Culinair geluk ligt in een klein hoekje
Restaurant Au Ptit Bonheur ! in Audresselles
Op een steenworp van Cap Gris Nez en op iets meer dan
tien kilometer van havenstad Boulogne ligt een minuscuul vissersdorpje:
Audresselles, goed voor zowat 700 inwoners, maar gekend voor al wie van het
lekkers houdt dat uit de Noordzee komt. Het dorpje telt immers tientallen
eethuisjes waar zeevruchten hoge toppen scheren. Eéntje daarvan en beslist
het allerkleinste is restaurant Au Ptit Bonheur ! aan de rue Jeanne dArc 2.
Het huisje goed voor slechts 18 zitjes is een
pareltje. Sinds februari vorig jaar zwaait Sébastien Devlies uit Kortrijk er
met de pollepel. Hij nam de zaak over van Marie-No en Hugo, twee legendarische
figuren die de leefruimte in het kleinschalig vissershuisje eind vorige eeuw
omtoverden tot Au Ptit Bonheur! en nu genieten van hun welverdiend pensioen. Hugo
stond jaren puffend aan het fornuis vangverse tong te bakken terwijl Marie-No,
met onafscheidelijke sigaret, zich met
haar sappig Vlams-Frans ledig hield
met de klanten. Bij mooi weer werden nog een tweetal tafeltjes op het voetpad
uitgewerkt. Au Ptit Bonheur!. Folklore op zijn best. Zij zetten toen als het
ware Audresselles op de kaart. Het vissershuisje werd een pleisterplaats voor
elkeen die ongedwongen wilde tafelen, in een sfeer die geen gelijke had. De beide
kranige oudjes schoven hun vissersparel vorig jaar door aan de jonge Sébastien
Devlies, oud-leerling Hotelschool Ter Duinen Koksijde.
CULINAIR VISSERSHUISJE
Het lag meteen voor de hand dat het volkse van Marie-No
en Hugo de duimen moest leggen voor het culinair talent van de jonge Chef. Hij
mag dan pas 22 lentes tellen, samen met zijn vriendin Anne-Lise een droom van
een gastvrouw werd Au Ptit Bonheur! in geen tijd een culinair vissershuisje.
Sébastien Devlies stond eerder al aan de zijde van topchefs in Ten Bogaerde
Koksijde, Danny Horseele en onder andere
Maison Bru. Mijn ouders hebben al jaren een buitenverblijf in Audresselles en
waren vaste gasten in Au Ptit Bonheur!. Van het een kwam het ander en pas afgestudeerd
stond ik vlug bij Hugo aan het fornuis. Deze zag in mij de gedroomde opvolger
en ja, het weekendrestaurantje van mijn ouders kwam, na vijf maand, in onze
handen. De 18 zitjes kregen buiten een verlengstuk met een fraai terras. Vandaag
zijn we gelukkig om hier te kunnen koken, vertelt Sébastien Devlies,
geflankeerd door moeder Véronique De Paepe en Geert Delmulle. Na amper een jaar
is het duidelijk, het volkse karakter is verdwenen, terwijl het culinaire
zegeviert. De schotels die Chef Sébastien uit de oven tovert zijn zonder meer
subliem. Gastvrouw Anne-Lise zet deze met klasse op tafel.
KWALITEIT PRIMEERT
Chef Sébastien steekt het niet onder stoelen of banken
dat hij van dit gewezen vissershuisje een parel inzake gastronomie wil maken. We
werken zo goed als zonder personeel, een hulpje als het moet in de keuken.
Vandaar dat we onze kaart opstellen binnen onze mogelijkheden om steeds
klasrijke schotels te kunnen voorzetten. Kwaliteit is voor ons primordiaal,
zegt de jonge Chef, op weg naar de tafel die kabeljauw bestelde om de vangverse
kanjer met klasse te laten zien.
Op de kaart is het genieten van het mooie dat de Noordzee
ons aanreikt. We maken zoveel mogelijk zelf in huis en mikken op wat de natuur
ons per dag weet te bieden, weet Chef Sébastien. Proef er zeker eens de Foie gras poêlé sur pommes cuites, de
Noix de St Jacques poêlées of onder
andere de Salade Audresselloise als
voorgerecht. Fijnproevers kunnen zich daarna vergapen op een onnavolgbare Filet de Cabillaud et sa persillade, een
onvervalste Bouillabaisse Audresselloise
of een Homard Royale. Zonder daarbij
uiteraard de Zeevruchtenschotels en het Suggestiebord niet te vergeten.
Intussen maakt de ploeg rond Chef Sébastien zich op om
deze winter van de gelegenheid gebruik te maken een gloednieuwe inductiekeuken
te installeren en het sanitair in een nieuw kleedje te steken.
Tot straks in restaurant Au Ptit Bonheur! Reserveren is
ten zeerste aangeraden: tel.: 0033 (0)3 21 83 12 54.
Restaurant Au Ptit Bonheur
Sébastien
& Anne-Lise Devlies
2,
rue Jeanne dArc
62164
Audresselles
Frankrijk.
Georges
Keters
|