Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
30-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NIEUWPOORT

Zondag 19 augustus 2012

Nieuwpoort Sail Parade

Ontsproten uit het maritieme evenement Verrassend Maritiem Nieuwpoort (dat straks plaats vindt van 19 tot 21 oktober) en naar een idee van Ria Heyndrickx en geruggensteund Roger Linthout en Paul Caeyenberghs, respectievelijk kapitein van de Endlich en Lady Chris, wordt Nieuwpoort op zondag 19 augustus overspoeld met het mooiste dat er op maritiem gebied te vinden is: Admiraalzeilen.

SAIL PARADE

Burgemeester ir. Roland Crabbe, geflankeerd door Toerismeschepen Greet Ardies-Vyncke: “Ruim dertig klassieke schepen, zowel zeilschepen als motorjachten en allen met huishaven Nieuwpoort zullen volgens het bekende Admiraalzeilen paraderen door de havengeul. De schepen zullen langs de linkeroever en het westerstaketsel varen vanaf de vismijn tot op zee. Daarna keren ze terug naar hun ligplaatsen in de jachthaven. Indien het weer het toelaat zullen alle schepen de grote vlaggentooi voeren. In de rand van dit gebeuren zorgt het Shantykoor uit Blankenberge voor animatie, orgel, accordeon en muzikaal vertier.”

GRATIS

Het geheel is gratis te bewonderen van op de promenade aan de Havengeul. De parade zal twee maal te zien zijn. Toerismeschepen Greet Ardies-Vyncke: “Een eerste passage start aan de Kromme Hoek en gaat langs de westelijke kant van de Havengeul verder naar de havenhoofden toe. De tweede passage maakt dezelfde rondvaart, maar dan in omgekeerde richting. De Endlich, het vlaggenschip van de stad Nieuwpoort met kapitein Roger Linthout en Ria Heyndrickx sluit de parade.”

Tip: wie met de tram komt, stapt best af aan de halte Cardijnlaan.

Meer info: www.nieuwpoort.be en info@nieuwpoort.be

Georges Keters








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHERBOURG - TITANIC - CITE DE LA MER

Unieke tentoonstelling in Cité de la Mer in Normandië

 Titanic terug in Cherbourg

In de lokalen van Cité de la Mer loopt een gloednieuwe permanente tentoonstelling om en rond de legendarische pakketboot Titanic, honderd jaar geleden op 10 april 1912 op tussenstop in de haven van Cherbourg. Het parcours loop over een ruimte van 2.500 m² en vertelt het verhaal van het verleden van deze grote trans-Atlantische haven en brengt tegelijk de enige unieke en tragische reis van de Titanic tot leven.

De werkelijk indrukwekkende tentoonstelling laat niets in het gewisse. In twee delen wordt men ondergedompeld in een sfeer van een flinke brok dramatiek waarbij je stil wordt en kippenvel je overmeestert. Het verhaal start in de immense Salle des Bagage, zaal waar de vertrekkers met bagage zich opstelden om aan boord te klimmen van de Titanic. Aan de hand van interactieve video’s kan je zelf deelnemen in de emoties van de emigranten en kennis maken met de passagiers op weg naar een nieuw leven….

RAMP

Het tweede deel staat volledig in het teken van de Titanic zelf. Men beleeft er de sfeer aan boord, verdeeld in drie klassen. Uiteraard ontdekt men het verschil tussen de superrijken in First Class en de lui die zich in Third Class nestelden om toch maar de oversteek te kunnen maken. Sommigen konden kajuit – goed voor zes man – bemachtigen, anderen sliepen gewoon tussen de touwen, onder dekens op het blote dek. Het werk en het leven aan boord geeft een klaar beeld van hoe het klassenverschil zich profileerde. De expo toont onverbloemd het leven aan boord van de eerste vier dagen van de overtocht, de aanvaring met de ijsberg en tenslotte de schipbreuk waarbij de Titanic in de golven verdween, op 12 april 1912 om 2.20 uur. 1522 van de 2.223 opvarenden(passagiers en bemanningleden) verloren het leven. Een drama dat geschiedenis zou schrijven. Het schip dat niet kon zinken was niet meer. Meteen ook het einde van de rederij White Star Line die naderhand in 1934 fuseerde met Cunard Line.

MATITIEME GESCHIEDENIS

Deze tentoonstelling is te beleven in het Frans en het Engels en is gebaseerd op de echte getuigenissen van overlevenden en verhalen van getuigen. Zonder meer indrukwekkend. Om stil bij te worden.

Wie ook maar een beetje van scheepvaart en maritiem leven houdt, mag deze expo niet links laten. Het geheel is te bezichtigen in de buik van de Cité de la Mer dat tegelijk de geschiedenis laat zien van het leven in grote dieptes onder water. De geschiedenis van het duiken, van de primitieve duiker tot de wereld van de oceanografie, de film 20.000 Mijlen onder Zee, maar dan in het echt.

OP ZEE MET ADELE

Het ganse jaar 2012 pakt het schip Adèle uit met boottochtjes op de rade van Cherbourg en brengt je naar de plaats waar de Titanic op 10 april 1812 voor anker gemeerd lag in afwachting dat de passagiers met tenders – bootjes die af en op varen naar de kade – aan boord werden gebracht. Deelnemen kost 13 euro. Meer info met vertrekuren: www.hagueapart.com

CITE DE LA MER

Liefhebbers van een ferme brok maritieme geschiedenis zijn een dag zoet in Cité de la Mer. Pas de monumentale hal binnen gestapt of je waant je in het rijk van Neptunus, God der Zee, Kapitien Nemo achterna. Men wordt er ontvangen door de Nautilus, Cyana, Archimdes en onder andere de Globule, stuk voor stuk vaartuigen die de geheimen van de zee aan de oppervlakte brachten via William Beebe, Otis Bardon, Henri-Germain Delauze en uiteraard de grote Auguste Piccard, Jean-Jacques Cousteau, allemaal professor Zonnebloem van Hergé achterna. Deze onderwater pioniers slepen je mee in de donkere wereld van de diepzee, zee die via een immense aquariums er het dagelijkse leven van honderden diverse vissoorten, schelpdieren en reptielen laten bewonderen. Uniek en op speelse wijze voorgesteld. Voeg daarbij een bezoek aan de 128 meter lange Redoutable, de allereerste Franse nucleaire onderzeeboot, en je bezoek aan Cité de la Mer kan niet meer stuk.

Meer info: www.cherbourg-titanic.com en www.citedelamer.com

Atout France, www.franceguide.com, tel. 02 505 38 28 en info.be@atout-france.fr

Georges Keters








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE IN WEST-NORMANDIE

Culinaire paradijs in West-Normandië

Proeven van La Manche

Lekkerbekken zullen het beamen, een bezoek aan West-Normandië met speerpunten als Cherbourg, Cotentin, Barneville-Carteret, Granville, Barfleur, Gatteville en onder andere Saint-Vaast-la-Hougue is niet alleen genieten van de moestuinen, maar met appetijt aanschuiven bij de heerlijke zeevruchtenschotels met een weelde aan succulente schelp- en schaaldieren.

OESTERS

Voor wie belust is op oesters vindt ruim zijn gading bij Christine Follet in Huitres La Belle Fermanvillaise in Fermanville, Cotentin, ten oosten van Cherbourg.  Dagelijks duikt Christine zowat drie uur op oesters in de parken in de baai van Mondrée, voorzien van kristalhelder water. Christine Follet exploiteert deze oesterput als sinds 2003. De kwaliteitsoesters zijn elke dag te koop in het atelier in Port Pignot en elke zaterdagmorgen op de markt in De Hallen in Cherbourg. Naast oesters pakt Christine Follet eveneens uit met alle schaal- en schelpdieren. Meer info: labellefermanvillaise@wanadoo.fr

BLONDE DE BARFLEUR

Groenten en schelpdieren zijn de grote spelers tussen Barfleur en La Hougue. De oesters van Saint-Vaast en de mosselen van Barfleur Blonde de Barfeleur zijn er van prima kwaliteit terwijl de groenten via het gunstig klimaat van de Val de Saire en haar zachte leembodem tot de beste van Frankrijk mogen gerekend worden. Barfleur is zonder meer een parel aan de Manche, pittoresk havenstadje, vissershaven en badplaats tegelijk. Schilders en artiesten van allerlei pluimage zijn er dan ook bij bosjes te vinden. Barfleur is tevens de historische vertrekplaats van de Route des Plantagenêt en de Chemins de Saint-Michel. Geen wonder dat dit plaatsje beschermd is als een van Mooiste Dorpjes van Frankrijk. Tafelen in een van de vele leuke eethuisjes is zalig.

LE PANORAMIQUE

Iets verder op in Le Pernelle wacht het restaurant Le Panoramique, eethuis dat zijn naam alle eer aan doet met panoramisch zicht op zee, de vuurtoren van Gatteville (te bezoeken) en La Pointe du Hoc. De keuken is verrukkelijk en zet alle troeven van de regio op tafel, in een van de vier zalen of het schitterend terras. Alle info: www.le-panoramique.fr

L’EPICERIE GOSSELIN

Gesticht in 1889 door Clovis Gosselin en sindsdien steeds in handen van de familie is La Maison Gosselin of L’Epicerie Gosselin een begrip tot ver buiten Saint-Vaast-La-Hougue. Met Françoise Gosselin is men intussen aan de vierde generatie toe. Men kan er werkelijk alles kopen. Het huis bezoeken alleen al is een belevenis op zich. Men waant zich in de schatkelders van Ali Baba, met handelswaar en voorwerpen uit alle hoeken van de wereld. Voor de fijnproevers: er zijn elke dag uitgebreide proeverijen van de beste flessen. Niet te missen: www.maison-gosselin.fr

LES FUCHIAS

Logeren en culinair genieten in Saint-Vaast-La-Hougue is tekenen voor rust en gezelligheid in Hôtel de France – Restaurant Les Fuchias. De 36 kamers – waarvan dertien met zicht op de effenaf prachtige tuin – zijn comfortabel, de tafel van de Chef laat genieten van alle geuren, kleuren en troeven van de regio. Stoofpotjes, oesters, parelhoen of onder andere Le Menu Petit Matelôt, het laat zich allemaal smaken. Na het diner nagenieten in de tuin is relax grand cru. Meer info: www.france-fuchias.com

LA REGENCE

Wie Cherbourg als pleisterplaats wil, is hotel-restaurant La Régence aan de Quai de Caligny 42, met zicht op de haven, de ideale plek. De kamers zijn er gezellig en knus. Helaas is er geen lift voor de drie verdiepingen. Het restaurant is een zegen voor elke lekkerbek. Net zoals overal in Normandië is het hier genieten van al dat moois dat uit de zee komt. Mis hier zeker de zeevruchtenschotel niet. Maar de Chef is tegelijk een meester in vleesbereidingen met niets dan regionale producten. Voor de kleintjes wacht een Menu Pirate. De bediening is – net als de schotels – onberispelijk.

Hoe dan ook, wie Normandië zegt, doet dromen van gastronomie op zijn best. Tot straks in de Manche?

Meer info: Atout France, tel. 02 505 38 28, info.be@atout-france.fr, www.franceguide.com en Le Comité Départemental du Tourisme de la Manche, www.manchetourisme.com

 

Georges Keters








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MAGAZINE DE BOAREBREKER MIDDELKERKE

De Boarebreker wil leidraad zijn voor toerist

 Culinaire en leuke hoogdagen aan zee

 

Na twee jaar uit het beeld te zijn geweest, ligt De Boarebreker, na 14 fraaie edities getekend vzw De Boarebreker, het pionierswerk van een flink aantal gemotiveerde horecalui met kleppers als Stefaan Lauwereins (De Vlaschaard), Stefan Vander Espt (Boerderijtje, nu Ramblas), Johan Sabbe (Chaplin), Gino Lambert (Papillon) en onder andere Peter en Bob Deseyn, opnieuw op tafel.

Getrouwen kennen de geschiedenis. Het afhaken van enkele getrouwen wegens gebrek aan tijd betekende het einde van het fraaie lokale magazine. De Dienst Toerisme Middelkerke deed nog een verwoede poging om het schip opnieuw varend te krijgen, maar daar bleef het bij. Door toedoen van Georges Keters, culinair en toeristisch journalist, kwam nieuw leven binnen De Boarebreker. “Iedereen weet dat ik me thuis voel binnen toerisme en de wereld van de gastronomie. Tijdens mijn bezoeken aan de diverse Middelkerkse horeca- en handelszaken zaken werd regelmatig gesproken van de goede tijd van De Boarebreker, die ik al die jaren verzorgde met teksten. Van het een kwam het ander en na een diepgaand gesprek met Stefaan Lauwereins en Stefan Vander Espt – de laatsten der Mohikanen – deed de vzw De Boarebreker afstand van de naam en kwam het magazine in onze handen”, vertelt Georges Keters.

100 PAGINA’S

“In november 2011 schoten we uit de startblokken. In mijn eentje bezocht ik ruim honderd handels- en horecazaken en we werden overal goed ontvangen. Het kostte heel wat tijd, maar elk dag zagen we de Boarebreker groeien en werd uiteindelijk een leuke baby van 100 pagina’s. We durven hopen dat deze in de smaak valt, maar het kan altijd beter.  Deze editie wil evenwel helemaal de pretentie niet hebben volledig te zijn. Verre van. Deze Boarebreker wil vooral een leidraad zijn voor zij die enerzijds hun vertrouwd restaurant willen opzoeken en anderzijds een nieuwe culinaire belevenis willen invullen. Of dit nu voor een snelle hap, een mooi glas, een gezellige lunch, een zakendiner, een tête à tête of zo maar een leuke tafelavond is, u vindt hier zeker uw gading.”

LEUKE ADRESSEN

Het weze gezegd,  Middelkerke is één vat amusement en samen met het uitgestrekt hinterland met Wilskerke, Schore, Slijpe, Schore, Mannekensvere en het pittoreske Sint-Pieters-Kapelle willen de badplaatsen Lombardsijde, Westende en Middelkerke u graag optimaal vertroetelen. Nieuw is het aantal leuke adresjes te vinden in onze buurgemeenten Oostende en Nieuwpoort. Nieuw zijn ook de diverse reisreportages, getekend Georges Keters: “De toerist van vandaag blijft niet meer op zijn vaste stek zitten. Hij beweegt en gaat op stap bij de buren. Vandaar ook onze uitbreiding naar onze naast buren Nieuwpoort, Koksijde en Oostende, aansluitend wat reisvoorstellen, want de toerist aan zee pakt ook nog wel eens uit met een verre reis. De Boarebreker wil een leesmagazine worden voor elk wat wils.

CULINAIRE AMBASSADEUR

De Middelkerkse burgemeester Michel Landuyt schetste de figuur van Georges Keters als positief ingestelde journalist die Middelkerke en de kust graag in zijn diverse media culinair in de kijker stelt. “Zijn stijl is te plukken uit honderd andere: steeds correct, uitnodigend en met een link naar het toerisme en de gastronomie. Hij is voor ons hier dan ook de Culinaire Ambassadeur van de Kust.

De nieuwe Boarebreker is effenaf schitterend en geeft een mooi beeld van Middelkerke en buur Nieuwpoort. Het is nu alleen nog wachten op de zon en het seizoen 2012 is geslaagd”, aldus burgmeester Michel Landuyt, geflankeerd door zijn collega burgemeester ir. Roland Crabbe uit Nieuwpoort.”

De Boarebreker ligt vanaf deze week in de voornaamste handelszaken en in de toeristische kantoren van de kust, met focus op  Middelkerke, Nieuwpoort, Oostende, Koksijde en Oostduinkerke.

 (Ludo Coulier)

PS: Wie De Boarebreker in PDF-versie wil ontvangen, stuurt een mailtje naar: DeBoarebreker@gmail.com








>> Reageer (0)
29-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WALES - KASTELEN & ROMANTIEK OP ZIJN BEST

Welsh Rarebits brengt dromen waar

 Wales, romantiek in kastelen

Voor de liefhebbers van kastelen en kasteelruïnes is Wales een droombestemming. In geen enkel ander land staan er per vierkante kilometer meer kastelen dan in Wales! Daarenboven hebben al deze plaatsen hun eigen geschiedenis doorspekt met heroïsche en romantische verhalen. Vervoeg hierbij een verblijf in een ‘Welsh Rarebit’ en alle ingrediënten voor een romantische trip in Wales zijn binnen handbereik.

KASTELENTOCHT

Tijdens een rondreis door Wales kun je in alle streken van dit land het bezoek aan een castle of stately home opnemen in je reisprogramma. Wales telt immers maar liefst 641 kastelen. In het noorden is Conwy een verplichte stop vanwege de gezellige sfeer binnen de stadsmuren en, jawel, vanwege het indrukwekkende Conwy Castle met zijn acht massieve torens.

Verder in oostelijke richting, bij de Engelse grens, ligt Llangollen, een eeuwenoud marktstadje aan de oever van de mooie rivier de Dee onder het wakend oog van Kasteel Dinas Brân. Dinas Brân is een van de vele plekjes in Wales die een nauwe band hebben met Koning Arthur en de legenden van de Heilige Graal. Of de legenden nu een historische kern hebben of niet, het kasteel, dat op een heuveltop net even buiten Llangollen staat, ziet er ongetwijfeld uit als een goede locatie voor Camelot.

Reis je in zuidelijke richting verder langs de kust dan kom je snel bij het gemoedelijke stadje Caernarfon waar de imposante burcht als het ware uit een boeiend ridderverhaal lijkt geplukt. In centraal Wales rij je beslist langs Abergavenny waar je in het museum van het middeleeuwse kasteel een duik kunt nemen in duizend jaar Welshe geschiedenis. In het zuidwesten ligt op een adembenemende plek, omgeven door het mooiste landschap, het niet te missen Carreg Cennen Castle. Als je dit kasteel voor het eerste ziet, dan sta je als aan de grond genageld. Met brandende toortsen kun je er door de kelders van het kasteel dwalen, een fascinerende ervaring voor groot en klein. Ook nabij en in de hoofdstad van Wales zijn er imposante kastelen gelegen. Cardiff Castle mag je tijdens een bezoek aan de stad zeker niet mag missen. Een beetje verborgen is het kasteel gelegen in een oase van rust achter de dikke oude stadsmuren en is in de zomer gelinkt aan het groene Bute Park. Ideale plaats voor een romantische picknick. Tevens in het zuidoosten van Wales ligt het Caerphilly Castle, een van de grootste kastelen van de UK en Castell Coch uit de Victoriaanse tijd maar geïnspireerd op de Middeleeuwen. Een van de meest romantische kastelen van Wales.

Meer info: www.visitwales.co.uk/things-to-do-in-wales/welsh-culture-and-heritage/castles/

ROMANTIEK IN WELSH RAREBIT

Wie de romantische sfeer van een reis door Wales nog wil versterken, kan opteren voor een verblijf in Welsh Rarebits, hotels of distinction’ (www.rarebits.co.uk). Het romantische tintje is hier verzekerd en je krijgt er ook nog eens gezelligheid, comfort en Welshe authenticiteit en gastvrijheid bovenop. Die Welsh Rarebits zijn net als de kastelen verspreid over het ganse land. Met 48 locaties is er ruim voldoende aanbod.

Op een steenworp van Conwy zijn er vijf Welsh Rarebits. Er is voor elk wat wils zoals het Sychnant Pass Country House met zijn degelijke, moderne spa-uitrusting en het historische Groes Inn met zijn ruime en comfortabele kamers. Dit familiehotel is overigens een goede uitvalsbasis voor een verkenning van de wild romantische natuur van Snowdonia National Park.

Niet eens zo ver van het kasteel van Caernarfon vind je het Rhiwafallen restaurant & rooms waar comfort en een lekkere keuken ieder verblijf kenmerken. Verspreid over Mid-Wales en dus in de buurt van alweer tientallen kastelen kun je in nog meer aantrekkelijke Rarebits logeren.

In het aanbod zit zelfs The Castle Hotel in Llandovery, gekend als plezantste kleine stad van het land. Na te zijn bekomen van de pracht van het Carreg Cennen Castle kun je op en top genieten in het St. Brides Spa Hotel in Saundersfoot, een echt seaside hotel in Pembrokeshire.

Dit zijn maar enkele van de vele mogelijkheden voor een romantische kastelenreis door Wales in het najaar. Doe een greep uit het gigantische kastelenaanbod en kies een leuk hotel in de buurt. Dit soort romantische reisprogramma’s heb je zo voor mekaar want er is in Wales een ruim aanbod aan kastelen, comfortabele hotels, guest houses en spa resorts.

HOE ER NAARTOE

Wales is makkelijk te bereiken. Het zuiden van Wales (regio Cardiff) is bereikbaar met de ferry vanuit Calais of Duinkerke naar Dover (www.dfdsseaways.be). Het noorden van Wales (o.a. Snowdonia en Anglesey) is snel te bereiken met de auto van Zeebrugge  naar Hull (www.poferries.be).

Ook via de Eurotunnel vanuit Calais naar Folkestone (www.eurotunnel.com) is mogelijk. Brussels Airlines (www.brusselsairlines.com) vliegt tevens vanaf Brussels Airport naar Bristol (1 uur rijden naar Cardiff) en Liverpool/Manchester (tevens +/- 1 uur naar Noord-Wales).

Meer info: www.visitwales.be en www.visitwales.co.uk/romantic-breaks/

 








>> Reageer (0)
18-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HET MOOISTE UIT FRANKRIJK

Maritiem genot in La Manche, Normandië

Tatihou, eiland met een ziel

 

Amper 28 ha groot is het eilandje Tatihou, gelegen in de Cotentin, West-Normandië, en enkele keren per dag al dan niet deel uitmakend van Saint-Vaast-la-Hougue, badplaats met kleine vissershaven, aansluitend walvisoord, een verademing.

Saint-Vaast-la-Hougue is een stad van de zee die vanaf de kaai, het fort van La Hougue en de Tour Vauban haar maritieme charme graag etaleert. Trekpleister is het bijna-eiland Tatihou waar de amfibieboot Tatihou 2 diverse malen per dag de oversteek maakt, hetzij met vertrek aan het strand La Cale al rijdens tussen de oesterkwekerijen, vlak naast de plaats waar vele vaartuigen schipbreuk leden tijdens de slag van Barfleur-La Hougue in 1692, zo niet al varend tussen de opstapplaats Jetée feu vert . De tocht duurt ongeveer een kwartiertje.

TATIHOU

Het eiland Tatihou dankt zijn naam aan de Vikingen die in Normandië ruim actief waren in de 9de eeuw. “Tat” is een Scandinavische naam, “Hou” betekent door water omgeven land. Het eilandje zou 20.000 jaar oud zijn. In 1692 zou het beschermd zijn door wallen en toren, gebouwd door Vauban. In 1720 werd het gebruikt om er een lazaret op te bouwen (veldhospitaal ter bescherming van de pest). Dit gezondheidscentrum functioneerde sterk tot 1860. In 1887 worden er meerdere gebouwen opgetrokken door het natuurhistorisch museum van Parijs dat er een zeelaboratorium uitbouwt en experimenteert met het kweken van tarbot. In 1926 verlaat men het eiland en maakt plaats voor een school. Deze functioneert tot 1984, waarna het eiland er verlaten bij komt te liggen. In 1992 wordt het eiland ter gelegenheid van de 300ste verjaardag van de strijd om La Hougue, opengesteld voor het publiek. Vandaag viert het haar 20ste verjaardag. Het eiland is nu een onderdeel van het netwerk van sites en musea. Er is mogelijk om er te overnachten en samen te eten. Het eiland bezit bezienswaardigheden als de 17de eeuwse toren van Vauban, het vogelreservaat, de 19de eeuwse vestingwerken, en vooral niet te missen, de acclimatisatietuin en het maritiem museum. Opmerkelijk is wel dat er op het eiland geen enkele vuilnisbak te vinden is. De gedragscode leert dat iedereen zijn vuilnis terug van het eiland meeneemt. Ook honden – zelfs aan de lijn – zijn niet toegelaten, omwille de vogelpopulatie.

MARITIEM MUSEUM

Een van de blikvangers op het eiland Tatihou is het maritiem museum en de bootshal. Dit museum – onder de bescherming van Musée de France – dankt zijn oorsprong aan het archeologisch onderzoek naar de scheepswrakken uit de tijd van Lodewijk de 14de, vaartuigen gezonken tijdens de strijd om La Hougue in 1692. Hierbij gaan de Fransen de strijd aan met de Engels-Britse coalitie. Elf Franse schepen, aangevoerd door admiraal Anne-Hilarion de Tourville, stranden aan het einde van de strijd tussen Tatihou en La pointe de la Hougue, en werden vervolgens in brand gestoken. Elk jaar pakt het museum uit met een nieuwe tentoonstelling over de geschiedenis en de etnologie van de zee. Het boothuis laat heel wat traditionele vissersboten zien, ooit in gebruik voor de kusten van La Manche en de Calvados. Een ferme brok maritieme geschiedenis die men niet mag missen.

VOGELRESERVAAT

Indrukwekkend is de grote aanwezigheid van zeevogels, trekvogels en overwinteraars. Deze zijn vooral te vinden in het noordelijk gedeelte van het eiland en op het fort Ïlet. Dit reservaat wordt beheerd door de Normandische Ornitologische Kring en is niet toegankelijk voor het publiek, omwille het bewaren van de rust. Zowat 150 soorten vogels komen er overwinteren en broeden. Lang niet alle vogels houden zich aan die regel en zijn op de meest ondenkbare plaatsen in hun nest te vinden, zo maar her en der op het eiland. Een tip misschien: nader hen niet te dicht, want hun bekjes staan op scherp.

Meer info: www.tatihou.manche.fr, Atout France, tel. 02 505 38 28, info.be@atout-france.fr en www.franceguide.com –  Le Comité Départemental du Tourisme de la Manche, www.manchetourisme.com

Georges Keters








>> Reageer (0)
07-06-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NORMANDIE - CHERBOURG

Unieke tentoonstelling in Cité de la Mer in Normandië

 

Titanic terug in Cherbourg

 

In de lokalen van Cité de la Mer loopt een gloednieuwe permanente tentoonstelling om en rond de legenedarische pakketboot Titanic, honderd jaar geleden op 10 april 1912 op tussenstop in de haven van Cherbourg. Het parcours loop over een ruimte van 2.500 m² en vertelt het verhaal van het verleden van deze grote trans-Atlantische haven en brengt tegelijk de enige unieke en tragische reis van de Titanic tot leven.

 

De werkelijk indrukwekkende tentoonstelling laat niets in het gewisse. In twee delen wordt men ondergedompeld in een sfeer van een flinke brok dramatiek waarbij je stil wordt en kippenvel je overmeestert. Het verhaal start in de immense Salle des Bagage, zaal waar de vertrekkers met bagage zich opstelden om aan boord te klimmen van de Titanic. Aan de hand van interactieve video’s kan je zelf deelnemen in de emoties van de emigranten en kennis maken met de passagiers op weg naar een nieuw leven….

RAMP

Het tweede deel staat volledig in het teken van de Titanic zelf. Men beleeft er de sfeer aan boord, verdeeld in drie klassen. Uiteraard ontdekt men het verschil tussen de superrijken in First Class en de lui die zich in Third Class nestelden om toch maar de oversteek te kunnen maken. Sommigen konden kajuit – goed voor zes man – bemachtigen, anderen sliepen gewoon tussen de touwen, onder dekens op het blote dek. Het werk en het leven aan boord geeft een klaar beeld van hoe het klassenverschil zich profileerde. De expo toont onverbloemd het leven aan boord van de eerste vier dagen van de overtocht, de aanvaring met de ijsberg en tenslotte de schipbreuk waarbij de Titanic in de golven verdween, op 12 april 1812 om 2.20 uur. 1522 van de 2.223 opvarenden(passagiers en bemanningleden) verloren het leven. Een drama dat geschiedenis zou schrijven. Het schip dat niet kon zinken was niet meer. Meteen ook het einde van de rederij White Star Line die naderhand in 1934 fuseerde met Cunard Line.

MATITIEME GESCHIEDENIS

Deze tentoonstelling is te beleven in het Frans en het Engels en is gebaseerd op de echte getuigenissen van overlevenden en verhalen van getuigen. Zonder meer indrukwekkend. Om stil bij te worden.

Wie ook maar een beetje van scheepvaart en maritiem leven houdt, mag deze expo niet links laten. Het geheel is te bezichtigen in de buik van de Cité de la Mer dat tegelijk de geschiedenis laat zien van het leven in grote dieptes onder water. De geschiedenis van het duiken, van de primitieve duiker tot de wereld van de oceanografie, de film 20.000 Mijlen onder Zee, maar dan in het echt.

OP ZEE MET ADELE

Het ganse jaar 2012 pakt het schip Adèle uit met boottochtjes op de rade van Cherbourg en brengt je naar de plaats waar de Titanic op 10 april 1912 voor anker gemeerd lag in afwachting dat de passagiers met tenders – bootjes die af en op varen naar de kade – aan boord werden gebracht. Deelnemen kost 13 euro. Meer info met vertrekuren: www.hagueapart.com

 

Meer info: www.cherbourg-titanic.com en www.citedelamer.com

Georges Keters








>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs