Florence van het Noorden
Dresden juweel aan de Elbe
Het Zwarte Woud, de Moezel,
Traben Trabach, het Eifelgebergte met Monshau, Keulen, Bonn of Berlijn zijn de
meest gekende stekjes als het gaat over een bezoek aan onze buren uit
Duitsland. We zouden haast vergeten dat er nog heel wat te bezoeken is. Of wat
dacht je van Dresden? Wegens zijn onvoorstelbare rijkdom aan kunst en cultuur
zonder twijfel het Florence van het Noorden.
Dit kunstig juweel ligt in
het voormalige Oost-Duitsland (DDR), aan de middenloop van de Elbe, stroomafwaarts
van het Ertsgebergte, op nauwelijks 40 km van de Tsjechische grens. Het centrum
van de stad ligt op de linkeroever van de rivier, inhoudend alle belangrijke
monumentale en geschiedkundige gebouwen. Het is tegelijk de hoofdstad van de
deelstaat Saksen en telt ruim 600.000 inwoners. Dresden is zo goed als volledig
heropgebouwd na de bombardementen op 13 en 14 februari 1945. Na jaren hard
werken kreeg de stad zijn beeld van destijds terug. In juli 2004 werd het
grootste gedeelte van de stad opgenomen door de Unesco tot Werelderfgoed.
VAN ZWINGER TOT FRAUENKIRCHE
Een der trekpleisters is
ongetwijfeld Zwinger, bouwwerk met immense tuin omgeven door niets dan galerijen,
inhoudend de mooiste kunstwerken, een meesterwerk van Duitse barok met daarin
onder andere een unieke verzameling van porselein. Het Albertinum laat ons
onschatbare kunstwerken van Rafaël, Rubens, Rembrandt en onder andere
Botticelli bewonderen.
Andere topper is de
imposante Hofkirche, katholieke kathedraal met een vloeroppervlakte van ruim
4.800 m², gebouwd in 1739 en een parel inzake architectuur en heet intussen de
Trinitatiskathedraal.
De kerk die evenwel alle
ogen op zich krijgt is de Frauenkirche, op de Neumarkt. Deze Evangelisch-Lutherse
kerk is in 1726 opgetrokken in hoogbarokke stijl en afgewerkt in 1743.
Bijzonderheid aan deze parel is dat dit het laatste monument was dat men
restaureerde na de bombardementen op Dresden in 1945. De ruïne bleef voor de
toenmalige DDR een permanente herinnering aan de Tweede Wereldoorlog. Pas na Die
Wende (de Omwenteling, de Duitse Hereniging met daarbij de val van de Berlijnse
Muur op 9 november 1989) werd 1994 werk gemaakt van de wederopbouw, gigantische
werken die pas eind 2005 voltooid werden.
SEMPEROPER
De Semperoper wordt beschouwd
als de mooiste opera van de wereld, kleurt al sinds 1841 de stad en heet
eigenlijk de Säksische Staatsoper, de hof- en staatsopera van Saksen. In de
volksmond en in het algemeen noemt men dit de Semperoper, genoemd naar de
geliefde architect Gottfried Semper. De opera werd tijdens de reeds geciteerde
bombardementen in 1945 zo goed als volledig vernield. Dr. Alexander Klein gidst
ons door de opera: Van de opera bleven alleen wat dikke muren overeind.
Brandbommen vernielden de infrastructuur en liet alleen zwartgeblakerde
vestingen achter. Pas in 1952 werd gestart met de wederopbouw van de
buitenmuren. Daarna was het wachten tot 1970 om de opera weer zijn gelaat terug
te geven. Tal van ingrepen zorgden ervoor dat we vandaag een schitterende en
imposante opera hebben, geliefd bij acteurs, musici en bezoekers. Vlak voor de
Semperoper waakt Johan, de 4de koning van Saksen.
GOUDEN EEUW
Dresden dankt zijn rijkdom
vooral aan zijn gunstige ligging aan de Elbe. In 1485 koos hertog Albert van
Saksen, Dresden als residentie. Met August II (August de Sterke) brak in 1670
de Gouden Eeuw aan. Hij nodigde de meest bekende kunstenaars en architecten uit
aan het hof. Eenmalig koning van Polen organiseerde hij grootse festiviteiten
waar de fine fleur van Europa op af kwam.
STADSRONDRIT
Dresden verkennen doe je
best te voet. De Altstadt, de Neumarkt en de Brühlsche Terrasse zijn ideaal
voor de wandelaar en genieter van terrasjes. Wie de ganse stad wil ontdekken
kiest voor de rode bussen van de Stadtrundfahrt. Formule die men in alle
grootsteden aantreft. Het hop-on/hop off systeem laat je toe de ganse dag
moeiteloos uit- en of op te stappen aan de haltes waar de bezienswaardigheden
te vinden zijn. Op je weg ontdek je zowaar alle toppers met daarbij de
Semperoper, Zwingerpaleis, de Altmarkt, de Frauenkirche, de Tabi Safari
(rondtoeren met de legendarische Trabant wagentjes) en onder andere de
pittoreske Brühlsche Terrasse. Na je bezoek kan je zo gelijk welke bus van de
Stadtrundfahrt op. Een organisatie met succes geleid door onder meer Hannelore
Falk, die je vlekkeloos de nodige uitleg geeft zodat men op vlotte en gezellige
manier Dresden kan bewonderen. Meer info: www.stadtrundfahrt.de
ER NAARTOE MET DE TREIN
Dresden ligt
op bijna 1.000 km uit de Westhoek. Misschien wel leuk met de wagen, maar o zo
makkelijk met de trein. Men staat nooit vast in de file, je komt stipt en
volkomen ontspannen aan, zo goed als in het centrum van de stad. Bij NMBS Internationaal, vind je zowel het aanbod van Thalys, Eurostar,
TGV, ICE als de klassieke IC-treinen terug. Je kan alles boeken op de site www.nmbs-internationaal.com.
Bovendien, wie spoort, helpt mee aan een mooier en gezonder milieu.
Vanuit Brussel-Zuid treint men
vlekkeloos Dresden binnen via een overstap in Frankfurt, dat alles in zowat 7
uur. Honger en dorst kan je op de trein niet hebben. De Duitse treingigant
Deutsche Bahn, in de volksmond Die Bahn (DB) zorgt op je traject door Duitsland
voor zowel een smaakvol ontbijt als voor een broodjeslunch met keus uit diverse
salades. Warme en koude drankjes wachten in de Barwagon terwijl een frisse
Bitburger of een Weissbier nooit ver weg is. Uiteraard worden de liefhebbers
van een wijntje op hun wenken bediend. Meer info in elk station en www.nmbs-internationaal.com
GASTRONOMIE
Het is een waarheid als een
koe, Duitsers houden van uitgebreide hartige schotels, zeg maar grootmoeders
keuken. De Dresden keukenparels zijn gestoeld op de Saksische keuken, waarbij veel
vlees, groenten en verse zuivelproducten de hoofdspelers zijn. Veel meer dus
dan alleen maar zuurkool, schnitzels of braadworst. Het is steeds weer genieten
van koffie en cakes. Aardappelen overgoten met veel saus en duimdikke plakken
varkensvlees zijn schering en inslag. Op elk groot feest ontbreekt een varken
aan het spit nooit. En ja, voor de zoetbekjes, de Dresdner Kerststol, een kerstgebak dat men het ganse jaar door
graag onder de tand steekt, kent in de regio zijn gelijke niet. Voeg daarbij de
Leipziger Allerlei, een op en top
Duits gerecht. Hierbij spelen groenten de eerste viool: wortelen, asperges,
aardappelen, erwten, bloemkool en onder andere morieljes, aangevuld met
rivierkreeftjes en of flinke moten varkensvlees zijn de hoofdspelers.
Dresden zit bol van de
heerlijke eethuizen, voor ieders beurs. Trek in een pizza, kies dan voor Italiaans
getinte Ristorante
Vapiano aan de Schössergasse 14. Supervlugge bediening via computerkeuze.
Naast de klassieke pizza Margherita, Diavolo, Funghi of Hawaii wachten ook de meest diverse vleesgerechten
met pasta naar keuze en steeds betaalbaar. Meer info: www.vapiano.com.
Trek in een sappige steak of
een heerlijk stukje lam, dan zit je goed bij Maredo, An de Frauenkirche 12,
gekende keten in Saksen. Meer info: www.maredo.de. Idem dito in Alte Münze
in de Hilton, An der Frauenkirche 5. Sublieme schotels en uitstekende
bediening. Een Rinderfiletsteak Simmental,
aan gevuld met een schuimde pot Radeberger
is het einde.
Italiaans gastronomisch
tafelen kan je aan boord van restaurant Kahnaletto, Schiffbar & Wein, rivierschip
gemeerd aan de Terrassenufer ter hoogte van de Augustbrücke. Visliefhebbers
zullen zich zeker vinden in de Lachsforelle
im Kreis mit Garnele of een Kabeljaurücken,
graag aan te vullen met een flesje Vernaccia di San Gimignano 2013.
Vleesplezier is er aan tafel met de succelente Schweinemedaillons. Voeg daarbij een Brunello di Montacino 2005 in
het glas en je tafelgenot stijgt ten top. Verlaat het (niet meer varend) schip
niet zonder te hebben genoten van de Tiramisu
sù al limone. Heerlijk. Ciao Kahnaletto Dresden. Meer info: www.kahnaletto.de.
Wie een stukje culinaire
geschiedenis van Dresden wil ontdekken vindt ruim zijn gading in Museumgastronomie Speisen & Getränke Dresden 1900,
An der Frauenkirche 20. Je kan er proeven van de oudste recepten uit de DDR.
Een onvergetelijke Kulinarische Rundfahrt
durchs alte und neue Dresden. We starten met Grootmoeders Keuken (Omas Küche) en genieten met volle
teugen van onder andere de Helene Nachtisch,
schitterende nagerechten als de Apfelstrudel
en de Sächische Quarkkeulchen.
IJsliefhebbers genieten als gek van de Heisze
Liebe auf sächsisch. Een rijk assortiment bieren en wijn is te genieten in
de Blubberbriehe. Laat niet na ook
even te genieten van een ludieke stukje Mützentrinken.
Meer info: www.dresden1900.de
De topper in Dresden is
evenwel de imposante Sophienkeller aan de Taschenberg 3, rechtover de
mooie tuinen en gebouwen van Zwinger en zijn porseleinen kunstwerken.
Zaakvoerster Yvonne Giese laat niets aan het toeval over en schuift de meest
verscheidene menus naar voor. Een klein legertje Chefs bezorgen je in een
minimum van tijd je Rinderfilet,
Lammrücken, Schweinefilet of een Gebratene
Perlhuhnbrust. Het restaurant is geheel uitgewerkt naar het gevoel dat
Saksen door de eeuwen heen mocht beleven. Een brok nostalgie op zijn best. Meer
info: www.sophienkeller-dresden.de
Nauw verbonden met de
Sophienkeller is Café ApoTheke, naast de deur. Hier alle aandacht voor de roker
( ! ) en de levensgenieter. Het zonneterras met zicht top de Zwinger zorgt hier
voor extra ontspanning. Meer info: www.cafe-apotheke.de
Met de Pulverturm (anno 1565) bezit
Sophienkeller nog een andere parel, net aan de voet van de imposante
Frauenkeller. Hier beleef je, onder de mooiste Russische en Turkse keldergewelfen,
een heerlijke middag met vers in huis gebakken brood en onder andere de
superlekkere Saksische Eierschecke.
Geniet ter plekke ook van het gigantische wijnvat (weliswaar een verkleinde
replica) goed voor 238.000 liters, dat August de Sterke in 1725 liet bouwen.
Het vat is intussen
leeg. Meer info: www.pulverturm-dresden.de
Met dank aan: Catherine Gastout, Duitse
Nationale Dienst voor Toerisme Christoph Münch, Dresden Marketing Gids dr.
Alexander Klein Frau Hannelore Falk, Stadtrundfahrt Dresden en B NMBS.
Georges
Keters
|