Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
30-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OOSTENDE STAD AAN ZEE

Oostendse hotels Acces Hotel en Ostend Hotel pakken uit met gratis shoppinggids

 

“Hotelgast wegwijs maken in winkelend Oostende”

 

Ann Coucke en Alexander Piers, respectievelijk managers van Acces Hotel en Ostend Hotel pakken gezamenlijk uit met Privilege, handig voordeelboekje met vouchers in te wisselen bij de winkeliers, restaurants of speciaalzaken. “Het is de bedoeling de hotelgast wegwijs te maken in het rijke aanbod van handelszaken in onze mooie stad Oostende”, stellen de managers.

Privilege is niet zo maar een reclameboekje, het is een handige shoppinggids, snel ter hand te nemen voor zij die graag winkelen zonder veel zoeken en daarbij extra te kunnen genieten van enige voordeel, hetzij via korting of ontvangen van bijvoorbeeld een gratis aperitief, ijsje, koffie of een glaasje bubbels na de maaltijd. Alexander Piers en Ann Coucke: “Privilege wil een leidraad zijn voor de hotelgast, de toerist die meteen wegwijs gemaakt wordt in het winkelcentrum, aansluitend info omtrent evenementen, musea en toeristische trekpleisters. Bovendien geniet hij van niet onbelangrijke voordelen mits gebruik van de vouchers in de gids die hij gratis toegestopt krijgt bij het inchecken aan de balie en kunnen we meteen al zijn vragen oplossen wanneer hij vraagt waar hij een kapper, restaurant, schoenwinkel of wat dan ook kan vinden. Spaar ons tegelijk veel tijd.”

EIGEN PROMOTIE

De handige Privilege gids is een exclusieve realisatie van de twee hotelmanagers. “Zowat alle handelaars kregen het voorstel om gratis in de gids te staan, met de eventuele melding al dan niet de bezoeker te bedenken met een extra. Deelnemen kost hen dus niets. De gids wordt uitsluitend aan de balie van de hotels Acces en Ostend Hotel verdeeld over 30.000 exemplaren, initiatief dat een flinke beet hapt uit ons respectievelijk promotiebudget. We stellen nu al vast dat onze hotelbezoekers bijzonder tevreden zijn met de gids. Meteen betrekken we de kleine KMO’s mee in een win-win situatie waarbij iedereen tevreden is. De toerist krijgt aan onze balie meteen de juiste info toegestopt, aansluitend, stadsplannetje en toeristische informatie, een meerwaarde die we als hotelier graag meegeven”, stellen Alexander Piers en Ann Coucke.

GRATIS GIDS MET TIPS

De gids telt 52 pagina’s en zit boordevol interessante aanbevelingen en aanbiedingen op divers vlak. Men vindt er info over restaurants, lingeriezaken, sportwinkels, golf, fietsen, chocolatiers, praatcafés, taxi’s, brasseries, bezienswaardigheden, broodjeszaken, bistros, koetsen, zeetochtjes, loungebars, groentewinkels en onder andere diverse speciaalzaken, bijna steeds vergezeld van een gratis aanbieding. “We willen hiermee het toerisme een handje toesteken, dienst waarmee we goed samenwerken. Onze gids is een extra aansporing om te winkelen bij onze Oostendse KMO’s zodat iedereen er als winnaar uitkomt”, besluiten Ann Coucke en Alexander Piers, beide doorgewinterd binnen de Oostendse hotelwereld.

 Georges Keters






>> Reageer (0)
22-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZWIENTJESKERREMESSE - ODE AAN HET VARKEN

Eerbetoon aan Meesterkok Jean Berquin

7de Zwientjeskerremesse

 

Op maandag 4 februari 2013 zit lekkerbekkend Vlaanderen opnieuw samen aan tafel in de Salons Saint Germain in Diksmuide. De matjes van wijlen Meesterkok en Levensgenieter Jean Berquin, Chef patron van restaurant Rust Roest in Roesbrugge, pakken er uit met de 7de editie van het Festival van het Varkentje, zeg maar de jaarlijkse Zwientjeskerremesse. Wie er bij wil zijn, reserveert best meteen. Deelnemen kost 65 euro.

 

Na het heengaan van Jean Berquin op woensdag 3 november 2004 nam Meesterkok Frans Saint Germain het heft in handen en wou een jaarlijks eerbetoon aan de man die Vlaanderen het varken leerden genieten. In al zijn vormen. Jean Berquin was een meester in varkensbereidingen. Op dat vlak kende hij zijn gelijk niet. Diverse sterrenchefs gingen bij hem te rade om de geheimen van het varkentje te ontrafelen. Jean deed dit met de glimlach. Hij was fier toen hij naderhand zijn gerecht of idee op de kaart zag staan bij de topchefs. Vandaar dat de goegemeente elk jaar op de eerste maandag van februari kan genieten van het intussen naar wijd en zijn gekende Feest van het Varkentje, de Zwientjeskerremesse. Hier zorgen sterrenchefs als Geert Van Hecke (Karmeliet Brugge, absolute top van België), Rudi De Volder (’t Convent), Franky Vanderhaeghe (Saint Nicolas) beiden absolute top in de Westhoek, Rudy Pattyn, Meesterkok Frans Saint Germain en zoon Tim Saint Saint Germain, bijgestaan door de KTA Slagerschool Diksmuide en de leerlingen van de Hotelschool Ter Duinen, voor een onvergelijkbare ode aan wijlen Jean Berquin. Jean mag dan niet meer onder ons zijn, hij blijft eeuwig in de harten leven. Dat alles onder waakzaam oog van Bernice Berquin-Quartier die de leerlingen van KTA Slagerschool Diksmuide beloond met prachtige prijzen in een onderlinge wedstrijd naar de fraaiste gerechten bij het Buffet van het Varkentje.

ODE AAN HET VARKEN

Met de Zwientjeskerremesse wordt niet alleen hulde gebracht aan Meesterkok Jean Berquin, maar tegelijk aan het varken. Het was de wens van Jean om steeds en ten allen tijde het varken als een delicatesse te beschouwen. “Heel wat Chefs kijken soms al te veel neer op het varken, maar niets is heerlijker dan een stuk authentiek op het platteland gekweekt varken”, was het devies van Jean Berquin. Intussen volgen veel Chefs zijn voorbeeld en maken van elke gelegenheid gebruik om het varken in zijn totaliteit in de kijker te stellen. Op de lijst van laureaten treffen we dan ook niets anders aan dan Chefs die het varken in het hart dragen: Karel De Wolf, De Snip (Waasmunster); Luc Van Lierde, De Mirage (nu La Tourbière) Aalst; Jean-Marie Smets, De Eiken (Malle); Herman De Boeck, De Franse Kroon (Diest); Lieven De Meester, Arenberg (Heverlee); Jean Berquin (†), Rust Roest (Roesbrugge); Geert Van Hecke, De Karmeliet (Brugge); David Martin, La Paix (Anderlecht) ; Guy Van Cauteren, Het Laurierblad (Berlare) en Frans Saint-Germain, Salons Saint Germain, Diksmuide.

BUFFET A GOGO

Andere topper in de Salons Saint Germain is het wekelijkse Buffet à Gogo waarbij de brunch op zondagmiddag een vaste waarde is geworden. Hierbij is het vanaf 12 uur naar believen genieten van een feestelijk aperitief met hapje, gevolgd door oester- en schaaldierenbar, een rijkelijk buffet van vis- en vleesspecialiteiten, dagverse soep, een keuze uit diverse hoofdschotels met passende groenten, sausjes en verschillende aardappelbereidingen. Het geheel wordt afgerond met een brede waaier van zoetigheden en fijn gebak als toetje. Het festijn wordt daarbij à gogo ook overgoten met klasrijke wijnen, aperitief inbegrepen. Dat alles tegen een vaste prijs van 63 euro (kinderen tot 12 jaar 20 euro), inclusief wijn en water tot en met de koffie.

RESERVATIE

Wie op maandag 4 februari 2013 het Festival van het Varkentje niet wil missen, reserveert best meteen. Deelnemen kost 65 euro, all in. Reservering kan bij Salons Saint Germain op nummer 051 50 25 20.

 

SALONS SAINT GERMAIN

Frans en Ria Saint Germain (en zoon Tim)

De Breyne Peelaertstraat 12

8600 Diksmuide

Tel.: 051-50 25 20 – Fax: 051-51 01 59

frans@salonssaintgermain.be

www.salonssaintgermain.be

 

(Georges Keters)






>> Reageer (0)
21-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KERST IN BRUGGE

Kerst in Brugge

Kempinski Hotel Dukes’ Palace opent Kerstchalet

op het binnenhof van het hotel

Op vrijdag 23 november opent Kempinski Hotel Dukes’ Palace  op initiatief van de nieuwe Executive Chef Andreas Schiffer, haar Kerstchalet op het binnenhof van het hotel.

De chalet zal dagelijks geopend zijn van 14.30 u tot 20.00 u van 23 november 2012 tot 6 januari 2013. Iedereen is welkom, klein en groot, zowel hotelgasten als niet-hotelgasten. U kunt er de  homemade Glühwein en warme chocolademelk proeven alsook de Beierse specialiteit “Stollen”, een kerstgebak op basis van marsempein en rozijnen.                                                                                      

FEESTMENU

Tijdens de feestdagen is restaurant Manuscript geopend  met een speciaal feestmenu. Op 24 december wordt er vanaf 19.30 u een 7-gangenmenu inclusief aperitief, aangepaste wijnen, water en koffie aan 129 EUR geserveerd. Op 31 december om 19.30 u kunt u genieten van een 7-gangenmenu inclusief aperitief, aangepaste wijnen, water en koffie aan 189 EUR per persoon. De Nieuwjaarsbrunch vindt plaats op 1 januari 2013 van 11.30 u tot 14.30 u. Een uitgebreid ontbijtbuffet aangevuld met koude en warme gerechten, desserten aan 69 EUR pp wordt er geserveerd. Op de drie dagen zorgt een pianist voor de nodige achtergrondmuziek.

Voor reservaties op één van deze dagen kunt u bellen naar 050 44 78 88 of  via mail hans.dekeyzer@kempinski.com.

Kempinski Hotel Dukes' Palace • Prinsenhof 8  • 8000 Brugge • Belgiё • Tel +32 50 44 78 85 • Fax +32 50 44 75 94 • www.kempinski.com/bruges

 






>> Reageer (0)
20-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MICHELIN 2013

De MICHELIN gids België en Luxemburg 2013

 

De MICHELIN gids België en Luxemburg biedt, met 124 sterrenrestaurants en 146 Bib Gourmand restaurants, een zeer ruime selectie voor 2013. Deze selectie bevat een nieuw tweesterrenrestaurant en tien nieuwe restaurants krijgen een eerste ster.

 

De 57e editie van de MICHELIN gids België en Luxemburg getuigt opnieuw van kwaliteit en stabiliteit

in de Belgische en Luxemburgse gastronomie, maar ook van een echte dynamiek bij restauranthouders die qua creativiteit met elkaar wedijveren.

In de MICHELIN gids België en Luxemburg 2013, bevestigen de restaurants Hof van Cleve (Kruishoutem), De Karmeliet (Brugge) en Hertog Jan (Sint-Michiels) wederom hun drie sterren. Ze handhaven zich in gastronomische wereldtop. Deze allerhoogste onderscheiding voor restaurants met een “voortreffelijke keuken die een reis waard is”, is wereldwijd slechts aan een honderdtal restaurants toegekend.

 

Met het nieuwe tweesterrenrestaurant, La Durée in Izegem, bevestigt de 2013 selectie de kwaliteit van de Belgische gastronomie. De talentvolle chef, Angelo Rosseel, is erin geslaagd om zijn keuken

verder te ontwikkelen door perfecte klassieke bereidingen te combineren met moderne technieken.

Sang-Hoon Degeimbre van L’Air du Temps in Eghezée / Noville-sur-Mehaigne, die sinds 2009 al twee sterren heeft, verhuist zijn restaurant naar Liernu dat enkele kilometers verderop gelegen is.

 

In deze nieuwe editie worden ook tien restaurants voor het eerst onderscheiden met één Michelin ster (7 in Vlaanderen, 1 in Brussel en 2 in Wallonië). Onder andere restaurant Cuines,33 in Knokke dat een

originele nieuwe formule introduceert waarbij de gedrevenheid van de chefs tot uitdrukking wordt gebracht in een zeer verfijnd tapas menu. Eveneens een ster voor restaurant A’Qi in Brugge / Sint Andries waar chef Arnold Hanbuckers een uiterst klassieke keuken combineert met invloeden uit andere werelddelen en gebruik maakt van lokale kwaliteitsproducten. In Brussel/Ukkel is restaurant Va Doux Vent – het voormalige restaurant Bon-Bon – bekroond met een ster. Dit restaurant is overgenomen door een trio afkomstig van prestigieuze Brusselse adressen. Verder werd een ster toegekend aan twee Waalse restaurants: Le Jardin des Bégards in Luik dat wordt geleid door chef François Piscitello die gerechten aanbiedt geïnspireerd door de Italiaanse keuken en L’Impératif in Maizières met een keuken

die visgerechten eer aandoet .

 

Als teken van de dynamiek in de Belgische en Luxemburgse gastronomie, nomineert Michelin in de 2013 editie drie rijzende sterren. Dit zijn Villa Lorraine in Brussel, een beroemd restaurant dat terug

op de voorgrond van de Brusselse gastronomie treedt dankzij een nieuw team en een chef die een moderne en sobere keuken aanbiedt. Ook restaurant en wijnbar The Glorious in Antwerpen trekt met een trendy inrichting en een absoluut klassieke en gulle keuken veel hippe gasten en schept veel verwachtingen voor een toekomstige ster. Tot slot De Kristalijn in Genk waar de keuken volledig past bij de ambiance en inrichting: modern, origineel, creatief en licht.

 

De 2013 selectie van de MICHELIN gids België en Luxemburg beloont ook 146 Bib Gourmand restaurants (in de MICHELIN gids aangeduid met het symbool =) die zich onderscheiden door hun uitstekende prijs-kwaliteitverhouding. Trendy restaurants of kleine bistrots, een traditionele of innovatieve keuken, streekproducten of exotische ingrediënten… de stijl van de keuken maakt niet uit.

Al deze adressen hebben met elkaar gemeen dat ze een compleet menu (voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht) aanbieden voor maximaal € 35 (in Brussel en Luxemburg stad voor maximaal € 36) waarbij de kwaliteitscriteria uit de MICHELIN gids worden gerespecteerd (kwaliteit van de producten, creativiteit en consistente prestaties).

 

Dankzij de homogene en rigoureuze selectiemethode die in 23 landen wordt toegepast, is de MICHELIN gids een internationale standaard voor de gastronomie. Alle in de gids opgenomen adressen zijn geselecteerd door de welgekende MICHELIN inspecteurs. Zij werken volledig anoniem en rijden door het koninkrijk en het groothertogdom om de beste adressen te ontdekken. Deze inspecteurs krijgen een strenge opleiding. Ze volgen de werkmethodes die al tientallen jaren zijn beproefd door MICHELIN inspecteurs over de hele wereld om een internationaal en homogeen kwaliteitsniveau te kunnen garanderen. Als blijk van hun objectiviteit betalen de MICHELIN inspecteurs altijd hun rekeningen.

 

De MICHELIN gids België en Luxemburg 2013 is vanaf 22 november te koop voor de prijs van € 19,95 in België en € 19,38 in Luxemburg.

 

OOOOOOOOOOOOOO






>> Reageer (0)
10-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MET REIZEN LAUSERS OP HET WATER IN DE PROVENCE

Riviercruise Rhône & Provence met Reizen Lauwers

 

Varen in werelderfgoed Unesco

Adembenemende geschiedkundige gebouwen, kleurrijke landschappen, magistrale kathedralen, middeleeuwse steegjes, schilderachtige eeuwenoude hoekjes, ommuurde steden, statige herenhuizen, indrukwekkende amfitheaters, Romeinse vestingmuren, aangevuld met tientallen historische parels, dit kan alleen maar Frankrijk zijn. Onooglijk mooi Frankrijk.

Dat alles en nog zoveel meer – met een knipoog naar de Nederlandse kunstschilder postimpressionist Vincent van Gogh die met een onnavolgbare kleurenexplosie Arles eeuwig op doek plaatste – schuift Reizen Lauwers u voor op haar Riviercruise Rhône & Provence, zesdaags waterplezier waarbij de Rhône achter elke bocht een stuk Unesco Werelderfgoed laat bewonderen. Volop te genieten van op het zonnedek van de A-Rosa Luna van de Duitse rederij Arosa, knap rivierschip dat zorgt dat het je aan niets ontbreekt, inclusief schitterende keuken.

VIVIERS

Amper bekomen van de eerste aangename ervaringen aan boord of daar boort de A-Rosa Luna door de Rhône zich ten zuiden van de Ardèche naar het middeleeuws stadje Viviers, een verzameling van onooglijk kleine en donkere steegjes en straatjes waar de geschiedenis al lang stil staat. De kathedraal Saint-Vincent is er zowaar de kleinste van Frankrijk. In de 5de eeuw ooit een bisschoppelijk verblijf, met brede industriële bedrijvigheid. Vandaag een oord van stilte en ongedwongen rust, met aan de voet de kabbelende Rhône en iets verder op het regionaal Natuurpark Monts d’Ardèche. Enig klimmend voetwerk wordt beloond met schitterende panoramische vergezichten.

ARLES & VAN GOGH

Een van de boeiendste steden in de Provence is zonder meer Arles. Met zijn Romaans verleden weet deze historische stad je onmiddellijk in te palmen met zijn prestigieus verleden, waarbij het amfitheater, de Romeinse arena en onder andere de oude stadskern de basis vormen van hun opname op de lijst van het werelderfgoed Unesco. Op zowat iedere hoek van de straat laat Arles zijn historische rijkdom bewonderen.

Tegelijk is Arles onlosbaar verbonden met grootmeester Vincent van Gogh, die er zich in 1888 kwam vestigen. Hij leefde en werkte er de laatste jaren van zijn leven.  Zijn doeken laten de mooiste hoekjes en bewoners uit de regio zien. Hij sukkelde zowat zijn ganse leven met zijn gezondheid en belandde hierdoor meermaals in ziekenhuizen en instellingen. Een wandeling doorheen het historisch centrum is steevast doorspekt met taferelen en reproducties die de grootmeester van het pointillisme in de jaren 1888 borstelde. Café Terrace op de Place de Forum en de Arena zijn sprekende voorbeelden van hoe Van Gogh nog elke dag voortleeft in Arles. Pas na zijn dood in 1890 werd hij beroemd. Tijdens zijn leven zou hij amper één schilderij verkocht hebben…

PAUSENSTAD AVIGNON

Avignon. Een naam als een klok. Niet alleen omwille zijn beroemde brug, dito liedje en zijn pauselijk paleis maar vooral voor zijn heerlijk zuiders klimaat en dito temperament. Het is tegelijk een paradijs voor voetgangers waar verpozen op een van de honderden terrasjes elke dag aan de orde is. Eeuwenoude paleizen, kerken, pittoreske steegjes leren ons dat cultuur hier nooit ver weg is. Het Palais des Papes (Paleis der Pausen), de 12de eeuwse kathedraal Notre Dame des Doms, de Pont Saint-Bénézet (de beroemde halve brug van Avignon), het Fort Saint André en de binnenstad met onder andere de Place de L’Horloge vormen samen het product dat prijkt op de werelderfgoedlijst Unesco.

Tussen 1309 en 1376 verbleven      pausen in Avignon. Om aan de machtstrijd in Rome te ontsnappen besloten paus Clemens VI zich in 1309 in Avignon te vestigen. Later liet paus Innocentius VI een muur en enorme grachten bouwen rond de stad, enerzijds om zich te beschermen tegen aanslagen, anderzijds om er belasting te heffen voor wie de stad in wilde. Negen pausen later zou paus Grégorius XI een einde maken aan het verblijf in de Franse stad aan de Rhône.

Elk bezoek aan de voormalige pausenstad begint of eindigt op de beroemde brug Pont Saint-Bézénet, beter bekend als de Pont d’Avignon en het kinderliedje dat wereldbekend is. De brug is eigenlijk wat rest van een in 1188 afgewerkte brug, naar de legende van Bénézet, een herder uit de Ardèche die een goddelijke opdracht kreeg de brug te bouwen. Door een sterke stroming werd de brug na een extra zware storm in de 17de eeuw weggespoeld en is sindsdien een ruïne gebleven. Het liedje Sur le Pont d’Avignon haalt intussen de ganse wereld.

LYON

Lekkerbekken wrijven zich al in de handen bij het horen van de naam Lyon, thuishaven met meesterkok Paul Bocuse. Geen enkele stad als deze doet het water meer in de mond komen. Lyon is met zijn rijke geschiedenis niet alleen de derde grootste stad van Frankrijk, maar tegelijk een leuke wandelstad en een ideale bestemming voor een city trip die men steevast start op de indrukwekkende Place Bellecour, met in het midden het standbeeld van Lodewijk de 14de, als centraal punt, tegelijk een der grootste pleinen van Europa, op een boogscheut van de Saône, de Rhône, Vieux Lyon en Croix-Rousse (oude wijken) en de parochies rond de St-Jean kathedraal. Lyon ontdekt men het best te voet. Elke stap is goed voor een nieuwe ontdekking waarbij renaissancegebouwen, mooie herenhuizen, honderden bistrots, brasseries en eethuisjes en kilometers geschiedenis aan je oog voorbij vlieden, een fraaie stad vol kunstschatten en indrukwekkende monumenten, voor elk wat wils.

Een zwerftocht doorheen de oude wijken met nauwe steegjes en soms sterk hellende straatjes wordt steevast beloond met aangename ontdekkingen. Geniet alvast van fraaie winkels – te vinden in statige herenhuizen – tussen de Place Bellecour en de Place des Terreaux met monumentale fontein van Bartholdi, het 17de eeuwse stadhuis en het Musée des Beaux Arts in Palais Saint-Pierre.

Verder is het ook genieten van de wijk Croix-Rousse en de wijken Saint-Jean en Saint-Georges waar gotiek en renaissance elkaar omarmen. Met Place de Change, de rue de Gadagne, Place de Gouvernement en onder andere de rue des Trois-Marie en de kathedraal Saint-Jean als trekpleisters. Mis ook de klim naar de Mont Fouvière niet, ook te bereiken met de funiculaire, de kabeltrein. De beklimming wordt beloond met een uniek panoramische zicht over de stad.

 

Wie deze leuke en leerrijke reis wil meemaken, vindt alle info in de GRATIS brochure Reizen LAUWERS 2013. Deze kan aangevraagd worden op 070 35 08 18 of www.lauwers.be.

(Georges Keters)








>> Reageer (0)
09-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.REDERIJ A - ROSA - UNIEK WATERPLEZIER

A-Rosa Rivercruises

Genieten op het water

 

Cruisen op de rivier met de Duitse rederij A-Rosa River Cruises is een zegen. De voertaal is uiteraard Duits maar Nederlandstalige begeleiding maakt het u makkelijk. Niet alleen de crew werkt zich de naad uit het lijf om het u naar de zin te maken, de cruises op de Rhône zijn effenaf een ideale formule om volledig tot rust te komen. Het schip vaart op gezapige wijze in een oase van groen en rust. De vergezichten doen je dromen en het her en der opduiken van al dan niet nog bewoonbare kastelen brengt de geschiedenis een stukje dichter bij. Wanneer je die kennis extra wil aanzwengelen dan staan de steden Arles en vooral Avignon daar graag voor in. Extra zorg wordt besteed aan ontspanning waarbij spa en livemuziek een grote rol vervullen. Inzake kledij hoeft men zich geen zorgen te maken, sportieve vrije tijdskledij is hier de slogan. Vergeet das, avondjurk en galakostuum. De cabines zijn stuk voor stuk ruim en geven het gevoel van thuis zijn, het Frans balkon zorgt voor extra luxe. Op dek wacht een putting green en een verwarmd zwembad, aansluitend schaakspel en rustgevende zetels.

CHEF MARIO PARTIKEL

De keuken is effenaf knap. Executief Chef Küchenmeister Mario Partikel roert al 13 jaar in de potten, de jongste drie jaar in deze van A-Rosa. “Het is werkelijk fantastisch te kunnen, te mogen koken aan boord van dit leuke schip. Samen met mijn twaalf koks zorgen we elke dag voor drie volwaardige maaltijden met de beste producten, aangevuld met een knappe begeleiding van betaalbare wijnen. Zo goed als alle ingrediënten worden vers geleverd. De cruises langer dan een weekje worden extra bevoorraad uit de thuisstad Rostock. Het is fijn te werken in een locatie als deze. Ik zou het moeilijk aarden om aan de wal te werken. Een schip doet elke dag een andere plaats aan, wat zorgt voor extra afwisseling. We doorkruisen de mooiste regio’s van Frankrijk. Wat kan men zich nog meer toewensen?” zegt een gelukkig ogende Executief Chef Mario Partikel, met kennis van zaken roerend in de pruttelende potten.

KAPITEIN FREDERIC TOUZELET

De rederij A-Rosa mag dan wel van Duitse makelij zijn, de A-Rosa Luna wordt met deskundigheid doorheen de Franse wateren geloodst door de Franse kapitein Frédéric Touzelet, 41 lentes jong. “Ik ben de vijfde generatie rivierkapiteins binnen de familie. Ik vaar al vanaf mijn 18de de Rhône en de Saone af, in dienst van diverse rederijen. De jongste acht jaar voor de rederij A-Rosa. Het is gans anders varen dan op open zee. Een rivier laat zich lezen. Het leven aan boord is ook veel leuker. We tellen maximum 174 passagiers aan boord en onze crew telt 51 mensen. We staan allemaal in voor enerzijds de 200% veiligheid van de opvarenden, anderzijds voor een vlekkeloos verblijf van onze gasten. Op de brug wordt ik met klasse bijgestaan door Jean-Marie Bernard en Jean-Paul Gaillard, twee ouwe rotten in het vak waar nog veel van te leren valt. Neen, een avond met de kapitein bestaat niet op de A-Rosa Luna. Als kapitein ontvang ik de nieuwe gasten in gezelschap van mijn kader op de welkom drink en doet het zelfde bij het afscheid. We willen het houden bij een totaal ontspannende riviercruise, wat uiteindelijk de bedoeling is van dergelijke reizen”, stelt kapitein Frédéric Touzelet in zijn vertrouwde omgeving, de stuurcabine.

VLOOT A-ROSA

De rederij A-Rosa telt tien riviercruiseschepen die te vinden zijn op de Donau, de Rijn en de Rhône-Saone. Zij zijn stuk voor stuk van prima kwaliteit en laten niets aan het toeval over. De diverse riviercruises laten een flink van Europa zien en zorgen voor een onberispelijke vakantie te midden groen en gezelligheid. Alle info over de diverse cruises zijn te vinden op www.a-rosa.de en met vragen kan men terecht op Service@a-rosa.de.

Het is duidelijk Reizen Lauwers voelt zich goed aan boord van de A-Rosa vloot en zal in de toekomst meerdere routes uitwerken om het de liefhebbers van riviercruises nog aangenamer te maken.

De GRATIS brochure Reizen LAUWERS 2013 kan aangevraagd worden op 070 35 08 18 of www.lauwers.be.

(Georges Keters)

(Foto’s A-Rosa Cruises)










>> Reageer (0)
08-11-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GENIETEN IN EIGEN LAND - MOOI BELGIE

Op verkenning in eigen land

Antwerpen wereldstad in Vlaanderen

Zoals de meesten onder ons, weten we alles van de bloemen op Madeira, kennen we alle kerken van Mallorca van binnen en van buiten maar hebben we met moeite de schatten van ons eigen land bekeken en bezocht. Zo is Antwerpen, wereldstad in Vlaanderen, nog een onbekend gebied dat we graag gaan verkennen. Er bestaan ettelijke goede gidsen, stadsplannen, stadswandelingen en nog veel meer, maar we gaan proberen een eerste impressie van Antwerpen te vangen via vier eeuwenoude monumenten : de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de Carolus Bartolomeuskerk, het Brouwershuis, het Rubenshuis en één eigentijds kunstgebouw dat ook nog een stuk Antwerps verleden vertelt : het Museum  aan de Schelde of kortweg het MAS. Daarbij zijn we ons wel bewust dat we vele parels aan Antwerps kroon aan ons moeten laten voorbijgaan.

Enkele voorbeelden : Antwerpen Maritiem met een havengebied van meer dan 13.000 ha is de tweede grootste haven van Europa en te bezoeken via boottochten op de Schelde en in de haven of  via de haven fietsroutes.                                                                       

Antwerpen is ook het wereldcentrum voor diamant  en reeds sedert 1446 wordt de diamant  er bewerkt. Met 1900 diamantairs op een oppervlakte van één vierkante kilometer, vier diamantbeurzen en de enige beurs voor ruwe diamant is de diamant  na de haven de tweede economische pijler van de stad. De Antwerpse Hoge Raad voor Diamant ligt ook aan de basis van het controlesysteem om de handel in bloeddiamanten te bestrijden

Antwerpen modestad wordt  in de jaren tachtig door de zes van Antwerpen internationaal op de kaart gezet. De Antwerpse modeacademie, waar de Antwerp Six afstudeerden, is één van ’s werelds meest prestigieuze modescholen en brengt nog altijd jonge, getalenteerde en creatieve ontwerpers voort die tekenen voor een “Belgische” stijl.

Antwerpen Rubensstad : onlosmakelijk verbonden met Antwerpen is Peter Paul Rubens (1577 – 1640. ) Niet alleen als geniaal barokschilder, schrijver van duizenden brieven en notities, maar ook als diplomaat waarvoor hij in Engeland en Spanje in de adelstand wordt verheven kennen we J-P Rubens. Door zijn bijdrage wordt Antwerpen in de zeventiende eeuw één van de belangrijkste culturele en economische centra van de wereld. We kennen nog altijd het adjectief Rubensiaans dat verwijst naar de volslanke dames die de meester graag penseelde. Antwerpen kunststad : niet alleen architectonisch, met voorbeelden van alle mogelijke bouwstijlen,  maar ook juwelenontwerpers, architecten, modeontwerpers, internationaal toonaangevende beeldende kunstenaars zoals Panamarenko, Fabre, Tuymans …zetten Antwerpen naast de grote kunststeden van de wereld.                                            Naast het prachtige Centraal Station ligt een van de oudste dierentuinen van de wereld: De Zoo. Reeds meer dan 160 jaar een smaakmaker voor jong en oud.

ONZE-LIEVE-VROUWEKERK

Grootste zevenbeukige, gotische kerk van de Nederlanden. De Noordertoren is 123m hoog. Er zijn vier werken van Rubens te bezichtigen. Wegens renovatiewerken in het Koninklijke Museum voor  Schone Kunsten loopt  er in de Kathedraal een unieke tentoonstelling met verschillende topstukken.  Handschoenmarkt, 2000 Antwerpen,            www.dekathedraal.be

CAROLUS BARTOLOMEUSKERK 

Prachtige barokkerk werd tussen 1615 en 1621 door de jezuïeten gebouwd. Peter Paul Rubens werkte eraan mee als schilder, decorateur en architect. Hendrik Conscienceplein 6, 2000 Antwerpen en  www.carolusborromeus.be

VLEESHUIS                                                       

Voormalig gildehuis van de slagers. 600 jaar muziek in Antwerpen via multimedia en geluidsfragmenten. Een bezoek overwaard, in de  Vleeshouwersstraat 38-40, 2000 Antwerpen,                                                                                          www.museumvleeshuis.be

RUBENSHUIS

Peter Paul Rubens werkte en woonde hier 25 jaar. Prachtige tuin en het schildersatelier zijn niet te missen. Een must voor wie Antwerpen bezoekt: Wapper 9-11, 2000 Antwerpen, www.rubenshuis.be

MAS

Met zijn 60 meter hoge toren en speciale architectuur is het MAS ‘t nieuw oriëntatiepunt in ’t Stad. Het MAS vertelt het verhaal van de stad, de haven en de wereld. Een uniek parel aan de Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen , www.mas.be

(Jeffrey Lowyck)








>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs