GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
29-05-2008
Magazine Gastronomie & Toerisme
Magazine Gastronomie & Toerisme
Het nieuwe nummer van het Magazine Gastronomie & Toerisme is uit met daarin reisreportages over The Gambia met het gloednieuwe Sheraton 5-sterrenhotel in Brufut, Brest 2008 en onder andere Rouen Armada, alles over cruises met Toffe Tours en uiteraard leuke verblijven en gastronomische troeven in de hotels Croonhof Veurne, Steigenberger Hotel Bad Homburg, Andromeda Hotel en restaurant Gloria in Oostende, La Gourmandine in Nassogne, Hotel Le Petit France in Straatsburg, Thermae Palace Oostende, Ferme Château Le Duc in Ucimont en Le Fief de Liboichant in Alle-sur-Semois. Zowat alle reportages die u hier op deze blog vindt worden uitgebreid gegeven in het Magazine Gastronomie & Toerisme. Dat en nog veel meer, straks vanaf maandag 2 juni. Het nummer ligt gratis in de bijzonderste kantoren voor toerisme aan de kust of wordt bij u thuis bezorgt via abonnement tegen de prijs van 20 euro per jaar, goed voor 5 nummers. Over te maken op het rekeningnummer 000-0483943-10 van de vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Middelkerke-Westende.
Hostellerie Croonhof in Veurne is 25 jaar jong. In die vijfentwintig jaar heeft het echtpaar Christian en Gina Melis-Davi zich tijd noch moeite getroost om Veurne en de Westhoek op de gastronomische kaart te zetten, streekproducten op kop. Christian Melis staat tegelijk liefst 35 jaar aan het fornuis en leidt vandaag met vaste hand het familiebedrijf dat het intussen Croonhof is geworden.
Intussen staat ook zoon Laurent aan het fornuis en is het motto Lekker Culinair Genieten dan ook elke dag aan de orde. Om die 25ste verjaardag nog extra in de kijker te stellen pakt Hostellerie Croonhof van dinsdag tot en met zaterdag uit met een uitgelezen LUNCH aan 24 euro. We willen hiermee aantonen dat lekker lunchen helemaal niet duur hoeft te zijn. We houden het bij dagverse producten zodat we steeds kunnen inspelen op het marktaanbod en seizoensgebonden streekproducten, stelt Christian Melis, geflankeerd door gastvrouw Gina Davi en chef Laurent.
LUNCH
Week van dinsdag 27 mei tot en met zaterdag 31 mei
Asperges op Vlaamse wijze
Asperges à la Flamande -
Konijn met pruimen en kriekbier
Lapin à la kriek et pruneaux
-
Koffie met versnaperingen Café et mignardises
Prijs:24 euro
°
Drie glazen passende wijn: + 12 euro.
·Het LUNCH menu wordt elke dag van dinsdag tot zaterdag geserveerd en verandert uiteraard elke week.
·Ontdek andere aanbiedingen op onze website.
·Wijnbar staat open voor gezellige babbel of zakelijke gesprekken.
·Geen parkeerproblemen er is een gesloten privé parking.
·Specifieke zakenlunches of vergaderingen kunnen steeds besproken worden.
Mukuzani, Tsinandali, Saperavi, het zijn slechts drie parels uit het rijke aanbod van de Georgische wijngiganten Teliani Valley, Madliani en Badagoni. Zo goed als niet gekend in onze regio, maar niettemin schatjes in het glas. Met Gulnara Gulie Managadze als gids trokken we door Georgië en genoten er niet alleen van de Georgische gastvrijheid, maar tegelijk van de rijkdom inzake wijn, heerlijkheden uit een bijna vergeten wijnland.
Geprangd tussen Rusland en de Kaukasus en de Kaspische Zee enerzijds, de Zwarte Zee, Turkije, Armenië en Azerbeidzjan anderzijds, ligt Georgië, twee maal zo groot als België en goed voor 4,5 miljoen inwoners. Onbekend is onbemind en toch is dit land samen met Syrië de bakermat van de wijn. Geen enkel land ter wereld heeft zon wijntraditie van liefst 8.000 jaar.Het klimaat, de ruim 500 druivensoorten en de verschillende vruchtbare bodemsoorten zorgen er al eeuwen voor grote wijnen. Waar hun buren de wijnbouw al lang vergeten zijn, bleven de Georgiërs rustig verder werken. Traditioneel werden (worden) de wijnen in grote aarden kruiken, amforas (kvevris) bewaard. Voor de export maken de kruiken plaats voor inox en eiken vaten. Georgiërs zijn knappe leerlingen wat zich ook in de wijnbouw vertaalt, vandaag uitgerust met de modernste technieken. Inzake de wetgeving op de kwaliteit is Georgië officieel erkend door de Europese Unie en zijn de controles extra streng. De kwaliteit is hier dan ook van hoog niveau. De export naar Europa opent perspectieven wat leidt tot uitbreiding en vervolmaking.
BADAGONI
Gesticht in 2002 weet de gloednieuwe Badagoni Wine Company de 6.000 jaar oude traditie uit Village Zemo Khodasheni in de regio Kakheti uit te dragen als een van de beste Georgische wijnen. Zaza Makharadze is hier een van de grote bezielers en laat niets aan het toeval over om Badagoni gesteund uit Italiaanse hoek naar wijd en zijd uit te dragen. Met zijn Badagoni Tour brengt hij de toeristen naar de mooiste hoekjes van Georgië.
In het glas is het vooral genieten van de Badagoni Kakhetian Noble, Badagoni Mukuzani, Badagoni Akhasheni (half-zoet rood!), Badagoni Manavi, Badagoni Mtsvane, Badagoni Tsinandali en onder andere de Badagoni Saperavi. Een bezoekje aan de wijnkelders van het Alaverdi klooster, waar de wijnen op de aloude ambachtelijke wijze worden gemaakt, is een must. Schitterend gewoon.
MADLIANI
Nieuw als uitvoerder dan is ook de Kvareli Wine Company die met Giorgi Akhaladze en Paata Archvadze de Madlinani wijnen sinds vorig jaar op de markt brengt. Onder het motto Lets be good and together willen Giorgi en Paata de wijnen uit Kvareli, gelegen in het hartje van de Kakheti regio, wereldwijd promoten. Uit een 40 ha grote wijngaard worden twaalf wijntypes gemaakt, rood, wit, sec, demi-sec, zoet en halfzoet.
Madliani in Georgië betekend gezegend wat zich ter plekke dan ook graag laat proeven als Madliani Gvino, gezegende wijn.
Toppers uit het rijke gamma zijn zonder meer de Madliani Saperavi, de Madliani Golden Kakhuri, de Madliani Kindzmarauli en de Madliani Alazani Valley, wijnen waarvoor momenteel nieuwe speciaal herkenbare flessen gemaakt worden voor de Europese markt. Straks ook in België te verkijgen.
TELIANI VALLEY
Absolute topper is wellicht de Telliani Valley, wijnmaker die sinds 1997 de Georgische traditie verder zet en deze klasrijk in het glad doet belanden. CEO Archil Gegenava, commercieel directeur Shota Khobelia en sales & marketing manager Kristina Nachkebia laten niets aan het toeval over om van Teliani Valley de nummer één te maken. Oenoloog George Dakishvill zorgt ervoor dat de meer dan honderd jaar oude wijngaard elk jaar weer de beste druiven levert. De pareltjes van het huis zijn ook sterk gewild en zijn in België al flink te genieten. Heerlijk zijn vooral de Teliani Valley Saperavi, Mukuzani en Napareuli, droge rode parels in het glas. Wit scoort uitstekend met de Tsinandali, Manavi en Napareuli. Ook hier produceert Telliani Valley de bij ons minder gekende half droge rode wijnen met de Akhasheni, Mazani Valley en Pirosmani. Het is duidelijk, deze Georgische wijnen zijn stuk voor stuk een unieke bloemlezing van Georgische traditie en Europese deskundigheid.
N&G WIJNEN
Deze waaier van Georgische wijnen zijn in onze regio te bekomen bij Gulnara Gulie Managadze, tolk Russich-Nederlands en gek van Georgisch fraais in het glas. Zij zorgt metN&G Wijnen dat intussen al heel wat restaurants in onze regio kunnen genieten van deze heerlijke flessen.
Wie de wijnen van het huis Badagoni wil proeven, kan contact nemen met Levan Kavelashvili, verdeler in België, AISI Group, Jourdanstraat 12, 1060 Brussel, tel. 02-539 48 18 of gsm 0484 18 37 30 en www.badagoni.ge
Natuurschoon, wijn en gastvrijheid grootste troeven
Georgië parel aan de Kaukasus
Wie wil proeven van een ongerepte natuur, een onbeschrijflijk mooie natuur, muziek, gastvrij gezelschap en een mooi glas wijn, vindt dit alles in Georgië, de voormalige deelrepubliek van Rusland, sinds 1991 onafhankelijk en een toeristische trekpleister met grote toekomst.
Georgië is zonder twijfel het land met de meeste tegenstellingen. Het telt diverse van elkaar verschillende regios. In het westen, dat aan de Zwarte Zee ligt, krijgen we afwisselend brede en smalle valleien dat rond de Rioni zorgt voor de vruchtbaarste en dichtstbevolkte streek van Georgië. De Kaukasus beschermt deze vlakten tegen de ijzig koude noordenwinden uit Rusland en trekt zich door tot het oosten, richting Azerbeidzjan. Het subtropisch klimaat in het westen zorgt voor warme zomers en zachte winters in de valleien, kouder uiteraard in de bergen. Het microklimaat in het oosten zorgt ervoor dat de gronden net zoals in het westen uitstekend geschikt zijn voor wijnbouw. Georgië is immers samen met Syrië de bakermat van alle wijncultuur.
Georgië is daarenboven zeer bergachtig. De hoogste bergen zijn hier meer dan 5000 meter hoog, met de Shkara met 5068 meter de hoogste. Janga meet 5059 meter en de Mkinvartsveri 5033 meter. De bergketen Likhi deelt het land zowat doormidden. In het oosten komen alle rivieren samen in de Mtkvari (liefst 1364 kilometer lang), die ontspringt in Turkije en via Azerbeidzjan in de Kaspische Zee uitkomt. De rivieren ten westen van het Likhi-gebergte met de Rioni (327 km) en de Enguri (213 km) komen uit in de Zwarte Zee. Georgië telt ruim 850 meren, methet Paravani-meer als de grootste, goed voor een oppervlakte van 37,5 km2. Naast productie van wijnen telt Georgië zowat 2000 mineraalbronnen die 130 miljoen liter water per dag produceren. Er zijn meer dan 500 verschillende met het Borjomi mineraalwater als een van de absolute toppers. Doordat de Georgische bodem uit ruim 15% uit kalksteen bestaat, zijn grotten schering en inslag. De Pantiukhin-grot zou dan ook de tweede diepste ter wereld met een diepte van 1540 meter zijn.
TBILISI
Hoofdstad van Georgië is Tbilisi, de meest moderne stad van het land met de Mtkvari rivier die de stad doormidden snijdt. Het bevat een brede waaier van gekende hotels, restaurants en cafés. Van op de heuvel met de televisietoren heb je een immens zicht op de stad. Een bezoek aan de markt (ter hoogte van de metro Vakzal) is een belevenis. Voor wie een portie gezondheid wil inslaan, de zwavelbaden wenken. Voor amusement draaien de Georgiërs de hand niet om. Muziek en dans is aangeboren. In elk restaurant vindt je een of ander bandje dat folklore en dans laat bewonderen.
In de oude stad is het heerlijk flaneren met een variatie aan kerken, synagogen en moskeeën broederlijk naast mekaar. Men vindt er veel statige huizen van hout, geflankeerd door monumentale Sovjet-architectuur.
Bezoek alvast de 13de eeuwse Metechi-kerk en de in de 5de eeuw gebouwde Sioni-kathedraal. Een juweel gebouwd op de top van de stad, zodat het panoramisch zicht er immens is.
Georgië ondergaat sinds de vreedzame ontwikkelingen in 2003 een positieve omwenteling. Winkels liggen vol waren en de restaurantjes floreren als nooit te voor. De welvaart neemt elke dag toe. Vandaag is het evenwel nog spotgoedkoop in vergelijking met West-Europa. Voor 10 euro heb je al een royale maaltijd, wijnen inbegrepen.
Andere interessante steden zijn Tevali (wijnen, pittoresk kerkje), Kvareli (wijnen en het Gremi klooster) en onder andere Batumi en Poti aan de Zwarte Zee.
GASTVRIJ
Georgië is een bijzonder gastvrij land. Men wordt er met open armen ontvangen. Er daarop wordt aardig wat gedronken. Vooral wijn en als er gasten zijn. Wijn is dan ook de nationale drank. Meedrinken is dan ook de boodschap, want je bent de gast en voor gasten gaan ze door het vuur. Weiger nooit een glas of toost uit te brengen, want dat is zo goed als heiligschennis. Ook al nip je slechts van je glas, ze zijn al dik tevreden. Tijdens de maaltijd wordt diverse malen op jou gezondheid gedronken. Daarna op de familie, de broers, zij die overleden zijn, de toekomst, op hen die er niet bij zijn, opnieuw ode aan jou, daarna om de maaltijd af te sluiten. De tafel is steevast rijk gedekt met hun beste schotels. De gezelligheid is van groot gehalte. Het is zonder meer een feest, tafelen met Georgiërs. Zang en muziek tussenin zijn dan ook nooit ver weg.
Toeristisch en gastronomisch journalist Georges Keters uit Middelkerke werd in Tbilisi, Georgië, bekroond met de titel van ambassadeur van de Teliani Valley Wijnen, top van de Georgische wijnen, gelegen in het wijngebied Kakheti, grenzend aan Azerbeidzjan.
Geprangd tussen Rusland en de Kaukasus en de Kaspische Zee enerzijds, de Zwarte Zee, Turkije, Armenië en Azerbeidzjan anderzijds, ligt Georgië, twee maal zo groot als België en goed voor 4,5 miljoen inwoners. Onbekend is onbemind en toch is dit land samen met Syrië de bakermat van de wijn. Geen enkel land ter wereld heeft zon wijntraditie van liefst 8.000 jaar.Het klimaat, de ruim 500 druivensoorten en de verschillende vruchtbare bodemsoorten zorgen er al eeuwen voor grote wijnen. Waar hun buren de wijnbouw al lang vergeten zijn, bleven de Georgiërs rustig verder werken. Traditioneel werden (worden) de wijnen in grote aarden kruiken, amforas (kvevris) bewaard. Voor de export maken de kruiken plaats voor inox en eiken vaten. Georgiërs zijn knappe leerlingen wat zich ook in de wijnbouw vertaalt, vandaag uitgerust met de modernste technieken. Inzake de wetgeving op de kwaliteit is Georgië officieel erkend door de Europese Unie en zijn de controles extra streng. De kwaliteit is hier dan ook van hoog niveau. De export naar Europa opent perspectieven wat leidt tot uitbreiding en vervolmaking.
Ambassadeur
Absolute topper is wellicht de Telliani Valley, wijnmaker die sinds 1997 de Georgische traditie verder zet en deze klasrijk in het glad doet belanden. CEO Archil Gegenava, commercieel directeur Shota Khobelia en sales & marketing manager Kristina Nachkebia laten niets aan het toeval over om van Teliani Valley de nummer één te maken. Oenoloog George Dakishvill zorgt ervoor dat de meer dan honderd jaar oude wijngaard elk jaar weer de beste druiven levert. De pareltjes van het huis zijn ook sterk gewild en zijn in België al flink te genieten. Heerlijk zijn vooral de Teliani Valley Saperavi, Mukuzani en Napareuli, droge rode parels in het glas. Wit scoort uitstekend met de Tsinandali, Manavi en Napareuli. Ook hier produceert Telliani Valley de bij ons minder gekende half droge rode wijnen met de Akhasheni, Mazani Valley en Pirosmani. Het is duidelijk, deze Georgische wijnen zijn stuk voor stuk een unieke bloemlezing van Georgische traditie en Europese deskundigheid.
Middelkerkenaar Georges Keters werd na zijn werkbezoek bekroond met de titel van Ambassadeur. Hiermee is hij niet aan zijn proefstuk toe en werd eerder al Ambassadeur Prestigieuze Truffel Orde van België, honoris causa Orde 33 Meesterkoks van België, Ambassadeur Culinaire Club Junior Hotelscholen van België, Officier Gastronomische Club Prosper Montagné, Ridder Confrérie de la Coquille Saint-Jacques St-Brieuc, Ambassadeur Kroatische Wijnen en onder andere Meester-Proever Orde Oost-Vlaamse Meester-Destillateurs.
Foto
Gulie Managadze (Georgisch wijnverdeler in Oostende), CEO Teliani Valley Wines Archil Gegenava, Georges Keters en Shota Khobelika, commercieel directeur Teliani Valley in Tbilisi, Georgië.
De lente-uitgave van de kosteloze vakantiekrant van de Dienst voor Toerisme van de Belgische Oostkantons staat vol van vele tips voor een afwisselingrijke vrijetijdsbesteding.
Eruit in de natuur, zo zou men de inhoud van de krant kunnen samenvatten, want een groot deel daarvan is gewijd aan de themas wandelen, fietswandelen, hengelen, paardrijden, outdoor-sport zoals klimmen, hoge touwentuin, rail-bike of vliegen en tevens natuur beleven met alle nuttige informatie.
Ontdekken is het tweede accent met de voorstelling van 7 nieuwe brochures Wegen in het landschap, themaroutes zoals autorondritten, de bezichtiging van 4 burchten in de Oostkantons en andere uitstapbestemmingen zoals de Ardenner-Cultuur-Boulevard, de militaire musea en de Leisteenmijn, de bezoekersmijn in Recht bij St.Vith. Na zoveel actie is het Tourist-Journal ook nog drager van de lijst van de beste restaurants enproducenten van regionale producten waarvan men de inrichting kan gaan bezichtigen.
Waar kan men het Tourist Journal vinden en hoe kan men het bekomen?
De krant is verkrijgbaar in alle verblijfsbedrijven, vrijetijdscentra en andere toeristische attracties van de Oostkantons en natuurlijk ook in het Huis voor Toerisme in Malmedy en in de Toerismebureaus van de openbare VVVs. Op vraag zendt de Dienst voor Toerisme van de Oostkantons u de krant eveneens kosteloos toe.
Dienst voor Toerisme van de Oostkantons Mühlenbachstraße 2 PB 66 B-4780 ST.VITH Tél.: +32(0)80 22 76 64 Fax: +32(0)80 22 65 39 info@eastbelgium.com