GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
06-07-2015
Gastronomie in Provincie LUIK
Luikse regionale smaakbommen
Bier, kaas, stroop, macarons en bouletten
De provincie Luik, met de gelijknamige hoofdstad en
Vurige Stede als speerpunt, is niet alleen gekend om zijn schitterend modernistisch
station Guillemins, maar weet de gastronomen en lekkerbekken elke dag te
verwennen. Een greepje uit de vele diversiteiten doet ons meteen likkebaardend
richting Luik kiezen.
De Luikse wafels zijn wereldgoed. De kazen van Herve
dienen niet onder te doen en de Luikse koffie kent iedereen. Vooral Le Gaufre de Liège, de onverbeterlijke
suikerwafel, is een absolute topper. Men vindt deze lekkernij zo goed als in
gans ons land. Heel wat gerenommeerde Chefs maakten er een eigen variatie van
met het gevolg dat je de pure, echte en onvervalste alleen nog kan proeven in Luik.
De Luikenaars zijn dan ook niet weinig fier opdat het echte recept hier heilig
is.
ABDIJ VAL-DIEU
Het Land van Herve kennen we nog van de schoolreizen. Een
regio vol smaak. In Sint-Pieters-Voeren (Fouron-Saint-Pierre) maakt men in Château
de la Commanderie kennis met de oudste viskwekerij van België. In de brasserie
is het smullen geblazen. Meer info: www.commanderie7.com
Verder zijn er uiteraard nog de kazen van Herve, de
ambachtelijke stroopfabriek van Aubelen
nog wat ambachtelijke brouwerijen waarbij de Abdij Notre-Dame du Val-Dieu er
met kop en schouders bovenuit steekt. De Cistenciënzer monniken (sinds jaar en
dag getalenteerde brouwers) legden in 1216 al de basis van het bier dat vandaag
gebrouwen wordt. Het is evenwel pas sinds enkele jaren dat de productie opnieuw
tot leven werd geroepen. Het aanbod van Val-Dieu is gebaseerd op de originele
recepten en technieken van de monniken. Het zijn authentieke abdijbieren zonder
toevoeging van aromas of specerijen en elke dag gebrouwen volgens de originele
methodes. Meer info: www.abbaye-du-val-dieu.be
BEERLOVERS
Bierliefhebbers zitten in Luik meer dan goed. De Vurige
Stede zit bol van de ambachtelijke brouwerijen, telt heel wat speciaalzaken,
bars en restaurants met een brede waaier aan bieren en kan hierbij rekenen op tal
van opgeleide zythologen. Luik gaat dan ook prat op het label Liège Beer Lovers
City.In Beerlovers Café & Shop
maakten we kennis met Léopold 7, het nieuwe ecologisch bier van de brouwerij
Marsinne, enkele jaren geleden opgericht
door Nicolas Declercq en Tanguy van de Eecken, twee jonge brouwers. De Léopold
7 is bijzonder verfrissend en smaakvol en is strikt volgens de traditie
gebrouwen, bol van de bloemenaromas en citrusvruchten, met een typische
bittere nasmaak. Het is een heerlijk blond degustatiebiere. Meer info: www.leopold7.com
CHOCOLATERIE GALLER
Onbetwistbare chocoladetopper is het huis Galler. Jean
Galler werd als het ware tussen de desserts geboren. Hij werkte van jongs af
aan in de in 1930 opgerichte bakkerij van zijn grootvader, leerde later de
finesses van het vak bij de Parijse banketbakker Gaston Lenôtre en richtte op
21-jarige leeftijd zijn eigen bedrijf op. Hij werkt 35 jaar later intussen
bijgestaan door meer dan 100 medewerkers nog steeds volgens dezelfde
principes: passie voor chocolade, liefde voor perfectie en eeuwige
creativiteit. Zijn pralines, roomijs, gebak en chocoladerepen (al niet met
allerlei lekkers gevuld) worden niet alleen overal in België, maar ook in eigen
winkels in Japan, Dubai en onder andere Frankrijk verkocht. Galler is sinds
1994 gebrevetteerd hofleverancier aan het Belgische Hof. Een absolute
aanrader. Meer info: www.galler.com
GAY BOULETTEN
Een der onbetwistbare toppers binnen de Luikse
gastronomie is de boulet, de boulet in jagerssaus of à la Madame Lapin. Zonder
meer de traditionele culinaire specialiteit van Luik. En zoals het met alle
regionale gerechten gaat, er zijn zoveel recepten als er Chefs zijn die het
maken. Een van die toppers is alvast Michel Denéé, samen met zoon Jean-Michel
uitbater van café-brasserie Saint-Grégory in het historische centrum van de
stad Luik. Hier worden de bouletten gemaakt volgens de regels van de Confrérie du Gay Boulet met Anne-Marie
Proesmans als Leading Lady. Meer info:
www.gayboulet.be
Van La Cité Miroir al over Théatre de Liège tot Design
Luik. Tot voor enkele decennia een vergeten hoofdstad aan
de andere kant van het land. Vandaag een hype stad met alles er op en eraan. Wie
met de trein reist, zal het beamen, je kan je ogen niet geloven als het
imposante futuristische station Luik-Guillemins binnenspoort. Immens groot,
modern en up to date. Het mooiste station van België, wellicht. De stad lijkt
herboren.
La Cité Ardente of de Vurige Stad heeft zijn imago terug
gewonnen. Naast het station zorgen de Opéra Royal de Wallonie, La Cité Miroir
en onder andere de Théâtre de Liège voor een totaal nieuw fris beeld. Voeg
daarbij de inbreng en uitbouw van enkele klassenhotels en opgesmukte wijken en
je weet meteen dat Luik meer dan zo maar een hoofdstad is. Luik leeft. En hoe.
Men telt er ruim 200.000 inwoners waarvan een vierde met buitenlandse
nationaliteit.
LA CITE MIROIR
Op cultureel vlak speelt de provincie Luik hier hoge
ogen. Waar ooit in de historische baden en thermen van Bain de La Sauvenière
genoten werd een frisse duik, waar vele Luikenaars leerden zwemmen en ouderen
genoten van de thermale behandelingen, werd het geheel in 2004 omgetoverd tot
een unieke locatie waar cultuur op zijn beste tot uiting komt. Scholen,
tentoonstellingen, conferenties en allerhande live shows kunnen hier terecht
voor een studie, opvoering of wat dan ook. Meer info over de programmas en toegangsprijzen:
www.citemiroir.be
OPERA ROYAL & THEATRE
Andere ingrijpende en knappe realisatie is de restauratie
van het Théâtre Royal de Liège. Gebouwd in 1820 kreeg het indrukwekkend gebouw
een ingrijpende metamorfose in 2009. De werken duurden tot 2012 waarbij de
historische gedeeltes in hun originele staat werden hersteld en voortaan
luistert naar de naam van Opéra Royal de Wallonie. De zaal met zijn podiummachines
behoort tot de modernste ter wereld. Meer info: www.operaliege.be
Ook die ander culturele parel Théâtre de la Place, werd
in 2013 omgedoopt tot Théâtre de Liège en nam zijn intrek in de statige gebouwen
van de Société Libre dEmulation aan de Place du 28 Août, toplocatie volledig
gerenoveerd door de architecten Pierre Hebbelinck en Pierre De Wit. Het Théâtre
de Liège is intussen uitgegroeid tot de place to be in Wallonië inzake dans en
theater. Meer info: www.theatredeliege.be
DESIGN
Zij die het begrepen hebben op design, ontwerpen en kunst
mogen deze drie adresjes hierbij niet links laten. In de Rue Pierreuze 28 pakt
Delphine Quirin, gepassioneerd ontwerpster, uit met de meest gevarieerde hoeden
en accessoires. Ze combineert haar creaties zowel met satijn, mohair, vilt,
leer, wol als met en een brede vintage juwelen. Ik sta met mijn creaties op de
salons in Parijs en verkoop exclusieve stukken in de Amerika en Rusland en
vooral aan Japanners, die gek zijn van het ruime aanbod hoedjes en sjaals,
stelt Delphine. Meer info: www.delphinequirin.be
Aan de En Neuvice 14 ontmoeten design en ethiek elkaar in
REstore, winkel opgezet rond upcycling waar ontwerper Benjamin Pailhe voor zijn
meubilair en lampen beroep doet op lokale restmaterialen. Deze eco-creaties
zijn hierdoor niet alleen uniek, maar tegelijk betaalbaar gezien de productie
ervan eenvoudig is. Meer info: www.restoredesign.be
Iets verder op in En Neuvice 26 pakken twee ambitieuze
kunstenaars Katia Marchiori en Bruno Le Boulengé uit met hun atelier
Arqontanporin. Zij creëren op dagelijkse basis nieuwe tekeningen in zwart-wit,
kleur of PVC met verven waardoor de werken direct na het drogen al kunnen
geplaatst worden. Dit geeft ons de mogelijkheid om steeds inventief te werk te
gaan zodat geen enkel werk hetzelfde is. We maken op eender welke vraag
tekeningen omtrent verjaardagen, huwelijken, geboorten en dies meer. Elke stuk
is uniek. Geen massaproductie en toch blijft het allemaal betaalbaar, precies
opdat we er geen bandwerk van maken. Er zijn geen twee dezelfde stukken te
vinden in onze galerij, stelt Bruno Le Boulengé, elke minuut begeesterd door
zijn ontwerpen. Meer info: www.argontanporin.com
De provincie Luik telt
tientallen leuke hotels en knusse eethuizen. We kozen voor u de Crowne Plaza
Liège in het hartje Luik en hotel-restaurant Verviers in Verviers om te
verpozen en gingen tafelen in enkele bijzondere locaties.
Precies op de Mont Saint-Martin weet Crowne Plaza Liège
meteen je hart te winnen. De lounge straalt rust en stilte uit, centrum Vurige
Stede. Het hotelcomplex is het enige vijf sterrenhotel in de regio en telt 125
bijzonder elegante op en top uitgeruste kamers van hoge kwaliteit met daarbij
zes Junior Suites en negen Suites. Het hotel bevat verder met Osmose een Spa en
Fitness om u tegen te zeggen. Zwembad,sauna, bubbelbad, jacuzzi en een
uitgebreide relax ruimte laat u wegdromen en laat u volledig tot rust komen. Deze
luxe wordt verder doorgetrokken naar het gastronomisch restaurant Le Sélys,
goed voor vijftig zitjes en waar het aperitief in het salon Lovinfosse dubbel
zo goed smaakt. Wie kiest voor de regionale keuken vindt ruim zijn gading in Ô
Cocotte, een brasserie met terras dat toelaat te genieten van
streekgastronomie. Elk eetfestijn kan naderhand afgerond worden in La Cave, de
bar uitgebouwd in een voormalige wapenzaal. Meer info: www.crowneplazaliege.be
HOTEL VERVIERS
Aan de rand van de Hoge Venen en aan de voet van de
Ardennen ligt het 4-sterrenhotel & restaurant Verviers, telg van de fraaie Van
Der Valk keten. Met directe toegang tot de A27 en E42 en op een boogscheut van
hartje Verviers is het hotel uitstekend gelegen voor zowel families,
zakenbijeenkomsten, seminaries, feesten of zo maar genieten van de vele
geneugte van het toffe hotel.
Hotel-restaurant Verviers is uitgebouwd in een voormalig
douane depot en het station Verviers-West. Meer nog, de volledige
infrastructuur is uitgerust met een geothermisch systeem dat het hotel voorziet
van warm water. Het hotel beschikt over negentig kamers met daarbij negen
presidentiële suites met jacuzzi en zevenruime suites met bubbelbad. Alle
kamers zijn eigentijds ingericht met werken van jonge kunstenaars.
Op het vlak van de gastronomie zit men uitstekend in
Hotel Verviers. Sr Sales Manager Michel Pauquet vertelt: Een van onze toppers
is het driegangenmenu dat om de drie weken verandert. Alle eerste zondagen van
de maand en feestdagen pakken we uit met een brunch die loopt van 11.30 tot
15.30 uur, buffet rijkelijk voorzien van koude en warme schotels. Meer nog, ons
terras is zuiden gericht zodat we geregeld buiten kunnen tafelen en genieten
van onze internationaal getint kaart. We staan uiteraard ook open voor business
lunchen of een snelle hap in onze brasserie. En ja, voor de sportievelingen
wacht een verwarmd buitenzwembad, in het seizoen geopend van 8 tot 22 u.
Meer info: Hotel-Restaurant Verviers, rue de la Station 4
in 4800 Verviers, tel. 087 30 56 56, www.hotelverviers.be
TAFELEN IN LABO 4
Wie gek is van mystiek, chemie en labos krijgt in
restaurant LABO 4aan de Quai Edouard
van Beneden 22 in Luik, de gelegenheid om tussen de bunsenbranders, pincetten,
spatels, reageerbuizen, klemmen en testtubes te genieten van een op lage
temperatuur gebakken moot zalm, een brochette met scampi of een garnaalkroket
gekopieerd naar de James uit Oostende. Liever iets Italiaans? De Canneloni oui ou non of de Vitello tonnato wacht op u. Kortom: in
LABO 4 is er voor elk wat wils met veel aandacht voor extra gerijpt rundvlees.
En dat alles aan betaalbare prijzen. Eigenaar Gerard Miller, Chef Julien
Petitjean en F&B manager Jenny Cepeda staan klaar om u in een uitzonderlijk
kader te verwelkomen. Meer info: www.lelabo4.be
SAINT-GREGORY
Of het nu een brasserie is of eerder een café met een
kleine menukaart, het maakt niet uit, Saint-Grégory levert in het historische
centrum van Luik de beste bouletten, titel die ze in 2014 van de Confrérie de
Gay Boulet in ontvangst mochten nemen. Michel en Jean-Michel Denée zijn dan ook
niet weinig fier dat de Boulet de Cristal
in al haar glorie de lekkerbekken verwelkomt. Een absolute aanrader. Meer info:
Saint-Grégory, 112 en Féronstrée, 4000 Luik en jeanmicheldenee@skynet.be
Liefhebbers van een super lekkere tafel kennen ze
allemaal, deheerlijke kazen uit
Normandië, de Camembert voorop, gevolgd door Pont-LEvecque, Neufchâtel en de
Livarot. Voeg daarbij de Poiré, de Cider en de onvergelijkbare Calvados en de
smaakpapillen zijn rijkelijk aan het feest. Kaas, appelen en peren, dat is
Normandië op zijn best. We maakten kennis met enkele van deze heerlijkheden op
de boerderij en bij de fabricatie om te eindigen in het glas of in het bord.
Heerlijk !
FERME DU CHAMP SECRET
De beroemde Camembert, een legendarische kaas met dank
aan Marie Harel die in 1791 nabij Vimoutiers het recept ontving van een
priester uit Brie die op de vlucht was voor de Franse Revolutie. Haar
standbeeld kan je bewonderen in Vimoutiers. Camembert werd intussen een symbool
in Frankrijk en geniet sinds 1983 van het AOC-statuut. In Champsecret op de
wijk La Novère produceert Patrick Mercier in zijn Ferme du Champ Secret al jaar
en dag met een meesterlijke lepel de smeuïge kaas met klasse. Samen met
Delphine zet hij 600 ronde houten doosjes op het schap. Dat alles in een
kraaknette inrichting, neergepoot op het domein Ferme du Champ Secret,
boerderij met schitterend melkvee, gelegen op 10 km van Domfront. Tijdens de
week, rondleidingen van anderhalf uur voor groepen vanaf 15 man. Voor
particulieren, elke vrijdag om 16 uur. Meer info: www.fermeduchampsecret.com
LA FERME DE LA PREMOUDIERE
Voor de verwerking van peren, appels, aardbeien tot
Poiré, Calvados Domfrontais, Jus de Pommes, Poire Apéritif, Frambozen, Cidre en
onder andere confituren zit je goed bij Pascal en Marie Brunet. Op de Ferme de
la Prémoudière in Saint Denis-de-Villenette (op 10 km van Bagnole-de-lOrne) laat
Marie Brunet je alle hoeken van de uitgestrekte boerderij zien: uitgestrekte boomgaarden
met appels en peren, een veld vol plukrijpe aardbeien, 25 melkkoeien en een hectare
vol rood fruit. Alles wordt in huis gemaakt. In een voormalige schuur werden
vijf Chambres dHôtes ingericht. Dat alles onder waakzaam oog van de Bouvier
Hara en Pepito, het ezeltje dat je balkend begroet, eens je een voet op het erf
zet. Meer info: www.lapremoudiere.com
CHATEAU DE LA BIERE
Frankrijk mag dan wel het beste land zijn als het
topwijnen gaat, de lekkerbekkende Fransman is niet vies van een biertje. Her en
der investeren jongelui in kleine ambachtelijke brouwerijen. Neem nu Donatien
en Pascale Lesellier; op de wijk Le Fay in Lonlay LAbbaye startten ze zopas
met Château de la Bière een gloednieuwe brouwerij. Op hun repertoire alvast La
Tortue, Le Dragon, La Fay Blanche, Le Phénix en Etoile de Noël. Donatien
Lesellier hierover: We brouwen op geobiologische wijze amber, blond, wit en
fruitig bier. Onze eerste brouwsels lijken goed in de smaak te vallen. We
beginnen kleinschalig en verhogen stilaan de productie, op ons eigen tempo. We
durven hopen dat we binnen vijf jaar onze plaats in Normandië zullen mogen veroveren.
Aan de inzet van dit energieke echtpaar zal het zeker niet liggen. Meer info: www.chateau-de-la-biere.com
BOUTIQUE EPICERIE FINE
Op zoek naar de topproducten van Normandië, dan zit jet
goed in de boetiek Epicerie Fine in hotel O Gayot aan de Avenue de Le Ferte
Macé, hartje Bagnoles-de-lOrne. Gerard Chatel is hier uw man. Hij ontfermt
zich over de beste Normandische producten, geselecteerd door eigenaar en
Michelin Chef Franck Quinton in hotel Manoir du Lys. In deze kelder van Ali
Baba vindt men de beste confituren, hespen, kazen, worst en onder andere
traiteurbereidingen. In de wijnkelder niets dan klasrijke wijnen, likeuren en
aperitieven van allerlei slag. Liefhebbers van Calvados krijgen de hoogst
gekwalificeerde flessen te bewonderen. Deze kwaliteitsproducten zijn dan ook te
genieten in de salons van hotel O Gayot en het gezellige terras, waar tafelen
in open lucht een verademing is. Leuk en smaakvol adres. Meer info: www.ogayot.fr
en www.bagnolesdelorne.com
Normandië, goed voor de departementen Manche, Calvados,
Seine-Maritieme, Eure en Orne is zonder meer een der uithangborden van culinair
Franrkijk. Vangverse zeevruchten, een brede waaier aan kazen en een waslijst
van geestrijke dranken, van de kustlijn met Dieppe en Cherbourg als spitsen tot
aan de poorten van de Loire met het Ornedal en Suisse Normande zit Normandië bol
van lekkers, geschiedenis en schoonheid en rust. We proeven graag van het
departement Orne met Bagnoles-de-lOrne als speerpunt. Een rustgevende stad van
groen en thermaal water.
Voor wie uitkijkt naar een paar dagen complete rust, zich
maximaal wil ontspannen al dan niet in het thermaal kuuroord volop genieten
van onmetelijk groen, ongestoord wil wandelen tussen de weelderige villas van
de Belle Epoque en tegelijk heerlijk wil tafelen, kunnen we aanraden te kiezen
voor Bagnoles-de-lOrne. Gelegen in hartje bosgebied Las Andaines, mondain en toch
gemoedelijk, gedroomde locatie voor absolute rust en onthaasten. Men bevindt
zich hier duidelijk in een andere wereld, een stadje van amper een goeie 2.500
inwoners, net iets kleiner dan 4 km², met een thermaal kuuroord en een casino
als grote trekpleisters.
BELLE EPOQUE
Wellicht geen enkele stad in Frankrijk bezit zo een
rijkdom aan Belle Epoque villas. Wandelen in de Quartier Belle Epoque is zich
verplaatsen in de tijd. Het lijkt alsof deze hier is blijven stilstaan. Neem je
tijd en maak er een mooie wandeling van. Of beter nog, laat je gidsen voor een
verkenning van zowat drie uur. Te beleven op woensdag en zaterdag van maart tot
november, met vertrek om 10 uur en 15 uur. Alle info in het Toerisme Kantoor,
Place du Marché en www.bagnolesdelorne.com
De wandeling is een openbaring. Het leert dat
Bagnoles-de-lOrne al sinds de 17de eeuw aandacht kreeg voor thermale
behandelingen. De stad kreeg pas vermaardheid toen in 1881 de treinverbinding
tussen La Ferté-Macé en Couterne een feit was. Rijkelui zagen hierin brood en
bouwden de een al meer indrukwekkend dan de andere pompeuze villas, waar
ze in de zomer verbleven. Voor de rest bleven de fraaie gebouwen zo goed als
leeg. Let alvast op de de villas La Castel, Mon Désir, La Tourelle, Matignon,
Le Nid-Bel, Le Chalet Corrézien, Les Chènes en onder andere het quintet La
Favorite, Les Oiseaus, Les Bouleaux, Cendrillon en la Gloriette. Stuk voor stuk
meesterwerken die sterk onderhouden zijn en de waarde van Le Quartier Belle
Epoque onderstrepen.
THERMAAL KUUROORD
Bagnoles-de-LOrne is omringd door het Bos van Andaines
en laat centraal een kuuroord bewonderen met alles er op en eraan. Liefhebbers
bezinnen zich al enkele eeuwen in het heilzame water dat heel wat helende en
kalmerende eigenschappen bezit. Bagnoles-de-lOrne zou evenwel nooit zon
bekendheid verworven hebben zonder dit bronwater, dat bij toeval ontdekt werd
door de Romeinen. Het water bleek heilzaam te zijn, want het vee op de
landerijen werd er sterker van. Het duurde evenwel nog tot in de 17de
eeuw toen het gebruik van de warmwaterbron (24° C) gereglementeerd werd en
beheerd werd door twee artsen uit de regio, met de start van de uitbouw van het
thermaal instituut van Bagnoles-de-LOrne. Samen met de groei van het thermaal
paleis werd het kleine stadje gegeerd en kwamen prachtige villas opduiken, de
ene al groter en luxueuzer dan de andere. Het Bos van Andaines werd de
speelplaats voor jagers, terwijl het meer de verzamelplaats werd voor
hengelaars. Het casino zorgde voor de rest terwijl hotels als paddenstoelen uit
de grond rezen. Meer info: www.bo-spathermal.com
PARKEERPARADIJS
Een van de meest opvallende zaken bij een verblijf in
Bagnoles-de-lOrne is het feit dat er in het geheel geen verkeerslichten, noch
parkeermeters te bespeuren zijn. Dat maakt deel uit van de rust en het
ongedwongen zijn. Er zijn voldoende parkeerhavens en de meeste hotels
beschikken over eigen plaatsen.
Juist, Bagnoles-de-lOrne is inderdaad de ideale locatie
tot volledig tot rust te komen. Zelfs zonder zich te dompelen in de warmwaterbronnen
van het thermaal instituut is een verblijf in dit stadje een verademing.
Enkele dagen of meer verblijven in Normandië is het
minste wat men kan invullen om zon prachtige streek van dichtbij te
bewonderen, te bewandelen en om van te proeven. Verblijfsmogelijkheden zat:
heerlijke kampeerterreinen, een gezellige chambre dhôte, slapen in een boomhut
of hippe woonwagen, een karakteristiek vakantiehuis of op hotel? Bagnoles-de-lOrne
zit immers bol van de leuke betaalbare hotelletjes, aansluitend enkele absolute
toppers.
Hotel-Restaurant Le Manoir de Lys is hierbij een
uitverkoren stek om ten volle te genieten van zowel de rust om en rond
Bagnoles-de-lOrne, als de tafelgeneugten die Chef Franck Quinton uit de oven
tovert. De infrastructuur ligt volledig in het groen en is sinds 1984 eigendom
van de familie Quinton. Paul en Marie-France Quinton zetten het
hotel-restaurant op het goede spoor en sinds 1989 laat zoon Franck en zijn
familie de zaak denderen als nooit te voren.
CHEF FRANCK QUINTON
Geboren en getogen Normandiër weet Chef Franck Quinton
zich elke dag samen met zijn 15-man sterke brigade te bewijzen aan het
fornuis. Hij is gepassioneerd door de seizoensgebonden streekproducten. Eens de
herfst in het land dan is de meester niet meer te houden. Inderdaad, de
paddenstoelen zijn mijn geliefde producten. In het bos van Andaines bevinden
zich minstens 1.200 verschillende soorten. De liefde voor de champignons heb ik
van mijn ouders, altijd op zoek naar iets extra. De kookkracht van Franck
Quinton vertaalt zich naderhand in een Michelin ster in 1998 terwijl hij in
2004 opgenomen wordt in het fraaie gezelschap van de Maitres Cuisiers de France,
goed voor een verzameling van zowat 300 topchefs. Mijn keuken mag je klasseren
onder de noemer Nature & Naturel
wat betekent dat we kiezen voor kwaliteitsvolle Normandische producten, bio en
kazen uit ons departement. Alleen op die manier kunnen we een constante bouwen
in de keuken, wat belangrijk is voor de lekkerbekken die kiezen van La Manoir
du Lys, stelt Chef Franck Quinton die het ganse jaar door ook uitpakt met
kooklessen in zijn immense keuken.
INTIEM HOTEL
Le Manoir de Lys telt 23 stijlvolle kamers en zeven
knappe suites. De warme houtkleuren zorgen voor rust in elk seizoen. Elk van de
vertrekken biedt ruimte en licht en bieden een fraai zicht op het park, de
boomgaarden of het bos.
In de immense tuin bevinden zich twee verwarmde zwembaden
met alle mogelijkheden tot ontspannen na een verkwikkende zwembeurt.
Wie verlekkerd is op gezonde boswandelingen kan terecht
in het aanpalende bos van Andaine, 7.000 ha groot, tegelijk ideaal oord voor
alle terrein fietsen en paarden op stap. Wie zin heeft in een partijtje golf
vindt ruim zijn gading in La Grand Domaine de Bagnoles-de-lOrne, met de wagen op
enkele minuten van het hotel.
Hotel Le Manoir du Lys is sinds 2010 ook lid van de
prestigieuze keten Relais du Silence.
ARRANGEMENTEN
In Le Manoir du Lys pakt men geregeld uit met een ruim
assortiment arrangementen waarbij culinaire kooklessen, seminaries, week- en
weekendverblijven in de kijker worden gezet. Chef Franck Quinton: Naar gelang
het seizoen pak ik uit met kooklessen omtrent foie gras, champignons of zelfs
met wat men nodig heeft om een perfecte picknick op het getouw te zetten. Dit kan
in groep of individueel. Andere toppers zijn de wijnproeverijen met sommelier
Yvon Lebailly, demonstraties hoe het beste van het varken kan verwerkt worden
tot gastronomische hoogstandjes of onder andere meezitten aan het uitwerken van
een table dhôtes.
CHAMPIGNONS
Zeer gegeerd zijn de weekends Cueillette &
Découverte des Champignons van 25 september tot en met 1 november, lopend van
diner op vrijdagavond tot en met de uitgebreide lunch zondag, dat alles aan
speciale voordeelprijzen, besluit sterchef Franck Quinton.
Iets verderop dan het mondaine en bijzonder rustige
Bagnoles-de-lOrne duikt men in de Domfrontais nog wat dieper in de
geschiedenis. Op de heuvel met schitterend panoramisch zicht op de omgeving
waakt op de vallei van de Varenne het middeleeuws stadje Domfront, goed voor
zowat vierduizend vredige inwoners. Ooit ging het er minder vredelievend aan
toe en werd er in de 11 en 12de eeuw sterk gevochten. De ruines van
het kasteel, de stadswallen en de donjon zijn de stille getuigen van toen.
Vandaag kan men eer rustig kuieren en genieten op een van de vele terrasjes.
Men kan er niet omheen, Domfront is een enorme kluif voor
historici. Een wandeling door het stadje leert je meteen dat dit ooit een voorname
plaats in Domfrontais is geweest. Heel wat wijken zijn tot op vandaag vrijwel
intact en stralen een flinke portie geschiedenis uit. Een van die toppers is de
Normandisch-Romaanse kerk Notre-Dame-sur-leau uit de 11de eeuw, een
merkwaardige kerk die later in de 19de eeuw gedeeltelijk werd
gesloopt om een weg aan te leggen. De stijl is bijzonder en laat heel wat
sporen zijn uit de jongste eeuwen.
KASTEEL DOMFRONT
Wil men het middeleeuws stad tot in de kleinste hoekjes
verkennen, dan kan je elke dinsdag en donderdag om 14.30 u. van 15 juni tot 15
september genieten van een geleide wandeling doorheen de ganse stad, inclusief
kasteel Domfront, de immense tuin, de lage stad, de voormalige leerlooierijen
en onder andere de donjon en tal van torens die ooit dienden tot uitkijk om
zich te wapenen tegen de opkomende vijand.Als je dan nog het geluk hebt om Eric Mazier als gids te hebben, dan kan
je kennismaking met Domfront niet meer stuk. We maken kennis met de Place de la
Toirie, het stadhuis, de Place Julien (met leuk restaurantje), La Tour Bigeon
(vandaag bewoond), La Tour Coroller (eveneens bewoond), het Justitiepaleis
(Domfort was ooit een centrale stad in Domfrontais) en onder andere uiteraard
de ruines van het kasteel met wandeling in de trappenhal van de stadswallen.
LE PALAIS DODIN
Domfront zit bol van de terrasjes en leuke eettentjes.
Eéntje daarvan bevindt vlak over het Justitiepalais. In Le Palais dOdin zijn
Vikingen de baas. Kijk niet uit naar gastronomische hoogstandjes maar Chef
Christian zet je in zijn eentje met liefde een lokale schotel voor, aansluitend
ruime keus tussen (Belgische !) bieren, diverse whiskys en uiteraard Franse
wijnen. Dat alles tegen spotprijzen. Dit knusse eethuisje met terras dweept met
de veroveringen van de Noormannen en Vikingers. In het bord is het genieten van
de royale porties die Chef Christian met een brede Vikinggrijns op tafel
schuift.
VELOSCENIE & VELO FRANCETTE
Domfront is een van de kruispunten waar Le Vélo Francette
en La Véloscénie mekaar ontmoeten. Aan het toerismebureau wacht je alle
mogelijke info en hulp. Deze georganiseerde fietstochten spreiden zich over
zeven departementen, goed voor 630 km, doorkruisen drie nationale parken en
laten u liefst 25 steden en dorpen met karakter bewonderen. De tocht loopt van
Ouistreham naar Caen, Flers, Domfront, Mayenne, Laval, Château-Gontier, Angers,
Saumur, Montreuil-Bellay, Thouars, Parthenay, Niort, Marans met aankomst in La
Rochelle. Men start waar men wilt en fietst aan eigen tempo. Overnachten kan op
de stopplaatsen, zo niet maximum vijf km daarvan verwijderd. De routes zijn
helemaal niet zwaar en zijn zo goed als vlak te beschouwen. Ze lopen vooral
door groen en ongerepte natuur en geven de gelegenheid om even een rustpauze te
pakken en te genieten van al dat moois dat La Vélo Francette en Véloscénie te
bieden hebben. Landkaarten, culturele bezienswaardigheden onder weg, de
volledige lijst van medewerkers, hotels, pensions en slaapgelegenheden Accueil
Vélo zijn te vinden op www.lavelofrancette.com
Hoe dan ook, Domfront heeft alles te bieden wat men van
een dagje uit kan verwachten. Tot straks aan de voet van de heuvel?
Normandië mag dan wel het epicentrum zijn van een stevige
brok geschiedenis, van lekker eten en verfijnde dranken met de Calva als ongenaakbaar product, deze
regio kan tegelijk prat gaan op zijn paarden, met Haras du Pin en Haras de
Saint-Lô als de bekendste stoeterijen. Minder bekend, maar bijzonder attractief
is La Michaudière in Juvigny-sous-Andaine, op een boogscheut van het mondaine
kuuroord Bagnoles-de-LOrne.
Met dank aan de familie Jean Dinard. La Michaudière, een
typische Normandische omboste boerderij, stond al veertig jaar te verkommeren
toen Jean Dinard de krotten kocht in 1984. Zijn liefde voor de natuur en de
paarden dreven hem tot het uiterste: de boerderij zijn vergane glorie terug
bezorgen. Het werd een werk van lange en dure adem. Elk van de gebouwen,
schuren en koterijen werden met de traditionele materialen heropgebouwd,
vertelt Jean Dinard, die hiermee het patrimonium van de regio zowel op
cultureel als architecturaal vlak wist te herwinnen.
PAARD CENTRAAL
Het koste Jean Dinard vijf jaar om alles naar zijn hand
te zetten: Ik wou de boerderij en de bijbehorende landerijen en boomgaarden
open stellen voor het publiek. Dergelijk waardevol stuk geschiedenis moet
toegankelijk zijn voor iedereen, met centraal het paard, met de Percheron, Cob,
Shire, Bretoen, Ardenees, Normandiër en onder andere het Belgisch Brabants
trekpaard als rode draad binnen onze stallen, goed voor een dertigtal volbloed
paarden. In 1989 zetten we deuren open. Tegelijkertijd werd onder de noemer De la Terre à la Scène een spektakel met
paarden opgezet, een zowat anderhalf uur adembenemend zowel als humoristisch
optreden met internationaal gekende paardenliefhebbers en ruiters.
DEJEUNER & SPECTACLE
De familie Dinard wou het bezoek aan La Michaudière
uitbouwen tot een familiegebeuren. Vandaar ook dat we op de boerderij plaats
maakten voor enerzijds doorlopende expo van beelden en anderzijds tijdelijke
tentoonstellingen, in een van de vele schuren, zo niet in open lucht tussen de
stallen en in de boomgaarden. Uiteraard wilden we het bezoek uitwerken tot een
daggebeuren waarbij we op de middag een 100% regionale maaltijd (alles van het
varken) met streekdrankjes (cider, peer, calvados) op tafel zetten. Ideaal voor
groepen, wat vandaag een succes is geworden, geeft Jean Dinard nog graag mee.
Dat alles aan een spotprijsje.
En of hij gelijk heeft, elke dag rijden bussen aan en af
om La Michaudière te bezoeken, te genieten van een leuke dag, zowel op culinair
als spectaculair gebied. Dat alles in de pure natuur, te midden boomgaarden,
tegelijk kuierend tussen de fraai verzorgde paarden en nu en dan de ezeltjes
voeren met een plukverse wortel. De formule Déjeuner
& Spectacle heeft duidelijk zijn weg gevonden en is intussen
wereldberoemd in Normandië.
PAARDENSPEKTAKEL
Hoogtepunt van een bezoek aan La Michaudière is uiteraard
het paardenspektakel. Jean Dinard weet zich intussen versterkt door zoon
Emmanuel die het spektakel in goede banen weet te leiden. Een dertigtal paarden
van allerlei ras brengen met ruiter tal van halsbrekende toeren ten tonele.
Adembenemend vooral zijn de Hongaarse helse ritten waarbij de ruiter, staande op
twee paarden tegelijk, aan hoge snelheid over de piste rent. Om even op adem te
komen laat Jean Dinard een Shire, het grootste paard ter wereld in al zijn
schoonheid bewonderen, een Britse volbloed met een schofthoogte van gemiddeld
1,80 meter. Het paard wordt vooral gebruikt als trekpaard.
Ander pronkstuk uit de stal van de familie Dinard is de
Percheron, een kruising tussen een Arabische hengst en een Normandisch
trekpaard. Het dier is bijzonder sterk en was, tot voor het vervangen werd door
tractors, het voornaamste werkstuk van de Normandische landbouwer. De Percheron
is vandaag niet direct als dusdanig nog aan de orde. Japanners kopen de
volbloeden voor trekpaardenraces terwijl de Duitsers ze gebruiken om hout te
verslepen. In Frankrijk trekken de Percherons vooral huifkarren voor de
toeristen. En in La Michaudière worden ze koninklijk verzorgd.