GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
31-12-2007
Optimale verhouding prijs-kwaliteit LEKKER ETEN HOEFT NIET DUUR TE ZIJN
In deze rubriek stellen we alle lekkerbekken graag enkele leuke adressen voor, eethuizen waar genieten het ordewoord is en laat zien dat lekker eten helemaal niet duur hoeft te zijn. Kwaliteit is hier steevast aan de orde.
Restaurant DE KELLE
Als zoon van Neptunus, God van de Zee, is chef Thierry Cornelis een meester in visbereidingen. Klassiek, licht en met eigen toets. Gastvrouw Tjörven zorgt voor de rest. Dat alles in een totaal vernieuwd interieur en moderne open keuken, te genieten op weg naar uw zitje in de fraaie tuin, waar de zon en de exquise schotel van de Chef op je wachten.
Lady Chef Greta Hemeryck en patron Fernand DHoedt staan in dit landelijk restaurant borg voor bijzonder smaakvolle gerechten, onderstreept door royale porties met niets dan de natuur op het bord: boterzachte steaks, Sint-Jacobsmosselen, paling, zeetong en vissoep. Speelplein voor kinderen en ruime parkeerhaven. Smullen in de tuin is er zalig.
Provinciebaan 10
8680 Koekelare
Tel.: 051-58 21 34
Restaurant CHANTILLY
Met de hele familie, met vrienden of een tête à tête, elk bezoek is er een feest. Marc Desplenter en zijn team zorgt daarnaast op zaterdagavond en zondagmiddag voor een uitgelezen Buffet à Gogo, met ruime keuze tussen koude en warme gerechten, tegen de prijs van 29 euro. A la Carte is er natuurlijk ook. Vis- en vleesmenu: 30 euro. Uitstekende betaalbare wijnkaart.
Noordlaan 21
8820 Torhout
Tel.: 050-21 61 61
Fax: 050-22 04 87
Gastentafel LE PARADOU
Met Villa Le Paradou is men aan zee duidelijk een nieuwe culinaire parel rijker. Een privaat feestje, een exquis diner onder zakenlui of directie met nieuwe productvoorstelling, vanaf 15 man, het kan allemaal. De immense tuin is uitstekend geschikt voor recepties. Alles op vraag en maat van de klant, verzorgd, getekend Chef-eigenaar Diederik Vitse.
Chef Didier Durieux is sinds een paar jaar een verrijking in Westende. Voor gastvrouw Hilde De Bel geen moeite te veel vindt om de gasten aan tafel te verwennen. Grote specialiteit van het huis is de paling, op diverse wijzen. Het restaurant staat ook open voor kleinschalige feestjes en banketjes tot 50 man. Dat alles, zonder een aanslag op je beurs te plegen.
Essex Scottishlaan 137
8434 Westende
(aan de tramhalte Sint-Laureins)
Tel.: 058 23 32 24
Gsm: 0479 64 74 56
Restaurant CHAPLIN
Trek in een culinair hoogstandje?Restaurant Chaplin is uw adres. Kwaliteit is hier, gekoppeld aan een onberispelijke ontvangst en vlekkeloze bediening, het ordewoord van Johan en Angélique Sabbe. Het Maandmenu, het Keuzemenu en de Zeevruchtenschotels zijn de toppers. Het ideale adres voor een gezellige lunch of verwendiner bij kaarslicht. En betaalbaar!
Recent door zakenlui verkozen tot beste Italiaanse restaurant in Vlaanderen is deze gastronomische tempel het nec plus ultra inzake op en top Italiaanse keuken. Klasse en kwaliteit worden hier met een grote K geschreven. Eigenaar Dominique, geflankeerd door zijn luitenanten Micha en Claudio maken van elke lunch of diner een verbluffend culinair feest.
Zonder meer een der beste huizen uit de regio. Correcte keuken aan democratische prijzen. De familie Renty met gastvrouw Liesbeth, gastheer Norbert (beiden sommelier) en Chef Maxim staat borg voor dagverse producten, omgetoverd tot royale smaakvolle porties. Het huis beschikt over acht comfortabele gloednieuwe kamers. Dat alles op 152 meter van het strand en de zee.
Louis Logierlaan 51 (Watertoren) 8430 Middelkerke
Meesterkok Marc Boin zorgt elke dag voor pure verwenning. Casino Mondays (34 euro), Friday Night Dinner Dance (36 euro) en Weekendmenu op zaterdag (39 euro, aperitief inbegrepen) zijn de absolute toppers, steeds met muzikale ambiance. Elke laatste zondag van de maand is er een KREEFTENGALA (36 euro, aperitief inbegrepen; 41 euro, aperitief en gepaste wijnen inbegrepen). Reservatie sterk aanbevolen.
Casino Zeedijk
8430 Middelkerke
Tel.: 059 31 95 95 (vanaf 15 uur)
Trattoria BORSALINO
Trek in pure Italiaanse delicatessen? Dan is Trattoria Borsalino uw adres. Hier vullen volbloed geboren en getogen Italianen al uw culinaire wensen in. Men kan er zowel ter plekke genieten als de beste Italiaanse specialiteiten thuis proeven. De winkel laat tegelijk de beste kazen, salami, pizza, osso bucco, pastas en onder andere olijven vinden. Men wordt er in perfect Nederlands ontvangen.
Sinds oktober 2007 is restaurant Pro Deo aan de Langestraat 161 in het middeleeuwse Brugge in nieuwe handen. Het jonge echtpaar Kristof Vermeulen en Nathalie Couckuyt, bijgestaan door Dirk Vermeulen, doorgewinterd in de horecawereld, zette meteen zijn stempel op de zaak. Met groot succes.
In amper enkele maanden tijd wist dit trio het eeuwenoude voormalig tolhuis uit 1562 uit te bouwen tot een gezellig oord waar tafelen niet alleen leuk is, maar de gezelligheid meteen ook in het bord te vinden is. Men kan er niet alleen intiem genieten van de smakelijke schotels die Chef Kristof uit zijn oven tovert, maar bistro-restaurant Pro Deo staat ook open voor kleine feestjes, familiebijeenkomsten en verjaardagspartys, tot 30 man. Dat alles in een gemoedelijk en romantische sfeer. De kleinschaligheid van het huis laat dit graag toe en met de Nathalie in de zaal is charme nooit ver weg. Maitre Dirk zorgt hierbij dat alles in de puntjes verzorgd blijft.
FAMILIAAL
Bistro-restaurant Pro Deo bezit niet alleen de warmte die men vandaag te weinig in de eethuizen vindt, maar zorgt tegelijk voor een familiale sfeer. De bediening is los, doch volgens de regels van de kunst. Amper binnen, voelt men zich onmiddellijk thuis. Andere grote troef van het huis is de dagverse producten waarmee Chef Kristof het fornuis aanvalt. Diepvries is nergens te vinden en elk van zijn gerechten en menus zijn betaalbaar. Lekker eten hoeft helemaal niet duur te zijn. De keuken is elke dag van dinsdag tot zaterdag open met op de middag een lunch met soep of voorgerecht, hoofdschotel en koffie tegen de prijs van 11 euro, stelt Dirk Vermeulen.
s Avonds kan men genieten aan de kaart, van de suggesties van de dag of van een uitgelezen menu met halve fles wijn aan democratische prijzen.
HEERLIJK
De kaart mag dan wel beperkt zijn, wat Chef Kristof op tafel zet is heerlijk. Uitschieters zijn alvast het Bordje met diverse soorten ganzenlever en de Gebakken ganzenlever met mango. Subliem. Wie gek is op vis krijgt meteen een flinke moot kabeljauw of verse tong op het bord. Carnivoren moeten van goeden huize zijn om de royale smakelijke porties te genieten. De grote verdienste van het huis is de versheid van producten. Onze keuken is hierop ingesteld. Diepvries komt er niet in. Eén geen plaats en twee, we werken onze lunch elke dag uit volgens marktaanbod. Elke dag dus nieuwe ingrediënten op het fornuis. En daar werken we graag mee, besluit Kristof Vermeulen, geflankeerd door eega Nathalie en vader Dirk, vakman in hart en nieren en decennia ervaring in de beste huizen.
Bistro-restaurant Pro Deo? Een adres om zeker op zak te hebben, eens je op stap bent in het mooie Brugge. Het ligt op wandelafstand van de Grote Markt. Genieten dus.
Tien kaarsjes siert de feesttaart van het Andromeda Thalassa in het Andromeda Hotel & Thalassa in Oostende. Kinesitherapeut Brent Debie en zijn professioneel team verwennen er immers al een decennium lang zij die houden van pure lichaamsverzorging, thalassa en schoonheid. Herbronnen in een zee van gezondheid.
Toen wijlen Marcel Friederichs tien jaar geleden een kuurcentrum in zijn viersterrenhotel Andromeda uitbouwde, fronsten heel wat collegas de wenkbrauwen. Het kuurcentrum groeide mee met zijn tijd en lokte extra klanten naar het hotel. De koppeling van een viersterrenhotel met een thalassa-kuurcentrum zorgde ervoor dat hotelgasten meerdaagse kuren konden volgen. Enerzijds kon men er ten volle genieten van de troeven van het huis, de zee en het strandleven, anderzijds van een intense belevenis omtrent lichaamsverzorging.
"Maar onze faam verspreidde zich als een lopend vuurtje en bracht met zich mee dat niet-hotelgasten in grote getallen kwamen kuren. Dat is niet alleen te danken aan mijn professionele team van therapeuten maar ook aan het uitgekiende gamma gepersonaliseerde kuren", vertelt Brent Debie, licenciaat motorische revalidatie en kinesitherapie.
"Samen met de klant die bij ons nog lekker ouderwets koning is wordt een uitgekiende planning opgezet van kuren en behandelingen waarbij de behoeften van de klant en zijn algemeen welzijn voorop staan. Dat deze benadering onze klant gelukkig maakt, bewijzen de talloze pagina's met dankwoorden van talloze kuurgangers", glundert Brent.
KUURHOTEL
Sabine Friederichs, general manager van het Andromeda Hotel & Thalassa stelt: "Vandaag kunnen we de klanten volledig op maat bedienen. Massagebad, niagara, regendouchemassage, bodypeeling, parafango-applicatie, diverse kruidenbaden, gelaatsverzorging, medische pedicure, relaxerende voetmassage, algenomwikkeling, shiatsu en onder andere relaxerende voetmassage. Daarbij aansluitend is er nog ons zwembad, sauna, solarium, whirlpool en fitnesszaal. Het hotel is in die tien jaar niet alleen uitgegroeid tot een van de absolute toppers aan zee, maar ons Andromeda Thalassa kuurcentrum heeft tegelijk een naam opgebouwd als kuuroord bij uitstek waar meer dan de helft van de klanten van buiten het hotel komen. We zijn dan ook bijzonder blij hieraan te hebben kunnen meehelpen, zegt Brent Debie, geflankeerd door Bruno, Ilse, Lies en Catherine.
IDEALE FORMULE
Voor Brent Debie is het een feit: Het succes van onze thalassa is te danken doordat deze ook toegankelijk is voor niet-residenten. Vandaag vullen we onze thalassa voor 50% met niet-residenten. In deze jachtige tijden heeft de mens meer aandacht voor zijn eigen welzijn gekregen en beseft hij dat ontstressen een noodzaak is. En waar anders ben je beter dan in deze relaxte omgeving (ons kuuroord is met zijn 1500 m2 een ware oase in de stad) en in de handen van onze kuurspecialisten. De infrastructuur van het hotel geeft elke kuurder de mogelijkheid om te genieten van kamers met zicht op zee, van het gastronomisch restaurant Gloria en gezonde salades in de brasserie De renommee.
NEUSJE VAN DE ZALM
Dat de sector van de welness niet stilstaat en steeds verfijndere technieken toepast zal ook te merken zijn vanaf februari, dan start het Andromeda Thalassa kuurcentrum met een unieke 'hotstone massage' : spiergroepen worden behandeld met massagetechnieken waarbij de warmte van lavastenen een diep relaxerend werking geeft.
En of dat niet genoeg is wordt eveneens vanaf februari een totale gepersonaliseerde gelaatsverzorging opgezet: aan de hand van een bilan van het type huid van de kuurder (vette huid, gedehydrateerde huid, comedonen, rimpels ) wordt een eigen crème bereid die verder thuis gebruikt kan worden.
ANTI STRESS ARRANGEMENT
Om de 10de verjaardag in de kijker te stellen pak men uit met een Anti Stress Arrangement, twee dagen herbronnen aan zee in het Andromeda Hotel & Thalassa, inhoudend manuele lichaamsmassage, shiatsu en gelaatsmassage, computergestuurd Niagara massagebad en overnachting in een junior suite met zicht op zee (dag 1) gevolgd door uitgebreid ontbijtbuffet, bodypeeling met zee-elementen van Algotherm, volledige algenomwikkeling, manuele regendouche massage en onder andere kruidenbad met essentiële oliën. Als extra: twee dagen vrij gebruik van het zwembad, sauna, whirlpool, solarium en technogym in de fitnesszaal. Badjas en badlaken gratis in bruikleen. Prijs: 450 euro voor twee personen; 250 euro voor één persoon.
Andromeda Thalassa is toegankelijk voor niet residenten aan de Van Iseghemlaan 103, 8400 Oostende, 059 70 66 60, brent@andromedahotel.be
Open van vrijdag, zaterdag, zondag, maandag en dinsdag van 9 tot 18 uur. Reservatie aanbevolen.
Om er even uit te zijn, even te relaxen en te genieten van de geneugten des levens hoef je geen vlucht van tien uur. Vanuit Brussel ben je met de wagen op een vijftal gezellige uurtjes in Hostellerie Le Maréchal, in Petite Venise, gerenommeerd kwartier hartje Colmar, Elzas, Frankrijk. Luxe-kamers en een succulente keuken en je midweek of weekend kan niet meer stuk.
Dit charmante 15de eeuwse pand heeft alles wat men zich kan dromen. De dertig suites en de kamers ademen stuk voor stuk geschiedenis uit en getuigen van grote klasse. Het is dan ook vorstelijk genieten in kamers die allen luisteren naar namen van gereputeerde musici. Het is dus letterlijk en figuurlijk wegdromen tussen de lakens in de suite van Bach of Wagner, of genieten van de bubbelende jacuzzi in de klassiek ingerichte kamers met romantische baldakijn van Händel, Mendelsohn, Liszt of Debussy.
Aansluitend is er het gastronomische restaurant A LEchevin, waar chef Thierry Chefdeville met liefde voor de Franse keuken het beste uit de oven tovert. In alle culinaire gidsen scoort restaurant A LEchevin dan ook zeer hoog. De Menu du Terroir (foie gras, lam en Munster uit de Elzas, 35 euro), Menu entre Mer et Rivière (oesters, langoustines, vis van de dag en Tête de Moine, 55 euro) en zijn Valse Gastronomique en Six Temps (Sint-Jacobsnootjes, kreeft, baars, rund en een assortiment uitgelezen kazen, 75 euro) zijn stuk voor stuk parels voor de fijnproevers.
ARRANGEMENTEN
De familie Bomo, al aan de derde generatie toe, pakt uit met enkele alles omvattende arrangementen.
Met de Etape Gourmande is het genieten van één overnachting in dubbele kamer met ontbijtbuffet en een viergangendiner Gourmand voor twee personen, exclusief wijnen, vanaf 250 euro voor twee personen.
Het Weekend Fin Gourmet omvat een verblijf van twee nachten in dubbele kamer en ontbijtbuffet, een Streekgebonden vijfgangendiner met selecte wijnen, een diner Gourmand voor twee personen met een 8-gangen Gala Menu, gepaste wijnen inbegrepen, vanaf 310 euro per persoon.
Top of the bill is het arrangement Etape Romantique: één overnachting in de suite Wagner of Bach met zicht op La Petite Venise, kingsize bed, jacuzzi, minibar en individuele airco, een diner Gourmand voor twee personen met een 8-gangen Gala Menu, gepaste wijnen inbegrepen. Ontbijtbuffet en fles Champagne, bloemen en fruitschaal bij aankomst op de kamer. 580 euro voor twee personen.
Deze arrangementen zijn het ganse jaar geldig, uitgenomen tussen 24 en 31 december.
Hostellerie Le Maréchal is lid van de prestigieuze keten Romantik Hotels & Restaurants.
WINTERHALTER nieuwe fietstoeristenclub binnen horeca
Keukenchefs op de fiets met Geert Casteleyn
Het is een werelds gegeven, alle mooie dingen groeien uit een boutade of een grapje. Zo ook de start van de horeca-wielertoeristenploeg Winterhalter Casteleyn met ploegleider Geert Casteleyn, van het gelijknamig huis in horecatoestellen in Leffinge. Trouwe klanten kregen in de voorbije horecabeurzen geen lotjes of kortingbonnen toegestopt, maar werden automatisch lid van onze toeristenclub, complete uitrusting er boven op, vertelt Geert Casteleyn.
Het zat er al een hele tijd aan te komen. Het Middelkerkse kruim uit de keukens metJohan Sabbe, Stefaan Lauwereins en onder andere Fredje en Gino Lambert waren op hun schaarse vrije uren regelmatig te zien op de fiets. Een laat namiddagtochtje naar de Kemmelberg of een heen en terug naar Sluis, Brugge of de Westhoek met West-Vleteren als speerpunt was ons deel. Pas toen we helemaal de smaak te pakken kregen, trokken we zelfs naar Frankrijk, de ronderenners achterna. Meer nog, de Mont Ventoux moest er deze nazomer aan geloven. Een paar dagjes uit en klaas was kees. We hadden meteen de smaak te pakken. Van het een kwam het ander. Dank zij de medewerking van onze vaatwasspecialist Winterhalter schoven we tijdens de jongste horecabeurs in Gent enkele promoties naar voor. Gevolg: nooit was de belangstelling van horecalui voor de fiets zo groot. Vandaag steken een vijftien lui in kraaknette en spiksplinternieuwe uitrusting, stelt Geert Casteleyn, sportman in hart en nieren en ooit begenadigd voetballer.
CHEFS OP DE FIETS
Met lui als Stefaan Lauwereins (restaurant De Vlaschaard), Gino Lambert (restaurant Papillon) en Johan Sabbe (restaurant Chaplin) uit Middelkerke was de basis vlug gelegd. Chris Schelstraerte (restaurant Bonbini Middelkerke), Jules Volckaert (restaurant The Paddock Torhout), David Demeyere (De Plezante Hof Ichtegem), Geert Van Kerschaver (restaurant Walrave Raversijde), Wim Van Maercke (restaurant Freddys Must Oostende) en onder andere Patrick Declercq (restaurant t Lindeke Moorsele) en vader van Pedro Declercq (restaurant De Lanteirne Westende) en onder andere Stefaan Vandersteene uit Nieuwpoort, Alain Steen uit Leffinge, en meesterkok Frans Saint Gemain uit de gelijknamige Salons in Diksmuide zitten voortaan samen in het zadel. Tegen dergelijk kleppers van formaat moet ik me in niet meten. Dit zijn allemaal nog jonge gasten. Maar één ding is zeker, fietsen is niet alleen gezond als men het niet forceert en brengt de geest weer zuiver. Aan het fornuis is het hard werken, wat extra verstrooiing in de buitenlucht verricht wonderen en zorgt steevast voor nieuwe inspiratie, weet topchef en fervent wielertoerist Frans Saint Germain.
RONDE VAN FRANKRIJK
Het mag dan een kleine winterstop zijn voor de jongens van Winterhalter, de plannen voor het
komende seizoen groeien elke dag. Geert Casteleyn: Naast onze oefentripjes pakken we steevast uit met enkele vaste waarden als een rit naar Breskens, naar Frans-Vlaanderen en natuurlijk West-Vleteren waar we graag even halt houden bij onze geestelijke broerders die naar het schijnt het beste bier ter wereld brouwen. Topper op ons programma wordt dit jaar de beklimming van de Alpe dHuez, alpenreus uit de Ronde van Frankrijk. Afgelopen zomer duwden we de Mont Ventoux onder onze wielen, dit jaar moet die andere klepper er aan geloven.
Hoe dan ook, dit groepje horecalui halen hun inspiratie uit een fijne fietstocht. Dit is een ideale gelegenheid om de batterijen op te laden, frisse lucht te happen en daarna vol enthousiasme onze klanten bedienen in het restaurant. Dat alles zonder aan competitie te doen. Er wordt niet gekoerst, er wordt met volle teugen genoten van enkele uurtjes in de natuur, besluit Johan Sabbe, begenadigd fietser en een van de grondleggers van de nieuwe fietsclub, waarbij de dames de heren per wagen volgen.
SPECIALE ACTIE
Geïnteresseerde horecalui zijn steeds welkom. Intussen loopt bij Geert Casteleyn de actie "Vaatwasmachine kopen = gratis winter & zomerfietsuitrusting" De actie loopt nog tot eind februari 2008 en loopt in de eigen salons aan de Dorpstraat 2 in Leffinge tijdens Tecnik' Hotel (24-28 feb). Geert Casteleyn is niet present op de beurs, maar zorgt in eigen toonzalen voor uitzonderlijke voorwaarden. Alle info: 059 30 00 15.
Horeca Fietsclub Wintherhalter-Casteleyn: meer info 059 30 00 15;
Kenners weten wat ze drinken. Er is Pineau en Pineau. Met een Pineau des Charentes, Veuve Baron & Fils is het meteen feest in het glas. Johny Cuffez uit Oostende zaakvoerder Infinitron is dan gelukkig en fier tegelijk dat hij die heerlijkheid als exclusieve invoerder mag voorstellen: de Veuve Baron & Fils.
Pineau des Charentesis zonder meer een van de meest natuurlijk gealcoholiseerde drank, uitstekend als aperitief, bij stevige kazen en bij chocoladegerechten, fruittaartjes en sorbets.
Er zijn twee soorten Pineau des Charentes: de Pineau Blanc, een mengeling van witte druiven (80% Ugni Blanc en 20% Colombard) met cognac en de Pineau Rosé, een mengeling van blauwe druiven (100% Merlot) met cognac. Bij het versgeperste sap wordt een hoeveelheid cognac toegevoegd waardoor een alcoholgehalte van 17,50 graden bekomen wordt. Het sap gaat nu rijpen in oude cognacvaten en zal zich ontwikkelen tot een superieure drank. Als liefhebber van een leuk glas Pineau leerde ik het allemaal aan de lijve ondervinden. Vandaar mijn voorliefde voor Pineau des Charentes, Veuve Baron & Fils. De oogst van bijvoorbeeld 2001-2002 mag nu al vlot gedronken worden, al kan hij nog jaren op fles bewaard worden. Het kan alleen het verouderingsproces ten goede komen, vertelt een gelukkig ogende Johny Cuffez.
EXTRA VIEUX PINEAU
En dan is er natuurlijk het nec plus ultra van Veuve Baron & Fils. Vanaf vijf jaar op vat wordt de Pineau Vieux Pineau en na tien jaar mag deze godendrank de titel Extra Vieux Pineau dragen, stelt Johny Cuffez die wat blij is dat zijn juweeltjes intussen in tal van gerenommeerde restaurants op de kaart staat. Niet direct de goedkoopste, beslist een van de allerbeste.
Het is duidelijk dat de ene Pineau de ander niet is. Pineau des Charentes, Veuve Baron & Fils is dan ook de enige producent die sinds 1976 al liefst 33 Gouden Medailles wist weg te kapen op diverse wedstrijden. Meer nog, Veuve Baron & Fils wist al drie maal de Coup de Coeur van wijngids Hachette des Vins de gids der wijngidsen in de wacht te slepen. Voeg daarbij de Prix dExcellence in 2003, 2004 en 2005 en je weet meteen dat Pineau Des Charentes, Veuve Baron & Fils niet zo maar een Pineau is.
Exclusief invoerder Benelux Johny Cuffez laat u na afspraak graag proeven van zijn unieke collectie Pineau des Charentes.
Beste Junior Kok van Belgie 1996 opent Toi moi et la mer
De talentrijke Christophe Snauwaert, Beste Juniorkok van België 1996, opende op de Albert I Promenade 68 in Oostende zijn eigen restaurant: Toi moi et la mer. Na zowat tien jaar aan de zijde te hebben gestaan van de beste chefs in binnen- en buitenland, achtte Christophe de tijd rijp om op eigen benen te staan. Met succes meteen, want de zaak haalt in korte tijd goede naam met zijn succulente visschotels. Toppers uit zijn oven zijn het Haasje van kabeljauw, de Scampistaartjes in de wok op Thaise wijze en onder andere het Quatro van kort gebakken zeebaars, tonijn, Sint-Jacobsnoot en gamba met risotto bij de visgerechten, Osso-bucco op Italiaanse wijze en Gabakken kalfszwezerik en duivenborstje bij de vleesschotels. De wijnkaart is eerder beperkt maar is doorspekt met tal van klasrijke en vooral betaalbare wijnen, met accent op de beste Franse flessen, in de zaal discreet op tafel gezet door Matty. Restaurant Toi moi et la mer, een zaak om in het oog te houden. Gesloten op dinsdag. In de winter tot Pasen op maandagavond en dinsdag. (Georges Keters)
Champagne Romeo & Juliette voor beste Franse acteurs
Vlaanderen zendt zijn zonen uit. Een cliché die van de week nog maar eens onderstreept werd. Denis Renty uit Middelkerke met eigen voedingsbedrijf in Gent stelde in hartje Parijs met Champagne Romeo & Juliette zijn nieuwste creatie voor in Espace Pierre Cardin, aansluitend receptie in Hotel Maxims.
Beide exclusieve locaties haalden de beste Franse acteurs op het podium, goed voor de uitreiking van de Prix Raimu, prestigieuze prijzen uitgedeeld aan de beste Franse theater- en cinema-acteurs van het voorbije jaar. Veel schoon volk uiteraard met blikvangers voorzitter Claude Brasseur, Charlotte Gainsbourg dochter van en onder andere Pierre Cardin, met zijn 80 jaar een nog flinke verschijning. Denis Renty uit Hostellerie Renty in Middelkerke en met voedingszaak op het Graaf van Vlaanderenplein 20 in Gent, stelde er aan het Franse publiek zijn nieuwste creatie voor: Champagne Romeo & Juliette. Naast een ruim aanbod van Belgische producten die hij in Londen slijt, mikt Renty nu ook op Frankrijk, met Parijs als speerpunt.
FILMMONUMENT
Hoe konden we hier beter starten dan bij dergelijk evenement. Bij een prijsuitreiking als de Prix Raimu, zeg maar de Oscars van de Franse Comédiens mag een glas Champagne uiteraard niet ontbreken. We gingen dan ook onmiddellijk in op het aanbod van organisator Rodrigue Laurent, om dit theater- en filmfestijn vorig jaar onder voorzitterschap van Alain Delon van het jaar te ondersteunen met ons nieuwste product, vertelt een glunderende Denis Renty, geflankeerd door de nieuwe voorzitter en filmmonument Claude Brasseur. Een hele grote meneer die Brasseur, die zich onze Champagne flink liet smaken. Het werd een bijzonder toffe avond, temeer dat ook Charlotte Gainsborg zich langs haar beste zijde liet zien in Maxims. Misschien lag het ook aan de Champagne, lacht Denis Renty zijn tanden bloot, terwijl hij muzieklaureaat Camille Bazaz (foto) bedenkt met een fris glas.
ROMEO & JULIETTE
Hoe komt men er toe om een Champagne Romeo & Juliette op de markt te brengen? Champagne, spreek het uit en er verschijnt blijdschap op de lippen. Waarom? Niemand weet het.
Wetenschappers en oenologen vulden er al boeken mee, maar niemand kan het antwoord geven. Feit is dat deze heerlijke belletjes die steevast verbonden worden met verleiding en het goede leven, een uitvinding zou zijn van Dom Pérignon, een ascetische monnik. Grapje misschien maar Champagne blijft sprankelen en de zinnen beroeren en dat niemand kan weerstaan aan deze Grote Dame. Net zoals Romeo evenmin kon weerstaan aan de verlokking van Juliette, een creatie van de Britse dramaturg William Shakespeare. Vandaar dat we met onze nieuwe Champagne resoluut kozen voor de naam van Romeo & Juliette, naam aan onze brein ontsproten na een amoureuze ontknoping in de voorbije zomer, geeft Denis Romeo Renty ons nog graag mee.
Parijs, ooit een verre vakantiebestemming, vandaag slechts 1u 22 min vanuit Brussel met de Thalys! Een weekendje uit of even shoppen in hartje Parijs, de Thalys brengt je in minimum van tijd naar de Franse hoofdstad op het uur wanneer het jou past. De Thalys spoort immers 25 keer per dag heen en terug.
En voor de prijs hoeft men het niet te laten. Er is al een heen en terugreis vanaf 55 euro in Comfort 2 (Smiley Tarief) en vanaf 140 euro is er al een zitje in Comfort 1 (Mezzo + Tarief). In Comfort wordt het ontbijt, een snack, tussendoortje, lunch of diner aan uw zitplaats bediend. Bovendien wacht een waaier van dagbladen en tijdschriften. Voor je het weet spoort de Thalys het station Parijs Noord (Paris-Nord) binnen en kan je shoppingdag beginnen.
Ook voor gezinnen zit men bij de Thalys goed. Het Kid & Co tarief biedt een korting van 50% (van het Librys-tarief) aan voor een of twee volwassenen die samen met een kind van minder dan twee jaar reizen.
En er is nog meer: dankzij het tarief Elk Belgisch Station zijn de Thalys-tickets ook geldig op de binnenlandse treinen in België. Deze reisformule geeft u voor enkele euros extra de mogelijkheid om met een binnenlandse trein op het nationale spoorwegnet in België of naar het station van Brussel-Zuid te reizen.
De Thalys spoort ook vanuit Brussel naar Amsterdam (in 2u.42min) en naar Keulen (in 2u.20 min)
Meer info en of reservering: Thalys 070 66 77 88 en in de informatiekantoren van de grote NMBS-stations en erkende reiskantoren.
Hotel-Restaurant Soll-Cress van de familie André Vandamme en Jenny Depeser, dochters Sofie, Hannelore, de kleine Lyza én groot Orval-bezieler Rik Vernack, werden in de salons van de Orval in Villers-devant-Orval benoemd tot Orval-Ambassadeur 2008.
Deze titel wordt slechts na diverse anonieme controles toegekend aan die professionele zaken die Orval volgens de regels der kunst schenken. Meer nog, Hotel-Restaurant Soll Cress is de enige aan de Westkust en het onmiddellijke hinterland die het certificaat van Ambassadeur 2008 in de wacht sleepten. De unieke Oval-drieliterfles, die elke kersverse Ambassadeur mocht ontvangen, siert vanaf nu het restaurant.
Om deze heuglijke gebeurtenis in de kijker te stellen pakt Hotel-Restaurant Soll Cress in het voorjaar 2008 uit met een authentieke ORVAL-week. Meteen een mooie aanloop naar de viering van het 40-jarige bestaan van de zaak in januari 2009.
Liefhebbers van een goede keuken, een mooi glas en een rustige nacht kunnen via de website de datum van de aanstaande Orval-week vinden, aansluitend de vele troeven van dit unieke familiehuis, enig aan de Westhoek. Hotel-Restaurant Soll Cress is niet alleen een oase van gezelligheid aan tafel, maar beschikt teven over 41 van alle comfort voorzien kamers en volledig uitgerust Aqua-fit-O-Center, inclusief heerlijk verwarmd zwembad.
Hotel Restaurant Soll Cress, Koninklijke Baan 225, 8670 Koksijde-Sint-Idesbald, tel. 058 51 23 32 hotel@sollcress.be en www.sollcress.be
Elke dag vanuit Westende: ONTBIJT AAN HUIS GEBRACHT
Wat is er heerlijker om de dag berensterk te starten dan met een ontbijtmand, kant en klaar aan de deur gezet? ONBIJTSERVICE MATINEE uit Westende levert tussen 7 en 11 uur elke dag uw ontbijt aan huis en dit in de regios Oostende, Nieuwpoort en alle deelgemeenten van Middelkerke.
Er bestaan diverse soorten formules (van luxe tot Champagne), voor elk wat wils en steeds met zorg samengesteld, naar de wens van de besteller, vanaf 15 euro per persoon.
De jaarlijkse Grote Nacht van de Orde der 33 Meesterkoks van België is zonder meer de crême de crême voor de liefhebbers van Belgische gastronomie. Tijdens dit magistraal kapittel werd Daniël Soete (in koksuitrusting op foto), keukenleraar Hotelschool Ter Duinen Koksijde en uitbater van de Verfijnde Gastentafel Dolisa in Wulpen bekroond met de titel van Toque Blanche. Hij blijft er zoals steeds bijzonder nuchter bij. Eenvoud is de basis van een goede keuken, geeft Daniël Soete graag mee.
Elk jaar worden dan ook heel wat jonge, veelbelovende en verdienstelijke chefs in de kijker gesteld. Dit jaar trokken liefst acht Westvlamingen met de titel van Toque Blanche naar hun fornuis. Een daarvan is Daniël Soete, al 27 jaar gewaardeerd praktijkleraar aan de Hotelschool Ter Duinen. Hij is zonder meer de stille kracht en doet zijn job met liefde voor het vak. Koken is eigenlijk niet zo moeilijk. Het is zelfs zeer eenvoudig. Helaas zoekt men het soms zo ver dat het basisproduct niet meer overheerst op het bord. Wie tarbot wil genieten wil ook tarbot smaken. Wie gek is op een mooi stukje fazant wil wild proeven en wie een kreeft wil verorberen wil dan ook kreeft tegen het verhemelte. Zo simpel is dat. Voor mij dus zeker geen schuimpjes of moleculair gedoe. Men mag wel eens iets uitproberen, maar de basis moet blijven. Dat is het geheim van elke goede chef, zegt Daniël Soete.
GOEDE KEUKEN Voor de kersverse Toque Blanche Orde 33 Meesterkoks, titel die toegekend wordt aan een uitstekende chef die de Belgische producten hoog in het vaandel draagt, betekent deze titel een bekroning voor zijn inzet.Ik ben er blij mee, het bewijst dat we het bij het rechte eind hebben. Ik herhaal: eenvoud is de basis van een goede keuken, stelt Daniël Soete.
Als iemand die titel verdient is het zeker Daniël Soete. Al meer dan twintig jaar draagt hij onder andere zijn steentje bij tot het welslagen van het jaarlijkse magistraal kapittelbanket van de Orde, en is hij een geprezen collega. Wie Daniël als leraar of chef naast zich heeft, mag zich in de wolken achten. Zijn kennis is verbluffend en zijn liefde voor de dagverse en seizoen gebonden producten kent geen grenzen. Eenvoud is daarbij steeds te vinden in zijn werk. Een voorbeeld voor vele chefs, zegt collega Thierry Cornelis en chef in zijn restaurant De Kelle in Koksijde, recent nog tot Ridder geslagen bij de Orde Fortunat Gastronomische Club Prosper Montagné.
GASTENTAFEL DOLISA Naast zijn drukke bezigheden in de hotelschool vertroetelt Daniël Soete de lekkerbekken ook aan zijn Verfijnde Gastentafel Dolisa, geen specifiek restaurant maar een gastentafel aan huis in de Kerkwijk 17 in Wulpen. Dolisa verwijst naar de voornamen van de drie kinderen Dominique, Olivier en Isabelle. Ja, koken is mijn werk en hobby en dan laat ik graag mijn vrienden mee genieten. In september 2006 besloten mijn echtgenote Carine en ikzelf om uit te pakken met een gastentafel. Deze telt maximum veertien man, steeds op reservatie, tel. 058 31 44 78. Er is elke maand een vast menu dat steevast start met een glas Champagne en enkele hapjes, gevolgd door vier gangen, koffie en versnaperingen. Dat alles tegen de prijs van 65 euro, alles inbegrepen, vertelt Daniël Soete, goed op dreef als het over koken gaat.
Op de pralines na wordt alles in huis vervaardigd. De gastentafel is enkel gedekt op vrijdagavond, zaterdagmiddag en zaterdagavond en zondagmiddag. De tafel wordt aangepast aan de reservaties. Men kan kiezen voor een tafel voor twee, voor vier of voor een groepje. Het mag cliché klinken maar de klant is hier nog koning met Daniël aan het fornuis en Carine als ideale gastvrouw.
Voor het eerst in de culinaire geschiedenis van Wales telt Cymru liefst tien vijfsterren restaurants with room, toprestaurants met hotelfaciliteiten. Gwesty Cymru in Aberystwyth opende pas deze zomer de deuren en zag zich nu al beloond met vijf sterren, getekend Visit Wales. Gwesty Cymru is meteen het eerste 5-sterren restaurant with room in Aberystwyth.
Gwesty Cymry telt acht kamers, allen in boetiek stijl ingericht, aansluitend restaurant met de nadruk op Welsh design en stijl die de bezoekers een extra gevoel van behagen geeft. Voeg daarbij de gracieuze architectuur en het plaatje is compleet. Dit tot groot genoegen van Rhodri Glyn Thomas, minister van Toerisme die het hotel in augustus opende, meteen goed voor de nummer tien die 5 sterren telt.
Co-eigenaar Huw Roberts is dan ook bijzonder tevreden met de hoge quotering, resultaat te danken aan de onverdroten inzet om het gebouw in zijn totaliteit te voorzien van de nodige klasse.