Culinair feest in
Zeeland
OOSTERSCHELDEKREEFT
OP ZIJN BEST
Ruim 70
journalisten uit België, Duitsland en Nederland genoten van de officiële
opening van het Oosterscheldekreeftenseizoen 2014 in Zeeland. De
feestelijkheden werden ingezet met een tweedaagse persreis op Walcheren en
Schouwe-Duiveland waarbij de culinaire troeven van de regio onder de noemer Tour
de Culinair onder de loep werden genomen. Hoogtepunt was de opening
door Luit Ezinga, voorzitter Stichting Promotie Oosterscheldekreeft.
Willen met meer
of minder kreeft? Was de openingszin naar de ruim 450 gasten toe. Het
antwoord deed de luxetent op zijn grondvesten daveren: MEER. Voorzitter Luit Ezinga
doelde hiermee op de staalslakken problematiek rondom de dijkversterking van
Rijkswaterstaat. Met deze vorm van dijkversterking krijgen de kreeften
uit de Oosterschelde, Veerse Meer en de Grevelingen geen gelegenheid meer om in
de winterperiode zich in de holen en gaten van de dijken te verschuilen, met
als gevolg dat de kreeftenpopulatie negatief zal worden beïnvloed, aldus de
kreeftenvissers.
EERSTE
OOSTERSCHELDEKREEFT
Alfons
Schuhbeck (bekend van de Duitse televisie) heeft als eregast de eerste
Oosterscheldekreeft van het seizoen 2014 in ontvangst mogen nemen.
Kreeftenvisser Gerrie van den Hoek heeft met zijn boot de MS3, de eerste fuiken
gelicht met daarin twee Oosterscheldekreeften. Hij kreeg hierbij assistentie
van de Ambassadrice van Kosovo, mevrouw Vjosa Dobruna, Ambassadeur van Albanië,
Gazmend Barbullushi, Ambassadeur der Nederlanden te Brussel, Henne Schuwer en
de Consul-Generaal der Nederlanden te Antwerpen, Gert Heijkoop.
GOEDE
DOEL
De eerste
kreeft is door de kreeftenvismijn uit Colijnsplaat met een reddingsboot van
KNRM opgehaald, om voor het goede doel KiKa te veilen. KiKa staat voor het werven
van fondsen voor vernieuwend onderzoek en andere activiteiten op het gebied van
kinderkanker, gericht op minder pijn en strijd, meer genezing en een hogere
kwaliteit van leven op latere leeftijd. De veilingmeester was Michael Boogerd,
één van de beste wielrenners die Nederland kent. De veiling bracht 20.000
euro op.
De tweede
gevangen Oosterscheldekreeft werd door Alfons Schuhbeck aan chef-kok
Maurice Mulder van restaurant De Oesterbeurs uit Yerseke overhandigd om in de
kombuis te bereiden.
Volgens de
Zeeuwse kreeftenvissers zal de aanvoer dit jaar in het begin van het seizoen
veel beter zijn in vergelijking met voorgaande jaren. De zachte winter en de
relatief hoge temperaturen in het vroege voorjaar zijn daar debet aan. Het
kreeftenseizoen loopt elk jaar vanaf de laatste donderdag in de maand maart tot
en met 15 juli. Dat betekent niet dat Oosterscheldekreeft nadien niet meer in
de restaurants te verkrijgen is. Afhankelijk van de aangelegde voorraden is
deze ook na 15 juli nog te nuttigen. Alleen de vissers mogen na 15 juli geen
kreeften meer aan wal brengen.
ZEEUWS
KEURMERK
Zeeland heeft
vandaag ook een keurmerk voor erkende streekproducten geïntroduceerd: Zeker
Zeeuws Streekproduct. In totaal zijn de eerste twaalf certificaten voor
culinaire producten van land en uit zee uitgereikt, waaronder één voor de
Oosterscheldekreeft. Met deze erkenning krijgen alle producten met het Zeeuwse
keurmerk ook de landelijke erkenning als Erkend Streekproduct van Stichting
Streekeigen Producten Nederland.
KRING VAN DE OOSTERSCHELDEKREEFT
Een exclusief
product als de Oosterscheldekreeft moet je koesteren. Daarom besloot een aantal
gerenommeerde restaurants uit Zeeland hun expertise en ervaring te bundelen in
de Kring van de Oosterscheldekreeft. Deze restaurants bieden een speciaal
3-gangenmenu aan tegen de prijs van 59,50 euro: Strandrestaurant Our Seaside in
Renesse, Hostellerie Schuddebeurs in Schuddebeurs, Brasserie Maritime in
Zierikzee, Restaurant De Etage in Bruinisse, Vis aan de Markt in Scherpenisse,
Restaurant De Stadsschuur in Goes, Restaurant Oesterbeurs in Yerseke, Auberge
De Kampveerse Toren in Veere, Auberge des Moules in Philippine en T
Vlasbloemken in Koewacht.
KREEFTWIJN
Elk jaar kiest
een college van wijnkenners en sommeliers voor een specifieke wijn bij de
kreeft. Dit jaar ging de keuze naar een wijn uit het Spaanse gebied Do Terra
Alta, 100% Garnaxta, een levendige wijn met lichte tonen van geroosterde noten
en zoete ananas. Kortom: een perfect huwelijk. De wijn met het kreeftenetiket
ontworpen door Marjolein Innemée is exclusief verkrijgbaar bij restaurants die
zijn aangesloten bij de Kring van de Oosterscheldekreeft. Importeur is
wijnhandel De Coninck Wines uit Scherpenisse. Voor meer informatie zie www.deconinckwines.nl
Het geheel van
de officiële opening van het Oosterscheldekreeftenseizoen is een realisatie van
VVV Zeeland in samenwerking met Junction Communication uit Wilhelminadorp, met
respectievelijk Sonja van der Voet en Balth Roessingh als drijvende krachten.
Meer info over
de Oosterscheldekreeft restaurants : www.oosterscheldekreeft
(Georges
Keters)
|