GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
23-11-2018
POPERINGE PAKT UIT MET ORIGINEEL KERSTGESCHENK
Originele cadeautip
Schenk een
pakje
Poperingse
lente
Bij
Toerisme Poperinge kan je vanaf december een leuk cadeau aankopen: een pakje
lente. In maart worden in de hoppestad immers de hopscheuten geoogst. Wie deze
delicatesse wil proeven, kan deelnemen aan de culinaire ateliers, Taste of hops
(nieuw) of de scheuten proeven op restaurant. Wil je iemand verrassen met een
leerrijke dag of een lekker etentje in maart, dan kan je dit jaar een speciale
cadeaubon kopen bij de dienst toerisme.
Wil je iemand een plezier
doen met een pakje Poperingse lente? Dan kan je dit jaar bij Toerisme Poperinge
een cadeaubon aankopen. Je bepaalt zelf de waarde en de gelukkige ontvanger mag
hiermee deelnemen aan een Culinair Atelier, Taste of Hops of kan ermee terecht
in één van de 15 deelnemende restaurants. Wie wil kan de bon eveneens gebruiken
voor een logiesarrangement met hopscheuten. De bon is te koop vanaf 6 december
tot begin maart 2019.
TASTE OF HOPS
NIEUW EVENEMENT: Hop en allerlei afgeleide producten ruiken, smaken en
voelen op de hopboerderij. Showcooking door drie Poperingse chefs,
professionele presentatie door Angelo Dorny met live captatie (op groot
scherm), proeven van alle mogelijke bereidingen van Poperingse hopscheuten. Die
beleving biedt De Witte Ranke je aan onder de titel Taste of Hops op zaterdag
16 en zondag 17 maart 2019. Deelnameprijs: 120 euro. Vooraf inschrijven.
CULINAIR ATELIER HOPSCHEUTEN PLUKKEN
Wens je meer te weten over
de herkomst van de hopscheut? Wil je de groente zelf oogsten en leren
klaarmaken? Schrijf je dan in voor één van de Culinaire ateliers hopscheuten
plukken. Elke zaterdag in maart zijn er workshops van op de boerderij tot op
het bord. Aantal deelnemers beperkt tot 25 om het gezellig te houden. Daarom
raden we aan om op voorhand in te schrijven. Deelnameprijs is 75 euro.
MAART = MAAND VAN DE HOPSCHEUTEN
Vijftien restaurants
serveren de delicatesse hopscheuten in maart 2019. De chefs bereiden ze elk op
hun manier. Kies jouw favoriete restaurant uit en boek een tafeltje in: t
Hommelhof, Petit Watou, Paterstafel, Terminus, restaurant Callecanes, Maison
Charbon, In de Leene, Flous, t Blauwershuys, Passage, Hotel Amfora, Hotel de
la Paix, Pegasus, Manoir Ogygia of Hostellerie Saint-Nicolas (Elverdinge).
LOGEREN IN DE HOPPESTAD
Enkele Poperingse hotels en
B&Bs bieden een speciaal logiesarrangement aan tijdens de
hopscheutenperiode. Ontdek op de website waar je heerlijk kan logeren en waar
je extra wordt verwend door de gastvrouw en gastheer.
Alle info over deze evenementen,
de restaurants, de logiesarrangementen opwww.hopscheuten.be
Na
de Dronkenput, de Rotonde, de Watertoren, het Casino, het gemeentehuis
Middelkerke,de oud-gemeentehuizen van
Lombardsijde, Slijpe, Leffinge en vorig jaar het dit van Mannekensvere prijkt dit
jaar het oud gemeentehuis van Sint-Pieters-Kapelle op de capsule van Champagne
Prévoteau-Perrier. Een realisatie Fonds van de Burgemeester te koop gesteld tot
financiering van het jaarlijkse Kerstfeest voor de Middelkerkse senioren.
Het Fonds van de
Burgemeester is in Middelkerke een vertrouwd gegeven. Sinds 2001 pakt de
werkgroep uit met tal van initiatieven om de kas te spijzen. Een daarvan is de
jaarlijkse verkoop van speciale exclusieve Champagne. Burgemeester Janna
Rommel-Opstaele: Elk jaar kiezen we uit een van de Champagneboeren die
deelnemen aan het Champagneweekend in november. Onze keuze viel op het huis
Prévoteau-Perrier uit Damery, een van de pioniers van het Champagneweekend. Om
het nog exclusiever te maken zijn slechts 700 flessen gebotteld. Het laat zich
raden de flessen sterk in de markt zullen liggen. Het etiket en de capsule
toont dit jaar het oud gemeentehuis van Sint-Pieters-Kapelle. Een nieuw
collectors item, waarvoor de placomusofielen graag in de rij staan.
GRATIS KERST VOOR SENIOREN
De opbrengst van deze actie
gaat integraal naar de organisatie van het jaarlijkse kerstfeest. Burgemeester
Janna Rommel-Opstaele: Hierbij spelen we vooral in op de noden van de inwoners
die het met veel minder moeten stellen dan de gemiddelde Middelkerkenaar. Naast
hulp na ongelukken, brand of onder andere bijstand voor ziekenhuisverblijf pakt
het Fonds elk jaar uit met een voor hen onvergetelijk kerstfeest. En dat willen
we in ere houden met een Champagneactie waarbij elk jaar een ander etiket plus
capsule de aantrekkelijkheid nog vergroot..
CHAMPAGNE PREVOTEAU-PERRIER
Champagne Prévoteau-Perrier
is geen onbekende in Middelkerke. Het huis werd gesticht in 1946 door het
echtpaar Henri Prévoteau-Perrier. Vandaag zetten Delphine Prévoteau en
Christophe Boudar het levenswerk van haar ouders met groot succes verder.
Intussen wisten zij de harten van heel wat Vlamingen te winnen. Delphine
Prévoteau: We zijn al 21 jaar te gast op het Champagneweekend. Een invoerder
in België hebben we niet. Het product dient voor zichzelf te spreken. Kwaliteit
in de fles doet verkopen. Persoonlijk contact is voor ons heiliger dan heilig.
Veel van onze klanten zijn intussen vrienden geworden, weet Delphine Prévoteau
nog mee te geven. Meer info: www.champagneprevoteau-perrier.fr
en champagneprevoteau-perrier@wanadoo.fr
COLLECTORS ITEM - 5 + 1
De flessen Fonds van de
Burgemeester, die uiteraard een echt collectors-item zijn, zijn te verkrijgen
per fles of 130 euro per karton (5 plus 1 gratis). Deze kunnen besteld worden
bijburgemeester Janna Rommel-Opstaele
(0474/888019), De Tatsevoet (059/303170), Fotografie Mario Declerck Café de
Tennis (0475/252074), Kapsalon Cared (059/303824), Architectenkantoor ARoMi
(059/304649), Mia Gheeraert (0478/740388) of Michel Landuyt via contact@michellanduyt.be
(0475/494168)
Het
prestigieuze viersterrenhotel Thermae Palace Hotel in Oostende ondergaat momenteel
mede door de constante investeringen en verbeteringen een in jaren niet
geziene vooruitgang inzake operationele cijfers. Getekend Mark Vanmoerkere. Om
de zaak nog aantrekkelijker te maken haalde hij Vincent Florizoone, wellicht de
meest flamboyante chef in de regio, als nieuwe chef naar Brasserie Albert. De
positieve resultaten lieten niet op zich wachten.
De schilderachtige chef, met
de looks van de Spaanse excentrieke kunstenaar Salvador Dali, is niet alleen
een getalenteerde kok, maar wist zichzelf met dank aan zijn eigen
uitgetekende kook- en levensstijl op te werken tot een meester aan het
fornuis die zijn gelijke niet kent. Hij stond ondermeer mee aan de stoof met de
sterrenchefs uit Ristorante Don Alfonso 1890 in het Italiaanse SantAgata en
restaurant Jean-Pierre Bruneau in Koekelberg, waarna hij in Veurne bistrot
Petit Cabaret uit de grond stampte. De culinaire avonturier haalde alle ogen op
zich met zijn vernieuwende en verrassende keuken. Petit Cabaret werd te klein
en Vincent trok naar Nieuwpoort en opende er Grand Cabaret, een nostalgisch
gastronomisch restaurant, waar zijn eigenzinnige en soms gewaagde keuken hem op
de topkaarten zette. Meer nog, hij nam het voortouw en toverde fascinerende
biergerechten uit zijn mouw. Beer-paring werd zijn merk. Vincent Florizoone
is formeel: We zijn het bierland bij uitstek, maar er wordt te weinig gebruik
van gemaakt. Een gerecht met het juiste bier zorgt voor onvoorstelbare
smaakvolle schotels. Bovendien is bier lichter verteerbaar dan wijn en nog
gezond ook.
SOLE OSTENDAISE
De veelzijdige chef koos
daarna richting brasserie Edison in Koksijde en pakte uit met klassieke
gerechten uit grootmoeders keuken, gekoppeld aan artisanale biertjes. Enkele
maanden geleden kwam Vincent Florizoone in contact met de uitbaters van het
Thermae Palace Hotel en na wat gesprekken vielen beide partijen in mekaars
armen. Oostende heeft veel troeven en de grootste daarvan is de zee.
Onuitputtelijk zijn de mogelijkheden die we hiermee hebben. Voeg daarbij
onberispelijk vlees en groenten uit de polders , aanvullend wat exquise
producten en men kan eenvoud koppelen aan kwaliteit, stelt de flamboyante
chef.Meer nog, hij richt graag zijn
aandacht naar het onmiskenbare talent van de grote Auguste Escoffier, de chef
van de koningen en de koning van de chefs, de grondlegger van de hedendaagse
topgastronomie, wiens boek, Le Guide Culinaire uit 1902, nog steeds bij alle
chefs binnen handbereik ligt. Vandaar mijn aandacht voor een specifieke
Oostendse schotel, de Sole Ostendaise, een 120 jaar oud recept van grootmeester
Escoffier die dit eigenste gerecht in 1897 bereide in het toenmalig Royal
Palace Hotel, hier in Oostende.
BETAALBARE TOPKWALITEIT
Het is duidelijk, de
lekkerbekken hebben intussen de weg naar de keuken van Brasserie Albert in het
Thermae Palace Hotel terug gevonden. Er zijn geen menus, we concentreren ons
op wat de klant wil, van aperitiefhapjes al over een reeks voorgerechten tot
keus binnen vis- of vleesgerechten, allen met een knipoog naar klassiekers. Men
stelt zijn menu zelf samen. Bij elk gerecht stellen we vrijblijvend een bepaald
biertje voor. Simpel toch?, besluit Vincent Florizoone.
De
kerstmarkt van Traben-Trarbach vindt plaats in de historische wijnkelders waar
in de gezellige grote, ondergrondse ruimten regionale producten, decoratieve
artikelen verkocht worden en alles in verband met de wijn aangeboden wordt. Men
kan er ook wijn, glühwein proeven en kiezen tussen vele gebakjes. De kerstmarkt
van Bernkastel vindt men in het centrum van de stad met haar prachtige
vakwerkhuizen. Op het gezellige marktplein en de omringende straatjes zijn een
40-tal standjes opgesteld waar ook allerhande decoratieve producten en
winterartikelen aangeboden worden, men kan er Glühwein proeven naast regionale
lekkernijen.
Er is tevens een mooi programma tijdens
deze periode
Sedert
vorig jaar is er een samenwerking tussen beide stadjes. Er is een regelmatige
shuttledienst die bezoekers van de ene naar de andere plaats brengen, de twee
kerstmarkten liggen op slechts 20 kilometer van elkaar. Ze vullen elkaar goed
aan.
Praktische
informatie:
·Kerstmarkt van Traben-Trarbach:
·de 8steMosel-Wein-Nachts-Markt van 23 november 2018
tot 1 januari 2019 (van vrijdag tot zondag, niet op 25 november) / van 23
november tot 16 december enkel vrijdag en WE / van 20 tot en met 23 december en
van 26 december tot 1 januari dagelijks (vanaf 11 uur)
Begin december begeleiden 100 zwemmers met fakkels
Sint-Nikolaas die per boot op de Moezel naar de oever komt en aan de kinderen
geschenken uitdeelt. En er is een Nikolaaswandeling met muzikale omlijsting. Op
de vakwerkgevels van het Marktplein wordt een grote adventskalender
geprojecteerd. En er is een grote schaatsbaan aan het voormalige
stationsgebouw.
EEN ZEE VAN CHAMPAGNE IN MIDDELKERKEVrijdag 9 tot en met zondag 11 november 2018 Parelend plezier op 22ste Champagneweekend Middelkerke Van vrijdag 9 tot en met zondag 11 november vloeit de Champagne opnieuw welig in het cc De Branding, omgevormd tot
Vrijdag
9 tot en met zondag 11 november 2018
Parelend plezier
op 22ste
Champagneweekend Middelkerke
Van vrijdag 9 tot en met
zondag 11 november vloeit de Champagne opnieuw welig in het cc De Branding,
omgevormd tot een waar Champagnedorp. De sporthal wordt omgedoopt tot een
sfeervolle Champagnebeurs en de foyer wordt gezellige lounge met zitruimte om
bij te praten, te genieten, oesters en Champagne binnen handbereik. Dit kan
alleen maar Middelkerke zijn.
Tweeëntwintig jaar nadat
burgemeester Frank Verlinde, geflankeerd door toerismeschepen Luc Dedecker,
toerismedirecteur Peter Germomprez en onder andere Lucrèce Sonneville de vraag
stelden aan zustergemeente Epernay om in Middelkerke een Champagnedriedaagse op
het getouw te zetten, is dit evenement uit gegroeid tot een niet meer weg te
denken klassieker. Toch liep het niet van een leien dakje. Er was zo goed als
geen belangstelling. Vier huizen kwamen schoorvoetend naar Middelkerke:
Champagne Maurice Choppin, Champagne Marcel Vautrain, Champagne Benoit
Hennequin en Champagne Prévoteau-Perrier. Zij genoten van 25 tot 27 oktober
1997 met volle teugen van het allereerste Champagneweekend. Dit succes werkte
positief aanstekelijk en de aanvragen van de huizen om mee aan te zitten,
liepen daarna als een trein. Vandaag is er een wachtlijst, kijkt toenmalig
toerismedirecteur Peter Germonprez hierop met plezier terug. Drie pioniers zijn
er vandaag, na 22 jaar, nog steeds.
CHAMPAGNE PREVOTEAU-PERRIER
Een der absolute toppers is
het huis Champagne Prévoteau-Perrier uit Damery, intussen een gevestigde waarde
in onze regio. Men koopt vooral aan huis. Delphine Prévoteau en Christophe
Boudard vertellen: Het ambachtelijk product spreekt voor zich met het gevolg
dat we vooral op het domein onze producten aan de man brengen. Geen
grootwarenhuistoestanden. We kennen al onze klanten persoonlijk. En dat schept
een band. Middelkerke is zo goed als ons tweede thuis geworden. We komen er
graag.
Naast Prévoteau-Perrier
staan ook Benoit Hennequin en Marcel Vautrain als pioniers voor de 22ste
maal in Middelkerke met hun beste flessen. Vandaag krijgen zij het gezelschap
van de huizen André Moussy, Michel Genet, Bourdaire-Gallois, Paul Clouet,
Robert Allait, Bonnaire en Mandois.
CHAMPAGNE AAN TAFEL
Een driedaags Champagnefeest
zonder gastronomie is in Middelkerke en Westende ondenkbaar. In heel wat huizen
staan Champagnemenus op tafel, de ene al mooier dan de andere, allen uiteraard
vergezeld met sprankelende bubbels. Naast tafelgenot staat de driedaagse bol
van de activiteiten met toppers als Champagneduik in het zwembad,
aperitiefconcerten en optredens van Ignace Baert, Little Y Seven, Midnight
Bleubirds en onder andere Carlier en Mertens, af te ronden met een authentieke
Franse Party met dj Bjorn Verhoeven.
DEGUSTATIE MET ALAIN BLOEYKENS
Voor wie uitgebreid kennis
wil maken met Champagne en hoe die op zijn best te proeven, wijnjournalist
Alain Bloeykens pakt op zaterdag 10 en zondag 11 november telkens driemaal uit
met uitgebreide degustaties (11.30 u., 14 u. en 16 u.). De termen Brut, Blanc
de Blancs, Grand Cru of Millésime leert men vlot kennen. Deelnemen kost 15
euro. In elke seminarie proeft men vijf Champagnes. Inschrijven kan vooraf bij
de Dienst Toerisme, 059 30 03 68 ofToerisme@middelkerke.be
RIDDER ORDE VAN DE CHAMPAGNE
De start van het Champagneweekend
Middelkerke wordt sinds 2001 ingezet met de voorstelling van de
CHAMPAGNERIDDER. Deze titel wordt toegekend aan hem/zij/vereniging die zich op
buitengewone wijze inzet voor de gemeente, hetzij op toeristisch of
gastronomisch vlak, de gemeente naambekendheid geeft of de promotie van de
gemeente verheft. Het indrukwekkend lijstje bevat tal van bekende namen: Jo
Lemaire en Ro Burms (2002), Stefan Vander Espt en Stefaan Lauwereins (2006),
Alain Bloeykens (2009), Johan Töpke (2012), Günther Neefs (2014), Georges
Keters (2015), Kenzo Lauwereins (2016), Peter Germonprez en Paul Bruna (2017).
RETROKRANT
Hoe dan ook, Champagne
vloeit de komende weken welig in Middelkerke, cc De Branding, Populierenlaan
35. De toegang is gratis. Een exclusief glas is te koop aan 6 euro, te
gebruiken aan de standjes voor de proeverijen (5 euro per glas, fles aan de
prijs van het huis).
Burgemeester Janna
Rommel-Opstaele, toerismeschepen Michel Landuyt en voorzitter directiecomité
toerisme Carine De Jonghe openen het Champagnefeest op vrijdag 9 november om 20
uur. Op zaterdag 10 november is de beurs toegankelijk van 11 tot 1 u. en op
zondag 11 november van 11 tot 20 u.
Alle deelnemers, menus en
volledig programma zijn te vinden in een leuk Champagnekrantje, in retro stijl
zoals we die nog kennen bij de start op het einde van de vorige eeuw.