GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Aan de westkust van Afrika ligt een
klein land dat in menig opzicht aangenaam verrast. In de eerste plaats omdat
het zo klein is niet meer dan een strook land aan beide kanten van een stroom
- en omdat er ondanks die beperkte oppervlakte zoveel te zien en te beleven is.
Gambia is voor iedere reiziger een fantastische verrassing, makkelijk
bereikbaar en waar de poorten van de gastvrijheid wagenwijd openstaan.
The Gambia heet het land officieel,
een naam die verwijst naar het Engelse koloniale verleden waardoor vandaag het Engels
nog steeds de officiële taal is. De ligging van Gambia is merkwaardig. Het
kleine land, met zijn sympathieke couleur locale, wordt volledig omringd door
Senegal en middenin stroomt de Gambia rivier tevens een grote verkeersader.
Alleen reeds door die bijzondere ligging springt Gambia in het oog. Als je dan
ook nog eens weet wat er allemaal te zien is, wil je er beslist naartoe.
ZANDSTRANDEN
Er zijn trouwens al heel wat
Europeanen die het landje hebben ontdekt, vooral de prachtige zandstranden
langs de Atlantische Oceaan en de leuke vakantie resorts met hun aantrekkelijke
en kwalitatieve hotelinfrastructuur. In populaire badplaatsjes zoals Kotu,
Fajara, Bakau en Kololi is het bijzonder aangenaam toeven op de terrasjes in de
zon of in de restaurants waar je heerlijke visgerechten kunt proeven. Een
vakantie in Gambia is eigenlijk één grote aangename ontdekking. Niet alleen
langs de kust maar ook in het tropische binnenland, langs de Gambia rivier en
in het regenwoud waarvan grote delen als natuurgebied zijn beschermd. Mensen
wonen in traditionele hutten en bewerken sinds generaties het land. Je kunt er logeren
in lodges, midden de natuur, en op die manier ook het duurzaam toerisme
stimuleren.
IDENTITEITSKAART VOLDOENDE
Het toerisme in Gambia wordt alsmaar
belangrijker, niet alleen omdat het land zoveel te bieden heeft maar evenzeer
omdat er niets makkelijker is dan reizen naar Gambia. Het is een veilig land
met een super vriendelijke bevolking waarvan je de ongedwongen gastvrijheid zal
ervaren. Er is nooit sprake van enige opdringerigheid maar men staat altijd
klaar om te helpen. Om naar Gambia te reizen heb je alleen een identiteitskaart
nodig en je geraakt er makkelijk met 4 vluchten per week met Brussels Airlines.
Je hoeft vanaf nu geen internationaal paspoort meer bij te hebben Makkelijker
kan niet.
AFRIKA VOOR BEGINNERS
Eigenlijk is Gambia een ideale
introductie op Afrika. Je geniet van een onvergetelijke strandvakantie, in een
comfortabele omgeving, gecombineerd met een boeiende Afrikaanse cultuur. Vanuit
je hotel of bed & breakfast bezoek je de kleine, levendige hoofdstad Banjul
ofwel kies je voor een jungle tocht in het zuiden van het land of een boottocht
op de rivier. Het kleine Gambia is altijd goed voor een onvergetelijke,grootse
vakantie .
Van vrijdag 25 mei tot en met zondag 27 mei staat de Eurojachthaven
Nieuwpoort volledig in het teken van paard en water. Drie dagen lang kan het
grote publiek met volle teugen genieten van een ongezien spektakel, show en
muziek. De toegang is volledig gratis. Een unieke volksfeest die niemand mag
missen.
Nieuwpoort laat eenieder elke dag genieten van al dat
moois wat het te bieden heeft. Naast een flinke brok geschiedenis met Wereldoorlog
I mag de IJzerstede fier gaan op zijn hinterland met polderlandschap en zijn
unieke Eurojachthaven, goed voor drie gerenommeerde jachthavens en ruim 2000
ligplaatsen, hiermee de grootste van Noord-Europa. Dat brachten Stephan Detry,
Wim Maenhoudt en Bram Vandevelde op het idee om zowel de polders als de zee
samen te brengen in één spektakel: een jumping in de jachthaven. Paard en water
drie dagen lang in de kijker. Onze liefde voor het paard en onze onovertroffen
Noordzee kent geen grenzen. Voeg daarbij het speelse en het sportieve van de
paardensport en de watersport en je weet meteen dat daar veel potentieel in zit
om iets creatief mee te doen. Een avondje aperitieven aan de havengeul bracht
ons op het idee om een jumping in het haven op het getouw te zetten, stelt
Stephan Detry, de geestelijke vader van het kersverse North Sea Jumping
evenement.
VOLKSFEEST
De organisatoren drukken willen er de nadruk op leggen,
dat het feest integraal GRATIS te beleven is. Uiteraard zijn er bij dergelijk
gebeuren een aantal VIP-tenten waar bedrijfsleiders hun klanten kunnen
ontvangen en werken aan uitbreiding van hun netwerk, maar onze aandacht gaat ook
naar de liefhebber van dier en natuur. Met het paard en het water zitten we
snor. Het hippisch rendez-vous staat dus open voor iedereen. Elke show met de
paarden in de piste, als met de wavekarts op het water, is gratis te beleven.
Een unieke belevenis in Nieuwpoort.
NORTH SEA JUMPING
Het geheel is in handen van Stephan Detry (beheerder van
diverse vennootschappen), Wim Maenhout (actief in de bouwsector) en Bram
Vandewalle (professioneel in de paardenwereld), een trio dat niet aan hun
proefstuk toe is en met deze primeur in Nieuwpoort aan de goegemeente laat zien
wat moois paardensport en watersport samen kunnen doen. Dat alles op de
parkeerterreinen van de jachthaven ter hoogte van de infrastructuur van de VVW.
Hier wordt de piste aangelegd en de bezoekers kunnen het gebeuren vrij
bezichtigen, met zicht op Novus Portus en de havengeul. Aan de overzijde van de
jachthaven (kant Koninklijke Baan) is een parkeerhaven voorzien. Een kleine
wandeling van de parking langs de bootjes en de stallen van de paarden brengt
je bij de piste en de havengeul waar paard en watersport mekaar ontmoeten.
WAVEKART & RIDE
Een van de showproeven op de North Sea Jumping die men
zeker niet mag links laten is de wedstrijd met de wavekart en het paard.
Hierbij pakken ruiters in ploeg uit met twee proeven, enerzijds een
snelheidsproef met de wavekart, anderzijds acteren op de piste. De ploegen worden
samengesteld door deelnemende en steunende bedrijven. Het puntentotaal van de
wavekarting en de jumping leidt ons naar de winnaar. Je mag er donder op
zeggen dat dit een unieke kans is de ruiters zichzelf te zien overtreffen op
het water, de watersporters zich te zien ontplooien in de arena. De bedrijven
staan nu al in de rij om te mogen deelnemen, stelt Stephan Detry, met de
breedst mogelijk glimlach.
ETEN & DRINKEN
Het laat zich raden, een volksfeest als de North Sea
Jumping staat niet alleen borg voor een boeiend spektakel, maar blinkt ook uit
in gezelligheid, bij een fris glas bubbels, een leuke pint en een hapje.
Stephan Detry hierover: Uiteraard is bij dergelijk evenement het element
gastronomie niet weg te denken. De ganse jachthaven is niet alleen omzoomd met
VIP-tenten, maar tegelijk met tientallen bierstandjes, kookeilandjes en onder
andere kiosken waar spijs en drank welig vloeien.
Het is duidelijk, de bezoekers aan deze eerste editie van
de North Sea Jumping hebben geen tijd om zich te vervelen en zullen zeker niet
op hun honger blijven zitten, letterlijk zowel als figuurlijk. Noteer de data
nu al vast in je agenda: vrijdag 25 mei tot en men zondag 27 mei leiden alle
wegen naar Nieuwpoort, naar de Eurojachthaven, naar de North Sea Jumping.
Op
vrijdag 16, zaterdag 17 en zondag 18 november verwelkomt Acces Hotel**** in
Oostende het
CHAMPAGNEHUIS PREVOTEAU-PERRIER
Een degusatienamiddag, een Champagne Menu en
een Champagne ontbijt behoren tot de verwennerijen. Het salon van het Acces
Hotel**** staat open voor elke liefhebber van deze godendrank. Ook
niet-hotelgasten zijn van harte welkom. Champagne drinkt men immers niet
alleen.
PROGRAMMA
Zaterdag
17 november 2012
Van 15
tot 18 uur doorlopend degustatie van de Champagnes:
Prévoteau-Perrier
Brut Tradition
Prévoteau-Perrier
Brut Rosé
Prévoteau-Perrier
Grande Réserve Brut
Prévoteau-Perrier
La Cuvée Adrienne Lecouvreur
Deelnemen: drie glazen Champagne
voor 15 euro, fles Champagne 25 euro, aansluitend deskundige uitleg.
Om 19
uur: Vijfgangen Champagne Menu met live muziek.
Gratis tombola
met mooie prijzen. Deelnemen kost: 45 euro.
Reserveren voor de degustatie en of Champagne Menu
kan vanaf nu via Acces Hotel : tel. 059 80 40 82 of per mail naar info@hotelacces.be
Elke vrijdag & zaterdag in Hostellerie Renty in Middelkerke
PALINGFESTVAL MAXIM
Liefhebbers van paling in t groen zitten vanaf nu elke
vrijdag (lunch en diner) en zaterdagmiddag (alleen lunch) goed in Hostellerie
Renty, aan de Louis Logierlaan op de wijk Krokodil aan de watertoren in
Middelkerke.
Chef
Maxim is een meester in palingbereidingen en laat dan ook iedereen mee
genieten.
Op
het menu:
Paling in t Groen Maxim
Biofrietjes
Prijs:
24 euro
Ook
de vleeseters komen aan hun trekken met een
Américain
préparé In huis gemaakt hormonenvrij vlees
Biofrietjes
met in huis gemaakte mayonnaise
Prijs:
21 euro
Reseveren
is wel de boodschap: tel. 059 31 20 77
Hostellerie Renty
Louis
Logierlaan 51 (Watertoren Tramhalte Krokodil)
Oostende nodigt Franse pers en Touroperators uit aan tafel
Tatjespap in Parijs
Onder de noemer A Table, venez goûter Ostende, actie die
zich op de Vlaamse gastronomie focust, ontving een culinaire en toeristische
delegatie uit Oostende, met Toerismevoorzitter Hilde Veulemans en algemeen
directeur Toerisme PeterCraeymeersch
als trekpaarden, in het Vlaams Huis in Parijs de Franse pers en enkele
touroperatoren teneinde hen de culinaire troeven van de stad voor te
schotelen.De gasten konden er proeven
van Oostendse streekgerechten, bereid door het keukenteam van Bistro Mathilda
onder leiding van Luc Deklerck. Tijdens de maaltijd werden de troeven van
Oostende Stad aan Zee uit de doeken gedaan. Ook Beaufort04, de triënnale voor
hedendaagse kunst aan zee, werd er uitvoerig toegelicht. Het geheel werd er
gedirigeerd door Gilles Pudlowski, de gerenommeerde Franse gastronomische
criticus. Het sfeervolle restaurant Bistro Mathilda werd onlangs volledig
gerenoveerd en uitgebreid met een extra etage. Luc Deklerck en echtgenote Gerda
baten het restaurant reeds zeventien jaar met hart en ziel uit. Zij worden er
bijgestaan door chefs David Servranckx
en Brian Delannoye. Voor de lunch werden de fijnste typische streekgerechten in
een hedendaags sausje bereid: Tatjespap, klaar gemaakt met Oostendse garnalen,
aardappelpuree met karnemelk, een gepocheerd ei en boter naast een onvervalste
de Sole à lOstendaise. Bij de gerechten werden de Oostendse bieren Keyte en
Harlekijn geschonken.
Het is duidelijk, Oostende laat
zich niet onbetuigd en draagt zijn culinaire hoogstandjes graag naar buiten.
Frankrijk en Parijs kreeg met het bezoek van Toerisme Oostende alvast een
primeur.
Nieuw in Relais & Château Heritage
Restaurant Le Mystique
Chef Koenraad Steenkiste aan het fornuis in Le
Mystique Brugge
Restaurant Le Mystique in het bekende Relais &
Château Heritage aan de Nicolas Dessparstraat 11 in Brugge heeft een nieuwe
Chef: Koenraad Steenkiste. Hij doorliep de beste huizen en verdiende zijn strepen in de sterrenrestaurants Comme chez
Soi in Brussel, de Karmeliet in Brugge, zette restaurant Manuscript van Hotel
Kempinski op de gastronomische kaart en blies recent nieuw leven in de Ostend
Queen in Oostende.
Een chef die perfect het klappen van de zweep in de zaal
verstaat, dus ook een goed luisterend oor heeft voor de klanten, is zeker een
aanwinst waarop Hotel Heritage en Le Mystique fier kunnen zijn. Chef Koenraad Steenkiste zet onmiddellijk zijn stempel op
Restaurant Le Mystique met een kaart van Vlaamse specialiteiten en
internationale invloeden. Klassiek maar met hedendaagse en vooral
lokale, Brugse toetsen, zo omschrijft Chef Koenraad Steenkiste zijn
keuken.Zijn met toewijding bereide
gerechten zijn natuurlijk gebaseerd op verse ingrediënten en daardoor volledig
seizoensgebonden.
Kwalitatief wil Koenraad geen compromissen
sluiten; een zienswijze waarin hij volmondig wordt bijgetreden door de
eigenaars Johan en Isabelle Creytens. Koenraad
zal zijn team de kennis over de delicate verhoudingen prijs-kwaliteit
bijbrengen en ervoor zorgen dat de toegangsdrempel zo laag mogelijk wordt
gehouden. Een 3-gangen diner presenteren aan 45 euro, is aldus Johan Creytens,
enkel mogelijk wanneer de openheid van de keuken en de kwaliteit van de
producten maximaal wordt gerespecteerd.
De sterrenervaring van Koenraad Steenkiste
moet zorgen voor een correcte presentatie van de vele gerechten, het uitbouwen
van een permanent hoogstaande kwaliteit en respect voor de zuivere, natuurlijke
smaken van de producten.
De wijnkaart is eclectisch en bevat zowel
wereldwijnen als absolute Franse toppers, terwijl rekening houdende met de
Vlaamse specialiteiten ook een aparte kaart met Belgische kwaliteitswijnen werd
opgesteld.
Het authentieke karakter van het restaurant
blijft behouden maar krijgt moderne, hedendaagse invullingen door de vrouw des
huizes Isabelle Creytens.
Tegelijk met de nieuwe Chef, waait er eveneens een nieuwe
wind in de openingsuren.
Le Mystique gaat extra vroeg open voor het DINER en start
vanaf 18.30 uur en gaat extra lang door tot 21.30 uur.
Le Mystique opent zijn deuren voor de LUNCH enkel op
aanvraag en dit voor minimum 8 personen.
Zeeland is voor Vlamingen het Nederlandse paradijs voor
de lekkerbekken. Is het in Schouwen-Duiveland tot halfweg deze zomer genieten
van de unieke Oosterscheldekreeft, dan moet Zeeuws-Vlaanderen niet onderdoen
inzake heerlijke tafels. Meer nog, naast een aantal onvergelijkbare
streekproducten wordt het zomerseizoen in september in Vlissingen afgesloten
met een filmfestival waarbij het culinaire centraal staat. Een flink gedeelte
van dit internationaal filmgebeuren vindt plaats in het gezellige Terneuzen.
BOTTLES
Nauwelijks de Belgische grens over en fijnproevers kennen
het adres al: restaurant Bottles. Gelegen in de
Gentsestraat in Sas van Gent wist deze zeer trendy en vernieuwende zaak al
menig gastronoom aangenaam te verrassen. Reeds winnaar van verschillende awards
waarbij onder andere de Zilveren Oester in 2010 werd restaurant Bottles tevens
tweemaal winnaar van de Restaurantweek 2011 in Zeeland. Het is volgens kenners
alleen nog wachten op een fraaie quotering in het Michelin rode boekje waar een
ster niet meer ver af kan zijn, want het ligt voor de hand: in de keuken, onder
leiding van chef-kok Leon Pronk, wordt enkel met pure streek- en
seizoensgebonden producten gewerkt. Vinoloog Jens Hoogstad geeft graag uitleg
bij de zeer uitgebreide en schitterende wijnkaart. Enjoy The Royal Hospitality
is hier dan ook geen ijdel begrip. Meer info : www.restaurantbottles.com
DE KROMME WATERGANG
Eten bij de chef van het jaar 2011 Edwin Vinke in zijn
restaurant De Kromme Watergang aan de Slijkplaat 6 in Hoofdplaat is een
totaalbeleving. Uitgeroepen door GaultMillau tot chef 2011 kijkt deze Zeeuwse
doorzetter in 2012 al naar twee sterren in de Michelin Gids. Zelf omschrijft hij zijn keuken
in drie woorden : Plezier, passie en perfectie. Zijn creativiteit,
vakmanschap en liefde voor de pure producten resulteren in prachtige schotels
met zuivere smaken, licht verteerbaar, aansluitend met sublieme sausen.
Voor tweesterrenchef Edwin Vinke is het allemaal simpel:
Koken moet je leuk vinden. Via de beste ingrediënten ontstaan nieuwe
gerechten. Hier te lande hebben we alles voorhanden. De zee ligt op een
boogscheut en de polders geven ons de beste groenten. Via harde concentratie is
het samen met mijn team mogelijk om met de vele regionale soorten vlees,
vis en groenten iets goddelijks te creëren. We streven ernaar om iedereen,
zowel bij de lunch als het diner het gevoel te geven dat we hen hebben weten te
verrassen, met typische Zeeuwse producten op het bord.
Restaurant De Kromme Watergang is niet direct het
goedkoopste uit de regio, wel een van de beste. Meer info: www.krommewatergang.nl
PAARDENMELK
De liefhebber van natuur en paarden vindt zeker zijn
gading op het bedrijf van de familie Nortier-Buijze aan de Brugse Vaart 12 in
Oostburg. Men kan er niet alleen tochten te paard of op de kar maken door het
mooie polderlandschap van Zeeuws-Vlaanderen, maar ook paardenmelk van de
Zeeuwse trekpaarden proeven en kennis maken met een uitgebreid gamma van
cosmetische producten, gemaakt met paardenmelk gemaakt zijn. Info: www.trekpaardenwereld.nl
FILMFESTIVAL
Nog meer gastronomie is er te beleven om en rond de 14de
Editie van het Internationaal Filmfestival Film bij the Sea, dat in Vlissingen
loopt van 14 tot 23 september, deels in Terneuzen van 18 tot 23 september.
Festivaldirecteur Leo Hannewijk, geflankeerd door hoofd communicatie Sonja
Barentsen vertelt er alles over: Het wordt een hoogstaand programma met
premières, talkshows, cursussen, workshops en themaprogrammas. Rode draad dit
jaar is Film & Food, culinaire prenten en diners met Chefs uit de diverse
Zeelandse (sterren)restaurants. Een echte aanrader die geen enkele lekkerbek
mag missen. Meer info: www.filmbythesea.nl
Met dank aan Stichting Promotie Oosterscheldekreeft,
Sylvia de Geest (Directeur VVV Schouwen-Duiveland), Balth P. Roesingh
(Projectleiding Junction Communications info@jccom.nl
en Sonja van der Voet (Promotie Zeeland Delta www.promotiezeelanddelta.nl. Meer
info: www.vvvzeeland.nl
Met
P&O Ferries goedkoop attracties bezoeken in Kent
Twee voor
de prijs van Eén
2012
is hét jaar om met P&O Ferries naar Kent, The Garden of England, te reizen.
P&O Ferries en VisitKent hebben immers 2 FOR 1 twee voor de prijs van één
uitgewerkt, een formule waarbij in zon 70 toeristische attracties een tweede
persoon gratis mee naar binnen mag. Het gaat om onder meer kastelen, musea,
bezoekerscentra en tuinen.
Het
volstaat de kortingsbonnen uit te printen van de site www.POferries/kent
en samen met je P&O Ferries-ticket te vertonen bij de ingang van de
deelnemende attractie.
HOTELS & RESTAURANTS
De
formule 2 FOR 1 geldt ook in enkele hotels (3 nachten voor de prijs van 2) en restaurants
(3 gangen voor de prijs van 2 of een gratis tweede maaltijd/ontbijt).
De
volledige lijst met kortingen en voorwaarden zijn terug te vinden op: www.POferries.be/kent
GRATIS FAMILIEVAKANTIE
2
FOR 1 loopt tot en met 31 december 2012.
Wie
met dit aanbod zijn voordeel doet, maakt nog eens kans op een gratis
familievakantie voor maximum vijf personen in Kent.
Een
overtocht met P&O Ferries kan al vanaf 42 euro enkele reis (auto en inzittenden). Een
dagretour kan vanaf 26 euro (auto en
inzittenden).
P&O
Ferries biedt daarenbovende meeste
afvaarten met de nieuwste en grootste schepen op het Kanaal.
Het
is overduidelijk, dit jaar is een overtocht Calais-Dover met P&O Ferries
dus dubbel en dik zijn geld waard!
Voor meer informatie en
reserveringen:www.POferries.be
of 070/70 77 71
Romantische zielen hebben
aan cruisen zeker een kluif. Maar cruisen mag dan vandaag in zijn, toch hebben
nog heel wat reizigers een zekere drempelvrees om aan boord te klimmen van een
luxe schip, vooral de soms ruige zee schrikt hen af. Toch goesting? Probeer eens
een riviercruise, daar is geen deining en proef je ten volle van de troeven die
elk cruiseschip je kan geven.
Ideale instapper is de MPS
Rhine Princess, een van de parels die Reizen Lauwers graag inzet op de Rijn en de
Moezel in Duitsland en onder andere de IJssel in Nederland. Idyllische
landschappen schuiven aan een gezapig tempo voorbij. Het schip meert aan op de
meest romantische plekjes met daarbij Traben Trabach, Bernkastel, Cochem,
Rüdesheim en onder andere Boppard als pareltjes in Duitsland, Amsterdam, Volendam,
Kampen, Zutphen en Nijmegen in Nederland. Steden als Bonn, Koblenz en Keulen of
Amsterdam brengen dan weer de dames op shopping ideeën. Een Nederlandstalige
gids zet alles netjes op een rijtje.
RHINE PRINCESS
Het luxe schip meet 83 meter
en telt 60 fraaie kajuiten, voorzien van alle mogelijke comfort en tv. Elke
kajuit beschikt daarenboven over centrale verwarming en airco. De Rhine
Princess telt vier dekken, een lounge met live muziek en dansvloer, een
bibliotheek en leuke bar. Op het zonnedek wacht ook een klein zwembad en
fitnessruimte. Simona, Lenka, Eliska, Daniella en Ludcia zorgen ervoor dat
alles er elke dag kraaknet bij ligt.
AMSTERDAM
We klimmen aan boord in de
tot de verbeelding sprekende stad Amsterdam. Evenwel niet zonder eerst onder
leiding van topgids Mama Lauwers
kennis te maken met de troeven van de stad van Tante Leen en Johnny Jordaan. Amsterdam,
ontstaan aan de oevers van de IJ en de Amstel, zit bol van de monumenten. Het
stadhuis, het Trippenhuis, het voormalige Magazijn der Marine nu Scheepvaartmuseum
de Munttoren en onder andere het Begijnhof, het Amsterdams Historische Museum
en uiteraard het Anne Frankhuis zijn de blikvangers. De Dam, het Leidse Plein,
het Koninklijk Paleis, de Kalverstraat en een boottocht op de grachten zetten
ons op koers voor een leuke mini-cruise met bestemming IJsselmeer.
VOLENDAM
Na een heerlijke dansavond
op de tonen van pianist Mike Catana en een zorgeloze nacht stevenen we via de
Neder-Rijn en het Amsterdams-Rijnkanaal richting Volendam, karakteristiek
vissersdorp dat zijn eigenheid wist te bewaren. De haven, de vissersvaartuigen
en de pittoreske viswinkeltjes getuigen van grote geschiedenis inzake de
visserij. In de prularia winkeltjes wordt men ontvangen in folkloristische
klederdracht. Gespecialiseerde fotografen wringen u graag in hun traditionele
kledij met foto als herinnering. Het vissersdorp zelf is neergepoot als een
doolhof, waar charmante huisjes-tuintjes her en der zijn opgetrokken.
KAMPEN
Kapitein Andries Weiland
stevent de MPS Rhine Princess op Kampen, de keizerlijke vrije Hanzestad die
samen met het verder op gelegen Zutphen tussen de 13de en 17de
eeuw het mooie weer maakte inzake handel op de Oostzee. Kampen in 1500 de
belangrijkste Hanzestad van Nederland zit bol van de kerken met de Grote of
Sint-Nicolaaskerk in gotische stijl opgetrokken. De Broederkerk maakt deel uit
van het klooster van de Franciscaner minderbroeders. De Nieuwe Toren met
carillon aan de IJsselkade imponeert de binnenstad. Liefhebbers van vogels zijn
de koning te rijk op het Kampereiland, ten noorden van de stad. Honderden
vogelsoorten vinden hier hun broedplaats.
ZUTPHEN
Op naar Zutphen, Hanzestad
gelegen aan de samenvloeiing van de IJssel, de Berkel en het Twentekanaal. De
binnenstad is een van de meest bezienswaardige oude stadskernen van Nederland.
Als voormalig graafschap onderhield Zutphen vele betrekkingen met de Hanze en
speelde economische en politiek een grote rol in die tijd. In de binnenstad
regeert de Sint Walburgkerk, gotische hallenkerk uit de 14de eeuw.
Laat niet na de kerk te bezoeken. Ze bevat met de Librije een zeldzame
kerkbibliotheek met zowat 750 boeken uit 1750 en een 80-tal incunabelen, boekwerken
die voor 1500 gedrukt werden. Indrukwekkend is het feit dat alle boeken aan de
ketting liggen. De Librije was eertijds een openbare bibliotheek zonder
toezicht. Een wandeling rond de resten van de middeleeuwse ommuring brengt je onder
voormalige poorten en waltorens met de Kruittoren, de Berkelpoort, de
Drogeanapstorenen de Bourgognetoren die fraaie uitzichten over de stad geven.
HEERLIJKE KEUKEN
Naast het genieten van het
Nederlands natuurschoon en de heerlijke muzikale dansavondjes met Mike aan de
vleugel is de keuken een niet onbelangrijke troef. HotelmanagerJorn Hendrikx,
geflankeerd door zijn assistent Danny Lindelauf kunnen rekenen op Chef Zdeno en
zijn luitenanten Josef en Olga. Zij staan borg voor smaakvolle gerechten op
tafel gezet door Lubomir, Patricia, Denisa, Dominique en Martina. Aan de bar
verzorgen Jana en Morislav de cocktails. Het is duidelijk, een verblijf aan
boord van de MPS Rhine Princes is de reis op zich al waard, getekend Reizen
Lauwers.
RIVIERCRUISES 2012
Reizen Lauwers stapt dit
jaar nog meerdere keren aan boord van de MS Rhine Princess. De transfers van en
naar de inschepingplaatsen gebeuren met 4-sterren luxe cars van Reizen Lauwers.
Reizigers worden zo dicht mogelijk bij huis afgehaald. De keuze is ruim: Het
mooiste van de Rijn op 2 september,De
Rijn ontdekken op 30 september, Cruise Rijn & Moezel op 7 oktober, Herfstcruise
Rijn & Moezel op 12 oktober en 18 oktober, Cruise Moezel en Rijn op 14 juli
en 8 september, Mini-cruise op de Rijn op 5 september en de Cruise Moezel, Saar
en Rijn op 7 juli en 1 september is te beleven aan boord van de MS Prinses
Juliana. Wie het verder wil kan naar de Cruise Lagune van Venetië op 30 juli,
de Vallei van de Seine van Parijs naar
Honfleur op 7 oktober en onder andere de Cruise op de Donau op 31 oktober.
Deze riviercruises kunnen online
geboekt worden via www.lauwers.be
alwaar alle prijzen tegelijk vermeld staan. Je kan er ook de gratis brochures
opvragen: bel 070 35 08 18.
Zeewier wordt al eeuwenlang gegeten in Japan, dus waarom
niet het in Zeeland proberen? Zeewier is erg gezond met veel mineralen,
vitamines en een gezonde verhouding Omega vetzuren, stellen Zeelandse
specialisten, Nederlandse pioniers op zoek naar voedsel voor tien miljard
mensen, de wereldse populatie binnen enkele decennia.
Vanuit het piepkleine haventje Burghsluis brengt het
motorschip De Onrust ons naar het natuurreservaat De Schelphoek. Marian
Sprangers, promotor van Smakelijk Zee(u)wier, en haar team met Marieke
Hakkesteegt, Els van de Kerckhof en Kyoko Onishi informeert ons over de
menselijke consumptie van en koken met Zeeuws zeewier. De Oosterschelde alleen
al is goed voor ruim 200 verschillende soorden. Samen met Marieke Hakkesteegt
van de Kookboerderij Krommenhoeke stoomde de vermaarde Kyoko Onishi enkele
bereidingen met zeewier klaar: vers zeewier, zee(u)wier tapenade, gemarineerd
zeewier, zee(u)wier crisps en zeewierbroodjes. .
ZEEBOERDERIJ
Een half uurtje buiten Burghsluis ontdekken we de
allereerste Zeeboerderij, een project van Wageningen UR (University &
Research Centre), eind april 2011 te water gelaten. Wetenschappers voeren er
verschillende observaties en metingen uit. Projectleider Willem Brandenburg van
de WUR legt uit: Hiermee willen we zicht krijgen op het economische en
ecologische perspectief van de productie, verwerking en vermarkten van zeewier.
Dit is een historisch moment. We zijn er hier getuige van dat hier het voedsel
van de toekomst voor tien miljard mensen gekweekt wordt.
Duidelijk een experiment, een kans die Nederland in het
algemeen en Zeeland in het bijzonder niet voorblij wil laten gaan. Als het met
de water te maken heeft, zijn onze Noorderburen eenvoudig weg niet weg te
denken.
RESTAURANT DE HEERENKEET
Gelegen in een schitterend natuurgebied met een eigen
haventje voor de deur ligt restaurant De Heerenkeet aan de Boogerdweg 1 in
Kerwerve. Bij de aanleg van het haventjeomstreeks 1850 diende een keet aan de dijk als vergaderplaats voor de
dijkgraven : de Heeren van Schouwen en deze herberg werd dEerenkeete genoemd.
In 1943 door de bezetter afgebroken en in 1948 herbouwd. In januari 2010 gesloopt
en feestelijk heropend op 1 mei 2010. Voor de lekkerbekken, Richard en Marion
Snijder en hun restaurant De Heerenkeet is 7 dagen per week open met
doorlopende keuken van 12.00 tot 21.00 uur. Aansluitend is er de Viswinkel, een
gloednieuwe realisatie met een aanbod van dagverse vis, de producten van de
Roem van Yerseke, kaviaar en truffels van Jacobus Toet en in eigen huis
gerookte zalm en paling. Verschillende vissen en kreeften worden door eigen
fuiken gevangen en in het eigen haventje aan wal gebracht. Verser kan niet.
Meer info: www.deheerenkeet.nl
WINKELCAFE DE ZEEUWSE HEMEL
Zierikzee is zonder meer het kloppend hart van Zeeland.
Ook hier is proeven het ordewoord. In het winkelcafé De Zeeuwse Hemel aan de Melkmarkt 8 verwelkomt Joost Pieters je
met een streepje piano terwijl eega Monique Hilterman het stichtingsverhaalvan de Zeeuwse Hemel op je loslaat. Zij zijn
beiden eigenaar van het communicatiebedrijf Verhaal in Vorm communicatie dat in
hetzelfde pand gelegen is op de eerste verdieping. Ze kregen het idee om een
winkelcafé te starten door het verkoop van verse jus en zelfgebakken
pannenkoekjes tijdens koninginnendag van vorig jaar. Monique vertelt : Het is
een samenvoegen van de passies van Joost en mij die als resultaat dit unieke
concept geeft : proeverij, winkel, ontmoetingsplaats en inspiratielokaal. We
werken alleen met de beste producten waar we zelf achter staan en die hemels van smaak zijn en de piano staat
altijd klaar voor langskomende zangers en pianisten en in de tuin wacht een
lekkere sfeer om weg te dromen bij een glaasje rosé of genieten van de
heerlijke cappuccino.Meer info: www.dezeeuwsehemel.nl
PROEFLOKAAL DE OUWE SMISSE
Iets verder op in Zonnemaire pakt gastvrouw Lian Grin uit
met (h)eerlijke gerechten, glaasje wijn erbij en grillades op de
houtskoolgrill. Zonder veel poespas kan hier geproefd worden van de beste
Zeelandproducten met elke dag wisselend vlees en vis. De eerste indruk van het
proeflokaal is een combinatie van een Engelse pub en Hollandse gezelligheid.
Het is een pand uit 1616 en pas in 1972 wordt de toenmalige smederij voor het
eerst als café ingericht. Sedert juni 2010 ingericht als proeflokaal. Meer info:
www.deouwesmisse.nl
BRASSERIE ARC EN BLEU
Kennismaken met zowat het gamma aan Zeeuwse producten
doen we in Brasserie Arc en Bleu van het Hampshire Archotel in Rensse, waar men
kan genieten van het Zeeuwse Zilte Zaligheden Menu aansluitend deskundige
uitleg door de producenten zelf. Van de Brut de Zélande, bubbels van De Kleine
Schorre, tot de Zeewier wodka van Kampen destillateurs. Alle producten dragen
op hun eigen wijze bij tot het smakenpallet van het heerlijke menu, uit de oven
getoverd door het trio Rudy Walraven, Chef Raymond Broekhuis en Arthur Stoel.
Meer info: www.archotelzeeland.com
Met
dank aan Sylvia De Geest (VVV Schouwen-Duiveland), Sonja van der Vloet
(Promotie Zeeland Delta) en Balth Roessingh (Junction Communication)
Op stap met Oosterscheldekreeft, kardinaal van de Zee
De Stichting Promotie
Oosterscheldekreeft haalt dit jaar weer alle ogen op zich. Niet alleen werden
de eerste Oosterscheldekreeften anno 2012 overhandigd aan Karla Peijs,
Commissaris van de Koningin van de Provincie Zeeland en aan Joop Atsma,
staatssecretaris van Infrastructuur & Milieu, maar kan men vanaf nu tot 15
juli genieten van de kwaliteiten van de Kardinaal van de zee, kreeft die door
zijn afwijkende DNA-structuur zeer zacht van smaak is en alleen in proper water
gedijkt en daar is de Oosterschelde uiteraard de ideale pleisterplaats voor
deze op en top Zeeuwse lekkernij.
OOSTERSCHELDEKREEFT
Als er in de wereld een
regio is waar meer dan ooit verse producten op tafel komen, dan mogen onze
Noorderburen uit Zeeland hiervoor zeker de eerste prijs afhalen. Nergens worden
zoveel producten uit de zee en ingrediënten uit de polders kakelvers op tafel
gezet.
De Oosterscheldekreeft
is nog 15 juli 2012 te vangen en op zijn best te genieten in de beste
restaurants tegen een vaste prijs van 59,50 euro, exclusief drank. Daarna sluit
het seizoen, maar afhankelijk van de voorraden is de Oosterscheldekreeft ook
daarna nog werkrijgbaar.
Men kan kiezen
uit twaalf restaurants, met elk een eigen menu. Elke Chef wacht op u met een
verrassende tafel waarbij uiteraard de Oosterscheldekreeft de hoofdrol
speelt .
Wie de geneugten van Schouwen-Duiveland in zijn geheel
wil genieten heeft een ruime keuze uit de leden van Kring van de Zeeuwse
Kreeft, waar kwaliteit troef is.
VINO DOCEASSAJE 2010
Om het gastronomisch plezier nog te verhogen werd door
een prominente jury gekozen voor de Italiaanse Doceassaje 2010,Irpania DOC van
het huis Vinocia als Kreeftenwijn 2012. De importeur is wijnhandel Vina &
Vetro uit Den Haag. Bart de Bree, voorzitter van de wijncommissie van de Kring
van de Oosterscheldekreeft vertelt: De jury koos unaniem voor deze witte
Docessaje wijn omwille het feit dat het natuurlijke zoete, de romigheid en de
verfijnde smaak van de Oosterscheldekreeft perfect samen gaat met het delicate
aroma van de wijn.
PROEVEN
De Oosterscheldekreeft is met klasse te proeven in deze
restaurants:
Brasserie MARITIME,
Nieuwe Haven 21 in Zierikzee, laat u toe te genieten van de Oosterscheldekreeft,
met zicht op de haven met mosselkotters en plezierjachten. Meer info: www.brasseriemaritime.nl
en info@brasseriemaritime.nl
Hostellerie
SCHUDDEBEURS, Donkereweg 35 in het
lieflijke Schuddebeurs is een oase van rust en romantiek. Op een steenworp van
Zierikzee is deze ruim 300 jaar oude herberg een droom voor elke rustzoeker en
gastronoom. Meer info: www.schuddebeurs.nl en Hostellerie@schuddebeurs.nl
Auberge DE CAMPVEERSE TOREN aan
de Kaai 2 in Veere, de parel van Zeeland met een adembenemend uitzicht op het
Veerse meer. Meer info: www.campveersetoren.nl en info@campveersetoren.nl
Restaurant DE KORENBEURS in
Kortgene is de perfecte locatie voor de pure levensgenieter. Klein maar
charmant hotel-restaurant waar lekkerbekken zich thuis voelen. Meer info: www.korenbeurs-kortgene.nl
en info@korenbeurs-kortgene.nl
Restaurant OESTERBEURS in
Yerseke, de bakermat van de Zeeuwse oester- en mosselcultuur, laat u in de
Parelzaal genieten van al dat lekkers. Meer info: www.oesterbeurs.nl
en info@oesterbeurs.nl
Restaurant DE STADSSCHUUR,
Schuttershof 32-43, hartje Goes is een verademing. Liefhebbers van een exquise
schotel en een mooi glas wijn zitten hier op hun best. Meer info: www.stadsschuur.nl
en info@stadsschuur.nl
Hotel-Restaurant DE PERENBOOM,
Achterweg 9, Lurgh Haamstede. Een adres die je steeds op zak dient te hebben,
omwille de uitstekende presentatie van de producten. Meer info: www.deperenboom.nl
en info@deperenboom.nl
Restaurant OUR SEASIDE,
Strand Renesse, Oost 2 in Renesse. Hier pakt de Chef uit met een succulente
bereiding van Oosterscheldekreeft op de grill, met Oosters tintje. Meer info: www.ourseaside.nl
en info@ourseaside.nl
Restaurant DE ETAGE, Jachthavenweg
61 a in Bruinisse. Panoramisch eethuis met schitterend zicht op de haven. De
Chef laat u de keus: Oosterscheldekreeft op de barbecue of gekookt met salsa
Fresca. Meer info: www.de-etage.nl
en info@de-etage@sailorsinn.nl
Restaurant VIS AAN DE MARKT,
Hoge Markt 8-10 in Scherpenisse. Leuk adressen waar men onder ander uitpakt met
huisgemaakte kreeftenkroketten. Meer info: www.visaandemartk.nl en info@visaandemarkt.nl
Restaurant AUBERGE DES MOULES,
Visserslaan 3 in Philippine waar Belgen thuis zijn als het mosselen gaat en
waar de Chef nu ook uitpakt met Oosterscheldekreeft in bereiding naar keus.
Meer info: www.aubergedesmoules.com
en info@augbergedesmoules.com
HOE ER NAARTOE
Zeeland en Schouwen-Duiveland is bijzonder makkelijk te
bereiken via de Westerscheldetunnel. De rit onder de tunnel duurt ongeveer vijf
minuten en kost 5 euro.
Met dank aan Stichting Promotie Oosterscheldekreeft,
Sylvia de Geest (Directeur VVV Schouwen-Duiveland), Balth P. Roesingh
(Projectleiding Junction Communications info@jccom.nl en Sonja van der Voet
(Promotie Zeeland Delta www.promotiezeelanddelta.nl. Meer info: www.vvvzeeland.nl