GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
12-11-2011
EINDEJAARSFEESTEN IN OOSTENDE
Eindejaarsfeesten in OOSTENDE
Laat u met Kerst in de watten leggen in ACCES Hotel
Gezellige tijden breken aan
om door te brengen met familie en vrienden. U hoeft zich geen punthoofd te
denken om te verzinnen wat u zult koken en boodschappen hoeven evenmin. De
ploeg van ACCES HOTEL doet dit voor u. U hoeft alleen aan te zitten en te
genieten van een heerlijk eindejaar, zonder problemen, zonder stress, alleen
maar genieten.
Het is duidelijk, Oostende is net zo gezellig in de winter
als in de zomer. Wandelen op de Albert I Promenade staat gelijk aan relaxen en de
batterijen even opladen.
KERSTMARKT ARRANGEMENT
Twee
overnachtingen met ontbijtbuffet
Bezoek
aan de kerstmarkt met gratis drink
Twee
viergangendiners
Gebruik
van fitness, sauna en solarium
Toeristisch
infopakket (met daarbij wandelroutes)
Privilege
kortingenboekje om te shoppen
Aankomst
geldig tussen 2 en 21 december en van 26 tot en met 28 december en van 1 tot en
met 5 januari.
Prijs:
130 euro per persoon.
KERST AAN ZEE ARRANGEMENT
Laat u culinair verrassen aan zee en geniet van een
Kerstdiner in ACCES Hotel met een onvergetelijk Kerst aan Zee arrangement:
Vier
overnachtingen met ontbijtbuffet
Welkomstdrankje
in het restaurant
Op
Kerstdag (25 december) een uitgebreid ontbijtbrunch van 9 tot 13 uur
Drie
viergangendiners
Eén
vijfgangen Kerstdiner met live Music van 22 tot 25 december
Bezoek
van de Kerstman op 25 december met leuke attentie voor groot en klein
Aankomst
geldig op 22, 23 en 24 december.
Prijs:
295 euro per person
Wie boekt
voor eind november: 265 euro per persoon
Solidariteitsmaaltijd Hutsepot Hart voor Gambia Westende groot succes
De solidariteitsmaaltijd voor Hart voor Gambia Westende
is vrijdagavond 11 november in Lombardsijde met een kloeke hutsepot uitgegroeid
tot een waar succes en duidelijk voor herhaling vatbaar. De salons van het
vakantiecentrum DE ZEEKAMEEL van de familie Soete waren tot in het nok gevuld
en de keuken kreeg van alle smulpapen een 10 op 10. Het ganse project wordt
gedragen door een groep enthousiaste vrijwilligers die niets onverlet laten om
het lot van de minder bedeelde medemens ietwat te verzachten.
Hart voor Gambia Westende met Helena Clybouw, alias
Mama Gambia als onvermoeibare pionier steunde in het verleden al diverse humanitaire
projecten in Gambia, een van de tien armste landen ter wereld. Kleinschalige
organisaties en donaties van speelgoed, kledij, schoolmateriaal en onder andere
medische hulpmiddelen zorgen er voor dat alles netjes terecht komt, bij de
juiste mensen, wiens comfort hierdoor enigszins verbeterd wordt. Het doet
plezier als men ziet hoe mensen vandaag nog positief reageren om de arme
medemens te helpen. Deze organisatie zou niet mogelijk geweest zijn zonder de
onbaatzuchtige medewerking van tal van vrienden die zich allen vrijwillig
inzetten om een handje toe te steken. We danken dan ook graag iedereen en
vooral de equipe van DE ZEEKAMEEL om het mogelijk gemaakt te hebben dat deze
solidariteitsmaaltijd een onverhoopt succes is geworden, besluit Mama Gambia.
De Middelkerkse handelaars slaan de handen in mekaar.
Onder impuls van eerste schepen en schepen van Middenstand Janna Opstaele
pakken ze met de eindejaarsfeesten uit met een nieuwe creatie: de KADO-BOX.
Hierbij is het gemeentebestuur Middelkerke niet aan zijn
proefstuk toe. Eerste schepen Janna Opstaele: Ondernemen zit in de
Middelkerkse genen. Bewijs: we hebben meer dan 1000 zelfstandigen en
uitvoerders van vrij beroepenin
Middelkerke. Als ondernemer is het steeds bouwen op een muur die op vallen
staan.Daar is onze Dienst Lokale Economie
van onze gemeente zich terdege van bewust en wil dan ook een ondersteuning zijn
voor de Middelkerkse ondernemer. Vol enthousiasme zetten onze medewerkers Sonja
en Elke zich 100 % in om in naam van het gemeentebestuur de Middelkerkse handel
te ondersteunen.Denken wij daarbij aan
de talrijke acties: Allure Life Style, Met belgerinkel naar de winkel, Herfstweekend,
de Middelkerkse Shoppingtas en onder andere de Kerstactie. Het is als kleine
ondernemer steeds opbotsen tegen de grote ketens, tegen hoge huurprijzen en
tegen de veranderende koopgewoontes van de burgers. We zijn evenwel optimistisch
en trots op de energie die de handelaars in onze Middelkerkse handel steken.
KADO-BOX
Het was dan ook met veel vreugde dat Middenstandsschepen
Janna Opstaele zopas een nieuw telg wist voor te stellen in de vorm van een
KADO-BOX. Dit is een leuke, zwarte doos vol verrassingen.Het doel van deze box is simpel: kopen bij
onze middenstand. Ruim vijftig zaken nemen hieraan deel. Er zijn bonnen van 30
en 60 euro.Het aanbod is heel
gevarieerd: restaurant, kledij, droogkuis, schoenen en onder ander boeken. De
bonnen zijn geldig tot februari 2013. Een uitstekend idee voor hen die (nog)
niet weten welk geschenk aan te kopen voor de komende eindejaarsfeesten. De KADO-BOX
is te koop bij alle deelnemende handelaars,
boekenwinkels.
HERFSTWEEKEND
In de rand van de geboorte van de KADO-BOX zetten eerste
schepen Janna Opstaele van de mooiste etalage gedurende de Herfstweek in de bloemen
en prijzen. Deze eer viel juwelier COENS uit de Leopoldlaan in Middelkerke te
beurt. Deze zorgde voor een origineel en opvallend beeld in de straat. Aan dit
initiatief namen zo goed als alle handelaars deel.
Fotos:
Bovenaan: Middenstandsschepen Janna Opstaele omringd door
deelnemende handelaars aan de actie KADO-BOX, in de lokalen van DE ZEEKAMEEL in
Lombardsijde.
Onderaan: Juwelier Gino Coens in de bloemen gezet door
Middenstandsschepen Janna Opstaele.
Lekker eten hoeft
immers niet noodzakelijk veel te kosten. Zeker in tijden van crisis kijken we
ongetwijfeld meer naar onze uitgaven, maar dit hoeft niet ten koste van lekker
eten te gaan! En aan lekker eten is er geen gebrek in de Benelux: men volgt
gewoon de adressen aangeduid met een Bib Gourmand. In de MICHELIN gids zijn
deze te herkennen aan het hoofd van de Michelin-man, de welbekende Bibendum,
met zijn smakelijke glimlach =. Het symbool onderscheidt restaurants die een
lekker menu,
bestaande uit een voorgerecht, hoofdgerecht en dessert, aanbieden voor maximaal
35 euro (36 euro in Brussel, Luxemburg en Amsterdam).
Bistro, trendy restaurant,
traditionele of internationale keuken... de Bib Gourmand verzamelt alle
adressen die voldoen aan het dubbele
criterium van een lekkere maaltijd aan een betaalbare prijs. Of
samengevat, hier ben je zeker van het beste menu zonder angst voor de rekening
en dit alles volgens ieder zijn smaak, de sfeer van het moment, het seizoen of
het gezelschap.
En aangezien de restaurantwereld
voortdurend evolueert, bevat de editie 2012 bijna 25% nieuwe adressen. De Benelux-gids telt 39 nieuwe adressen en aarzelt niet om
er 25 uit zijn selectie te verwijderen: een goede prijs-kwaliteitverhouding
blijft immers het devies.
ONTDEKKINGEN
2012
Voor België is er bijvoorbeeld
een grote nieuwkomer uit Antwerpen, Cuichine. De leuke woordspeling is een
verwijzing naar de lekkere keuken uit China, uitgebaat door de twee zonen van
een Chinese restauranthouder. Op het menu staan de gerechten waarmee ze zijn
opgegroeid: gerechten zonder franjes, maar met veel finesse, met verse
producten. Dit restaurant zal er zeker voor zorgen dat de Chinese keuken ver
buiten Antwerpen weer in de mode is. We vermelden tevens Sjo d'O in Kraainem
(bij Brussel), een typisch buurtrestaurant waar men zich thuis voelt dankzij
een lekkere traditionele keuken en een vriendelijke bediening. Een ander
gezellig restaurant is La Cloche, een van de nieuwe "Bib Gourmand"-restaurants
in Wallonië, waar charme en lekkere traditionele gerechten hand in hand gaan.
De Nederlanders doen echter niet onder, met hun talrijke restaurants
waar heerlijke producten en authentieke smaken worden gecombineerd. Zoals Rons
Vis van de Dag, een bijhuis van sterrenchef Ron Blaauw, waar men de
gezinsvriendelijke keuken helemaal onder de knie heeft. Versheid en eenvoud
zijn de kernwoorden om alle kenmerken van het product, en vis in het bijzonder,
tot hun recht te laten komen. Ook in meer toeristische
regios hebben de inspecteurs goede
adressen ontdekt waar men echt lekker kan eten aan eerlijke prijzen. Zo is er De
Campveerse Toren, in Veere, waar lekker (en rijkelijk!) gebruik
wordt gemaakt van streekproducten, of Hoofdstad
in Amsterdam, de chique brasserie van hotel De lEurope, waar men zowel
naartoe gaat voor het lekkere eten als voor de sfeer.
De restaurants in Luxemburg bevestigen hun constante
kwaliteit. Vooral Le Parmentier in Junglinster, steeds geroemd om zijn
gezelligheid en voor de kleine exotische toetsen die de kaart opfleuren.
MICHELIN
BIB GOURMAND
De gids Bib Gourmand Benelux 2012
bevat een selectie van 242 restaurants,
waarvan 39 nieuwe:
- 133 restaurants in België, waarvan
22 nieuwe;
- 7 restaurants in het Groothertogdom
Luxemburg;
- 102 restaurants in Nederland,
waarvan 17 nieuwe.
De gids is vanaf 9 november te koop
voor 15,95 euro (België en Nederland) en 15,50 euro (Groothertogdom Luxemburg).
NIEUWE STERREN MICHELIN 2012
De
2012-editie van de MICHELIN gidsen voor de Benelux
Over enkele weken presenteert Michelin
de twee MICHELIN gidsen met de selectie van restaurants en hotels in alle
prijs- en comfortklassen, inclusief de nieuwe sterrenrestaurants:
21 november 2011: MICHELIN gids België
& Luxemburg 2012.
Te koop vanaf 24 november 2011.
28 november 2011: MICHELIN gids
Nederland 2012. Te koop vanaf 1 december 2011.
Het luxueuze 4* Relais & Châteaux Hotel Heritage, in het
historische centrum te Brugge, laat zijn gasten kennis maken met de
allerlaatste nieuwe technische snufjes: het is het eerste hotel op het
Europese continent uitgerust met een iPad2 op elke gastenkamer.
Door de iPad2 gratis op iedere kamer aan te bieden, wil
Relais & Châteaux Hotel Heritage een traditioneel, luxueus verblijf
combineren met de allerlaatste moderne hippe snufjes van het digitale tijdperk.
De iPad2s zijn voorzien van een grote selectie muziek, films, games, apps
(applicaties) en andere toepassingen, zoals hotelvideo, grote selectie van
internationale kranten, reisapplicaties, stadsplan en toeristische informatie
over Brugge.
GRATIS WIFI
En er is nog meer: het hotel stelt gratis WiFi-toegang
ter beschikking aan alle gasten, alsook 40 flat screen tvs waardoor gasten de
toepassingen van hun iPad2 onmiddellijk op het scherm kunnen afbeelden. Omdat
de gasten deze technologie optimaal zouden kunnen benutten, heeft het hotel
zijn WiFi-netwerk geüpgraded.
TOPSERVICE
Wat de veiligheid betreft van de iPad2, vertrouwt Relais
& Châteaux Hotel Heritage zijn gasten met deze nieuwe faciliteit.
Johan en Isabelle Creytens zijn blij met de nieuwe
investering: Gasten die kiezen voor en viersterrenhotel hebben terecht
zeer hoge verwachtingen. Wij doen er dan ook alles aan om hun verwachtingen
voortdurend in te lossen en zelfs te overtreffen. In ons hotel gaat het erom de
gastbelevenis als het ware telkens opnieuw heruit te vinden. Wij zijn opgetogen
dat we zo snel onze beslissing genomen hebben om voldoende iPads aan te kopen.
Tegenwoordig gaan veel
mensen meerdere keren per jaar op reis en niet alleen tijdens de zomermaanden,
vandaar ook het succes van de shorttrips en de citytrips. Sommige
reisbestemmingen beantwoorden helemaal aan die evolutie omdat ze in elke
periode van het jaar aantrekkelijk zijn en veel te bieden hebben. Ierland is
zon op en top all round bestemming waar je zelfs tijdens de Kerst- en
Nieuwjaarsperiode een fantastisch verblijf of een reis kunt beleven.
De Kersttijd is een magische
periode in Ierland omdat je precies daar die betovering ervaart. Er is de
fantastische sfeer in de Ierse pubs, de typische hotels waar je de
winteravonden doorbrengt bij het haardvuur en zelfs op de verlaten stranden
langs de Atlantische Oceaan kun je de kerstsfeer proeven. Daarenboven is er
altijd de ontmoeting met de lokale bevolking, de onvergetelijke momenten bij
een warme Irish whiskey of een pint of Guinness. De Kerstperiode in Ierland kun je beleven in
historische gebouwen, in kerken en kathedralen waar Kerstconcerten worden georganiseerd, in concertzalen over het ganse
land waar Chrismas Carol Singers hun favoriete Jingle Bells en Silent Night
laten horen. Ierland is bekend om zijn koren, in Dublin werd de Messias van
Handel voor het eerst uitgevoerd. Dat was in 1742 en ook dit jaar worden overal
grote koorwerken, in het teken van het Kerstfeest, geprogrammeerd.
KERST IN DUBLIN
De Ierse hoofdstad, altijd
goed voor een boeiende citytrip, wordt tijdens de maand december nog aantrekkelijker.
De sfeer is ronduit fantastisch en het is ongetwijfeld één van de
vriendelijkste steden van de wereld. Dat kun je ervaren in 7Up Winter
Wonderland, een Kerstdorp dat wordt opgetrokken in een pittoresk stadspark. Je
vindt er een supergrote ijspiste, tientallen chalets waar je originele
Kerstcadeautjes kunt kopen en er is zelfs een Christmas Circus (http://7upwinterwonderland.ie/).
BELFAST
In het noorden, slechts twee
uur reizen van Dublin, ligt Belfast, de hoofdstad van Noord-Ierland. Belfast is
een succesvolle nieuwkomer als citytrip reisbestemming, ook tijdens de
wintermaanden en in het bijzonder in de aanloop naar het Kerstfeest. De Christmas
Continental Market, in de mooie tuinen van het stadhuis, biedt een staalkaart
van de beste Europese producten. Dat levert hoe dan ook de mooiste cadeautjes
op voor de thuisblijvers (http://www.belfastcity.gov.uk/events/christmascontinentalmarket.asp).
Vanuit Belfast kun je tal
van excursies maken, door de Noord-Ierse provincie, bekend om zijn
indrukwekkende natuurfenomenen zoals de Giants Causeway en om zijn artisanale
producten, te bewonderen of te kopen op markten, Christmas fairs,
tentoonstellingen en workshops.
BATTERIJEN OPLADEN
In 2012 komt er beslist een
moment waarop je de batterijen terug wil opladen en dan reis je naar Ierland
voor een verblijf in een Blue Book Property. De unieke organisatie Blue Book
groepeert de mooiste landhuizen, historische hotels, kastelen en restaurants.
Je vindt ze overal in Ierland en het zijn perfecte verblijfplaatsen voor een
verkwikkende midweekse vakantie of voor een weekend (www.irelandsbluebook.com).
Een absolute topper uit dit
aanbod is Cashel House Hotel in Galway. De ligging langs de mooie kust biedt
mogelijkheden om te wandelen en te vissen (http://cashel-house-hotel.com).
Reisexperts
van Lonely Planet, bekend van de gelijknamige reisgidsen, hebben de Welsh Coast
uitgeroepen als de beste plaats om te bezoeken in 2012.
De
selectie van wereldwijde reisbestemmingen en het opmaken van een top 10 gebeurt
op basis van drie criteria. Ofwel is er veel te doen rond een bepaalde streek,
ofwel zijn er in het betrokken jaar bijzondere evenementen, ofwel gaat het om
een land of regio die je best zo snel mogelijk bezoekt, alvorens het
massatoerisme er voet aan de grond krijgt. Het is vooral het laatste criterium
dat de Kust van Wales naar de top van de rangschikking brengt, nog vóór
bestemmingen als de Maya Route, Borneo, Noord-Kenia, Sicilië en Poitou-Charentes.
Ook het feit dat in mei 2012 het Welsh
Coastal Path wordt geopend zal een grote rol gespeeld hebben in het
behalen van die eerste plaats. Het bewegwijzerde lange afstand wandelpad
ontsluit volledig de kust van Wales en wordt een paradijs voor de liefhebber
van meerdaagse wandeltochten en ééndaagse excursies.
VARIATIE TROEF
De kust
van Wales is ontzettend gevarieerd.
Er zijn grillige rotsformatie en hoge klippen waarop de golven van de oceaan
onophoudelijk en spectaculair uiteen slaan, er zijn stille baaien waar boten
kunnen aanmeren en uitgestrekte zandstranden waar het heerlijk is om te
wandelen.
Ook voor
de cultuurliefhebber is er wat
te beleven want langs de kust liggen mooie dorpen en steden met een rijke
geschiedenis die je als reiziger kunt ontdekken in machtige kastelen zoals die van Caenarfon en Conwy.
Langs de
Welshe kust kunnen tal van watersporten worden beoefend, komen liefhebbers van
golf en paardrijden aan hun trekken en biedt de lokale keuken heerlijke,
gastronomische streekgerechten.
PRAKTISCH
Reizen
naar Zuid-Wales: ferry naar Dover, met Brussels Airlines/BMI vanuit Brussel
naar Bristol, met de Eurostar naar Londen + aansluiting op het nationale
treinnetwerk
Reizen
naar Noord-Wales: P&O ferry Zeebrugge-Hull en autosnelweg via Leeds,
Manchester en Chester, vluchten naar Liverpool en Manchester met Brussels Airlines.
Gina, Christian en Laurent Melis-Davi zetten de winter in
hun Hostellerie Croonhof in met een gastronomische kunst- en Belcanto-avond. De
Italiaanse kunstenaar Elio De Luca stelt zijn werken voor terwijl Bart Catteeuw
en William Buyse schitterende Belcantonummers brengen, getekend vzw Crescendo.
Menu
Aperitief
Prosecco
Bellini met bocconcini dItalia
Rozet
van Sint-Jacobsvruchten en kreeftenmedaillons, truffeldressing
Roero
Arneis docg Cascina del Pozzo 2008
Muzikaal
intermezzo
Reetournedos
Grand Veneur, herfstgarnituur, risotto carnaroli met Chianti
Chianti
Classico Cantalici 2007
Muzikaal
intermezzo
Symfonie
van nagerechten
Koffie
en versnaperingen
Muzikale
apotheose
Deelnemen aan deze kunstige en gastronomische avond:
75 euro, all in.
Het aantal deelnemers is beperkt. Reserveren graag voor
11 november 2011.
LOMBARDSIJDE Hart voor Gambia Westende pakt op vrijdag
11 november vanaf 18 uur in De Zeekameel, Lombardsijdelaan 235 in Lombardsijde
uit met een solidariteitsmaaltijd, hutsepot of spaghetti, ten voordele van
minderbedeelden , aanleg medicinale tuin en schoolgeld voor de 14-jarige
Ismaila, doof geboren in Bani, nu schoolgaande in Kanifing, Gambia,
West-Afrika.
De
Zeekameel is op vrijdag 11 november het epicentrum voor de liefhebbers van de
Vlaamse nummer één schotel: hutsepot. In de keukens roeren Liselotte, Bart,
Gerard en Noëlla Soete en de leden van Hart voor Gambia Westende zich te
pletter in de potten. Wie zich niet direct aangesproken voelt tot deze
vaderlandse schotel kan zich te goed doen aan een flinke portie onvervalste
spaghetti. Hierbij willen we fondsen verzamelen om onze projecten in Gambia
verder uit te werken. Sinds jaren werken we samen met Heather Armstrong en Ros
Harris uit Groot-Brittannië en pakken uit met diverse humanitaire werken. En
zoals je weet, koken kost geld, stelt Helena Clybouw Mama Gambia al meer
dan twintig jaar actief in Gambia, behorende tot de tien armste landen van
wereld.
DOVENSCHOOL
Een
van die projecten is de Horse and Donkey Trust in
Sambelkunda, een van de buitenwereld afgezonderd dorpje, waar verwaarloosde
dieren verzorgd worden. Paarden en ezels zijn onontbeerlijk voor de
plaatselijke bevolking, enerzijds om zich te verplaatsen, anderzijds om hun
schaarse oogsten naar de markt te brengen. We richten ook onze pijlen op het
verbeteren van de Sambelkunda Clinic en het aanleggen
van een medicinale tuin, wantmedische
verzorging is er bijzonder schaars. Een derde luik omvat het verzorgen van de
verblijfskosten van Ismaila, een 14-jarge doof geboren knaap die door onze
zorgen voor het eerst school kan lopen in de Saint Johns
School for Deaf in Kanifing. Hij leert er spreken met de handen en
luisteren met de ogen, stelt Helena Clybouw, geflankeerd door Annick Keters en
Maryline Dobbels.
HUTSEPOT
Om dat allemaal financieel rond te krijgen staat deze week
hutsepot en spaghetti op het menu. Men kan aanzitten in De Zeekameel vanaf 18
uur. Vooraf inschrijven is aanbevolen. Deelnemen voor de hutsepot kost 12 euro,
kinderen tot 12 jaar 6 euro. Voor de spaghetti is dit 10 euro, kinderen 5 euro.
Men kan inschrijven bij Helena Clybouw (0486 20 14 44) of Annick Keters (0494
84 75 12), via e-mail mamagambia@hotmail.com of storten op rekening
BE28 0682 5016 2320 Hart voor Gambia Westende. Deze solidariteitsmaaltijd
geniet de steun van het Noord-Zuid Comité en de gemeente Middelkerke.
Solidariteitsmaaltijd:
vrijdag 11 november vanaf 18 uur in De Zeekameel, Lombardsijdelaan 235,
Lombardsijde.
Fotos:
Helena Clybouw met de jonge Ismaila in de klas waar hij leert spreken met de
handen en luisteren met de ogen. Aansluitend: sfeerbeeld in Sambelkunda.
Reizen LAUWERS laat u nu al
genieten van uw volgende vakantie. Daarom staan in de komende dagen enkele
reisvoorstellingen met power-point op de agenda, aangevuld met alle mogelijk
informatie.
OOSTENDE - Van vrijdag 18 tot en met zondag 20 november
2011 verwelkomt het ACCES hotel te Oostende het Franse champagnehuis Emile
Leclère. Iedereen is van harte welkom om kennis te maken met deze jonge
wijnboeren. Een degusatienamiddag, een champagne menu en zelf een champagne
ontbijt behoren tot de verwennerijen.
Het viersterrenhotel ACCES hotel zet het eindejaar in
tijdens een onvervalst champagneweekend.Het Franse ambachtelijke huis
Emile Leclère laat de kust proeven van hun beste flessen en dit tijdens
de degustatienamiddag op zaterdag 19 november tussen 15 en 18 uur. Iedereen is van harte welkom, in de tot
champagnebar omgetoverde lounge van Acces Hotel, aan de Van Iseghemlaan. We
gingen ter plekke de wijngaarden en het domein bezoeken. We waren meteen
gewonnen voor de ambachtelijke charme die dit huis laat bewonderen, stelt
Peter Verdonck, directeur Acces Hotel, geflankeerd door manager Ann Coucke en
assistant-manager Ken De Busschere.
BIJPRATEN MET
CHAMPAGNE
Manager Ann Coucke is tevreden
met de realisatie: Als Oostendenaar, bedrijfsleider,
leverancier, hotelgast, sympathisant, levensgenieter is dit het ideale moment
om bij te praten na een drukke zomerperiode. Voor de culinaire liefhebbers
stelt het ACCES hotel haar gastronomisch
5 gangen champagne menu voor. Het diner dat doorgaat op zaterdag 19
november om 19u30 in het restaurant van het hotel wordt opgefleurd door live
muziek van Patrick Dupon. In samenwerking met beauty & wellness center
ORiant en chocolatier Kathy maakt elke gast die een champagnediner reserveert
en/of 4 flessen champagne aankoopt tijdens de degustatie kans op het winnen van een extra prijs. Of
men kan kiezen voor een uitgebreid ontbijtbuffet
met bubbels op zaterdag of zondagmorgen tussen 8 en 11 uur. Reserveren
voor het diner en ontbijt is nodig. Deelnemen aan de proeverij kan tegen de
prijs van 4 glaasjes aan 15 euro. Aanzitten aan het diner: 45 euro. Iedereen
welkom.
Champagne Emilie Leclerc in Acces Hotel, meer info: www.hotelacces.be
Bij de fotos:
Boven: KenDe
Busschere,Marie Leclerc, Ann Coucke en
Peter Verdonck op het domein Champagne Emile Leclerc, van de week in Epernay, op
zaterdag 19 november in Acces Hotel.
Onder: Peter Verdonck, Georges Keters, Ann Coucke, Wim
Verdonck, Frank Verdonck en Geert De Lombaerde proeven alvast de Champagne
Emilie Leclerc in de lounge van Acces Hotel.
Mooie kleur, verleidelijke geur
van plukverse aardbeien en of zwarte kersen, soms wat hout, na wat walsen wordt
het glas gevuld met fruit. De afdronk is hemels: gekonfijt fruit, een vleugje exotisch
hout en specerijen. Dit kan alleen maar een Charmes-Chambertin Grand Cru zijn, een
parel uit Bourgogne. In het Land van Herve kozen Roger Simul en Claudine Cupers
dezelfde naam voor hun hotel-restaurant. De gelijkenis is treffend: groots en
overheerlijk. Bestaat er een mooiere wijn, lacht Roger Simul, Meesterkok Orde
der 33 Meesterkoks van België.
Het is meteen duidelijk, hotel-restaurant Le
Charmes-Chambertin heeft zijn naam niet gestolen. Het kenmerkt de 53-jarige
joviale Roger Simul meteen zijn passie voor de wijnen. Een mooiere naam kon ik
niet indenken voor ons restaurant, oorspronkelijk een kleine boerderij gebouwd
in 1739 die in de loop der jaren tal van eigenaars kende. We kochten het en na
heel wat aanpassingswerken ontvingen we in 1988 onze eerste klanten.
CULINAIRE PAREL
Het echtpaar Roger Simul en Claudine Cupers bouwde hun
restaurant stilaan uit tot een van de meest gegeerde plaatsen in de regio. Het
Land van Herve had er meteen een nieuwe parel bij. Het hart van huis is goed
voor 34 zitjes, aansluitend een gezellig zaaltje voor familiefeestjes tot 50
plaatsen. Een ruime zaal met ruim honderd zitjes kan elke bijeenkomst,
trouwpartij of uitgebreid feest aan. Le Charmes-Chambertin staat open als
traiteurservice, zowel aan huis als in de salons van het restaurant. Een van de
grote specialiteiten van het huis zijn de recepties voor trouwers,
verjaardagen, productvoorstellingen, communiefeesten. Op de middag pakt Mesterkok
tijdens de week uit met een business- en zakenlunch.
WIJN & GERECHT
Zowel Meesterkok Roger Simul als gastvrouw Claudine
Cupers zijn autodidact en gepassioneerde levensgenieters, liefhebbers van het
goede leven en de goede keuken. Roger kiest uitsluitend voor
kwaliteitsproducten en heeft daarbij als zwak zijn wijnkelder. Hij is een
meester in het bereiden van schotels in functie van de wijn. Op die manier kan
men het best culinair genieten. Smaken verschillen maar een gerecht dat met de
passende wijn op tafel komt is hemels, zegt Roger Simul.
ORDE 33 MEESTERKOKS
Zijn kwaliteiten aan het fornuis ontgingen de culinaire
wereld niet. Hij is intussen al zowat 20 jaar Meesterkok Orde der 33
Meesterkoks van België, ex-voorzitter Jeunes Restaurateurs de Belgique, lid van
de Disciples dAuguste Escoffier Benelux, Les Etapes du bon Goût en de Chaine
des Rotisseurs. De Guide Jaguar kroonde hem in 2002 tot Beste Tafel en Beste
Wijnkaart van Luik. Het talent van Roger Simul ontgaat ook de culinaire gidsen
niet. Hij prijkt dan ook met 3 vorkjes in de Michelin, 14/20 in GaultMillau,
15/20 in Gastromania, 2 koksmutsen in Delta Gids en een 8/10 in Lemaire. Het succes
van de meester wordt extra ondersteund door het talent van Claudine Cupers in
de zaal. Met zoon Donovan is de toekomst alvast verzekerd.
TOPSCHOTELS
Tafelen in Le Charmes-Chambertin is een genot. Toppers op
de kaart zijn alvast Le Bonbon de foie gras doie au Maury, Filet de
Saint-Pierre poêlé, bouillon de volaille au fenouil et paprika, mousseline de
pourpier, Pigeonneau dAnjou, Gigotin dAgneau of een Baby-Homard au four.
Claudine Cupers zorgt voor passende wijn en sfeer.
HOTEL
Roger en Claudine Cupers openden in maart 2011 met LAmi
du Chambertin een kleinschalig romantisch hotel met zeven ruime luxueuze en
comfortabele kamers, uitgebouwd met de beste materialen. Alle bedden zijn
King-size en de badkamer met bad in inloopdouche is romantischer dan ooit. Een
droom.
ARRANGEMENT
Voor onze lezers wacht een uitgelezen Mid-week-arrangement:
maandag, donderdag of vrijdag: een overnachting in luxe kamer met ontbijt, huisaperitief,
4-gangenmenu, wijn, water en koffie: 225 euro voor 2 personen alles inbegrepen.
In de suite is dit 270 euro.
Uiteraard zijn er week-end arrangementen, gastronomische
weekends, wild-arrangementen en onder andere bijzonder voordelige prijzen voor
langer verblijf.
Benevens de delicatessen op
de kaart pakt Chef Koenraad Steenkiste in de maand november uit met een
succulent menu rond de wijnen Château Montdoyen (menu voor het ganse tafel).
Menu
Aperitief Marquis de Montdoyen, Bergerac Sec, 2009
Assortimentje
van zeevruchten als opener
Pastei
van zalm uit de baai van Cherbourg, lichtjes gerookt slaatje van veldsalade,
hoorn des overvloeds en tuinkruidensausChâteau
Montdoyen, Bergerac Sec, cuvée Ainsi soit-il 2009
Sint-Jacobsnoot
uit Dieppe, teppan gebakken, Granny Schmit en kokosmelk, Madrascurry, Brussels
lof
Château Montdoyen, Bergerac Sec, cuvée Divine Miséricorde 2008
Hazencivet
Royal Ostend Queen, eendenlever uit Bekegem en vossebessen
Château Montdoyen, Côtes de Bergerac Rouge, cuvée Tout
Simplement 2005
Geitenkaas
Saint Maure Cendré op toast, enkele jonge blaadjes
Château Montdoyen, Bergerac Sec, cuvée Ainsi soit-iol 2009
IJs
met Poire William, Doyenné peer met amandelcrumble
Château Montdoyen, Monbazillac, cuvée Ainsi soit-il 2009
3
schotels 50 euro wijnen Montdoyen inbegrepen: 75 euro
4
schotels 60 euro wijnen Montdoyen inbegrepen: 90 euro
5
schotels 70 euro wijnen Montdoyen inbegrepen: 110 euro
OOSTENDE
FAG Creative Foods gespecialiseerd
in het produceren en importeren van fijne voedingswaren brengt drie nieuwe
delicatessen op de Belgische markt: Cinco Jotas ham, Pescaviar parels en FAG
mousses. Het Oostendse familiebedrijf exporteert
niet alleen eigen producten naar alle hoeken van Europa, maar gaat tijdens haar
exportreizen ook op zoek naar lekkere, innovatieve topproducten om in België en
Luxemburg te verdelen. Met de feestdagen voor de deur pakt FAG Creative Foods
uit met drie nieuwe delicatessen: Cinco Jotas ham, Pescaviar parels en
FAG-mousses. Deze zijn sinds kort in de detailhandel te bekomen en bekoren
intussen zowel de grote chefs, de hobbykoks en zij die graag kokkerellen,
stelt Jos Ghesquière, zaakvoerder FAG Creative Foods, in de salons Agua Del Mar
in het Oostendse kursaal.
CINCO JOTAS HAM
Magali
Caigrec uit Jabugo, Huelva, Andalousië stelde, geflankeerd door Jos Ghesquière,
de Cinco Jotas ham voor: Dit is de top van de top. Er zijn slechts drie
bedrijven in Spanje die een Iberische ham produceren van dit niveau. In dit
rijtje werd alleen de Cinco Jotas bekroond met een Crystal Taste Award, de
hoogste erkenning voor een langdurig bewijs van excellente smaak. De ham wordt
dan ook met heel veel zorg, ervaring en geduld gemaakt van de beste Iberische
varkens uit de Jabugo-streek. De ham ligt sinds kort in de rekken bij
Delhaize. Omwille hun inzet om de Cinco Jotas ham als eerste in de regio op de
kaart te zetten werden de exploitanten van Agua Del Mar Patrick Mukabucyana en Jacques
Vangu opgenomen als Ambassadeur van de Cinco Jota ham.
De
Cinco Jotas varkens worden onder toezicht van een Maestro Jamonero artisanaal
en gezond gekweekt in de Jabugo-streek op weidse velden. Ze lopen er vrij rond
en gedurende 3 maanden eten ze eikels. Veel geduld, ervaring en tijd resulteren
uiteindelijk in de beste ham ter wereld. Een intens aroma van bloemen, wilde
planten, noten en suiker in combinatie met een mooie, marmeren structuur en een
roze, mahonierode kleur.
PESCAVIA PARELS
Voor
wie van het decoratieve design van viseitjes houdt, maar graag andere smaken
uitprobeert, zijn er de parels van Pescaviar. Het Spaanse bedrijf Pescaviar
levert culinaire juweeltjes af in de vorm van verfijnde parels: hartige haring-
en truffelparels en fruitige cocktailparels in vijf verschillende smaken.
Ideaal om hapjes, voorgerechten, hoofdgerechten en desserts lekker op te
smukken.
De
Arënkha-parels zijn gemaakt van wilde haring. Ze hebben een verfijnde,
nootachtige smaak met een intens rokerig aroma. Dit unieke, veelzijdige
visproduct past zowel bij koude als bij warme gerechten. Een originele touch
voor slaatjes en voorgerechten, een meerwaarde voor pasta- en visschotels.
Pescaviar
ontwikkelde ook een nieuwe manier om truffels te proeven: truffelparels,
gemaakt van zwarte truffels. Deze Trufka-parels hebben niet alleen een intense
truffelsmaak, ze zien er ook heel verfijnd uit. Bovendien bevatten ze geen
kleur- of smaakstoffen. Trufka, het beste van de twee: zwarte truffelsmaak in
kaviaar-vorm.
Naast
hartige parels, ontwikkelde Pescaviar ook een verrassend gamma van
cocktailparels. Vijf natuurlijke smaken zorgen met hun vloeibare vulling
voor een ware smaakexplosie in je mond. Ideaal voor in cocktails, desserts maar
ook warme gerechten. Er is keuze tussen Lemon&Pepper, Strawberry,
Apple&Ginger, Vinegar&Shallot en Lime&Lemon. Mooi als versiering,
uniek als smaakervaring.
FAG MOUSSES
Met
de grootste zorg en volgens oude familierecepten produceert FAG Creative Foods
verfijnde mousses van topkwaliteit. Er zijn tien verschillende smaken te
verkrijgen waaronder twee vegetarische in handige spuitzakken die nu ook
rechtop kunnen staan. Deze spuitklare mousses geven, zonder morsen en knoeien,
al je gerechten een extra duwtje in de culinaire richting. Gedaan met knoeien
om alles mooi in en uit de spuitzak te krijgen. De easy to use mousses zitten gewoon spuitklaar in een mooi
gepresenteerde, gebruiksvriendelijke zak. Deze spuitzak is een hygiënische
vacuümverpakking die na gebruik kan worden weggegooid. De vervelende klus om
spuitzakken uit te wassen is dus voorgoed verleden tijd. De mousses kunnen
worden gebruikt bij hapjes, voorgerechten en hoofdgerechten. Toastjes,
uitgeholde groenten en andere producten zijn snel, makkelijk en smakelijk te
vullen met een mooi spuitmotiefje. Ook bij voor- en hoofdgerechten zijn de
mousses heel geschikt als lekkere decoratie. Ze kunnen trouwens behalve de eendenmousse
worden opgewarmd. Het aanbod van mousses bestaat momenteel uit tien smaken,
waarvan twee vegetarische: eend, ham,
gevogelte, krab, zalm, forel, roomkaas met haringparels, Breydelham, en voor de
vegetariërs broccoli en groenten.
Met de boekenbeurs in zicht is
het eens te meer duidelijk: kookboeken swingen vandaag de pan uit. Fervente
lezers willen evenwel ook graag iets anders op de leestafel. Vandaar dat we
onze liefhebbers van Gastronomie & Toerisme ook laten proeven van de nieuwe
boeken die naast het overweldigend aanbod van kookboeken op de boekenplank
een plaatsje verdienen. Thrillers, natuur, naslagwerken en onder andere een
streepje geschiedenis is hier dan ook nooit ver weg. De werken zijn te bekomen
in de betere boekhandel.
PIEMONTE naar ieders smaak
Gido Van Imschoot
Davidsfonds
Uitgeverij
Auteur Gido Van Imschoot is hier nog maar eens in zijn
sas. Met Piemonte, naar ieders smaak legt hij hier een werk op tafel dat het
geheim van cultuur, natuur, wijn en gastronomie uit Piemonte bloot legt. Als
voorzitter van de Vereniging Vlaamse Sommeliers in opvolging van stichter en
groot bezieler Guy Van Neste is Gido Van Imschoot al jaar en dag bezeten door
wijn en gastronomie. Samen met fotograag Andrex Verschetze doorkruiste hij
Piemonte op zoek naar de mooiste plaatsjes en uiteraard de mooiste flessen. Het
is je meteen duidelijk, in het noordwesten van Italië proef je de Barolo en de
truffels al van op afstand.Voeg daarbij
de immense schoonheid van de tientallen kleine onooglijke dorpjes en je weet
meteen dat je trip in Piemonte een plezier wordt. Niet allen inzake gastronomie
maar tegelijk omtrent natuur. Gido Van Imschoot zoekt geenszins de platgelopen
paden op en concentreert zich graag op het nog ongerepte.De schitterende fotos van Andrew Verschetze
zorgen voor de rest.
DAVIDSFONDS Uitgeverij 32,50 euro.
SOLO
Pieter Aspe
Manteau
De boeken van Pieter Aspe hoeven al lang geen betoog
meer.De pers is het er helemaal over
eens: dit is de meeste gelezen misdaadauteur in Vlaanderen en Nederland. Hij
debuteerde in 1995 met Het vierkant vande wraak, met hoofdinspecteur Van In
als hoofdpersonage. In dit zijn zowat 30ste boek gooit Aspe het met SOLO over een andere boeg en laat je van
meet af aan kennis maken met de dader, daar waar de auteur de dader normaliter
pas ontmaskert op de voorlaatste pagina. Het boek sleept je mee naar de
politiek en de communautaire toestanden, vaten vol intriges. Hoofdinspecteur
Pieter Van In krijgt kop noch staart aan enkele brutale moorden, op
verschillende wijze uitgevoerd. Politici worden ongerust. Van In wordt stiekem
van het onderzoek gehaald ten voordele van een omhooggevallen dame die
meentPieter de loef af te steken, maar
haalt wat dacht u uiteindelijk toch zijn slag thuis. Eens te meer een
verrassende Aspe die geen enkele liefhebber van het genre mag missen.
Manteau: paperback 21,95 euro.
VERZWIJG MIJ MIET
Piet Baete
Manteau
Het is onmiddellijk duidelijk, na zijn Dromen van de dood en Poker haalde auteur Piet Baete met zijn Wacht maar tot ik wakker wordt alle
aandacht op zich. Met zijn nieuwe thriller Verzwijg
me niet gaat Piet nog een stukje verder en verbaast ons opnieuw. Een
decadent tuinfeestje in Knokke-Heist heeft dramatische gevolgen. Gert-Jan,
Louis, Vic en Simon zijn twintigers en al jarenlang vrienden. Als ongewenste
gasten bezoeken ze een verjaardagsfeestje bij de steenrijke ne machtige familie
De Greve in het mondaine Zoute. Vic ontmoet er zijn ex-vriendin Charlotte en vervaart
een enorm gevoel van spijt. Hij wil haar terugwinnen. Kost wat kost. Intussen
probeert hoofdinspecteur Briek Meulders zijn leven opnieuw op de rails te
krijgen, nadat hij zes maanden geschorst werd. De ambitieuze David Kamp zit nu
op zijn plaats en dat zint hem geenszins. Wanneer een lijk wordt gevonden trekt
Kamp er als eerst op uit. De poppen gaan meteen aan het dansen. De rest laat
zich raden: dit is opnieuw een vlot geschreven thriller van een van de meest
beloftevolle auteurs van uitgeverij Manteau.
Manteau: paperback 392 pg.19,95 euro.
Nog een koekje ?
Florentines, Brugse achtjes, kattentongen, pain à la grèque, bokkenpootjes, wie heeft er geen heimwee naar de koekentrommel van groomoeder? Gelukkig zijn de lekkernijen niet verdwenen en met Robert Declerck en Margit Sarbogardi aan de stoof is het een pretje om nog eens te genieten van al dat lekkers uit die goede oude tijd. In Nog een koekje verneem je alles wat je wilt weten over de bereidingen van deze heerlijke craties.
Davidsfonds Uitgeverij: 24,95 euro
GASTROJARGON
Rita De Sutter & Roger Van Meerbeeck
Iedereen op restaurantbezoek
of bij het consulteren van een kookboek heeft het wel eens meegemaakt: je
begrijpt de culinaire termen niet of bij het bekijken van de menu weet je soms
niet eens wat je straks op je bord krijgt. Daar komt met het boek GastroJargon
verandering in. Rita De Sutter en Roger Van Meerbeeck uit Oostende werkten zes
jaar aan hun boek. Een werkstuk dat elke gastronoom in zijn bezit wil hebben.
Als fervente restaurantbezoekers werd het op een dag niet
iets te veel voor het echtpaar Roger Van Meerbeeck en Rita De Sutter,
respectievelijk vertaler en uitgever van economische werken. Omdat het een
steeds weerkerende doorn in ons oog was, om als vertaler bij een
restaurantbezoek of het naslaan van een kookboek, telkens her en der op foute
vertalingen en onjuiste culinaire termen te stuitten, besloten we dan maar van
zelf een culinair vakwoordenboek te maken. Uiteraard zijn er tal van
uitstekende woordenboeken, helaas deze zijn veel minder geschiktop het culinaire vlak waar keukentermen toch
een apart gegeven zijn. Er bleef dus maar één enkele optie over: zelf aan de
slag en een eigen culinaire woordenboek maken. We hebben er samen zes jaar aan
gewerkt, vertellen de auteurs, duidelijk tevreden met hun werk.
Het boekwerk is opgemaakt in twee delen. Het eerste deel
als ingangstaal enerzijds het Frans met vertaling naar het Nederlands en Engels
en in het tweede deel anderzijds het Nederlands als ingangstaal met vertaling
naar het Frans en het Engels, vertelt talenknobbel Roger Van Meerbeeck.
Het is duidelijk, GastroJargon is een boek dat elke
professioneel, amateurkok, zaalmeester en onder andere de sommelier binnen
handbereik wil. Het kost 59,95 euro en is te bestellen bij de auteurs Roger Van
Meerbeeck en Rita De Sutter, Van Iseghemlaan 123/7, 8400 Oostende, gsm 0495 21
14 66. Meer info: www.dicomenu.com
en rvm@dicomenu.com
Een ideaal eindejaarsgeschenk voor eenieder die met koken
en gastronomie begaan is.
De
historische stad York maakt zich op om vanaf eind november de titel van kerstmishoofdstad
van Groot-Brittannië alle eer aan te doen.
Vanaf
donderdag 17 november gaat in York de kerstverlichting aan. St. Nicholas Fayre
(24-27 november) is een populaire kerstmarkt waarop de deelnemers uitsluitend
producten uit Yorkshire te koop aanbieden.
De
gewone Christmas Fayre loopt van 3 tot 18 december en van 1 tot 18 december
staat op
St. Sampsons Square de Made in Yorkshire Christmas
Market. Op 10 & 11 december is The Quarter (de buurt tussen Swinegate, Back
Swinegate en Grape Lane) het decor voor Festival of Angels. Op 21
december wordt daar een boerenmarkt in kerstmisstijl gehouden.
X-MAS CAROLS
En
overal wordt muziek gemaakt: in straten en op pleinen, in historische gebouwen
en musea. Wie houdt van traditionele Christmas carols, moet van 6 tot en met 10
december en op 13 december zeker eens langsgaan in het York Castle Museum.
Voor
alle informatie over de kerstsfeer in York: www.visityork.org/christmas
P&O FERRIES
P&O
Ferries is uw uitgelezen partner voor een dagje (of meer) kerstmissfeer in
York. Een minicruise uit Zeebrugge kan al vanaf 69 euro per persoon. Na de
nachtelijke overtocht naar Hull in een comfortabele cabine op de Pride of York
of de Pride of Bruges brengt een bus u naar York voor een hele dag
kerstmissfeer. In de late namiddag wordt u teruggebracht naar Hull, voor de
terugvaart naar Zeebrugge. Wie liever met de eigen auto naar York rijdt, wint
wat tijd en hoeft GEEN MEERPRIJS te
betalen om zijn voertuig mee te nemen.
Voor
alle informatie en boekingen: www.poferries.be of telefoon 070/70 77 71.
ACCES Hotel Oostende pakt uit met een super promotie.
Reserveer nu uw kamer met ontbijt voor TWEE nachten tussen zondag 6 en
donderdag 10 november en betaal slechts 30 euro per persoon per nacht.
Reserveer nu op 059 80 40 82 of mail gewoon naar info@hotelacces.be en je verwent jezelf
met een gezellig verblijf in Oostende. Wandelen en genieten is drie dagen (2
nachten) de boodschap.
Deze actie is niet cumuleerbaar met andere promoties of
arrangement of reeds geboekte reservatie.
Neem
ook een kijkje op onze www.hotelacces.be
voor de winterse arrangementen om en rond het
Verassend
Maritiem Nieuwpoort 2011 is een succes zonder voorgaande. Men kon er drie dagen
lang op de koppen lopen.
De goede
samenwerking tussen Nieuwpoort International Boatshow, La Bouée Bleue en
Klassieke Schepen Nieuwpoort maakten er een topevenement van. Toerismeschepen
Greet Ardies-Vycke, geflankeerd door Visserijschepen Kris Vandecasteele kijkt
er tevreden op terug. Kapitein Roger Linthout was de koning te rijk. Het is
een formidabel succes. Ik ben dan ook de gelukkigste man in de wereld, vandaag,
stelde Roger die meer dan dertig klassieke schepen naar de pontons haalde. Ook
de oesterbeurs gooide grote ogen, met La Bouée Bleue uit Duinkerke als
trekpleister. Een sfeerbeeld is hier dan ook op zijn plaats.
Wie het
tot vandaag miste, kan zondag 23 oktober nog van 10 tot 17 uur terecht om en rond
de Nieuwpoortse Vismijn.
52 Ambachtelijke Champagnehuizen onder één dak in Epernay
C Comme Champagne
Op stap in de Champagnestreek om en rond Reims en Epernay
is het voor de kenner al een hele klus om wegwijs te geraken uit de honderden
Champagnehuizen, laat staan voor de leek die zijn eerste pasjes zet in de
wijngaarden op de flanken van Damery, Bouzy, Avize, Vertus, Hautvillers, Ay en
onder andere Dizy en Champillon. Geen nood, daar is met de komst van C Comme
Champagne een oplossing aan gekomen.
Frédéric Dricot, naar eigen zeggen gek van en geboren in
de Champagne, bouwde in de rue Gambetta 8 in Epernay een gigantische
Champagnebar met kelder. Hiermee is het zoekwerk naar klasrijke ambachtelijke
en betaalbare Champagne meteen al een flink stuk ingekort. In de gezellig
opgestelde kelder vindt men om en bij de vijftig diverse wijnbouwers die elk
onder een identiek profiel zichzelf en hun producten voorstellen, knap
ingedeeld in regios met daarbij het Massief van Saint-Thierry, het dal van de
Ardre, de Montagne de Reims, het Marnedal dat de regio om en rond Epernay in al
zijn glorie laat bewonderen en de Côte des Blancs, de bakermat van de
Chardonnay en goed voor een flink stuk geschiedenis om en rond de heuvels van
Sézannais, samen goed voor een virtueleChampagneroute.
THEMAPROEVERIJ
Deze gebieden zijn makkelijk met de wagen te vinden en
vlot te ontdekken via de Champagneroute, goed voor samen ruim 320 km, route
waar de Champagnebouwers je met open armen ontvangen. Wie evenwel niet direct
huis is in de heerlijke en bijzonder soms ingewikkelde materie die de Champagne
is, krijgt van Monsieur Frédéric in zijn C Comme Champagne bij een zowat twee
uur durende uitgebreide degustatie vlot het ABC van dit goddelijke vocht onder
de knie. Hier is Monsieur Frédéric op zijn best. Elke week zet hij bij zes
huizen in de kijker. Bij ons geen grote merken of coöperatieven, wel
champagneboeren met eigen wijngaarden en die zelf hun Champagne maken, zegt
Frédéric Dricot met brede glimlach die met zwier uitpakt met wat hij noemt een
Themaproeverij. Hier komt één van de regios aan bod in al zijn facetten.
Vandaag zijn het de Champagnes uit de Marne, volgende week een Côte des Blancs
of de regio rond het massief van Saint-Thierry.
COUP DE COEUR
Eenmaal aan de proeverij is Monsieur Frédéric niet meer
te stoppen. Een bos van glazen wordt gevuld met zes verschillende Champagnes
(Chardonnay, Pinot Noir, Pinot Meunier, een blend van 3 cépages, Rosé en als
klap op de vuurpijl de Coup de Coeur) zodat men in luttele tijd de
verschillende types van Champagne leert kennen en genieten. Dat alles in een
bijzonder gemoedelijke sfeer.
CHAMPAGNEBAR
Voor wie het niet zo uitgebreid wil kan best genieten van
een degustatie per glas. Ook hier legt Monsieur Frédéric je van naaldje tot
draadje de geheimen van de bubbels met veel genoegen bloot. Naderhand staat de
kelder klaar voor een vrijblijvend bezoek. Alle flessen kunnen ter plekke
gekocht worden aan dezelfde prijs die de wijnbouwer op zijn domein vraagt. Het
laat zich raden dat dit fenomeen welke C Comme Champagne te weeg brengt een
ideale opener is voor elke bezoek aan de Champagnestreek in het algemeen, aan
Epernay in het algemeen.
ABC CHAMPAGNE
Kenners zijn vertrouwd met de technische begrippen binnen
het bubbelende Champagnewereldje. Voor wie minder goochelt met deze termen,
hierbij alvast een geheugensteuntje met enkele weetjes.
·Champagne wordt gemaakt van drie
druivensoorten: de witte Chardonnay, de blauwe pinot Noir en de Pinot Meunier.
·Extra Brut (of: non dosé) weinig suiker (van
0 tot 15 g/liter)
·Brut: iets meer suiker (minder dan 15
g/liter)
·Demi-sec: (van 33 tot 50 g/liter)
·Doux (meer dan 50 g/liter)
·Milésimé: Champagne gemaakt uit druiven van
één enkel oogstjaar het jaar staat steeds op het etiket vermeld. Uiteraard de
beste Champagne.
·Non-milésimé: Champagne zonder jaartal op het
etiket en is steeds een blend (mengeling) van verschillende jaargangen.
·Wit of Rosé: is steeds gemaakt van de drie
gekende druivensoorten.Uitzondering: de
Blanc de Blancs die is uitsluitend gemaakt met 100% Chardonnay en de Blanc de
Noirs (witte Champagne gemaakt van blauwe druiven). De Rosé-Champagne is
dezelfde als de witte maar krijgt zijn kleur door toevoeging van een beetje
rode wijn. De Champagnestreek is de enige regio waar dit proces mag toegepast worden.
Rosé-wijn is dus geen mengeling van wit met een beetje rood.
Wijnliefhebbers
aan het feest in Paleis 3 in Brussels Expo
Frankrijk
gastland op MEGAVINO
De
wijnliefhebbers zijn weer aan het feest en kijken alvast uit naar de 13de
editie van « hun » wijnfeest MEGAVINO. Dit jaar groter dan groot met
ruim 10.000 m² tentoonstellingsruimte, 300 exposanten uit 28 verschillende
landen en meer dan 10.000 wijnen die ter plaatse kunnen geproefd en gekocht
worden. Een unicum, getekend Alain Bloeykens.
Het zal de wijnliefhebber al meteen opgevallen zijn,
MEGAVINO staat ook dit jaar in het teken van de zuiderburen. Voor de derde keer
op rij krijgt Frankrijk alle ogen op zich. En dat is heus geen toeval. Want na jaren van opvallende afwezigheid maakte Frankrijk zijn come back
op MEGAVINO in 2008. En met succes zodat de organisatoren
besloten om voor de volgende edities een heuse Franse trilogie te plannen. En
die kwam er ook met Bordeaux in 2009 en de Languedoc in 2010 als blikvangers. Een
tiercé die dit jaar in grandeur wordt
afgesloten met Frankrijk in zijn totaliteit als gastland. Een tot de
verbeelding sprekend en centraal gesitueerd paviljoen, dat zal plaats bieden
aan quasi alle Franse wijnregios.Producenten en invoerders verenigd per regio, van grote en gereputeerde
huizen tot gepassioneerde, weliswaar kleinschalige, artisinale wijnbouwers.
BELGISCHE WIJNBOUWERS IN FRANKRIJK
Eén van de blikvangers wordt ongetwijfeld het paviljoen
van de Belgische wijnbouwers in Frankrijk, landgenoten uit de vier uithoeken
van Frankrijk, die hun droom wisten waar te maken met de aankoop van een
wijndomein, hier verenigd op één centrale plaats om u hun wijnen te laten
ontdekken.
Maar ook nieuwe Franse regios maken voor het eerst hun
opwachting: de Beaujolais bijvoorbeeld dat uitpakt met zijn tien crus in de
voortreffelijke jaargangen 2009 en 2010, de Côtes de Castillon, een voor velen
nog maar weinig gekend stukje Bordeaux, en wat te denken van pakweg de Coteaux
de Varois of zelfs de Auvergne.
VEELZIJDIG FRANKRIJK
En net als de voorbije edities wordt het Frans paviljoen
opgeluisterd met tal van uiteenlopende activiteiten: van themaproeverijen en
workshops tot aandacht voor gastronomie, toerisme en cultuur. Of hoe Frankrijk
ook dit jaar bijzonder veelzijdig uit de hoek komt!
VEEL NIEUWS
Naast dat
alles is er heel veel nieuws te zien op MEGAVINO 2010, een trend die zich al
een paar jaren doorzet. Megavino wordt én overzichtelijker én aantrekkelijker. Steeds meer landen en regios verenigen
zich op stijlvolle paviljoen en hun aantal neemt almaar toe.
De klassiekerszijn opnieuw trouw van de
partij. Spanje
bijvoorbeeld, dat dit jaar uitpakt met een volledig nieuw paviljoen.
Oogverblindend, modern en vooral uitnodigend. Uiteraard ook weer van de partij Chili,
Duitsland, Oostenrijk, Bulgarije, Californië, Argentinië, Australië,
Zuid-Afrika en Italië. Vooral deze laatste is dit jaar massaal aanwezig en
wordt na Frankrijk het tweede grootste land op Megavino. Sicilië verdubbelt met
een oogstrelend paviljoen en niet minder dan 27 producenten zijn oppervlakte en
wordt veruit de grootste Italiaanse wijnregio, maar ook Aosta, de bubbels uit
Asti, Piëmonte, Puglia en Toscane
tekenen present.
En dan zijn er
uiteraard ook de debutanten: het kleine
Luxemburg bijvoorbeeld, o zo dicht bij maar nog vaak miskend niettegenstaande
hun ronduit knappe witte wijnen en Crémants. Meer exotisch getint en ook al
nieuw is het paviljoen van Brazilië. Samba op de stand in het gezelschap van de
beste wijnbouwers. En wat te denken van nieuwkomers als de New York Estates
wines, delegaties uit Roemenië, Mexico, Patagonië tot zelfs Peru!
Tel daarbij
nog meer dan 50 verschillende proeverijen, workshops en demos, die je gratis
in één van de 4 animatiezalen kunt bijwonen en je begrijpt dat Megavino zich
meer dan ooit weet te profileren als het meest verscheiden wijnevent in ons
land.
MEGASPIRITS
Twee jaar
terug voor het eerst op de beursvloer: Megaspirits
of het kleine broertje van Megavino. En met succes want dit paviljoen van
geestrijke dranken wordt dit jaar gevoelig uitgebreid en zal zon 150m2 voor
zn rekening nemen. Whisky is met tal producenten heel sterk vertegenwooridgd maar ook de
wijnafgeleiden worden niet vergeten. Denk maar aan cognac, armagnac, grappa,
marc of andere destillaten. Wie meer de exotische toer op wil vindt zeker zijn
gading in alcoholen als rum, tequila, wodka en uiteraard diverse cocktails. En
helemaal nieuw dit jaar zijn de aanwezigheid van de beste Japanse distillaten.
PRAKTISCH
Megavino 2011
zaterdag 21 tot en met maandag 24 oktober
in Paleis 3, Brussels Expo.
Openingsuren :
Vrijdag 21 oktober van 18 tot 23
uur.
Zaterdag 22 oktober van 12 tot 20
uur.
Zondag 23 oktober van 10 tot 19 uur.
Maandag 24 oktober van 10 tot 18 uur.
Toegang : 10 euro, degustatieglas
en beursplan inbegrepen