Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
29-09-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CULINAIR EVENEMENT IN NIEUWPOORT

VRIJDAG 19 – ZATERDAG 20 – ZONDAG 21 OKTOBER

 

Vismijn – zaal Iseland in NIEUWPOORT

 

9de OESTERBEURS

&

BOOTSHOW

 

Van vrijdag 19 tot en met zondag 21 oktober is het opnieuw genieten van oesters. Koude en warme oesters, aangevuld met een glas Champagne in de oesterbar van de Nieuwpoortse Blauwe Boei in de stedelijke vismijn is niet te versmaden.

 

De organisatoren, de vzw Nieuwpoortse Blauwe Boei pakt opnieuw uit met de kwaliteitsvolle oesters Ria d’Etel (56 Morhiban – Frankrijk), voorgesteld door oesterkweker JN Yvon en zijn medewerkers.

Naast de oesters staat ook nog heel wat lekkers uit de Noordzee te wachten: Nieuwpoortse garnaalsoep, Noorse schotels, gebakken vis. Ook de vleesliefhebbers komen aan hun trekken met keus tussen een schotel charcuterie of een heerlijk bord foie gras. De MG Brothers en Duo Stevy zorgen voor de muzikale omlijsting.

 

De toegang is gratis: elke dag vanaf 11 uur, op vrijdag en zaterdag tot 22 uur en op zondag tot 17 uur.

 

GOEDE DOELEN

 

De opbrengst van de Oesterbeurs wordt door de Blauwe Boei geschonken aan diverse goede doelen. Zo werden bij de officiële voorstelling meteen vier goede doelen bedacht met een leuk bedrag:

Vzw PROFO:  1.000 euro

Vzw GOLFBREKER: 1.000 euro

Project DOMINO: 2.000 euro

SPINA BIFIDA: 500 euro.

 

 

ooooooooooooooo

 

 

BOAT SHOW

 

 

Nauw verbonden met de OESTERBEURS loopt aan de overzijde van de haven de BOAT SHOW. Een gratis pendeltreintje puft tussen de twee evenementen.

“De BOAT SHOW is de grootste watersportbeurs van ons land. Grote nautische merken en Nieuwpoortse handelaars stellen hun tweedehands boten open. De toegang bedraagt 5 euro. Leden van Wind en Watersport Vlaanderen, V Y Nieuwpoort, inwoners van Nieuwpoort en kinderen tot 12 jaar: gratis”, stellen Steven Desloovere en Tobia Verdonck.

Meer info: www.nibs.be

 

Foto’s:

Organistoren: Schepen Kris Vandecasteele, Coussaert Leanda, Jaak Decaluwe, Popeliere Freddy, Harry Dierinck en Paul Carton.

 

Organisatoren & Goede Doelen, geflankeerd door stadsbestuur met burgemeester Geert Vandenbroucke en schepenen.

 

 

Georges Keters

 

 

 

 






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NIEUWE B&B in MIDDELKERKE - Slijpe

Nieuw in Middelkerke - Slijpe

 

 

B&B TenDoele een oase van rust

 

SLIJPE – Het super rustige hinterland in Middelkerke is met B&B Ten Doele een extra oase van ongekende rust rijker. Steve D’hoedt en Natacha Vandamme uit Nieuwpoort bouwden er een oude boerderij met bijgebouwen om tot een schitterende en luxueuze bed & breakfast, uitsluitend voor volwassenen.

 

“Nadat we er onze eigen woning hadden neergepoot, bouwden we een van de loodsen compleet om tot logeermogelijkheid, goed voor vier luxueuze kamers, met alles er op en eraan: ruime kamers met inloopdouches en alle koffie- en theefaciliteiten. We kozen voor het beste en willen daarnaast onze grootste troef, de rust, optimaal invullen. Vandaar dat we kozen voor de formule Adults Only, waarbij de gasten ten volle kunnen genieten van de weidse stilte die alleen kan gewaarborgd worden zonder spelende kinderen, hoe graag we die ook zien”, stelt Steve D’hoedt, samen met eega Natacha al tien jaar uitbaters van restaurant De Roos aan de Kaai in Nieuwpoort.

 

ONTSPANNING & RUST GROTE TROEVEN

 

Het is duidelijk, Ten Doele is meteen synoniem van absolute rust en richt zich vooral op zij die er totaal even uit willen zijn en kunnen genieten van wat ontspanning in alle sereniteit, zowel binnen als buiten. “Onze gasten kunnen vrij gebruik maken van een jacuzzi op het terras, genieten van een sauna, wat sporten in de fitness en van Pasen tot oktober even plonzen in het buitenzwembad. Een uitgelezen bar – met tal van lokale producten – zorgt voor extra verwenning. Sportievelingen kunnen zich te goed doen aan wat petangue en of ping pong. Voor wie het wenst, kunnen elektrische fietsen klaar gezet worden”, aldus nog Steve D’hoedt, aan het zwembad.

 

GEEN RESTAURANT

 

Het Nieuwpoortse echtpaar koos bewust voor een verblijf waarbij het accent gelegd wordt op de stilte, tegelijk binnen handbereik van de voornaamste woonkernen in de buurt. Ten Doele ligt midden de polders in absolute rust, maar slechts op een boogscheut van de grote verkeersaders naar Middelkerke, Nieuwpoort en Oostende. De B&B telt geen restaurant. “In de genoemde locaties is er ruime keuze om uit eten te gaan, met een grote diversiteit van eetmogelijkheden, naar ieders keus en beurs. Na de lunch of het diner duikt men opnieuw de oase van stilte in. De kleinschaligheid van onze B&B laat toe om zodoende optimaal te kunnen genieten van de rust die het hinterland, midden in de polders, elke dag naar voor weet te schuiven”, geven Steve en Natacha nog graag mee.

 

B&B Ten Doele, Ten Doelenstraat 2, 8433 Middelkerk-Slijpe, 0475 591 052 en www.bnb-tendoele.be

 

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
22-09-2018
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OP STAP IN BUURLAND DUITSLAND

Florence van het Noorden

 

Dresden juweel aan de Elbe

 

Het Zwarte Woud, de Moezel, Traben Trabach, het Eifelgebergte met Monshau, Keulen, Bonn of Berlijn zijn de meest gekende stekjes als het gaat over een bezoek aan onze buren uit Duitsland. We zouden haast vergeten dat er nog heel wat te bezoeken is. Of wat dacht je van Dresden? Wegens zijn onvoorstelbare rijkdom aan kunst en cultuur zonder twijfel het Florence van het Noorden.

 

 

Dit kunstig juweel ligt in het voormalige Oost-Duitsland (DDR), aan de middenloop van de Elbe, stroomafwaarts van het Ertsgebergte, op nauwelijks 40 km van de Tsjechische grens. Het centrum van de stad ligt op de linkeroever van de rivier, inhoudend alle belangrijke monumentale en geschiedkundige gebouwen. Het is tegelijk de hoofdstad van de deelstaat Saksen en telt ruim 600.000 inwoners. Dresden is zo goed als volledig heropgebouwd na de bombardementen op 13 en 14 februari 1945. Na jaren hard werken kreeg de stad zijn beeld van destijds terug. In juli 2004 werd het grootste gedeelte van de stad opgenomen door de Unesco tot Werelderfgoed.

VAN ZWINGER TOT FRAUENKIRCHE

Een der trekpleisters is ongetwijfeld Zwinger, bouwwerk met immense tuin omgeven door niets dan galerijen, inhoudend de mooiste kunstwerken, een meesterwerk van Duitse barok met daarin onder andere een unieke verzameling van porselein. Het Albertinum laat ons onschatbare kunstwerken van Rafaël, Rubens, Rembrandt en onder andere Botticelli bewonderen.

Andere topper is de imposante Hofkirche, katholieke kathedraal met een vloeroppervlakte van ruim 4.800 m², gebouwd in 1739 en een parel inzake architectuur en heet intussen de Trinitatiskathedraal.

De kerk die evenwel alle ogen op zich krijgt is de Frauenkirche, op de Neumarkt. Deze Evangelisch-Lutherse kerk is in 1726 opgetrokken in hoogbarokke stijl en afgewerkt in 1743. Bijzonderheid aan deze parel is dat dit het laatste monument was dat men restaureerde na de bombardementen op Dresden in 1945. De ruïne bleef voor de toenmalige DDR een permanente herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Pas na Die Wende (de Omwenteling, de Duitse Hereniging met daarbij de val van de Berlijnse Muur op 9 november 1989) werd 1994 werk gemaakt van de wederopbouw, gigantische werken die pas eind 2005 voltooid werden.

SEMPEROPER

De Semperoper wordt beschouwd als de mooiste opera van de wereld, kleurt al sinds 1841 de stad en heet eigenlijk de Säksische Staatsoper, de hof- en staatsopera van Saksen. In de volksmond en in het algemeen noemt men dit de Semperoper, genoemd naar de geliefde architect Gottfried Semper. De opera werd tijdens de reeds geciteerde bombardementen in 1945 zo goed als volledig vernield. Dr. Alexander Klein gidst ons door de opera: “Van de opera bleven alleen wat dikke muren overeind. Brandbommen vernielden de infrastructuur en liet alleen zwartgeblakerde vestingen achter. Pas in 1952 werd gestart met de wederopbouw van de buitenmuren. Daarna was het wachten tot 1970 om de opera weer zijn gelaat terug te geven. Tal van ingrepen zorgden ervoor dat we vandaag een schitterende en imposante opera hebben, geliefd bij acteurs, musici en bezoekers.” Vlak voor de Semperoper waakt Johan, de 4de koning van Saksen.

GOUDEN EEUW

Dresden dankt zijn rijkdom vooral aan zijn gunstige ligging aan de Elbe. In 1485 koos hertog Albert van Saksen, Dresden als residentie. Met August II (August de Sterke) brak in 1670 de Gouden Eeuw aan. Hij nodigde de meest bekende kunstenaars en architecten uit aan het hof. Eenmalig koning van Polen organiseerde hij grootse festiviteiten waar de fine fleur van Europa op af kwam.

STADSRONDRIT

Dresden verkennen doe je best te voet. De Altstadt, de Neumarkt en de Brühlsche Terrasse zijn ideaal voor de wandelaar en genieter van terrasjes. Wie de ganse stad wil ontdekken kiest voor de rode bussen van de Stadtrundfahrt. Formule die men in alle grootsteden aantreft. Het hop-on/hop off systeem laat je toe de ganse dag moeiteloos uit- en of op te stappen aan de haltes waar de bezienswaardigheden te vinden zijn. Op je weg ontdek je zowaar alle toppers met daarbij de Semperoper, Zwingerpaleis, de Altmarkt, de Frauenkirche, de Tabi Safari (rondtoeren met de legendarische Trabant wagentjes) en onder andere de pittoreske Brühlsche Terrasse. Na je bezoek kan je zo gelijk welke bus van de Stadtrundfahrt op. Een organisatie met succes geleid door onder meer Hannelore Falk, die je vlekkeloos de nodige uitleg geeft zodat men op vlotte en gezellige manier Dresden kan bewonderen. Meer info: www.stadtrundfahrt.de

ER NAARTOE MET DE TREIN

Dresden ligt op bijna 1.000 km uit de Westhoek. Misschien wel leuk met de wagen, maar o zo makkelijk met de trein. Men staat nooit vast in de file, je komt stipt en volkomen ontspannen aan, zo goed als in het centrum van de stad. Bij NMBS Internationaal, vind je zowel het aanbod van Thalys, Eurostar, TGV, ICE als de klassieke IC-treinen terug. Je kan alles boeken op de site www.nmbs-internationaal.com. Bovendien, wie spoort, helpt mee aan een mooier en gezonder milieu.

Vanuit Brussel-Zuid treint men vlekkeloos Dresden binnen via een overstap in Frankfurt, dat alles in zowat 7 uur. Honger en dorst kan je op de trein niet hebben. De Duitse treingigant Deutsche Bahn, in de volksmond Die Bahn (DB) zorgt op je traject door Duitsland voor zowel een smaakvol ontbijt als voor een broodjeslunch met keus uit diverse salades. Warme en koude drankjes wachten in de Barwagon terwijl een frisse Bitburger of een Weissbier nooit ver weg is. Uiteraard worden de liefhebbers van een wijntje op hun wenken bediend. Meer info in elk station en www.nmbs-internationaal.com

GASTRONOMIE

Het is een waarheid als een koe, Duitsers houden van uitgebreide hartige schotels, zeg maar grootmoeders’ keuken. De Dresden keukenparels zijn gestoeld op de Saksische keuken, waarbij veel vlees, groenten en verse zuivelproducten de hoofdspelers zijn. Veel meer dus dan alleen maar zuurkool, schnitzels of braadworst. Het is steeds weer genieten van koffie en cakes. Aardappelen overgoten met veel saus en duimdikke plakken varkensvlees zijn schering en inslag. Op elk groot feest ontbreekt een varken aan het spit nooit. En ja, voor de zoetbekjes, de Dresdner Kerststol, een kerstgebak dat men het ganse jaar door graag onder de tand steekt, kent in de regio zijn gelijke niet. Voeg daarbij de Leipziger Allerlei, een op en top Duits gerecht. Hierbij spelen groenten de eerste viool: wortelen, asperges, aardappelen, erwten, bloemkool en onder andere morieljes, aangevuld met rivierkreeftjes en of flinke moten varkensvlees zijn de hoofdspelers.

Dresden zit bol van de heerlijke eethuizen, voor ieders beurs. Trek in een pizza, kies dan voor Italiaans getinte Ristorante Vapiano aan de Schössergasse 14. Supervlugge bediening via computerkeuze. Naast de klassieke pizza Margherita, Diavolo, Funghi of Hawaii  wachten ook de meest diverse vleesgerechten met pasta naar keuze en steeds betaalbaar. Meer info: www.vapiano.com.

Trek in een sappige steak of een heerlijk stukje lam, dan zit je goed bij Maredo, An de Frauenkirche 12, gekende keten in Saksen. Meer info: www.maredo.de. Idem dito in Alte Münze in de Hilton, An der Frauenkirche 5. Sublieme schotels en uitstekende bediening. Een Rinderfiletsteak Simmental, aan gevuld met een schuimde pot Radeberger is het einde.

Italiaans gastronomisch tafelen kan je aan boord van restaurant Kahnaletto, Schiffbar & Wein, rivierschip gemeerd aan de Terrassenufer ter hoogte van de Augustbrücke. Visliefhebbers zullen zich zeker vinden in de Lachsforelle im Kreis mit Garnele of een Kabeljaurücken, graag aan te vullen met een flesje Vernaccia di San Gimignano 2013. Vleesplezier is er aan tafel met de succelente Schweinemedaillons. Voeg daarbij een Brunello di Montacino 2005 in het glas en je tafelgenot stijgt ten top. Verlaat het (niet meer varend) schip niet zonder te hebben genoten van de Tiramisu sù al limone. Heerlijk. Ciao Kahnaletto Dresden. Meer info: www.kahnaletto.de.

Wie een stukje culinaire geschiedenis van Dresden wil ontdekken vindt ruim zijn gading in  Museumgastronomie Speisen & Getränke Dresden 1900, An der Frauenkirche 20. Je kan er proeven van de oudste recepten uit de DDR. Een onvergetelijke Kulinarische Rundfahrt durchs alte und neue Dresden. We starten met Grootmoeders’ Keuken (Oma’s Küche) en genieten met volle teugen van onder andere de Helene Nachtisch, schitterende nagerechten als de Apfelstrudel en de Sächische Quarkkeulchen. IJsliefhebbers genieten als gek van de Heisze Liebe auf sächsisch. Een rijk assortiment bieren en wijn is te genieten in de Blubberbriehe. Laat niet na ook even te genieten van een ludieke stukje Mützentrinken. Meer info: www.dresden1900.de

De topper in Dresden is evenwel de imposante Sophienkeller aan de Taschenberg 3, rechtover de mooie tuinen en gebouwen van Zwinger en zijn porseleinen kunstwerken. Zaakvoerster Yvonne Giese laat niets aan het toeval over en schuift de meest verscheidene menu’s naar voor. Een klein legertje Chefs bezorgen je in een minimum van tijd je Rinderfilet, Lammrücken, Schweinefilet of een Gebratene Perlhuhnbrust. Het restaurant is geheel uitgewerkt naar het gevoel dat Saksen door de eeuwen heen mocht beleven. Een brok nostalgie op zijn best. Meer info: www.sophienkeller-dresden.de

Nauw verbonden met de Sophienkeller is Café ApoTheke, naast de deur. Hier alle aandacht voor de roker ( ! ) en de levensgenieter. Het zonneterras – met zicht top de Zwinger – zorgt hier voor extra ontspanning. Meer info: www.cafe-apotheke.de

Met de Pulverturm (anno 1565) bezit Sophienkeller nog een andere parel, net aan de voet van de imposante Frauenkeller. Hier beleef je, onder de mooiste Russische en Turkse keldergewelfen, een heerlijke middag met vers in huis gebakken brood en onder andere de superlekkere Saksische Eierschecke. Geniet ter plekke ook van het gigantische wijnvat (weliswaar een verkleinde replica) goed voor 238.000 liters, dat August de Sterke in 1725 liet bouwen. Het vat is intussen… leeg. Meer info: www.pulverturm-dresden.de

 

 

Met dank aan: Catherine Gastout, Duitse Nationale Dienst voor Toerisme – Christoph Münch, Dresden Marketing – Gids dr. Alexander Klein – Frau Hannelore Falk, Stadtrundfahrt Dresden en B – NMBS.

 

 

 

Georges Keters

 


















>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs