GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
30-11-2012
OOSTENDE STAD AAN ZEE
Oostendse
hotels Acces Hotel en Ostend Hotel pakken uit met gratis shoppinggids
Hotelgast wegwijs maken in winkelend Oostende
Ann Coucke en Alexander Piers, respectievelijk managers
van Acces Hotel en Ostend Hotel pakken gezamenlijk uit met Privilege, handig
voordeelboekje met vouchers in te wisselen bij de winkeliers, restaurants of
speciaalzaken. Het is de bedoeling de hotelgast wegwijs te maken in het rijke
aanbod van handelszaken in onze mooie stad Oostende, stellen de managers.
Privilege is niet zo maar een reclameboekje, het is een
handige shoppinggids, snel ter hand te nemen voor zij die graag winkelen zonder
veel zoeken en daarbij extra te kunnen genieten van enige voordeel, hetzij via
korting of ontvangen van bijvoorbeeld een gratis aperitief, ijsje, koffie of een
glaasje bubbels na de maaltijd. Alexander Piers en Ann Coucke: Privilege wil
een leidraad zijn voor de hotelgast, de toerist die meteen wegwijs gemaakt
wordt in het winkelcentrum, aansluitend info omtrent evenementen, musea en
toeristische trekpleisters. Bovendien geniet hij van niet onbelangrijke
voordelen mits gebruik van de vouchers in de gids die hij gratis toegestopt
krijgt bij het inchecken aan de balie en kunnen we meteen al zijn vragen
oplossen wanneer hij vraagt waar hij een kapper, restaurant, schoenwinkel of
wat dan ook kan vinden. Spaar ons tegelijk veel tijd.
EIGEN PROMOTIE
De handige Privilege gids is een exclusieve realisatie
van de twee hotelmanagers. Zowat alle handelaars kregen het voorstel om gratis
in de gids te staan, met de eventuele melding al dan niet de bezoeker te
bedenken met een extra. Deelnemen kost hen dus niets. De gids wordt uitsluitend
aan de balie van de hotels Acces en Ostend Hotel verdeeld over 30.000
exemplaren, initiatief dat een flinke beet hapt uit ons respectievelijk promotiebudget.
We stellen nu al vast dat onze hotelbezoekers bijzonder tevreden zijn met de
gids. Meteen betrekken we de kleine KMOs mee in een win-win situatie waarbij
iedereen tevreden is. De toerist krijgt aan onze balie meteen de juiste info toegestopt,
aansluitend, stadsplannetje en toeristische informatie, een meerwaarde die we
als hotelier graag meegeven, stellen Alexander Piers en Ann Coucke.
GRATIS GIDS MET TIPS
De gids telt 52 paginas en zit boordevol interessante
aanbevelingen en aanbiedingen op divers vlak. Men vindt er info over restaurants,
lingeriezaken, sportwinkels, golf, fietsen, chocolatiers, praatcafés, taxis,
brasseries, bezienswaardigheden, broodjeszaken, bistros, koetsen, zeetochtjes,
loungebars, groentewinkels en onder andere diverse speciaalzaken, bijna steeds
vergezeld van een gratis aanbieding. We willen hiermee het toerisme een handje
toesteken, dienst waarmee we goed samenwerken. Onze gids is een extra
aansporing om te winkelen bij onze Oostendse KMOs zodat iedereen er als
winnaar uitkomt, besluiten Ann Coucke en Alexander Piers, beide doorgewinterd
binnen de Oostendse hotelwereld.
Op maandag 4 februari 2013 zit lekkerbekkend Vlaanderen
opnieuw samen aan tafel in de Salons Saint Germain in Diksmuide. De matjes van wijlen Meesterkok en
Levensgenieter Jean Berquin, Chef patron van restaurant Rust Roest in
Roesbrugge, pakken er uit met de 7de editie van het Festival van het
Varkentje, zeg maar de jaarlijkse Zwientjeskerremesse. Wie er bij wil zijn,
reserveert best meteen. Deelnemen kost 65 euro.
Na het heengaan van Jean
Berquin op woensdag 3 november 2004 nam Meesterkok Frans Saint Germain het heft
in handen en wou een jaarlijks eerbetoon aan de man die Vlaanderen het varken
leerden genieten. In al zijn vormen. Jean Berquin was een meester in
varkensbereidingen. Op dat vlak kende hij zijn gelijk niet. Diverse
sterrenchefs gingen bij hem te rade om de geheimen van het varkentje te
ontrafelen. Jean deed dit met de glimlach. Hij was fier toen hij naderhand zijn gerecht of idee op de kaart zag
staan bij de topchefs. Vandaar dat de goegemeente elk jaar op de eerste maandag
van februari kan genieten van het intussen naar wijd en zijn gekende Feest van
het Varkentje, de Zwientjeskerremesse. Hier zorgen sterrenchefs als Geert Van
Hecke (Karmeliet Brugge, absolute top van België), Rudi De Volder (t Convent),
Franky Vanderhaeghe (Saint Nicolas) beiden absolute top in de Westhoek, Rudy
Pattyn, Meesterkok Frans Saint Germain en zoon Tim Saint Saint Germain, bijgestaan
door de KTA Slagerschool Diksmuide en de leerlingen van de Hotelschool Ter
Duinen, voor een onvergelijkbare ode aan wijlen Jean Berquin. Jean mag dan niet
meer onder ons zijn, hij blijft eeuwig in de harten leven. Dat alles onder
waakzaam oog van Bernice Berquin-Quartier die de leerlingen van KTA
Slagerschool Diksmuide beloond met prachtige prijzen in een onderlinge
wedstrijd naar de fraaiste gerechten bij het Buffet van het Varkentje.
ODE AAN HET VARKEN
Met de Zwientjeskerremesse
wordt niet alleen hulde gebracht aan Meesterkok Jean Berquin, maar tegelijk aan
het varken. Het was de wens van Jean om steeds en ten allen tijde het varken
als een delicatesse te beschouwen. Heel wat Chefs kijken soms al te veel neer
op het varken, maar niets is heerlijker dan een stuk authentiek op het
platteland gekweekt varken, was het devies van Jean Berquin. Intussen volgen
veel Chefs zijn voorbeeld en maken van elke gelegenheid gebruik om het
varken in zijn totaliteit in de kijker te stellen. Op de
lijst van laureaten treffen we dan ook niets anders aan dan Chefs die het
varken in het hart dragen: Karel De Wolf, De Snip (Waasmunster); Luc Van
Lierde, De Mirage (nu La Tourbière) Aalst; Jean-Marie Smets, De Eiken (Malle);
Herman De Boeck, De Franse Kroon (Diest); Lieven De Meester, Arenberg
(Heverlee); Jean Berquin (), Rust Roest (Roesbrugge); Geert Van Hecke, De
Karmeliet (Brugge); David Martin, La Paix
(Anderlecht) ; Guy Van Cauteren, Het
Laurierblad (Berlare) en Frans Saint-Germain, Salons
Saint Germain, Diksmuide.
BUFFET A GOGO
Andere topper in de Salons
Saint Germain is het wekelijkse Buffet à Gogo waarbij de brunch op zondagmiddag
een vaste waarde is geworden. Hierbij is het vanaf 12 uur naar believen
genieten van een feestelijk aperitief met hapje, gevolgd door oester- en
schaaldierenbar, een rijkelijk buffet van vis- en vleesspecialiteiten, dagverse
soep, een keuze uit diverse hoofdschotels met passende groenten, sausjes en
verschillende aardappelbereidingen. Het geheel wordt afgerond met een brede
waaier van zoetigheden en fijn gebak als toetje. Het festijn wordt daarbij à
gogo ook overgoten met klasrijke wijnen, aperitief inbegrepen. Dat alles tegen een
vaste prijs van 63 euro (kinderen tot 12 jaar 20 euro), inclusief wijn en water
tot en met de koffie.
RESERVATIE
Wie op maandag 4 februari
2013 het Festival van het Varkentje niet wil missen, reserveert best meteen.
Deelnemen kost 65 euro, all in. Reservering kan bij Salons Saint Germain op
nummer 051 50 25 20.
Op
vrijdag 23 november opent Kempinski Hotel Dukes Palace op initiatief van de nieuwe Executive Chef
Andreas Schiffer, haar Kerstchalet op het binnenhof van het hotel.
De
chalet zal dagelijks geopend zijn van 14.30 u tot 20.00 u van 23 november 2012
tot 6 januari 2013. Iedereen is welkom, klein en groot, zowel hotelgasten als
niet-hotelgasten. U kunt er de homemade
Glühwein en warme chocolademelk proeven alsook de Beierse specialiteit Stollen,
een kerstgebak op basis van marsempein en rozijnen.
FEESTMENU
Tijdens
de feestdagen is restaurant Manuscript geopendmet een speciaal feestmenu. Op 24 december wordt er vanaf 19.30 u een
7-gangenmenu inclusief aperitief, aangepaste wijnen, water en koffie aan 129
EUR geserveerd. Op 31 december om 19.30 u kunt u genieten van een 7-gangenmenu
inclusief aperitief, aangepaste wijnen, water en koffie aan 189 EUR per
persoon. De Nieuwjaarsbrunch vindt plaats op 1 januari 2013 van 11.30 u tot
14.30 u. Een uitgebreid ontbijtbuffet aangevuld met koude en warme gerechten,
desserten aan 69 EUR pp wordt er geserveerd. Op de drie dagen zorgt een pianist
voor de nodige achtergrondmuziek.
Voor
reservaties op één van deze dagen kunt u bellen naar 050 44 78 88 ofvia mail hans.dekeyzer@kempinski.com.
De MICHELIN
gids België en Luxemburg biedt, met 124 sterrenrestaurants en 146 Bib Gourmand
restaurants, een zeer ruime selectie voor 2013. Deze selectie bevat een nieuw tweesterrenrestaurant
en tien nieuwe restaurants krijgen een eerste ster.
De 57e editie van de MICHELIN gids
België en Luxemburg getuigt opnieuw van kwaliteit en stabiliteit
in de Belgische en Luxemburgse
gastronomie, maar ook van een echte dynamiek bij restauranthouders die qua
creativiteit met elkaar wedijveren.
In de MICHELIN gids België en
Luxemburg 2013, bevestigen de restaurants Hof van Cleve (Kruishoutem), De
Karmeliet (Brugge) en Hertog Jan (Sint-Michiels) wederom hun drie
sterren. Ze handhaven zich in gastronomische wereldtop. Deze allerhoogste
onderscheiding voor restaurants met een voortreffelijke keuken die een reis
waard is, is wereldwijd slechts aan een honderdtal restaurants toegekend.
Met het nieuwe tweesterrenrestaurant, La Durée in Izegem, bevestigt
de 2013 selectie de kwaliteit van de Belgische gastronomie. De talentvolle
chef, Angelo Rosseel, is erin geslaagd om zijn keuken
verder te ontwikkelen door perfecte
klassieke bereidingen te combineren met moderne technieken.
Sang-Hoon Degeimbre van LAir du
Temps in Eghezée / Noville-sur-Mehaigne, die sinds 2009 al twee sterren
heeft, verhuist zijn restaurant naar Liernu dat enkele kilometers verderop
gelegen is.
In deze nieuwe editie worden ook tien restaurants voor het eerst
onderscheiden met één Michelin ster (7
in Vlaanderen, 1 in Brussel en 2 in Wallonië). Onder andere restaurant Cuines,33
in Knokke dat een
originele nieuwe formule introduceert
waarbij de gedrevenheid van de chefs tot uitdrukking wordt gebracht in een zeer
verfijnd tapas menu. Eveneens een ster voor restaurant AQi in Brugge /
Sint Andries waar chef Arnold Hanbuckers een uiterst klassieke keuken
combineert met invloeden uit andere werelddelen en gebruik maakt van lokale
kwaliteitsproducten. In Brussel/Ukkel is restaurant Va Doux Vent het
voormalige restaurant Bon-Bon bekroond met een ster. Dit restaurant is
overgenomen door een trio afkomstig van prestigieuze Brusselse adressen. Verder
werd een ster toegekend aan twee Waalse restaurants: Le Jardin des Bégards in
Luik dat wordt geleid door chef François Piscitello die gerechten aanbiedt
geïnspireerd door de Italiaanse keuken en LImpératif in Maizières met
een keuken
die visgerechten eer aandoet .
Als teken van de dynamiek
in de Belgische en Luxemburgse gastronomie, nomineert Michelin in de 2013
editie drie rijzende sterren.
Dit zijn Villa Lorraine in Brussel, een beroemd restaurant dat terug
op de voorgrond van de
Brusselse gastronomie treedt dankzij een nieuw team en een chef die een moderne
en sobere keuken aanbiedt. Ook restaurant en wijnbar The Glorious in
Antwerpen trekt met een trendy inrichting en een absoluut klassieke en gulle
keuken veel hippe gasten en schept veel verwachtingen voor een toekomstige
ster. Tot slot De Kristalijn in Genk waar de keuken volledig past bij de
ambiance en inrichting: modern, origineel, creatief en licht.
De 2013 selectie van de
MICHELIN gids België en Luxemburg beloont ook 146 Bib Gourmand restaurants (in
de MICHELIN gids aangeduid met het symbool =) die zich onderscheiden
door hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Trendy restaurants of kleine
bistrots, een traditionele of innovatieve keuken, streekproducten of exotische
ingrediënten de stijl van de keuken maakt niet uit.
Al deze adressen hebben
met elkaar gemeen dat ze een compleet menu (voorgerecht, hoofdgerecht en
nagerecht) aanbieden voor maximaal 35 (in Brussel en Luxemburg stad voor
maximaal 36) waarbij de kwaliteitscriteria uit de MICHELIN gids worden
gerespecteerd (kwaliteit van de producten, creativiteit en consistente
prestaties).
Dankzij de homogene en
rigoureuze selectiemethode die in 23 landen wordt toegepast, is de MICHELIN
gids een internationale standaard voor de gastronomie. Alle in de gids
opgenomen adressen zijn geselecteerd door de welgekende MICHELIN inspecteurs.
Zij werken volledig anoniem en rijden door het koninkrijk en het groothertogdom
om de beste adressen te ontdekken. Deze inspecteurs krijgen een strenge
opleiding. Ze volgen de werkmethodes die al tientallen jaren zijn beproefd door
MICHELIN inspecteurs over de hele wereld om een internationaal en homogeen kwaliteitsniveau
te kunnen garanderen. Als blijk van hun objectiviteit betalen de MICHELIN inspecteurs
altijd hun rekeningen.
De MICHELIN gids België en
Luxemburg 2013 is vanaf 22 november te koop voor de prijs van 19,95 in
België en 19,38 in Luxemburg.
Adembenemende geschiedkundige gebouwen, kleurrijke
landschappen, magistrale kathedralen, middeleeuwse steegjes, schilderachtige
eeuwenoude hoekjes, ommuurde steden, statige herenhuizen, indrukwekkende
amfitheaters, Romeinse vestingmuren, aangevuld met tientallen historische
parels, dit kan alleen maar Frankrijk zijn. Onooglijk mooi Frankrijk.
Dat alles en nog zoveel meer met een knipoog naar de
Nederlandse kunstschilder postimpressionist Vincent van Gogh die met een
onnavolgbare kleurenexplosie Arles eeuwig op doek plaatste schuift Reizen
Lauwers u voor op haar Riviercruise Rhône & Provence, zesdaags waterplezier
waarbij de Rhône achter elke bocht een stuk Unesco Werelderfgoed laat
bewonderen. Volop te genieten van op het zonnedek van de A-Rosa Luna van de
Duitse rederij Arosa, knap rivierschip dat zorgt dat het je aan niets
ontbreekt, inclusief schitterende keuken.
VIVIERS
Amper bekomen van de eerste aangename ervaringen aan boord
of daar boort de A-Rosa Luna door de Rhône zich ten zuiden van de Ardèche naar
het middeleeuws stadje Viviers, een verzameling van onooglijk kleine en donkere
steegjes en straatjes waar de geschiedenis al lang stil staat. De kathedraal
Saint-Vincent is er zowaar de kleinste van Frankrijk. In de 5de eeuw
ooit een bisschoppelijk verblijf, met brede industriële bedrijvigheid. Vandaag
een oord van stilte en ongedwongen rust, met aan de voet de kabbelende Rhône en
iets verder op het regionaal Natuurpark Monts dArdèche. Enig klimmend voetwerk
wordt beloond met schitterende panoramische vergezichten.
ARLES & VAN GOGH
Een van de boeiendste steden in de Provence is zonder
meer Arles. Met zijn Romaans verleden weet deze historische stad je
onmiddellijk in te palmen met zijn prestigieus verleden, waarbij het
amfitheater, de Romeinse arena en onder andere de oude stadskern de basis
vormen van hun opname op de lijst van het werelderfgoed Unesco. Op zowat iedere
hoek van de straat laat Arles zijn historische rijkdom bewonderen.
Tegelijk is Arles onlosbaar verbonden met grootmeester
Vincent van Gogh, die er zich in 1888 kwam vestigen. Hij leefde en werkte er de
laatste jaren van zijn leven. Zijn
doeken laten de mooiste hoekjes en bewoners uit de regio zien. Hij sukkelde
zowat zijn ganse leven met zijn gezondheid en belandde hierdoor meermaals in
ziekenhuizen en instellingen. Een wandeling doorheen het historisch centrum is
steevast doorspekt met taferelen en reproducties die de grootmeester van het
pointillisme in de jaren 1888 borstelde. Café Terrace op de Place de Forum en
de Arena zijn sprekende voorbeelden van hoe Van Gogh nog elke dag voortleeft in
Arles. Pas na zijn dood in 1890 werd hij beroemd. Tijdens zijn leven zou hij
amper één schilderij verkocht hebben
PAUSENSTAD AVIGNON
Avignon. Een naam als een klok. Niet alleen omwille zijn
beroemde brug, dito liedje en zijn pauselijk paleis maar vooral voor zijn
heerlijk zuiders klimaat en dito temperament. Het is tegelijk een paradijs voor
voetgangers waar verpozen op een van de honderden terrasjes elke dag aan de
orde is. Eeuwenoude paleizen, kerken, pittoreske steegjes leren ons dat cultuur
hier nooit ver weg is. Het Palais des Papes (Paleis der Pausen), de 12de
eeuwse kathedraal Notre Dame des Doms, de Pont Saint-Bénézet (de beroemde halve
brug van Avignon), het Fort Saint André en de binnenstad met onder andere de
Place de LHorloge vormen samen het product dat prijkt op de werelderfgoedlijst
Unesco.
Tussen 1309 en 1376 verblevenpausen in Avignon. Om aan de machtstrijd
in Rome te ontsnappen besloten paus Clemens VI zich in 1309 in Avignon te
vestigen. Later liet paus Innocentius VI een muur en enorme grachten bouwen
rond de stad, enerzijds om zich te beschermen tegen aanslagen, anderzijds om er
belasting te heffen voor wie de stad in wilde. Negen pausen later zou paus
Grégorius XI een einde maken aan het verblijf in de Franse stad aan de Rhône.
Elk bezoek aan de voormalige pausenstad begint of eindigt
op de beroemde brug Pont Saint-Bézénet, beter bekend als de Pont dAvignon en
het kinderliedje dat wereldbekend is. De brug is eigenlijk wat rest van een in
1188 afgewerkte brug, naar de legende van Bénézet, een herder uit de Ardèche
die een goddelijke opdracht kreeg de brug te bouwen. Door een sterke stroming
werd de brug na een extra zware storm in de 17de eeuw weggespoeld en
is sindsdien een ruïne gebleven. Het liedje Sur le Pont dAvignon haalt
intussen de ganse wereld.
LYON
Lekkerbekken wrijven zich al
in de handen bij het horen van de naam Lyon, thuishaven met meesterkok Paul
Bocuse. Geen enkele stad als deze doet het water meer in de mond komen. Lyon is
met zijn rijke geschiedenis niet alleen de derde grootste stad van Frankrijk,
maar tegelijk een leuke wandelstad en een ideale bestemming voor een city trip die
men steevast start op de indrukwekkende Place Bellecour, met in het midden het
standbeeld van Lodewijk de 14de, als centraal punt, tegelijk een der
grootste pleinen van Europa, op een boogscheut van de Saône, de Rhône, Vieux
Lyon en Croix-Rousse (oude wijken) en de parochies rond de St-Jean kathedraal.
Lyon ontdekt men het best te voet. Elke stap is goed voor een nieuwe ontdekking
waarbij renaissancegebouwen, mooie herenhuizen, honderden bistrots, brasseries
en eethuisjes en kilometers geschiedenis aan je oog voorbij vlieden, een fraaie
stad vol kunstschatten en indrukwekkende monumenten, voor elk wat wils.
Een zwerftocht doorheen de
oude wijken met nauwe steegjes en soms sterk hellende straatjes wordt steevast
beloond met aangename ontdekkingen. Geniet alvast van fraaie winkels te
vinden in statige herenhuizen tussen de Place Bellecour en de Place des
Terreaux met monumentale fontein van Bartholdi, het 17de eeuwse
stadhuis en het Musée des Beaux Arts in Palais Saint-Pierre.
Verder is het ook genieten
van de wijk Croix-Rousse en de wijken Saint-Jean en Saint-Georges waar gotiek
en renaissance elkaar omarmen. Met Place de Change, de rue de Gadagne, Place de
Gouvernement en onder andere de rue des Trois-Marie en de kathedraal Saint-Jean
als trekpleisters. Mis ook de klim naar de Mont Fouvière niet, ook te bereiken
met de funiculaire, de kabeltrein. De
beklimming wordt beloond met een uniek panoramische zicht over de stad.
Wie deze leuke en leerrijke
reis wil meemaken, vindt alle info in de GRATIS brochure Reizen
LAUWERS 2013. Deze kan aangevraagd worden op 070 35 08 18 of www.lauwers.be.
Cruisen op de rivier met de Duitse rederij A-Rosa River
Cruises is een zegen. De voertaal is uiteraard Duits maar Nederlandstalige
begeleiding maakt het u makkelijk. Niet alleen de crew werkt zich de naad uit
het lijf om het u naar de zin te maken, de cruises op de Rhône zijn effenaf een
ideale formule om volledig tot rust te komen. Het schip vaart op gezapige wijze
in een oase van groen en rust. De vergezichten doen je dromen en het her en der
opduiken van al dan niet nog bewoonbare kastelen brengt de geschiedenis een
stukje dichter bij. Wanneer je die kennis extra wil aanzwengelen dan staan de
steden Arles en vooral Avignon daar graag voor in. Extra zorg wordt besteed aan
ontspanning waarbij spa en livemuziek een grote rol vervullen. Inzake kledij
hoeft men zich geen zorgen te maken, sportieve vrije tijdskledij is hier de slogan.
Vergeet das, avondjurk en galakostuum. De cabines zijn stuk voor stuk ruim en
geven het gevoel van thuis zijn, het Frans balkon zorgt voor extra luxe. Op dek
wacht een putting green en een verwarmd zwembad, aansluitend schaakspel en
rustgevende zetels.
CHEF MARIO PARTIKEL
De keuken is effenaf knap. Executief Chef Küchenmeister Mario Partikel roert al 13
jaar in de potten, de jongste drie jaar in deze van A-Rosa. Het is werkelijk
fantastisch te kunnen, te mogen koken aan boord van dit leuke schip. Samen met
mijn twaalf koks zorgen we elke dag voor drie volwaardige maaltijden met de
beste producten, aangevuld met een knappe begeleiding van betaalbare wijnen. Zo
goed als alle ingrediënten worden vers geleverd. De cruises langer dan een
weekje worden extra bevoorraad uit de thuisstad Rostock. Het is fijn te werken
in een locatie als deze. Ik zou het moeilijk aarden om aan de wal te werken.
Een schip doet elke dag een andere plaats aan, wat zorgt voor extra
afwisseling. We doorkruisen de mooiste regios van Frankrijk. Wat kan men zich
nog meer toewensen? zegt een gelukkig ogende Executief Chef Mario Partikel,
met kennis van zaken roerend in de pruttelende potten.
KAPITEIN FREDERIC TOUZELET
De rederij A-Rosa mag dan wel van Duitse makelij zijn, de
A-Rosa Luna wordt met deskundigheid doorheen de Franse wateren geloodst door de
Franse kapitein Frédéric Touzelet, 41 lentes jong. Ik ben de vijfde generatie
rivierkapiteins binnen de familie. Ik vaar al vanaf mijn 18de de
Rhône en de Saone af, in dienst van diverse rederijen. De jongste acht jaar
voor de rederij A-Rosa. Het is gans anders varen dan op open zee. Een rivier
laat zich lezen. Het leven aan boord is ook veel leuker. We tellen maximum 174 passagiers
aan boord en onze crew telt 51 mensen. We staan allemaal in voor enerzijds de
200% veiligheid van de opvarenden, anderzijds voor een vlekkeloos verblijf van
onze gasten. Op de brug wordt ik met klasse bijgestaan door Jean-Marie Bernard
en Jean-Paul Gaillard, twee ouwe rotten in het vak waar nog veel van te leren
valt. Neen, een avond met de kapitein bestaat niet op de A-Rosa Luna. Als
kapitein ontvang ik de nieuwe gasten in gezelschap van mijn kader op de welkom
drink en doet het zelfde bij het afscheid. We willen het houden bij een totaal
ontspannende riviercruise, wat uiteindelijk de bedoeling is van dergelijke
reizen, stelt kapitein Frédéric Touzelet in zijn vertrouwde omgeving, de
stuurcabine.
VLOOT A-ROSA
De rederij A-Rosa telt tien riviercruiseschepen die te
vinden zijn op de Donau, de Rijn en de Rhône-Saone. Zij zijn stuk voor stuk van
prima kwaliteit en laten niets aan het toeval over. De diverse riviercruises
laten een flink van Europa zien en zorgen voor een onberispelijke vakantie te
midden groen en gezelligheid. Alle info over de diverse cruises zijn te vinden
op www.a-rosa.de
en met vragen kan men terecht op Service@a-rosa.de.
Het is duidelijk Reizen Lauwers voelt zich goed aan boord
van de A-Rosa vloot en zal in de toekomst meerdere routes uitwerken om het de
liefhebbers van riviercruises nog aangenamer te maken.
De GRATIS brochure Reizen LAUWERS 2013 kan aangevraagd
worden op 070 35 08 18 of www.lauwers.be.
Zoals de meesten onder ons, weten we alles van de bloemen
op Madeira, kennen we alle kerken van Mallorca van binnen en van buiten maar
hebben we met moeite de schatten van ons eigen land bekeken en bezocht. Zo is
Antwerpen, wereldstad in Vlaanderen, nog een onbekend gebied dat we graag gaan
verkennen. Er bestaan ettelijke goedegidsen,
stadsplannen, stadswandelingen en nog veel meer, maar we gaan proberen een
eerste impressie van Antwerpen te vangen via vier eeuwenoude monumenten : de
Onze-Lieve-Vrouwekerk, de Carolus Bartolomeuskerk, het Brouwershuis, het
Rubenshuis en één eigentijds kunstgebouw dat ook nog een stuk Antwerps verleden
vertelt : het Museumaan de Schelde of
kortweg het MAS. Daarbij zijn we ons wel bewust dat we vele parels aan Antwerps
kroon aan ons moeten laten voorbijgaan.
Enkele voorbeelden : Antwerpen Maritiem met een havengebied van
meer dan 13.000 ha is de tweede grootste haven van Europa en te bezoeken via
boottochten op de Schelde en in de haven ofvia de haven fietsroutes.
Antwerpen is ook het wereldcentrum voor diamanten reeds sedert 1446 wordt de diamanter bewerkt. Met 1900 diamantairs op een oppervlakte
van één vierkante kilometer, vier diamantbeurzen en de enige beurs voor ruwe
diamant is de diamantna de haven de
tweede economische pijler van de stad. De Antwerpse Hoge Raad voor Diamant ligt
ook aan de basis van het controlesysteem om de handel in bloeddiamanten te
bestrijden
Antwerpen
modestad wordtin de jaren
tachtig door de zes van Antwerpen internationaal op de kaart gezet. De
Antwerpse modeacademie, waar de Antwerp
Six afstudeerden, is één van s werelds meest prestigieuze modescholen en
brengt nog altijd jonge, getalenteerde en creatieve ontwerpers voort die
tekenen voor eenBelgische
stijl.
Antwerpen
Rubensstad : onlosmakelijk verbonden met Antwerpen is Peter Paul
Rubens (1577 1640. ) Niet alleen als geniaal barokschilder, schrijver van
duizenden brieven en notities, maar ook als diplomaat waarvoor hij in Engeland
en Spanje in de adelstand wordt verheven kennen we J-P Rubens. Door zijn
bijdrage wordt Antwerpen in de zeventiende eeuw één van de belangrijkste
culturele en economische centra van de wereld. We kennen nog altijd het
adjectief Rubensiaans dat verwijst
naar de volslanke dames die de meester graag penseelde. Antwerpen kunststad : niet alleen architectonisch, met voorbeelden
van alle mogelijke bouwstijlen,maar ook
juwelenontwerpers, architecten, modeontwerpers, internationaal toonaangevende
beeldende kunstenaars zoals Panamarenko, Fabre, Tuymans zetten Antwerpen naast
de grote kunststeden van de wereld.Naast het prachtige Centraal Station ligt een van de oudste dierentuinen
van de wereld: De Zoo. Reeds meer dan
160 jaar een smaakmaker voor jong en oud.
ONZE-LIEVE-VROUWEKERK
Grootste zevenbeukige, gotische kerk van de Nederlanden. De Noordertoren
is 123m hoog. Er zijn vier werken van Rubens te bezichtigen. Wegens
renovatiewerken in het Koninklijke Museum voorSchone Kunsten loopter in de
Kathedraal een unieke tentoonstelling met verschillende topstukken.Handschoenmarkt, 2000 Antwerpen,www.dekathedraal.be
CAROLUS BARTOLOMEUSKERK
Prachtige
barokkerk werd tussen 1615 en 1621 door de jezuïeten gebouwd. Peter Paul Rubens
werkte eraan mee als schilder, decorateur en architect. Hendrik Conscienceplein
6, 2000 Antwerpen en www.carolusborromeus.be
VLEESHUIS
Voormalig gildehuis van de slagers. 600 jaar muziek in
Antwerpen via multimedia en geluidsfragmenten. Een bezoek overwaard, in deVleeshouwersstraat 38-40, 2000
Antwerpen,www.museumvleeshuis.be
RUBENSHUIS
Peter
Paul Rubens werkte en woonde hier 25 jaar. Prachtige tuin en het
schildersatelier zijn niet te missen. Een must voor wie Antwerpen bezoekt:
Wapper 9-11, 2000 Antwerpen, www.rubenshuis.be
MAS
Met zijn 60 meter hoge toren en speciale architectuur is
het MAS t nieuw oriëntatiepunt in t Stad. Het MAS vertelt het verhaal van de
stad, de haven en de wereld. Een uniek parel aan de Hanzestedenplaats 1, 2000
Antwerpen , www.mas.be