GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
16-08-2008
HUMANITAIR PROJECT I N GAMBIA
Hart voor Gambia
Westendse dames bouwen weg naar hospitaal en school in Gambia
Marie Line Dobbels, Annick Keters en Helena Clybouw, drie dames met het hart op de juiste plaats, zetten zich gezamenlijk in om de enige en laag ingeplante weg van Sambelkunda naar de Gambia Rivier, zowat 7,5 km lang, te verhogen en bruikbaar te maken als weg, die naam waardig.
Hiermee willen zij de laatste wens van wijlen Stella Marsden-Brewer invullen. Deze grote dame stichtte jaren geleden samen met haar zus Heather Armstrong de Chimpanzees Rehabilitation Trust en de Horse and Donkey Trust die het lot van zieke aapjes, paarden en ezels ter harte nemen. In het regenseizoen staat van de Gambia rivier naar het schooltje en het hospitaal in Sambelkunda constant onder water. Zieken kunnen het hospitaal nauwelijks of helemaal niet bereiken, kinderen kunnen moeilijk naar school. De weg ophogen, verharden en rijklaar maken is de boodschap. Dat willen we verwezenlijken vertelt Helena Clybouw, alias Mama Gambia en al ruim 15 jaar thuis in het West-Afrikaanse Gambia.
CALUMS ROAD
Emeritus Professor Max Murray van de Glasgow Universiteit Dierengeneeskunde en beheerder van de Trusts om de armoede te helpen bestrijden in Gambia, las onlangs het boek Calums Road van Roger Hutchinson en zag vergelijkbaarheid tussen het stuk weg op het Schotse eiland Raasay en het dorp Sambelkunda in Gambia. Treffend was het voorwoord in het boek: Hier leefde Calum MacLeod, een man die niet verlangde naar beroemdheid of geld, geen televisie of radioprogrammas, geen medaille of een Unesco erkenning, neen, hij wilde enkel een weg. De Schot kreeg geen gehoor van de overheid om een stuk weg van amper 2 mijl aan te leggen. Hij legde hem zelf aan, met houweel, schop en kruiwagen, 20 jaar lang. Hij stierf in 1988. Uit respect voor zijn werk zal de weg in Gambia ook Calums Road genoemd worden, stelt Helena Clybouw.
WEG BROODNODIG
De Westendse dames stellen dat de aanleg van de weg van cruciaal belang is. De huidige zandweg wordt telkens tijdens het regenseizoen weggespoeld, zodat de bevolking door het water moeten waden om naar de school, markt, hospitaal of de rijstvelden te gaan. Moeders houden hun babys boven hun hoofd. Ook de zieken moeten door het water waden. Dit is afschuwelijk om te zien. Tijdens mijn laatste contact met Stella Brewer, eind vorig jaar enkele weken voordat ze stierf aan kanker vroeg ze me of ik haar zus Heather zou helpen de weg aan te leggen. Ik stemde meteen toe en wil die wens dan ook invullen, vertelt Helena Clybouw.
Bedoeling van Hart voor Gambia is om en bij de 200.000 euro bijeen te harken om de 7,5 km lange weg te bouwen. Iedere eurocent is welkom. Vele kleintjes maken een groot. Het ware mooi mochten we volgend jaar, nog voor het regenseizoen dat loopt van juni tot september een stuk van de weg kunnen aanleggen, besluit Helena Clybouw.
Helpen kan door storting op het banknummer van
Hart voor Gambia: rekeningnummer 068-2501623-20
Verenigingen die zich willen inzetten voor het project kunnen steeds terecht bij:
Hamburg mag dan nog vereenzelvigd worden met stoere zeelui, de wereldbekende Reeperbahn in de amusementswijk Sankt Pauli, de hanzestad en belangrijkste zeehaven van Duitsland is vooral een stad waar geleefd wordt en doorspekt met een rijke geschiedenis, gekoppeld aan vernieuwing met de uitbouw van HafenCity.
Hamburg is een moderne metropool met traditie waar het goed leven is. Opgericht ten tijde van Karel de Grote in 811 is Hamburg uitgegroeid tot een van de grootste en belangrijkste hanzesteden. Vandaag geniet Hamburg duidelijk van deze reputatie. De imposante stad aan de Elbe en de Alster zorgt voor elegantie in de rijke koopmanshuizen aan de weelderige boulevards, bezaaid met luxueuze winkels, aansluitend de exclusieve shoppingarcades, de cultuurschatten en uiteraard de Reeperbahn, de jongste jaren evenwel uitgegroeid tot een kilometerslange disco, doorspekt met erotiek, paaldanstenten, leuke bars en gezellige cafés van divers pluimage. Dat alles goed voor zowat 1,7 miljoen inwoners, met de agglomeratie inbegrepen liefst 4 miljoen. Een wereldstad waar genieten het ordewoord is.
MONUMENTEN
Hamburg zit bol van de musea, theaters, concertzalen en telt heel wat schitterende gebouwen. Het Hamburger Rathaus is het pronkstuk. Het in zandsteen opgetrokken gebouw in neo-renaissance is gebouwd eind de 19de eeuw en is vandaag de zetel van de senaat en het parlement van de stad. De indrukwekkende gevel telt liefst twintig standbeelden van diverse keizers.
Indrukwekkend aan de haven is de St Pauli Landungsbrücken, het waterstation waar havenrondvaarten starten naar Finkenwerder, Övelgönne en Blanensee. Landungsbrücken is tegelijk de aanlegplaats voor luxueuze cruiseschepen. Het geheel is doorspekt met souvenirshops, tientallen visrestaurantjes met het voormalig zeilschip Rickmer Rickmers en het museumvrachtschip Cap San Diego als uitschieters.
Cultureel genieten wordt het in de evangelistische St.-Michaeliskerk, barok uit de 17de eeuw, met zijn 82 meter het herkenningsteken van Hamburg. De toren kan bezocht worden met lift en biedt een uniek beeld over de stad en de haven. Iets lager gelegen mag je een bezoek aan de Elbetunnel niet links laten. Een wereldwonder.
GASTRONOMIE
Met de Elbe en de Alster in de voortuin is verse vis dan ook nooit ver weg en mag Hamburg duidelijk een paradijs voor smulpapen genoemd worden. Probeer alvast eens de Hamburger Aalsuppe (verfijnde soep), de Labskaus (eenpansgerecht met rolmops, speigelei en augurken) en waarom niet de Rote Grütze, heerlijk nagerechtje.
MÖVENPICK HOTEL
Architecturaal sterk uitgebouwd in een voormalige watertoren mag Mövenpick Hotel Hamburg tot de fraaiste van de stad gerekend worden. Met zijn 226 kamers en suites is dit hotel geschikt voor zowel de rustzoeker als de zakenman. De internationale keuken is daarenboven schitterend, met keuze uit niets dan klassewijnen. Meer info: www.moevenpick-hamburg.com en Hotel.Hamburg@moevenpick.com
Hamburg ligt binnen handbereik met SN Brussels Airlines die dagelijks zorgt voor rechtstreekse verbindingen. Meer info:www.brusselsairlines.com
Eurostar, de hogesnelheidstreinoperator die België en Frankrijk met het Verenigd Koninkrijk verbindt, zal vanaf 15 december 2008 een extra trein laten rijden tussen Brussel en Londen. Deze trein brengt het totaal aantal dagelijkse verbindingen op weekdagen op 11.
De ingebruikname van deze extra trein is het antwoord op de snelle en sterke stijging van het aantal Eurostarreizigers dankzij de verkorte reistijden (Brussel-Londen neemt nog slechts 1u51, de snelste reistijd, in beslag) en de verhuizing naar St Pancras International, het nieuwe eindstation van Eurostar in hartje Londen. Het aantal reizigers tussen Brussel en Londen is dit jaar met 30 % gestegen; het aantal dagtrippers is verdubbeld. Meer dan ooit beseffen reizigers immers dat Londen net om de hoek is! Talrijke Eurostarreizigers voelen zich aangesproken door de London Day Trip-optie. Een daytrip brengt immers nieuwe mogelijkheden en redenen met zich mee om naar de Britse metropool te reizen. Een belangrijke vergadering van een paar uur? Zin in een originele lunch? Of wil je een nieuwe tentoonstelling bezoeken of de solden meepikken? Waarom zou je dan niet naar Londen reizen? Londen bezoeken en op dezelfde dag nog terugkeren was nog nooit zo makkelijk! Neem bijvoorbeeld de Eurostartrein om 8u05 in Brussel-Zuid richting Londen (met aankomst om 8u56 lokale tijd) en keer s avonds met de laatste trein van 19u34 vanuit St Pancras International terug richting Brussel (met aankomst om 22u33 lokale tijd).
Richard Brown, directeur-generaal van Eurostar is formeel:: Ik ben heel blij met deze significante stijging van het aantal reizigers tussen Brussel en Londen. Steeds meer reizigers beschouwen Eurostar als een perfect en betrouwbaar transportmiddel om naar Londen te reizen. En dankzij de reistijd die minder dan 2 uur bedraagt, was een day trip naar Londen nog nooit zo makkelijk.
De extra verbinding tussen Brussel en Londen brengt het totaal aantal plaatsen elke weekdag op 16 500. De nieuwe, elfde trein zal vanuit Brussel-Zuid vertrekken rond het middaguur, om 12u59 en zal aankomen in Londen om 14u03 (lokale tijd). In Londen verlaat de extra Eurostartrein St Pancras International om 11u04 (lokale tijd) en arriveert in Brussel om 14u03. Op die manier wordt een verhoogde frequentie van het aantal Eurostartreinen in het midden van de dag gegarandeerd. Een Eurostarticket (heen en terug) is al beschikbaar vanaf 80 euro. Tijdens het weekend zijn er 8 dagelijkse verbindingen van en naar Londen.
Voetbalkookboek van Kok Rode Duivels Wim Casteleyn
Smullen van Scoren aan tafel
Samen met Timmy Simons, Rik Coppens, Jan Ceulemans, Paul Van Himst, Georges Leekens of onder andere Aimé Antheunis aan tafel zitten is voor de voetballiefhebber niet langer een droom. Bruggeling, leerkracht Oostendse Hotelschool én kok van de Rode Duivels Wim Casteleyn laat je in zijn eerste boek, samen met meesterkok Felix Alen, vanaf maandag 25 augustus immers proeven van een heerlijk en vooral smakelijk boek: Scoren aan Tafel.
Het boekwerk telt 192 paginas en leest als een trein. Het proefstuk van Wim Casteleyn mag gezien worden. Elf bekende voetbaliconen vertelden ons via interviews van Johan Dhaene hun gastronomische geheimen en eetgewoontes. Op die basis creëerden we een hedendaags passend en gezond menu. Een soort eerbetoon voor elke sporter. Heikki Verdurme zorgde hierbij voor schitterende fotos waarbij het water je meteen in de mond komt. Bedoeling is promotie opleveren voor enerzijds gezonde voeding, anderzijds het voetbal. Elke van de elf voetballers, toch allemaal niet de minste, heeft een uitstekende band met lekkers op tafel. De een al meer fanatiek dan de andere, met liefde voor streekgerechten en dagverse producten. Wat aantoont dat ook topsporters een goede tafel weten te waarderen, stelt Wim Casteleyn.
ELFTAL GASTRONOMEN
Het idee om dit boekwerk op tafel te leggen groeide enkele jaren geleden na een geslaagd banket dat Wim Casteleyn en Felix Alen net achter de rug hadden. Sporters moeten opletten op hun voeding. Dat staat als een paal boven water. Toch kennen we heel wat toppers die fijne gastronomie tot in hun diepste vezels weten te waarderen. Als kok van de Rode Duivels was het maar een kleine stap om de beste Belgische voetballers wel eens letterlijk aan de tand te voelen. Vriend en collega Felix Alen was meteen in de wolken. Uitgeverij Lannoo was er evenzo meteen voor gewonnen. Daar een ploeg uit elf spelers bestaan kozen we voor elf toppers, van vroeger en nu. De leuke babbels leverden heel wat sappige verhalen, interessante weetjes en anekdotes op. Elk van hen bleek op de een of andere manier een lekkerbek te zijn. Het wordt dan ook met volle teugen genieten van de verhalen en recepten rond Paul Van Himst, Rik Coppens, Marc Wilmots, Michel Preudhomme, Moussa Dembele, Timmy Simons, Jan Ceulemans, Vincent Kompany, Georges Leekens, Wesly Sonck en Aimé Antheunis.
OESTERS & PANNENKOEKEN
Elf individualiteiten en meesters op de grasmat zorgden tegelijk voor evenveel verrassingen. Wim Casteleyn en Felix Alex kozen voor elk van hen een passend voorgerecht, hoofdgerecht en nagerecht. Naar de wedstrijden toe zijn pastas, kip, tong en steak de meest normale schotels. Eens los van het voetbal ontdekken we bij onze toppers heel wat fijnproevers. Zo is gewezen voetbalvirtuoos Rik Coppens gek van oesters, is Marc Wilmots een doorgewinterd soepliefhebber en staat bij velen pannenkoeken op het verlanglijstje als nagerecht. Vincent Kompany springt een gat in de lucht als bananen op tafel liggen. De Bourgondiër bij uitstek is zonder meer Aimé Anhteunis. Hij weet een goede tafel ten zeerste te waarderen en ziet graag uit naar iets moois in het glas. Heerlijke man om voor te koken, stelt Wim Casteleyn, duidelijk tevreden van het boekwerk.
Scoren aan tafel, uitgeverij Lannoo,wordt op maandag 25 augustus in de salons van het gereputeerde Hof te Rhode in Schaffen-Diest voorgesteld en ligt dan ook in de betere boekhandel tegen de prijs van 24,95 euro.