GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
30-07-2012
TOPGASTRONOMIE IN WEST-VLAANDEREN
Topgrastronomie in Rekkem
La Cravache: meesterlijk dineren in het groen
Rekkem, het geboortedorp van Paul Deman, de eerste
winnaar van de Ronde van Vlaanderen in 1913, is een deelgemeente van de stad
Menen en ligt geklemd tussen Wallonië (Moeskroen) en Frankrijk (Halewijn of
Halluin). Op een boogscheut van de Franse grens, ligt een
mooie landelijke villa verscholen in het groen : restaurant La Cravache.
De ontvangst van gastvrouw Anja en Chef Koen is zeer
hartelijk en we worden uitgenodigd op het terras om er het aperitief te nuttigen.
Het tuinterras, stemmig ingevuld met mooie teakhouten meubelen die als het ware
een verlengde zijn van de prachtige tuin, is een oase van rust en de keuze om
ook op het terras te dineren is vlug gemaakt.
Eigenaar en Chef Koen Devos is een oud-leerling van de
Hotelschool De Panne en de Groene Poorte Brugge en liep stage in verschillende
gerenommeerde huizen waarbij onder andere Hof van Cleve in Kruishoutem en de
Marquette in het nabijgelegen Marke. Hij is lid van Les Disciples DAuguste
Escoffier Benelux, lid van de Orde der 33 Meesterkoks van België en Ridder in
de Truffelorde van de Périgord. Hij combineert de klassieke Franse keuken met
persoonlijke toetsen en gebruikt daarvoor dagverse producten van het seizoen.
Gastvrouw en echtgenote Anja zorgt samen met de wijnkelner voor een zeer
vriendelijke en attente bediening.
CULINAIR FESTIJN
Een frisse en fruitige champagne Autréau is een perfecte
begeleider van de hapjes. Het zijn stuk voor stuk verschillende smaakervaringen
die onze smaakpapillen strelen en hoge verwachtingen scheppen voor een
culinaire festijn. We starten met een Terrine
van gerookte rivierpaling met een heldere aspic van truffel. Het toevoegen
van mozarella met lichte currypunten en enkele korstjes geeft het gerecht een
eigen en speciaal karakter, waarbij het licht zurige van de Granny Smith in
totaal evenwicht is met de gerookte paling en de aspic van truffel het gerecht
verheft tot gastronomie.
De volgende gang van het degustatiemenu is Zeewolf bestreken met pesto op een compote
van tomaat geparfumeerd met garam massala.Het bord is verrassend gedresseerd en de mosseltjes, clams en grijze
garnaaltjes begeleiden de zeewolf perfect, maar als de wijnkelner daarbij nog
een heerlijke jus van langoustines in ons bord giet, is het extra echt
genieten.
PERFECT SMAAKPALET
We gaan verder op onze culinaire ontdekkingsreis met een Samenspel van zeekreeftjes in filodeeg en
buikspek in rode wijn, licht pikant. Zoals we reeds konden ervaren weet
Chef Koen ons opnieuw te bekoren met het perfect samenbrengen van verschillende
ingrediënten die een mooi smakenpalet vormen. Voor de Kalfszwezeriken met een sabayon van morieltjes en gekonfijt witloofzou het gekende rode boekje van Michelin
zeker vermelden: vaut le voyage. En weeral weet de Chef een extra dimensie aan
het gerecht te geven met een puree-crême van hazelnoten.
Vooraleer het nagerecht aan bod komt, verwent de
kaasmeester ons met een succulent bord met de beste regionale en internationale
kazen met daarbij onder andere een Shropshire,
BrillatSavarin en een Maroilles.Met Frankrijk als buur een pretje om dit op tafel te zetten.
Om het geheel af te ronden laat de Chef ons genieten van
een onvergelijkbare Chocoladefantasie.
De uitgebreide theekaart betekende het einde van een culinaire hoogstaande
avond.
HOE ER NAARTOE
U vindt Restaurant La Cravache in de Gentstraat 215 in Rekkem
en is makkelijk te bereiken via:
-Vanuit
stad Kortrijk richting Aalbeke - Moeskroen
Wie na een bezoek aan restaurant La Cravache ter plekke
wil overnachten vindt ruim zijn gading in de buurt met keuze uit bijvoorbeeld
Hotel Bell Expo, Lindenlaan 14 - Kortrijk of Hotel Bell-X, Kortrijksstraat 351
- Wevelgem van Filip Cuvelier die gratis taxi-service biedt tot aan het
restaurant.
Op die manier kan men het best genieten van een excellent
gastronomisch uitje.
De Nederlandse
luxe-touroperator Silverjet Travel in Style breidt na een voorbereiding van
meer dan zes maanden haar activiteiten uit naar België. Na 15 jaar is de organisatie
onder leiding van Rob Bremer uitgegroeid tot een succesvol bedrijf met ruim 30
vakmensen en heeft het in Nederland een leidend marktaandeel verworven in het
segment van de luxe vakanties.
Het dochterbedrijf in
België komt onder leiding van Wim David, die ondertussen heel wat jaren ervaring
heeft opgedaan in de touroperating.
SILVERJET BELGIË
De merknaam Silverjet
blijft behouden, alsook het grootste gedeelte van de productmix. Wel zullen een
aantal extra bestemmingen, hotels & rondreizen aan het bestaande programma
toegevoegd worden, conform de vraag op de Belgische markt.
Wim David hierover: Silverjet
Belgium komt medio augustus op de markt met de winterbrochure (winterzon
2012-2013, 260 paginas) met nadruk op de long-haul, maar ook enkele mid-haul
bestemmingen doen hun intrede. Het volledig geautomatiseerde reservatie-systeem
wordt, samen met de uitgebreide productkennis en flexibiliteit, de grote troef.
Bovendien werkt Silverjet met een uniek fluid pricing systeem, waarbij
prijzenbijlages definitief tot het verleden behoren en de reisagent steeds de
correcte prijs heeft voor de klant, zonder bijkomende toeslagen. Fluid pricing zorgt
er tevens voor dat de klant altijd geniet van de meest recente
aanbiedingen/specials op de markt.
De nieuwe Belgische touroperator zal enkel boekbaar zijn
via de reisagent.
Voor meer informatie: Wim David via mail: w.david@silverjet.be & tel: 050 700 965
De Ierse hoofdstad is bekend om zijn levendige culturele
scène, om zijn agenda die het ganse jaar bol staat van de culturele
activiteiten. Tijdens de zomermaanden en vooral in september, dé festivalmaand,
wordt een cultureel tandje bijgezet. Dan is Dublin, UNESCO-stad van de
Literatuur, the place to be!
Wie eens tot over zijn oren wil ondergedompeld worden in
een cultureel bad moet op 21 september naar de Ierse hoofdstad als de
jaarlijkse Dublin Culture Night wordt georganiseerd. Die dag en die nacht IS Dublin
cultuur, met extra lange openingsuren en gratis toegang tot 150 kunstgalerijen,
musea, studios, kerken, historische huizen en culturele centra. Ruim 150.000
mensen zorgen voor een fantastische sfeer in de straten van Dublin waar men na
het bezoek aan musea en het bijwonen van lezingen zelfs aan het dansen gaat.
FESTIVAL OF FASHION
Van 6 tot 9 september 2012 is er het Dublin Festival of
Fashion (www.dff.ie).
Op het programma staan niets dan Fabulous Fashion Events die op tientallen
plaatsen worden georganiseerd, in shops, bars, restaurants, hotels. Je zal er
genieten van exclusieve mode events, van speciale aanbiedingen en kortingen. Na
een bezoek aan het Fashion Festival weet je precies hoe je er de komende maanden
moet uitzien om à la mode te zijn en dat dankzij honderden beauty tips en
tricks die je links en rechts kunt verzamelen.
ARTHURS DAY
Op 27 september is het Arthurs Day dat niet alleen in
Dublin maar overal in Ierland en zelfs in de wereld wordt gevierd. Maar in Dublin
is Arthurs Day nog altijd iets apart want daar staat het Guinness Storehouse
en daar draait het feest om: het wereldberoemde Guinness bier. Niet alleen de
smaakpupillen worden verwend met grote hoeveelheden heerlijke Guinness maar er
wordt gemusiceerd, gedanst in pubs, bars, concertzalen én op straat (www.guinness.com/en-row/arthurs-day).
ARCHITECTUUR
Liefhebbers van architectuur reizen van 5 tot 7 oktober
naar Dublin voor Open House. Het is Ierlands grootste architectuur festival
waarbij de bezoekers de kans geboden wordt om tal van interessante gebouwen
gratis te bezichtigen en architecturale bijzonderheden te
bekijken die anders niet toegankelijk zijn voor het publiek. Het festival wordt
omkaderd met allerlei evenementen (www.architecturefoundation.ie/openhouse).
MUZIEK
Muziekliefhebbers mogen het internationaal vermaarde Electric
Picnic Festival niet missen op 31 augustus en 1 en 2 september. Op de
veelzeggende affiche staan onder meer The Cure, Elbow, The Killers, Hot Chip,
The XX, Patti Smith en tal van andere bands en artiesten die jongeren, minder
jongeren en ook families kunnen beroeren. Het festival is bekend om zijn
eco-vriendelijke aanpak (www.electricpicnic.ie).
Mayenne, dat kan men vertalen in wandelen, fietsen,
paardrijden of varen op de gelijknamige rivier. Mayenne is het sleutelwoord
waar groen en geschiedenis troef is. Onbekend bij velen, maar o zo genietbaar,
dit departement 53. Naast ruststellende ontspanning is het tegelijk genieten
van een ferme brok geschiedenis met enkele merkwaardige kastelen op de hoogtes
van Laval, Mayenne en Sainte Suzanne, middeleeuwse stadje, als toppers.
Het departement Mayenne ligt in het middenwesten van
Frankrijk en is omringd door de departementen Manche, Orne, Sarthe,
Maine-et-Loire en Ille-et-Vilaine en bestaat uit drie arrondissementen
Château-Gontier, Laval en Mayenne. Het geheel behoort bij de regio Pays de
Loire. De rivier Mayenne bijrivier van de Loire is er de grote speler en
dwarst het departement van zuid naar noord en is een paradijs voor
rivierplezier. Achter elke bocht ontdekt men nieuwe verrassingen. Kleine
dorpjes, spitse kerktorens, af en toe een statig herenhuis of kasteeltje dat
beter tijden gekend heeft. Dat alles te midden een hoge bomenrij die de rivier
de juiste weg toont. De groene rust wordt hier alleen gestoord door een
kwetterende eend, op bezoek met kroost bij een overbuur. Juist: geluk, dat is
varen op de Mayenne.
SAINTE-SUZANNE
Maar naast het rivierplezier is het tegelijk genieten van
de natuur doorspekt met een flinke scheut geschiedenis waar de Mayenne het
patent op heeft. Een van die historische pareltjes is het middeleeuw stadje
Sainte-Suzanne, versterkt fort dat fier in de rij staat bij de unieke
verzameling Mooiste dorpjes van Frankrijk (Plus beaux villages de France). Het
is opgetrokken in de 11de eeuw op een natuurlijke hoogte, dominerend
over de regio Erve. Van op de burcht is het genieten van een prachtig panorama,
de heuvels van Coëvrons en het bos van Charnie. Meer info: www.coevrons-tourisme.com
LAVAL
Andere topper is de burcht van Laval, 12de
eeuwse historische parel aan de kroon van Mayenne. Met de middeleeuwse basiliek
Notre-Dâme-dAvénières en dekathedraal
Notre-Dâme-des-Cordeliers kijkt de stad terug op een ver verleden. De
Lavallois, de inwoners van Laval, zijn fier op hun middeleeuws kasteel, gebouwd
aan de oevers van de rivier. Het oude Laval met veel gebouwen in vakwerk is
een droom van smalle straatjes en steegjes. Op dinsdag is er een imposante
groentemarkt. Meer info: www.laval-tourisme.com
GROTTES DE SAULGES
Liefhebbers van ondergrondse ontdekkingen zijn aan het
feest in de Grotten van Saulges, twee mogelijkheden tot wandelen in eeuwenoude
spelonken die je op drie niveaus in de wereld dompelen van de troglodieten,
stalagmieten en stalagtieten. De ontdekking Rochefort duurt 40 minuten, de
Margot ruim een uurtje. Meer info: www.grottes-de-saulges.com
Nog in Saulges mag je niet nalaten een bezoekje te
brengen aan het Karolingisch kerkje Saint-Pierre uit de 15de eeuw,
waar je ontvangen wordt met gregoriaanse muziek. Te vinden naast
hotel-restaurant LErmintage, hartje Saulges, op een boogscheut van de grotten.
MAYENNE
De stad Mayenne kreeg vorm in de 11de en 12de
eeuw en werd uitgebouwd rond het kasteel, de kerk Notre-Dâme en aan de overkant
van de rivier de priorij Saint-Martin. Het kasteel is omgebouwd tot een museum
met archeologische objecten, gaande van muntstukken al over keramiek en een
verzameling van 37 uitzonderlijke schaakstukken in been en ivoor, de mooiste en
grootste verzameling te vinden in Frankrijk. Alle info: www.museeduchateaudemayenne.fr
ABDIJ PORT DU SALUT
Deze gekende kaassoort zag zijn oorsprong in de
trappistenabdij van Entrammes, gesticht in 1233, op een boogscheut van Laval.
De trappisten maakten dit smeuïge en smaakvolle kaasje om hun levensonderhoud
te voorzien. Vandaag is het voor een flink stuk uitgebouwd in verblijfsruimten.
De kapel is zo goed als intact gebleven. Meer info: www.portsdusalut.com
Telt de Mayenne heel wat historische monumenten en
kastelen, dan komen de lekkerbekken hier evenzo aan hun trekken. Het vlees is
er van prima kwaliteit en wie van kazen houdt, kan zijn geluk niet op.
Port-Salut, Chamois dOr, Chaussée aux moines, Vieux Pané, Saint-Paulin, Rouy,
Babybel en onder andre Bons Mayennes en Petit Montsurais zijn slechts enkele
van de meest gegeerde kazen. Aan tafel !
BOEUF FERMIER DU MAINE
Een van de absolute toppers in het departement Mayenne is
de Boeuf Fermier du Maine, een Label
Rouge du Terroir, sinds 1986 het symbool voor vlees van bijzonder hoge
kwaliteit. Een van de grote kwekers van dit uitstekende ras is Marc Barrier.
Als kweker van deze Rouge des Pres laat
hij op zijn hofstede in Evron niets aan het toeval over. Zijn veeboerderij
staat steevast borg voor kwaliteitsvol vlees dat constant onder controle staat
van de Label Rouge Boeuf du Maine. Alban Chaumont waakt hierover.Meer info: www.boeuffermierdumaine.com.
HÔTEL DU COMMERCE
Mayenne beschikt over een Paternoster aan eetgelegenheden
en overnachtingsmogelijkheden. We pikken er een drietal betaalbare hotels uit,
elk voorzien van een heerlijke tafel, met extra aandacht voor de
streekproducten. In Vaiges is Hôtel du Commerce aan de rue du Fief aux Moines
een aangename ontdekking. Hier verwent de familie Oger al vier generaties lang
de bezoekers. De fraaie terras en aanpalende tuin zijn een baken van rust. Het
hotel ademt de jaren zestig terwijl de keuken zorgt voor lekkere regionale
schotels, uit de oven getoverd door Chef en eigenaar Samuel Oger. Meer info: www.hotelcommerce.fr
HÔTEL-RESTAURANT LA MARJOLAINE
Op een boogscheut van het historische kasteel van Mayenne
ontdekken we aan Le Bas Mont in Moulay, dorpje met zowat 900 inwoners,
hotel-restaurant La Marjolaine, hostellerie in 1988 uitgebouwd door Jean-Marie
Chapin op het Domaine du Bas Mont, het voormalig kasteel van de familie Germain
Ricoeur. Het geheel is vandaag goed voor een dertigtal kamers. De keuken is er
uitstekend, net als de bediening. Ook hier komen de gerechten en de wijnen uit
de regio. Proef er bij uw bezoek zeker de Maraîchère
de tourteaux et langoustines, vinaigrette de tomates aux sésames noirs. Een
delicatesse. Laat daarna de geneugten smaken van een Aloyau de boeuf fermier du Maine, poireaux confits au balsamique,
galettes depommes de terre. De
kaastafel zorgt voor een extra toets terwijl de zoetekauwen zich kunnen storten
op een ruime keuze aan nagerechten met extra oog voor Fondant de chocolat moelleux. De passende wijnen naar een keus van
Maître Jean-Marie zorgen voor de rest. Naborrelen kan op de ruime terras waarna
de heerlijke en ruime kamer je een uitzonderlijke zachte nachtrust weet te
bezorgen. Ideaal adres voor de rustzoeker en de levensgenieter. Meer info: www.lamarjolaine.fr
lamarjolaine@wanadoo.fr
en tel. 0032 (0)43 00 48 42 Lid Relais du Silence en Logis de France.
HÔTEL-RESTAURANT LERMITAGE
Na een heerlijke wandeling of duik in de Rochefort
grotten kan men tot rust komen in hostellerie LErmitage in Saulges. Hier zorgt
de familie Possémé ervoor dat het je aan niets ontbreekt. De dertig kamers
genieten alle comfort terwijl de keuken van buitengewone klasse is. Het label Table Distinguée dat Logis hen bedacht
is hier zeker op zijn plaats. Zijn de schotels van superieurs kwaliteit, de
bediening is navenant. Klasse dus. Dit huis mag inzake gastronomie zeker bij de
beste uit de regio gerekend worden. Geen wonder dan ook dat de gidsen Michelin,
Bottin Gourmand en onder andere Gault Millau LErmitage graag opnemen in hun respectievelijke
culinaire bijbel. De relatief jonge Chef speelt met de top van de regionale
producten, wat leidt tot succulente schotels waarbij het oog mee mag genieten. Meer
info: www.hotel-ermitage.fr
info@hotel-ermitage.fr
en tel. 0032 (0)2 43 646 600.
Neen, als lekkerbek en fijnproever hebt u het nu beslist
bij het verkeerde einde. Tatin staat dit keer niet voor de heerlijke appeltaart
die de zusjes Stéphanie en Caroline Tatin in 1889 per ongeluk uitvonden in de
keuken van hun hotel Tatin in Lamotte-Beuvron, hotel dat trouwens nog steeds
bestaat. Neen, we maken een wandeling in de 5 ha grote tuin van Robert Tatin,
veelvuldig kunstenaar die op het domein La Frénouse in Cossé-le-Vivien zijn
levenswerk uitbouwde en er in 1983 stierf.
Toerisme dat is ook wat kunst beleven. Wie in de buurt
van Le Mans, Laval of Mayenne vertoeft en houdt van een flinke brok exotische
en eigenzinnige kunst neergepoot in een schitterende beeldentuin mag niet
nalaten het Musée Robert Tatin te bezoeken. Je bent er alvast een halve dag
zoet. Robert Tatin geboren in 1902 in Laval kan je niet in een vakje
stoppen. Hij was een veelzijdig kunstenaar en had meerdere vormen onder de
knie: ontwerper, beeldhouwer, schilder, tekenaar of keramist, het was hem om
het even. Daarnaast was hij metselaar, timmerman en buitenschilder. Zijn
veelzijdigheid bracht hem in alle hoeken van de wereld en in 1962 nestelde hij
zich in het piepkleine Cossé-le-Vivien waar hij een klein huisje, een ruïne
bijna, omringd door niets dan groen. Het zou voor Tatin de ideale plek worden
om zijn veelzijdigheid bot te vieren.
MEDITEREN IN DE TUIN
Samen met zijn echtgenote Lise liet hij zijn visionaire
gedachten de vrije loop. Nadat hij de ruïne van het landhuisje had opgeknapt en
er zich vestigde maakte hij werk van zijn exotische tempel dat als hoofdgebouw
opgetrokken werd naast zijn stulpje. De tempel werd omringd met totembeelden,
ontsproten uit de rijke verbeelding van de veelzijdige kunstenaar.
Indrukwekkend is de tachtig meter lange weg naar de tempel, bezaaid met 19
monumentale beelden Allée des Géants allen met een boodschap naar een of andere kunstenaar of persoonlijkheid
met aandacht voor Paul Gaugain, Jeanne dArc, Pablo Picasso, Auguste Rodin,
Alfred Jary, Maurice Utrillo, Henri de Toulouse Lautrec en onder andere Jules
Verne. De beelden zijn tot 2,50 meter hoog en zijn gemaakt van gekleurd cement,
naar verbeelding van Robert Tatin.
LA PORTE DES GEANTS
Indrukwekkend is La Porte des Géants, de Poort van de
Reuzen. Hier pakt Robert Tatin uit met vijf monumentale beelden die verwijzen
naar grootmeesters Rembrandt, Vincent Van Gogh, Leonardo da Vinci en Delacroix.
Dit is slechts klein bier vergeleken bij de 6,50 meter hoge menhirNotre-Dame-Tout-Le-Monde, die de verbinding
maakt tussen hemel en aarde. En wat dacht je van La Porte du Soleil, de Poort
van de Zon, 5,50 meter hoog en gebouwd op dolmen? Zonder meer indrukwekkend.
SCHILDER-KERAMIST
En er is nog meer te beleven in La Frénouse. In een
viertal afzonderlijke zaaltjes, te vinden in de buik van de oriëntaalse
gebouwen, kan men kramiek en olie op doek vinden van Tatin, werken vooral
geïnspireerd op Een brug tussen oost en
west zoals de kunstenaar het stelt. Aziatisch, Oosters en Chinees wisselen
mekaar af.
In de indrukwekkende tuin vindt men hedendaags werk, al
dan niet in PVC. De waterpartijen zorgen voor extra sfeer.
Robert Tatin overleed in 1983 en werd begraven in zijn
tuin, vlak voor zijn woning. Omdat men het werk niet verloren wilde zien gaan
werd La Maison des Champs La Frénouse in 2002 officieel opgenomen als Musée de
France en is derhalve opengesteld voor het grote publiek. Meer info: www.musee-robert-tatin.fr
De welbekende rederij P&O Ferries die instaat voor
verbindingen tussen het vasteland en Groot-Brittannië, met vertrek vanuit
Calais, Zeebrugge en onder andere Rotterdam, viert zijn 175-ste verjaardag.
Jong en minder jong wordt hierbij betrokken en mag meesmullen van de
feesttaart.
KIDS EAT FREE
Voor elke twee volwassenen die in het
Foodcourt-restaurant een maaltijd-met-sidedish bestellen, krijgen twee kinderen
(tot 15 jaar) hun maaltijd gratis!
TWEEDE PERSOON GRATIS IN CLUB CLASS
Club Class is dé manier om in stijl en in alle rust te
reizen. Reizigers in Club Class maken de overtocht in een privésalon waar ze
verwend worden met gratis Champagne, softdrinks, koffie en thee (met koekjes en
chocolaatjes), Engelse kranten en een prachtig uitzicht.
Voor elke persoon die een overtocht Club Class aan boord
boekt (het supplement voor Club Class bedraagt 16 europer overtocht), krijgt een tweede persoon
gratis toegang!
DEZE PROMOTIES GELDEN TOT 5 SEPTEMBER 2012
P&O Ferries biedt tot 23 overtochten tussen Calais en
Dover aan per dag, in beide richtingen. Een dagtrip kan al vanaf 24 euro (heen
en terug). Voor een langer verblijf betaalt u vanaf 47 euro enkele reis voor
auto + maximum 9 personen.
Noord-Italië mag dan wel niet direct in de ogen van
zonnekloppers liggen, toch haalt de Ligurische kust elk jaar tienduizenden
toeristen binnen zijn muren. Niet moeilijk als men weet dat men tussen San Remo
en Portofino overwelfd wordt met bloemenpracht, aansluitend een prachtige
natuur, uitgewerkt in pittoreske dorpjes waarbij Rapallo, Albenga en onder
andere Alassio de hoogste noten zingen.
Reizen LAUWERS is zonder meer een
specialist in groepsreizen. Negen dagen op en af vanuit Groot-Bijgaarden naar
hartje San Remo, waar de wielerliefhebbers hun hart sneller gaat slaan bij het
bewandelen van de legendarische Via Roma, het brengt vreugde in de harten en
genieten is hier het enige ordewoord. Voeg daarbij een gids als Jos.
J.Sergeyssens en je trip naar de Riviera del Fiori kan niet meer stuk. Na een
tussenstop in Lyon, de culinaire hoofdstad van Frankrijk, is San Remo de eerste
trekpleister met uitlopers naar Dolceacqua, door wijnliefhebbers bekend om de
beste Ligurische rode wijn, de Rossese di Dolceaqua. De middeleeuwse brug in
dit stadje in een unicum. Iets verder op brengt Ventimiglia ons dichtbij
Monte-Carlo en Monaco, die we bewonderen vanuit de hoogte. Welkom in San Remo,
de grote broer en een der oudste en voornaamste badplaatsen aan de Lugirische
Zee. De kronkelende smalle trapstraatjes van de oude stad zijn een streling
voor het oog. Het Santuario della Madonna della Costa is het hoogste punt en biedt
een schitterend zicht op de stad, de haven en de zee. Let, de kerk gaat pas
open om 16 uur.
GROTTEN VAN TOIRANO
Biedt de kust tussen Petra Ligure, Loano en Borghetto
alles wat de badgast verwacht, dan weet het kleine stadje Toirano, iets
landinwaarts, niet alleen te verrassen met zijn 14de eeuwse toren en
middeleeuwse huizen, maar is tegelijk een paradijs voor de grottenliefhebbers
waaronder de Grotta della Bàsura, de Heksengrot. Geniet daarna van de veertien
bontgekleurde taferelen op de rotsen, vlak bij de ingang van de Grotto di
Toirano.
LA SUPERBA
Op weg naar Portofino en Rapallo maken we kennis met La
Superba, Genua, de grootste haven van Italië en na Marseille de belangrijkste
van de Middelandse Zee. Meer nog, in de middeleeuwen behoorde Genua met Pisa,
Venetië en Amalfi tot de vier belangrijkste en machtigste zeemachten van
Italië. Genua goed voor ruim 700.000 inwoners is enorm uitgestrekt en neemt
ruim dertig kilometer kust voor zijn rekening. Het oude centrum is een juweel,
een amfitheater gebouwd tegen de heuvels rond de haven. De caragi (zeer smalle straatjes) zijn een streling voor het oog.
Genua werd in 2004 verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Heel wat
monumenten en gebouwen werden gerestaureerd. Een dag verwijlen in La Superba is
zeker geen luxe.
RAPALLO & PORTOFINO
Op naar de Riviera di Levante waar we in Rapallo aan de
Golfo del Tigullio genieten van de eertijdse grandeur toen deze badplaats de
pleisterplaats was voor de Britse rijke lui met speerpunten als het
prestigieuze 4-sterrenhotel Rosabianca, uiteraard met zicht op de zee. Door
haar ligging aan de Golfo del Tigullio is Rapallo beschermd voor de weergoden
wat de temperatuur zowel in de zomer als de winter milder gestemd is. Geniet
van dit leuke stekje en maak een wandeling langs de bloemrijke Lungomare
Vittorio Veneto dat eindigt met het zicht op een 14de eeuws kasteel,
vandaag exporuimte.
We klimmen aan boord van de Moby Dick die ons naar het
mondaine en sprookjesachtige (overroepen) Portofino brengt, dit leuke haventje
telt amper 600 inwoners maar is bij de toeristen erg in trek. Boutiques, chique
winkels, exclusieve jachten en (veel te dure) restaurants halen de beau monde naar hier.Maar een torentje gelatti (ijs) is er uitstekend !
ALBENGA & ALASIO
Met een bezoek aan Albenga en Alassio genieten we een van
de best bewaarde middeleeuwse centra van Ligurië. Is er het prachtige
zandstrand in Alassio dan mag een wandeling langs de Muretto niet links laten. Deze muur is zo goed als volledig
voorzien van kleine tegeltjes waarop handtekeningen en of tekeningen van
bekende personen te zien zijn, VIPs die hier ooit voor u zijn geweest met
daarbij Louis Armstrong, Fausto Coppi, Gino Bartali, Zarah Leander en onder
andere Ferenc Puskas en
Dit en nog zoveel meer is er te beleven op deze 9-daagse
trip waarbij het mooiste aan de Ligurische Zee te bewonder valt. Wie het dit
jaar nog wil meemaken kan dit met vertrek op zondag 9 september. Alle info: www.lauwers.be en 070 35 08 18 of klik gewoon
op het icoon REIZEN LAUWERS hiernaast op deze pagina.
De Euregio Maas-Rijn is een van de vele Euregio s die
een grensoverschrijdend internationaal samenwerkingsverband hebben. Het omvat
de drie landen Nederland, Duitsland en België en kan gesitueerdworden rondom de Maas, ten westen van de Rijn
en rond de steden Hasselt Maastricht Luik Aken en Heerlen. Pal in het hart
ervan ligt de Voerstreek, wandel- en fietsparadijs bij uitstek. Voor de minder
sportievelingen onder ons bestaan er leuke alternatieven met daarbij vier
cultuurhistorische autoroutes van ongeveer 75 km en leuke trip naar het
Drielandpunt.
DE VOERSTREEK
Voeren (Provincie Limburg) groepeert zes kleine dorpjes
Moelingen, s Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Teuven en
Remersdaal, samen goed een oppervlakte van 50 km² en telt zowat 4.300 inwoners.
Het karakter is vreedzaam en de ongerepte natuur zorgt voor ongekende rust. De
lucht is er nog perfect te genieten en de skyline is nog authentiek. Geen
rokende fabrieksschouwen of aartslelijke flatgebouwen. Fietsers en wandelaars
zijn er koning en na elke bocht wacht een aangename verrassing: oude hoeven,
typische vakwerkhuisjes, een kasteeltje en onder andere een Paternoster van
veldkruisen en kapelletjes. Daarenboven verandert het landschap in elk seizoen,
een zegen voor foto- en filmliefhebbers.
CHARMANTE AUTOROUTE
Het meest westelijke dorp Moelingen met zijn mooie 12de
eeuwse kerktoren, doorkruist door het riviertje de Berwijn en is het startpunt
van de autoroute. We rijden door naar s Gravenvoeren met zijn deels 14deeeuwse, deels 18de eeuwse
Sint-Lambertuskerk en via Sint-Martens-Voeren, met de 18de eeuwse
Sint-Martinuskerk, een mooie 250 meter lange spoorwegviaduct die als opvallend
bouwwerk door de Duitsers werd aangelegd tijdens de Tweede Wereldoorlog, naar
Sint-Pieters-Voeren met de vroegere Kommanderij van de Teutoonse Orde. De Orde
werd gesticht in 1242, maar het gebouw dateert uit de 17de eeuw. In
het vijfde van de zes Voerense kerkdorpen Teuven moet je zeker een bezoek
brengen aan het winkeltje van Jetteke. Wellicht het kleinste winkeltje van ons
land. Remersdaal is het meest oostelijke van de dorpen en de aanloop naar het
Land van Herve. Meer info: www.voerstreek.be
DRIELANDENPUNT
Niet te missen is een bezoek aan het toeristisch
uitgebouwde Drielandpunt in Vaals. Op 7 km van Aken vormt het drielandenpunt de
grens tussen België, Duitsland en Nederland. Tot 1919 was het trouwens een
vierlandenpunt met Neutraal Moresnet. Na de val van Napoleon werden er in 1816
tijdens het congres van Wenen nieuwe grensverdragen gesloten. Tussen de grenzen
van het Koninkrijk der Nederlanden en Pruisen werd een ministaat van 244
hectare en 11km grensomtrek gemaakt. Het bestondruim honderd jaar onder de naam Neutraal
Moresnet.
Het effectieve
Drielandenpunt bevindt zich aan de voet van de 55 meter hoger Koning
Boudewijntoren, met grenspaal 193 (1032, volgens Belgisch/Duitse nummering). We
bevinden ons 322,50 meter boven de zeespiegel, meteen het hoogste punt van
Nederland. Iets verder op ligt het Labyrint Drielandenpunt, een doolhof, deels
in het Nederlandse Vaalserberg, deels in Vaals. Via een wirwar van paden
omgeven door hoge hagen bereikt in het centrum een uitkijktoren. Het doolhof
werd aangelegd in 1992. Het bosgebied, met de vele aanbevolen wandelingen langs
de bospaden, zit bol van de toenmalige veelgebruikte smokkelroutes en liggen
meestal op Duits grondgebied.De zwarte
handel tierde er welig in de periode vlak na de Tweede Wereldoorlog. Meer info:
VVV kantoor, Drielandenpunt 99 B, 4851 Gemmerich, tel. 00(31) (0)43 306 10 19
MARGRATEN
In Margraten (10
km uit Maastricht) ligt de Amerikaanse militaire begraafplaats waar 8302
slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog begraven liggen in 8301graven: dit komt
omdat er in één graf twee onbekende soldaten begraven liggen. Er is een
ereplein met een 30 meter hoge toren en muren waarop de namen van meer dan 1700
vermiste soldaten gegrift staan. Meer info: www.vvvzuidlimburg.nl
Het is
duidelijk, tijd voor verveling is er in de Voerstreek niet. En dan hebben we
het nog niet over een uitstapje naar Tongeren, Hasselt, Aken of onder andere
Maastricht.
Voeren (Provincie Limburg) groepeert zes kleine dorpjes
Moelingen, s Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Teuven en
Remersdaal, samen goed een oppervlakte van 50 km² en telt zowat 4.300 inwoners.
Het karakter is vreedzaam en de ongerepte natuur zorgt voor ongekende rust. De
lucht is er nog perfect te genieten en de skyline is nog authentiek. Geen
rokende fabrieksschouwen of aartslelijke flatgebouwen. Fietsers en wandelaars
zijn er koning en na elke bocht wacht een aangename verrassing: oude hoeven,
typische vakwerkhuisjes, een kasteeltje en onder andere een Paternoster van
veldkruisen en kapelletjes. Daarenboven verandert het landschap in elk seizoen,
een zegen voor foto- en filmliefhebbers.
FAMILIE BROERS
In s-Gravenvoeren, één van de zes voerdorpen die samen
de gemeente Voeren vormen, is gasthof Blanckthys gelegen. Dit prachtig pand is
sedert vier generaties in handen van de familie Broers. Huidig eigenaar Henri
Broers vertelt enthousiast over zijn troetelkind : In feite bestaat het domein
uit twee typische vierkantshoeven die tegen elkaar zijn gebouwd. In de hoeve
aan de straatkant woonde huidig burgemeester van Voeren, mijn neef Huub Broers,
en ikzelf in de tweede hoeve. In 1994 startte mijn zus Liliane Broers met een
hotel van elf kamers en een taverne. In het jaar 2001 nam zoon Bart het roer in
handen en de zaak werd uitgebreid met twee vakantie-appartementen en een
vergaderruimte. Tevens werd de historische gevel van het woonhuis
gerestaureerd. Een mooi voorbeeld van de Maaslandse renaissancestijl. In 2008
tenslotte heb ik mij geëngageerd en werden de twee aanpalende boerderijen
samengevoegd waarbij een nieuwe hotelreceptie, een nieuwe keuken en twee
vakantiewoningen werden gebouwd. De taverne werd omgetoverd tot een gezellige
brasserie. In oktober 2011 namen we elf nieuwe comfortkamers in gebruik. In een
volgende fase staan plannen op stapel om hieraan een wellness centrum en uitbreiding
van de parkeerplaats toe te voegen.
BLANCKTHYS
Henri Broers raakt volledig op dreef wanneer hij begint
te vertellen over de geschiedenis van Blanckthys : De naam komt van Thierry
Blancheteste, zoon van Johan Blancheteste, een linnenverver uit Dolhain nabij
Verviers en die voor het eerst in de geschriften voorkomt in 1548. Thierry werd
eigenaar van het pand na overlijden van zijn schoonvader en van dan af wordt er
gewag gemaakt van Blanckthieshof of Blanckthyshof. En voor mij betekent de
naam Blanckthys eenvoudig Wittekop. Wit behoeft geen uitleg, dat komt van
blanche en kop komt van teste tête of hoofd.
Wegens gelijkaardige bouwstijl gaat men er ook van uit
dat de boerderijen minstens even oud zijn als de oude kapelanie van s
Gravenvoeren die van 1651 dateert. Henri besluit : Blanckthys is ideaal
gelegen. De fiets- en wandelroutes passeren voor onze deur en onze prachtige
terrassen zijn een ideaal verpozingpunt. We hebben een mooie brasserie en een
zeer aangenaam restaurant waar iedereen wel iets naar zijn gading kan vinden.
Voor die gasten die dan toch niet wensen te fietsen of te wandelen, liggen we
centraal tussen cultuur- en shoppingsteden zoals Luik, Aken, Maastricht en Tongeren.
Voor elk wat wils dus.
GROEPEN EN SEMINARIES
Gasthof Blanckthys biedt verschillende groeps- en
busarrangementen aan zoals Proef de Voerstreek, Landelijk Voeren, Wandelen in
de Voerstreek, Voerstreek en Eupen .Koffietafels en groepsmenus aan democratische prijzen.
Brugge pleisterplaats voor diverse Michelin sterren
Elke dag topsport in
Restaurant De Jonkman
Net buiten het drukke centrum van Brugge die Scone aan de
Maalsesteenweg 438 in Sint-Kruis ontpopte de jonge Filip Claeys zich in geen tijd
tot een van de grote sterren in Vlaanderen. Als oud-leerling Hotelschool Ter
Duinen Koksijde (1992) en later mee aan het fornuis van zowel restaurant De
Karmeliet met super topchef Geert Van Hecke en restaurant Oud Sluis van het
Zeelandse wonderkind Sergio Herman, wist Filip zich in nauwelijks zeven jaar te
vervolmaken en op een voor hem ongekende hoogte te klimmen op de culinaire
ladder. Zijn eigentijdse keuken laat niets aan de verbeelding over en zijn
gerechten zijn stuk voor stuk pareltjes, een streling voor het oog, een lust
voor de zintuigen. Chef Filip Claeys is dan ook een van de vele fonkelende
Michelin sterren in het mekka van deze rode culinaire bijbel: Brugge.
TWEE STERREN
Het weze evenwel duidelijk, in zeven jaar twee sterren
Michelin aan de gevel zien hangen is niet iedereen gegeven. Het is hard
werken, elke dag weer. Je mag nooit ontgoochelen en het is constant uitkijken
naar klasrijke producten uit eigen regio. Ik ga er prat op te stellen dat ik
resoluut kies voor de streekproducten met daarbij extra veel aandacht voor vis
uit onze Noordzee. Exotische vissoorten komen niet in mijn keuken. Onze
Noordzee heeft zoveel lekkers te bieden dat het onzinnig is het ver te
zoeken.Als kleinzoon van een visser
moet ik ergens nog zeewater in de aders lopen hebben, want vis is mijn dada. De visserij zit me in het bloed
wat me drijft naar onze topproducten uit zee. Weet toch a.u.b. dat er naast
tarbot, kabeljauw, tong en onder andere hondshaai ook nog minder gekende
soorten als knorhaan (rode poon, Vis van het Jaar 2012), wijting, pladijs en onder
andere schol eveneens bijzonder lekker zijn.
MESSAGE IN A BOTTLE
Tafelen bij Filip Claeys is een belevenis. Niet alleen is
hij bijzonder creatief maar gaat hij graag de experimentele toer op. Zo pakt
hij onder andere uit met bereidingen van levende garnalen waarbij de Kaviaar
van de Noordzee zijn zoet-zilte smaak blijft behouden. Hij verwerkt de garnalen
dan ook in een menu waarbij hij uitpakt met een Message in a bottle. Een opzienbarend gerecht voorgesteld in een
half 33 cl bierflesje, met als deksel, de andere helft. Schitterende
presentatie. In de onderste helft van het flesje lacht een puree met garnalen u
onmiddellijk toe, aangevuld met enkele gefrituurde en met de hand gepelde
garnalen. Een delicatesse.
TOP BEDIENING
Andere toppers op de kaart zijn de Gemarineerde Giraldeau oester met komkommer, aardpeer en limoen,
de Gebakken rode poon met zwemkrab, rode
paprika en rode sla aangevuld met
krabjus en niet te versmaden de Gebakken
kalfszwezeriken met zilveruit, witloof en paddenstoelen. Voeg daarbij een
zo goed als vlekkeloze en discrete bediening onder leiding van gastvrouw Sandra
en je avondje uit in restaurant De Jonkman kan niet meer stuk.
Hondshaai in het groen, groene snijbiet en avocado
Benodigd heden:
2 stuks hondshaai
200g groene snijbiet
2 stuks avocado
Verse groene kruiden.
Bereiding:
Hondshaai:
Was en snij de hondshaai in filets. Bak de filets aan in de pan, gekruid met
peper en zout. Werk af met citroensap.
Bouillon
groene kruiden: Neem een liter visfumet, gemaakt van de
graten van hondshaai. Lat dit trekken met peterselie, dragon, koriander,
zurkel, salie, citronelle en spinazie. Daarna passeren.
Avocado
crème: Schil en ontpit de avocados. Mix op met olijfolie peper
en zout en citroensap.
Olie
van groene kruiden: Mix groene kruiden met olijfolie tot je een
mooie volle groene kleur verkrijgt. Passeren.
Snijbiet: Scheidt het loof van de stengels. Stoof het
loof aan in olie met peper en zout, look. Blus met wat fonds en giet af. Snij
de stengels in fijne staafjes en maak aan met peper/zout, olijfolie en witte
wijnazijn.
Opmaak:
Dresseer
in een diep bord het gestoofde loof van de snijbiet. Plaats de hondshaai daar
rond. Leg de staafjes op de gestoofde snijbiet. Druppel de olie van groene
kruiden tussen alles heen. Spuit enkele dotjes avocadocrème en werk af met de
bouillon van groene kruiden.
Parel aan de Kroon van sterrenhemel in
Brugge die Scone
Koken dat is een roeping
De stad Brugge mag zich zonder meer de Stad der
Michelinsterren noemen. Geen enkele stad telt meer sterren op zon beperkte
oppervlakte als de stad van Jan Van Eyck, Hans Memling en onder andere de heren
van Gruuthuuse. De grootste stad van West-Vlaanderen is dan ook de lekkerste.
Culinair Vlaanderen vindt dan ook vlot de weg naar de Brugse binnenstad waar
sterren elke dag fonkelen. Eén daarvan is alvast restaurant Den Gouden Harynck
met aan het fornuis Chef Philippe Serruys.
Amper 24 lentes jong of Philippe stond in 1977 al in zijn
eigen keuken aan de Groeninge 25 in hartje stad Brugge. Eerder dat jaar had hij
al de prestigieuze culinaire wedstrijd Beste Junior Kok van België gewonnen. Samen
met echtgenote Marijke Van Damme startten ze met een eenvoudige keuken waar de
klassiekers van toen, zeg maar steak, kikkerbillen, tong en onder andere
escargots, op de kaart prijkten. Maar ik wou meer. Ik wou mijn eigen stijl
ontwikkelen en nam de klassiekers als basis, aangevuld met een eigen toets,
vertelt de immer gedreven Philippe Serruys.
KOKEN IS ROEPING
Intussen zijn we 35 jaar verder en restaurant Den Gouden
Harynck is méér dan een begrip geworden in de regio. Het is zonder meer een van
de absolute toppers op het vlak van finesse, smaken en service. Philippe en de
immer joviale gastvrouw Marijke beschouwen elke klant als een VIP. Om kok te
worden moet je elke dag constant beter te doen. Velen trekken naar de jungle
die horeca heet. Kok worden vergt een lange leerschool. Je wordt eigenlijk geen
kok, dat zit in je. Koken is een roeping. Je moet het aangeboren zijn om steeds
beter te doen. Het is keihard werken en je komt er alleen door je elke dag
samen met je ploeg voor 200% in te zetten. Het is geen job van 9 tot 5, maar
elke dag bezig zijn met je vak. Elke chef die zichzelf respecteert streeft naar
perfectie of wil die dan zeker benaderen, al is die niet te definiëren, stelt
Philippe Serruys.
GROTE DAME
Al vrij vroeg bleek dat Philippe Serruys het zou maken
binnen het wereldje van de koks. Zijn ambitie leidde en leidt hem nog elke dag
naar het meest haalbare, naar vernieuwing, naar het hogere. Hij kan hierbij
evenwel rekenen op zijn eega Marijke, wat de stelling Achter iedere sterke man staat een nog sterkerevrouw geldt hier voor het volle pond.
Inderdaad, het is elke dag herbeginnen en dat werk valt op staat met een
vlotte samenwerking tussen man en vrouw. Ik mag de hemel danken dat ik een
vrouw heb als Marijke. Zij gaf me in 1977 de ultieme push om een eigen
restaurant te beginnen, wat niet direct evident was op 24-jarige leeftijd, maar
we werkten samen hard met het gekende resultaat. Haar vakkennis is optimaal.
Zij is het wonderlijke verlengstuk van de keuken. We zitten ik herhaal, samen
met het team met zijn allen op dezelfde golflengte, een onontbeerlijke
stelling binnen de horeca. En als het bijzonder druk is, dan is de keuken een
hel. Telkens weer is het gevecht tegen de tijd om toch maar zo snel, correct en
efficiënt mogelijk de schotels door te geven. En als alles achter de rug is en
voortreffelijk verlopen is, dan zijn we gelukkig. En morgen, ja dan herbeginnen
we opnieuw. Elke dag weer. En zonder Marijke zou dit niet mogelijk zijn,
schuift sterchef Philippe Serruys graag naar voor, een man met het hart op de
tong, een stielman gesneden uit het beste hout.
ASPERGES OP TAFEL
Voor de liefhebbers van asperges, het product bij uitstek
in de junimaand, zet Philippe Serruys graag deze schotel voor:
Asperges uit Pertuis met Burrata en Cecina de Leon
Benodigdheden voor 4 personen
20 asperges
1 dl olijfolie, sap van een ¼ limoen en sap van ¼
sinaasappel
1 bond platte peterselie
Zestes van roze pompelmoes, citroen en sinaasappel
Een paar plakjes Cecina de Léon (ham)
Look
Bloemsuiker
Komijnpoeder
1 bol burrata (Italiaanse kaas)
Schilfers parmezaan
Bereiding
Het sap van limoen en sinaasappel vermengen met de
olijfolie en de gehakte peterselie en de look er aan toevoegen. De zestes drie
maal blancheren en compote maken met twee lepels bloemsuiker. De asperges koken
en laten uitlekken, bestrooien met komijnpoeder, op de borden schikken,
aangevuld met de burrata met daarop de schilfers parmezaan. Overgieten met de
dressing. Afwerken met enkele snippers Cecina de Leon en kervel.