GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
30-04-2013
HOTEL HERITAGE IN BRUGGE - GROENE SLEUTEL
Relais & Châteaux Hotel Heritage,
Restaurant Le Mystique
in Brugge
behaalt het
internationaal milieulabel
Groene Sleutel
Bond Beter Leefmilieu en Toerisme
Vlaanderen reikten vandaag een Groene Sleutel uit aan het Relais &
Chateaux Hotel Heritage.De Groene
Sleutel is een internationaal kwaliteitslabel voor milieuvriendelijke toeristische
logies en attracties, die extra inspanningen leveren om bijvoorbeeld water en
energie te besparen.
Met het
behalen van de Groene Sleutel engageert het Hotel Heritage te Brugge zich om op
een duurzame en milieuvriendelijke manier te werk te gaan.Om de sleutel te krijgen, moet het hotel
voldoen aan een hele reeks criteria inzake energie, water en mobiliteit.Hiervoor heeft het hotel met heel zijn team
zijn beste beentje voorgezet, zonder in te leveren op kwaliteit en comfort. Het
verkrijgen van de Groene Sleutel is dan ook een waardevolle erkenning voor het
harde werk dat het milieubewuste personeel van het hotel dagelijks levert.
De lagere
energiefactuur is uiteraard leuk meegenomen maar het belangrijkste is dat
hotelgasten dankzij het kwaliteitslabel voortaan weten dat ze bij het Hotel
Heritage milieuvriendelijk verblijven!Zo daalde de energiefactuur met ± 50% !
Om de
Groene Sleutel te behalen, leverde het Hotel Heritage heel wat
inspanningen.Dit ging gepaard met
doorgedreven renovatiewerken waarbij de totale investering om en nabij de
1.100.000 EUR bedroeg.Deze historische
parel, pal in het centrum van de stad Brugge, op amper 50 m van de Markt kijkt
in ieder geval verder dan de pure investering.Door duurzaam te ondernemen, besparen we geld dat we opnieuw kunnen
investeren in de meest optimale dienstverlening voor onze hotelgasten, verduidelijkt Johan Creytens, eigenaar en general manager van Hotel
Heritage.
Eerst
werd een energiemanager aangesteld die het algemene energieverbruik in het hele
hotel analyseerde en adviseerde waar kon worden bespaard. Volgend op de energie
audit, werd de traditionele verlichting zoveel mogelijk vervangen door
LED-verlichting en spaarlampen. Tegelijkertijd werd het waterverbruik voor een
groot deel teruggebracht dankzij de installatie van waterbesparende
douchekoppen en kranen met drukverminderaars. Het hotel doet aan afvalsortering
en preventie, waarbij ook gasten worden aangespoord om hun afval te sorteren
door middel van stijlvolle maar opvallende gescheiden afvalbakken in de
lobby.En in de hotelparking werden
zelfs enkele parkeerplaatsen voorzien met oplaadmogelijkheden voor elektrische
wagens. Kortom, het hele team van Hotel Heritage is gebeten door de
milieuvriendelijke microbe!
Het
behalen van de Groene Sleutel is mede te danken aan de onverminderde inzet van
het personeel. De werknemers worden sinds jaar en dag getraind in ecologisch
verantwoord handelen alsook in correcte sortering en recyclage van afval om
milieuvriendelijker te werk te gaan. Daarbij wordt het personeel bovendien
aangespoord om hun groene gewoonten op de werkvloer ook thuis verder te zetten.
Het Hotel
Heritage is een architecturale parel met historische uitstraling. Met het
behalen van de Groene Sleutel hoopt het hotel nu een voorbeeldfunctie te
vervullen voor duurzaam ondernemen met respect voor het milieu onder de plekken
waar men kan overnachten in het centrum van Brugge.
Johan
Creytens, eigenaar en general manager van Hotel Heritage: Het behalen van de
Groene Sleutel betekent een absolute meerwaarde voor ons hotel en restaurant in
het centrum van Brugge. Wij zijn al lang
actief bezig met het milieu en het verkrijgen van officiële erkenning via dit
kwaliteitslabel spoort ons dan ook aan om elke toekomstige investering op een
duurzame manier te onderzoeken en uit te voeren. En het belangrijkste is uiteraard dat onze
hotelgasten er alle voordeel uit zullen halen, zowel op vlak van comfort, als
op vlak van dienstverlening. Onze groene toekomst begint nu pas goed!
Relais
& Chateaux Hotel Heritage, biedt zijn klanten een eerste klasse service en
een moderne hotelervaring van hoog niveau.
Sinds
2005 biedt Hotel Heritage als eerste Brugs hotel gratis hogesnelheidstoegang tot
het internet aan.
Wie houdt van onverzadigbare zon, ongerept natuurschoon,
een vleugje avontuur, botanische tuinen, azuurblauwe zeeën, hagelwitte
stranden, liefhebber van een smaakvolle regionale en of exotische keuken en
daarbij nog wat kennis wil maken met een flinke brok koloniale geschiedenis,
dan vindt u dit allemaal in The Gambia zeg maar Gambia het kleinste land aan de schitterende westkust
van Afrika. Ideaal in de winter, heerlijk in de zomer.
Gambia is een voormalige Britse kolonie en zonder meer
hetkleinste land van Afrika, meet
11.300 km² en telt 1,5 miljoen inwoners of een bevolkingsdichtheid van 135
personen per km². Het land is zowat volledig omgeven door Senegal. De
munteenheid is de Dalasie (1 euro = +/ 40 Dalasies) en men spreekt er Engels,
Mandinka, Wollof, Jola en onder andere Peul, maar in de hotels spreekt men vlot
Engels en Frans. Wie ten volle wil genieten van de vele troeven die deze
prachtig Afrikaanse parel te bieden heeft, mag niet nalaten het witte strand
even te ruilen voor enkele tochtjes in het bijzonder fascinerende
hinterland.Voeg daarbij de bijzonder
kleurrijke markten waar fruit, groenten en confectie aangeboden wordt en je
inlandse trip kan niet meer stuk.
COCO OCEAN RESORT & SPA
Om dat alles in optimale vakantiestijl te beleven is het
5-sterrenhotel Coco Ocean Resort & Spa de ideale uitvalsbasis. Zonder meer
het beste hotel in Gambia. Het op en top romantische paradijs ligt aan de
boorden van de Atlantische Oceaan met ongerepte hagelwitte stranden, uitgebouwd
met witte villas in Moorse stijl, opgetrokken binnen tropische tuinen, wat
voor een aangename temperatuur zorgt. Het ligt net buiten het gewoel van de
stad, maar niettemin slechts op enkele minuten van tal van pittoreske
winkeltjes en eethuisjes. De service is er onberispelijk en aan de balie wordt
men steevast geholpen door Hadi, Khaled en de niets ontziende Mary die uw
verblijf tot in de puntjes verzorgen.
COCO OCEAN SUITES
De aankomst in de lobby lounge van Coco Ocean Resorts
& Spa is zonder meer indrukwekkend. Onder het licht gewuif van palmbomen,
leidt een zee van ruimte je naar een van de 85 Dôme Suites, Junior Suites, De
Luxe Suites, Superior Suites, Royal Suites en onder andere een Superior
Clubhouse of Beach House. Elk van deze verblijven zijn een streling voor het
oog en zijn paradijselijk mooi, met alles er op en er aan, aansluitend terras
en of balkon, troeven om optimaal te genieten met zicht op het maagdelijk witte
strand en kabbelende Atlantische Oceaan dat als muziek in de oren klinkt.
SPA
Wie niet alleen wil genieten van de natuurlijke troeven
van Coco Ocean kan ook het lichaam verwennen in een van de 14 massagekamers,
een Marokkaanse hammam en onder andere een thalassazwembad. Een topteam zorgt
ervoor dat het je aan niets ontbreekt. En ja, je komt als herboren terug na een
van de vele lichaamsbehandelingen waarbij rust en zalig genieten de ordewoorden
zijn.
RESTAURANTS
Coco Ocean Resorts & Spa is er niet alleen om geest
en lichaam te verwennen, maar schenkt veel aandacht aan de innerlijke mens.
Uitgebouwd op verschillende niveaus laat de Chef de keuze tussen drie
restaurants: klassieke Westerse keuken, Thaise keuken en streekgebonden keuken.
Zonder daarbij het uitgelezen ontbijt te vergeten. In elke van de restaurants
wordt alles steeds aan tafel bediend. Geen buffetten in Coco Ocean. Wie op een
of ander speciaal dieet is of vegetarisch wil tafelen krijgt een ruime keuze
voorgeschoteld. Is ontbijten of lunchen aan de boorden van de Atlantische
Oceaan een onvergetelijk moment, dan zijn de romantici de koning te rijk s
avonds te kunnen dineren bij kaarslicht en licht zwoele muziek wat de sfeer
optimaal invult.
Het is duidelijk, Coco Ocean Resorts & Spa is top in
The Gambia, ideaal voor rustzoeker, zonneklopper en levensgenieter.
PROMOTIE SILVERJET
Wie dat alles wil ontdekken in zijn pure vorm, Silverjet brengtu graag naar Gambia en zorgt daarbij voor
extra promotie voor vertrek tussen nu en 31 oktober . Echter wel voor zij die
boeken voor 31 mei: 9 dagen/7 nachten voor slechts 750 euro in plaats van 1.079
euro:vluchten Brussel-Banjul-Brussel, 7
overnachtingen met ontbijt en vervoer luchthaven Banjul inbegrepen.
De kleurige brochure Silverjet kan gratis bekomen worden bij uw
vertrouwde reisagent en via www.silverjet.be
Het familiale hotel *** Soll Cress in Koksijde
heeft zopas een Groene Sleutel in de wacht gesleept.Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen
reikten vandaag in Sandton Grand Hotel Reylof een 'Groene Sleutel' uit aan 100
toeristische ondernemingen. Het label is een erkenning voor de extra
inspanningen die de ondernemingen leveren om bijvoorbeeld water en energie te
sparen.
Sofie Vandamme Hotel Soll Cress
kijkt met tevredenheid terug op de erkenning: Zo werden dit jaar de
mazoutketels vervangen door gasbranders, werden alle bedlampjes in de kamers
vervangen door led lampjes, maakte we de keuze voor toiletpapier, servetten en
handdoekrollen met Eco label enz. Ook wordt onze jaarbrochure voortaan gedrukt
op 100% gerecycleerd papier. 101 kleine dingen die samen zorgen voor het behoud
van de natuur. De natuur die U zo belangrijk vind als u bij ons op vakantie
komt.
Jaarlijkse onafhankelijke
controle
Hotel Soll Cress*** bewijst dat
deelnemende ondernemingen de Groene Sleutel niet zomaar krijgen. De laureaten
moeten voldoen aan een hele reeks criteria voor energie, water en mobiliteit.
Ze hebben een ambitieus milieubeleidsplan, milieubewuste medewerkers, springen
zuinig om met water en energie, doen aan afvalpreventie en sorteren hun afval
en sporen hun gasten aan tot milieubewust gedrag. De uitbaters organiseren
activiteiten in het thema duurzaamheid en hebben oog voor groenonderhoud,
voldoende open ruimte en duurzame mobiliteit. Bovendien moeten ze elk jaar
opnieuw aantonen dat ze zich inspannen voor het milieu. Een onafhankelijke jury
met vertegenwoordigers van de overheid, milieuorganisaties en de toeristische
sector kent het label toe.
Ook de
Nederlandse Consumentenbond stelde vast dat de Groene Sleutel een kwaliteitsvol
label is. Zij onderzochten de waarde van 5 toeristische ecolabels. Enkel De Groene
Sleutel doorstond de test.
100 groene logies en
attracties
Bond Beter Leefmilieu en Toerisme Vlaanderen reiken De Groene Sleutels
voor het zevende jaar op rij uit. 10 campings, 26 jeugdverblijven, 27 hotels,
11 gastenkamers, 10 attracties, 13 meetinglocaties, 2 vakantiewoningen en 1
vakantiecentrum zijn bij de gelukkigen. In het totaal 100 groene logies en
attracties en dat zijn er elf meer dan vorig jaar.
Hart voor Gambia Westende steunt
dovenschool in Afrika
Audiometer voor
St-Johns school for the Deaf
De Westendse vereniging omtrent ontwikkelingshulp voor
minder bedeelden in zwart Afrika, Hart voor Gambia Westende, met drijvende
kracht Helena Clybouw ofte Mama Gambia, is zopas terug uit Gambia. Naast heel
wat andere goederen wist men een gloednieuwe gecalibreerde audiometer en
hoorapparaten te schenken aan de St-John school for the Deaf in Kanifing. Deze aankoop
is mogelijk gemaakt met de steun van vele onbaatzuchtige schenkers, het
Noord-Zuid Comité Middelkerke en onder andere de vzw MEDIOS Oostende, dat op
mondiaal vlak heel wat steun verleend aan ontwikkelingsprojecten.
St-John's school for the Deaf in Kanifing is de enige
school in Gambia voor dove kinderen. Deze school startte in 1984 met zeven dove
kinderen-leerlingen. Vandaag telt men er 245 die les krijgen van 39 leraars en
vijf assistenten die allen dagelijkse zorg verlenen aan de kinderen. Heel wat
van die leerlingen zijn doof geboren. Malaria en meningitis zijn andere
boosdoeners die voor doofheid zorgen in Gambia. Ondanks het grote aantal doven
zijn er weinig mogelijkheden voor dove kinderen om school te lopen of een vak
aan te leren. Dove mensen hebben hier dan ook beduidend minder kans op werkgelegenheid.
De studies in de dovenschool lopen vanaf de kleuterschool tot de kinderen en
leerlingen uiteindelijk een vak onder de knie hebben. Naast de Britse wordt hen
ook de Nederlandse handtaal aangeleerd waardoor ze meer kansen krijgen tot
zelfredzaamheid met grotere kansen op de jongeren- en volwassen arbeidsmarkt,
vooral gericht op handenarbeid. Hiervoor werd recent een extra studiejaar hout-
en metaalbewerking aan de school toegevoegd. Het werk van principal Daniël
Mendy en vice-principal Marian Allen verricht hier wonderen, activiteiten die
we al een paar jaar op de voet volgen. Beide directieleden ontfermen zich elke
dag persoonlijk over het welzijn van hun leerlingen, vertelt Helena Clybouw,
gelukkig met het tot nog toe bereikte resultaat.
AUDIOMETER
Naast een container aan hulpgoederen, onbaatzuchtig
verscheept met het Belgische marineschip Godetia onder leiding van commandant
Luc Desanghere en keurig geleverd aan de kade in Banjul waar Peter
Vanslambrouck (Stedenband Oostende en werkzaam in Banjul) de goederen netjes in
bewaring hield in het Banjul City Council tot de komst van Mama Gambia. Topstuk
van onze zending dit jaar was de gecalibreerde audiometer die we na heel wat heel
wat solidariteitsacties en stevige steun van MEDIOS Oostende konden aankopen,
aansluitend divers medisch materiaal. Een audiometer maakt het mogelijk om het
gehoorverlies te meten. Hoeft het gezegd dat de directie tevreden was?Voor hen is dit een stuk van absolute
goudwaarde en een troef om de dove kinderen nog beter te begeleiden, stelt
Helena Mama Gambia Clybouw.
ISMAILA BAH
Maar er is nog meer waar Hart voor Gambia Westende zich voor
inzet. Bij een eerder bezoek aan de dovenschool St-John, ontfermt Mama Gambia
zich al drie jaar over Ismaila Bah, een nu 16-jarige dove wees die pas sinds
hij 14 werd naar de school kon gaan. Mama Gambia vertelt: Als wees had de
jongen het zeker niet makkelijk. Hart voor Gambia Westende koos ervoor om hem
te steunen in zijn studies. En ja, de jongen doet het opperbest. Zijn rapporten
zijn meer dan goed en volgens principal Daniël Meny doet Ismaila zijn uiterste
best.Ismaila is doof geboren maar
dankzij de eerste testen met de audiometer kan hij op één oor ietwat horen. De
door ons ook geschonken hoorapparaten zijn hier dan ook meer dan welkom.
PROJECTEN
Hart voor Gambia Westende is hiermee evenwel niet aan
haar proefstuk toe. Eerder al werden waterputten, groentetuinen en onder andere
koeien en ezels en trekwagentjes aangekocht, projecten die intussen flink
lopen. We blijven niet stil zitten en staan ook vandaag aan de wieg van een
gloednieuw project inzake het kweken van kippen, aansluitend verkoop van
eieren, ten bate van de St-Johns school for the Deaf. Wie ons op de een of
andere manier wil helpen is steeds welkom, besluit Helena Clybouw.
Meer info: Hart voor Gambia Westende, 0486 20 19 44 of
via e-mail: mamagambia@gmail.com
Jonge Oostendenaars samen aan het fornuis
in Andromeda Hotel Oostende
Twee nieuwe chefs in
gastronomisch restaurant Gloria
Het
gastronomisch restaurant Gloria, de culinaire tempel van het viersterren
Andromeda Hotel & Thalassa, heeft twee nieuwe chefs aan het fornuis. Met de
Oostendenaars Laurent Vandekerckhove (26) en Frederik Vermeersch (20) waait een
vernieuwde trend doorheen het huis. Dat alles onder het toeziend oog van
F&B manager Mike Deloddere.
Beide
jonge Oostendenaars stonden al een tijdje onder leiding van meesterkok Stijn
Cornelis, al diverse jaren in de keuken van de Gloria, een man van vele
oorlogen en onder andere finalist van de prestigieuze kookwedstrijd
Gastronomische Club Prosper Montagné. Directeur Andromeda Hotel & Thalassa
Sabine Friederichs vertelt: Chef Stijn Cornelis sukkelt de jongste tijd fel
met de gezondheid. Op doktersadvies diende hij het kalmer aan te pakken. Niet
direct de gemakkelijkste oplossing wanneer men weet dat naast restaurant Gloria
de keuken ook nog instaat voor brasserie De Renommee. Stijn verkoos voorlopig
de pollepel ter zijde te laten en genezing af te wachten. Op zoek naar een
nieuwe Chef dus. Tot we tot het besef kwamen dat we die in eigenlijk in eigen
huis hadden. Weliswaar beiden jong, maar volgens Stijn Cornelis boordevol
talent. De keuze viel op Laurent Vandekerckhove om de scepter te zwaaien, met
Frederik Vermeersch als rechterhand. Het duo levert knap werk.
KLASSIEK
MET MODERNE TOETS
Laurent
Vandekerckhove, net als Frederik Vermeersch, oud-leerling Hotelschool Ter
Groene Poorte Brugge, ziet in die promotie de kans om zich te bewijzen. Ik ben
blij deze kans te krijgen en grijp ze dan ook met beide handen. Ik volg dan ook
graag het credo van mijn vorige baas Stijn Cornelis. Zijn leuze alleen verse
marktproducten zorgen voor klassenschotels willen we in onze keukenploeg steeds
hoog in het vaandel laten wapperen, zegt de kersverse nummer één aan het
fornuis van de Gloria, geflankeerd door Frederik Vermeersch, waarmee hij
bijzonder goed opschiet. Gastronomen en lekkerbekken konden het intussen
beamen. De keuken is klassiek, voorzien van een ruime toets moderne en
eigentijdse toetsen. De schotels zijn stuk voor stuk juweeltjes. Niet alleen
inzake smaak, maar vooral ook qua presentatie, die in de zaal een knap
verlengstuk kennen via de doorgewinterde zaalmeesters Didier Hamers en William
Van Daele.
Wie het eens anders wil dan gewoon te tafelen en zich
eens los wil rukken uit het stramien van klassenrestaurants en tegelijk wil
genieten van een gastronomisch hoogstaande keuken, tot in de puntjes verzorgd
inzake bediening, zit goed in Domaine de la Blommerie in Moeskroen.
In Moeskroen? Schrik niet van de afstand, op amper 45
minuutjes uit de Westhoek ligt Domaine de la Blommerie aan je voeten. Een
domein waar de lekkerbek, de feestvierder, de zakenman of de familie zich kan
storten op een culinaire belevenis die zijn gelijke in de regio niet kent. Men
kan er tafelen met zijn tweetjes of samen een feest op het getouw zetten tot
500 man. Dat alles in een schitterend kader met pittoreske binnenkoer en
oergezellige zaaltjes die geschiedenis ademen, getekend Christophe en Nathalie
Baert. Onder hun beidjes stichtten ze in 1999 Domaine de la Blommerie, domein
dat een voormalig landbouwer te koop stelde. We mochten de kans niet laten
voorbij gaan en trokken naar het stadbestuur om er ons project een feestzaal
met traiteur uit te bouwen. Drie jaar later openden we met een trouwpartij op
paasmaandag 2002. Intussen zetten we ook de traiteurzaak La Maison Baert, het
levenswerk van vader Daniël Baert, verder. Vandaar dat we ook meewerken aan tal
van evenementen, als totaal organisator of als medewerker aan een of andere
receptie, bijeenkomst, productvoorstelling en onder andere ontvangst van
bedrijven. Het kan ook bij de klant thuis of in het bedrijf, alles op maat en
naar wens van de klant. Gezien onze ligging aan de Franse grens werken we
uiteraard niet zelden in het buitenland. Onze ploeg medewerkers is hierop
ingesteld en vult graag eender welk feest in, vertelt Chef Christophe Baert,
eminente kok en ondervoorzitter Euro-Toques België.
SENCE DE LA BLOMMERIE
De naam Domaine de la Blommerie is afgeleid van Sence de
la Blommerie, de naam van de voormalige boerderij, via een lokale amateur
historicus ontdekt in 1780. Het lag voor de hand dat we kozen voor dit stukje
erfgoed, in de volksmond gekend als De Blommerie. In onze zalen kunnen we tot
400 mensen ontvangen voor een culinair feest aan tafel, indien gewenst uit te
breiden met tent, dan goed voor zowat 700 man. Ons Salon du Pré Vert is daarnaast
ook nog goed voor een 120 tal gasten aan tafel. Daarnaast gaan we ook op
locatie met onze ploeg, steevast goed voor een vijftiental vast medewerkers,
bij festiviteiten aangevuld met extras, geeft Christophe Baert nog graag mee.
VAN PORTUGAL TOT JAPAN
Chef Christophe Baert is niet alleen een begenadigd
meesterkok, maar is telkens daar te vinden waar grote culinaire evenementen op
het getouw staan. Als ondervoorzitter Euro-Toques België is hij een graag
geziene gast op kookdemonstraties terwijl hij bij gelegenheid laat zien dat hij
het hart op de juiste plaats heeft. Voorbije winter was hij nog met collega
meesterkok Frans Saint-Germain uit de gelijknamige salons in Diksmuide, de
sleutelfiguur in de actie Gouden Gids en Restos du Coeur in Oostende, waar het
duo kookte voor de minder bedeelden uit de Stad aan Zee.
De Chef was eerder al te zien op de Belgische Week in de
Pestana Palace Lisabon in Portugal, kookdemonstraties in Sofia (Bulgarije) in
het kader van Euro-Toques en onder andere recent nog als co-chef in Hilton
Osaka, Japan.
FAMILIEBUFFET ALL IN
Wie de kookkunsten uit Domaine de la Blommerie letterlijk
aan de tand wil voelen, kan dit tegen de prijs van 50 euro per persoon
(kinderen onder de 10 jaar: 15 euro), aperitief met hapjes,Groot Buffet Entre Terre & Mer, keuze
tussen drie warme hoofdgerechten, succulente kaastafel naar keuze, uitgebreid
nagerechtenbuffet, wijnen, water en koffie inbegrepen tot 16.30 uur. Daarna
muziek met dj en amusement tot 19 uur. Dat alles op de zondagen 2 juni, 9 juni en
16 juni, 8 september, 20 oktober,vrijdag 1 november, zondag 24 november en woensdag 25 december.
Reserveren is aanbevolen.
Hoera!De Oosterscheldekreeft is weer in het land en
is traditiegetrouw in de beste restaurants te genieten tot 15 juli. Deze
delicatesse behoort tot de vele heerlijkheden binnen de likkebaardende Zeeuws
Zilte Zaligheden, zonder meer het nec plus ultra dat onze Noorderburen te
bieden heeft. Het inhalen van de Oosterscheldekreeft is hiermee aan zijn 13de
editie toe, getekend Luit Ezinga, voorzitter Stichting Promotie Oosterscheldekreeft.
Onder ruime belangstelling mocht Erica Terpstra,
voormalig Europees en Nederlands zwemkampioene, aan boord van het vlaggenschip Frisia
de eerste Oosterscheldekreeft anno 2013 in ontvangst nemen. Zij schoof de nog
spartelende gepantserde lekkernij door naar Chef Marco Verspeten van restaurant
De Etage in Bruinisse. Honderden genodigden smulden zich naderhand te pletter
aan de Oosterscheldekreeft. Een festijn dat compleet werd gemaakt met een
heerlijke Spaanse fles Treixadura 2011 van Bodega Terra do Castello. Een
frisse, inspirerende wijn met een rijk aroma, fijn en elegant met toetsen van
appel en grapefruit.
NOTABELEN OP DE GOLVEN
Zierikzee, hartje culinair Nederland, staat
traditiegetrouw de laatste donderdag van de maand maart borg voor het inhalen
van de eerste Oosterscheldekreeft, culinair feest op de golven waarbij de
notabelen op hun paasbest op de Oosterschelde smullen van al het lekkers uit
Zeeland. Dat alles in een vlekkeloze organisatie van De Kring van de
Oosterscheldekreeft, getekend Balth Roessingh.
RESTAURANTS
Aan een vaste prijs van 59,50 euro pakt de Kring van de
Oosterscheldekreeft uit met een succulent menu, nog tot 15 juli te genieten in
deze restaurants, en daarna zolang de voorraad strekt.
Wie ooit proefde van de Oosterscheldekreeft zal het
beamen, dit is een exclusief product. Luit Ezinga, voorzitter van de Kring van
de Oosterscheldekreeft hierover: Dergelijk product moet men koesteren. Daarom
staken een gerenommeerde restaurants de koppen bij mekaar en bundelden hun
expertise samen in de Kring van de
Zeeuwse Kreeft, nu twaalf jaar geleden. Het doel is evenwel hetzelfde gebleven,
maar de naam wijzigde zich in 2011 tot Kring
van de Oosterscheldekreeft. Alle Zeeuwse kreeften zijn immers afstammelingen
van de kreeften uit de Oosterschelde. Als topper van de Zeeuwse Zilte
Zaligheden staat de Oosterscheldekreeft dan ook elk jaar steevast op het
erepodium.
Het is meteen duidelijk, de Oosterscheldekreeft wordt
door Chefs en kenners zonder meer de Roll Royce onder de kreeften genoemd, een
subliem buitenbeentje vanwege zijn DNA. Door de leefomstandigheden in de
Oosterschelde heeft deze exclusieve kreeft zijn eigen blauwdruk gevormd.
Met dank aan Sylvia De Geest (VVV Schouwen-Duiveland) en Balth Roessingh (Junction
Communication)
Is
de Oosterscheldekreeft de ongekroonde keizer van de Zeeuws Zilte Zaligheden,
dan zijn die producten in de beste huizen te genieten en vooral te proeven. Elk
eethuis of restaurant dat zichzelf respecteert pakt uiteraard uit met de
Zeeuwse troeven. Onder het motto Tour de
Culinair trokken we doorheen een flink stuk van Zeeland en proefden van
brood, appels, pannenkoeken, mosterd, jam en zaten aan enkele lekkere tafels.
Het Culinair Zeeuws Erfgoed ofte De Smaak van Zeeland
wordt ons voorgesteld op Camping de Brem door campinguitbater en
restauranthouder Daniël Viergevers, geflankeerd door Ingrid Stieber, die zich
inlaat met de landelijke organisatie van Lekker Püh, lekker eten naar een
gezond gewicht. Ingrid Stieber wil een aanslag doen op ieders gewicht en stelt
dat overgewicht bij jongeren een groot probleem aan het worden is. Geen nood,
wie haar boek Lekker Püh leest, ziet zichzelf wegsmelten. Ook ik woog ooit 130
kg en dank zij mijn groeidiagrammen en BMI toepassingen bekwam ik opnieuw mijn
gezonder gewicht, gaf Stieber mee. De lichte gezonde Zeeuwse lunch
onderstreepte het pleidooi, lunch helemaal in de lijn van Camping de Brem en
restaurant Smaek, Hoogenboomlaan 11a in
4325 DD Renesse, info@campingdebrem.nl en www.campingdebrem.nl
FRUITBEDRIJF DE MUYEHOF
De Muyehof in Nieuwerkerk is het biologisch fruitteelt
bedrijf van Ingeborg Buitink en en Pieter Jans Jansonius. Op 10 ha telen zij
tien rassen appels en drie rassen peren. Daarnaast houden ze een koppel Suffolk
schapen en vijftien bijenvolken. We hebben slechts één missie: het produceren
van mooi en lekker fruit met echte voedingskwaliteiten. In ons fruitbedrijf
maken we dan ook graag plaats voor dier en natuur, zegt Pieter Jans Jansonius
die zijn landbouwactiviteiten opgaf voor zijn eigen fruitbedrijf. Meer info:
Fruitbedrijf De Muyehof, Platte Capelledijk 4 in 4306 Nieuwerkerk, pieterjans@xs4all.nl
SPELT BAKKERS
Wie het nog eens wil meemaken hoe brood ambachtelijk
gemaakt wordt kan terecht bij Dik en zoon Marcel Spelt, goed voor Spelt Bakkers,
aan de Nijverheidsweg 24 in 4311 RT Bruinisse. Al diverse generaties produceert
dit huis zowel ambachtelijk als industrieel brood. Ze leveren dagelijks aan
vakantieparken, horeca, cateringbedrijven, delicatessenzaken en aan de bakker
om de hoek. De broden worden ofwel half gebakken zo niet volledig. De klant
kiest voor dagvers of kan de half gebakken later zelf verder afwerken tot een
volwaardig product. Wij staan vooral in voor het produceren van Pain Nature
(natuurdesem brood en banket van Zeeuwse ingrediënten), Pain Bio (biologische
ingrediënten) en Pain de Mer, natuurdesem brood gemaakt van gezuiverd Zeeuws
zeewater, stelt marketingmanager Robert van Wijk. Meer info: info@bakkerspelt.nl
en www.speltbakkers.nl
DE VIERBANNEN
Op stap in Zeeland mag je niet nalaten even culinair
kennis te maken met Wouter Kik, eminente Chef van De Vierbannen, tweeledige
zaak met op de benedenverdieping een uitstekende brasserie met een
laagdrempelige menukaart en op de eerste verdieping een schitterend restaurant
met uitstekend panoramisch zich op de kreken en de Oosterschelde. Zeeland ten
top.
Aan het fornuis worstelt Wouter Kik zich stilaan naar de
top. In minder dan een jaar wist hij lekkerbekkend Zeeland op zijn hand te
krijgen. In de catacomben van dit unieke bouwwerk van glas en beton met als
buur het Watersnoodmuseum pakt Chef Wouter Kik uit met verrassende schotels
waarbij we de zee in al zijn geledingen mogen smaken. Oester, kokkel, scheermes
en jawel, codium (viltwier) zijn verwerkt in een zilt geheel. Enig. Een stukje
Skrei met rode biet, munt en mosterd doet vermoeden dat dit het summum is. Niets
is minder waar want wanneer de Chef ons zijn Tarbot met spitskool, aardpeer,
mossel en gember voorschotelt zit de verrukking mee aan tafel. De Thee met
bloemenhoning zet een punt achter deze succulente lunch. Het is duidelijk, van
Wouter Kik hebben we de laatste kik zeker nog niet gehoord. Een belofte ! Meer
info: brasserie@devierbannen.nl
en www.devierbannen.nl
Met dank aan Sylvia De Geest (VVV Schouwen-Duiveland) en Balth Roessingh (Junction
Communication)