Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
21-09-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOP CRUISES CRUISE TRAVEL

Cruise Travel

 

Drie Exotische en exclusieve Cruises

 

 

Uit een pakket van zowat 20.000 cruises is het soms moeilijk om daaruit de beste cruise-ideeën te selecteren. We gingen te rade bij Jean ALEN, directeur ATC Cruise Travel in Antwerpen.

Als doorgewinterd reiziger laat hij graag zijn oog vallen op een drietal effenaf schitterende cruises, zeereizen die zelfs de meest veeleisende reiziger zal weten te boeien. “Vooral de pure cruiser zal genieten van deze verleidelijke, exotische en vooral exclusieve bestemmingen”, weet directeur Jean Alen.

 

EXOTISCHE CRUISES IN HET VERRE OOSTEN

 

Aan boord van de Legend of the Seas (Royal Carribean) heeft men keus tussen twee schitterende cruises:

 

24 april – 2 mei 2010: Kennismaking met Japan

In 9 dagen leert u het hart en ziel van Japan kennen.

Deelnemen kan vanaf 1.685 euro, inclusief lijnvluchten.

 

24 april – 10 mei 2010: Japan, Zuid-Korea en China

In 18 dagen combineert deze reis twee opeenvolgende cruises en brengt u naar drie landen die kunnen bestempeld worden als de economische krachtcentrales van de 21ste eeuw. Een echte eye opener en vooral een verrijking voor de geest.

Deelnemen kan vanaf 2.895 euro, vluchten inbegrepen.

 

EXCLUSIEVE TRIP NAAR CHINA

 

10 tot 24 juli 2010

U vliegt naar Shangai, de commerciële hoofdstad van China, waar de wereldtentoonstelling Expo 2010 Shangai plaats vindt. Daarna stapt u aan boord van een luxeschip voor een vijfdaagse cruise op de Yangste. Vervolgens vliegt u naar Xian (terracottaleger) en Peking (driedaags bezoek). De hele reis in China wordt van A tot Z georganiseerd door Viking River Cruises, met 5-sterren service. Wie boekt voor 30 september 2009 geniet van een vroegboekprijs.

Deelnemen kan vanaf 3.094 euro, alle vluchten, transfers en vol pension inbegrepen.

 

PREMIERECRUISE ROND AUSTRALIE

 

Vertrek op 12 maart 2010 voor een 38 dagentrip. Na de vlucht vertrekt men op 14 maart uit Sydney met de MS Volendam voor een volledige route rondom Australië: een primeur. Onderweg legt het schip aan in liefst 18 havens. De zeereis mag dan wel langer dan een maand duren, het is de moeite waard. Ideaal om Down Under in al haar aspecten te ontdekken en te leren kennen.

Deelnemen kan vanaf 5.990 euro, vluchten inbegrepen.

 

Op aanvraag ontvangt men een gedetailleerd programma van deze reizen: tel. 03 – 236 89 39 of mail naar info@cruisetravel.be

 

CRUISE TRAVEL, Stierstraat 12, 2018 Antwerpen

www.cruisetravel.be

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Topgastronomie aan Zee
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Hostellerie Klokhof 30 lentes jong

 

Piet Lecot en Ann Vandermarliere vieren straks de 30ste verjaardag van hun Hostellerie Klokhof, een knap gerenoveerde hoeve uit de achttiende eeuw, aan Sint-Anna 2 in Kortrijk. Klokhof verwijst naar de klok in het originele woonhuis op het domein die werd gebruikt om de mensen werkzaam op de akkers samen te roepen voor het middagmaal.

 

Paradepaardje is de Sint Annazaal, een fraaie open ruimte met bovenmezzanine voor recepties. Vorig jaar vond een volledige restyling plaats waarbij binnenhuisarchitect Stephanie Laporte een modern concept uitwerkte met oog voor het multifunctionele karakter. De zaal biedt ruimte aan 150 tot 250 personen waarbij de nieuwe verlichtingselementen of het gebruik van kaarslicht voor een aparte sfeer kunnen zorgen. Nieuw bestek, tafels en stoelen zorgde voor de finishing touch.

Ook de andere zalen, de Torenzaal (voor gezellige onderonsjes vanaf 30 tot 40 personen met zicht op de binnentuin) en de Ambassadorzaal (voor familie-  of bedrijfsaangelegenheden in een aparte gebouw vanaf 30 tot 60 personen) werden opgesmukt.

De keuken, met Piet Lecot aan het fornuis, zorgt voor kwalitatieve menu’s volgens de regels van de moderne Franse keuken.

Tien gezellige kamers sluiten het geheel af, ideaal voor seminariegasten en rustgenieters.

Piet en Ann kijken intussen uit naar het speciale jaar 2010, jaar dat volledig in het teken zal staan van de 30ste verjaardag.

 

Hostellerie Klokhof

Sint-Anna 2
8500 Kortrijk
Tel: 056 22.97.04 - Fax: 056 25.73.25
info@klokhof.be - www.klokhof.be

 

Georges Keters

>> Reageer (0)
10-09-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPWHISKY'S IN HOTEL BERO OOSTENDE

Grandioos whiskyfeest in hotel Golden Tulip Bero in Oostende

 

Een zee van exquise whisky’s

 

OOSTENDE - Liefhebbers van whisky hebben zaterdag 24 en zondag 25 oktober al lang in de agenda in het rood ingeschreven. Twee dagen lang wordt het hotel Golden Tulip Bero omgetoverd tot het walhalla van de whisky. Liefst ruim 1.500 verschillende whisky’s worden ter degustatie aangeboden. Een unicum, getekend Lindores Whisky Society.

 

Een van de grote voortrekkers van dit Whiskyfest 2009 is Geert Bero, directeur hotel Golden Tulip Oostende en fervent whiskykenner, de “number five” van de Lindores Whisky Sciety (LWS), selecte club van maximum twaalf leden die de whisky in al zijn vormen diep in het hart dragen. “LWS pakt straks uit met de 5de editie van dit intussen binnen de whiskywereld gewaardeerd feest. Het staat volledig in het teken van oude, exclusieve en exquize whisky’s. Deze flessen worden stuk voor stuk voorgesteld door een internationaal gezelschap van zowel whiskyclubs als whiskyverzamelaars”, stelt Geert Bero, “wee dram” (proevertje) Caol Ila binnen handbereik.

 

IEDEREEN WELKOM

 

Geert Bero onderstreept met overtuiging dat Whiskyfest 2009 in het geheel geen exclusieve bedoening is. “Integendeel, het is een unieke gelegenheid voor de niet-kenners om te proeven van de geneugten van whisky. Wat is whisky precies? Is er verschil tussen whisky, whiskey en bourbon, tussen graan- en maltwhisky? Wat is een single malt? Een single single malt? Rijpt whisky zoals wijn nog verder in de fles? Hoe drink je whisky het best, met ijs, zonder ijs, gekoeld of niet? Welke glas gebruikt men? Allemaal vragen waar men vlot een antwoord op krijgt, terwijl drie internationaal vermaarde whiskyauteurs er hun jongste werken komen presenteren en signeren. Daarnaast krijgen de bezoekers de gelegenheid om whisky’s uit de jaren 1930, 1940 en onder andere 1950 te degusturen.

 

TOPWHISKY

 

Het hotel Golden Tulip Bero staat op zaterdag 24 en zondag 25 oktober zo goed als volledig in het teken van “The water of life” zoals de Schotten whisky noemen. North Porth, Bladnoch, Ardmore, Miltonduff, Dalla Dhu, Highland Park, Bowmore, Coal Ill, Glenglossie, Isle of Aran en onder andere Ardbeg staan elke dag ter degustatie. In de whiskylounge van het hotel wacht een unieke collectie van meer dan 100 verschillende Ardbeg expressies, evenzo ter degustatie aangeboden, betalend per 2 cl dram. Ze worden alle geproefd – tasting – op kleur, type, primaire smaak, structuur, geur, smaak en finale afdronk.

Het is duidelijk, Oostende haalt nog maar eens het kruim van de whiskywereld in huis. Een initiatief dat door de liefhebbers bijzonder fel gesmaakt zal worden. Letterlijk dan. Of zoals Geert Bero het alvast stelt: Slainthe, Gezondheid.

 

Whiskyfest 2009, zaterdag 24 en zondag 25 oktober van 11 tot 19 uur in hotel Golden Tulip Bero, Hofstraat 1a, 8400 Oostende. Toegang: 8 euro, degustatieglas inbegrepen. Proevertjes vanaf 1 euro tot…  Meer info: 059 70 23 35 en Luc Timmermans, voorzitter LWS, www.lindores.be

 

Georges Keters




>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Topgastronomie aan Zee

Kreeft aan het feest

 

 in Hostellerie Renty Middelkerke

 

 

 

Aperitiefhapjes

 

Halve kreeft curry-gember

 

Halve kreeft - prei met rijst

 

Souffle glacé met Grand Marnier

 

 

 

Prijs: 39,50 euro

 

Hostellerie Renty

Chef Maxim aan het fornuis

Louis Logierlaan 51 (Watertoren

8430 Middelkerke

Tel.: 059 31 20 77

www.renty.be






>> Reageer (0)
02-09-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WADDENEILANDEN NEDERLAND

Ieder zijn eiland op de Wadden

 

Texel, dat is puur genieten

 

Zo ver en toch zo dichtbij, onze bovenbeste noorderburen uit Nederland.

Goudgele stranden, immense kleurrijke duinen, weidse velden, duizenden schapen, zeven pittoreske dorpjes met nauwe straatjes, eeuwenoude kerktorens, een waslijst aan bezienswaardigheden, maar bovenal een gastvrije bevolking: dit is Texel, Tessel voor de bewoners, op zijn best. Dat alles op ruim 400 km uit onze Westhoek. Een verademing waar gezelligheid nog welig tiert en lekkerbekken aan het feest zijn. Kortom: Texel, dat is puur genieten.

 

Texel is relatief klein, maar groots in twee dingen, mooie stranden aan de Waddenzee en een overrompelende natuur met fauna en flora waarbij schapen en vogels de dienst uitmaken.

Het eiland telt met Den Burg, De Cocksdorp, Den Hoorn, De Koog, Oosterend, Oudeschild en De Waal niets dan leuke dorpjes, de een al mooier dan de andere. Het geheel meet 16 ha, goed voor een lengte van 25 km en een breedte van 8 km en een bevolking van zowat 13.000 inwoners.

Den Burg is met zijn bijna 7.000 inwoners de grootste,  De Waal met zijn 400 zielen de kleinste. Alle zeven hebben ze evenwel één ding gemeen: gezelligheid is er troef. In elk van de dorpjes is iets te beleven en kan men naar hartelust genieten van al dat lekkers dat dit eiland te bieden heeft. Vis en lam spelen hier de hoofdrol.

 

ECOMARE

 

Texel is niet zo maar een eiland waar men na een halve dag is op uitgekeken. Neen, drie tot vier dagen is ideaal. Het strand, de duinen, het water, de natuur in het algemeen houdt u dagenlang in de ban van het stille en rustgevende klimaat die over deze zandheuvel waait.

Niet te missen is alvast EcoMare (www.ecomare.nl) in De Koog, nationaal park dat het maritieme leven in de Waddenzee laat zien. Geniet zeker van de bassins met zeehonden op rust, van de aangespoelde soortgenootjes die er uitstekend verzorgd worden, van de vogelopvang en herstellende olieslachtoffers, van het immense duinpark, annex leerrijk zeeaquarium. Wie tegen 11 of 15 uur langs komt kan genieten van het voeren van deze lieve zeehondjes. Probeer het alvast droog te houden, want de diertjes zijn bijzonder enthousiast wanneer hun baasje de haringen stuk voor stuk in het bassin kiepert. Tot groot jolijt van het kleine grut.

 

MARITIEM & JUTTERS MUSEUM

 

Achter de dijk van de haven van Oudeschild, bij de molen De Traanroeier wacht het Martiem & Jutters Museum, niet zo maar een museum maar een plek waar educatief het leven van zee en strand uit de doeken wordt gedaan. Men maakt er kennis met de geschiedenis van de zeevaart, van de visvangst, bezoekt oude vissershuisjes, kruipt in de buik van een gezonken koopvaardijschip en kom je in aanraking met honderden jaren geschiedenis op Texel en het eeuwig gevecht met de zee. Dat alles op een schitterende leerrijke manier uitgewerkt. Kinderen kunnen aan de hand van een speurtocht een leuke prijs wegkapen. Meer info: www.texelsmaritiem.nl

 

VUURTOREN

 

Texel mag dan zo plat zijn als een tegel, de markante vuurturen in De Cocksdorp is sinds kort ook te bezoeken. De ranke rode toren is gebouwd in 1864 en eindigde zijn werkzaamheden in 2003. Elf jaar eerder werd het gebouw erkend als monument. De vuurtoren telt zeven verdiepingen die men via zowat 182 trappen kan beklimmen tot de top (er is geen lift). De beloning is groot: van op 45 meter boven zeeniveau is het genieten van een enorm uitzicht op de Waddenzee, de Noordzee, Texel, Vlieland en Terschelling. Onderweg naar de top leert men op de diverse verdiepingen de geschiedenis van de toren, een baken van licht en veiligheid. Meer info: www.vuurtorentexel.nl

 

SCHIPBREUK- en JUTTERSMUSEUM FLORA

 

Is het in Oudeschild genieten van het Maritiem & Juttersmuseum dan wacht aan de Californiëweg, afslag 13 nabij De Koog met het Schipbreuk- en Juttersmuseum Flora het eerste, echte en wellicht grootste juttersmuseum ter wereld. Hier verzamelt Jan Uitgeest al 63 jaar alles en nog wat dat op het strand is aangespoeld. Uitgesmeerd over vier hangars vindt men de meest ondenkbare zaken, ooit gevonden aan zee. Eigenaar Jan Uitgeest is een spraakwaterval als het over het juttersleven gaan. “Een kwarteeuw liepen mijn broer Klaas en ikzelf elke dag tweemaal naar het strand. Tot de burgemeester het nodig achtte om broer Klaas te benoemen tot hulpstrandvonder. Gevolg, mijn soms illigale strandactiviteiten werden beknot, maar al vlug vond ik in ander Texelaars nieuwe strandjutters”, vertelt een immer geestdriftige Jan Uitgeest.

Het museum mag dan wel een warboel lijken van op het strand gevonden voorwerpen, het is doorspekt met anekdotes en met een jutter als Jan aan de zij, is het een plezier om de rijke Texelse geschiedenis te aanhoren. Daarenboven zijn heel wat foto’s en voorwerpen te zien van de strandingen in de jongset decennia. Jan Uitgeest zal je graag vertellen hoeveel blikjes melkpoeder, hoeveel televisies of schoenen hij uit het zilte water heeft gevist. Voeg daarbij de bijzondere voorwerpen, van vliegtuigonderdelen al over ankers tot wrakhout, die de Texelse vissers uit hun nette plukten en je weet meteen dat je een paar uur mag uittrekken om het juttersleven te ontdekken. Of zoals de Tesselaars het stellen: “Als je Flora niet gezien hebt, ben je niet op Texel geweest”. Een waarheid als een koe. Meer info: www.juttersflora.nl

 

FOLKLOREMARKT

 

Liefhebbers van het genre kunnen zich gedurende de zomer is het elke woensdag vergapen aan een uitzonderlijke folkloremarkt. De marktkramers zijn niet alleen uitgedost in de traditionele klederdracht maar verzorgen ook diverse taferelen uit de tijd van toen, aangevuld met danspasjes. Deze reis met de tijdmachine wordt vooral ingevuld door de Dansgroep Oude Dansen Texel die niets onverlet laat om hun eiland in alle toonaarden te bezingen. Folklore op zijn best dat met zijn resem boerenverhalen en zeemansliedjes lang nog niet uitgezongen is.

 

TEXEL OP HET BORD

 

De Vereniging voor Texelse Producten Promotie (www.echttexelsprodukt.nl) houdt een oogje in het zeil en zorgt ervoor dat de echtheid van de geboden producten bewaard wordt. Elke producent is trots op het label “Echt Texels Product” en dit vertaalt zich dan ook graag in superkwaliteit. Daarbij onder andere Wezenspyk (kaas in Den Burg), De Waddel (schapenbedrijf in Den Burg), Keijser (aardappelen en asperges in Den Burg), Timmer (bakker in Den Burg), Molenbuurt (fruit in De Waal), Wijnhuis Oosterend (likeurmakerij en slijterij in Oosterend) en niet te vergeten Labora, de ijsboerderij in De Cocksdorp.

Al deze mooie producten van eigen bodem zijn met smaak te genieten in Bruin Beertje (Steenenplaats in Den Burg), De Smulpot (Lunch & Dinercafé in Den Burg), De Lindenboom (brasserie op de Groeneplaats in De Burg), restaurant Quintens in De Koog, de Texelse Bierbrouwerij met proeflokaal in Oudeschild en onder andere het Havenrestaurant Texel in Den Hoorn. Voor de visliefhebbers wacht het onvergelijkbare Viscentrum Van Beek in De Koog waar de maatjes, vissoepen, kibbeling, mosselpannetjes en verse wadgarnalen er al jaren voor zorgen dat dit huis steevast winnaar is van Texel Culinair, in de categorie kleine restaurants.

 

WIJNHUIS OOSTEREND

 

Heb je Texel niet gezien als je niet langs bent geweest bij strandjutter Jan Uitgeest dan mag je zeker ook niet nalaten even kennis te maken met Fons en Krista Hurkmans, echtpaar dat tot ver buiten de Tesselse grenzen bekend staat om hun slijterij en likeurmakerij, intussen een toeristische trekpleister van jewelste in het lieflijke Oosterend. Fons is gebeten door de wijnmicrobe wat leidde tot het opstarten van een eigen drankenlaboratorium. Onder de keurig en verzorgde ingerichte slijterij wist Fons al ruim dertig verschillende likeuren, bitters en kruidendrankjes te ontwikkelen. Geen kruid, vrucht of zaad is hem vreemd. Hij experimenteert zolang tot de smaak voor hem perfect lijkt. Zijn drankjes gaan dan ook als zoete broodjes over de toonbank. Niemand komt nog ongelukkig of eenzaam uit de slijterij, uitgebouwd in een voormalig kostershuis uit 1650, want elk drankje luistert naar lieflijke namen als Geluk, Gezondheid, Liefde, Voorspoed. Kleppers als het Strender Stropertje, de bitterzoete Gortbuker of de Strandwandeling, een zoet sinaasappellikeur in een amforaflesje, zijn maar enkele van de assortimenten die de rijke wijnkelder van deze slijterij aan de Kerkstraat in Oosterend. Meer info: www.wijnhuisoosterend.nl

 

SMULLEN VAN JOHNNY DEPP

 

Gezellig peuzelen aan Bridget Jones, genieten van Leonardo Di Caprio of je te goed doen aan Johnny Depp, het kan allemaal in Cinema Texel in Den Burg, sfeervolle bioscoop waar voorgerechten Trailers heten en nagerechten aangekondigd worden als Aftiteling. De hoofdschotel is steevast een toffe film. Of wat dacht je van een portie Bridget Jones Ribs (vlezige ribbetjes met knoflooksaus), een Leonardo di Kaasfondue (fondue met brood en diverse lekkernijen) of een Johnny Depp aan het Zwaard (varkenshaasje). Dat alles aan gemoedelijke prijzen, eventueel gekoppeld aan een bioscoopbezoekje. Lekker gezellig. Er is al een driegangenmenu inclusief film aan 28 euro. Hartstikke leuk toch?

 

FIETS- EN WANDELPARADIJS

 

De beste manier om Texel vlotjes te verkennen is per fiets of te voet. VVV Texel werkte vier bewegwijzerde fietstochten en 24 wandelingen uit. Voor de fietsers wacht Het Oude land van Texel, de Bos- en Duinenroute, de Vuurtorenroute, de Boeren- en vissersroute. De wandelaars hebben een ruimere keus met heel wat ontdekkingen in het Nationaal Park Duinen van Texel. Meer info: www.texel.net

 

HOE ERHEEN

 

Met de wagen tot De Helder is Texel is alleen te bereiken met de veerboten van TESO (Texels Eigen Stoomboot Onderneming) vertrekkend vanuit Den Helder en aankomst in Den Burg, van waar bussen je vlot naar de verschillende dorpjes brengen. De veerboot vaart om het uur op het halfuur vanuit Den Helder, om het uur op het uur vanuit Texel. Een retour kost 35 euro (wagen + inzittenden). De overtocht duur 20 minuten. Alle info: www.teso.nl

 

Georges Keters




>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NEDERLANDSE HOTELPARELS

Fletcher Hotelgroup

 

Auberge De Kieviet

parel in Wassenaar

 

Wassenaar in Zuid-Holland klinkt als muziek in de oren bij de betere burgerij. Het is een publiek geheim dat Wassenaar niet alleen tot de mooiste plekjes van Nederland mag gerekend worden, maar tegelijk de pleisterplaats is van rijke stedelingen waarbij villa’s en landhuizen zich verschuilen in een bosrijke en groene omgeving. Zo ook het hotel-restaurant Auberge De Kieviet, neergezet in 1684 als theeschenkerij voor de gegoede burgerij uit Den Haag, vandaag een culinaire parel hartje stad.

 

Zij die het begrepen hebben op een vorstelijk verblijf dat tegelijk betaalbaar blijft, zitten goed in Auberge De Kieviet, sinds vele jaren van theeschenkerij omgetoverd tot een fraai viersterrenhotel waar de lekkerbekken zich graag te goed doen aan de fijn gedekte tafels aansluitend genieten van een onnavolgbare rust in een van 25 kamers, de en al mooier aangekleed dan de andere. Alle standaardkamers zijn voorzien van het grootst mogelijke comfort, inbegrepen minikluis. De luxe kamers, executives en suites zijn nog ruimer en zijn de ideale rustbrengers na een dagje uit in Wassenaar en omgeving.

 

CULINAIR

 

De keuken van Auberge De Kieviet is er eentje om van te smullen. Hetgeen de 37-jarige Chef Andy Hendrikx – die de stiel leerde in diverse sterrenhuizen – uit de oven tovert bevredigd zelfs de moeilijken aan tafel. De Chef maakt graag gebruik van smaakvolle streekproducten, wat niet zelden leidt tot culinaire hoogstandjes, reeds voelbaar bij de amuses. En wat gezegd van de Tartaar van gerookte zalm met eitje? Of de Risottokreeft met Hollandse garnalen? Een delicatesse! Voeg daar als hoofdgerecht Lamskoteletjes met polenta en zomerse groentjes, lichtjes overgoten met lamsjus en je diner kan niet meer stuk. Verrukkelijk. Geniet als nagerecht eens van het Trio van in huis gemaakte ijssorbet met appel, cocosnoot en mango. Hemels verfrissend.

Nog een van die specialiteiten van het huis is de bereiding aan tafel. “Versnijdingen en bereidingen van onder andere tartaar, dat hoort bij het tafelen”, stelt Maître d’Hotel en hotelmanager Jean Martin van Hardeveld.

En voor wie het wenst, er wachten tegelijk heerlijke vegetarische gerechten. De uitstekende service van spijs en wijn vervolledigen het tafelplezier. Bij mooi weer kan op het terras genoten worden.

 

TOPONTHAAL

 

Elke gast wordt in Auberge De Kieviet ontvangen als een VIP, zoveel is duidelijk. Het onthaal aan de receptie is vriendelijk en correct. Het werk van hotelmanager Jean Martin van Hardeveld, en sinds drie jaar in Wassenaar. Voorheen runde deze 47-jarige in de horeca doorgewinterde directeur meer dan twintig jaar de parels van de groep Bilderberg Hotels. Hij is tevens voorzitter van de Sociëteit Maître d’Hotels, vereniging met 90 leden vooral tewerkgesteld in vooral 4- en 5-sterrenhotels. Jean Martin van Hardeveld is ook wijndocent. “Gastronomie en wijnen zijn steeds mijn hobby geweest. Als hotelmanager is dit een extra troef naar de veeleisende klant toe”, stelt van Hardeveld, tegelijk ook directeur van het zusterhotel Duinoord, iets verder op aan de Wassenaarseslag 26 in Wassenaar.

 

ARRANGEMENTEN

 

Naast de heerlijkheden aan de kaart pakt Auberge De Kieviet ook uit met enkele aantrekkelijke arrangementen. Zo is er al een 3-daags Fiets Arrangement vanaf 199 euro per persoon, een 3-daags Wandel Arrangement vanaf 189 euro per persoon, een 3-daags Culinair Verwen Arrangement vanaf 219 euro per persoon of onder andere een 5-daagse Mini Vakantie vanaf 345 euro per persoon.

Daarnaast pakt de Auberge De Kieviet nog uit met diverse Specials met daarbij onder andere de 3-daagse Najaarsspecial en het 3-daags Warm Overwinteren arrangement.

De samenstelling van de diverse arrangementen vindt men via www.fletcher.nl.

 

GENIETEN

 

Een verblijf in hotel-restaurant Auberge De Kieviet laat toe om ten volle te genieten van de residentiële regio rond Wassenaar. Een dagje Duinrell met de kinderen, even uitwaaien in de bossen en duinen, Madurodam, bloemen kijken in Keukenhof, het attractiepark Drievliet, bezoek aan het Mauritshuis of onder andere genieten van de pracht en praal van het Paleis Noordeinde, zorgt ervoor dat de batterijen optimaal opgeladen worden.

 

 

Hotel Auberge De Kieviet

Fletcher Hotelgroup

Stoeplaan 27

2243 CX Wassenaar

Nederland

+ 31 (0)70 511 92 32

info@hoteldekieviet.nl

www.hoteldekieviet.nl

 

Georges Keters




>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FRANKRIJK OP ZIJN MOOIST

Op stap in de Limousin en Haute-Vienne

 

In de sporen van Richard Leeuwenhart

 

Midden-Frankrijk en de Limousin is niet direct de meest bezochte regio voor vakantiegangers en is bij ons alleen bekend voor zijn rood-bruine runderen die op de beboste heuvels van Haute-Vienne zich te goed doen aan het malse gras en het beste vlees geven. Toch heeft deze regio enorm veel te bieden qua natuur dat één lang genieten is van akkers, visrijke vijvers, weiden en eindeloze bossen. Een paradijs voor natuurliefhebbers.

 

Maar er is nog veel meer. Ver weg van enig massatoerisme weet de Limousin voor een brede waaier van afwisseling te zorgen. Naast een waslijst heerlijke historische dorpjes waar de tijd al enkele eeuwen stil staat, maakt men kennis met enkele schitterende burchten en kastelen, de een al mooier dan de andere. Voeg  daarbij de invulling van de 800ste verjaardag van de dood van de Britse koning Richard Leeuwenhart die dit jaar uitvoerig is gevierd in diverse dorpen en kastelen en je uitstap naar de Hautte-Vienne kan alvast niet meer stuk. Niet dat we je willen overstelpen met een flinke brok geschiedenis, daarvoor is het boekwerk van Sir Walter Scott het ideale werkstuk, maar we willen u de route die de Richard Leeuwenhart doorheen de Limousin trok niet onthouden. Ze loopt immers langs de mooiste plekjes in de Haute-Vienne, doorspekt met een diversiteit aan imposante kastelen en historische sites met Montbrun, Nexon, Jumilhac, Le Chalard, Pompadour, Ségur-le-Château, Brie, Châlus-Maulmont en onder ander Coussac-Bonneval als speerpunten voor een onvergetelijke tocht in de sporen van Richard Leeuwenhart, koning van Engeland die in de 12de eeuw onder meer deelnam aan de Derde Kruistocht en naderhand slag leverde in voortdurende oorlogen tussen Frankrijk en Engeland. Tijdens het Beleg van het kasteel Châlus in Limousin werd hij gedood op 6 april 1199.

 

SAINT-YRIEIX-LA-PERCHE

 

Middeleeuws dorpje op een boogscheut van Limoges met een hart voor boekenliefhebbers waarbij zowel auteurs als verzamelaars van uitzonderlijke werken hun gading vinden. Amateurs van Limoges-porselein zitten goed in Les Palloux, museum van porselein. De kerk van Saint-Yrieix (die in de 6de eeuw er een klooster stichtte) dateert uit de 12de en 13de eeuw. Op de plaats van het voormalig klooster staat nu de Tour du Plô, een 12de eeuwse donjon.

Om en rond de donjon zijn diverse leuke bistro’s genesteld wat het (bijna) autovrije dorpje “Village de la Porcelaine” zo gezellig maakt. Meer info: www.saint-yrieix.com

 

LE CHALARD

 

Met zijn amper 247 inwoners bezit dit charmante dorpje een uniek Romaans kerkje met middeleeuws kerkhof voor monniken en geestelijken. Heel wat graftomben zijn gebeiteld uit serpentijnsteen, specifiek graniet uit de regio. In het kerkje geniet men elk jaar van het Festival Mille et une Notes, middeleeuwse muziek. Een ommetje waard, hartje Pays Arédien. Meer info: www.pays-aredien.com

 

SEGUR-LE-CHATEAU

 

Gelegen op 15 km van Saint-Yrieix-la-Perche is dit dorpje omringd door een rotsenkam van diverse kastelen die de rol speelden van voorposten. Hierdoor kon men in dit middeleeuws dorp (vandaag goed voor 231 inwoners) zich optimaal voorbereiden op aanvallen van de vijand. Heel wat huizen dateren nog uit de middeleeuwen, opgetrokken rond het kerkje van Saint-Léger. Dit lieflijk plekje behoort tot de unieke selectie Mooiste Dorpen van Frankrijk. (Les plus beaux villages de France) en dat is vooral te genieten op een van de vele leuke terrasjes waar spijs en drank rijkelijk de tafel dekken.

 

CHATEAU DE MONTBRUN

 

Alhoewel het dorp Dournezac iets meer dan 700 inwoners telt beschikt men er over een indrukwekkende burcht uit de 12de en 15de eeuw, volledig gerestaureerd en alleen te bezichtigen met een gids, want de bewoner is niet direct gesteld op onaangekondigd bezoek. Château de Montbrun kende een flinke schare hoge bezoekers, van Richard Leeuwenhart tot de Franse president Charles de Gaulle. Men waant zich volledig in de 12de eeuw maar in het kasteel is het genieten van het comfort van de 21ste eeuw. Het kasteel is omgeven door een domein van 200 ha waar vissen, jagen, paardrijden, boogschieten en middeleeuws golfspelen dagelijks aan de orde is.

 

CHATEAU DE NEXON

 

Van een ganse andere orde is Château de Nexon. De stad mag dan wel amper 2.500 inwoners tellen, het wordt in de Limousin en Haute-Vienne beschouwd als de stad van het circus. Jaar in jaar uit staan hier artiesten van divers pluimage in de piste, achteraan in het park van het kasteel, waar al meer dan tien  jaar het zomerspektakel La Route du Cirque opgevoerd wordt.

Het eigenlijke kasteel is volledig gerestaureerd en doet dienst als stadhuis, aansluitend bureau voor Toerisme en paardenschool. In het 38,5 ha groot bos zijn wandelpaden uitgebouwd en zijn de paarden er de koning te rijk. De uitgestrekte tuinen zorgen voor onbetaalbare rust en zijn een ideale belevenis voor optimale relax. Deze Jardins des Sens wil een brug vormen tussen de generaties en is een verademing temidden een zee van groen.

 

CHATEAU CHALUS-MAULMONT

 

In deze kleine gemeente worden jaarlijks festiviteiten georganiseerd om en rond Richard Leeuwenhart. Van het oorspronkelijke kasteel blijft alleen nog een ruïne van de donjon over. Deze is evenwel niet te bezoeken. Wel interessant om een blik te werken is het Maison du Châtaignier, het huis van de kastanjes, te zien in het kantoor van Toerisme.

 

CHATEAU DE BRIE

 

Op weg naar Champagne-la-Rivière wacht op de kastelenroute van Richard Leeuwenhart het Château de Brie, bouwwerk uit de 15de eeuw en vandaag bewoond door graaf en gravin Pierre du Manoir de Juaye, die u op afspraak graag ontvangen en rondleiden. Dit laatgotisch kasteel telt een markante granieten trap die naar de vierkante slottoren leidt.

In de zomer is er mogelijkheid om te logeren in een van de vier fraaie kamers, annex twee zwembaden, uitgewerkt naast het kasteel.

De middeleeuwse schuur laat plaats voor feesten en concerten. Geniet ook van Le Petit Monde des Automates, geanimeerde reis rond de wereld met 68 bewegende poppen die je meenemen naar de vijf werelddelen en eindigen in het frivole Parijs met de French Can Can in de Moulin Rouge.

Rechtover Château de Brie wacht het restaurant Xueli’s, een Chinese keuken met liefst 110 “nummertjes” op de kaart én Vlaamse Stella van het vat! De eigenaar is een Brit die (bijna) perfect Frans spreekt, in de keuken staat de exotische Xueli aan het fornuis. Een van de specialiteiten aan de kaart is het nummer 22, Kip met Chinese paddenstoelen en rijst. Dik aanbevolen.

 

AAN TAFEL

 

De Limousin draag een flink steentje bij tot de Franse gastronomie. De regionale keuken is een zegen voor elke smulpaap. Limousin is vooral gekend voor zijn rood-bruine runderen. Het malse vlees is wereldwijd bekend en komt op de beste tafels.

Andere bijzonder smaakvol vlees is dat van de cul-noir varkens, een typisch Limousin-ras dat zich volledig onderscheidt van andere varkenssoorten in de regio. De cul-noir is een verre afstammeling van de Iberische soort (met de onverbeterlijke Jamon Iberico, Spaanse ham uit Extramadura). De varkentjes hebben een zwarte vlek op hun achterham en een op de kop. Ze leveren ook spek van allerbeste kwaliteit. De cul-noir wordt niet massaal gekweekt omwille de trage groei en dus weinig rendabel.

In de onmetelijke kastanjebossen zijn het eekhoorntjesbrood en chantarellen de geliefde paddenstoelen vlot te plukken. Proef ook eens de moutarde violette, mosterd op basis van rode wijn. En wat dacht je van een vangverse forel?

 

LES DROUILLES BLEUES

 

Tijd om even te verpozen. Wie deze trip in de sporen van Richard Leeuwenhart wil koppelen aan een totale rustpauze, weg van de wereld, genieten van elke seconde vrede, relax en elke dag besluiten met succulent tafelwerk van de gastvrouw, dan is de table d’hôtes Les Drouilles Bleues van Maïthé en Paul de Bettingies het ideale adres. Weggestoken in een vergeten hoek in Saint-Hilaire-Les-Places, goed voor 796 inwoners en bekend voor zijn jaarlijkse bloemencompetitie, is het volop genieten van enerzijds de mooie omgeving met prachtig panorama over de wijdse velden, anderzijds van de aangeboden accommodaties. Een voorbeeld van een chambre d’hôtes, gastvrij geleid door twee gewezen leerkrachten uit Parijs. Meer info: drouillesbleues@free.fr en www.drouillesbleues.free.fr

 

Het is duidelijk, Haute-Vienne, geprangd tussen Charente, Dordogne, Corrèze en Creuse is een uitzonderlijk mooie groene regio, helemaal nog niet plat gelopen door de toerist. Een ideale bestemming om er in alle rust in familieverband of met vrienden op uit te trekken, te verkennen en vooral te genieten van al dat moois, want tussen al dat groen duiken her en der schitterende burchten en kastelen op. De meeste kan je bezoeken, weliswaar vooral na afspraak.

 

PRAKTISCH

 

De Limousin en Haute-Vienne liggen op 750 km van Brussel, halfweg tussen Parijs en Toulouse. Trein of vliegtuig (naar Limoges of Toulouse) gaat het vlugst, maar een auto is toch onontbeerlijk ter plekke, gezien de relatief korte afstanden en het openbaar vervoer niet direct is afgesteld op het toerisme.

Het weer wordt bepaald door het Centraal Massief, de zomers zijn er zonnig en warm, de winters koud, maar zeer kort.

 

Met dank aan Catherine Bizet, info@cbcommunication.be en www.tourisme-hauttevienne.com

 

Georges Keters




>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs