Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
15-08-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Nederland Bovenbeste Buur
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Zeeuws-Vlaanderen zo dicht en zo mooi

Licht en lucht in Duinhotel Haamstede

 

Zoek niet langer naar een stek om je stress over boord te gooien, te onthaasten, te genieten van alle mogelijke rust, ongerepte duinenwandelingen, heerlijke fietstochten, afgerond met gezonde ontspanning en een extra fijne keuken. Je vindt het allemaal op iets meer dan een uurtje wagen in Burgh-Haamstede, Schouwen-Duiveland, Zeeuws-Vlaanderen, in Duinhotel Haamstede.

 

Het in het weergaloos duinenlandschap en aan de boorden van de Noordzee neergepoot hotel laat vier Nederlandse sterren zien. Er is geen zwembad, wel sauna. Gastvrouw Cary en gastheer Kees Hoeder zorgen er persoonlijk voor dat het je aan niks ontbreekt.

De keuken is een juweeltje. De Frans-Italiaans gerichte keuken van Duinhotel Haamstede is zonder meer een klasse apart. Streekproducten spelen hier de hoofdrol wat zich resulteert in verrassende schotels, stevig, royaal en smaakvol. In de keuken zwaait chef Niek Soeters de pollepel en met Micha en Jolanda in de zaal als verlengstuk kan je culinair genot nauwelijks stuk. Voeg daarbij de wijnkennis van gastheer Kees en je dagje stappen of fietsen bereikt een super climax, met niets dan moois in het glas.

Meer nog, in Duinhotel Haamstede is niemand een nummer. “Het is onze bedoeling en heilig streven dat onze gasten het naar de zin hebben en zich meteen thuis voelen”, onderstreept Kees Hoeder extra;

De 41 luxe kamers zijn groter dan normaal en ingevuld met Britse countrystyle meubelen, wat de rust een extra onderlijnd. Kabeltv, telefoon met ISDN of analoge aansluiting voor modem maken het nog eens zo leuk. De badkamer is voorzien van bad en extra douchekabine, haardroger en toilet. De vijf suites aan de duinen beschikken over een zonneterras met uitzonderlijk uitzicht op de immense duinen.

De keuken is een voltreffer. Het restaurant pakt uit met een en al verwenning. “We hebben een restaurant met een hotel, en geen hotel met restaurant. Het culinaire wil hier de kroon op het werk zijn voor rust en de ontspanning”, stelt eigenaar Kees Hoeder. De kaart is relatief beperkt met seizoensgebonden schotels. De wijnkaart is een juweeltje met schatjes uit de hele wereld. Te danken aan de passie van de gastheer, steeds op zoek naar iets leuks en moois in het glas. En daar slaagt hij dan ook steevast in.

 

UITVALBASIS

Het Duinhotel Haamstede is naast zijn unieke ligging in het duinengebied en natuurgebied Westerenban ideaal als uitvalbasis voor meerdere uitstapjes in de regio. In de directie omgeving is – buiten de schitterenden duinen en stranden – niet veel te beleven. Zierikzee, Waterland Neeltje Jans, het Veerse Meer, Middelburg en de marktdag op dinsdag in Goes liggen evenwel op een boogscheut. Wie er de spanning wil inhouden kan (mits betaling) genieten van een rondje zweefvliegen (22 euro per persoon, tot 10 minuten) kajakvaren op de Oosterschelde (20 euro pp, ruim drie uur) of duiken in het Grevelingenmeer (45 euro pp, 2.30 uur), golfen in Molenberg (25 euro pp, minimaal twee uur),   of een Ruige Binken of Meidentocht, goed voor een fysieke inspanning waarbij boomstamwerpen, touwtrekken en onder andere boomzagen in het domein Westerschouwen aan de orde zijn (20 euro pp, 3.30 tot 4 uur).

 

SPECIALE AANBIEDING

Voor de lezers van deze BLOG GASTRONOMIE & TOERISME heeft Duinhotel Haamstede een extra aanbieding: Twee overnachtingen met uitgebreid ontbijtbuffet, een culinair drie gangen diner, een gastronomisch vier gangen diner, gratis gebruik van sauna en fitness en wandel- en fietsroutes plus fles huischampagne op de kamer voor de prijs van 215 euro per persoon. Bij boeking melding maken van de BLOG GASTRONOMIE & TOERISME

Duinhotel Haamstede, Torenweg 1, 4328 JC Burgh-Haamstede, tel. + 31 111 88 77 66, info@duinhotel.nl, www.duinhotel.nl. Gratis parkeerhaven voor het hotel.

 

Georges Keters


>> Reageer (0)
04-08-2007
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.In de voetsporen van Edvard Grieg
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Bergen poort tot Noorse fjorden

 

In de voetsporen van
Edvard Grieg

 

In Bergen blaffen de honden naar iedereen die geen paraplu in de hand heeft. Of beter nog: In Bergen worden alle kinderen geboren met een regenscherm in de hand. Dit zijn slechts twee van de vele grappigheden die de stad Bergen dagelijks over zich heen krijgt. Niet moeilijk, het regent er quasi elke dag. We bezochten Bergen evenwel onder een gelukkig gesternte en mochten genieten van de vele troeven die de kustprovincie Nordhordland te bieden heeft.

 

Gelegen aan de westkust is Bergen op Oslo na de grootste stad van Noorwegen, met bijna 250.000 inwoners. Het is vooral gekend omwille zijn grote neerslag, 2250 mm per jaar. De stad zet dit fenomeen elk jaar extra in de kijker met het Regenfestival, een regenjas- en parapluparade. Tot voor enkele jaren stonden er her en der parapluautomaten. Die (bijna) dagelijkse regenval hebben ze danken aan de ligging tussen zeven bergen met de Ulriken als hoogste met 642 meter. Regen of geen regen, Bergen is een stad waar heel wat te beleven is en zich stilaan ontpopt als stad voor een citytrip. Met de luchthaven Flesland aan de rand van de stad, bijzonder makkelijk te bereiken vanuit Brussel.

Gesticht in 1070 door Olav Kyrre was Bergen tot 1299 de hoofdstad van Noorwegen, een der belangrijkste Hanzasteden en verblijf van de Noorse koningen, waardoor de stad tot de rijkste van het land behoorde. De stad was zo goed als volledig opgetrokken uit hout en werd dan ook herhaaldelijk geteisterd door branden. Het handelscentrum (Bryggen), de kern van het oude Bergen, is zo goed als origineel, staat nu op de UNESCO-Werelderfgoedlijst. Vandaag is Bergen een modern centrum van industrie, cultuur en toerisme.

Bergen, in 2000 Europees Cultureel hoofdstad van Europa, is tegelijk het beginpunt zowel als het eindpunt van de adembenemende Hurtigenroute, scheepsroute tussen Bergen en Kirkenis die dagelijks zorgt voor post-, goederen- en passagiersvervoer aan de Noorse Westkust. Bureau Scandinavia in Brussel is de grote specialist van deze wondermooie zeetocht. Meer info: www.bureauscandinavia.be.

 

EDVARD GRIEG

Bergen heeft zoveel te bieden, zowel op architectonisch, cultureel als op toeristisch vlak. Dit jaar staat evenwel Edvard Grieg op het hoogste culturele schavotje. Men herdenkt er de honderdste verjaardag van zijn overlijden. De Noorse wereldbekende componist, met onder andere de Peer Gynt Suites, werd in Bergen geboren op 15 juni 1843 en er overleden op 4 september 1907.

Grieg kreeg de muziek met de paplepel toegediend door zijn moeder, zelf begenadigd pianiste. Op zijn vijftiende trok hij op advies van Ole Bull naar Leipzig en werd leerling van de grote Wenzel, waarna hij bij Moscheles en Reinecke zijn kennis extra aanscherpte. In 1861 maakte hij zijn groot debuut in Zweedse Karslhamn. Edvard Grieg voelde zich evenwel sterk aangetrokken door de Noorse volksmuziek. Alhoewel hij veel reisde kwam hij steeds met veel liefde terug naar “zijn” Bergen. De stad zit nog bol van de herinneringen aan deze muzikale grootmeester, met als klap op de vuurpijl zijn landgoed Troldhaugen, net buiten het centrum van de stad.

 

LOFTHUS

Een der grote pleisterplaatsen van Edvard Grieg was het componistenhuis Hardanger, vandaag te vinden in de tuin van het prestigieuze viersterrenhotel Ullensvang Hotel in Lofthus.

De Noorse natuur was een van de grootste inspiratiebronnen van Grieg. Daarom besloot hij in 1878 naar Hardanger te trekken. De stilte, de natuur, de rust en vrede hadden op hem een positieve uitwerking.

Edvard Grieg putte dan ook heel wat inspiratie uit zijn verblijf aldaar. Aan de voet van de Hardangerfjord – een stukje ongerepte kleurrijke natuur met hoge bergen, gletsjers en klaterende watervallen die zich over de bergrotsen werpen – wist hij meerdere stukken te schrijven.

Lofthus en het Ullensvang Hotel ligt op 115 km van Bergen en is makkelijk met bus of ferry te bereiken. De regio Hardanger is effenaf schitterend qua natuurschoon. Geen wonder dat Edvard Grieg er graag kwam. Hij voelde zich vooral aangetrokken tot de machtige natuur van Noorwegen. Grieg had dan ook een voortdurend verlangen naar de natuur, zijn thuis. Hij componeerde dan ook in Hardanger zijn mooiste werken.

 

TANK SKOLE

Ander leuke bezienswaardigheid omtrent het leven van Grieg in Bergen is Tank Skole, de School van Tank, waar Edvard Grieg als tienjarige school liep. Naderhand werd hij van school gehaald en naar Leipzig gestuurd om er aan het conservatorium muziek te studeren. Een gedenkplaat herinnert aan de prille aanwezigheid van de muzikale grootmeester.

 

STRANDGATEN 208

Op die plaats werd Edvard Hagerup Grieg op 15 juni 1843 geboren. Het eigenlijke geboortehuis aan Strandgaten 152 werd in april 1944 door explosie volledig vernieuwd en bestaat dus niet meer. Uit erkentelijkheid voor de meester werd een bord geplaatst aan het nummer 208.

 

LANDAS

Leuk is ook de boerderij Landas waar het erf van 1853 tot 1873 eigendom was van de familie Grieg. Gesine Hagerup Greig, de moeder van Edvard, had het huis van haar vader geërfd. De jonge Edvard hield van deze plaats en hij bracht dan ook veel tijd door in het componistenhuisje dat zijn ouders er voor hem bouwden. De boerderij ligt iets buiten het centrum van Bergen.

 

ELSESRO

In dit oude gedeelte van Bergen componeerde Grief in de zomer van 1874 de muziek voor zijn legendarische Peer Gynt suites. Hij woonde in Bergen, maar mocht van een plaatselijke reder het paviljoen Elsesro als componistenruimte gebruiken. Hier kwam de meester tot rust en schreef er misschien zijn meest gekende stukken. Het paviljoen is elke dag te bezoeken.


TROLDHAUGEN

Een eresaluut aan de Noorse grootmeester Grieg is niet compleet, zonder bezoek aan zijn zomerresidentie in Troldhaugen, een vaal witte villa met groene vensterramen, diep verscholen in een bosrijke omgeving aan het Nordasmeer, op tien km ten zuiden van Bergen. Hier woonde Edvard 22 jaar lang samen met vrouw Nina, een Deense zangeres. Het was zij die de naam Troldhaugen bedacht, wat letterlijk “Trollenheuvel” betekent. In de winter was hij steevast op tournee, in de zomer verbleef hij op Troldhaugen. Meer nog, Troldhaugen bracht Grieg, naar eigen zeggen, voldoende inspiratie voor 24 symfoniën en 27 opera’s.

In de in Victoriaanse stijl opgetrokken villa ontvingen Edvard en Nina Grieg heel wat van hun vrienden met daarbij Brahms, Liszt, Mengelberg en onder ander Tchaikovsky, die op de glanzende vleugel Grieg (een pareltje van Steinway & Sons) graag zijn Pianoconcert n. 1 ten gehore bracht.

Ondanks hun graag reizen waren Nina en Evard steeds blij terug thuis te zijn op Troldhaugen. Ze waren beiden zo gehecht aan de villa dat ze er ook wilden begraven worden.

Grieg overleed op 4 september 1907 in het ziekenhuis in Bergen. Zijn as werdin een nis gezet, gehakt in de rotswand van Troldhaugen. Nina overleed 29 jaar later in 1936 en werd op 15 juni, geboortedag van Edvard, bijgezet in het wandgraf, naast haar echtgenoot.

Vandaag is Troldhaugen één groot museum, bestaande uit de villa, het componistenhuisje, de begraafplaats en het in Edvard Grieg Museum, geopend in 1995 en waar in de Trondzaal regelmatig concerten gegeven worden. Er is plaats voor 200 man.

Een bezoek aan Troldhaugen is des te opmerkelijk omdat de ganse inboedel er zo goed als onaangeroerd is. Het is alsof de geest van Grieg en Nina er blijft rondzweven.

 

PRAKTISCH

 

HOE ERHEEN:

Brussels Airlines en SAS vliegen dagelijks vanuit Brussel via Oslo of Kopenhagen naar Bergen. Duurtijd: anderhalf uur, plus 40 minuten.

 

VERBLIJF

Om in de sporen van Grieg te blijven is zowel Hotel Ullensvang (****) in Lofthus (www.hotel-ullensvang.no) en Clarion Hotel Admiral (***) hartje Bergen, de ideale uitvalsbasis. Prijzen der kamers respectievelijk vanaf 100 en 80 euro.

 

TE ZIEN

Naast de obligate Grieg-herinneringen hierboven vermeld, wacht nog een waslijst van bezienswaardigheden. Niet te missen is alvast Bryggen, de unieke rij houten woningen aan de Hanzekade. Achter deze veelkleurige historische gevels zijn met Dampen, To Kokker en Enhjorningen de beste restaurants van de stad te vinden. Het Bergen Art Museum, Bergen Maritime Museum, het Bryggens Museum en onder andere het Hanseatic Museum zijn een bezoek overwaard. Concertliefhebbers genieten zeker van de Grieg Hall, waar jaarlijks het Bergen International Festival plaats vindt. Het Horda Museum laat folklore zien terwijl een ritje van de Floibanen Funicular je naar het dak van Bergen brengt, goed voor een schitterend panoramisch zicht op de binnenstad. Met de Bergen Cable Car Ulriken klim je naar de hoogste berg van Bergen.

In Utne mag je niet voorbij het Hardanger Folkemuseum, terwijl het 18de eeuwse Utne Hotel een schat aan authentieke stukken laat zien.

Wie het water op wil, en dat is een must in Noorwegen, diverse boottochten brengen u naar de mooiste hoekjes en fjorden van de regio. Het is dan ook genieten geblazen aan boord van de White Lady vanuit Bergen of op de Peer Gynt vanuit Steinsto. Met de Bergen Card haalt u heel wat kortingen in huis.

 

ETEN & DRINKEN

Het hoeft geen betoog, Bergen is een levendige stad. De aanwezigheid van een universiteit en diverse concerthallen is hier niet vreemd aan. Epicentrum van de eethuizen is Bryggen, van democratisch tot peperduur. Bergen is vooral gekend omwille zijn visrestaurants.  Eke dag is er een pittoreske vismarkt. Toppers hierbij zijn Enhjorningen waar de Carpaccio van walvis en zalm uit de Lofoten er bijzonder zijn. Trek in lekkere mosselen? Restaurant Dampen is uw adres. Hier zijn de “Dampende Blaskjell” verrukkelijk. In To Kokker zijn de gebakken “Stekte Scampi” op hun best. In Egon Restaurant wacht een brede waaier van kleinere schotels met de “Stekte Steinbitfileter”, gebakken oceaanvis, als topper en betaalbaar. In de binnenstad brengt restaurant Holbergstuen de traditionele Noorse keuken als sinds 1927. Dat alles in een nostalgisch decor, waar trollen uiteraard thuis zijn.

 

GELD

Noorwegen blijft zich voorlopig vastklampen aan de Noorse kronen. Eén euro is goed voor 8,07 Noorse kronen. De gangbare betaalkaarten worden overal vlot aanvaard.

 

EXTRA INFO

Innovation Norway, www.visitnorway.nl, tel.: + 33 70 346 73 48 en Toerisme Bergen, tel.: +47 55 55 20 14, www.visitbergen.com; www.brusselsairlines.com en www.sas.dk.

 

Georges Keters

 

 

 


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jonge Chef in de Aude
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Gastronomie in Aude en Gard

 

Jonge Chefs Ambassadeurs van Languedoc-Roussillon

 

 

Tafelen in Frankrijk is steeds een feest. In welke regio of departement men ook maar de voeten onder tafel steekt is betaalbare streekgastronomie nooit ver weg. Elke regio heeft zijn specialiteit, dweept met de beste smaken en wil de kroon boven de andere steken. Eén zaak is zeker, de jonge chefs die vandaag in de Languedoc-Roussillon de neus aan het venster steken zijn de toppers van morgen. Meer nog, ze zijn de Gastronomische Ambassadeurs.

 

Een van die trekpleisters waar geschiedenis en gastronomie hand in hand gaan is het middeleeuwse Carcassonne waar de Katharen historie schreven met veel bloed. Vandaag vloeit er geen bloed meer maar behoren de wijnen tot de beste uit het zuiden. En deze kan men best proeven in de Comptoir des Vins et des Terroirs waar Christiane Mortès je vakkundig de beste AOC du Languedoc flessen als Corbières, Minervois, Saint-Chinian, Faugères, Fitou, Cabardès, Malepère en onder andere de Limoux en Muscat laat genieten. Op afspraak kunnen groepen bij haar terecht voor uitgebreide kennismaking. Alle info: Christiane Mortès, Comptoir des Vins & Terroirs, 3, rue du Compte Roger – La Cité – F - 11000 Carcassonne;

 

JEROME RYON

Iets verderop in de Cité behoren de restaurants van Hôtel de la Cité tot de top van Carcassonne. In het gastronomisch restaurant La Barbacane zorgt de jonge chef Jérôme Ryon voor uitgelezen schotels. Chez Saskia staat open voor het ontbijt en de lunches en bij mooi weer is het tussen juni en september steevast genieten in Le Jardin de L’Evêque. Meer info: www.hoteldelacite.com.

 

FRANCK PUTELAT

Op de Chemin des Anglais, aan de voet van La Cité bouwde Franck Putelat, voormalig sterchef in Hôtel de la Cité twee jaar terug met Le Parc een eigen restaurant uit. Vandaag schittert al een eerste Michelinster aan de gevel. Met eega en gastvrouw Céline werkt Franck – Zilveren Bocuse 2003 – naar het opperste genot. Zijn borden zowel als de inhoud getuigen van grote inventieve klasse. De bediening is perfect. Dat alles in een ruim, luchtig, modern maar toch gezellig kader. Meer info: www.restaurantleparcfranckputelat.com

 

JEAN-MARC BOYER

In de schaduw van Les Quartre Châteaux de Castours, 15 km ten noorden van van Carcassonne, dat overigens een dagbezoek waard is, kan men even culinair verpozen aan de tafel van Jean-Marc Boyer. Deze jonge chef haalde in zijn restaurant Le Puits du Trésor dit jaar zijn eerste Michelinster. Het al zeker niet bij deze blijven. Jean-Marc is een meester van de nieuw-klassieke keuken. Le Puits du Trésor heeft zijn naam duidelijk niet gestolen. Het bevat niets dan schatjes op het bord. Meer info: Le Puits du Trésor, Jean-Marc Boyer, 21, route des Quatre Châteaux, 11600 Lastours,

contact@lepuitsdutresor.com, www.lepuitsdutresor.com

 

GILLES GOUJON

Een van de absolute toppers in het Aude-gebied is L’Auberge du Vieux Puits en restaurant Gilles Goujon in het pittoreske kleine Fontjoncouse (slechts 98 inwoners!), hartje Corbières, klassenrestaurant bekroond met twee Michelin-sterren. Onder de geniale koksmuts zit Gilles Goujon, eega Marie-Christine Riols zorgt voor de administratie. De keuken van deze Michelin-topper is zonder meer fenomenaal met een uitstekende prijs/kwaliteit. Meer info: L’Auberge du Vieux Puits, Restaurant Gilles Goujon, Marie-Christine & Gilles Goujon, 11360 Fontjoncouse, aubergeduvieuxpuits@wanadoo.fr

 

 

PHILIPPE MATHIEU

Niet alleen in de Aude vindt men topchefs, ook de Gard laat jong talent zien. Philippe Mathieu is een van de vernieuwers. Tussen Montpellier en Nîmes toverde hij een bouwvallige bergplaats om tot een modern interieur opgefleurd met kunst. Ook aan tafel zorgt Philippe voor aangename verrassingen. Geen doorsnee borden, maar de schotels zijn allen aangepast aan de gerechten. Knap en inventief. En betaalbaar! Meer info: L’Orchidéa, Place du Coudoulié, 30660 Gallargues le Montueux, tel. +33 4 66 73 34 07.

 

VINCENT CROIZARD

Nîmes zit bol van de fraaie eethuizen. Eentje springt er de jongste tijd sterk uit: Le Darling. Hier wist de 33-jarige Vincent Croizard zich in minimum van tijd te ontpoppen tot de top, met uitstekende referenties in de Gault Millau, Bottin Gourmand en Champerard 2007. De keuken is fris, inventief en vooral smaakvol. Vincent laat elk product zijn eigen identiteit behouden. Zijn “Duif van Costières met farce van foie gras en eend” was effenaf verbluffend. Een adres om zeker op zak te hebben, op stap in Nïmes. Meer info: Le Darling, 40 rue de la Madeleine, 30000 Nîmes. www.ledarling.com.

 

SEBASTIEN DAUTEL

Iets voorbij Nîmes in de Camarque openden Emile en Sébastian begin dit jaar in een voormalig klooster met L’Ancien Monastère in het schilderachtig dorpje Franquevaux hun eigen restaurant een aanpalende gîte. De keuken is sterk in streekgerechten, is smaakvol met oog voor seizoensgebonden producten. Er is plaats voor 42 zitjes en nog eens 34 op het zonovergoten terras, onder de platanen. Menu’s aan 15 en 24 euro. En jong duo dat het zeker zal maken. De binnenplaats geeft ruimte aan de kinderen. Meer info: L’Ancien Monastère, Place du Monastère, 30640 Franquevaux, tel. +33 4 66 80 95 58.

 

CHATEAU GRAND MOULIN

Geen uitmuntende schotels zonder mooie wijnen. Languedoc-Roussillon zit bol van uitstekende wijngaarden. Een van de betere AOC Corbières zijn de flessen van Château Grand Moulin in Lézignan-Corbières. Wijnboer Jean-Noël Bousquet en oenoloog Pierre Vialard gaan er dan ook terecht prat op om de wijnen nog op ambachtelijke wijze te produceren. Hierbij worden de druiven manueel geplukt en volgens aloude traditie gemaakt. De renovatie aan het Château nadert zijn voldtooiing. Meer info: chateaugrandmoulin@wanadoo.fr.

 

DOMAINE DE CALET

In Beauvoisin, gelegen in de Vallei van de Rhône, strekt zich aan de poort van de Camarques tussen de Provence en de Languedoc-Roussillon, het Domaine de Calet uit. Anna-Lena en Yvon Gentes streken hier enkele jaren geleden neer en zijn thans een der grootmeesters in zake de appellatie Costières de Nîmes, met Syrah en Grenache als voornaamste druivensoorten. Toppers zijn de Travers du Rey, La Tournerie en de Carthagène. Domaine de Calet bevat tevens enkele fraaie gastenkamers. Meer info: www.domainde-de-calet.com en Domaine.Calet@wanadoo.fr.

 

CHATEAU DE PENNAUTIER

Trek in een mooie fles AOC Cabardès, dan is een Collection Privée of een L’Esprit de Pennautier van het wijngoed Lorgeril, op een boogscheut van Carcassonne, nooit ver weg. Miren en baron Nicolas de Lorgeril zijn de eigenaars van Château de Pennautier (het Versailles van de Languedoc) en Château de Caunettes, goed voor fraaie crus Cabadès. Voeg daarbij La Borie Blanche Domaine de Vallière (AOC Minervois La Livinière) aan de voet van de Montagne Noir en men heeft meteen een adres waar klasrijke wijnen geproduceerd worden. Meer info: www.vignobles-lorgeril.com

 

ABDIJ VAN FONTFROIDE

Liefhebbers van een streepje cultuur mogen de Abdij van Fontfroide, op 14 km van Narbonne, niet links laten. Deze in Cisterciënzerabdij uit de 12de eeuw is een juweel. De sobere Romaanse kerk, de kloostergang en de kapittelzaal geven de grandeur van deze tijd weer en halen de grote contrasten tussen arm en rijk weer. Mis ook de collages van middeleeuwse glas-in-loodvensters, afkomstig uit Franse kerken die in de Tweede Wereldoorlog gebombardeerd zijn, niet. Zij zijn ingemetseld in de ramen van de slaapzaal van de monniken.

Meer info: www.fontfroide.com

 

CHAMBRES D’HOTES

Languedoc-Roussillon telt honderden leuke adresjes om te logeren. Eéntje is alvast de moeite waard om te noteren. In Montséret, een piepklein dorpje in de buurt van Carcassonne, pakt Betty Sylvette in een voormalige paardenfokkerij uit met drie effenaf schitterende chambres d’hôtes die in Domaine Sainte Marie des Ollieux luisteren naar de namen van Marie Camille, Clotilde en Clara. Drie driesterren gîtes vervolledigen het geheel. Dat alles in een bijzonder rustige omgeving in een méditerrane infrastructuur uit 1855. De extra ruime kamers en dito badkamers kosten 50 euro per nacht, ontbijt inbegrepen.

 

 

Met dank aan:

Myriam Fillaquier-Jouret

CDT Carcassonne

Promotion@audetourisme.com

www.audetourisme.com

Carole Bedou

CDT Gard

Bedou@tourismegard.com

www.tourismegard.com

In België: Jessy Van den Rym

Langstraat 92

2140 Antwerpen

Tel.: 03-272 32 86

Positif.Jessy@skynet.be

In Frankrijk:

www.tourisme-languedoc-roussillon.com

www.audetourisme.com

www.tourismegard.com

www.carcassonne-tourisme.com

www.sunfrance.com

Luchthaven Brussels-South – Charleroi Airport – Parkeerhaven.

 

Georges Keters

>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs