GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
30-01-2012
Sterrenchef kookt in Café de Paris Nieuwpoort
Liefhebbers van de betere keuken, aansluitend super de luxe materiaal inzake fornuis en toebehoren, zitten op maandag 6 februari tijdens de open keuken kookavond tussen 17 en 23 uur goed in Café de Paris, Kaai 16-17 in Nieuwpoort.
PALUX KEUKENPALEIS
Op uitnodiging van Geert Casteleyn uit Leffinge, met keukenparel Palux als grote troef, en Franky Christiaens, eigenaar van Café de Paris, komt een Brugse sterrenchef zijn kookkunst demonstreren in de gigantische keuken van het visrestaurant in Parijse stijl.
CAFE DE PARIS
Chef Thierry Macker en zijn luitenant Vincent Bricard (foto), aangevuld met sous-chef Franky Verheyen, krijgen in Café de Paris straks een van s lands topchefs mee aan de werktafel. Een opsteker voor horecalui en voor hen die graag op de meest moderne wijze aan het kokkerellen slaan. Vrije toegang van 17 tot 23 uur. Koen, Didert, Rik, Philip en Wim laten u graag genieten van hetgeen de sterrenchefs uit de oven toveren.
Cruisereizen zitten in de lift, een verdubbeling in
aantal passagiers op vijf jaar en ze zijn al lang niet meer alleen voor een
elite weggelegd. Integendeel, er is nu een aanbod cruisereizen voor iedereen,
zowel naar dichtbije als naar verre exotische bestemmingen én voor ieder
reisbudget. Let wel, met het oog op een geslaagde cruisevakantie komt het er op
aan je goed te informeren voor je boekt.
Er zijn immers tal van vragen, niet zozeer over welke
bestemming je wil ontdekken tijdens een cruise, maar wel over de manier waarop
dat best gebeurt. Bij de veel gestelde vragen zijn er tal van eenvoudige dingen
zoals: welk cruiseschip beantwoordt aan mijn wensen, met welk geld moet je
betalen, hoe zit het met fooien, zijn we aan boord bereikbaar, wat is wel en
wat is niet inbegrepen in de prijs, mag je roken aan boord.
AAN DE WAL
Voor cruiseleken is het niet altijd duidelijk hoe je in
de haven van afreis geraakt, of de kinderen mee kunnen reizen, of er
familiecabines bestaan en of er single hutten bestaan. Ook in verband met het
reisprogramma duiken heel wat vragen op: hoeveel tijd is er in iedere
aanleghaven om de bezienswaardigheden of een museum te bezoeken, is er ook aan boord een activiteitenprogramma voorzien en wordt
aan de kinderen gedacht in de vorm van animatie.
REPORTAGES
Van alle reizen roepen cruisevakanties de meeste vragen
op en dus is het noodzakelijk dat elke cruisereiziger zich goed informeert via
betrouwbare bronnen. Het magazine CRUISE & STYLE, gespecialiseerd in alles
wat met zee-, rivier-, jacht-, zeil- & expeditiecruises te maken heeft,
staat boordevol handige info over cruisevakanties. Mooie fotos illustreren
boeiende, exclusieve reportages over cruisebestemmingen en cruiseschepen
inclusief een objectieve beoordeling. Ook de uiteenlopende themas in relatie
tot cruisereizen en het overzicht van het marktaanbod is bijzonder
interessant.Een meerwaarde voor iedere
cruisevakantie.
GENIETEN OP ZEE
Cruisen is synoniem van eindeloos genieten in de breedste
zin van het woord. Niets moet, alles kan. Elke maatschappij, van Cunard al over
MSC, Costa, Holland America Lijn tot Celebrity, Oceania, Princes en onder
andere Windstar en Silver Sea, elke regio van de Middellandse Zee al over de
Baltische landen tot de Caraiben en onder andere het Panamakanaal, heeft zijn
bijzonderheden en laat niets aan het toeval over. Alles is piekfijn geregeld.
Een op en top vakantie dat slechts één woord kent: genieten.
CRUISE & STYLE,
het enige cruisemagazine is verkrijgbaar in de krantenwinkel, bestaat precies
vijf jaar. Het is zonder meer de meest handige en betrouwbare gids op weg naar
een geslaagde cruisevakantie. Het schitterende magazine ligt nu in de betere
krantenwinkel, telt 150 paginas en kost slechts 5,95 euro. Het is meteen
duidelijk, uitgever Rudy Beckx legt hiermee al zijn vijfde juweel inzake
cruisen op de leesplank. Hij is omni present op de diverse cruiseschepen en
kent het leven aan boord als geen een. Zijn reportages en fotos zijn dan ook
strelingen voor het oog.
Spirit of France nieuwe ferry tussen Dover en Calais
Nadat de gloednieuwe Spirit of Britain vorig jaar in
dienst kwam, is het op dinsdag 24 januari opnieuw feest bij P&O Ferries.
Dan wordt de Spirit of France opgeleverd.
De overdracht van dit schip van 180 miljoen euro gaat door tijdens een
ceremonie in de STX Europe shipyard in Rauma Finland.
De Spirit of France
kan dan beginnen aan haar reis van 1.400 mijl (2.253 km) naar Dover met
Kapitein Steve Johnson, Senior Master, aan het roer. Het schip wordt in Dover
verwacht op zondag 28 januari. Na berthing
trials in zowel Dover als Calais zal het vanaf midden februari de dienst
verzekeren op de route Calais-Dover.
GROOTSTE KANAALFERRIES
Met meer dan 47.000 bruto ton en 213 meter lengte, zijn
de Spirit of France, en zusterschip Spirit of Britain, de grootste ferrys
ooit gebouwd voor het Kanaal. De gezamenlijke prijs van 360 miljoen euro is de
grootste investering ooit door P&O Ferries gemaakt. P&O Ferries
onderhoudt routes vanuit Frankrijk, Nederland, België, Noord-Ierland en Ierland
naar Groot-Brittannië en vervoert jaarlijks 9 miljoen passagiers, meer dan 1,5
miljoen autos en 2 miljoen vrachteenheden per jaar. De nieuwe parel meet
47.592 ton, is 213 meter lang, 31,43 meter breed en telt twaalf dekken, goed
voor een capaciteit van 170 15-metervrachtwagens en 195 autos of duizend autos
en 2.000 passagiers.
Tot straks op de Spirit of France, vanaf medio februari
2012 tussen Dover en Calais. Voor alle informatie en reservatie: www.POferries.be
of tel. 070/70 77 71 en uiteraard ook bij de reisbureaus.
Epernay is al ruim veertig jaar verbroederd met
Middelkerke. Tegelijk ook synoniem van Champagne, de Koning der Wijnen.
Epernay, de stad rijk aan het mooiste vocht dat er op deze aarde bestaat, is
tegelijk meer dan een bezoek waard. Epernay is daarenboven een van de mooiste
bloemensteden in Frankrijk. Met zijn 26.000 inwoners nodigt het iedereen uit om
te genieten van een heel leuke stad en haar diverse Champagneroutes.
De Route Touristique du Champagne is te genieten langs
beide zijden van Epernay, dit net centraal ligt. Frédérick Nebout, directeur
Toerisme Epernay, is onze gids en laat meteen de schoonheid van zijn stad
bewonderen. We genieten alvast van de wereldberoemde Avenue de Champagne,
volgestouwd met 19de eeuwse gebouwen, vooral in renaissancestijl. De
avenue werd in 1994 geklasseerd onder de honderd opmerkelijkste plaatsen van
Gastronomisch Frankrijk. Onder deze fraaie laan bevinden zich meer dan honderd
kilometer champagnekelders van de meest gekende huizen als Moët Chandon, Veuve
Cliquot, Mercier, Laurent Perrier en onder andere Bollenger, uitgehouwen in de
krijtbodem. Miljoenen flessen bubbels wachten op de levensgenieters
MONUMENTEN
Een van de absolute toppers van Epernay is alvast het stadhuis,
voormalig herenhuis van de steenrijke familie Auban-Moët die het liet bouwen in
1858 en in 1919 overdroeg aan de stad Epernay. Toerismedirecteur Frédérick
Nebout: We zijn er zeer blij mee. Het huis laat enkele schitterende luxueuze
zalen zien met de raadzaal en trouwzaal als blikvangers, een bezoek overwaard.
Mis ook de rit met het toeristisch treintje niet. Het brengt je in zowat een
uurtje langs de bijzonderste plaatsen en monumenten van Epernay: de Orangerie
van Moët & Chandon, Château Perrier, Theater Gabreille Dorziat, de
Notre-Dame op de Place Mendes France, de Synagoge en onder andere het
kerkportaal van Saint-Martin, overblijfsel van een der oudste monumenten van
onze stad.
CHAMPAGNE
Eens geproefd van de stad lonken de Champagneroutes ons
met parelend vocht. De regio Champagne-Ardennes bestaat uit vier departementen:
Marne, Haute-Marne, Ardennen en de Aube. De 30.000 ha wijngaarden bevinden zich
vooral in de Marne en de Aube. De populairste regios zijn Reims en Epernay, de
thuisbasis van de grote merken, aangevuld met een flinke reeks betaalbare en
tegelijk uitstekende Champagnes. Hierbij denken we vooral Champagne
Prévoteau-Perrier in Damery, Champagne Marcel Vautrain in Dizy, Champagne B.
Hennequin in Arty-Venteuil, Champagne Bonnaire uit Cramant, Champagne Emile
Leclerc uit Mardeuil, Champagne Veuve Fourny & Fils uit Vertus en onder
ander Champagne Autréau uit Champillon, stuk voor stuk ambachtelijke familiale
huizen die Champagne op hun best op tafel zetten.
PREVOTEAU-PERRIER
Een van de absolute toppers inzake ambachtelijke
productie is Champagne Prévoteau-Perrier. Gesticht in 1946 door het echtpaar
Henri Prévoteau-Perrier zetten Delphine Prévoteau en Christophe Boudard het
pionierswerk vandaag met grote klasse verder. Intussen wist dit jonge echtpaar
de harten van heel wat Vlamingen en Middelkerkenaars te winnen. Niet alleen bij
de Middelkerkse horeca met onder andere De Zandbank, Zeebries, Taverne on the
Beach in het Casino en Hostellerie Renty, maar ook bij de particulier die al
ruim een decennia geniet van het parelende gelukzalig vocht dat Champagne
Prévoteau-Perrier is. Het familiaal karakter van deze wijnbouwers is hier dan
ook niet vreemd aan. Een importateur in België hebben we niet en willen we ook
niet. Het product dient voor zichzelf te spreken. Kwaliteit in de fles doet
verkopen. We zijn de expliciete tegenpool van de supermarkt. Persoonlijk
contact is voor ons heilig. Al onze klanten zijn intussen vrienden geworden,
vertelt Delphine Prévoteau, op stap in de wijngaarden van het gezellige domein,
21 ha groot en jaarlijks goed voor zowat 200.000 flessen. Meer info:
Op de Noordzee routes Zeebrugge/Hull en Rotterdam/Hull
geeft P&O Ferries tot 20% korting* op bepaalde overtochten in 2012:
-119
euro per enkele reis voor een 5-daagse retour in de periode 01/04/12 t/m
28/06/12
-199
euro per enkele reis, ongeacht de duur van het verblijf in UK in de periode
29/06/12 t/m 30/09/12
(telkens prijs voor een auto
met twee passagiers, cabine met badkamer en alle belastingen inbegrepen)
Met de auto bereik je vanaf de terminal van P&O
Ferries in Hull in minder dan twee uur de mooiste plaatsjes in Noord-Yorkshire.
Noord-Yorkshire bestaat grotendeels uit twee nationale
parken: de North York Moors National Park (tussen de Noordzeekust en de
A1-snelweg naar het noorden) en de Yorkshire Dales National Park (links van de
A1).
NORTH YORK MOORS
De North York Moors beginnen waar de Noordzee zich tegen
het land aan schurkt: in boeiende en vaak zeer pittoreske kustplaatsjes en
vissershaventjes als Flamborough Head, Scarborough, Robin Hoods Bay, Whitby en
Staithes de kust van Yorkshire op zich is al een vakantiebestemming.
Landinwaarts liggen de Moors, het grootste heidegebied
van Engeland en Wales, met dorpen waar de tijd is blijven stilstaan (Goathland),
abdijen (Rievaulx Abbey), kastelen (Castle Howard) en andere
bezienswaardigheden zoals het stadje Thirsk waar in de vroegere praktijk en
woonhuis van de beroemde schrijvende veearts James Herriot een bijzonder museum
is ondergebracht.
YORKSHIRE DALES
All
creatures great and small, de televisieserie rond de boeken van
James Herriot, is echter niet in de Yorkshire Moors gefilmd, maar nog verder
landinwaarts: in de Yorkshire Dales. Daar vind je woeste landschappen en kun je
uitgebreide wandelingen maken die veel weg hebben van een echte bergtocht. Je
vindt ongewone rotsformaties in Brimham Rocks, de beroemde Limestone Pavements
(kalkstenen pad) in de buurt van Malham Cove (waar nogal wat bekende films zijn
gedraaid), een spectaculaire kloof (How Stean Gorge), de beroemde kaasmakerij
waar Wallace en Gromit zich bevoorraden (Wensleydale Creameries in Hawes),
dorpjes waar de tijd is blijven stilstaan (Bolton Abbey, Kettlewell,
Grassington). Een uitzonderlijke spectaculaire autorit.
20 % KORTING
De korting wordt toegekend op het geldende tarief op de
gewenste reisdatum.
Boeking dient te gebeuren voor 15 februari 2012. Hoe
vroeger men boekt, hoe hoger de korting!