Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
04-08-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CULINAIR FRANKRIJK - LE NORD OP ZIJN BEST

Culinair geluk ligt in een klein hoekje

Restaurant Au P’tit Bonheur ! in  Audresselles

 

Op een steenworp van Cap Gris Nez en op iets meer dan tien kilometer van havenstad Boulogne ligt een minuscuul vissersdorpje: Audresselles, goed voor zowat 700 inwoners, maar gekend voor al wie van het lekkers houdt dat uit de Noordzee komt. Het dorpje telt immers tientallen eethuisjes waar zeevruchten hoge toppen scheren. Eéntje daarvan – en beslist het allerkleinste – is restaurant Au P’tit Bonheur ! aan de rue Jeanne d’Arc 2.

 

Het huisje – goed voor slechts 18 zitjes – is een pareltje. Sinds februari vorig jaar zwaait Sébastien Devlies uit Kortrijk er met de pollepel. Hij nam de zaak over van Marie-No en Hugo, twee legendarische figuren die de leefruimte in het kleinschalig vissershuisje eind vorige eeuw omtoverden tot Au P’tit Bonheur! en nu genieten van hun welverdiend pensioen. Hugo stond jaren puffend aan het fornuis vangverse tong te bakken terwijl Marie-No, met onafscheidelijke sigaret,  zich met haar sappig Vlams-Frans ledig hield met de klanten. Bij mooi weer werden nog een tweetal tafeltjes op het voetpad uitgewerkt. Au P’tit Bonheur!. Folklore op zijn best. Zij zetten toen als het ware Audresselles op de kaart. Het vissershuisje werd een pleisterplaats voor elkeen die ongedwongen wilde tafelen, in een sfeer die geen gelijke had. De beide kranige oudjes schoven hun vissersparel vorig jaar door aan de jonge Sébastien Devlies, oud-leerling Hotelschool Ter Duinen Koksijde.

CULINAIR VISSERSHUISJE

Het lag meteen voor de hand dat het volkse van Marie-No en Hugo de duimen moest leggen voor het culinair talent van de jonge Chef. Hij mag dan pas 22 lentes tellen, samen met zijn vriendin Anne-Lise – een droom van een gastvrouw – werd Au P’tit Bonheur! in geen tijd een culinair vissershuisje. Sébastien Devlies stond eerder al aan de zijde van topchefs in Ten Bogaerde Koksijde,  Danny Horseele en onder andere Maison Bru. “Mijn ouders hebben al jaren een buitenverblijf in Audresselles en waren vaste gasten in Au P’tit Bonheur!. Van het een kwam het ander en – pas afgestudeerd – stond ik vlug bij Hugo aan het fornuis. Deze zag in mij de gedroomde opvolger en ja, het weekendrestaurantje van mijn ouders kwam, na vijf maand, in onze handen. De 18 zitjes kregen buiten een verlengstuk met een fraai terras. Vandaag zijn we gelukkig om hier te kunnen koken”, vertelt Sébastien Devlies, geflankeerd door moeder Véronique De Paepe en Geert Delmulle. Na amper een jaar is het duidelijk, het volkse karakter is verdwenen, terwijl het culinaire zegeviert. De schotels die Chef Sébastien uit de oven tovert zijn zonder meer subliem. Gastvrouw Anne-Lise zet deze met klasse op tafel.

KWALITEIT PRIMEERT

Chef Sébastien steekt het niet onder stoelen of banken dat hij van dit gewezen vissershuisje een parel inzake gastronomie wil maken. “We werken zo goed als zonder personeel, een hulpje als het moet in de keuken. Vandaar dat we onze kaart opstellen binnen onze mogelijkheden om steeds klasrijke schotels te kunnen voorzetten. Kwaliteit is voor ons primordiaal”, zegt de jonge Chef, op weg naar de tafel die kabeljauw bestelde om de vangverse kanjer met klasse te laten zien.

Op de kaart is het genieten van het mooie dat de Noordzee ons aanreikt. “We maken zoveel mogelijk zelf in huis en mikken op wat de natuur ons per dag weet te bieden”, weet Chef Sébastien. Proef er zeker eens de Foie gras poêlé sur pommes cuites, de Noix de St Jacques poêlées of onder andere de Salade Audresselloise als voorgerecht. Fijnproevers kunnen zich daarna vergapen op een onnavolgbare Filet de Cabillaud et sa persillade, een onvervalste Bouillabaisse Audresselloise of een Homard Royale. Zonder daarbij uiteraard de Zeevruchtenschotels en het Suggestiebord niet te vergeten.

Intussen maakt de ploeg rond Chef Sébastien zich op om deze winter van de gelegenheid gebruik te maken een gloednieuwe inductiekeuken te installeren en het sanitair in een nieuw kleedje te steken.

Tot straks in restaurant Au P’tit Bonheur! Reserveren is ten zeerste aangeraden: tel.: 0033 (0)3 21 83 12 54.

 

Restaurant Au P’tit Bonheur

Sébastien & Anne-Lise Devlies

2, rue Jeanne d’Arc

62164 Audresselles

Frankrijk.

 

 Georges Keters








>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs