Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
23-11-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.POPERINGE PAKT UIT MET ORIGINEEL KERSTGESCHENK

 

Originele cadeautip

 

 



Schenk een pakje

 

Poperingse lente

 

 

 

Bij Toerisme Poperinge kan je vanaf december een leuk cadeau aankopen: een pakje lente. In maart worden in de hoppestad immers de hopscheuten geoogst. Wie deze delicatesse wil proeven, kan deelnemen aan de culinaire ateliers, Taste of hops (nieuw) of de scheuten proeven op restaurant. Wil je iemand verrassen met een leerrijke dag of een lekker etentje in maart, dan kan je dit jaar een speciale cadeaubon kopen bij de dienst toerisme.

Wil je iemand een plezier doen met een pakje Poperingse lente? Dan kan je dit jaar bij Toerisme Poperinge een cadeaubon aankopen. Je bepaalt zelf de waarde en de gelukkige ontvanger mag hiermee deelnemen aan een Culinair Atelier, Taste of Hops of kan ermee terecht in één van de 15 deelnemende restaurants. Wie wil kan de bon eveneens gebruiken voor een logiesarrangement met hopscheuten. De bon is te koop vanaf 6 december tot begin maart 2019.

 

TASTE OF HOPS

NIEUW EVENEMENT: Hop en allerlei afgeleide producten ruiken, smaken en voelen op de hopboerderij. Showcooking door drie Poperingse chefs, professionele presentatie door Angelo Dorny met live captatie (op groot scherm), proeven van alle mogelijke bereidingen van Poperingse hopscheuten. Die beleving biedt De Witte Ranke je aan onder de titel ‘Taste of Hops’ op zaterdag 16 en zondag 17 maart 2019. Deelnameprijs: 120 euro. Vooraf inschrijven.

 

CULINAIR ATELIER HOPSCHEUTEN PLUKKEN

Wens je meer te weten over de herkomst van de hopscheut? Wil je de groente zelf oogsten en leren klaarmaken? Schrijf je dan in voor één van de Culinaire ateliers hopscheuten plukken. Elke zaterdag in maart zijn er workshops van op de boerderij tot op het bord. Aantal deelnemers beperkt tot 25 om het gezellig te houden. Daarom raden we aan om op voorhand in te schrijven. Deelnameprijs is 75 euro.

 

MAART = MAAND VAN DE HOPSCHEUTEN

Vijftien restaurants serveren de delicatesse hopscheuten in maart 2019. De chefs bereiden ze elk op hun manier. Kies jouw favoriete restaurant uit en boek een tafeltje in: ’t Hommelhof, Petit Watou, Paterstafel, Terminus, restaurant Callecanes, Maison Charbon, In de Leene, Flou’s, ’t Blauwershuys, Passage, Hotel Amfora, Hotel de la Paix, Pegasus, Manoir Ogygia of Hostellerie Saint-Nicolas (Elverdinge).

 

LOGEREN IN DE HOPPESTAD

Enkele Poperingse hotels en B&B’s bieden een speciaal logiesarrangement aan tijdens de hopscheutenperiode. Ontdek op de website waar je heerlijk kan logeren en waar je extra wordt verwend door de gastvrouw en gastheer.

 

Alle info over deze evenementen, de restaurants, de logiesarrangementen op  www.hopscheuten.be

 

 

                               °°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°°








>> Reageer (0)
22-11-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KERSTFEEST VOOR SENIOREN IN MIDDELKERKE

Kerstfeest Fonds van de Burgemeester

 

Oud gemeentehuis

Sint-Pieters-Kapelle

siert capsule

Champagne Prévoteau-Perrier

 

 

Na de Dronkenput, de Rotonde, de Watertoren, het Casino, het gemeentehuis Middelkerke,  de oud-gemeentehuizen van Lombardsijde, Slijpe, Leffinge en vorig jaar het dit van Mannekensvere prijkt dit jaar het oud gemeentehuis van Sint-Pieters-Kapelle op de capsule van Champagne Prévoteau-Perrier. Een realisatie Fonds van de Burgemeester te koop gesteld tot financiering van het jaarlijkse Kerstfeest voor de Middelkerkse senioren.

 

 

Het Fonds van de Burgemeester is in Middelkerke een vertrouwd gegeven. Sinds 2001 pakt de werkgroep uit met tal van initiatieven om de kas te spijzen. Een daarvan is de jaarlijkse verkoop van speciale exclusieve Champagne. Burgemeester Janna Rommel-Opstaele: “Elk jaar kiezen we uit een van de Champagneboeren die deelnemen aan het Champagneweekend in november. Onze keuze viel op het huis Prévoteau-Perrier uit Damery, een van de pioniers van het Champagneweekend. Om het nog exclusiever te maken zijn slechts 700 flessen gebotteld. Het laat zich raden de flessen sterk in de markt zullen liggen. Het etiket en de capsule toont dit jaar het oud gemeentehuis van Sint-Pieters-Kapelle. Een nieuw collectors item, waarvoor de placomusofielen graag in de rij staan.

 

GRATIS KERST VOOR SENIOREN

De opbrengst van deze actie gaat integraal naar de organisatie van het jaarlijkse kerstfeest. Burgemeester Janna Rommel-Opstaele: “Hierbij spelen we vooral in op de noden van de inwoners die het met veel minder moeten stellen dan de gemiddelde Middelkerkenaar. Naast hulp na ongelukken, brand of onder andere bijstand voor ziekenhuisverblijf pakt het Fonds elk jaar uit met een voor hen onvergetelijk kerstfeest. En dat willen we in ere houden met een Champagneactie waarbij elk jaar een ander etiket plus capsule de aantrekkelijkheid nog vergroot.”.

 

CHAMPAGNE PREVOTEAU-PERRIER

Champagne Prévoteau-Perrier is geen onbekende in Middelkerke. Het huis werd gesticht in 1946 door het echtpaar Henri Prévoteau-Perrier. Vandaag zetten Delphine Prévoteau en Christophe Boudar het levenswerk van haar ouders met groot succes verder. Intussen wisten zij de harten van heel wat Vlamingen te winnen. Delphine Prévoteau: “We zijn al 21 jaar te gast op het Champagneweekend. Een invoerder in België hebben we niet. Het product dient voor zichzelf te spreken. Kwaliteit in de fles doet verkopen. Persoonlijk contact is voor ons heiliger dan heilig. Veel van onze klanten zijn intussen vrienden geworden”, weet Delphine Prévoteau nog mee te geven. Meer info: www.champagneprevoteau-perrier.fr en champagneprevoteau-perrier@wanadoo.fr

 

COLLECTORS ITEM - 5 + 1

De flessen Fonds van de Burgemeester, die uiteraard een echt collectors-item zijn, zijn te verkrijgen per fles of 130 euro per karton (5 plus 1 gratis). Deze kunnen besteld worden bij  burgemeester Janna Rommel-Opstaele (0474/888019), De Tatsevoet (059/303170), Fotografie Mario Declerck – Café de Tennis (0475/252074), Kapsalon Cared (059/303824), Architectenkantoor ARoMi (059/304649), Mia Gheeraert (0478/740388) of Michel Landuyt via contact@michellanduyt.be (0475/494168)

 

 

(Georges Keters)

 






>> Reageer (0)
16-11-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OOSTENDE - THERMAE PALACE HOTEL

 

 

 

 

Chef in de kijker

 

 

Vincent Florizoone

(Thermae Palace Oostende)

 

Met een knipoog naar Auguste Escoffier

 

 

Het prestigieuze viersterrenhotel Thermae Palace Hotel in Oostende ondergaat momenteel – mede door de constante investeringen en verbeteringen – een in jaren niet geziene vooruitgang inzake operationele cijfers. Getekend Mark Vanmoerkere. Om de zaak nog aantrekkelijker te maken haalde hij Vincent Florizoone, wellicht de meest flamboyante chef in de regio, als nieuwe chef naar Brasserie Albert. De positieve resultaten lieten niet op zich wachten.

 

 

De schilderachtige chef, met de looks van de Spaanse excentrieke kunstenaar Salvador Dali, is niet alleen een getalenteerde kok, maar wist zichzelf – met dank aan zijn eigen uitgetekende kook- en levensstijl – op te werken tot een meester aan het fornuis die zijn gelijke niet kent. Hij stond ondermeer mee aan de stoof met de sterrenchefs uit Ristorante Don Alfonso 1890 in het Italiaanse Sant’Agata en restaurant Jean-Pierre Bruneau in Koekelberg, waarna hij in Veurne bistrot Petit Cabaret uit de grond stampte. De culinaire avonturier haalde alle ogen op zich met zijn vernieuwende en verrassende keuken. Petit Cabaret werd te klein en Vincent trok naar Nieuwpoort en opende er Grand Cabaret, een nostalgisch gastronomisch restaurant, waar zijn eigenzinnige en soms gewaagde keuken hem op de topkaarten zette. Meer nog, hij nam het voortouw en toverde fascinerende biergerechten uit zijn mouw. “Beer-paring” werd zijn merk. Vincent Florizoone is formeel: “We zijn het bierland bij uitstek, maar er wordt te weinig gebruik van gemaakt. Een gerecht met het juiste bier zorgt voor onvoorstelbare smaakvolle schotels. Bovendien is bier lichter verteerbaar dan wijn en nog gezond ook.”

 

SOLE OSTENDAISE

De veelzijdige chef koos daarna richting brasserie Edison in Koksijde en pakte uit met klassieke gerechten uit grootmoeders keuken, gekoppeld aan artisanale biertjes. Enkele maanden geleden kwam Vincent Florizoone in contact met de uitbaters van het Thermae Palace Hotel en na wat gesprekken vielen beide partijen in mekaars armen. “Oostende heeft veel troeven en de grootste daarvan is de zee. Onuitputtelijk zijn de mogelijkheden die we hiermee hebben. Voeg daarbij onberispelijk vlees en groenten uit de polders , aanvullend wat exquise producten en men kan eenvoud koppelen aan kwaliteit”, stelt de flamboyante chef.  Meer nog, hij richt graag zijn aandacht naar het onmiskenbare talent van de grote Auguste Escoffier, de chef van de koningen en de koning van de chefs, de grondlegger van de hedendaagse topgastronomie, wiens boek, Le Guide Culinaire uit 1902, nog steeds bij alle chefs binnen handbereik ligt. “Vandaar mijn aandacht voor een specifieke Oostendse schotel, de Sole Ostendaise, een 120 jaar oud recept van grootmeester Escoffier die dit eigenste gerecht in 1897 bereide in het toenmalig Royal Palace Hotel, hier in Oostende.”

 

BETAALBARE TOPKWALITEIT

Het is duidelijk, de lekkerbekken hebben intussen de weg naar de keuken van Brasserie Albert in het Thermae Palace Hotel terug gevonden. “Er zijn geen menu’s, we concentreren ons op wat de klant wil, van aperitiefhapjes al over een reeks voorgerechten tot keus binnen vis- of vleesgerechten, allen met een knipoog naar klassiekers. Men stelt zijn menu zelf samen. Bij elk gerecht stellen we vrijblijvend een bepaald biertje voor. Simpel toch?”, besluit Vincent Florizoone.

 

 

Georges Keters

Foto: Nick Decombel








>> Reageer (0)
15-11-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.KERSTMARKTEN IN DE MOESEL

 

KERSTMARKTEN

IN

 

BERNKASTEL en TRABEN-TRARBACH

 

 

 

De kerstmarkt van Traben-Trarbach vindt plaats in de historische wijnkelders waar in de gezellige grote, ondergrondse ruimten regionale producten, decoratieve artikelen verkocht worden en alles in verband met de wijn aangeboden wordt. Men kan er ook wijn, glühwein proeven en kiezen tussen vele gebakjes. De kerstmarkt van Bernkastel vindt men in het centrum van de stad met haar prachtige vakwerkhuizen. Op het gezellige marktplein en de omringende straatjes zijn een 40-tal standjes opgesteld waar ook allerhande decoratieve producten en winterartikelen aangeboden worden, men kan er Glühwein proeven naast regionale lekkernijen.

 

Er is tevens een mooi programma tijdens deze periode

 

Sedert vorig jaar is er een samenwerking tussen beide stadjes. Er is een regelmatige shuttledienst die bezoekers van de ene naar de andere plaats brengen, de twee kerstmarkten liggen op slechts 20 kilometer van elkaar. Ze vullen elkaar goed aan.

Praktische informatie:

·       Kerstmarkt van Traben-Trarbach:

·       de 8ste  Mosel-Wein-Nachts-Markt van 23 november 2018 tot 1 januari 2019 (van vrijdag tot zondag, niet op 25 november) / van 23 november tot 16 december enkel vrijdag en WE / van 20 tot en met 23 december en van 26 december tot 1 januari dagelijks (vanaf 11 uur)

www.mosel-wein-nachts-markt.de

Er is ook een schaatsbaan aan het bureau voor toerisme.

 

·       Kerstmarkt van Bernkastel-Kues:

·       van 23 november tot en met 23 december 2018 (vooral ‘s namiddags tot ’s avonds), gesloten op zondag 25 november

www.bernkastel.de

Begin december begeleiden 100 zwemmers met fakkels Sint-Nikolaas die per boot op de Moezel naar de oever komt en aan de kinderen geschenken uitdeelt. En er is een Nikolaaswandeling met muzikale omlijsting. Op de vakwerkgevels van het Marktplein wordt een grote adventskalender geprojecteerd. En er is een grote schaatsbaan aan het voormalige stationsgebouw.

 

Flyer met programma te verkrijgen bij herman.taelman@skynet.be

Er worden geen kosten aangerekend.










>> Reageer (0)
01-11-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.EEN ZEE VAN CHAMPAGNE IN MIDDELKERKEVrijdag 9 tot en met zondag 11 november 2018 Parelend plezier op 22ste Champagneweekend Middelkerke Van vrijdag 9 tot en met zondag 11 november vloeit de Champagne opnieuw welig in het cc De Branding, omgevormd tot

Vrijdag 9 tot en met zondag 11 november 2018

 

 

 

Parelend plezier

op 22ste

Champagneweekend Middelkerke

 

 

Van vrijdag 9 tot en met zondag 11 november vloeit de Champagne opnieuw welig in het cc De Branding, omgevormd tot een waar Champagnedorp. De sporthal wordt omgedoopt tot een sfeervolle Champagnebeurs en de foyer wordt gezellige lounge met zitruimte om bij te praten, te genieten, oesters en Champagne binnen handbereik. Dit kan alleen maar Middelkerke zijn.

 

 

Tweeëntwintig jaar nadat burgemeester Frank Verlinde, geflankeerd door toerismeschepen Luc Dedecker, toerismedirecteur Peter Germomprez en onder andere Lucrèce Sonneville de vraag stelden aan zustergemeente Epernay om in Middelkerke een Champagnedriedaagse op het getouw te zetten, is dit evenement uit gegroeid tot een niet meer weg te denken klassieker. “Toch liep het niet van een leien dakje. Er was zo goed als geen belangstelling. Vier huizen kwamen schoorvoetend naar Middelkerke: Champagne Maurice Choppin, Champagne Marcel Vautrain, Champagne Benoit Hennequin en Champagne Prévoteau-Perrier. Zij genoten van 25 tot 27 oktober 1997 met volle teugen van het allereerste Champagneweekend. Dit succes werkte positief aanstekelijk en de aanvragen van de huizen om mee aan te zitten, liepen daarna als een trein. Vandaag is er een wachtlijst”, kijkt toenmalig toerismedirecteur Peter Germonprez hierop met plezier terug. Drie pioniers zijn er vandaag, na 22 jaar, nog steeds.

 

CHAMPAGNE PREVOTEAU-PERRIER

 

Een der absolute toppers is het huis Champagne Prévoteau-Perrier uit Damery, intussen een gevestigde waarde in onze regio. Men koopt vooral aan huis. Delphine Prévoteau en Christophe Boudard vertellen: “Het ambachtelijk product spreekt voor zich met het gevolg dat we vooral op het domein onze producten aan de man brengen. Geen grootwarenhuistoestanden. We kennen al onze klanten persoonlijk. En dat schept een band. Middelkerke is zo goed als ons tweede thuis geworden. We komen er graag.”

Naast Prévoteau-Perrier staan ook Benoit Hennequin en Marcel Vautrain als pioniers voor de 22ste maal in Middelkerke met hun beste flessen. Vandaag krijgen zij het gezelschap van de huizen André Moussy, Michel Genet, Bourdaire-Gallois, Paul Clouet, Robert Allait, Bonnaire en Mandois.

 

CHAMPAGNE AAN TAFEL

 

Een driedaags Champagnefeest zonder gastronomie is in Middelkerke en Westende ondenkbaar. In heel wat huizen staan Champagnemenu’s op tafel, de ene al mooier dan de andere, allen uiteraard vergezeld met sprankelende bubbels. Naast tafelgenot staat de driedaagse bol van de activiteiten met toppers als Champagneduik in het zwembad, aperitiefconcerten en optredens van Ignace Baert, Little Y Seven, Midnight Bleubirds en onder andere Carlier en Mertens, af te ronden met een authentieke Franse Party met dj Bjorn Verhoeven.

 

DEGUSTATIE MET ALAIN BLOEYKENS

 

Voor wie uitgebreid kennis wil maken met Champagne en hoe die op zijn best te proeven, wijnjournalist Alain Bloeykens pakt op zaterdag 10 en zondag 11 november telkens driemaal uit met uitgebreide degustaties (11.30 u., 14 u. en 16 u.). De termen Brut, Blanc de Blancs, Grand Cru of Millésime leert men vlot kennen. Deelnemen kost 15 euro. In elke seminarie proeft men vijf Champagnes. Inschrijven kan vooraf bij de Dienst Toerisme, 059 30 03 68 of  Toerisme@middelkerke.be

 

RIDDER ORDE VAN DE CHAMPAGNE

 

De start van het Champagneweekend Middelkerke wordt sinds 2001 ingezet met de voorstelling van de CHAMPAGNERIDDER. Deze titel wordt toegekend aan hem/zij/vereniging die zich op buitengewone wijze inzet voor de gemeente, hetzij op toeristisch of gastronomisch vlak, de gemeente naambekendheid geeft of de promotie van de gemeente verheft. Het indrukwekkend lijstje bevat tal van bekende namen: Jo Lemaire en Ro Burms (2002), Stefan Vander Espt en Stefaan Lauwereins (2006), Alain Bloeykens (2009), Johan Töpke (2012), Günther Neefs (2014), Georges Keters (2015), Kenzo Lauwereins (2016), Peter Germonprez en Paul Bruna (2017).

 

RETROKRANT

 

Hoe dan ook, Champagne vloeit de komende weken welig in Middelkerke, cc De Branding, Populierenlaan 35. De toegang is gratis. Een exclusief glas is te koop aan 6 euro, te gebruiken aan de standjes voor de proeverijen (5 euro per glas, fles aan de prijs van het huis).

Burgemeester Janna Rommel-Opstaele, toerismeschepen Michel Landuyt en voorzitter directiecomité toerisme Carine De Jonghe openen het Champagnefeest op vrijdag 9 november om 20 uur. Op zaterdag 10 november is de beurs toegankelijk van 11 tot 1 u. en op zondag 11 november van 11 tot 20 u.

Alle deelnemers, menu’s en volledig programma zijn te vinden in een leuk Champagnekrantje, in retro stijl zoals we die nog kennen bij de start op het einde van de vorige eeuw.

 

Georges Keters

Foto’s: Luc Cassiman

 

0000000000000000000000000000000000












>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs