Orde der 33 Meesterkoks van België bekroont keukenchefs
Stijn
Cornelis:
Restaurant
Gloria Andromeda Hotel & Thalassa
in Oostende
Stijn
Cornelis, chef aan het fornuis van restaurant Gloria in het viersterrenhotel
Andromeda, werd zopas opgenomen tot het kruim van de chefs en werd gelauwerd
als Toque Blanche bij de Orde der 33 Meesterkoks van België. Deze titel is te
danken aan het werk van de ganse keukenploeg van restaurant Gloria, zegt de
terecht trotse Stijn Cornelis, geflankeerd door directeur Sabine Friederichs.
De
33-jarige Stijn Cornelis uit Oostduinkerke is sinds februari 2011 de nieuwe
chef in restaurant Gloria, gastronomische tempel binnen het 4-sterren Andromeda
Hotel & Thalassa. De leerling van Marcel Geerts wist zich in korte tijd op
te werken tot een patroon met gezag. De bekroning tot Toque Blanche is voor
mijn een eerste bekroning en een bewijs dat we het goed doen in de keuken. Ik
draag deze titel dan ook op aan mijn medewerkers in de keuken en aan de
directie Andromeda Hotel en restaurant Gloria die in mij vertrouwen stelden.
Dit is evenwel pas een mijlpaal in mijn carrière maar tegelijk een aanmoediging
om nog beter te doen, zegt Stijn Cornils.
CULINAIR OOSTENDE
De
titel van Toque Blanche bij de Orde der 33 Meesterkoks van België kan alleen
positief zijn voor culinair Oostende. De Stad aan Zee bulkt niet van de
toprestaurants en het is in Oostende nog steeds wachten op een ster of zeer
hoge quotatie in de Gault Millau. Onze betrachting is zo hoog mogelijk te
klimmen met dien verstande dat we in de eerste plaats willen zorgen voor een
smaakvolle tafel. We hebben een zwak voor de keuken van Escoffier aangevuld met
een lichte oosterse toets bij dewelke men het product als dusdanig nog steeds
optimaal terugvindt in het bord. We houden er niet van dat de lekkerbek dient
te raden wat hij eet. Daarom kiezen we voor eerlijke en dagverse producten.
Zodoende hopen we mee te kunnen helpen aan het opwaarderen van de gastronomisch
keuken van restaurant Gloria, besluit Stijn Cornelis.
Foto:
Ondervoorzitter Eddy Deketelaere, Chef
restaurant Gloria Stijn Cornelis, directeur Andromeda Hotel & Thalasse
Sabine Friederichs en voorzitter Orde 33 Meesterkoks van België Stéphane Buyens
op het erepodium in het Oostendse kursaal.
Johan
Desmet
Eethuis Kromme
Elleboog in Leffinge - Middelkerke
Een
paar maand voordat Johan Desmet en eega Martine Deruytter het tienjarig bestaan
vieren van hun Eethuis Kromme Elleboog aan de Torhoutsesteenweg 11 in Leffinge,
wordt de chef voor zijn keukenverdiensten beloond met de titel van Toque
Blanche bij de Orde der 33 Meesterkoks van België.
Inderdaad,
men mag het een alvast een bekroning vinden van tien jaar hard werken. We namen
de zaak in 1992 over en toverden restaurant De Kromme Elleboog om tot een
eethuis waar iedereen zich thuis voelt. Met ons beiden we hebben geen
personeel rooien we het uitstekend. Te danken aan ons principe van maximum
zeven tafels te aanvaarden. Meer kunnen we niet aan, indien we hen een tip top
service willen bezorgen. Onze grote troeven zijn de versheid van de
kwalitatieve producten die we op zijn best smaakvol presenteren. We houden van
eenvoud en eerlijkheid in het bord, stelt de gloednieuwe Toque Blanche, 40
lentes jong en al 22 jaar aan het fornuis.
JOHANS GASTENTAFEL
Is
het restaurant gesloten op dinsdag, woensdag en donderdagavond, dan pakt het
echtpaar Johan Desmet Martine Deruytter op maandagavond uit met een Table
dHôte, een gastentafel waar iedereen vrij kan aanzitten. De chef haalt het
beste uit de vroegmarkt en kookt vrijuit. De gasten schuiven aan tot maximum 16
man, zitten aan een lange tafel en maken kennis met de andere smulpapen. In
Frankrijk is het schering en inslag. Daar is een Table dHôte meestal het
verlengde van een Chambre dHôte. Hier in Johans Gastentafel beperken we het
tot tafelen. Deze nieuwe formule laat toe om individueel of al dan niet met
vrienden samen te genieten van een leuk all in menu, naar voorstel van de
chef, aldus gastvrouw Martine Deruytter.
(Georges Keters)


|