Westhoekdelicatesse in de kijker
Zondag 10 mei
Hostellerie CROONHOF - VEURNE
Culinaire wandeling met ode aan de
duinasperges van Marc Deswarte
Nog een
weekje geduld en ze liggen op uw bord, de echte onvervalste duinasperges van
Marc Deswarte, zeg maar Swartje, uit Ghyvelde, net over de schreve. Meer nog,
samen met chef Christian Melis van hostellerie Croonhof in Veurne pakt hij uit
met de 20ste editie van de culinaire Duinaspergewandeling. Na het aperitief
op het domein t Renthof in Ghyvelde volgt een succulent diner, getekend
Christian Melis.
Een
traditie die we samen elk jaar invullen als een ode aan de witte duinasperge,
een culinaire delicatesse uit eigen streek. Met dank aan Marc Deswarte die eind
de jaren zeventig na enkele magere seizoenen zich honderd procent toelegde op
de kweek van asperges, vertelt Christian Melis, een pionier inzake
streekgebonden producten. Marc Deswarte in zijn pittige Vlaams-Franse taal is
het hier ronduit mee eens: Asperge groeit makkelijk in zanderige grond. Onze
boerderij draait hier al vier generaties. Ik ben de eerste die asperges kweekt.
In 1976 was het een rampjaar inzake groenten en de dieren kregen het moeilijk.
Ik besloot het roer om te gooien en zette alles op asperges. Met hoongelach van
de buren er boven op. Geen nood, vandaag lachen ze niet meer. We liggen met
onze grond tussen Adinkerke en Teteghem, strook binnenduinen die zich ideaal
leent voor dergelijke kweek.
OVER
DE SCHREVE BIJ MARC DESWARTE
Hoe sterk
de vraag naar de asperges van Swartje ook is, het was ooit anders. Van origine
zijn de Mechelse asperges de absolute top. Toch zijn de duinenasperges heel
speciaal. Ze zijn iets zachter en kunnen de concurrentie met hun Mechelse
vrienden beslist aan. Toen Marc Deswarte zijn allereerste asperges op de markt
bracht was er weinig belangstelling. Tot hij te rade ging bij Bob Claeys van
het toenmalige restaurant La Soucière, net over de grens, de schreve. Deze
probeerde ze uit en proefde ze. Met het gevolg dat in minimum van tijd alle
gevestigde waarden in de westhoek de duinenasperges op tafel zetten. Meer nog,
gereputeerde restaurants als De Karmeliet in Brugge en zijn sterrengenoot Comme
Chez Soi in Brussel kiezen graag voor de asperges van aan de schreve.
DELICATESSE
MARC DESWARTE
Mede door
de jaarlijkse aanpak en het in de kijker stellen van de asperge door de
Duinaspergewandeling kent iedereen Marc Deswarte. Hij staat dan ook graag open
voor allerlei ontvangsten en festiviteiten, zodat zijn duinasperges zowaar een
echte West-Vlaamse delicatesse is. Christian Melis, geflankeerd door een steeds
positief ingestelde Marc Deswarte. En dat zetten we graag in de kijker.
Asperge is een product van intensieve arbeid. We promoten dan ook zeer graag
dit uniek streekproduct dat we zeker dienen te koesteren. En dat doen we op zondag 10 mei, aldus
Christian Melis.
DUINASPERGEWANDELING
Het
festijn start om 9 uur in de salons van Hostellerie Croonhof, Noordstraat 9 in
8630 Veurne met een klein ontbijt. Men vertrekt met de wagen om 9.45 uur naar
het aspergebedrijf van Marc Deswarte in Ghyvelde voor wandeling door de
aspergevelden, het volgen van de aspergepluk, aansluitend bedrijfsbezoek,
waarna kleine degustatie van hoeveproducten en aperitief met om 12.30 uur
terugkeer naar Croonhof en aanzitten aan aspergefestijn.
Deelnemen
kan tegen de prijs van 80 euro per persoon, ontbijtje, bezoek, diner en wijn inbegrepen.
Het aantal deelnemers is beperkt. Vooraf inschrijven is dus noodzakelijk en dit
via tel. 058 31 31 28 en info@croonhof.be alweer nog meer info.
Duinaspergewandeling
op zondag 10 mei 2015
Programma
9 uur verwelkoming in het Croonhof met
klein ontbijt.
9.45 uur vertrek naar de duinaspergeproducent Marc Deszwarte te Ghyvelde
Wandeling door de aspergevelden, aspergepluk meemaken en bedrijfsbezoek.
Prelude aperitief met kleine degustatie van hoeveproducten.
12.30 uur terugkeer naar het Croonhof
Het
aantal deelnemers is beperkt en enkel mits reservatie. Deelname 80 euro per
persoon alles inbegrepen
Duinaspergefestival
Aperitief Cava reserve met verfijnde hapjes,
Toast van rode biet, aspergepunten en
gerookte paling,
Kroketje van asperges met hand gepelde garnalen,
Bouillon van asperges, truffeltoets en gebakken langoustine
---
Ceviche
van lijn-gevangen zeebaars, krokante aspergeslierten
---
Cigarello
van blanke duinasperges met noord zeekrab, zee-alg en crème van sla-harten
---
Melklam
in hooi gegaard, flan van violetasperges, met geitenkaas en groene
kruidencoulis
---
IJssoufflé met marc de Bourgogne
---
Koffie
en zoetigheden en aandenken voor de dames
---
Passende
wijnen
Deelnemen: 80 euro per persoon mini-ontbijt wandeling
aperitief en gepaste wijnen inbegrepen
Reservatie aanbevolen
Hostellerie CROONHOF
Noordstraat 9 8630 Veurne tel: 058/31.31.28 info@croonhof.be www.croonhof.be


|