder op in Labergement-Sainte-Marie mag je niet nalaten even bezoek te brengen aan de Fonderie de Cloches Obertino, een der laatste ambachtelijk bronzen klokkengieters in Frankrijk, familiebedrijf gespecialiseerd in het maken van exclusieve klokken met inscripties, aansluitend vooral sierklokken bestemd voor de koeien. De gieterij, gesticht in 1834, is vrij te bezoeken en eenmaal per week kan je het gieten van de klokken volgen. Meer info: +33 (0)3 81 69 30 72

ABSINT IN PONTARLIER

Franche-Comté is de met de Frans-Zwitserse Jura de geboorteplaats van absint, sterke drank op basis van anijs, absintalsem, venkel en een reeks aanvullende kruiden, geelgroene drank die sinds de ontdekking in 1805 als “De Groene Fee” een rijke geschiedenis achter zich heeft. De drank stijgt vlug naar het hoofd en zorgt graag voor hallucinaties en zou het zenuwstelsel sterk aantasten. Heel wat grote kunstenaars dronken absint – van oorsprong nochtans een volksdrank – omwille van de artistieke inspiratie. De auteurs Guy de Maupassant, Oscar Wilde en onder andere Paul Verlaine waren er gek van. Vincent Van Gogh borstelde tijdens zijn absint-periode zijn beste werken. Edgard Degas, Edouard Manet en de vermaarde Henri de Toulouse-Lautrec bezorgden ons meesterlijke doeken voorzien van absintdrinkers in de kroeg.

Absint werd voor het eerst geproduceerd door Henri-Louis Pernod in 1805, naar een recept van een Franse arts. Het drankje werd populair bij kunstenaars maar werd door zijn hallucinogene werking en neurotoxiciteit van het bestanddeel thujon als gevaarlijk aanzien. Het werd in het begin van de 20ste eeuw dan ook verboden, nadat een Zwitser na overmatig gebruik van alcohol en absint zijn gezin uitmoordde. De Firma Pernod zorgt meteen voor een surrogaat en brouwde zijn intussen vermaarde Anis, in feite niets minder dan absint zonder alsem. Daarna kwam ook Pastis op de markt. Hierbij worden de kruidenextracten niet door destillatie maar door maceratie (weking) verkregen. Intussen mag absint sinds eind de jaren negentig opnieuw gedronken worden. Absint wordt zelden puur gedronken, maar vooral volgens een vast ritueel waarbij water en suiker toegevoegd worden. Men plaatst een absintlepel met een klontje suiker op het glas en laat er koud water over druppelen. Daarna flink roeren.

Een der absolute toppers inzake productie van absint is de Distellerie Les Fils d’Emile Pernot in het mooie La Cluse-et-Mijoux, deelgemeente van Pontarlier aan de voet van het 17de eeuwse Château de Joux. Het mystieke aperitief absint werd naar een recept van Emile Ferdinand Pernot in 1890 voor het eerst gedistilleerd  en volgens het gekende ritueel (lepel-suiker-water) genuttigd. “De productie werd later verboden en een vijftiental jaar geleden opnieuw toegelaten. Ons bedrijf pakt vandaag dan ook uit met een fraaie lijst van geestrijke dranken met daarbij de Vieux Pontarlier, Absint en Pontaine als aperitief, Fraise des bois, Framboise, Gentiane, Mûre en Myrtille als likeuren 25%, Genepy en Sapin als likeuren 40% en tenslotte de Eau de Vie met Framboise, Gentiane, Poire William, Kirsch, Mirabelle en Prunes”, stelt Dominique Rousselet, gerant van de Distellerie Emile Pernot.

Uw honger naar absint nog niet gestild? Iets verder op in de stad kan je terecht in het Musée Municipal Pontarlier waar de geschiedenis van absint op verrassend leuke manier wordt uitgebeeld met woord en beeld. Meer info: www.emilepernot.fr

RESTAURANT COTE PONT

Op stap in Pontarlier wacht in restaurant Côté Pont, Maison de Cuisine, niets dan leuke verrassingen. Arlette Laude pakt er aan de brug over de Doubs aan de rue de la République uit met een hoogst ludiek eethuis, zonder menu, maar een overheerlijke schotel met uitsluitend dagverse marktproducten, aansluitend Jura-wijntje. Schrik niet als je een authentieke jutezak als tafellaken onder je bord krijgt. Geen Michelintoestanden maar héérlijk tafelplezier. Smullen op het terras is hemels en laat je wegdromen in de tijd, want hier staat ze letterlijk stil. Met La Maison d’ A Côte beschikt Arlette Laude nog over een gemoedelijke Chambres d’hôtes, 11 rue Jules Mathez, hartje Pontarlier. Meer info: www.cotepont.fr

MORTEAU

Minder dan 45 km noorderlijk ontdekken we het bevallige stadje Morteau, niet alleen gekend voor zijn smaakvolle Saucisse de Morteaux, maar vooral ook omwille het Museum van de Horlogerie. In het Château Pertusier de Morteau – gebouwd in 1576) waakt de 80-jarige conservator en meester-horlogemaker Constant Vaufrey met liefde en passie over de zowat volledige geschiedenis van de horloge, aansluitend de fraaiste collectie werktuigen die onze voorouders hanteerden om uurwerken van allerlei slag met precisie te vervaardigen. Het museum laat schitterende stukken bewonderen met pareltjes uit 1621 en 1632, aansluitend de mooiste modellen sinds de 18de eeuw, toen de horloges het voorrecht waren van de hogere burgerij en kasteelheren. Let vooral op het astrologisch uurwerk van Séraphin Cart (1855), het absolute meesterstuk, kunstwerk vervaardigd door een… landbouwer uit Haut-Doubs. Meer info: www.musee-horlogerie.com

AUBERGE DE LA ROCHE

Laat Morteau niet achter je zonder te hebben genoten van de kookkunsten van Chef Philippe Feuvrier in zijn Auberge de la Roche aan Le Pont de la Roche, gastronomisch restaurant bekroond met 1 Michelinster. Bijgestaan door eega Sylvie en haar zaalploeg is dit een huis van grote klasse. De streekgebonden producten tovert de Chef om tot juweeltjes op het bord. Hij wil alleen het beste op tafel zetten. Gepaard met een klasrijke bediening is Auberge de la Roche voor elke epicurist het einde. Het Champagne-aperitief kan genuttigd worden in de fraaie tuin. De correcte en vriendelijke bediening zorgt ervoor dat men zich onmiddellijk thuis voelt. Het was dan ook met volle teugen genieten van het vijfgangen Marktmenu. Een culinaire ontdekking aan de boorden van de Doubs. Meer info: www.aubergedelaroche.com

SAUT DU DOUBS

Villers-le-Lac is hét rendez-vous met de natuur. Met de rivier Doubs, zijn watervallen en meren. Dit beschermd gebied laat al het mooie bewonderen dat zich aan de grens van Frankrijk met Zwitserland afspeelt. De rederij Droz-Bartholet pakt vanuit Villers-le-Lac uit met dagelijkse veelvuldige mini-cruises naar de Saut du Doubs, de Franse Niagara. Een boottochtje langs de meanders die Frankrijk van Zwitserland scheiden, goed voor veertien km vaarplezier, brengt je glijdend tussen de wilde rotsen vlekkeloos tot aan de voet van het natuurpark. De rest is één genieten. Het kolkende water van de Doubs laat zich op zijn best bewonderen bij de waterwal, van op twee mooie uitzichtpunten, te bereiken na een tiental minuten stapwerk. De natuur op zijn best. Schitterend gewoon.

Voor zij die wat tijd kunnen spenderen in deze regio, wacht de mogelijkheid om met de rederij Droz-Bartholet te genieten van riviercruises waarbij getafeld kan worden. De rederij vult dezelfde faciliteiten in op de Doubs in de stad Besançon met de Magie de la Nuit, feeërieke boottocht inclusief diner. Meer info: www.sautdudoubs.fr

LE PRE OUDOT

Logementkeuze in de regio zat, maar wie nu eens effectief in alle rust van de stilte, het groen en de weidse vlakten wil genieten, vindt ruim zijn gading op het 30 ha groot domein van Le Pre Oudot in Fournets-Luisans op 15 km van Morteau, een voormalige karakterrijke comté-hoeve uit 1689, vandaag de residentie van Emile en Laurence Pequignet, goed voor twee super charmante kamers met alles er op en er aan en een suite.  In de fraaie stallen verzorgt en traint Emile raspaarden voor jumping. Gastvrouw Laurence is tegelijk de kok van dienst. Zoek er geen ingewikkelde gerechten, maar een eerlijke regionale smaakvolle keuken, met wijn naar keuze, uiteraard met de Jura-flessen op de voorste rij. Le Pré Oudot is zonder meer een ideale uitvalsbasis voor een heerlijk verblijf in deze regio waar gastvrijheid, rust en gezelligheid de grote troeven zijn. Meer info: www.preoudot.typepad.com

DE TUYE

Tijdens je rondrit in de Haut-Doubs kan je niet naast de tuyé’s kijken, typische boerderijen van de Comté, boerderijen waar men vandaag nog op ambachtelijke wijze worst, hesp en diverse vleeswaren rookt. De tuyé is een grote schoorsteen die het huis verwarmt en tegelijk de vleeswaren rookt. Een van de best bewaarde en gerestaureerde tuyé’s is La Ferme musée du Montagnon in Fournets-Luisans. Deze boerderij dateert van 1736 en illustreert op perfecte wijze de conceptie van de tuyé als woning en ambachtelijke ruimte. De diverse vertrekken zijn nog allemaal voorzien van de originele meubels en scheppen op schitterende wijze de sfeer hoe men in de vorige eeuwen op de boerderij en tuyé leefde. Meer info: www.montagnon.com

VISPLEZIER IN GOUMOIS

De waterrijke omgeving, sierlijke vijvers, onmetelijke meren en kabbelende rivieren, het ideale oord voor de visser, hetzij professioneel of amateur, het blijft een passie: het gevecht met de forel, de karper, snoekbaars of de meerval aangaan. Hengelen of vliegvissen (pêche à la mouche), het doet er niet toe, het blijft een sport dat heel wat vaardigheid vereist. Liefhebbers kunnen alvast terecht op het “strand” ter hoogte van Auberge Le Moulin du Plain in Goumois. Virtuoos in het vliegvissen is alvast Daniël Magdo, professioneel en gediplomeerd visser sinds 1997. De leek is hier in prima handen. In een paar uurtjes heb je de basis van het vliegvissen onder de knie. De forellen en de karpers zijn meteen gewaarschuwd. Daniël Magdo pakt dan ook dagelijks uit met initiatie, individueel of in groep, een of meerdere dagen al dan niet  met verblijf, en leert je de knepen van het vak. Met vaardige bewegingen werpt hij de lijn precies daar waar hij het wil. Dat kan makkelijk tien, vijftien meter verder zijn dan de standplaats aan de oever of in thermisch rubberpak in de rivier. Een haastig voorbij glijdende karper is alvast het eerste slachtoffer. Een regenboogforel zou volgen. Het parcours “No-Kill” stelt dat de gevangen vissen terug gezet worden in de rivier. “Het gaat hem over de pure sport”, stelt de aimabele Daniël, gek en al een leven lang vol passie van vissen. Meer info: www.danielmagdopeche.com

Wie kiest voor een visverblijf in Goumois, individueel of met Daniël Magdo, heeft alvast de keus tussen het 2-sterrenhotel Le Moulin du Plain aan de oevers van de Doubs (www.moulinduplain.com) of het 3-sterrenhotel-restaurant Taillard, aan de voet van de Corniche (www.hoteltaillard.com). Beide huizen staan borg voor een kwaliteitsvolle keuken.

L’ ETANG DU MOULIN

Franche-Comté is niet alleen een oase van rust, groen en gastvrijheid, maar tegelijk een paradijs voor de levensgenieter en lekkerbekken. Vanuit Goumois en op weg naar de hoofdstad Besançon wacht in Bonnetage hotel-restaurant L’Etang du Moulin, schitterend huis waar Chef Jacques Barnachon het beste van het beste op tafel zet. Met zijn keukenteam laat hij de streek in alle toonaarden proeven. Victor, Maxime, Chef Barnachon, Karine en Baptiste (foto) zijn allen gepassioneerd van streekgerechten. In het restaurant selecteert eega Sandrine Boissenin de beste flessen in harmonie met de gekozen gerechten.

Hotel-restaurant L’Etang du Moulin ligt op zowat 1.000 meter hoogte, hartje sparrenbossen, en overschouwt een 27 ha groot park, doorspekt met meertjes, troeven die elke romanticus en rustzoeker ten zeerste weet te waarderen. Eind dit jaar krijgen de 19 kamers een opfrisbeurt en wordt het restaurant herschikt. Zonder meer een fraai adres. Meer info: www.etang-du-moulin.fr

BESANCON

We verlaten de Franche-Comté niet zonder een bezoek te brengen aan de hoofdstad. Besançon vindt men niet vaak in de lijstjes van city trips en staat al te zeer in de schaduw van Dijon, Mulhouse en onder andere Straatsburg. De stad heeft evenwel zeer veel te bieden en is zo waar een open museum met tal van schitterende gebouwen uit de 17de en 18de eeuw, goed voor opname door Unesco Werelderfgoed. De stad telt nog heel wat overblijfselen uit haar Romeinse tijd en heeft met de in de 17de eeuw door Vauban aangelegde citadel alvast een grote toeristische troef. Besançon is tegelijk de geboorteplaats van auteur Victor Hugo en de gebroeders Auguste en Louis Lumière, de uitvinders van de cinematografie. Verder is het genieten van de schoonheid van de in blauw-witte stenen opgetrokken gebouwen, de romaansgotische kathedraal Saint-Jean, de vele trappengalerijen, de fraaie patio’s en onder andere de heerlijke autovrije straten en pleinen waar flaneren en gezellig tafelen aan de orde zijn. Het is duidelijk, Besançon is een meerdaags bezoek meer dan overwaard. Onbekend maakt onbemind. Idem dito de ganse Franche-Comté, een ongekend paradijsje met enorm veel mogelijkheden, voor elk wat wils, een streek waar de natuur en streekgastronomie hand in hand gaan.

WINTER IN DE JURA

Biedt de lente, zomer en herfst al het mogelijke voor een spetterende wandel-, fiets- of recreatieve vakantie, dan is de winter evenzo niet te versmaden. Loipes en skipistes wachten op de mooiste plekjes van Franche-Comté. Hierbij een mooi plaatje om alvast te watertanden. Mooier kan haast niet. Tot straks in Franche-Comté?

Georges Keters

 








>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs