Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
01-05-2015
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ASPERGES TERUG IN HET LAND

Westhoekdelicatesse in de kijker

 

Zondag 10 mei

Hostellerie CROONHOF - VEURNE

Culinaire wandeling met ode aan de

duinasperges van Marc Deswarte

 

 

Nog een weekje geduld en ze liggen op uw bord, de echte onvervalste duinasperges van Marc Deswarte, zeg maar Swartje, uit Ghyvelde, net over de schreve. Meer nog, samen met chef Christian Melis van hostellerie Croonhof in Veurne pakt hij uit met de 20ste editie van de culinaire Duinaspergewandeling. Na het aperitief op het domein ’t Renthof in Ghyvelde volgt een succulent diner, getekend Christian Melis.

 

“Een traditie die we samen elk jaar invullen als een ode aan de witte duinasperge, een culinaire delicatesse uit eigen streek. Met dank aan Marc Deswarte die eind de jaren zeventig na enkele magere seizoenen zich honderd procent toelegde op de kweek van asperges”, vertelt Christian Melis, een pionier inzake streekgebonden producten. Marc Deswarte in zijn pittige Vlaams-Franse taal is het hier ronduit mee eens: “Asperge groeit makkelijk in zanderige grond. Onze boerderij draait hier al vier generaties. Ik ben de eerste die asperges kweekt. In 1976 was het een rampjaar inzake groenten en de dieren kregen het moeilijk. Ik besloot het roer om te gooien en zette alles op asperges. Met hoongelach van de buren er boven op. Geen nood, vandaag lachen ze niet meer. We liggen met onze grond tussen Adinkerke en Teteghem, strook binnenduinen die zich ideaal leent voor dergelijke kweek.”

OVER DE SCHREVE BIJ MARC DESWARTE

Hoe sterk de vraag naar de asperges van Swartje ook is, het was ooit anders. Van origine zijn de Mechelse asperges de absolute top. Toch zijn de duinenasperges heel speciaal. Ze zijn iets zachter en kunnen de concurrentie met hun Mechelse vrienden beslist aan. Toen Marc Deswarte zijn allereerste asperges op de markt bracht was er weinig belangstelling. Tot hij te rade ging bij Bob Claeys van het toenmalige restaurant La Soucière, net over de grens, de schreve. Deze probeerde ze uit en proefde ze. Met het gevolg dat in minimum van tijd alle gevestigde waarden in de westhoek de duinenasperges op tafel zetten. Meer nog, gereputeerde restaurants als De Karmeliet in Brugge en zijn sterrengenoot Comme Chez Soi in Brussel kiezen graag voor de asperges van aan de schreve.

DELICATESSE MARC DESWARTE

Mede door de jaarlijkse aanpak en het in de kijker stellen van de asperge door de Duinaspergewandeling kent iedereen Marc Deswarte. Hij staat dan ook graag open voor allerlei ontvangsten en festiviteiten, zodat zijn duinasperges zowaar een echte West-Vlaamse delicatesse is. Christian Melis, geflankeerd door een steeds positief ingestelde Marc Deswarte. “En dat zetten we graag in de kijker. Asperge is een product van intensieve arbeid. We promoten dan ook zeer graag dit uniek streekproduct dat we zeker dienen te koesteren.  En dat doen we op zondag 10 mei”, aldus Christian Melis.

DUINASPERGEWANDELING

Het festijn start om 9 uur in de salons van Hostellerie Croonhof, Noordstraat 9 in 8630 Veurne met een klein ontbijt. Men vertrekt met de wagen om 9.45 uur naar het aspergebedrijf van Marc Deswarte in Ghyvelde voor wandeling door de aspergevelden, het volgen van de aspergepluk, aansluitend bedrijfsbezoek, waarna kleine degustatie van hoeveproducten en aperitief met om 12.30 uur terugkeer naar Croonhof en aanzitten aan aspergefestijn.

Deelnemen kan tegen de prijs van 80 euro per persoon, ontbijtje, bezoek, diner en wijn inbegrepen. Het aantal deelnemers is beperkt. Vooraf inschrijven is dus noodzakelijk en dit via tel. 058 31 31 28 en info@croonhof.be alweer nog meer info.


 

 Duinaspergewandeling

op zondag 10 mei 2015


Programma


9 uur verwelkoming  in het Croonhof met klein ontbijt.
9.45 uur vertrek naar de duinaspergeproducent “Marc Deszwarte” te Ghyvelde
Wandeling door de aspergevelden, aspergepluk meemaken en bedrijfsbezoek.
Prelude aperitief met kleine degustatie van hoeveproducten.
12.30 uur terugkeer naar  het Croonhof

Het aantal deelnemers is beperkt en enkel mits reservatie. Deelname 80 euro per persoon alles inbegrepen


Duinaspergefestival

Aperitief Cava reserve met verfijnde hapjes,
 Toast van rode biet, aspergepunten en gerookte paling,
Kroketje van asperges met hand gepelde garnalen,
Bouillon van asperges, truffeltoets en gebakken langoustine

---

Ceviche van lijn-gevangen zeebaars, krokante aspergeslierten

---

Cigarello van blanke duinasperges met noord zeekrab, zee-alg en crème van sla-harten

---

Melklam in hooi gegaard, flan van violetasperges, met geitenkaas en groene kruidencoulis

---

IJssoufflé met marc de Bourgogne

---

Koffie en zoetigheden en aandenken voor de dames

---

Passende wijnen

 

Deelnemen: 80 euro per persoon – mini-ontbijt – wandeling – aperitief en gepaste wijnen inbegrepen

Reservatie aanbevolen

Hostellerie CROONHOF

Noordstraat 9   8630 Veurne  tel: 058/31.31.28  info@croonhof.be    www.croonhof.be



 

 

 








>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs