Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
30-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOTEL HERITAGE IN BRUGGE - GROENE SLEUTEL

 

Relais & Châteaux Hotel Heritage,
Restaurant Le Mystique

in Brugge

 behaalt het internationaal milieulabel

Groene Sleutel 

 

Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen reikten vandaag een “Groene Sleutel” uit aan het Relais & Chateaux Hotel Heritage.  De “Groene Sleutel” is een internationaal kwaliteitslabel voor milieuvriendelijke toeristische logies en attracties, die extra inspanningen leveren om bijvoorbeeld water en energie te besparen.

Met het behalen van de Groene Sleutel engageert het Hotel Heritage te Brugge zich om op een duurzame en milieuvriendelijke manier te werk te gaan.  Om de sleutel te krijgen, moet het hotel voldoen aan een hele reeks criteria inzake energie, water en mobiliteit.  Hiervoor heeft het hotel met heel zijn team zijn beste beentje voorgezet, zonder in te leveren op kwaliteit en comfort. Het verkrijgen van de Groene Sleutel is dan ook een waardevolle erkenning voor het harde werk dat het milieubewuste personeel van het hotel dagelijks levert.

De lagere energiefactuur is uiteraard leuk meegenomen maar het belangrijkste is dat hotelgasten dankzij het kwaliteitslabel voortaan weten dat ze bij het Hotel Heritage milieuvriendelijk verblijven!  Zo daalde de energiefactuur met ± 50% ! 

Om de Groene Sleutel te behalen, leverde het Hotel Heritage heel wat inspanningen.  Dit ging gepaard met doorgedreven renovatiewerken waarbij de totale investering om en nabij de 1.100.000 EUR bedroeg.  Deze historische parel, pal in het centrum van de stad Brugge, op amper 50 m van de Markt kijkt in ieder geval verder dan de pure investering.  “Door duurzaam te ondernemen, besparen we geld dat we opnieuw kunnen investeren in de meest optimale dienstverlening voor onze hotelgasten”,  verduidelijkt Johan Creytens, eigenaar en general manager van Hotel Heritage.

Eerst werd een energiemanager aangesteld die het algemene energieverbruik in het hele hotel analyseerde en adviseerde waar kon worden bespaard. Volgend op de energie audit, werd de traditionele verlichting zoveel mogelijk vervangen door LED-verlichting en spaarlampen. Tegelijkertijd werd het waterverbruik voor een groot deel teruggebracht dankzij de installatie van waterbesparende douchekoppen en kranen met drukverminderaars. Het hotel doet aan afvalsortering en preventie, waarbij ook gasten worden aangespoord om hun afval te sorteren door middel van stijlvolle maar opvallende gescheiden afvalbakken in de lobby.  En in de hotelparking werden zelfs enkele parkeerplaatsen voorzien met oplaadmogelijkheden voor elektrische wagens. Kortom, het hele team van Hotel Heritage is gebeten door de milieuvriendelijke microbe!

Het behalen van de Groene Sleutel is mede te danken aan de onverminderde inzet van het personeel. De werknemers worden sinds jaar en dag getraind in ecologisch verantwoord handelen alsook in correcte sortering en recyclage van afval om milieuvriendelijker te werk te gaan. Daarbij wordt het personeel bovendien aangespoord om hun groene gewoonten op de werkvloer ook thuis verder te zetten.

Het Hotel Heritage is een architecturale parel met historische uitstraling. Met het behalen van de Groene Sleutel hoopt het hotel nu een voorbeeldfunctie te vervullen voor duurzaam ondernemen met respect voor het milieu onder de plekken waar men kan overnachten in het centrum van Brugge.

Johan Creytens, eigenaar en general manager van Hotel Heritage: “Het behalen van de Groene Sleutel betekent een absolute meerwaarde voor ons hotel en restaurant in het centrum van Brugge.  Wij zijn al lang actief bezig met het milieu en het verkrijgen van officiële erkenning via dit kwaliteitslabel spoort ons dan ook aan om elke toekomstige investering op een duurzame manier te onderzoeken en uit te voeren.  En het belangrijkste is uiteraard dat onze hotelgasten er alle voordeel uit zullen halen, zowel op vlak van comfort, als op vlak van dienstverlening. Onze groene toekomst begint nu pas goed!”

Relais & Chateaux Hotel Heritage, biedt zijn klanten een eerste klasse service en een moderne hotelervaring van hoog niveau.

Sinds 2005 biedt Hotel Heritage als eerste Brugs hotel gratis hogesnelheidstoegang tot het internet aan.

Contact en meer info:

Hotel Heritage – Restaurant Le Mystique

Niklaas Desparsstraat 11 – 8000 Brugge

 

Johan Creytens – T  050 444 444 – M  0475 725611 – johan.creytens@hotel-heritage.com

www.hotel-heritage.com






>> Reageer (0)
29-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MET SILVERJET NAAR THE GAMBIA

Zonzekere vakantie met SILVERJET

 

Coco Ocean Resort & Spa

Paradijselijke parel in Gambia

 

Wie houdt van onverzadigbare zon, ongerept natuurschoon, een vleugje avontuur, botanische tuinen, azuurblauwe zeeën, hagelwitte stranden, liefhebber van een smaakvolle regionale en of exotische keuken en daarbij nog wat kennis wil maken met een flinke brok koloniale geschiedenis, dan vindt u dit allemaal in The Gambia – zeg maar Gambia –  het kleinste land aan de schitterende westkust van Afrika. Ideaal in de winter, heerlijk in de zomer.

 

Gambia is een voormalige Britse kolonie en zonder meer het  kleinste land van Afrika, meet 11.300 km² en telt 1,5 miljoen inwoners of een bevolkingsdichtheid van 135 personen per km². Het land is zowat volledig omgeven door Senegal. De munteenheid is de Dalasie (1 euro = +/ 40 Dalasies) en men spreekt er Engels, Mandinka, Wollof, Jola en onder andere Peul, maar in de hotels spreekt men vlot Engels en Frans. Wie ten volle wil genieten van de vele troeven die deze prachtig Afrikaanse parel te bieden heeft, mag niet nalaten het witte strand even te ruilen voor enkele tochtjes in het bijzonder fascinerende hinterland.  Voeg daarbij de bijzonder kleurrijke markten waar fruit, groenten en confectie aangeboden wordt en je inlandse trip kan niet meer stuk.

COCO OCEAN RESORT & SPA

Om dat alles in optimale vakantiestijl te beleven is het 5-sterrenhotel Coco Ocean Resort & Spa de ideale uitvalsbasis. Zonder meer het beste hotel in Gambia. Het op en top romantische paradijs ligt aan de boorden van de Atlantische Oceaan met ongerepte hagelwitte stranden, uitgebouwd met witte villa’s in Moorse stijl, opgetrokken binnen tropische tuinen, wat voor een aangename temperatuur zorgt. Het ligt net buiten het gewoel van de stad, maar niettemin slechts op enkele minuten van tal van pittoreske winkeltjes en eethuisjes. De service is er onberispelijk en aan de balie wordt men steevast geholpen door Hadi, Khaled en de niets ontziende Mary die uw verblijf tot in de puntjes verzorgen.

COCO OCEAN SUITES

De aankomst in de lobby lounge van Coco Ocean Resorts & Spa is zonder meer indrukwekkend. Onder het licht gewuif van palmbomen, leidt een zee van ruimte je naar een van de 85 Dôme Suites, Junior Suites, De Luxe Suites, Superior Suites, Royal Suites en onder andere een Superior Clubhouse of Beach House. Elk van deze verblijven zijn een streling voor het oog en zijn paradijselijk mooi, met alles er op en er aan, aansluitend terras en of balkon, troeven om optimaal te genieten met zicht op het maagdelijk witte strand en kabbelende Atlantische Oceaan dat als muziek in de oren klinkt.

SPA

Wie niet alleen wil genieten van de natuurlijke troeven van Coco Ocean kan ook het lichaam verwennen in een van de 14 massagekamers, een Marokkaanse hammam en onder andere een thalassazwembad. Een topteam zorgt ervoor dat het je aan niets ontbreekt. En ja, je komt als herboren terug na een van de vele lichaamsbehandelingen waarbij rust en zalig genieten de ordewoorden zijn.

RESTAURANTS

Coco Ocean Resorts & Spa is er niet alleen om geest en lichaam te verwennen, maar schenkt veel aandacht aan de innerlijke mens. Uitgebouwd op verschillende niveaus laat de Chef de keuze tussen drie restaurants: klassieke Westerse keuken, Thaise keuken en streekgebonden keuken. Zonder daarbij het uitgelezen ontbijt te vergeten. In elke van de restaurants wordt alles steeds aan tafel bediend. Geen buffetten in Coco Ocean. Wie op een of ander speciaal dieet is of vegetarisch wil tafelen krijgt een ruime keuze voorgeschoteld. Is ontbijten of lunchen aan de boorden van de Atlantische Oceaan een onvergetelijk moment, dan zijn de romantici de koning te rijk ’s avonds te kunnen dineren bij kaarslicht en licht zwoele muziek wat de sfeer optimaal invult.

Het is duidelijk, Coco Ocean Resorts & Spa is top in The Gambia, ideaal voor rustzoeker, zonneklopper en levensgenieter.

PROMOTIE SILVERJET

Wie dat alles wil ontdekken in zijn pure vorm, Silverjet brengt  u graag naar Gambia en zorgt daarbij voor extra promotie voor vertrek tussen nu en 31 oktober . Echter wel voor zij die boeken voor 31 mei: 9 dagen/7 nachten voor slechts 750 euro in plaats van 1.079 euro:  vluchten Brussel-Banjul-Brussel, 7 overnachtingen met ontbijt en vervoer luchthaven Banjul inbegrepen.

De kleurige brochure Silverjet kan gratis bekomen worden bij uw vertrouwde reisagent en via www.silverjet.be

Georges Keters








>> Reageer (0)
28-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.INTERNATIONALE GROENE SLEUTEL

Hotel Soll Cress*** in Koksijde-St. Idesbald


ontvangt het internationaal milieulabel

Groene Sleutel

 

Het familiale hotel *** Soll Cress in Koksijde heeft zopas een Groene Sleutel in de wacht gesleept. Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen reikten vandaag in Sandton Grand Hotel Reylof een 'Groene Sleutel' uit aan 100 toeristische ondernemingen. Het label is een erkenning voor de extra inspanningen die de ondernemingen leveren om bijvoorbeeld water en energie te sparen.

 

Sofie Vandamme – Hotel Soll Cress kijkt met tevredenheid terug op de erkenning: “Zo werden dit jaar de mazoutketels vervangen door gasbranders, werden alle bedlampjes in de kamers vervangen door led lampjes, maakte we de keuze voor toiletpapier, servetten en handdoekrollen met Eco label enz. Ook wordt onze jaarbrochure voortaan gedrukt op 100% gerecycleerd papier. 101 kleine dingen die samen zorgen voor het behoud van de natuur. De natuur die U zo belangrijk vind als u bij ons op vakantie komt.”

Jaarlijkse onafhankelijke controle

Hotel Soll Cress*** bewijst dat deelnemende ondernemingen de Groene Sleutel niet zomaar krijgen. De laureaten moeten voldoen aan een hele reeks criteria voor energie, water en mobiliteit. Ze hebben een ambitieus milieubeleidsplan, milieubewuste medewerkers, springen zuinig om met water en energie, doen aan afvalpreventie en sorteren hun afval en sporen hun gasten aan tot milieubewust gedrag. De uitbaters organiseren activiteiten in het thema duurzaamheid en hebben oog voor groenonderhoud, voldoende open ruimte en duurzame mobiliteit. Bovendien moeten ze elk jaar opnieuw aantonen dat ze zich inspannen voor het milieu. Een onafhankelijke jury met vertegenwoordigers van de overheid, milieuorganisaties en de toeristische sector kent het label toe.

Ook de Nederlandse Consumentenbond stelde vast dat de Groene Sleutel een kwaliteitsvol label is. Zij onderzochten de waarde van 5 toeristische ecolabels. Enkel De Groene Sleutel doorstond de test.

100 groene logies en attracties

Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen reiken De Groene Sleutels voor het zevende jaar op rij uit. 10 campings, 26 jeugdverblijven, 27 hotels, 11 gastenkamers, 10 attracties, 13 meetinglocaties, 2 vakantiewoningen en 1 vakantiecentrum zijn bij de gelukkigen. In het totaal 100 groene logies en attracties en dat zijn er elf meer dan vorig jaar.


 

Meer info:

 

Hotel Soll Cress *** Koksijde


Koninklijke baan 225 – 8670 KOKSIJDE


www.sollcress.be / hotel@sollcress.be / www.sollcress.be
U kan Hotel Soll Cress*** ook virtueel bezoeken op www.sollcress360.be

 

 

OOOOOOOO


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HART VOOR GAMBIA WESTENDE STEUNT DOVENSCHOOL

Hart voor Gambia Westende steunt dovenschool in Afrika

 

Audiometer voor

St-John’s school for the Deaf

 

De Westendse vereniging omtrent ontwikkelingshulp voor minder bedeelden in zwart Afrika, Hart voor Gambia Westende, met drijvende kracht Helena Clybouw ofte Mama Gambia, is zopas terug uit Gambia. Naast heel wat andere goederen wist men een gloednieuwe gecalibreerde audiometer en hoorapparaten te schenken aan de St-John school for the Deaf in Kanifing. Deze aankoop is mogelijk gemaakt met de steun van vele onbaatzuchtige schenkers, het Noord-Zuid Comité Middelkerke en onder andere de vzw MEDIOS Oostende, dat op mondiaal vlak heel wat steun verleend aan ontwikkelingsprojecten.

 

St-John's school for the Deaf in Kanifing is de enige school in Gambia voor dove kinderen. Deze school startte in 1984 met zeven dove kinderen-leerlingen. Vandaag telt men er 245 die les krijgen van 39 leraars en vijf assistenten die allen dagelijkse zorg verlenen aan de kinderen. Heel wat van die leerlingen zijn doof geboren. Malaria en meningitis zijn andere boosdoeners die voor doofheid zorgen in Gambia. “Ondanks het grote aantal doven zijn er weinig mogelijkheden voor dove kinderen om school te lopen of een vak aan te leren. Dove mensen hebben hier dan ook beduidend minder kans op werkgelegenheid. De studies in de dovenschool lopen vanaf de kleuterschool tot de kinderen en leerlingen uiteindelijk een vak onder de knie hebben. Naast de Britse wordt hen ook de Nederlandse handtaal aangeleerd waardoor ze meer kansen krijgen tot zelfredzaamheid met grotere kansen op de jongeren- en volwassen arbeidsmarkt, vooral gericht op handenarbeid. Hiervoor werd recent een extra studiejaar hout- en metaalbewerking aan de school toegevoegd. Het werk van principal Daniël Mendy en vice-principal Marian Allen verricht hier wonderen, activiteiten die we al een paar jaar op de voet volgen. Beide directieleden ontfermen zich elke dag persoonlijk over het welzijn van hun leerlingen”, vertelt Helena Clybouw, gelukkig met het tot nog toe bereikte resultaat.

AUDIOMETER

Naast een container aan hulpgoederen, onbaatzuchtig verscheept met het Belgische marineschip Godetia onder leiding van commandant Luc Desanghere en keurig geleverd aan de kade in Banjul waar Peter Vanslambrouck (Stedenband Oostende en werkzaam in Banjul) de goederen netjes in bewaring hield in het Banjul City Council tot de komst van Mama Gambia. “Topstuk van onze zending dit jaar was de gecalibreerde audiometer die we na heel wat heel wat solidariteitsacties en stevige steun van MEDIOS Oostende konden aankopen, aansluitend divers medisch materiaal. Een audiometer maakt het mogelijk om het gehoorverlies te meten. Hoeft het gezegd dat de directie tevreden was?  Voor hen is dit een stuk van absolute goudwaarde en een troef om de dove kinderen nog beter te begeleiden”, stelt Helena “Mama Gambia” Clybouw.

ISMAILA BAH

Maar er is nog meer waar Hart voor Gambia Westende zich voor inzet. Bij een eerder bezoek aan de dovenschool St-John, ontfermt Mama Gambia zich al drie jaar over Ismaila Bah, een nu 16-jarige dove wees die pas sinds hij 14 werd naar de school kon gaan. Mama Gambia vertelt: “Als wees had de jongen het zeker niet makkelijk. Hart voor Gambia Westende koos ervoor om hem te steunen in zijn studies. En ja, de jongen doet het opperbest. Zijn rapporten zijn meer dan goed en volgens principal Daniël Meny doet Ismaila zijn uiterste best.  Ismaila is doof geboren maar dankzij de eerste testen met de audiometer kan hij op één oor ietwat horen. De door ons ook geschonken hoorapparaten zijn hier dan ook meer dan welkom.”

PROJECTEN

Hart voor Gambia Westende is hiermee evenwel niet aan haar proefstuk toe. Eerder al werden waterputten, groentetuinen en onder andere koeien en ezels en trekwagentjes aangekocht, projecten die intussen flink lopen. “We blijven niet stil zitten en staan ook vandaag aan de wieg van een gloednieuw project inzake het kweken van kippen, aansluitend verkoop van eieren, ten bate van de St-John’s school for the Deaf. Wie ons op de een of andere manier wil helpen is steeds welkom”, besluit Helena Clybouw.

Meer info: Hart voor Gambia Westende, 0486 20 19 44 of via e-mail: mamagambia@gmail.com

 

Georges Keters

 








>> Reageer (0)
09-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE IN OOSTENDE

Jonge Oostendenaars samen aan het fornuis in Andromeda Hotel Oostende

Twee nieuwe chefs in

gastronomisch restaurant Gloria

Het gastronomisch restaurant Gloria, de culinaire tempel van het viersterren Andromeda Hotel & Thalassa, heeft twee nieuwe chefs aan het fornuis. Met de Oostendenaars Laurent Vandekerckhove (26) en Frederik Vermeersch (20) waait een vernieuwde trend doorheen het huis. Dat alles onder het toeziend oog van F&B manager Mike Deloddere.

Beide jonge Oostendenaars stonden al een tijdje onder leiding van meesterkok Stijn Cornelis, al diverse jaren in de keuken van de Gloria, een man van vele oorlogen en onder andere finalist van de prestigieuze kookwedstrijd Gastronomische Club Prosper Montagné. Directeur Andromeda Hotel & Thalassa Sabine Friederichs vertelt: “Chef Stijn Cornelis sukkelt de jongste tijd fel met de gezondheid. Op doktersadvies diende hij het kalmer aan te pakken. Niet direct de gemakkelijkste oplossing wanneer men weet dat naast restaurant Gloria de keuken ook nog instaat voor brasserie De Renommee. Stijn verkoos voorlopig de pollepel ter zijde te laten en genezing af te wachten. Op zoek naar een nieuwe Chef dus. Tot we tot het besef kwamen dat we die in eigenlijk in eigen huis hadden. Weliswaar beiden jong, maar volgens Stijn Cornelis boordevol talent. De keuze viel op Laurent Vandekerckhove om de scepter te zwaaien, met Frederik Vermeersch als rechterhand. Het duo levert knap werk.”

KLASSIEK MET MODERNE TOETS

Laurent Vandekerckhove, net als Frederik Vermeersch, oud-leerling Hotelschool Ter Groene Poorte Brugge, ziet in die promotie de kans om zich te bewijzen. “Ik ben blij deze kans te krijgen en grijp ze dan ook met beide handen. Ik volg dan ook graag het credo van mijn vorige baas Stijn Cornelis. Zijn leuze “alleen verse marktproducten zorgen voor klassenschotels” willen we in onze keukenploeg steeds hoog in het vaandel laten wapperen”, zegt de kersverse nummer één aan het fornuis van de Gloria, geflankeerd door Frederik Vermeersch, waarmee hij bijzonder goed opschiet. Gastronomen en lekkerbekken konden het intussen beamen. De keuken is klassiek, voorzien van een ruime toets moderne en eigentijdse toetsen. De schotels zijn stuk voor stuk juweeltjes. Niet alleen inzake smaak, maar vooral ook qua presentatie, die in de zaal een knap verlengstuk kennen via de doorgewinterde zaalmeesters Didier Hamers en William Van Daele.

 

Meer info:  Restaurant Gloria, Albert I Promenade 60, 8400 Oostende, www.restaurantgloria.be

 

Foto: De nieuwe ploeg in de keuken van restaurant Gloria: Laurent Vandekerckhove, Mike Deloddere en Frederik Vermeersch.

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
07-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE IN MOESKROEN

Puur Genieten is hier het ordewoord

Domaine de la Blommerie Moeskroen

Wie het eens anders wil dan gewoon te tafelen en zich eens los wil rukken uit het stramien van klassenrestaurants en tegelijk wil genieten van een gastronomisch hoogstaande keuken, tot in de puntjes verzorgd inzake bediening, zit goed in Domaine de la Blommerie in Moeskroen.

 

In Moeskroen? Schrik niet van de afstand, op amper 45 minuutjes uit de Westhoek ligt Domaine de la Blommerie aan je voeten. Een domein waar de lekkerbek, de feestvierder, de zakenman of de familie zich kan storten op een culinaire belevenis die zijn gelijke in de regio niet kent. Men kan er tafelen met zijn tweetjes of samen een feest op het getouw zetten tot 500 man. Dat alles in een schitterend kader met pittoreske binnenkoer en oergezellige zaaltjes die geschiedenis ademen, getekend Christophe en Nathalie Baert. Onder hun beidjes stichtten ze in 1999 Domaine de la Blommerie, domein dat een voormalig landbouwer te koop stelde. “We mochten de kans niet laten voorbij gaan en trokken naar het stadbestuur om er ons project – een feestzaal met traiteur – uit te bouwen. Drie jaar later openden we met een trouwpartij op paasmaandag 2002. Intussen zetten we ook de traiteurzaak La Maison Baert, het levenswerk van vader Daniël Baert, verder. Vandaar dat we ook meewerken aan tal van evenementen, als totaal organisator of als medewerker aan een of andere receptie, bijeenkomst, productvoorstelling en onder andere ontvangst van bedrijven. Het kan ook bij de klant thuis of in het bedrijf, alles op maat en naar wens van de klant. Gezien onze ligging aan de Franse grens werken we uiteraard niet zelden in het buitenland. Onze ploeg medewerkers is hierop ingesteld en vult graag eender welk feest in”, vertelt Chef Christophe Baert, eminente kok en ondervoorzitter Euro-Toques België.

SENCE DE LA BLOMMERIE

De naam Domaine de la Blommerie is afgeleid van Sence de la Blommerie, de naam van de voormalige boerderij, via een lokale amateur historicus ontdekt in 1780. “Het lag voor de hand dat we kozen voor dit stukje erfgoed, in de volksmond gekend als “De Blommerie”. In onze zalen kunnen we tot 400 mensen ontvangen voor een culinair feest aan tafel, indien gewenst uit te breiden met tent, dan goed voor zowat 700 man. Ons Salon du Pré Vert is daarnaast ook nog goed voor een 120 tal gasten aan tafel. Daarnaast gaan we ook op locatie met onze ploeg, steevast goed voor een vijftiental vast medewerkers, bij festiviteiten aangevuld met extra’s”, geeft Christophe Baert nog graag mee.

VAN PORTUGAL TOT JAPAN

Chef Christophe Baert is niet alleen een begenadigd meesterkok, maar is telkens daar te vinden waar grote culinaire evenementen op het getouw staan. Als ondervoorzitter Euro-Toques België is hij een graag geziene gast op kookdemonstraties terwijl hij bij gelegenheid laat zien dat hij het hart op de juiste plaats heeft. Voorbije winter was hij nog met collega meesterkok Frans Saint-Germain uit de gelijknamige salons in Diksmuide, de sleutelfiguur in de actie Gouden Gids en Restos du Coeur in Oostende, waar het duo kookte voor de minder bedeelden uit de Stad aan Zee.

De Chef was eerder al te zien op de Belgische Week in de Pestana Palace Lisabon in Portugal, kookdemonstraties in Sofia (Bulgarije) in het kader van Euro-Toques en onder andere recent nog als co-chef in Hilton Osaka, Japan.

FAMILIEBUFFET ALL IN

Wie de kookkunsten uit Domaine de la Blommerie letterlijk aan de tand wil voelen, kan dit tegen de prijs van 50 euro per persoon (kinderen onder de 10 jaar: 15 euro), aperitief met hapjes,  Groot Buffet Entre Terre & Mer, keuze tussen drie warme hoofdgerechten, succulente kaastafel naar keuze, uitgebreid nagerechtenbuffet, wijnen, water en koffie inbegrepen tot 16.30 uur. Daarna muziek met dj en amusement tot 19 uur. Dat alles op de zondagen 2 juni, 9 juni en 16 juni, 8 september, 20 oktober,  vrijdag 1 november, zondag 24 november en woensdag 25 december. Reserveren is aanbevolen.

Domaine de la Blommerie

Drève Gustave Fache 2

7700 Moeskroen

056 – 33 12 87

info@blommerie.com

www.blommerie.com

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
01-04-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE BIJ DE BUREN

Stichting Promotie Oosterscheldekreeft

Culinair feest op de golven in Zeeland

Hoera!  De Oosterscheldekreeft is weer in het land en is traditiegetrouw in de beste restaurants te genieten tot 15 juli. Deze delicatesse behoort tot de vele heerlijkheden binnen de likkebaardende Zeeuws Zilte Zaligheden, zonder meer het nec plus ultra dat onze Noorderburen te bieden heeft. Het inhalen van de Oosterscheldekreeft is hiermee aan zijn 13de editie toe, getekend Luit Ezinga, voorzitter Stichting Promotie Oosterscheldekreeft.

Onder ruime belangstelling mocht Erica Terpstra, voormalig Europees en Nederlands zwemkampioene, aan boord van het vlaggenschip Frisia de eerste Oosterscheldekreeft anno 2013 in ontvangst nemen. Zij schoof de nog spartelende gepantserde lekkernij door naar Chef Marco Verspeten van restaurant De Etage in Bruinisse. Honderden genodigden smulden zich naderhand te pletter aan de Oosterscheldekreeft. Een festijn dat compleet werd gemaakt met een heerlijke Spaanse fles Treixadura 2011 van Bodega Terra do Castello. Een frisse, inspirerende wijn met een rijk aroma, fijn en elegant met toetsen van appel en grapefruit.

NOTABELEN OP DE GOLVEN

Zierikzee, hartje culinair Nederland, staat traditiegetrouw de laatste donderdag van de maand maart borg voor het inhalen van de eerste Oosterscheldekreeft, culinair feest op de golven waarbij de notabelen op hun paasbest op de Oosterschelde smullen van al het lekkers uit Zeeland. Dat alles in een vlekkeloze organisatie van De Kring van de Oosterscheldekreeft, getekend Balth Roessingh.

RESTAURANTS

Aan een vaste prijs van 59,50 euro pakt de Kring van de Oosterscheldekreeft uit met een succulent menu, nog tot 15 juli te genieten in deze restaurants, en daarna zolang de voorraad strekt.

SCHUDDEBEURS, Donkereweg 35, 4317 NL Schuddebeurs, tel. +31 (0)111 415651, hostellerie@schuddebeurs.nl en www.schuddebeurs.nl

De ETAGE, Jachthaven 61 A, 4311 NC Bruinisse, tel. +31 (0)111 484248, de-etage@sailorsinn.nl en www.de-etage.nl

MARTIME, Nieuwe Haven 21, Zieriekzee, tel. +31 (0)111 412156, info@brasseriemaritime.nl en www.brasseriemaritime.nl

VIS AAN DE MARKT, Hoge Markt 8-10, 4694 CG Scherpenisse, tel. +31 (0)166 663901, info@visaandemarkt.nl en www.visaandemarkt.nl

DE OESTERBEURS, Wijngaardstraat 2, 4401 CS Yerseke, tel. +31 (0)113 572211, info@oesterbeurs.nl en www.oesterbeurs.nl

DE STADSSCHUUR, Schuttershof 32-34, 4461 DZ Goes, tel. +31 (0)113 212332, info@stadsschuur.nl en www.stadsschuur.nl

 

CAMPVEERSE TOREN, Kaai 2, 4351 AA Veere, tel. +31 (0)118 501291, info@campveersetoren.nl en www.campveersetoren.nl

AUBERGE DES MOULES, Visserslaan 3, 4553 BE Philippine, tel. +31 (0)115 491265, info@aubergedesmoules.com en www.aubergedesmoules.com

STRANDRESTAURANT OUR SEASIDE, Strand Renesse, Oost 2, Strandopgang Kijkduin, Rampweg, Renesse, tel. +31 111 46 21 00,  info@ourseaside.nl en www.ourseaside.nl

’t VLASBLOEMEKEN, Nieuwstraat 8, Koewacht, tel. +31 114 36 19 14, info@vlasbloemeken.com en www.vlasbloemeken.com

 

ROLLS ROYCE ONDER DE KREEFTEN

Wie ooit proefde van de Oosterscheldekreeft zal het beamen, dit is een exclusief product. Luit Ezinga, voorzitter van de Kring van de Oosterscheldekreeft hierover: “Dergelijk product moet men koesteren. Daarom staken een gerenommeerde restaurants de koppen bij mekaar en bundelden hun expertise samen in de Kring van de Zeeuwse Kreeft, nu twaalf jaar geleden. Het doel is evenwel hetzelfde gebleven, maar de naam wijzigde zich in 2011 tot Kring van de Oosterscheldekreeft. Alle Zeeuwse kreeften zijn immers afstammelingen van de kreeften uit de Oosterschelde. Als topper van de Zeeuwse Zilte Zaligheden staat de Oosterscheldekreeft dan ook elk jaar steevast op het erepodium.”

Het is meteen duidelijk, de Oosterscheldekreeft wordt door Chefs en kenners zonder meer de Roll Royce onder de kreeften genoemd, een subliem buitenbeentje vanwege zijn DNA. Door de leefomstandigheden in de Oosterschelde heeft deze exclusieve kreeft zijn eigen blauwdruk gevormd.

Met dank aan Sylvia De Geest (VVV Schouwen-Duiveland) en Balth Roessingh (Junction Communication)

 

Georges Keters

 

 








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE BIJ DE NOORDERBUREN

Tour de Culinair bij de Noorderburen

Zeeland op het bord

Is de Oosterscheldekreeft de ongekroonde keizer van de Zeeuws Zilte Zaligheden, dan zijn die producten in de beste huizen te genieten en vooral te proeven. Elk eethuis of restaurant dat zichzelf respecteert pakt uiteraard uit met de Zeeuwse troeven. Onder het motto Tour de Culinair trokken we doorheen een flink stuk van Zeeland en proefden van brood, appels, pannenkoeken, mosterd, jam en zaten aan enkele lekkere tafels.

Het Culinair Zeeuws Erfgoed ofte De Smaak van Zeeland wordt ons voorgesteld op Camping de Brem door campinguitbater en restauranthouder Daniël Viergevers, geflankeerd door Ingrid Stieber, die zich inlaat met de landelijke organisatie van Lekker Püh, lekker eten naar een gezond gewicht. Ingrid Stieber wil een aanslag doen op ieders gewicht en stelt dat overgewicht bij jongeren een groot probleem aan het worden is. Geen nood, wie haar boek Lekker Püh leest, ziet zichzelf wegsmelten. “Ook ik woog ooit 130 kg en dank zij mijn groeidiagrammen en BMI toepassingen bekwam ik opnieuw mijn gezonder gewicht”, gaf Stieber mee. De lichte gezonde Zeeuwse lunch onderstreepte het pleidooi, lunch helemaal in de lijn van Camping de Brem en restaurant Smaek,  Hoogenboomlaan 11a in 4325 DD Renesse, info@campingdebrem.nl en www.campingdebrem.nl

FRUITBEDRIJF DE MUYEHOF

De Muyehof in Nieuwerkerk is het biologisch fruitteelt bedrijf van Ingeborg Buitink en en Pieter Jans Jansonius. Op 10 ha telen zij tien rassen appels en drie rassen peren. Daarnaast houden ze een koppel Suffolk schapen en vijftien bijenvolken. “We hebben slechts één missie: het produceren van mooi en lekker fruit met echte voedingskwaliteiten. In ons fruitbedrijf maken we dan ook graag plaats voor dier en natuur”, zegt Pieter Jans Jansonius die zijn landbouwactiviteiten opgaf voor zijn eigen fruitbedrijf. Meer info: Fruitbedrijf De Muyehof, Platte Capelledijk 4 in 4306 Nieuwerkerk, pieterjans@xs4all.nl

SPELT BAKKERS

Wie het nog eens wil meemaken hoe brood ambachtelijk gemaakt wordt kan terecht bij Dik en zoon Marcel Spelt, goed voor Spelt Bakkers, aan de Nijverheidsweg 24 in 4311 RT Bruinisse. Al diverse generaties produceert dit huis zowel ambachtelijk als industrieel brood. Ze leveren dagelijks aan vakantieparken, horeca, cateringbedrijven, delicatessenzaken en aan de bakker om de hoek. “De broden worden ofwel half gebakken zo niet volledig. De klant kiest voor dagvers of kan de half gebakken later zelf verder afwerken tot een volwaardig product. Wij staan vooral in voor het produceren van Pain Nature (natuurdesem brood en banket van Zeeuwse ingrediënten), Pain Bio (biologische ingrediënten) en Pain de Mer, natuurdesem brood gemaakt van gezuiverd Zeeuws zeewater”, stelt marketingmanager Robert van Wijk. Meer info: info@bakkerspelt.nl en www.speltbakkers.nl

DE VIERBANNEN

Op stap in Zeeland mag je niet nalaten even culinair kennis te maken met Wouter Kik, eminente Chef van De Vierbannen, tweeledige zaak met op de benedenverdieping een uitstekende brasserie met een laagdrempelige menukaart en op de eerste verdieping een schitterend restaurant met uitstekend panoramisch zich op de kreken en de Oosterschelde. Zeeland ten top.

Aan het fornuis worstelt Wouter Kik zich stilaan naar de top. In minder dan een jaar wist hij lekkerbekkend Zeeland op zijn hand te krijgen. In de catacomben van dit unieke bouwwerk van glas en beton – met als buur het Watersnoodmuseum – pakt Chef Wouter Kik uit met verrassende schotels waarbij we de zee in al zijn geledingen mogen smaken. Oester, kokkel, scheermes en jawel, codium (viltwier) zijn verwerkt in een zilt geheel. Enig. Een stukje Skrei met rode biet, munt en mosterd doet vermoeden dat dit het summum is. Niets is minder waar want wanneer de Chef ons zijn Tarbot met spitskool, aardpeer, mossel en gember voorschotelt zit de verrukking mee aan tafel. De Thee met bloemenhoning zet een punt achter deze succulente lunch. Het is duidelijk, van Wouter Kik hebben we de laatste… kik zeker nog niet gehoord. Een belofte ! Meer info: brasserie@devierbannen.nl en www.devierbannen.nl

 

Met dank aan Sylvia De Geest (VVV Schouwen-Duiveland) en Balth Roessingh (Junction Communication)

Georges Keters

 

 

 








>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs