GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
28-04-2015
MALTA - EEN EILAND OM VAN TE DROMEN
Zonnekoning van de Middellandse Zee
The Westin Dragonara Resort
Luxevakantie op Malta met Silverjet
Wie gek is op korte en
ontspannende vakanties en tegelijk wil verwend worden, dan zit je goed bij touroperator
SILVERJET. Met een brede waaier aan luxueuze betaalbare
hotels ligt de keus open voor een heerlijk verblijf in het historische eilandje
Malta, waar cultuur, geschiedenis en gastronomie elkaar omarmen. Dat alles op
minder dan drie uur vliegen vanuit Brussel. Een tussendoortje om even uit te
blazen en dat dubbel smaakt. Even mee genieten?
Malta meet amper 16 bij 20
km en ligt op amper 90 km ten zuiden van Sicilië en is een ideale
pleisterplaats voor zij die houden van zon, rust en tegelijk tuk zijn op een
lekkere schotel, zitten hier aan het goede adres. Meer nog, Malta is zonder
meer de Zonnekoning van de Middellandse Zee. Het is er bijna een jaar lang
zomer.
Malta is het begrip voor de
Maltese archipel die bestaat uit drie schattige eilandjes: Malta (264 km²),
Gozo (67 km²) en Comino (2,9 km²). Malta heeft alles in huis om het je in de
winter gezellig te maken en de koude Europese dagen links te laten. In de zomer
kan het er evenwel behoorlijk warm zijn, maar de zachte zeebries zorgt voor
gepaste afkoeling. In de lente is het heerlijk warm en leuk. De winters zijn
zacht, wat niet wegneemt dat er al eens een paar dagen zijn die onder de 14
graden C duiken. De zon schijnt er in het topseizoen zowat 8 à 10 uur per dag,
in de winter een zestal uur. Het regent er zelden. Ideaal eiland om te overwinteren.
GENIETEN
Het is duidelijk, Malta en
zusje Gozo zijn stekjes om te genieten. Het is bovendien een ideaal oord voor
de watersporter, met diepzeeduiken als grote troef. Niet moeilijk want het
water is er glashelder. Meer nog, kunstliefhebbers hebben ogen te kort om al
die geschiedenis op te slaan. Aan kerken geen gebrek en de Maltezen laten geen
kans voorbijgaan om de christelijke waarden in de kijker te stellen. Devoot als
ze zijn, pakken ze om de haverklap uit met processies waarbij de gemeenschap zo
goed als volledig op straat komt. En dan hebben we het nog over de gastronomie.
Malta is een oase van culinair genot. De invloed van vooral de Italianen zorgen
ervoor dat heel wat cafés, brasseries, trattorias en restaurants het beste uit
de Middellandse Zee op tafel zetten. De steevast vers gevangen vis komt royaal
uit de oven en van op de grill wat smullen geblazen wordt. Geen wonder dan ook
dat Malta elk jaar ruim een miljoen toeristen over de vloer krijgt. Met zijn
400.000 inwoners kan Malta dit cijfer best aan. Men wil niet dat Malta onder de
voet gelopen wordt. Vandaar ook dat veel aandacht geschonken wordt aan de
klasse van de hotels. Malta en Gozo tellen dan ook een aantal super hotels die
het leven eens zo aangenaam malen.Genieten blijft het motto van de Maltese regering.
WESTIN DRAGONARA RESORT
Touroperator SILVERJET kiest
dan ook uitsluitend voor het beste. Een van de absolute toppers inzake
5-sterrenhotels in The Westin Dragonara Resort, familiehotel met spa en
wellness, een oase van luxe aan de boorden van de Middellandse Zee. Gelegen in
Sint Julians, een van de mooiste baaien van het eiland en op een steenworp van
de voornaamste winkelstraten en centrum van avondamusement, is dit hotel ideaal
voor enerzijds de absolute rustzoeker, anderzijds voor zij houden van het
bruisende nachtleven, waar veiligheid troef is. Bovendien ligt The Westin
Dragonara slechts op een steenworp van de hoofdstad Valetta. Het vervoer ter
plekke loopt vlot met de bus (1,50 euro per rit, waar naartoe dan ook op het
eiland). Taxis zijn er relatief goedkoop. Een rit jaar de andere kant van het
eiland, bijvoorbeeld naar de Gozo Ferry, kost 30 euro. Wel voordien afspreken.
ELEGANTE LUXE
The Westin Dragonara telt
340 stijlvolle, elegante en luxueuze kamers, allen met airco, flatscreen tv,
kluisje, minibar en balkon met zicht op de Middellandse Zee en het casino, op
wandelafstand van het hotel. Er is keus tussen verschillende kamers, de een al
grotere dan de andere. Er is keuze tussen de St. Georges kamer, de Deluxe kamer,
de Executive Club kamer, de Tower kamer, de Junios Suite en de Luxury Bay
Suite, allemaal kamers goed voor minstens twee volwassenen en twee kinderen.
De indrukwekkende lounge met
receptie en conciërge brengt je meteen in de ban van heerlijk relaxen. Gemakkelijke
zitjes om en de rond de open bar zorgen voor gezelligheid die zich uitstrekt
tot op het ruime terras. WIFI is gratis
in alle openbare ruimten. Op de benedenverdieping wacht een immens zwembad met
zonneterrassen, ligstoelen, parasols en gratis badlakens. Voor het hotel
bevindt zich een rotsstrand met ligbedden en parasols, aansluitend cocktailbar.
Wie zich wil laten verwennen
in het beautycenter vindt ruim zijn gading in de fitnessruimte, binnenzwembad,
sauna, jacuzzi of Turks stoombad. Mogelijkheid tot gezichts- en
lichaamsbehandelingen en massages.
GASTRONOMIE TROEF
The Westin Dragonara Resort
kan er prat op gaan de gasten ook culinair te verwennen. Het 5-sterrenhotel
telt liefst zeven locaties waar het genieten is, van een cocktail al over een
hartige snack tot een succulent diner. Voor een leuke babbel bij een al even
smakelijk glas zit men goed in de LOUNGE &
PIANO BAR. Dat alles met een panoramisch zicht op de Middellandse Zee en
het grote zwembad. Men kan er tegelijk genieten van het Westin Wellness Menu,
aangevuld met de beste wijnen uit Malta of wereldwijd.
Wie het begrepen heeft op
iets lichts of een met Mediterrane liefde bereide sandwich kan tussen april en
november met volle teugen genieten het terras van de BAY
VIEW BAR & RESTAURANT.
Wil je een feestje bouwen
met vrienden dan wacht THE BEDOUIN BAR voor
u en uw gasten, exclusief. Een unieke bar met oog voor relax detail en te
gebruiken van juni tot september, als het weer het toelaat.
Exclusief voor hen die
verblijven in de executieve kamers op de Westin Executive Club verdiepingen
kunnen terecht in de unieke WESTIN EXECUTIVE CLUB
LOUNGE, met open haard, biedt alles faciliteiten voor zakenlui als voor
de veeleisende gast, waar dagelijks het ontbijt kan genoten worden of in de
vooravond genieten van gratis een pre-dinner drankje.
Het ontbijt en het buffet
diner wordt geserveerd in THE TERRACE RESTAURANT. Elke dag zorgt de Chef voor
een gevarieerd internationaal buffet met knipoog naar al dat mediterraan
lekkers uit de zee. Het zicht op het zwembad verhoogt de pret van het tafelen.
En waar blijft de Italiaanse
keuken, vraagt u zich ongetwijfeld af. Liefhebbers van spaghetti, farfalle,
penne, ravioli, pasta, antipasti, risotto, carpaccio, een heerlijk bord
ministrone of een pizza quattro satgioni zitten op hun best in PALIOS RESTAURANT. Hier worstelt het keukenteam
met uitsluitend mediterrane en Italiaanse gerechten waarbij vangverse vis en
vlees het geheel compleet maken. Een absolute aanrader voor zij die weg zijn
van dit Italiaanse keukenplezier.
QUADRO RESTAURANT
Topper van The Westin
Dragonara Resort inzake culinaire verwenning is het Quadro Restaurant, een fine dining restaurant dat uitgewerkt is
op de benedenverdieping op een uitsprong met zicht op de strandrotsen. Het
zacht geruis van het azuurblauwe kabbelend water zorgt voor een extra pigment. Tafelen
op het terras is super zalig. Hier zorgt de Chef voor de fijnste Maltese
gerechten waarbij vis, vlees en zeevruchten de hoofdrol spelen. Elk van de
schotels getuigd van grote klasse, te genieten met het beste zilver, opgediend
door efficiënt werkende fijn besnaarde obers. Een feest voor alle zintuigen.
Het is duidelijk, The Westin
Dragonara Resort is een oase van gezelligheid, heerlijk relaxen en puur
genieten. Dat alles op een eilandje waar men alleen maar kan van houden.
Opening
Oosterscheldekreeft in Zierikzee Zeeland(1)
Tour Culinair op eilanden Goeree-Overflakkee & Schouwen-Duiveland
Onder ruime belangstelling
ontving eregast Gerrit Zalm de eerste Oosterscheldekreeft van het seizoen
2015.Of hoe Luit Ezinga, voorzitter van
de Stichting Oosterscheldekreeft het zo mooi wist te stellen: Zalm vist op
kreeft. Kreeftenvisser Gerrie van den hoek haalde de eerste kreeftenkorven anno
2015 uit de diepkoude Oosterschelde. Applaus van op alle schepen.
Het is een jaarlijkse traditie
die alle aandacht verdient, de voorstelling van het Oosterscheldekreeftseizoen
in Ziekikzee. Ook nu weer een waslijst van prominente figuren uit Nederland en
vooral Vlaanderen, op het getouw gezet en in organisatie van Balth Roessingh
(Junction Communication), in samenwerking met Stichting Oosterscheldekreeft,
VVV Goeree-Overflakkee met Mirna Bogert, Schouwen-Duiveland en VVV Zeeland met
Sonja van der Vloet. De toon werd meteen gezet met een heuse
huifkarrenwandeling doorheen de Slikken van Flakkee in Melissant aan het
Grevelingenmeer, het grootste zoutwatermeer van Europa. Met een boswachter als
William van de Hulle is het een pretje om kennis te maken van de fauna en flora
in dit unieke gebied. Zalig te genieten van de galopperende fjordenpaarden (een
Noorse viervoeter), kalfjes geflankeerd door koeien, diverse kloeke stieren en
een weelde aan vogels. Ornithologen zijn hier gewapend met verrekijker in
een zee van stilte duidelijk aan het feest.
GOEDEREEDE
Op Goedereede-Overflakkee
mag je niet nalaten even langs te lopen bij het unieke dorpje. Het lijkt wel of
de tijd hier al lang stilstaat. De oude haven, de molen De Windvang, de statige
domtoren, de eeuwenoude patriciërswoningen en de ambtwoning van Paus Adrianus
IV, geboren als Adriaan Floriszoon Boeyens in Utrecht in 1459 en ooit pastoor
in Goedereede van 1492 tot 1507, zijn alvast niet te missen. Stap ook eens
binnen in Hotel De Gouden Leeuw (met salon van de paus), een huis vol
geschiedenis. Uw bezoek aan Goedereede is niet compleet zonder de beklimming
van de domtoren van de de Catharinakerk waar gids Desirée van Halewijn je alles
vertelt over de Goereese Portdagen en de vele verhalen rond het vergaan van een
schip volgeladen met port, nu 700 jaar geleden.
WEEK GOEREESE VIS
Wie wil genieten van zoveel
mogelijk streekproducten vindt ruim zijn gading in hotel-restaurant Akershoek,
Boompjes 1 in Ouddorp. Een diner met De Visserman aan Tafel is een verademing.
De visschotels met de Stellendamse Garnaal en de Goereese kabeljauw gaven ons
een voorproefje van wat komen moet op de Week van de Goereese Vis die loopt van
4 tot en met 12 september 2015. Het wordt een week lang culinair en cultureel genieten
van vis op het bord en allerlei vis gerelateerde activiteiten op Goeree-Flakkee.
Ontspanning voor het hele gezin, geeft Mirna Bogert nog graag mee.
HET SCHOUWSE BORD
Nog meer vis treffen we aan
in DE HEERENKEET, een viswinkel met restaurant en verblijfsmogelijkheid in
appartement aan Boogerdweg 1 in 4321 SN Kerkwerve waar eigenaar Richard Snijder
gek is van alles wat uit de zee komt en dit dan ook graag op het bord legt,
onder de noemer Het Schouwe Bord. In de keuken laten de Chefs zien wat dat
inhoud en het wordt smullen van een heerlijke lunch van Schouwse vis opgediend
door de attente gastvrouw onder impuls van Ed Troost, voorzitter Samenwerkingsverband
Het Schouwe Bord. Het is meteen duidelijk: Elke dag in de Keet is het genieten
van Schouwen.
STREET FOOD
FESTIVAL HET SCHOUWSE BORD
Helemaal te gek wordt het
wanneer de Chefs van een negental restaurants op het binnenplein van Camping
de Brem en Groot Café Smaek hun beste beentje voorzetten en elk uitpakken met
een specifiek bord met Schouwe specialiteiten. Zo schoof Brasserie Eb &
Vloed, Camping Julianahoeve in Renesse, een heerlijk dampende bol Knoflooksoep
met Zeeuws buikspek, zeeklaar en croutons naar voor. Nog van dat lekkers was te
genieten op het standje van restaurant Gusto Vakantiepark Port Greve in
Brouwershaven een Zeekraalbroodje en een burger van kreeft op tafel zette.
Brasserie Westenwind uit Scharendijke hield het bij een Schouwse Loepia met
mossels en zeewier terwijl restaurant De Heerenkeet de Mousse van gerookte
Oosterscheldepaling op zijn best liet smaken. Dat alles onder goedkeurend oog
van Daniël Viergever eigenaar Camping de Brem in Renesse.
Opening Oosterscheldekreeft in Zierikzee
Zeeland
De Rolls Royce onder de kreeften
Autoliefhebbers wrijven zich
alvast in de pollen wanneer ze alleen nog maar de naam horen: Rolls Royce.
Lekkerbekken en gastronomen daarentegen gaan meteen likkebaarden. Geef toe, wat
is er heerlijker dan een vangverse Oosterscheldekreeft? Vandaar dat onze
vissers deze gepantserde lekkernij graag gelijkstellen met het beste van het
beste: de onvergelijkbare Rolls Royce.
De Kring van de
Oosterscheldekreeft stelt precies al vijftien jaar deze delicatesse elk jaar in
de laatste week van maart voor aan het culinair publiek. Een evenement dat geen
enkele lekkerbek wil missen. Voorzitter en kreeftenkenner Luit Ezinga vertelt: Sinds een aantal jaren komen de kreeften ook uit de Grevelingen en het
Veerse Meer, dit zijn afstammelingen van de Oosterscheldekreeft. Circa twintig
kreeftenvissers zijn actief op deze wateren. Hoe verser deze Zeeuwse lekkernij
gegeten wordt, des te lekkerder hij is. Oosterscheldekreeft wordt dan ook
bij voorkeur in Zeeland gegeten. Na de vangst kan de kreeft vrijwel direct
geserveerd worden.
KREEFTENMENU
AAN 59,50 EURO
Wie ze ooit
proefde kan het beamen, een exclusief
product als de Oosterscheldekreeft moet je koesteren. Daarom besloot een aantal
gerenommeerde restaurants uit heel Zeeland hun expertise en ervaring te
bundelen in de Kring van de Oosterscheldekreeft (www.oosterscheldekreeft.nl).
Twaalf gerenommeerde restaurants zetten dan ook, tegen de vaste prijs
van 59,50 euro per persoon, een driegangenmenu met Oosterscheldekreeft op tafel.
Dit jaar mag de Kringzich
verheugen met drie nieuwe leden: Het Binnenhof in
Goes, Bistro de Kluiver in Breskens en De Korenbeurs op Landgoed
Rijckholt in Geersdijk. De andere getrouwe
restaurants: Strandbrasserie Our Seaside in Renesse,Hostellerie Schuddebeurs in Schuddebeurs,
Brasserie Maritime in Zierikzee, Restaurant de Etage in Bruinisse, Vis aan de
Markt in Scherpenisse, Restaurant Oesterbeurs in Yerzeke, Auberge de Campveerse
Toren in Veere, Auberge des Moules in Philippine en Restaurant t Vlasbloemeken
in Koewacht. Het
kreeftenseizoen loopt nog tot en met 15 juli. Dat betekent niet dat
Oosterscheldekreeft nadien niet meer in de restaurants te verkrijgen is.
Afhankelijk van de aangelegde voorraden is deze ook na 15 juli nog te nuttigen.
Alleen de vissers mogen na 15 juli geen kreeften meer aan wal brengen.
ZEEUWS KEURMERK
Zeeland heeft sinds vorig jaar ook een keurmerk voor erkende streekproducten
geïntroduceerd: Zeker Zeeuws Streekproduct. In totaal zijn de eerste twaalf
certificaten voor culinaire producten van land en uit zee uitgereikt, waaronder
één voor de Oosterscheldekreeft. Met deze erkenning krijgen alle producten met
het Zeeuwse keurmerk ook de landelijke erkenning als Erkend Streekproduct van
Stichting Streekeigen Producten Nederland.
KREEFTWIJN
Elk jaar kiest een college van wijnkenners en sommeliers voor een
specifieke wijn bij de kreeft. Dit jaar is de kreeftenwijn afkomstig van wijnhuis Domaine Gayda, gelegen in het dorpje Brugairolles, op 25 km
van Carcassonne. Hier hebben de Engelsman Tim Ford, de Zuid-Afrikanen Anthony Record en Marc Kent
(eigenaar van top wijnbedrijf Boekenhoutskloof
uit Zuid-Afrika) en de jonge Franse wijnmaker Vincent Chansault de handen ineen
geslagen om de enorme potentie van het wijngebied te presenteren in een
wijnfles.De wijn is zacht, fris en rijp
terwijl een beetje houtrijping zorgt voor extra elegantie. De Coninck Wines uit
Scherpenisse is de importeur. Meer info: www.deconinckwines.nl
DE ZEEUWSE STROMEN
Wie zichzelf eens extra wil verwennen en uitgebreid kennis wil maken met
Zeeland kan in het hotel- en congrescentrum De Zeeuwse Stromen in Renesse ruim
zijn gading vinden. Het complex bestaat uit 121 kamers, 22 duinkamers en nog
eens negen duinvillas. In 2016 komen daar nog eens 26 duinappartementen bij.
Culinair zit men ook goed, De Zeeuwse Stromen is met hun restaurant 4 Beaufort
eminent lid van Het Schouwse Bord, dat garantie biedt inzake kwaliteitvolle
Zeeuwse producten. Meer info: www.zeeuwsestromen.nl
Wie er even wil uit
zijn, wat uitwaaien of zo maar even genieten van al dat moois dat onze
Noorderburen te bieden hebben, dan zit je goed in verrassend heerlijk Zeeland,
dat kan bogen op een brede waaier schiereilanden. Een daarvan is
Goeree-Overflakkee, gekneld tussen de Haringvliet en Grevelingen. Een ideale
plek om te onthaasten.
Zoek net lang naar
een geschikte locatie, vlakbij het strand op de kop van het eiland
Goeree-Overflakkee ligt het prachtige nieuwe Fletcher Hotel-Restaurant
Duinzicht in het knusse dorpje Ouddorp, in 2007 uitgeroepen tot de Beste
Badplaats in Nederland. Luxe, comfort en ontspanning voeren hier de boventoon.
Het luxe 4-sterren hotel beschikt over diverse faciliteiten waaronder mooie
kamers, een culinair hoogstaand restaurant, een gezellige bistro met bar, een
sfeervol loungeterras en vijf Duinvillas. Tevens is dit hotel een officiële
trouwlocatie.
GASTRONOMIE
TROEF
Fletcher
Hotel-Restaurant Duinzicht ligt via een uitstekend wandelpad op minder 10
minuten stappen naar het prachtige zandstrand waar heerlijke strandwandelingen
zijn te maken. Ook het gezellige haventje van Ouddorp of Rien Poortvliet Museum
in Korendijk liggen binnen bereik. Zijn dit voor zich sprekende troeven dan
wacht er nog het restaurant met een tafel om u tegen te zeggen. Hotel manager
Elles van Dongen is formeel en geniet: De Chef bereidt iedere dag met liefde
en passie diverse culinaire gerechten voor zijn gasten. Dat onder het motto Iedereen
verwennen met de mooiste regionale producten af te werken via culinaire
hoogstandjes. Alle gerechten worden in eigen keuken bereid, waarbij passie en
vakmanschap de sleutelwoorden zijn. Er wordt zoveel mogelijk gebruik gemaakt
van seizoensgebonden producten uit de streek. Zo komen de garnaaltjes steevast uit
Stellendam en het rund uit Maas-Rijn-IJssel. Dichter bij huis is eens zo
lekker.
BISTRO
Naast het
gastronomisch tafelwerk zorgt een gezellige bistro met sfeervol loungeterras dagdagelijks
voor een smakelijke lunch, een kop koffie met huisgemaakt gebak of een
smakelijk gerecht na een heerlijke stranddag. Net als in het restaurant worden
de gerechten bereid met eerlijke, verse en pure ingrediënten. Het staat als een
paal boven water dat hotel-restaurant Duinzicht zich optimaal inzet op het vlak
van gezelligheid, relax, rust en een uitstekende tafel.
KLASRIJKE
KAMERS
Hotel-Restaurant
Duinzicht beschikt over 50 comfortabele en moderne hotelkamers, waaronder 4
suites. Alle kamers beschikken over comfortabele bedden, flat screen televisie,
telefoon, gratis draadloos internet en een badkamer met douche of bad en
toilet. De suites zijn ruime kamers met een prachtig uitzicht op de duinen en
beschikken over een extra zitje en een badkamer met dubbel ligbad, aparte
douche, toilet en föhn.
DUINVILLAS
Voor wie het nog meer
intiem wil maken, vlak achter het hotel bevindt zich een schitterend park met
luxe duinvillas. Deze vakantievillas zijn omgeving door rust en ruimte en
ideaal voor families en vriendengroepen. Gasten kunnen indien gewenst gebruik
maken van de faciliteiten en service van het hotel, zoals een uitgebreid
ontbijtbuffet, boodschappenpakketten, uitgebreide diners en fietsarrangementen.
Niets te is veel veel voor onze bezoekers. We willen gewoon dat men zich hier
in Duinzicht meteen thuis voelt. aldus nog hotel manager Ellen van Dongen.
AANBIEDINGEN
Het is uiteraard
steeds nuttig vooraf te reserveren. Fletcher Hotel-Restaurant Duinzicht pakt
evenwel regelmatig uit met speciale aanbiedingen en of Last Minutes. Daarom is
het vooral nuttig om af en toe even een blik te werpen op de website waar een
actueel overzicht van tal mogelijkheden zich aanbiedt. Het is duidelijk,
Fletcher Hotel-Restaurant staat jaar in jaar uit klaar met telkens iets
verbluffends.
Schotland. Dat is synoniem
voor aan whisky, haggis, doedelzak, kilt, Loch Ness, Highlands, Robert Burns en
uiteraard een flinke brok geschiedenis waar oorlogen en invasies schering en
inslag waren. Dat allemaal omwille zelfstandigheid, met als topper de vele
verhalen om en rond William Wallace en Robert de Bruce (te beleven in de film
Braveheart 1995 met Mel Gibson) die in de 13de eeuw de Schotse clans
aanspoorden om samen strijd te leveren tegen de Engelse overheersing van King
Eduard I. Maar vergeet de gevechten en geniet van de onvergelijkbare pracht de
natuur en vooral van de onnavolgbare flair en gezelligheid, eigen aan het pure
Schotse volk.
Met Glasgow, Aberdeen en
Edinburgh tellen we de grootste steden. Alvorens koers te zetten naar het
idyllische eiland Arran (zie verder in dit nummer) genieten we van de vele
troeven die Edinburgh, de Schotse hoofdstad, te bieden heeft. Hier voelen de
liefhebbers van cultuur zich in hun nopjes, met Edinburgh Castle als trekpleister.
Deze bruisende stad staat bol van de activiteiten en bijzonderheden. Neem
gerust je tijd om even te verwijlen in de unieke Princess Street, de
gelijknamige wandeltuinen met het indrukwekkende standbeeld van Sir Walter
Scott als wegwijzer. Klim via de Royal Mile via de vele pittoreske stalletjes,
winkeltjes, pubs en restaurantjes richting Castle waar je met je bezoek al vlug
een paar uurtjes zoet bent. Het panoramisch zicht over de imposante stad is je
beloning. Geniet verder ook van een bezoek aan de St Giles, Blackness Castle en
onder andere de Camera Obscura op de Outlook Tower. Geen tijd voor verveling in
Edinburgh, zoveel is zeker.
THE RUTLAND HOTEL
Edinburgh zit bol van de
leuke en knusse hotels. Eentje daarvan is The Rutland aan de Rutlandstreet 1
3, gezellig boetiekhotel, hartje centrum aan de voet van de lange Princess
Street en Edinburgh Castle. De kamers zijn top en de decoratie snuift naar
geschiedenis waar koningen en ridders zich thuis voelden. Verwen jezelf in The
Huxley, een van de meest sfeervolle bars in de stad, waar een indrukwekkende
ginkaart je stoutste verwachtingen inlost, met klasse voorgesteld door
sommelier David. Gepassioneerd als hij is, wordt je, via The Gin Experience,
totaal ondergedompeld in de wereld van gin. Dineren kan in het romantische Kyloe
restaurant & grill waar de riddertafel het beste van Schotland laat proeven.
Wanneer het feestmaal dan nog opgefleurd wordt met een authentieke Bagpipe (doedelzakspeler)
dan kan de avond niet meer stuk. Meer info: www.therutlandhotel.com, www.edinburghgindistillery.co.uk
en www.kyloerestaurant.com
THE BALMORAL
Top of the bill is het
5-sterrenhotel The Balmoral aan Princess Street 1, een van de absolute toppers
van de Rocco Forte Hotels, met residenties in St. Petersburgh, Brussel, Londen,
Berlijn, Frankfurt, Wenen, Firenze, Sciacca en Jeddah en eigendom van Sir Rocco
Forte die het eind de jaren tachtig kocht als de North British Hotel,
restaureerde, renoveerde en omdoopte tot The Balmoral. Het prestigieus hotel
telt 188 super de luxe kamers, 20 suites, twee restaurants en bars. Het
restaurant Number One telt één Michelster en wordt met vaste hand geleid door
Head Chef Brian Grigor. Pittig detail: op minder dan 200 km bevindt zich
Balmoral Castle in Aberdeenshire, kasteel waar de Britse koningin verblijft
wanneer ze in Schotland huist. Zorgt bij de toerist nog al eens verwarring.
EDINBURGH CASTLE
Een must is alvast een
bezoek aan indrukwekkende kasteel, gebouwd op Castle Rock. Trek er zeker enkele
uurtjes voor uit want zowat de hele Schotse geschiedenis rolt voor de ogen. In
de Royal Palace kan je de kroonjuwelen en de Stone of Scone, steen waarop de
koningen van Schotland gekroond werden, bewonderen. Genieten is het ook in de
St. Margarets Chapel met onder ander het gigantische glasraam met de beeltenis
van onafhankelijkheidsstrijder William Wallace.
Tafelen in Groot-Brittannië
in het algemeen en in Schotland in het bijzonder, doet vele wenkbrauwen
fronsen. Wie nooit in Schotland is geweest kent het land alleen maar van de
whisky, haggis en doedelzakspelers in een kilt. Maar er is veel meer culinair
te beleven bij de Schotten. Niet alleen bezit het een brede waaier van voor ons
ongekende producten maar levert kwaliteitsvol vlees, vis, zeevruchten en een
grote verscheidenheid aan fruit en groenten.
Tafelen kan zowat overal in
Schotland, van de kleinste pub al over een gezellig bistro tot een
sterrenrestaurant. Juist, want ook de Schotten tellen ei zo na twintig
Michelsterren. Met dank aan de vele Chefs die alleen maar kiezen voor
topkwaliteit. Deze halen vooral hun producten bij de lokale boerenmarkten en
vissers, bij bosjes te vinden op de vele eilanden en dorpjes, zo weggelopen uit
een luxe foto album. Voeg daarbij een resem festivals waar met veel liefde de
lokale producten ten toon worden gespreid.
HAGGIS
Meer nog, het lopend jaar
staat met Year of Food & Drink Scotland 2015 volledig in het teken van de gastronomie,op het eiland Arran extra in de kijker
gesteld door Big Tastes from a small Scottish Island (meer info: www.taste-of-arran.co.uk) die we
graag extra onder de loep nemen. Wellicht denkt u meteen aan de onvermijdelijke
Haggis, de Schotse delicatesse bij uitstek. Haggis (schapenmaag gevuld met
gemalen ingewanden als long, hart, lever, rundniervet, havermeel, uien en
gedroogde kruiden, aangevuld met een flinke scheut whisky) is de topper in de
keuken. Tot voor kort authentiek opgediend als eerbetoon aan de Schotse dichter
Robert Burns, vandaag eerder klaargestoomd als stevige moten gehakt. Ook de zee
en de landbouwers zorgen voor topproducten met een brede waaier van vis,
schaal- en schelpdieren met kreeft, oesters, mosselen en onder andere
langoustines. Met Angus rund ligt het beste vlees op het bord. Voeg daarbij de
diverse kazen, aangevuld met een wijntje en je lunch of avondfeest kan niet
meer stuk. Verwacht evenwel niet direct de beste verfijnde Franse of Belgische
keuken, maar eenvoudige, stevige en vooral smaakvolle maaltijden.
ARRAN KAAS
Kaasliefhebbers zijn hier
aan het feest: in The Arran Chees Shop kan je niet alleen het proces van het
kaasmaken meemaken, maar kan je ook proeven van het beste wat op het eiland
Arran te vinden is. Heel wat cheddar-kazen krijgen de smaak van whisky, gerookt
look, gerookte eik of onder andere Chilipeper toegemeten. Verrassend lekker. Meer info: www.arrancheese.com
GEROOKTE ZALM
Wie het neusje van de zalm
onder de zalm wil genieten krijgt ruim zijn gading bij Tim en Fran James. In
hun home farm Creelars of Arran in Brodick schuiven ze u al 24 jaar
topkwaliteit inzake gerookte lokale producten naar voor, met de zalm als
speerpunt. Tim trekt zelf naar zee met zijn eigen vaartuig en vangt naast zalm
ook nog kreeft, krab en langoustines. Daarnaast kan men deze producten genieten
in hun restaurant. U vindt Restaurant & Smokehouse Creelers of Arran in het
Visitors Centre, hartje Brodick.
ARRAN CHOCOLADE
Ons land mag dan wel de
beste chocolade ter wereld leveren, op het eiland Arran overtreft Kat in haar
Arran Chocolat Factory in Brodick met haar James
of Arran iedereen. Vooral de James After Dinner Selection is een streling
voor oog en tong. Liever de James Fresh Cream Truffles? Jonge paartjes kennen
het adres voor hun onverbeterlijke Wedding Favour Boxes. Meer info: www.jamesofarran.com
ARRAN BIER
Schotland mag dan wel het
land bij uitstek zijn omtrent whisky, er wordt aardig wat bier gedronken. In The
Isle of Arran Brewery zorgt manager director Gerald Michaluk voor de beste
ales. Genesteld tussen Goatfell, de grootste bergketen van Arran, en het
imposante Brodick Castle staat hij borg voor heerlijk geestrijk vocht als de
Arran Sunset, Arran Sleeping Warrior, Arran Red Squirrel en onder andere de
Arran Milestone Special. Meer info: www.arranbrewery.com
en voor Year of Food & Drink Scotland 2015: www.visitscotland.com
Wie kennis wil maken met het
échte Schotland en niet direct de tijd vindt om grootsteden als Edinburgh,
Glasgow of Aberdeen in te vullen, kan na summiere kennismaking met de hoofdstad
meteen richting Arran kiezen, een eiland in de Firth of Clyde dat klein maar
bijzonder fijn is. Niet zonder trots stellen de zowat 5000 inwoners van het
eiland dat men hier Schotland in het klein bezoekt. En of zij gelijk hebben.
Arran 30 km lang en 16 km
breed ligt braafjes aan de westkust van Schotland te zonnen naast haar
tweelingzusje Isle of Bute. Beide kunnen genieten van de Golfstroom dat zorgt
voor extra warm klimaat, met dank aan het Mull of Kintyre (door Beatle Paul McCartney
in 1977 in de kijker gezet), de landtong die Bute en Arran beschermd zodat er
palmbomen groeien op het eiland. Arran mag er prat op gaan zowat alles te
hebben met zowel Lowland in het zuiden als Highland in het westen met de Goatfell
met zijn 874 meter de hoogste berg. Vandaar Het Kleine Schotland. Arran is vlot
te bereiken vanuit Ardrossan alwaar de veerboot Caledonian MacBrayne je in 55
min. naar Brodick brengt, meteen de meest belangrijke plaats op het eiland.
GLENISLE HOTEL
BISTRO
Als pleisterplaats kozen we
voor het warme kleine Glenisle Hotel Bistro in Lamlash (National Winner 2014
Small Country Hotel of the Year). Een vijftiental kamers en luxesuite met zicht
op zee en het piepkleine Holy Island waar nog enkele monniken het klooster
bevolken. Het eiland is te bezoeken via kleine veerboot vanuit Lamlash. De
keuken van Glenisle Hotel Bistro is bijzonder smaakvol met een ode aan de
lokale producten waarbij Smokel Salmon, Arran Cheese, Arran Haggis Croquettes,
Arbroath Smokie Haddock en de sweets als Sticky Toffee Fusion en Arran Ice
Creams nooit ver weg zijn. Uiteraard wacht voor de vleesliefhebbers de
uitstekende Angus Sirlion Steak en de Arran Haggis, de Schotse delicatesse. Een
ideaal adres om van daar uit de natuurpracht van dit schitterende eiland te
ontdekken, met deze extra attractie: de weersomstandigheden kunnen plots
veranderen. Niet zelden beleeft men de vier seizoenen op één dag. Een unieke
belevenis. Sheila Gilmore, executive director VisitArran & The Arran trust
vertelt: Het leven op Arran is anders dan anders. Iedereen kent iedereen en
leeft met mekaar. Het eiland heeft nog steeds een eigen bakker, een eigen
slager, een chocolatier, prachtige stranden, ruige rotspartijen, diverse
golfterreinen, kortom alles wat men van een vakantie kan verlangen. En dan heb
ik het nog niet over vele mogelijkheden tot vissen, festivals en onder andere
Higland Games in augustus. Meer info: www.glenislehotel.com
en www.visitarran.com
WHISKY
Een Schot zonder whisky is al een café zonder bier.
Schotten zijn al eeuwen meester van de pure onversneden single malt whisky. Een
van eilandjes die zich de jongste jaren sterk in de kijker wist te stellen
inzake destillatie is Arran. Hoog in het noorden ligt tegenover het Lochranza
Castle de distilleerderij ARRAN waarbij de Arran Single Malt zich groot maakt
dank zij het water afkomstig van de Loch na Davie. Pas opgericht in 1995 door
Harold Currie wist de whisky zich al een aardige plaats op de markt te
veroveren. Met dank aan de Queen die de stokerij persoonlijk kwam openen in
1998. Sindsdien genieten de prinsen William en Harry van het gouden vocht dat
Arran Single Malt heet.
SPOOKWANDELINGEN
Schotland is zonder meer een van die landen waar
spoken, monsters en magie hoogtij vieren. Geen dorpje, hoe klein ook, bezit
zijn spookhuis, dito oud kasteel of geheime kelder in een van de duizenden
pubs, waar spoken zich thuis voelen. Zo staat Brodick Castle al eeuwen garant
voor spectaculaire spookwandelingen, paranormale en bovennatuurlijke activiteiten.
Wil je het persoonlijk meemaken, trek dan zeker naar Arran en geniet van het
evenement Ghosts & Ghouls tussen 24 oktober en 27 november 2015. Om en rond
de Goatfell in de Highlands en in Brodick Castle zorgen de avondlijke
wandelingen voor onverwachte verrassingen, evenwel niet geschikt voor kinderen
en hartlijders.