Proeven
van de Atlantische Loirestreek
Likkebaarden van Guérande
Frankrijk heeft zoveel onuitputtelijk leuke hoekjes en
kantjes dat men er elke dag iets nieuws kan ontdekken. Onze zuiderbuur heeft
dan ook alles om er een heerlijk weekendje uit, een vakantie of zo maar een
weekje culinair genieten in te vullen. Neem nu het departement Loire-Atlantique,
de Atlantische Loirestreek, Pays du Loire, net onder Bretagne, waar de kust
flirt met een immens natuurschoon en de zee uitnodigend wenkt om de rustzoeker
te verwennen en waar de wijngaarden zorgen voor een mooie oogst.
We kozen voor het schiereiland Guérande en maakten kennis
met de middeleeuwse versterkte stad, de zoutpannen in Pradel, smulden van
diverse crêpes, kuierden in La Village de Kerhinet, maakten kennis met een
slakkenboer, sorteerden oesters in Mesquer, kookten krabben in La Turballe,
slenterden op de kilometerslange wandelszeedijk en in de historische wijk van
het mondaine en genoten vooral van de gastvrijheid, heerlijke keuken en gezellige
hotels die het leven om en rond dit mooie stukje Atlantische Loire nog mooier
maken. Dit kan alleen maar Frankrijk zijn.
GUERANDE
Keukenprinsessen en Chefs kennen de naam als het
onomkeerbare kwaliteitszout dat zich bevindt in Pradel, aan de Route des Marais
Salants. Maar Guérande is tegelijk de unieke middeleeuwse stad, ommuurd door
bijna anderhalve kilometer vestingmuren. Intra muros bevinden zich nog
bijzonder vele authentieke gebouwen met de Sint-Aubincollegiale als klapstuk in
het centrum. In de zomer worden er concerten gespeeld.
ZOUTPANNEN
Om en rond Guérande bevinden zich zowat 2.000 ha
moerassen waar zoutpanarbeiders (paludiers) zout winnen uit zeewater. Het water
bevloeit een net van bassins dat via kanaaltjes met mekaar verbonden is (zie
foto). Het stilstaande zoutwater verdampt bij mooi weer en het achtergebleven
zout wordt door de paludier met de hark bijeengerakeld en klaargezet voor
verdere ambachtelijke verwerking tot eindproduct, gaande van fleur de sel (de
fijnste zoutkorrel) tot het meer ruwere dat in de keuken graag gebruikt wordt
door meesterkoks. Een geleid bezoek aan de zoutpannen is dan ook een must en
beslist de moeite waard. Paludier Laurent BouloMeer info: www.seldeguerande.com
HOTEL LE ROC MARIA
Wie optimaal wil genieten van zijn verblijf in de
Guérande vindt ruim zijn gading in Hotel-Crêperie Roc Maria, hartje
middeleeuwse stad. Hier zorgt gastvrouw Bénédicter Corbin niet alleen voor een
gezellig festijn waar uitsluitend galettes
(Bretoense pannenkoek) op tafel komen. Er is een ruime keus tussen een
dertigtal soorten galettes, gevuld met seizoensgebonden ingrediënten. Laat je
verleiden, reserveer zeker een tafeltje en stort je op een copieuze Galette
Périgourdine (met eend en spek), Galette Roc Maria (kabeljauw en spinazie),
Galette Bonne du Curé (Nantais kaas en hesp van de Vendée) of onder andere een
Galette Turballaise (mosselen, garnaal en Sint-Jacbosnootjes). Een verrijking
in ieder culinaire landschap en dit tegen een zacht prijsje van om en bij de 8
euro.
Het hotel bevat een aantal zeer warme en gezellige kamers
die luisteren naar illustere namen uit de Franse geschiedenis. Een paar
nachtjes rusten midden een middeleeuwse stad in de Chambre de la Duchesse Anne,
Chambre de la Reine Claude of onder andere in de Chambre Duchesse de Rohan doet
je alvast wegdromen in een ferme brok geschiedenis.
Meer info: Hôtel-Crêperie Roc Maria, 1, rue du Vieux
Marché aux Grains, 44350 Guérande, www.hotel-creperie-rocmaria.com
LA TÊTE DE LART
Wie iets anders wil proeven dan de onvergelijkbare
Bretoense galettes, kan zich zeker vinden in het moderne tafelwerk in
restaurant La Tête de lArt, Manoir de la Porte Calon, op tien minuren stappen
uit het centrum van de middeleeuwse stad. Hier zorgen twee jonge dames ervoor
dat het (vooral jeugdig en jong) publiek zich kan te goed doen aan de klassieke
franse gerechten. Een suggestiebord toont wat de Chef uit de vroegmarkt plukte.
De bediening is vlot en trendy. Het restaurant is uitgewerkt in een vleugel van
een voormalig statig landhuis waar jonge lokale kunstenaars tegelijk de kans
krijgen hun werken laten zien.
VILLAGE DE KERHINET
Elke liefhebber van streekproducten zal het beamen: niets
is heerlijker dan te flaneren op een Marché du Terroir, boerenmarkt waar de
geur van vers gebakken brood uit de oven, knetterend vuur met konijn of
gevogelte op de grill je overdondert met heerlijke aromas en tegelijk de
glazen klinken om de cider en of eerste landwijntje te proeven. Dat kan
allemaal in het gerestaureerde dorpje Kerhinet in het Regionaal Natuurpark van
Brière in 44410 Saint- Lyphard. In de zomer kan men hier elke donderdag vrij
rond kuieren en genieten van al dat moois dat de lokale boeren en tuinbouwers
te bieden hebben. Het dorpje laat een schat aan huizen zien met rieten daken
(La Chaumiere), de een al mooier dan de andere. Loslopende kippen, hanen,
ganzen en ezels zijn er de koning te rijk. Meer info: www.parc-naturel-briere.fr/tourisme
AUBERGE LE NEZIL
Wie in alle rust wil genieten van de regionale
gastronomische troeven uit het hart van het Parc de la Brière, kan zich best
vinden in auberge Le Nezil, een authentieke chaumière uit 1900, gelegen aan de
rand van het park, RD 47 in 44410 Saint-Lyphard. Hier verwennen Samuel en
Marie-Vanessa Blanchetière al je zinnen en laten u tot in de diepste vezels
genieten van het beste uit de regio. De uitgestrekte tuin zorgt voor puur
relaxen terwijl buiten tafelen het culinair genot nog extra aanzwengelt. Het
Menu de la Brière (39 euro) laat u zeker verrassen. Niet moeilijk als men weet
de gastvrouw je eerst Foie gras de canard
mi-cuit op tafel zet, gevolgd door een Persillade
de cuisses de grenouilles et escargots à la plancha, dan weet je meteen al
dat een hoofdgerecht als Magret de canard grillé de kroon op het werk zet.
De obligate kaasschotel en de Moelleux au
chocolat coeur coulant maken het werk af. Een adres om zeker op zak te
hebben. En ja, mocht je soms geen raad weten met oude sleutels, de gastvrouw
verzameld die en laat ze herleven in mooie kaders. Meer info: www.aubergelenezil.com
ESPACE ESCARGOTS
Frankrijk zonder wijngaardslakken (escargots) kan niet.
In het rustige Île du Croisic worden sinds 1999 slakken gekweekt voor
consumptie. Het vochtige oceanische klimaat leent zich uitstekend tot het
kweken van de diertjes. Sinds 2001 kan men het hele proces volgen via een
rondleiding van 30 à 40 minuten. Het eindresultaat kan naderhand geproefd
worden en uiteraard staat de slakkenwinkel open voor informatie en uiteenzetting
van tal van bereidingen. Op donderdag en zaterdag is Espace Escargots te vinden
op het markt. Meer info: Espace Escargots, 33 rue des Becs Salés, 44490 Le
Croisic en www.espace-escargots.com
LA MAISON DE LA PÊCHE
De Atlantische Kust blijft boeien voor wie van zee en
visvangst houdt. Neem dan ook ruim de tijd om het havenstadje La Turballe te
ontdekken. Naast een waslijst aan
degelijke restaurantjes en eethuisjes mag je een bezoek aan het museum La
Maison de la Pêche niet links laten. Men bevindt zich hier daadwerkelijk in het
hart van de sardienenvisserij, sinds de 19de eeuw een niet meer weg
te denken activiteit, al is die intussen al flink teruggelopen. Heel wat
families leven evenwel nog van de visserij. In het museum maakt men kennis met
het harde leven van de sardienenvissers. Wie het aan de lijve wil ondervinden
kan even aan boord klimmen van sardinier
SN 3332 Au Gré des vents. Het kleine vaartuig werd volledig gerestaureerd en
vertelt het volledig verhaal van de sardienenvangst. Marie Le Brice laat je aan
de hand van ludieke verhalen als fictieve matroos meeleven met de vissers, laat
je kennis maken met het kombuis (een eenvoudig vuurtje) en laat je afdalen tot
in de machinekamer, het kloppend hart van het houten vaartuig. Kinderen krijgen
tegelijk eens speels kleurboekje waarbij de visvangst netjes en vlot
uiteengelegd wordt. Een bezoek die je niet mag missen. (Kostprijs: 4,50 euro).
Op vrijdag is er om 6 uur de criée, de markt in de vismijn. Bij het krieken van
de dag wordt de vangst van de voorbije nacht geveild. Voor een geleid bezoek is
vooraf inschrijven verplicht. Meer info: Musée La Maison de la Pêche, Port de
La Turballe, 44420 La Turballe, www.musee-laturballe.fr
RESTAURANT LE TERMINUS
La Truballe, dat is de visserij en plezierhaven op zijn
best. Vis dat betekent tegelijk uitstekende restaurants. Een daarvan is alvast
Le Terminus waar Marie-Clorine en Xavier Chevallier je extra verwennen met al
dat moois dat de vissers uit zee s morgens aan de kade wisten te brengen. Le
Terminus herinnert aan het eindstation van de spoorlijn die er liep tussen 1930
en 1940. In het gezellig salon, met zicht op de jachthaven, tovert de Chef
langoustines, kabeljauw, kreeft, huisgerookte zalm, oesters en onder andere
krab om tot delicatessen. Maar vooral de liefhebbers van een zeevruchtenschotel
zitten hier aan wellicht het beste adres in La Tuballe. Kraakverser kan haast niet.
Kwaliteit wappert hier dan ook hoog in het vaandel. Meer info: Le Terminus, 18
Quai St-Paul, 44420 La Turballe, en Terminus44420@aol.com
NATUURPARK BRIERE
In de Atlantische Loire regio is respect voor natuur en
milieu geen ijdel begrip. Wie graag in ongerept groen en rustige oorden
vertoeft is hier op zijn plaats. Met drie nationale parken en een
interregionaal park is dit stukje uit de Loirestreek het nec plus ultra. Een
van die parels is het regionaal park Brière op Île de Fédrun in Saint Joachim.
De beste manier op dit uniek gebied te verkennen is aan boord te stappen van
een chaland, een platbodem bootje,
dat u onder leiding van Valérie Aoustin die het gebied met haar familie al
decennia als haar handtas kent. Zij leidt u met vaste hand doorheen het
uitgestrekte labyrint van kanalen in ondiep water, soms maar net genoeg om de
chaland vaart te laten houden. Het is na de Camargue het grootste moerasgebied
van Frankrijk. Men maakt er alleen kennis met de stilte en een weelde aan
watervogels. Het moeras is immers een geliefde overwinteringplaats van vele
vogelsoorten wat het voor de ornitholoog omtovert tot een paradijs tot observatie.
Dit moerasgebied is ontstaan door het vele noeste werk van de vorige generaties
die er turf uitkapten als broodwinning. Meer info: www.parc-naturel-briere.fr
LA MARE AUX OISEAUX
Wie de tijd wil nemen om ten volle te genieten van het
regionaal natuurpark Brière vindt een ideale pleisterplaats in Hôtel-Restaurant
La Mare aux Oiseaux. Een paradijs met vijftien kamers, inbegrepen vijf suites, te
midden groen, waar een aantal kamers op palen uitgebouwd is en vergroeid met de
fauna en flora. De inrichting is een mengeling van exotiek met een modern
tintje. Het ontbreek evenwel aan niks. Alles is present voor een ongestoorde
rust, stilte die alleen af en toe doorbroken wordt door het gekrijs van een of
andere gevederde vriend, het gezoem van wat bijen of een parendans van
zilverreigers. Voor zij die het begrepen hebben op spa, zwembad en sauna,
zitten evenzo hier aan het goede adres. Ook het lichaam wordt op zijn best
verwend. Dat alles op de golven van rust en intens genieten.
Maar het eigenlijke orgelpunt ligt op het bord in het
bijzonder gezellige restaurant. Boven het fornuis fonkelt één Michelin ster. Chef
Eric Guerin is er bijzonder blij mee en is flink op weg om daar binnenkort een
tweede bij te voegen. Hetgeen de jonge man uit zijn oven tovert is fenomenaal.
Er is ruime keus tussen de topgerechten, succulent verwerkt in het Menu Balade
en Brière en Menu Mare aux Oiseaux. Top of the bill is het Menu Cuisine
dAuteur, Coeur de Brière, Terre, Mer et Marais, een formule waarbij met de
Chef carte blanche geeft over zeven gangen, het beste uit de diverse menus en
à la carte. Laat je tegelijk bijstaan door sommelier Cyril en je avondje
culinair genot kan niet meer stuk. Meer info: La Mare aux Oiseaux, 223 rue du
Chef de lÎle Fédrun, 44720 Saint Joachim, www.mareauxoiseaux.fr
Met dank aan CB Communication Véronique Beauvois www.communication.be
Georges Keters


|