GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
29-07-2014
TOPHOTELS IN FRANKRIJK
Unieke site voor totaal relaxen in Franse Ardennen
Domaine Château du Faucon
Trek om er eens een paar dagjes tussenuit te knijpen, een
weekendje uitblazen of zo maar in alle stilte de batterijen terug opladen en
dan nog liefst dicht bij huis, het kan perfect in de Franse Ardennen, net
buiten ons eigen Bouillon, op minder dan drie uur uit de Westhoek of anderhalf
uur uit Brussel: Domaine Château du Faucon in het piepkleine dorpje Donchery is
uw adres. Een verademing.
Men dient het niet steeds ver te zoeken, meer dan men
durft te dromen liggen lieflijke stekjes ons op te wachten om ons in een paar
dagjes alle zorgen te doen vergeten en nieuwe krachten op te doen. Ideaal oord
daarvoor is Domaine Château du Faucon en ligt zo voor het grijpen. Wie eens
iets anders wil uitproberen dan onze eigen bekende Ardennen, wipt in Bouillon
even de grens over en kiest voor de snelweg Charleville-Mézières naar Sédan en
een kwartiertje later lacht groen, water en rust je in liefst 130 ha graag toe.
KASTEEL MET EEN ZIEL
De oprit naar het kasteel toe is op zichzelf indrukwekkend.
Blakend in de zon doemt Domaine Château du Faucon in de verte op. De rust
overvalt je. Met dank aan Jean-François Robin die in 2011 het domein zijn ziel
teruggaf. Het oudste stuk van het kasteel dateert uit de 18de eeuw
en werd later uitgebouwd met twee imposante hoektorens. Binnenin ademt het
kasteel een stevige brok geschiedenis. Op de benedenverdieping werden drie
restaurants, vergaderzalen, leeshoeken en een bibliotheek waar men in alle
sereniteit kan genieten van complete rust, uitgebouwd. Op de eerste verdieping
wachten 23 sfeervolle kamers en suites, elk totaal anders aangekleed met
knipoog naar de geschiedenis, evenwel voorzien van alle comfort die de
rustzoeker zich wil aanmeten. Aansluitend wachten drie klasrijke suites, met
hamman en of Devon & Devon badinstallatie. Er wacht al een kamer vanaf 85
euro, een suite vanaf 165 euro.
PAARD AAN HET FEEST
Domaine Château du Faucon is niet alleen een zegen voor
de rustzoeker maar tegelijk een hemel op aarde voor de paardenliefhebber.
Fonkelnieuwe stallen staan ter beschikking voor de eigenaars terwijl met de
regelmaat van een klok diverse wedstrijden in verschillende disciplines op de
agenda staan. Paard en ruiter zijn hier dan ook in de wolken en kunnen tegelijk
van een fikse wandeling genieten in het immense domein van het kasteel. Eigenaar
Jean-François Robin is niet alleen een uit het beste hout gesneden
levensgenieter, maar tevens een fervent paardenliefhebber en zorgt er dan ook
voor dat de gasten het compleet naar de zin krijgen. Naast aandacht voor het
paard staan tennis en minigolf ter beschikking.
TOPGASTRONOMIE
Na de renovatie van Domaine Château du Faucon in 2011
opende eigenaar Jean-François Robin enkele maanden terug Le Restaurant du
Château met veel bravoure. Hij koos meteen voor een topchef die zowel de Franse
als de internationale keuken in de vingers heeft. Met de 41-jarige Chef
Christophe Quentin (een pure Ardennees) haalde hij een goudhaantje in huis. Hij
leerde de stiel in de beste vooral Parijse
huizen en stond twee jaar aan de zijde van Philippe Legendre in restaurant
Taillevent , drie jaar aan de stoof met Gérard Boyer in Aux Crayères, negen
jaar aan de zijde van Alain Reix en nadien Alain Ducasse in restaurant Le Jules
Verne op de tweede verdieping van de Eiffeltoren en werkte onder andere een
jaar samen aan het fornuis met Arnaud Lallement in de legendarische George V.
Vandaag dirigeert hij met een tiental man de keuken van Domaine Château du
Faucon met vaste hand, klassiek met aandacht voor streek en seizoen. We halen
de producten uit de dichtst omliggende zaken en kwekers. Zo komt de forel uit
de Vendresse, de witte worst uit Rethel, de slakken uit Bouzy, het gevogelte
uit Viel Saint Rémy, de eendenlever uit Warzee en onder andere de mosterd uit
Reims. We moeten het niet verder zoeken als het dichtbij kan. Vers en
kwaliteit zijn hier de troeven van het huis, onderstreept Chef Christophe
Quentin. We kunnen het intussen beamen, de kookkunst van deze prille veertiger
lonkt alvast richting Michelin.
SEMINARIES
Het domein is tevens voorzien van diverse zalen, compleet
uitgerust voor vergaderingen, productvoorstellingen, persconferenties, directie
bijeenkomsten, zakenlunches défilés, tentoonstellingen en algemene
vergaderingen, al dan niet in combinatie met verblijf in het kasteel.
Trouwfeesten en andere bijeenkomsten kunnen tot 300 man, aansluitend
mogelijkheid tot wandelingen te paard, een ritje met de koets of een partijtje
golf (green in de onmiddellijke buurt)
ARRANGEMENTEN
Domaine Château du Faucon pakt uit met een flinke reeks
arrangementen voor twee personen. Zo is het alvast genieten van een Forfait
Découverte van 257 tot 431 euro, een Forfait Romantique van 231 tot 405 euro en
een Forfait Bulles & Saveurs van 323 tot 497 euro (telkens dubbele kamer,
junior suite, suite de luxe of suite de luxe, ontbijt, menu Faucon of Dégustatie
en Champagne Abelé). Zonder meer betaalbare luxe in een paradijselijk kader,
waar geest en lichaam ten volle herbronnen in volle natuur en complete rust.
Recreatief paradijs op de grens van Namen en Henegouwen.
Het land van de Meren, 1800 ha puur genot
Wie het gebied van Les Lacs de L'Eau d'Heure binnenrijdt
vergeet even dat hij in België vertoeft. Tussen de 1200 hectare bosrijke
heuvels en weiland kan je genieten van niet minder dan 600 hectare gezond water
verdeeld over vijf uitgestrekte meren en 70 km lange oevers die de lengte van
de Belgische kust overtroeft. Deze nog ongekende toeristische parel ligt op een
steenworp van steden als Kortrijk, Gent en Brussel. Lac de la Plate Taille, Lac
de lEau dHeure, Lac du Ry Jaune, Lac de Feronval en Lac de Falemprise vormen
samen een mekka voor watersporters, fietsers en recreanten.
De titel European Destination of Excellence spreekt voor
zich: hier wordt aan duurzaam toerisme en natuurbehoud gewerkt. De infrastructuur
is uitstekend verzorgd en indrukwekkend. Gemotoriseerd transport, fietsers en
wandelaars worden door de mooiste hoekjes van de regio gegidst. Het
RAVeL-netwerk (Réseau Autonome des Voies Lentes) is er voor de actieve recreant
die zorgeloos rond de meren wil zoeven. De fietsinfrastructuur wordt nog verder
uitgebouwd met de opening van een waar BIKE PARK met 60 km pistes in 2015.
PURE WATERPRET
Elk meer heeft zo zijn eigen specialiteiten. Dit om de
veiligheid van alle beoefenaars te vrijwaren. De Spin waterskipiste, die loopt
op duurzame energie, is een ware aanrader voor de beginnende of meer ervaren
waterskier of wakeboarder.De
begeleiding is uiterst sympathiek. Bij elke poging wordt gekeken wat er fout is
gegaan. De euforie na een eerste geslaagd parcours van 620 meter is ronduit
fenomenaal. Gevorderden kunnen acrobatische stunts uithalen op de strategisch
geplaatste hindernissen.
Het zandstrand biedt met Espace Fun waterplezier voor
elke groep: zeilen, catamaran, stand up paddle, kajak, surfen en strand. Het is
er zowel overdag als 's avonds heerlijk vertoeven om de sfeer aan het water met
volle teugen te genieten. Tijdens het weekend worden er vaak culturele
evenementen georganiseerd.
HOOG IN DE BOMEN
Het Natura Parc laat je zweven over negen verschillende
wandel- en klimtrajecten tussen de bomen, die hoogtes toveren van 5 tot wel 25
meter. Leuke en spannende en gewaagde recreatie voor families en groepen. De
allerkleinsten kunnen op een hoogte van 50 cm volgen.
EXCURSIES
Le Crocodil Rouge is een bus-boot waar er slechts negen
exemplaren van bestaan op de hele wereld. De rit biedt vooral de jongere
bezoekers dolle pret . Het verhaal over het ontstaan van het resort wordt
fantasierijk gepresenteerd.
Een bezoek aan de stuwdam van La Plate Taille is uniek.
De grootste stuwdam van België is niet alleen fotogeniek maar biedt tevens een
uniek uitzicht over de regio. Een niet te missen uitstapje.
Chimay en Binche liggen vlakbij. Ook de Grotten van Han,
Namen en Dinant zijn beslist een bezoek waard voor de gekende streekproducten
en dito decors.
LOGIES
Rondom Les Lacs de L'Eau kan u tussen het frisse groen
het ganse jaar in alle comfort logeren in duurzaam opgetrokken pareltjes. De
Villa's van de Golden Lake Village bieden in ruimte badende twee etagewoningen
waar ook levenslustige viervoeters zijn toegelaten op aanvraag.De vrijheid tussen de woningen zorgt voor ontspanning
en rust. Overnachten kan ook in Landal Village l'Eau d'Heure, La Cairière du
Lac of in de directe omgeving van het Land van de Meren.
TAFELEN MET ZEILZICHT
Er is voor iedereen wel een verfrissing en eetgelegenheid
te vinden: gastronomisch tafelen of een eenvoudige snack: er is voor iedereen
wat wils: het streekbier La Dame des Lacs in het Crocodil Café is een goede
start.
Bij een van de grootste zeilclubs van het landbij Lac de la Plate Taille, ligt
Restaurant-Bistro Le Tri-Marrants, waar Chef Fabian Santi overheerlijke
gerechten tovert volgens het Terre et Mer principe. De eigenaars Fabian Santi,
Fabrice Santi en Hans Rary zorgen voor een aangename sfeer en een top service
die gastronomen laat watertanden.
Het is duidelijk, een weekend volstaat niet op alles te
ontdekken wat Les Lacs de l'Eau d'Heure te bieden heeft. Deze trekpleister
zorgt voor een dynamiek in de streek die je laat verlangen het volgend weekend
terug te komen. Een aanrader.
De vakantie loopt nog een flinke poos. Wie nog niet kon
genieten van mooie vrije dagen en het liefst de wagen thuis laat, dan opent de
NMBS en de DB (Die Bahn) heel wat perspectieven voor hen die tuk zijn op een
verblijf in het mooie buurland Duitsland.
Vanuit Brussel vertrekken vier maal per dag ICE-treinen
in een recordtijd naar de mooiste steden van Duitsland. Zo ligt Frankfurt amper
2.59 u. vanuit Brussel, met tussenstop in Luik, Aken en Keulen, telkens met
aankomst in hartje stad. Wie verder wil kan met slechts één overstap doorreizen
naar Berlijn, Hamburg, München of onder andere Stuttgart, bijzonder leuke stad
die slechts op 4.09 u. vanuit Brussel ligt.
TIJDWINST
Het gaat weliswaar sneller met het vliegtuig horen we je
stellen. Inderdaad, maar met de trein (NMBS, ICE) reist men van stadscentrum
naar stadscentrum en is men bevrijd van paspoortcontrole, bagagecontroles,
handbagagebeperking, shuttlekosten en lange veiligheidcontroles. Tel uit je
tijdwinst en het gemak waarmee je reist.
ICE COMFORT
Met ICE naar Duitsland flitsen is een plezier. Aan boord,
zowel in eerste als in tweede klasse is er voor iedereen een stopcontact voor
waarbij rustig verder kan gewerkt worden, of genoten worden van een film op uw
PC. Tegelijk zijn er ook zones met een versterkte gsm ontvangst.
Voor wie de inwendige mens wil versterken wacht de
passagier een volwaardig ontbijt of een warme lunch op de middag. Koude en
warme drankjes kan men zo meenemen uit de bar. En dat terwijl uw trein aan 300
km per uur doorheen het landschap schuift.
TOPSTEDEN
Het is dan ook leuk na enkele uren volkomen rust te
kunnen uitstappen en meteen te kunnen genieten vaneen bruisende stad als
Berlijn, een brok geschiedenis proeven in Bonn, in Hamburg de poort van de
wereld ontdekken, de wijnstreken van Stuttgart induiken of zich te pletter
amuseren op de Oktoberfest in München.
Gentse hotelparel in geboortehuis van
Maurice Maeterlinck
Sandton Grand Hotel Reylof
Als er in Vlaanderen één stad is die geschiedenis ademt
en schoonheid met cultuur combineert is het zonder twijfel Gent, een stad
boordevol waardevol onroerend goed, waarvan een flink stuk Unesco beschermd. En
met de inplanting van Sandton Grand Hotel Reylof heeft deze sfeervolle stad er
een schitterende parel bij.
Het 4-sterren deluxe hotel laat zich bewonderen in een 18de
eeuws herenhuis, uitgebouwd in Lodewijk de 14de stijl, tegelijk het
geboortehuis van de Gentse dichter Maurice Maeterlinck, Nobelprijswinnaar in
1911. De meeste vertrekken zijn zo goed als intact en uitgewerkt in de
empirestijl met extra aandacht voor de indrukwekkende draaitrap naar de
verdiepingen waar salons voor meetings, workshops, roadshows of onder andere productvoorstellingen
luisteren naar de namen van Gentse grote figuren als Valerius De Saedeleer,
Albert Servaes of nog George Minne.
GROTE KLASSE
Sandton Grand Hotel Reylof telt 158 luxueze kamer, suites
en enkele appartementen, allen uitgewerkt op klassieke wijze, met modern
streepje luxe. Voor romantici is de badkamer een juweeltje, ruim los bad en een
regendouche om u tegen te zeggen. De kamers laten u verder genieten van alle
mogelijke comfort, airco, topprestaties inzake internet, kleurentv en minibar
(die bij de suites gratis is).
Verder is het genieten van een reuze binnentuin,
buitenterras waar indien het weer het toelaat zowel het ontbijt, de lunch
als het diner kan genoten worden. Voor de businesslui wachten negen
vergaderzalen en is WIFI in gans het hotel gratis. Trek in massage en wellness?
Het zwembad, sauna, stoombad en fitness en solarium wachten op u. Wellness en fitness is gratis voor de hotelgasten. Evenmin enig
probleem met de wagen, want die kan slapen onder het hotel.
GASTRONOMIE
Fijnproevers zijn meteen aan het goede adres in Sandton
Grand Hotel Reylof waar Chef Michiel Slot (31) en zijn team u in restaurant Lof
tot in de diepste vezels verwennen. De in Leeuwarden (Friesland, Nederland)
geboren Chef is sinds zijn 16de gebeten door de keuken en werkte
naderhand in de beste huizen met het Landgoed Lauswolt in Beetsterzwaag (met
sterrestaurant De Heeren van Harinxma) als topper waar hij zijn strepen als
sous-chef aan het fornuis verdiende waarna overstap naar restaurant De Hoefslag
in Bosch en Duin als Chef. Sinds de opening van Sandton Grand Hotel Reylof in
2012 zwaait hij er de plak. We koken naar de seizoenen toe. Onze gerechten
starten bij de groenten, daarna kiezen we voor vis of vlees dat er het best bij
past. We hebben tegelijk oog voor enkele vegetarische schotels op hoog niveau,
stelt de jonge dynamische Chef, tussen twee schotels door.
Met zijn klassieke opleiding is het dan ook genieten van
de beste Franse klassiekers, weliswaar gepresenteerd met een moderne toets.
Vooraf aan de lunch of het diner kan men genieten van een gezellig aperitiefmoment
in de Champagnebar. En voor wie kiest voor een cocktail vindt ruim zijn gading in de Private Bar Blue Bird, ook ideaal voor kleine evenementen en prvié-bijeenkomsten.Het restaurant staat uiteraard ook open voor niet-residenten.
Meer info: www.restaurantlof.be
en info@restaurantlof.be
en tel. 09 235 40 71.
10 JAAR SANDTON HOTELS
Op 1 mei 2014 vierde de prestigieuze Sandton Hotel Groep
zijn tiende verjaardag. De hotelcollectie telt momenteel dertien huizen, acht
in Nederland (Amsterdam, Baarlo, Boekelo, Deventer, Eindhoven, Rheden,
Terschelling en Zwolle), vier in ons eigen land (twee in Brussel, Kortrijk en
Gent) en eentje in het Franse Cagnes sur Mer aan de Azurenkust. Elk van de
hotels zijn stuk voor stuk parels die druipen van klasse en gezelligheid. Het
siert de oprichters Gui de Vries en Rogier Braakman dan ook dat ze de lijn van
grote klasse en stijl op efficiënte wijze doortrekken in al hun vestigingen.
Geen wonder dan ook dat ze in 2013 als beste hotelketen verkozen werden door
ZOOVER. Meer nog, Sandton Grand Hotel Reylof werd in 2014 door TripAdvisor
geselecteerd binnen de tien beste hotels van België.
De tijd dat buurland Duitsland alleen maar bekend was
voor zijn degelijke autos en zijn schitterende voetballers Franz
Beckenbauer, Gerd Müller, Sepp Maier, Berti Vogts en onder andere Rudi Völler
en doelman Oliver Kahn ligt al een tijdje achter ons. Vandaag mag je daar ook
nog hun wijnindustrie bij tellen. En met reden want op de wijnkaarten in
tophuizen vindt men niet zelden uitstekende Duitse wijnen. We trokken naar de
regios Baden en Württemberg en genoten met volle teugen van de Klingerberger,
Riesling en onder andere de Müller-Thurgau en uiteraard de Trollinger.
Laat uw wijnfeest starten in Stuttgart waar men sinds mei
2014 in Collegium Wirtemberg, Weingärtner Rotenberg & Uhlbach, zich het
Beste Duitse Wijngaardgenootschap mag noemen. Hier is de Trollinger de
nationale drank, baksteenrood van kleur, fruitig en snel op dronk kort na de
pluk. Andere toppers van het huis zijn de Schwarzriesling (Pinot Meunier) van
de Bourgognefamilie, de kloeke Dornfelder, de Spätburgunder (Pinot Noir) of de
koning van de Duitse wijnen. Verder verbouwt Collegium Wirtemberg nog de
Muskat-Trolliger, de Rivaner (Müller-Thurgau), de Graubunder (Pinot Gris), de
Weiszburgunder (Pinot Blanc), de Gewürtstraminer en uiteraard de Riesling, de
koning van de Duitse witte wijnen. Onder het motto Kenner trinken Württemberger kunnen genoemde wijnen naar hartenlust
geproefd worden bij leuk tafelwerk. Zalig wanneer deze dan nog kunnen genoten
worden in de tuin bij zwoele zonondergang.
BADEN & WÜRTTEMBERG
Met zijn 15.900 ha wijngebied is Baden na Rheinhessen
(26.400 ha) en Pfalz (23.500 ha) de derde grootste uit dertien wijngebieden met
erkende herkomstbenaming, samen goed voor ruim 100.000 ha. Baden onderscheidt
zich door een mild klimaat met een knipoog naar de Jura en de Vogezen. Vandaar
dat Burgunderland zich uitstekend voor de Spätburgunder, de Weissburgunder en
de Grauburgunder. Württemberg daarentegen is goed voor 11.500 ha wijngebied en
specialiseert zich vooral in Trollinger, Schwartzriesling, Lemberger en
Spätburgunder.
WEINGUT MARKGRAF VON BADEN
Een van de absolute toppers om en rond de Bodensee is het
Weingut Markgraf von Baden, uitgebouwd op de wijngaarden van Schloss Salem, een
voormalig klooster, goed voor ruim 110 ha, eigendom van Prins Bernhard van
Baden. Met wat geluk kan je een rondleiding bekomen van directeur Michael,
Prins van Baden. Hij is niet alleen gefascineerd door wijn, maar is tegelijk
een begenadigd verteller. Het wijndomein omvat naast Schloss Salem ook nog het
Schloss Staufenberg wat dan ook de slogan Zwei
Schösser, ein Weingut met zich meebrengt. Het hoeft dan ook geen betoog dat
beide wijngaarden zorgen voor zowat de beste wijnen uit Ortenau, regio Baden
met toppers als de Mardorfer Spätburgunder, Kirshberger Müller-Thurgau en de
onnavolgbare droge Meersburger Riesling.
MEERSBURG & MAINAU
Meteen is de naam gevallen van deze middeleeuwse stad,
tegelijk het middelpunt van de Bodensee. Ideaal vertrekpunt voor een uitstap
naar het bloemeiland Mainau, te bereiken met overzet. Laat niet na om, alvorens
in te schepen, even te tafelen in Gutsschänke Meersburg. Het zonovergoten
terras zorgt heerlijk en smaakvol tafelplezier met een uniek beeld over de
Bodensee als toetje.
Het eiland Mainau haalt per jaar ruim een miljoen
bezoekers naar zich toe. Amper 45 ha groot, maar het bezit een schat aan
bloemenpracht en unieke bomen en struiken, met de Victoria-linde als een van de
toppers. Kolossale eiken en statige cedersomringen de Sint Maria slotkerk, pronkstuk van Zuid-Duitse barok.Voeg daarbij een unieke vlindertuin en een
Italiaanse rozentuin om U tegen te zeggen en uw bezoek aan eiland Mainau kan
niet meer stuk.
KWALITEITSWIJNEN
Hoe dan ook, het is duidelijk, de Duitse
wijnbouwcoöperaties hebben in de jongste jaren een dynamische ontwikkeling
doorgemaakt. Baden en Württemberg zijn er met hun marktaandeel van zowat 80%
met verve in geslaagd waarbij coöperaties de grootste economische betekenis
invullen met kwaliteitswijnen, te vinden op de beste tafels in Europas.
Op zoek naar eens iets anders dan een city trip naar
Berlijn, Praag, Lissabon, Parijs of Madrid. Op minder dan 300 km wacht
Chantilly, betoverend en ideaal voor zij die houden van kastelen, paarden, een
flinke brok geschiedenis en een tongstrelende gastronomie.
Chantilly (Departement Oise) op een steenworp van
Parijs telt zowat 11.000 inwoners en is vooral gekend omwille zijn kasteel
Château de Chantilly, een door de families Orgemont, Montmorency, Bourbon-Condé
en Orléans opgetrokken pronkstuk, gebouwd tussen de 14de en 19de
eeuw op een met water omgeven rots. Het is zonder meer een harmonieus en
opmerkelijk bouwwerk, met stijl en grandeur, zonder meer een der mooiste
waterkastelen van immer mooi Frankrijk. Voeg daarbij de unieke kunstverzameling
en je hebt ogen te kort om te genieten van dit bouwwonder.
PAARDENPARADIJS
Om en rond het kasteel en het immense park zijn de Grandes
Ecuries, de stallen waar de paarden als koningen en koninginnen behandeld
werden. Met dan aan de Prins van Condé die een zwak had voor deze sierlijke
dieren. Naast de stallen wacht de renbaan en een indrukwekkend museum van van
het paard: Musée vivante du Cheval, opgetrokken in 1982. Liefhebbers van het
paard zijn hier aan het feest. Maak tijd voor een bezoek want naast de stallen
zijn nog een dertigtal zalen gevuld met kunst, alles om en rond het paard. Meer
info: www.domainedechantilly.com
LE POTAGER DES PRINCES
Andere trekpleister in Chantilly is Le potager des Princes,
een moestuin waar jong en minder jong zijn hartje kan ophalen. De familie Yves
Bienaimé, gepassioneerd door geschiedenis, kunst, paard, tuinieren en verzorgen
van bloemen en planten, huisdieren en kleinvee, laat niets onverlet om de door
Le Nôtre aangelegde tuinen en boomgaarden tot in de puntjes te verzorgen. De
watervaltuinen, de bloeiende rozenstruiken, de waterlelietuin, de Japanse tuin,
de moestuinen en talrijke bloemperken brengen u in een andere wereld,
uitgesmeerd over een tuin van ruim 3 ha. Kinderen genieten extra van het
pluimvee, het theater, de fazanten, konijnen en onder andere de tortels. Dat
alles ludiek en pedagogiek uitgewerkt, elk jaar goed voor 200.000 bezoekers.
Meer info: www.potagerdesprinces.com
LE MOULIN DES PRINCES
Een stevige brok geschiedenis wacht je op aan de rue des
Cascades 34, hartje Chantilly, waar Pavillon de Manse of Le Moulin des Princes
je al de geheimen prijsgeeft omtrent het bewateringsysteemin de 17de eeuw. De prins van
Condé zette in 1678 zijn schouders onder dit project en hydraulische machines
zorgden voor de watervoorraden van het kasteel van Chantilly. Stephane en
Stéphanie Letrain leiden u graag rond in zowat 300 jaar oude hydraulische
machinezalen, aansluitend de wasserij uit de 19de eeuw, de modernste
uit die tijd. Het is dan ook een onmetelijke geluk dat we dit stukje
technologische ontwikkeling heeft weten te bewaren. Hier werd geschiedenis
geschreven. De rondleiding is fenomenaal, met dank aan Stephane Letrain, de
ziel van dit stukje watererfgoed. Meer info: www.pavillondemanse.com
VERY CHANTILLY
Het is duidelijk, Chantilly is meer dan een dagbezoek
waard. De stad leent zich dan ook graag tot een city trip waar drie tot vier
dagen makkelijk kunnen gevuld worden indien men zichzelf zowel op toeristisch,
sportief als op gastronomisch vlak wil verwennen. Naast genoemde toppers wacht
voor de sportievelingen het paard en een 18-hole golf. Voeg daarbij dat een
zestal hotels lees Châteaux Hôtels in de onmiddellijke omgeving onder de
noemer Very Chantilly hun krachten hebben gebundeld en elk op hun eigen manier
uitpakken met diverse formules en arrangementen: Le Château de Montvillargenne
in Gouvieux, LAuberge du Jeu de Paume (Relaix & Châteaux) in Chantilly,
Dolce Chantilly in Vineuil St. Firmin, Hôtel du Parc in Chantilly, Château
Mont Royal in la Chapelle en Serval, Parc Astérix Hôtel des Trois Hiboux en Les Fontaines - Centre de Séminaires.
De diversiteit van deze tophotels is dan ook een enorme
troef om optimaal te genieten, zowel op toeristisch als opculinair vlak. Lees dan ook graag verder in
dit blad alles over deze unieke locaties, getekend Very Chantilly.
Men las het eerder in dit nummer, met de hotelgroep Very
Chantilly zetten zeven (zes voor het grote publiek en één uitsluitend voor
seminaries) tophotels een samenwerking op touw waarbij de klasse en de luxe elk
van hen gezamenlijk in de kijker stelt, maar tegelijk elk hun eigen identiteit
behoudt. Met grote klasse en dat alles op minder dan 300 km uit de Westhoek en
op een steenworp van Parijs. We stellen u graag deze super de luxe Château hotels
aan u voor.
AUBERGE DU JEU DE PAUME
Een der absolute toppers is Auberge du jeu de Paume,
hartje Chantilly, en op wandelafstand van Château en Domaine de Chantilly. Pas
geopend in september 2012 wist algemeen directeur Pascal Groëll dit unieke
domein uit te bouwen tot lid van de prestigieuze Relais & Chateaux en goed
voor vijf hotelsterren, uitgewerkt binnen de geest van de 18de eeuw.
De 68 kamers en 24 suites getuigen allen van ruimte, comfort en keizerlijke
smaak. Het restaurant & bar Le Jardin dHiver zorgen voor pure Franse
traditie terwijl Chef Arnaud Faye in zijn gastronomisch restaurant La Table du
Connétable laat proeven waarom 2 Michelsterren boven het fornuis fonkelen.
Sublieme tafel met aandacht voor streek en seizoen.
Voeg daarbij een ruim 600 m² Spa met massages, zwembad,
hammam en sauna en je verblijf in Auberge du Jeu de Paume maakt van je in
minimum van tijd een herboren mens. Meer info: www.aubergedujeudepaume.fr
CHATEAU DE MONTVILLARGENNE
Al even indrukwekkend is Château de Montvillargenne in
Gouvieux, tegelijk het grootste kasteelhotel in Frankrijk. Gelegen in het
hartje van het bos van Chantilly is dit 4-sterrenhotel ooit de pleisterplaats
geweest van de familie Rothschild. De kamers zijn onderverdeeld van Standaard
al over Deluxe en Spérieure tot Prestige, stuk voor stuk gevuld met charme die
tegelijk stilte en sereniteit uitstralen. Ontspanning is te genieten in het
verwarmde zwembad, en het super de luxe wellness center. Lekkerbekken vinden
mekaar in Le Bar James Eduard voor een pre-dinner Champagne om er des te meer
te genieten in het gastronomisch restaurant Le Vilargène.Ideaal hotel om een romantisch weekend in te
vullen of zo maar te genieten van de geneugten die deze parel uit het bos van
Chantilly weet te bieden. Meer info: www.montvillargenne.com
TIARA CHATEAU HOTEL MONT ROYAL
Prestigieuze parel van Very Chantilly op het kruispunt
van de drie bossen van Chantilly, Halatte en Ermenonville. De 108 kamers en zes
suites ademen alle rust uit waarbij de waterpartijen en het groen voor de
nodige impulsen zorgen. Komt men compleet tot zijn positieven via een groen
overgoten omgeving, dan is Tiara Château Hotel Mont Royal voor de
levensgenieter een oase van gezelligheid en smaakinvulling aan tafel. De
Stradivarius bar zorgt voor een prima start om in een van de drie salons van
restaurant LOpéra met volle teugen te genieten van de geneugten die sterchef
Franck Charpentier uit de oven tovert met niets dan verse marktproducten.
Het laat zich raden, Tiara Château Hotel Mont Royal
sinds 2007 lid van de prestigieuze keten Hôtels & Préférence is een
onvergelijkbare locatie voor een romantisch verblijf is al zijn betekenissen.
Cocooning is hier dan ook geen ijdel woord. Hiervoor staan een groene gordel,
tennis, jacuzzi en een fraai zwembad garant. Enkele arrangementen vullen uw
wensen ten volle in. En voor wie wat wil genieten van de al even mooie
omgeving, wacht Le Domaine de Chantilly, de stad Senlis, LAbbaye royale de
Chaalis, Le Potager des Princes in Chantilliy en onder andere het romantische
Park Jean-Jacques Rousseau in Ermenonville, uitgewerkt in typisch Engelse
stijl. Meer info: www.tiara-hotels.com of reservations.montroyal@tiara-hotels.com
Verder in deze media nemen we de andere troeven van Very
Chantilly onder de loep: Château de la Tour in Gouvieux, Best Western Hôtel du
Parc in Chantilly en Dolce Chantilly in Vineuil-Saint-Firmin. Meer info: www.verychantilly.com
Na leuke kennismaking met drie van de zes op en top luxe
hotels van de groep Very Chantilly nemen we u graag mee naar de andere drie
toppers van deze unieke hotelgroep die niets onverlet laat om enerzijds de stad
Chantilly in de kijker te stellen, anderzijds in elk van de hotels te genieten
naar hartenlust, elk volgens zijn eigen identiteit.
CHATEAU DE LA TOUR
Jean Gabin, Tino Rossi en de onnavolgbare Edith Piaf
zaten hier ooit aan tafel. Omsloten door een groene gordel was Château de la
Tour in Gouvieux in het begin van de 20ste eeuw vooral een stek waar
de beau monde uit Parijs kwam aanzitten aan rijkelijke banketten. Na de Tweede
Wereldoorlog werd het ingevuld als restaurant waar de groten der aarde zich te
goed deden. In 1972 bouwde de familie Jadas het geheel uit zoals het er nu uit
ziet. Sinds Pauline Jadas er in 2011 algemeen directeur geworden is, kreeg
Château de la Tour de nodige vrouwelijke toets mee en bouwde het uit tot een
3-sterrenhotel met 4-sterren service, intussen gewaardeerd lid van Relais du
Silence en Châteaux & Hotels Collection. De 41 charmekamers ademen stuk
voor stuk geschiedenis. De inscriptie op de muur bij de ingang Qui y rentre sy plait is geen ijdel
begrip. Naast de bijzonder charmante vertrekken in het hart van dit manoir
wacht een superkeuken waar chef Cédric Boissart zich met liefde voor het vak
ontplooit en de beste regionale producten op tafel zet. Ook hier wachten met
Séjour Echappée Goumande, Séjour Lord of Séjour Cocoon au Château enkele
schitterende betaalbare arrangementen, te genieten in authentieke charme. Meer
info: www.lechateaudelatour.fr
HOTEL DU PARC
Bevinden de meeste van de hotels Very Chantilly in
groenrijke omgevingen dan zorgt Hotel du Parc voor de uitzondering. Met zijn
ligging hartje Chantilly is het hotel van Valérie Zuccato de ideale springplank
voor hen die houden van het stadsleven en paarden. Hôtel du Parc, eminent lid
van Best Western, ademt niets anders uit dan Paard. Elk van de 57 kamers is
verschillend maar refereert naar de paardentraditie in de regio. Een ideaal
hotel voor een passage in Chantilly of een verblijf met het oog op de
evenementen om en rond de hippodroom. Het ontbijt kan genoten worden op een
zonovergoten terras of in de sfeerrijke ontbijtruimte, met een galerij aan
fotos uit de hippodroom wereld, of wat dacht je? Hôtel du Parc geschikt niet
over een eigen restaurant, maar de onmiddellijke buurt laat enkele leuke
eethuizen zien. Meer info: www.bestwestern.fr en bwhotelduparc@wanadoo.fr
DOLCE CHANTILLY
Gelegen net buiten het drukke stadsleven, midden groen
weet het 4-sterrenhotel Dolce Chantilly zowel de toerist als de zakenman tot in
de puntjes te verwennen. Met zijn 200 kamers, een atrium en 23 vergaderzalen
voorzien van de modernste technologieën kan men in alle sereniteit en rust
genieten van een zakelijke bijeenkomst, in familieverband of een tête à tête
invullen naar believen. Aansluitend ligt Dolce Chantilly uitstekend voor hen
die een verblijf willen invullen met wandelen, zwemmen, fitness, wellness en
golf. Met de Golfclub Dolce Chantilly als buur wacht een unieke 18 hole waarbij
geen enkele golfliefhebber neen tegen zegt. Nog meer rustig genieten is
mogelijk in de fraai uitgelijnde Jardin à la Française, uitgestrekt groen
doorspekt met water en diverse kanalen waar eendjes de scepter zwaaien.
Aan tafel is het genieten van de kookkunsten van de
32-jarige executive chef Dorian Wicart, doorgewinterde kok met een flinke staat
van verdienste die sinds november 2013 met klasse de pollepel zwaait en met
succes de bar-formule uitwerkte naar gelijkenis van het gastronomisch
restaurant. Het is onze bedoeling van in de bar dezelfde klassengerechten voor
te schotelen als in het restaurant. Wie minder tijd heeft om te lunchen of
dineren heeft ook recht op topgerechtjes en een mooi glas wijn. Het is de
betrachting van onze keukenploeg opdat iedereen een mooi moment mag beleven aan
tafel, onderstreept executive chef Dorian Wicart. Meer info: www.dolcechantilly.fr
Meer info omtrent VERY CHANTILLY: www.verychantilly.com