Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
06-07-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gastronomie in Provincie LUIK

Luikse regionale smaakbommen

Bier, kaas, stroop, macarons en bouletten

De provincie Luik, met de gelijknamige hoofdstad en Vurige Stede als speerpunt, is niet alleen gekend om zijn schitterend modernistisch station Guillemins, maar weet de gastronomen en lekkerbekken elke dag te verwennen. Een greepje uit de vele diversiteiten doet ons meteen likkebaardend richting Luik kiezen.

De Luikse wafels zijn wereldgoed. De kazen van Herve dienen niet onder te doen en de Luikse koffie kent iedereen. Vooral Le Gaufre de Liège, de onverbeterlijke suikerwafel, is een absolute topper. Men vindt deze lekkernij zo goed als in gans ons land. Heel wat gerenommeerde Chefs maakten er een eigen variatie van met het gevolg dat je de pure, echte en onvervalste alleen nog kan proeven in Luik. De Luikenaars zijn dan ook niet weinig fier opdat het echte recept hier heilig is.

ABDIJ VAL-DIEU

Het Land van Herve kennen we nog van de schoolreizen. Een regio vol smaak. In Sint-Pieters-Voeren (Fouron-Saint-Pierre) maakt men in Château de la Commanderie kennis met de oudste viskwekerij van België. In de brasserie is het smullen geblazen. Meer info: www.commanderie7.com

Verder zijn er uiteraard nog de kazen van Herve, de ambachtelijke stroopfabriek van Aubel  en nog wat ambachtelijke brouwerijen waarbij de Abdij Notre-Dame du Val-Dieu er met kop en schouders bovenuit steekt. De Cistenciënzer monniken (sinds jaar en dag getalenteerde brouwers) legden in 1216 al de basis van het bier dat vandaag gebrouwen wordt. Het is evenwel pas sinds enkele jaren dat de productie opnieuw tot leven werd geroepen. Het aanbod van Val-Dieu is gebaseerd op de originele recepten en technieken van de monniken. Het zijn authentieke abdijbieren zonder toevoeging van aroma’s of specerijen en elke dag gebrouwen volgens de originele methodes. Meer info: www.abbaye-du-val-dieu.be

BEERLOVERS

Bierliefhebbers zitten in Luik meer dan goed. De Vurige Stede zit bol van de ambachtelijke brouwerijen, telt heel wat speciaalzaken, bars en restaurants met een brede waaier aan bieren en kan hierbij rekenen op tal van opgeleide zythologen. Luik gaat dan ook prat op het label Liège Beer Lovers’ City.  In Beerlovers” Café & Shop maakten we kennis met Léopold 7, het nieuwe ecologisch bier van de brouwerij Marsinne,  enkele jaren geleden opgericht door Nicolas Declercq en Tanguy van de Eecken, twee jonge brouwers. De Léopold 7 is bijzonder verfrissend en smaakvol en is strikt volgens de traditie gebrouwen, bol van de bloemenaroma’s en citrusvruchten, met een typische bittere nasmaak. Het is een heerlijk blond degustatiebiere. Meer info: www.leopold7.com

CHOCOLATERIE GALLER

Onbetwistbare chocoladetopper is het huis Galler. Jean Galler werd als het ware tussen de desserts geboren. Hij werkte van jongs af aan in de in 1930 opgerichte bakkerij van zijn grootvader, leerde later de finesses van het vak bij de Parijse banketbakker Gaston Lenôtre en richtte op 21-jarige leeftijd zijn eigen bedrijf op. Hij werkt 35 jaar later – intussen bijgestaan door meer dan 100 medewerkers – nog steeds volgens dezelfde principes: passie voor chocolade, liefde voor perfectie en eeuwige creativiteit. Zijn pralines, roomijs, gebak en chocoladerepen (al niet met allerlei lekkers gevuld) worden niet alleen overal in België, maar ook in eigen winkels in Japan, Dubai en onder andere Frankrijk verkocht. Galler is sinds 1994 gebrevetteerd hofleverancier aan het Belgische Hof. Een absolute aanrader. Meer info: www.galler.com

GAY BOULETTEN

Een der onbetwistbare toppers binnen de Luikse gastronomie is de boulet, de boulet in jagerssaus of à la Madame Lapin. Zonder meer de traditionele culinaire specialiteit van Luik. En zoals het met alle regionale gerechten gaat, er zijn zoveel recepten als er Chefs zijn die het maken. Een van die toppers is alvast Michel Denéé, samen met zoon Jean-Michel uitbater van café-brasserie Saint-Grégory in het historische centrum van de stad Luik. Hier worden de bouletten gemaakt volgens de regels van de Confrérie du Gay Boulet met Anne-Marie Proesmans als Leading Lady. Meer info: www.gayboulet.be

Meer info over Luik: www.provincedeliege.be/nl/viewallonie

 

Georges Keters








>> Reageer (0)
03-07-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OP STAP IN EIGEN LAND : PROVINCIE LUIK

Snoepen van cultuur in hartje Luik

Van La Cité Miroir al over Théatre de Liège tot Design

 

Luik. Tot voor enkele decennia een vergeten hoofdstad aan de andere kant van het land. Vandaag een hype stad met alles er op en eraan. Wie met de trein reist, zal het beamen, je kan je ogen niet geloven als het imposante futuristische station Luik-Guillemins binnenspoort. Immens groot, modern en up to date. Het mooiste station van België, wellicht. De stad lijkt herboren.

 

La Cité Ardente of de Vurige Stad heeft zijn imago terug gewonnen. Naast het station zorgen de Opéra Royal de Wallonie, La Cité Miroir en onder andere de Théâtre de Liège voor een totaal nieuw fris beeld. Voeg daarbij de inbreng en uitbouw van enkele klassenhotels en opgesmukte wijken en je weet meteen dat Luik meer dan zo maar een hoofdstad is. Luik leeft. En hoe. Men telt er ruim 200.000 inwoners waarvan een vierde met buitenlandse nationaliteit.

LA CITE MIROIR

Op cultureel vlak speelt de provincie Luik hier hoge ogen. Waar ooit in de historische baden en thermen van Bain de La Sauvenière genoten werd een frisse duik, waar vele Luikenaars leerden zwemmen en ouderen genoten van de thermale behandelingen, werd het geheel in 2004 omgetoverd tot een unieke locatie waar cultuur op zijn beste tot uiting komt. Scholen, tentoonstellingen, conferenties en allerhande live shows kunnen hier terecht voor een studie, opvoering of wat dan ook. Meer info over de programma’s en toegangsprijzen: www.citemiroir.be

OPERA ROYAL & THEATRE

Andere ingrijpende en knappe realisatie is de restauratie van het Théâtre Royal de Liège. Gebouwd in 1820 kreeg het indrukwekkend gebouw een ingrijpende metamorfose in 2009. De werken duurden tot 2012 waarbij de historische gedeeltes in hun originele staat werden hersteld en voortaan luistert naar de naam van Opéra Royal de Wallonie. De zaal met zijn podiummachines behoort tot de modernste ter wereld. Meer info: www.operaliege.be

Ook die ander culturele parel Théâtre de la Place, werd in 2013 omgedoopt tot Théâtre de Liège en nam zijn intrek in de statige gebouwen van de Société Libre d’Emulation aan de Place du 28 Août, toplocatie volledig gerenoveerd door de architecten Pierre Hebbelinck en Pierre De Wit. Het Théâtre de Liège is intussen uitgegroeid tot de place to be in Wallonië inzake dans en theater. Meer info: www.theatredeliege.be

DESIGN

Zij die het begrepen hebben op design, ontwerpen en kunst mogen deze drie adresjes hierbij niet links laten. In de Rue Pierreuze 28 pakt Delphine Quirin, gepassioneerd ontwerpster, uit met de meest gevarieerde hoeden en accessoires. Ze combineert haar creaties zowel met satijn, mohair, vilt, leer, wol als met en een brede vintage juwelen. “Ik sta met mijn creaties op de salons in Parijs en verkoop exclusieve stukken in de Amerika en Rusland en vooral aan Japanners, die gek zijn van het ruime aanbod hoedjes en sjaals”, stelt Delphine. Meer info: www.delphinequirin.be

Aan de En Neuvice 14 ontmoeten design en ethiek elkaar in REstore, winkel opgezet rond upcycling waar ontwerper Benjamin Pailhe voor zijn meubilair en lampen beroep doet op lokale restmaterialen. Deze eco-creaties zijn hierdoor niet alleen uniek, maar tegelijk betaalbaar gezien de productie ervan eenvoudig is. Meer info: www.restoredesign.be

Iets verder op in En Neuvice 26 pakken twee ambitieuze kunstenaars Katia Marchiori en Bruno Le Boulengé uit met hun atelier Arqontanporin. Zij creëren op dagelijkse basis nieuwe tekeningen in zwart-wit, kleur of PVC met verven waardoor de werken direct na het drogen al kunnen geplaatst worden. “Dit geeft ons de mogelijkheid om steeds inventief te werk te gaan zodat geen enkel werk hetzelfde is. We maken op eender welke vraag tekeningen omtrent verjaardagen, huwelijken, geboorten en dies meer. Elke stuk is uniek. Geen massaproductie en toch blijft het allemaal betaalbaar, precies opdat we er geen bandwerk van maken. Er zijn geen twee dezelfde stukken te vinden in onze galerij”, stelt Bruno Le Boulengé, elke minuut begeesterd door zijn ontwerpen. Meer info: www.argontanporin.com

 

Georges Keters










>> Reageer (0)
02-07-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAKANTIE IN EIGEN LAND : PROVINCIE LUIK

Logeren en tafelen in provincie Luik

 

Hotel-Restaurant Verviers spant kroon

 

De provincie Luik telt tientallen leuke hotels en knusse eethuizen. We kozen voor u de Crowne Plaza Liège in het hartje Luik en hotel-restaurant Verviers in Verviers om te verpozen en gingen tafelen in enkele bijzondere locaties.

Precies op de Mont Saint-Martin weet Crowne Plaza Liège meteen je hart te winnen. De lounge straalt rust en stilte uit, centrum Vurige Stede. Het hotelcomplex is het enige vijf sterrenhotel in de regio en telt 125 bijzonder elegante op en top uitgeruste kamers van hoge kwaliteit met daarbij zes Junior Suites en negen Suites. Het hotel bevat verder met Osmose een Spa en Fitness om u tegen te zeggen. Zwembad,sauna, bubbelbad, jacuzzi en een uitgebreide relax ruimte laat u wegdromen en laat u volledig tot rust komen. Deze luxe wordt verder doorgetrokken naar het gastronomisch restaurant Le Sélys, goed voor vijftig zitjes en waar het aperitief in het salon Lovinfosse dubbel zo goed smaakt. Wie kiest voor de regionale keuken vindt ruim zijn gading in Ô Cocotte, een brasserie met terras dat toelaat te genieten van streekgastronomie. Elk eetfestijn kan naderhand afgerond worden in La Cave, de bar uitgebouwd in een voormalige wapenzaal. Meer info: www.crowneplazaliege.be

HOTEL VERVIERS

Aan de rand van de Hoge Venen en aan de voet van de Ardennen ligt het 4-sterrenhotel & restaurant Verviers, telg van de fraaie Van Der Valk keten. Met directe toegang tot de A27 en E42 en op een boogscheut van hartje Verviers is het hotel uitstekend gelegen voor zowel families, zakenbijeenkomsten, seminaries, feesten of zo maar genieten van de vele geneugte van het toffe hotel.

Hotel-restaurant Verviers is uitgebouwd in een voormalig douane depot en het station Verviers-West. Meer nog, de volledige infrastructuur is uitgerust met een geothermisch systeem dat het hotel voorziet van warm water. Het hotel beschikt over negentig kamers met daarbij negen presidentiële suites met jacuzzi en zevenruime suites met bubbelbad. Alle kamers zijn eigentijds ingericht met werken van jonge kunstenaars.

Op het vlak van de gastronomie zit men uitstekend in Hotel Verviers. Sr Sales Manager Michel Pauquet vertelt: “Een van onze toppers is het driegangenmenu dat om de drie weken verandert. Alle eerste zondagen van de maand en feestdagen pakken we uit met een brunch die loopt van 11.30 tot 15.30 uur, buffet rijkelijk voorzien van koude en warme schotels. Meer nog, ons terras is zuiden gericht zodat we geregeld buiten kunnen tafelen en genieten van onze internationaal getint kaart. We staan uiteraard ook open voor business lunchen of een snelle hap in onze brasserie. En ja, voor de sportievelingen wacht een verwarmd buitenzwembad, in het seizoen geopend van 8 tot 22 u.”

Meer info: Hotel-Restaurant Verviers, rue de la Station 4 in 4800 Verviers, tel. 087 30 56 56, www.hotelverviers.be

TAFELEN IN LABO 4

Wie gek is van mystiek, chemie en labo’s krijgt in restaurant LABO 4  aan de Quai Edouard van Beneden 22 in Luik, de gelegenheid om tussen de bunsenbranders, pincetten, spatels, reageerbuizen, klemmen en testtubes te genieten van een op lage temperatuur gebakken moot zalm, een brochette met scampi of een… garnaalkroket gekopieerd naar de James uit Oostende. Liever iets Italiaans? De Canneloni oui ou non of de Vitello tonnato wacht op u. Kortom: in LABO 4 is er voor elk wat wils met veel aandacht voor extra gerijpt rundvlees. En dat alles aan betaalbare prijzen. Eigenaar Gerard Miller, Chef Julien Petitjean en F&B manager Jenny Cepeda staan klaar om u in een uitzonderlijk kader te verwelkomen.  Meer info: www.lelabo4.be

SAINT-GREGORY

Of het nu een brasserie is of eerder een café met een kleine menukaart, het maakt niet uit, Saint-Grégory levert in het historische centrum van Luik de beste bouletten, titel die ze in 2014 van de Confrérie de Gay Boulet in ontvangst mochten nemen. Michel en Jean-Michel Denée zijn dan ook niet weinig fier dat de Boulet de Cristal in al haar glorie de lekkerbekken verwelkomt. Een absolute aanrader. Meer info: Saint-Grégory, 112 en Féronstrée, 4000 Luik en jeanmicheldenee@skynet.be  

 

Georges Keters










>> Reageer (0)
01-07-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NORMANDIE

Proeven van de Basse-Normandie

Van Camembert al over

Poiré tot Calvados

 

Liefhebbers van een super lekkere tafel kennen ze allemaal, de  heerlijke kazen uit Normandië, de Camembert voorop, gevolgd door Pont-L’Evecque, Neufchâtel en de Livarot. Voeg daarbij de Poiré, de Cider en de onvergelijkbare Calvados en de smaakpapillen zijn rijkelijk aan het feest. Kaas, appelen en peren, dat is Normandië op zijn best. We maakten kennis met enkele van deze heerlijkheden op de boerderij en bij de fabricatie om te eindigen in het glas of in het bord. Heerlijk !

FERME DU CHAMP SECRET

De beroemde Camembert, een legendarische kaas met dank aan Marie Harel die in 1791 nabij Vimoutiers het recept ontving van een priester uit Brie die op de vlucht was voor de Franse Revolutie. Haar standbeeld kan je bewonderen in Vimoutiers. Camembert werd intussen een symbool in Frankrijk en geniet sinds 1983 van het AOC-statuut. In Champsecret op de wijk La Novère produceert Patrick Mercier in zijn Ferme du Champ Secret al jaar en dag met een meesterlijke lepel de smeuïge kaas met klasse. Samen met Delphine zet hij 600 ronde houten doosjes op het schap. Dat alles in een kraaknette inrichting, neergepoot op het domein Ferme du Champ Secret, boerderij met schitterend melkvee, gelegen op 10 km van Domfront. Tijdens de week, rondleidingen van anderhalf uur voor groepen vanaf 15 man. Voor particulieren, elke vrijdag om 16 uur. Meer info: www.fermeduchampsecret.com

LA FERME DE LA PREMOUDIERE

Voor de verwerking van peren, appels, aardbeien tot Poiré, Calvados Domfrontais, Jus de Pommes, Poire Apéritif, Frambozen, Cidre en onder andere confituren zit je goed bij Pascal en Marie Brunet. Op de Ferme de la Prémoudière in Saint Denis-de-Villenette (op 10 km van Bagnole-de-l’Orne) laat Marie Brunet je alle hoeken van de uitgestrekte boerderij zien: uitgestrekte boomgaarden met appels en peren, een veld vol plukrijpe aardbeien, 25 melkkoeien en een hectare vol rood fruit. Alles wordt in huis gemaakt. In een voormalige schuur werden vijf Chambres d’Hôtes ingericht. Dat alles onder waakzaam oog van de Bouvier Hara en Pepito, het ezeltje dat je balkend begroet, eens je een voet op het erf zet. Meer info: www.lapremoudiere.com

CHATEAU DE LA BIERE

Frankrijk mag dan wel het beste land zijn als het topwijnen gaat, de lekkerbekkende Fransman is niet vies van een biertje. Her en der investeren jongelui in kleine ambachtelijke brouwerijen. Neem nu Donatien en Pascale Lesellier; op de wijk Le Fay in Lonlay L’Abbaye startten ze zopas met Château de la Bière een gloednieuwe brouwerij. Op hun repertoire alvast La Tortue, Le Dragon, La Fay Blanche, Le Phénix en Etoile de Noël. Donatien Lesellier hierover: “We brouwen op geobiologische wijze amber, blond, wit en fruitig bier. Onze eerste brouwsels lijken goed in de smaak te vallen. We beginnen kleinschalig en verhogen stilaan de productie, op ons eigen tempo. We durven hopen dat we binnen vijf jaar onze plaats in Normandië zullen mogen veroveren.” Aan de inzet van dit energieke echtpaar zal het zeker niet liggen. Meer info: www.chateau-de-la-biere.com

BOUTIQUE EPICERIE FINE

Op zoek naar de topproducten van Normandië, dan zit jet goed in de boetiek Epicerie Fine in hotel O Gayot aan de Avenue de Le Ferte Macé, hartje Bagnoles-de-l’Orne. Gerard Chatel is hier uw man. Hij ontfermt zich over de beste Normandische producten, geselecteerd door eigenaar en Michelin Chef Franck Quinton in hotel Manoir du Lys. In deze kelder van Ali Baba vindt men de beste confituren, hespen, kazen, worst en onder andere traiteurbereidingen. In de wijnkelder niets dan klasrijke wijnen, likeuren en aperitieven van allerlei slag. Liefhebbers van Calvados krijgen de hoogst gekwalificeerde flessen te bewonderen. Deze kwaliteitsproducten zijn dan ook te genieten in de salons van hotel O Gayot en het gezellige terras, waar tafelen in open lucht een verademing is. Leuk en smaakvol adres. Meer info: www.ogayot.fr en www.bagnolesdelorne.com

 

Georges Keters








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NORMANDIE - BAGNOLES-de-l'Orne

Basse-Normandië een droom voor de rustzoeker

 

Bagnoles-de-l’Orne

stad van groen en thermaal water

 

Normandië, goed voor de departementen Manche, Calvados, Seine-Maritieme, Eure en Orne is zonder meer een der uithangborden van culinair Franrkijk. Vangverse zeevruchten, een brede waaier aan kazen en een waslijst van geestrijke dranken, van de kustlijn met Dieppe en Cherbourg als spitsen tot aan de poorten van de Loire met het Ornedal en Suisse Normande zit Normandië bol van lekkers, geschiedenis en schoonheid en rust. We proeven graag van het departement Orne met Bagnoles-de-l’Orne als speerpunt. Een rustgevende stad van groen en thermaal water.

 

Voor wie uitkijkt naar een paar dagen complete rust, zich maximaal wil ontspannen – al dan niet in het thermaal kuuroord – volop genieten van onmetelijk groen, ongestoord wil wandelen tussen de weelderige villa’s van de Belle Epoque en tegelijk heerlijk wil tafelen, kunnen we aanraden te kiezen voor Bagnoles-de-l’Orne. Gelegen in hartje bosgebied Las Andaines, mondain en toch gemoedelijk, gedroomde locatie voor absolute rust en onthaasten. Men bevindt zich hier duidelijk in een andere wereld, een stadje van amper een goeie 2.500 inwoners, net iets kleiner dan 4 km², met een thermaal kuuroord en een casino als grote trekpleisters.

BELLE EPOQUE

Wellicht geen enkele stad in Frankrijk bezit zo een rijkdom aan Belle Epoque villa’s. Wandelen in de Quartier Belle Epoque is zich verplaatsen in de tijd. Het lijkt alsof deze hier is blijven stilstaan. Neem je tijd en maak er een mooie wandeling van. Of beter nog, laat je gidsen voor een verkenning van zowat drie uur. Te beleven op woensdag en zaterdag van maart tot november, met vertrek om 10 uur en 15 uur. Alle info in het Toerisme Kantoor, Place du Marché en www.bagnolesdelorne.com

De wandeling is een openbaring. Het leert dat Bagnoles-de-l’Orne al sinds de 17de eeuw aandacht kreeg voor thermale behandelingen. De stad kreeg pas vermaardheid toen in 1881 de treinverbinding tussen La Ferté-Macé en Couterne een feit was. Rijkelui zagen hierin brood en bouwden – de een al meer indrukwekkend dan de andere – pompeuze villa’s, waar ze in de zomer verbleven. Voor de rest bleven de fraaie gebouwen zo goed als leeg. Let alvast op de de villa’s La Castel, Mon Désir, La Tourelle, Matignon, Le Nid-Bel, Le Chalet Corrézien, Les Chènes en onder andere het quintet La Favorite, Les Oiseaus, Les Bouleaux, Cendrillon en la Gloriette. Stuk voor stuk meesterwerken die sterk onderhouden zijn en de waarde van Le Quartier Belle Epoque onderstrepen.

THERMAAL KUUROORD

Bagnoles-de-L’Orne is omringd door het Bos van Andaines en laat centraal een kuuroord bewonderen met alles er op en eraan. Liefhebbers bezinnen zich al enkele eeuwen in het heilzame water dat heel wat helende en kalmerende eigenschappen bezit. Bagnoles-de-l’Orne zou evenwel nooit zo’n bekendheid verworven hebben zonder dit bronwater, dat bij toeval ontdekt werd door de Romeinen. Het water bleek heilzaam te zijn, want het vee op de landerijen werd er sterker van. Het duurde evenwel nog tot in de 17de eeuw toen het gebruik van de warmwaterbron (24° C) gereglementeerd werd en beheerd werd door twee artsen uit de regio, met de start van de uitbouw van het thermaal instituut van Bagnoles-de-L’Orne. Samen met de groei van het thermaal paleis werd het kleine stadje gegeerd en kwamen prachtige villa’s opduiken, de ene al groter en luxueuzer dan de andere. Het Bos van Andaines werd de speelplaats voor jagers, terwijl het meer de verzamelplaats werd voor hengelaars. Het casino zorgde voor de rest terwijl hotels als paddenstoelen uit de grond rezen. Meer info: www.bo-spathermal.com

PARKEERPARADIJS

Een van de meest opvallende zaken bij een verblijf in Bagnoles-de-l’Orne is het feit dat er in het geheel geen verkeerslichten, noch parkeermeters te bespeuren zijn. Dat maakt deel uit van de rust en het ongedwongen zijn. Er zijn voldoende parkeerhavens en de meeste hotels beschikken over eigen plaatsen.

Juist, Bagnoles-de-l’Orne is inderdaad de ideale locatie tot volledig tot rust te komen. Zelfs zonder zich te dompelen in de warmwaterbronnen van het thermaal instituut is een verblijf in dit stadje een verademing.

Meer info: www.ornetourisme.com ,   tourisme@bagnolesdelorne.com en www.bagnolesdelorne.com



Georges Keters







>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NORMANDIE - Bagnoles-de-l'Orne

Sterren fonkelen in Bagnoles-de-l’Orne

Hotel-Restaurant Le Manoir de Lys

gastronomische topper

 

Enkele dagen of meer verblijven in Normandië is het minste wat men kan invullen om zo’n prachtige streek van dichtbij te bewonderen, te bewandelen en om van te proeven. Verblijfsmogelijkheden zat: heerlijke kampeerterreinen, een gezellige chambre d’hôte, slapen in een boomhut of hippe woonwagen, een karakteristiek vakantiehuis of op hotel? Bagnoles-de-l’Orne zit immers bol van de leuke betaalbare hotelletjes, aansluitend enkele absolute toppers.

 

Hotel-Restaurant Le Manoir de Lys is hierbij een uitverkoren stek om ten volle te genieten van zowel de rust om en rond Bagnoles-de-l’Orne, als de tafelgeneugten die Chef Franck Quinton uit de oven tovert. De infrastructuur ligt volledig in het groen en is sinds 1984 eigendom van de familie Quinton. Paul en Marie-France Quinton zetten het hotel-restaurant op het goede spoor en sinds 1989 laat zoon Franck en zijn familie de zaak denderen als nooit te voren.

CHEF FRANCK QUINTON

Geboren en getogen Normandiër weet Chef Franck Quinton zich elke dag – samen met zijn 15-man sterke brigade – te bewijzen aan het fornuis. Hij is gepassioneerd door de seizoensgebonden streekproducten. Eens de herfst in het land dan is de meester niet meer te houden. “Inderdaad, de paddenstoelen zijn mijn geliefde producten. In het bos van Andaines bevinden zich minstens 1.200 verschillende soorten. De liefde voor de champignons heb ik van mijn ouders, altijd op zoek naar iets extra.” De kookkracht van Franck Quinton vertaalt zich naderhand in een Michelin ster in 1998 terwijl hij in 2004 opgenomen wordt in het fraaie gezelschap van de Maitres Cuisiers de France, goed voor een verzameling van zowat 300 topchefs. “Mijn keuken mag je klasseren onder de noemer Nature & Naturel wat betekent dat we kiezen voor kwaliteitsvolle Normandische producten, bio en kazen uit ons departement. Alleen op die manier kunnen we een constante bouwen in de keuken, wat belangrijk is voor de lekkerbekken die kiezen van La Manoir du Lys”, stelt Chef Franck Quinton die het ganse jaar door ook uitpakt met kooklessen in zijn immense keuken.

INTIEM HOTEL

Le Manoir de Lys telt 23 stijlvolle kamers en zeven knappe suites. De warme houtkleuren zorgen voor rust in elk seizoen. Elk van de vertrekken biedt ruimte en licht en bieden een fraai zicht op het park, de boomgaarden of het bos.

In de immense tuin bevinden zich twee verwarmde zwembaden met alle mogelijkheden tot ontspannen na een verkwikkende zwembeurt.

Wie verlekkerd is op gezonde boswandelingen kan terecht in het aanpalende bos van Andaine, 7.000 ha groot, tegelijk ideaal oord voor alle terrein fietsen en paarden op stap. Wie zin heeft in een partijtje golf vindt ruim zijn gading in La Grand Domaine de Bagnoles-de-l’Orne, met de wagen op enkele minuten van het hotel.

Hotel Le Manoir du Lys is sinds 2010 ook lid van de prestigieuze keten Relais du Silence.

ARRANGEMENTEN

In Le Manoir du Lys pakt men geregeld uit met een ruim assortiment arrangementen waarbij culinaire kooklessen, seminaries, week- en weekendverblijven in de kijker worden gezet. Chef Franck Quinton: “Naar gelang het seizoen pak ik uit met kooklessen omtrent foie gras, champignons of zelfs met wat men nodig heeft om een perfecte picknick op het getouw te zetten. Dit kan in groep of individueel. Andere toppers zijn de wijnproeverijen met sommelier Yvon Lebailly, demonstraties hoe het beste van het varken kan verwerkt worden tot gastronomische hoogstandjes of onder andere meezitten aan het uitwerken van een table d’hôtes.”

CHAMPIGNONS

“Zeer gegeerd zijn de weekends Cueillette & Découverte des Champignons van 25 september tot en met 1 november, lopend van diner op vrijdagavond tot en met de uitgebreide lunch zondag, dat alles aan speciale voordeelprijzen”, besluit sterchef Franck Quinton.

 

Le Manoir du Lys

Familie Franck Quinton

Route de Juvigny

61140 Bagnoles-de-l’Orne

Normandië – Frankrijk

Tel.: +33 2 33 37 80 69

manoir–du-lys@wanadoo.fr

www.manoir-du-lys.fr

www.bagnolesdelorne.com

www.ornetourisme.com


 

 

Georges Keters








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NORMANDIE

Basse-Normandie

Domfront

Wandelen in de Middeleeuwen

 

Iets verderop dan het mondaine en bijzonder rustige Bagnoles-de-l’Orne duikt men in de Domfrontais nog wat dieper in de geschiedenis. Op de heuvel – met schitterend panoramisch zicht op de omgeving – waakt op de vallei van de Varenne het middeleeuws stadje Domfront, goed voor zowat vierduizend vredige inwoners. Ooit ging het er minder vredelievend aan toe en werd er in de 11 en 12de eeuw sterk gevochten. De ruines van het kasteel, de stadswallen en de donjon zijn de stille getuigen van toen. Vandaag kan men eer rustig kuieren en genieten op een van de vele terrasjes.

Men kan er niet omheen, Domfront is een enorme kluif voor historici. Een wandeling door het stadje leert je meteen dat dit ooit een voorname plaats in Domfrontais is geweest. Heel wat wijken zijn tot op vandaag vrijwel intact en stralen een flinke portie geschiedenis uit. Een van die toppers is de Normandisch-Romaanse kerk Notre-Dame-sur-l’eau uit de 11de eeuw, een merkwaardige kerk die later in de 19de eeuw gedeeltelijk werd gesloopt om een weg aan te leggen. De stijl is bijzonder en laat heel wat sporen zijn uit de jongste eeuwen.

KASTEEL DOMFRONT

Wil men het middeleeuws stad tot in de kleinste hoekjes verkennen, dan kan je elke dinsdag en donderdag om 14.30 u. van 15 juni tot 15 september genieten van een geleide wandeling doorheen de ganse stad, inclusief kasteel Domfront, de immense tuin, de lage stad, de voormalige leerlooierijen en onder andere de donjon en tal van torens die ooit dienden tot uitkijk om zich te wapenen tegen de opkomende vijand.  Als je dan nog het geluk hebt om Eric Mazier als gids te hebben, dan kan je kennismaking met Domfront niet meer stuk. We maken kennis met de Place de la Toirie, het stadhuis, de Place Julien (met leuk restaurantje), La Tour Bigeon (vandaag bewoond), La Tour Coroller (eveneens bewoond), het Justitiepaleis (Domfort was ooit een centrale stad in Domfrontais) en onder andere uiteraard de ruines van het kasteel met wandeling in de trappenhal van de stadswallen.

LE PALAIS D’ODIN

Domfront zit bol van de terrasjes en leuke eettentjes. Eéntje daarvan bevindt vlak over het Justitiepalais. In Le Palais d’Odin zijn Vikingen de baas. Kijk niet uit naar gastronomische hoogstandjes maar Chef Christian zet je in zijn eentje met liefde een lokale schotel voor, aansluitend ruime keus tussen (Belgische !) bieren, diverse whisky’s en uiteraard Franse wijnen. Dat alles tegen spotprijzen. Dit knusse eethuisje met terras dweept met de veroveringen van de Noormannen en Vikingers. In het bord is het genieten van de royale porties die Chef Christian met een brede Vikinggrijns op tafel schuift.

VELOSCENIE & VELO FRANCETTE

Domfront is een van de kruispunten waar Le Vélo Francette en La Véloscénie mekaar ontmoeten. Aan het toerismebureau wacht je alle mogelijke info en hulp. Deze georganiseerde fietstochten spreiden zich over zeven departementen, goed voor 630 km, doorkruisen drie nationale parken en laten u liefst 25 steden en dorpen met karakter bewonderen. De tocht loopt van Ouistreham naar Caen, Flers, Domfront, Mayenne, Laval, Château-Gontier, Angers, Saumur, Montreuil-Bellay, Thouars, Parthenay, Niort, Marans met aankomst in La Rochelle. Men start waar men wilt en fietst aan eigen tempo. Overnachten kan op de stopplaatsen, zo niet maximum vijf km daarvan verwijderd. De routes zijn helemaal niet zwaar en zijn zo goed als vlak te beschouwen. Ze lopen vooral door groen en ongerepte natuur en geven de gelegenheid om even een rustpauze te pakken en te genieten van al dat moois dat La Vélo Francette en Véloscénie te bieden hebben. Landkaarten, culturele bezienswaardigheden onder weg, de volledige lijst van medewerkers, hotels, pensions en slaapgelegenheden Accueil Vélo zijn te vinden op www.lavelofrancette.com

Hoe dan ook, Domfront heeft alles te bieden wat men van een dagje uit kan verwachten. Tot straks aan de voet van de heuvel?

Meer info over dit leuke stadje: www.ot-domfront.com en www.bagnolesdelorne.com + www.ornetourisme.com


 

Georges Keters

 






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NORMANDIE

Stoeterijen in Normandië

Festival der trekpaarden

in La Michaudière

 

Normandië mag dan wel het epicentrum zijn van een stevige brok geschiedenis, van lekker eten en verfijnde dranken met de Calva als ongenaakbaar product, deze regio kan tegelijk prat gaan op zijn paarden, met Haras du Pin en Haras de Saint-Lô als de bekendste stoeterijen. Minder bekend, maar bijzonder attractief is La Michaudière in Juvigny-sous-Andaine, op een boogscheut van het mondaine kuuroord Bagnoles-de-L’Orne. 

 

Met dank aan de familie Jean Dinard. La Michaudière, een typische Normandische omboste boerderij, stond al veertig jaar te verkommeren toen Jean Dinard de krotten kocht in 1984. Zijn liefde voor de natuur en de paarden dreven hem tot het uiterste: de boerderij zijn vergane glorie terug bezorgen. “Het werd een werk van lange en dure adem. Elk van de gebouwen, schuren en koterijen werden met de traditionele materialen heropgebouwd”, vertelt Jean Dinard, die hiermee het patrimonium van de regio zowel op cultureel als architecturaal vlak wist te herwinnen.

PAARD CENTRAAL

Het koste Jean Dinard vijf jaar om alles naar zijn hand te zetten: “Ik wou de boerderij en de bijbehorende landerijen en boomgaarden open stellen voor het publiek. Dergelijk waardevol stuk geschiedenis moet toegankelijk zijn voor iedereen, met centraal het paard, met de Percheron, Cob, Shire, Bretoen, Ardenees, Normandiër en onder andere… het Belgisch Brabants trekpaard als rode draad binnen onze stallen, goed voor een dertigtal volbloed paarden. In 1989 zetten we deuren open. Tegelijkertijd werd onder de noemer De la Terre à la Scène een spektakel met paarden opgezet, een zowat anderhalf uur adembenemend zowel als humoristisch optreden met internationaal gekende paardenliefhebbers en ruiters.”

DEJEUNER & SPECTACLE

De familie Dinard wou het bezoek aan La Michaudière uitbouwen tot een familiegebeuren. “Vandaar ook dat we op de boerderij plaats maakten voor enerzijds doorlopende expo van beelden en anderzijds tijdelijke tentoonstellingen, in een van de vele schuren, zo niet in open lucht tussen de stallen en in de boomgaarden. Uiteraard wilden we het bezoek uitwerken tot een daggebeuren waarbij we op de middag een 100% regionale maaltijd (alles van het varken) met streekdrankjes (cider, peer, calvados) op tafel zetten. Ideaal voor groepen, wat vandaag een succes is geworden”, geeft Jean Dinard nog graag mee. Dat alles aan een spotprijsje.

En of hij gelijk heeft, elke dag rijden bussen aan en af om La Michaudière te bezoeken, te genieten van een leuke dag, zowel op culinair als spectaculair gebied. Dat alles in de pure natuur, te midden boomgaarden, tegelijk kuierend tussen de fraai verzorgde paarden en nu en dan de ezeltjes voeren met een plukverse wortel. De formule Déjeuner & Spectacle heeft duidelijk zijn weg gevonden en is intussen wereldberoemd in Normandië.

PAARDENSPEKTAKEL

Hoogtepunt van een bezoek aan La Michaudière is uiteraard het paardenspektakel. Jean Dinard weet zich intussen versterkt door zoon Emmanuel die het spektakel in goede banen weet te leiden. Een dertigtal paarden van allerlei ras brengen met ruiter tal van halsbrekende toeren ten tonele. Adembenemend vooral zijn de Hongaarse helse ritten waarbij de ruiter, staande op twee paarden tegelijk, aan hoge snelheid over de piste rent. Om even op adem te komen laat Jean Dinard een Shire, het grootste paard ter wereld in al zijn schoonheid bewonderen, een Britse volbloed met een schofthoogte van gemiddeld 1,80 meter. Het paard wordt vooral gebruikt als trekpaard.

Ander pronkstuk uit de stal van de familie Dinard is de Percheron, een kruising tussen een Arabische hengst en een Normandisch trekpaard. Het dier is bijzonder sterk en was, tot voor het vervangen werd door tractors, het voornaamste werkstuk van de Normandische landbouwer. De Percheron is vandaag niet direct als dusdanig nog aan de orde. Japanners kopen de volbloeden voor trekpaardenraces terwijl de Duitsers ze gebruiken om hout te verslepen. In Frankrijk trekken de Percherons vooral huifkarren voor de toeristen. En in La Michaudière worden ze koninklijk verzorgd.

Meer info: www.lamichaudiere.fr en www.bagnolesdelorne.com + www.ornetourisme.com


 

Ferme de Chevel de Trait

Jean en Emmanuel Dinard

La Michaudière

61140 Juvigny-sous-Andaine

Normandië - Frankrijk

 

Georges Keters






>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs