Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
30-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPGASTRONOMIE IN WEST-VLAANDEREN

Topgrastronomie in Rekkem

La Cravache: meesterlijk dineren in het groen

Rekkem, het geboortedorp van Paul Deman, de eerste winnaar van de Ronde van Vlaanderen in 1913, is een deelgemeente van de stad Menen en ligt geklemd tussen Wallonië (Moeskroen) en Frankrijk (Halewijn of Halluin). Op een boogscheut van de Franse grens, ligt een mooie landelijke villa verscholen in het groen : restaurant La Cravache.

 

De ontvangst van gastvrouw Anja en Chef Koen is zeer hartelijk en we worden uitgenodigd op het terras om er het aperitief te nuttigen. Het tuinterras, stemmig ingevuld met mooie teakhouten meubelen die als het ware een verlengde zijn van de prachtige tuin, is een oase van rust en de keuze om ook op het terras te dineren is vlug gemaakt.

Eigenaar en Chef Koen Devos is een oud-leerling van de Hotelschool De Panne en de Groene Poorte Brugge en liep stage in verschillende gerenommeerde huizen waarbij onder andere Hof van Cleve in Kruishoutem en de Marquette in het nabijgelegen Marke. Hij is lid van Les Disciples D’Auguste Escoffier Benelux, lid van de Orde der 33 Meesterkoks van België en Ridder in de Truffelorde van de Périgord. Hij combineert de klassieke Franse keuken met persoonlijke toetsen en gebruikt daarvoor dagverse producten van het seizoen. Gastvrouw en echtgenote Anja zorgt samen met de wijnkelner voor een zeer vriendelijke en attente bediening.

CULINAIR FESTIJN

Een frisse en fruitige champagne Autréau is een perfecte begeleider van de hapjes. Het zijn stuk voor stuk verschillende smaakervaringen die onze smaakpapillen strelen en hoge verwachtingen scheppen voor een culinaire festijn. We starten met een Terrine van gerookte rivierpaling met een heldere aspic van truffel. Het toevoegen van mozarella met lichte currypunten en enkele korstjes geeft het gerecht een eigen en speciaal karakter, waarbij het licht zurige van de Granny Smith in totaal evenwicht is met de gerookte paling en de aspic van truffel het gerecht verheft tot gastronomie.

De volgende gang van het degustatiemenu is Zeewolf bestreken met pesto op een compote van tomaat geparfumeerd met garam massala.  Het bord is verrassend gedresseerd en de mosseltjes, clams en grijze garnaaltjes begeleiden de zeewolf perfect, maar als de wijnkelner daarbij nog een heerlijke jus van langoustines in ons bord giet, is het extra echt genieten.

PERFECT SMAAKPALET

We gaan verder op onze culinaire ontdekkingsreis met een Samenspel van zeekreeftjes in filodeeg en buikspek in rode wijn, licht pikant. Zoals we reeds konden ervaren weet Chef Koen ons opnieuw te bekoren met het perfect samenbrengen van verschillende ingrediënten die een mooi smakenpalet vormen. Voor de Kalfszwezeriken met een sabayon van morieltjes en gekonfijt witloof  zou het gekende rode boekje van Michelin zeker vermelden: vaut le voyage. En weeral weet de Chef een extra dimensie aan het gerecht te geven met een puree-crême van hazelnoten.

Vooraleer het nagerecht aan bod komt, verwent de kaasmeester ons met een succulent bord met de beste regionale en internationale kazen met daarbij onder andere een Shropshire, Brillat Savarin en een Maroilles.                                                 Met Frankrijk als buur een pretje om dit op tafel te zetten.

Om het geheel af te ronden laat de Chef ons genieten van een onvergelijkbare Chocoladefantasie. De uitgebreide theekaart betekende het einde van een culinaire hoogstaande avond.

HOE ER NAARTOE

U vindt Restaurant La Cravache in de Gentstraat 215 in Rekkem en is makkelijk te bereiken via:

-      E17 afrit 1LAR, richting Moeskroen daarna richting Aalbeke

-      Vanuit stad Kortrijk richting Aalbeke - Moeskroen

Wie na een bezoek aan restaurant La Cravache ter plekke wil overnachten vindt ruim zijn gading in de buurt met keuze uit bijvoorbeeld Hotel Bell Expo, Lindenlaan 14 - Kortrijk of Hotel Bell-X, Kortrijksstraat 351 - Wevelgem van Filip Cuvelier die gratis taxi-service biedt tot aan het restaurant.

Op die manier kan men het best genieten van een excellent gastronomisch uitje.

La Cravache

Koen Devos & Anja Verheyden

Gentstraat 215

8930 Rekkem

Tel : 056 42 67 87

www.lacravache.com

(Tekst & Foto’s: Jeffrey Lowyck)
>> Reageer (0)
18-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NIEUWE TOUROPERATOR - LUXE REIZEN & VERBLIJF

Nieuw: SILVERJET BELGIUM

Directeur Wim David:

“Winterbrochure medio augustus op tafel”

 

De Nederlandse luxe-touroperator Silverjet Travel in Style breidt na een voorbereiding van meer dan zes maanden haar activiteiten uit naar België. Na 15 jaar is de organisatie onder leiding van Rob Bremer uitgegroeid tot een succesvol bedrijf met ruim 30 vakmensen en heeft het in Nederland een leidend marktaandeel verworven in het segment van de luxe vakanties.

Het dochterbedrijf in België komt onder leiding van Wim David, die ondertussen heel wat jaren ervaring heeft opgedaan in de touroperating.

SILVERJET BELGIË

De merknaam Silverjet blijft behouden, alsook het grootste gedeelte van de productmix. Wel zullen een aantal extra bestemmingen, hotels & rondreizen aan het bestaande programma toegevoegd worden, conform de vraag op de Belgische markt.

 

Wim David hierover: “Silverjet Belgium komt medio augustus op de markt met de winterbrochure (winterzon 2012-2013, 260 pagina’s) met nadruk op de long-haul, maar ook enkele mid-haul bestemmingen doen hun intrede. Het volledig geautomatiseerde reservatie-systeem wordt, samen met de uitgebreide productkennis en flexibiliteit, de grote troef. Bovendien werkt Silverjet met een uniek fluid pricing systeem, waarbij prijzenbijlages definitief tot het verleden behoren en de reisagent steeds de correcte prijs heeft voor de klant, zonder bijkomende toeslagen. Fluid pricing zorgt er tevens voor dat de klant altijd geniet van de meest recente aanbiedingen/specials op de markt.”

De nieuwe  Belgische touroperator zal enkel boekbaar zijn via de reisagent.

Voor meer informatie: Wim David via mail: w.david@silverjet.be & tel: 050 700 965

(Georges Keters)
>> Reageer (0)
17-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WONDERMOOI IERLAND - CULTUUR & ARCHITECTUUR

Cultuur in Ierland

Bruisende festivalzomer in Dublin

 

De Ierse hoofdstad is bekend om zijn levendige culturele scène, om zijn agenda die het ganse jaar bol staat van de culturele activiteiten. Tijdens de zomermaanden en vooral in september, dé festivalmaand, wordt een cultureel tandje bijgezet. Dan is Dublin, UNESCO-stad van de Literatuur, the place to be!

Wie eens tot over zijn oren wil ondergedompeld worden in een cultureel bad moet op 21 september naar de Ierse hoofdstad als de jaarlijkse Dublin Culture Night wordt georganiseerd. Die dag en die nacht IS Dublin cultuur, met extra lange openingsuren en gratis toegang tot 150 kunstgalerijen, musea, studio’s, kerken, historische huizen en culturele centra. Ruim 150.000 mensen zorgen voor een fantastische sfeer in de straten van Dublin waar men na het bezoek aan musea en het bijwonen van lezingen zelfs aan het dansen gaat.

FESTIVAL OF FASHION

Van 6 tot 9 september 2012 is er het Dublin Festival of Fashion (www.dff.ie). Op het programma staan niets dan Fabulous Fashion Events die op tientallen plaatsen worden georganiseerd, in shops, bars, restaurants, hotels. Je zal er genieten van exclusieve mode events, van speciale aanbiedingen en kortingen. Na een bezoek aan het Fashion Festival weet je precies hoe je er de komende maanden moet uitzien om à la mode te zijn en dat dankzij honderden beauty tips en tricks die je links en rechts kunt verzamelen.

ARTHUR’S DAY

Op 27 september is het Arthur’s Day dat niet alleen in Dublin maar overal in Ierland en zelfs in de wereld wordt gevierd. Maar in Dublin is Arthur’s Day nog altijd iets apart want daar staat het Guinness Storehouse en daar draait het feest om: het wereldberoemde Guinness bier. Niet alleen de smaakpupillen worden verwend met grote hoeveelheden heerlijke Guinness maar er wordt gemusiceerd, gedanst in pubs, bars, concertzalen én op straat (www.guinness.com/en-row/arthurs-day).

ARCHITECTUUR

Liefhebbers van architectuur reizen van 5 tot 7 oktober naar Dublin voor Open House. Het is Ierland’s grootste architectuur festival waarbij de bezoekers de kans geboden wordt om tal van interessante gebouwen gratis te bezichtigen en architecturale bijzonderheden te bekijken die anders niet toegankelijk zijn voor het publiek. Het festival wordt omkaderd met allerlei evenementen (www.architecturefoundation.ie/openhouse).

MUZIEK

Muziekliefhebbers mogen het internationaal vermaarde Electric Picnic Festival niet missen op 31 augustus en 1 en 2 september. Op de veelzeggende affiche staan onder meer The Cure, Elbow, The Killers, Hot Chip, The XX, Patti Smith en tal van andere bands en artiesten die jongeren, minder jongeren en ook families kunnen beroeren. Het festival is bekend om zijn eco-vriendelijke aanpak (www.electricpicnic.ie).

 

Tourisme Ierland

Louizalaan 66

1050  Brussel

02 275 01 71

Info.be@tourismireland.com

www.discoverireland.com

 


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FRANKRIJK OP ZIJN MOOIST - MAYENNE

Onbekend maar zo genietbaar

Geschiedenis het ordewoord in Mayenne

Mayenne, dat kan men vertalen in wandelen, fietsen, paardrijden of varen op de gelijknamige rivier. Mayenne is het sleutelwoord waar groen en geschiedenis troef is. Onbekend bij velen, maar o zo genietbaar, dit departement 53. Naast ruststellende ontspanning is het tegelijk genieten van een ferme brok geschiedenis met enkele merkwaardige kastelen op de hoogtes van Laval, Mayenne en Sainte –Suzanne, middeleeuwse stadje, als toppers.

Het departement Mayenne ligt in het middenwesten van Frankrijk en is omringd door de departementen Manche, Orne, Sarthe, Maine-et-Loire en Ille-et-Vilaine en bestaat uit drie arrondissementen Château-Gontier, Laval en Mayenne. Het geheel behoort bij de regio Pays de Loire. De rivier Mayenne – bijrivier van de Loire – is er de grote speler en dwarst het departement van zuid naar noord en is een paradijs voor rivierplezier. Achter elke bocht ontdekt men nieuwe verrassingen. Kleine dorpjes, spitse kerktorens, af en toe een statig herenhuis of kasteeltje dat beter tijden gekend heeft. Dat alles te midden een hoge bomenrij die de rivier de juiste weg toont. De groene rust wordt hier alleen gestoord door een kwetterende eend, op bezoek met kroost bij een overbuur. Juist: geluk, dat is varen op de Mayenne.

SAINTE-SUZANNE

Maar naast het rivierplezier is het tegelijk genieten van de natuur – doorspekt met een flinke scheut geschiedenis – waar de Mayenne het patent op heeft. Een van die historische pareltjes is het middeleeuw stadje Sainte-Suzanne, versterkt fort dat fier in de rij staat bij de unieke verzameling Mooiste dorpjes van Frankrijk (Plus beaux villages de France). Het is opgetrokken in de 11de eeuw op een natuurlijke hoogte, dominerend over de regio Erve. Van op de burcht is het genieten van een prachtig panorama, de heuvels van Coëvrons en het bos van Charnie. Meer info: www.coevrons-tourisme.com

LAVAL

Andere topper is de burcht van Laval, 12de eeuwse historische parel aan de kroon van Mayenne. Met de middeleeuwse basiliek Notre-Dâme-d’Avénières en de  kathedraal Notre-Dâme-des-Cordeliers kijkt de stad terug op een ver verleden. De Lavallois, de inwoners van Laval, zijn fier op hun middeleeuws kasteel, gebouwd aan de oevers van de rivier. Het oude Laval – met veel gebouwen in vakwerk – is een droom van smalle straatjes en steegjes. Op dinsdag is er een imposante groentemarkt. Meer info: www.laval-tourisme.com

GROTTES DE SAULGES

Liefhebbers van ondergrondse ontdekkingen zijn aan het feest in de Grotten van Saulges, twee mogelijkheden tot wandelen in eeuwenoude spelonken die je op drie niveaus in de wereld dompelen van de troglodieten, stalagmieten en stalagtieten. De ontdekking Rochefort duurt 40 minuten, de Margot ruim een uurtje. Meer info: www.grottes-de-saulges.com

Nog in Saulges mag je niet nalaten een bezoekje te brengen aan het Karolingisch kerkje Saint-Pierre uit de 15de eeuw, waar je ontvangen wordt met gregoriaanse muziek. Te vinden naast hotel-restaurant L’Ermintage, hartje Saulges, op een boogscheut van de grotten.

MAYENNE

De stad Mayenne kreeg vorm in de 11de en 12de eeuw en werd uitgebouwd rond het kasteel, de kerk Notre-Dâme en aan de overkant van de rivier de priorij Saint-Martin. Het kasteel is omgebouwd tot een museum met archeologische objecten, gaande van muntstukken al over keramiek en… een verzameling van 37 uitzonderlijke schaakstukken in been en ivoor, de mooiste en grootste verzameling te vinden in Frankrijk. Alle info: www.museeduchateaudemayenne.fr

ABDIJ PORT DU SALUT

Deze gekende kaassoort zag zijn oorsprong in de trappistenabdij van Entrammes, gesticht in 1233, op een boogscheut van Laval. De trappisten maakten dit smeuïge en smaakvolle kaasje om hun levensonderhoud te voorzien. Vandaag is het voor een flink stuk uitgebouwd in verblijfsruimten. De kapel is zo goed als intact gebleven. Meer info: www.portsdusalut.com

Mayenne: www.mayenne-tourisme.com en info@mayenne-tourisme.com, tel. 0032 (0)2 43 53 18 18

Voor België: CB Communication, VB@cbcommunications.be

Georges Keters


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FRANKRIJK OP ZIJN MOOIST : MAYENNE

Franse streekproducten in de kijker

Lekker tafelen in Mayenne

Telt de Mayenne heel wat historische monumenten en kastelen, dan komen de lekkerbekken hier evenzo aan hun trekken. Het vlees is er van prima kwaliteit en wie van kazen houdt, kan zijn geluk niet op. Port-Salut, Chamois d’Or, Chaussée aux moines, Vieux Pané, Saint-Paulin, Rouy, Babybel en onder andre Bons Mayennes en Petit Montsurais zijn slechts enkele van de meest gegeerde kazen. Aan tafel !

BOEUF FERMIER DU MAINE

Een van de absolute toppers in het departement Mayenne is de Boeuf Fermier du Maine, een Label Rouge du Terroir, sinds 1986 het symbool voor vlees van bijzonder hoge kwaliteit. Een van de grote kwekers van dit uitstekende ras is Marc Barrier. Als kweker van deze Rouge des Pres laat hij op zijn hofstede in Evron niets aan het toeval over. Zijn veeboerderij staat steevast borg voor kwaliteitsvol vlees dat constant onder controle staat van de Label Rouge Boeuf du Maine. Alban Chaumont waakt hierover.  Meer info: www.boeuffermierdumaine.com.

HÔTEL DU COMMERCE

Mayenne beschikt over een Paternoster aan eetgelegenheden en overnachtingsmogelijkheden. We pikken er een drietal betaalbare hotels uit, elk voorzien van een heerlijke tafel, met extra aandacht voor de streekproducten. In Vaiges is Hôtel du Commerce aan de rue du Fief aux Moines een aangename ontdekking. Hier verwent de familie Oger al vier generaties lang de bezoekers. De fraaie terras en aanpalende tuin zijn een baken van rust. Het hotel ademt de jaren zestig terwijl de keuken zorgt voor lekkere regionale schotels, uit de oven getoverd door Chef en eigenaar Samuel Oger. Meer info: www.hotelcommerce.fr

HÔTEL-RESTAURANT LA MARJOLAINE

Op een boogscheut van het historische kasteel van Mayenne ontdekken we aan Le Bas Mont in Moulay, dorpje met zowat 900 inwoners, hotel-restaurant La Marjolaine, hostellerie in 1988 uitgebouwd door Jean-Marie Chapin op het Domaine du Bas Mont, het voormalig kasteel van de familie Germain Ricoeur. Het geheel is vandaag goed voor een dertigtal kamers. De keuken is er uitstekend, net als de bediening. Ook hier komen de gerechten en de wijnen uit de regio. Proef er bij uw bezoek zeker de Maraîchère de tourteaux et langoustines, vinaigrette de tomates aux sésames noirs. Een delicatesse. Laat daarna de geneugten smaken van een Aloyau de boeuf fermier du Maine, poireaux confits au balsamique, galettes de pommes de terre. De kaastafel zorgt voor een extra toets terwijl de zoetekauwen zich kunnen storten op een ruime keuze aan nagerechten met extra oog voor Fondant de chocolat moelleux. De passende wijnen naar een keus van Maître Jean-Marie zorgen voor de rest. Naborrelen kan op de ruime terras waarna de heerlijke en ruime kamer je een uitzonderlijke zachte nachtrust weet te bezorgen. Ideaal adres voor de rustzoeker en de levensgenieter. Meer info: www.lamarjolaine.fr – lamarjolaine@wanadoo.fr en tel. 0032 (0)43 00 48 42 – Lid Relais du Silence en Logis de France.

HÔTEL-RESTAURANT L’ERMITAGE

Na een heerlijke wandeling of duik in de Rochefort grotten kan men tot rust komen in hostellerie L’Ermitage in Saulges. Hier zorgt de familie Possémé ervoor dat het je aan niets ontbreekt. De dertig kamers genieten alle comfort terwijl de keuken van buitengewone klasse is. Het label Table Distinguée dat Logis hen bedacht is hier zeker op zijn plaats. Zijn de schotels van superieurs kwaliteit, de bediening is navenant. Klasse dus. Dit huis mag inzake gastronomie zeker bij de beste uit de regio gerekend worden. Geen wonder dan ook dat de gidsen Michelin, Bottin Gourmand en onder andere Gault Millau L’Ermitage graag opnemen in hun respectievelijke culinaire bijbel. De relatief jonge Chef speelt met de top van de regionale producten, wat leidt tot succulente schotels waarbij het oog mee mag genieten. Meer info: www.hotel-ermitage.fr – info@hotel-ermitage.fr en tel. 0032 (0)2 43 646 600.

Mayenne: www.mayenne-tourisme.com en info@mayenne-tourisme.com,

tel. 0032 (0)2 43 53 18 18

Voor België: CB Communication, VB@cbcommunications.be

Georges Keters


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FRANKRIJK OP ZIJN MOOIST: MAYENNE

Mediteren over kunst in de Mayenne

Op stap met duizendpoot Robert Tatin

Neen, als lekkerbek en fijnproever hebt u het nu beslist bij het verkeerde einde. Tatin staat dit keer niet voor de heerlijke appeltaart die de zusjes Stéphanie en Caroline Tatin in 1889 per ongeluk uitvonden in de keuken van hun hotel Tatin in Lamotte-Beuvron, hotel dat trouwens nog steeds bestaat. Neen, we maken een wandeling in de 5 ha grote tuin van Robert Tatin, veelvuldig kunstenaar die op het domein La Frénouse in Cossé-le-Vivien zijn levenswerk uitbouwde en er in 1983 stierf.

Toerisme dat is ook wat kunst beleven. Wie in de buurt van Le Mans, Laval of Mayenne vertoeft en houdt van een flinke brok exotische en eigenzinnige kunst neergepoot in een schitterende beeldentuin mag niet nalaten het Musée Robert Tatin te bezoeken. Je bent er alvast een halve dag zoet. Robert Tatin – geboren in 1902 in Laval – kan je niet in een vakje stoppen. Hij was een veelzijdig kunstenaar en had meerdere vormen onder de knie: ontwerper, beeldhouwer, schilder, tekenaar of keramist, het was hem om het even. Daarnaast was hij metselaar, timmerman en buitenschilder. Zijn veelzijdigheid bracht hem in alle hoeken van de wereld en in 1962 nestelde hij zich in het piepkleine Cossé-le-Vivien waar hij een klein huisje, een ruïne bijna, omringd door niets dan groen. Het zou voor Tatin de ideale plek worden om zijn veelzijdigheid bot te vieren.

MEDITEREN IN DE TUIN

Samen met zijn echtgenote Lise liet hij zijn visionaire gedachten de vrije loop. Nadat hij de ruïne van het landhuisje had opgeknapt en er zich vestigde maakte hij werk van zijn exotische tempel dat als hoofdgebouw opgetrokken werd naast zijn stulpje. De tempel werd omringd met totembeelden, ontsproten uit de rijke verbeelding van de veelzijdige kunstenaar. Indrukwekkend is de tachtig meter lange weg naar de tempel, bezaaid met 19 monumentale beelden – Allée des Géants –  allen met een boodschap naar een of andere kunstenaar of persoonlijkheid met aandacht voor Paul Gaugain, Jeanne d’Arc, Pablo Picasso, Auguste Rodin, Alfred Jary, Maurice Utrillo, Henri de Toulouse Lautrec en onder andere Jules Verne. De beelden zijn tot 2,50 meter hoog en zijn gemaakt van gekleurd cement, naar verbeelding van Robert Tatin.

LA PORTE DES GEANTS

Indrukwekkend is La Porte des Géants, de Poort van de Reuzen. Hier pakt Robert Tatin uit met vijf monumentale beelden die verwijzen naar grootmeesters Rembrandt, Vincent Van Gogh, Leonardo da Vinci en Delacroix. Dit is slechts klein bier vergeleken bij de 6,50 meter hoge menhir  Notre-Dame-Tout-Le-Monde, die de verbinding maakt tussen hemel en aarde. En wat dacht je van La Porte du Soleil, de Poort van de Zon, 5,50 meter hoog en gebouwd op dolmen? Zonder meer indrukwekkend.

SCHILDER-KERAMIST

En er is nog meer te beleven in La Frénouse. In een viertal afzonderlijke zaaltjes, te vinden in de buik van de oriëntaalse gebouwen, kan men kramiek en olie op doek vinden van Tatin, werken vooral geïnspireerd op Een brug tussen oost en west zoals de kunstenaar het stelt. Aziatisch, Oosters en Chinees wisselen mekaar af.

In de indrukwekkende tuin vindt men hedendaags werk, al dan niet in PVC. De waterpartijen zorgen voor extra sfeer.

Robert Tatin overleed in 1983 en werd begraven in zijn tuin, vlak voor zijn woning. Omdat men het werk niet verloren wilde zien gaan werd La Maison des Champs La Frénouse in 2002 officieel opgenomen als Musée de France en is derhalve opengesteld voor het grote publiek. Meer info: www.musee-robert-tatin.fr

Georges Keters


>> Reageer (0)
14-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.175 JAAR P & O FERRIES

P&O Ferries bestaat dit jaar 175 jaar.

 

P&O Ferries trakteert op Calais-Dover

 

De welbekende rederij P&O Ferries die instaat voor verbindingen tussen het vasteland en Groot-Brittannië, met vertrek vanuit Calais, Zeebrugge en onder andere Rotterdam, viert zijn 175-ste verjaardag. Jong en minder jong wordt hierbij betrokken en mag meesmullen van de feesttaart.

KIDS EAT FREE

Voor elke twee volwassenen die in het Foodcourt-restaurant een maaltijd-met-sidedish bestellen, krijgen twee kinderen (tot 15 jaar) hun maaltijd gratis!

TWEEDE PERSOON GRATIS IN CLUB CLASS

Club Class is dé manier om in stijl en in alle rust te reizen. Reizigers in Club Class maken de overtocht in een privésalon waar ze verwend worden met gratis Champagne, softdrinks, koffie en thee (met koekjes en chocolaatjes), Engelse kranten en een prachtig uitzicht.

Voor elke persoon die een overtocht Club Class aan boord boekt (het supplement voor Club Class bedraagt 16 euro  per overtocht), krijgt een tweede persoon gratis toegang!

DEZE PROMOTIES GELDEN TOT 5 SEPTEMBER 2012

 

P&O Ferries biedt tot 23 overtochten tussen Calais en Dover aan per dag, in beide richtingen. Een dagtrip kan al vanaf 24 euro (heen en terug). Voor een langer verblijf betaalt u vanaf 47 euro enkele reis voor auto + maximum 9 personen.

Voor info en boekingen: www.poferries.be

(Georges Keters)


>> Reageer (0)
07-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPPER UIT REIZEN LAUWERS

Met Reizen Lauwers naar de Riviera del Fiori

Bloemenpracht van San Remo tot Portofino

 

Noord-Italië mag dan wel niet direct in de ogen van zonnekloppers liggen, toch haalt de Ligurische kust elk jaar tienduizenden toeristen binnen zijn muren. Niet moeilijk als men weet dat men tussen San Remo en Portofino overwelfd wordt met bloemenpracht, aansluitend een prachtige natuur, uitgewerkt in pittoreske dorpjes waarbij Rapallo, Albenga en onder andere Alassio de hoogste noten zingen.

Reizen LAUWERS is zonder meer een specialist in groepsreizen. Negen dagen op en af vanuit Groot-Bijgaarden naar hartje San Remo, waar de wielerliefhebbers hun hart sneller gaat slaan bij het bewandelen van de legendarische Via Roma, het brengt vreugde in de harten en genieten is hier het enige ordewoord. Voeg daarbij een gids als Jos. J.Sergeyssens en je trip naar de Riviera del Fiori kan niet meer stuk. Na een tussenstop in Lyon, de culinaire hoofdstad van Frankrijk, is San Remo de eerste trekpleister met uitlopers naar Dolceacqua, door wijnliefhebbers bekend om de beste Ligurische rode wijn, de Rossese di Dolceaqua. De middeleeuwse brug in dit stadje in een unicum. Iets verder op brengt Ventimiglia ons dichtbij Monte-Carlo en Monaco, die we bewonderen vanuit de hoogte. Welkom in San Remo, de grote broer en een der oudste en voornaamste badplaatsen aan de Lugirische Zee. De kronkelende smalle trapstraatjes van de oude stad zijn een streling voor het oog. Het Santuario della Madonna della Costa is het hoogste punt en biedt een schitterend zicht op de stad, de haven en de zee. Let, de kerk gaat pas open om 16 uur.

GROTTEN VAN TOIRANO

Biedt de kust tussen Petra Ligure, Loano en Borghetto alles wat de badgast verwacht, dan weet het kleine stadje Toirano, iets landinwaarts, niet alleen te verrassen met zijn 14de eeuwse toren en middeleeuwse huizen, maar is tegelijk een paradijs voor de grottenliefhebbers waaronder de Grotta della Bàsura, de Heksengrot. Geniet daarna van de veertien bontgekleurde taferelen op de rotsen, vlak bij de ingang van de Grotto di Toirano.

LA SUPERBA

Op weg naar Portofino en Rapallo maken we kennis met La Superba, Genua, de grootste haven van Italië en na Marseille de belangrijkste van de Middelandse Zee. Meer nog, in de middeleeuwen behoorde Genua met Pisa, Venetië en Amalfi tot de vier belangrijkste en machtigste zeemachten van Italië. Genua – goed voor ruim 700.000 inwoners – is enorm uitgestrekt en neemt ruim dertig kilometer kust voor zijn rekening. Het oude centrum is een juweel, een amfitheater gebouwd tegen de heuvels rond de haven. De caragi (zeer smalle straatjes) zijn een streling voor het oog. Genua werd in 2004 verkozen tot Culturele Hoofdstad van Europa. Heel wat monumenten en gebouwen werden gerestaureerd. Een dag verwijlen in La Superba is zeker geen luxe.

RAPALLO & PORTOFINO

Op naar de Riviera di Levante waar we in Rapallo aan de Golfo del Tigullio genieten van de eertijdse grandeur toen deze badplaats de pleisterplaats was voor de Britse rijke lui met speerpunten als het prestigieuze 4-sterrenhotel Rosabianca, uiteraard met zicht op de zee. Door haar ligging aan de Golfo del Tigullio is Rapallo beschermd voor de weergoden wat de temperatuur zowel in de zomer als de winter milder gestemd is. Geniet van dit leuke stekje en maak een wandeling langs de bloemrijke Lungomare Vittorio Veneto dat eindigt met het zicht op een 14de eeuws kasteel, vandaag exporuimte.

We klimmen aan boord van de Moby Dick die ons naar het mondaine en sprookjesachtige (overroepen) Portofino brengt, dit leuke haventje telt amper 600 inwoners maar is bij de toeristen erg in trek. Boutiques, chique winkels, exclusieve jachten en (veel te dure) restaurants halen de beau monde naar hier.  Maar een torentje gelatti (ijs) is er uitstekend !

ALBENGA & ALASIO

Met een bezoek aan Albenga en Alassio genieten we een van de best bewaarde middeleeuwse centra van Ligurië. Is er het prachtige zandstrand in Alassio dan mag een wandeling langs de Muretto niet links laten. Deze muur is zo goed als volledig voorzien van kleine tegeltjes waarop handtekeningen en of tekeningen van bekende personen te zien zijn, VIP’s die hier ooit voor u zijn geweest met daarbij Louis Armstrong, Fausto Coppi, Gino Bartali, Zarah Leander en onder andere Ferenc Puskas en

Dit en nog zoveel meer is er te beleven op deze 9-daagse trip waarbij het mooiste aan de Ligurische Zee te bewonder valt. Wie het dit jaar nog wil meemaken kan dit met vertrek op zondag 9 september. Alle info: www.lauwers.be en 070 35 08 18 of klik gewoon op het icoon REIZEN LAUWERS hiernaast op deze pagina.

Georges Keters
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VOEREN - PARADIJS VOOR NATUURLIEFHEBBERS

Groen kruispunt in de Euregio Maas-Rijn.

Drielandenpunt in Vaals

 

De Euregio Maas-Rijn is een van de vele Euregio ’s die een grensoverschrijdend internationaal samenwerkingsverband hebben. Het omvat de drie landen Nederland, Duitsland en België en kan gesitueerd  worden rondom de Maas, ten westen van de Rijn en rond de steden Hasselt – Maastricht – Luik – Aken en Heerlen. Pal in het hart ervan ligt de Voerstreek, wandel- en fietsparadijs bij uitstek. Voor de minder sportievelingen onder ons bestaan er leuke alternatieven met daarbij vier cultuurhistorische autoroutes van ongeveer 75 km en leuke trip naar het Drielandpunt.

DE VOERSTREEK

Voeren (Provincie Limburg) groepeert zes kleine dorpjes Moelingen, ’s Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Teuven en Remersdaal, samen goed een oppervlakte van 50 km² en telt zowat 4.300 inwoners. Het karakter is vreedzaam en de ongerepte natuur zorgt voor ongekende rust. De lucht is er nog perfect te genieten en de skyline is nog authentiek. Geen rokende fabrieksschouwen of aartslelijke flatgebouwen. Fietsers en wandelaars zijn er koning en na elke bocht wacht een aangename verrassing: oude hoeven, typische vakwerkhuisjes, een kasteeltje en onder andere een Paternoster van veldkruisen en kapelletjes. Daarenboven verandert het landschap in elk seizoen, een zegen voor foto- en filmliefhebbers.

CHARMANTE AUTOROUTE

Het meest westelijke dorp Moelingen met zijn mooie 12de eeuwse kerktoren, doorkruist door het riviertje de Berwijn en is het startpunt van de autoroute. We rijden door naar ’s Gravenvoeren met zijn deels 14de  eeuwse, deels 18de eeuwse Sint-Lambertuskerk en via Sint-Martens-Voeren, met de 18de eeuwse Sint-Martinuskerk, een mooie 250 meter lange spoorwegviaduct die als opvallend bouwwerk door de Duitsers werd aangelegd tijdens de Tweede Wereldoorlog, naar Sint-Pieters-Voeren met de vroegere Kommanderij van de Teutoonse Orde. De Orde werd gesticht in 1242, maar het gebouw dateert uit de 17de eeuw. In het vijfde van de zes Voerense kerkdorpen Teuven moet je zeker een bezoek brengen aan het winkeltje van Jetteke. Wellicht het kleinste winkeltje van ons land. Remersdaal is het meest oostelijke van de dorpen en de aanloop naar het Land van Herve. Meer info: www.voerstreek.be

DRIELANDENPUNT

Niet te missen is een bezoek aan het toeristisch uitgebouwde Drielandpunt in Vaals. Op 7 km van Aken vormt het drielandenpunt de grens tussen België, Duitsland en Nederland. Tot 1919 was het trouwens een vierlandenpunt met Neutraal Moresnet. Na de val van Napoleon werden er in 1816 tijdens het congres van Wenen nieuwe grensverdragen gesloten. Tussen de grenzen van het Koninkrijk der Nederlanden en Pruisen werd een ministaat van 244 hectare en 11km grensomtrek gemaakt. Het bestond  ruim honderd jaar onder de naam Neutraal Moresnet.

Het effectieve Drielandenpunt bevindt zich aan de voet van de 55 meter hoger Koning Boudewijntoren, met grenspaal 193 (1032, volgens Belgisch/Duitse nummering). We bevinden ons 322,50 meter boven de zeespiegel, meteen het hoogste punt van Nederland. Iets verder op ligt het Labyrint Drielandenpunt, een doolhof, deels in het Nederlandse Vaalserberg, deels in Vaals. Via een wirwar van paden omgeven door hoge hagen bereikt in het centrum een uitkijktoren. Het doolhof werd aangelegd in 1992. Het bosgebied, met de vele aanbevolen wandelingen langs de bospaden, zit bol van de toenmalige veelgebruikte smokkelroutes en liggen meestal op Duits grondgebied.  De zwarte handel tierde er welig in de periode vlak na de Tweede Wereldoorlog. Meer info:  VVV kantoor, Drielandenpunt 99 B,  4851 Gemmerich, tel. 00(31) – (0)43 306 10 19

MARGRATEN

In Margraten (10 km uit Maastricht) ligt de Amerikaanse militaire begraafplaats waar 8302 slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog begraven liggen in 8301graven: dit komt omdat er in één graf twee onbekende soldaten begraven liggen. Er is een ereplein met een 30 meter hoge toren en muren waarop de namen van meer dan 1700 vermiste soldaten gegrift staan. Meer info: www.vvvzuidlimburg.nl

Het is duidelijk, tijd voor verveling is er in de Voerstreek niet. En dan hebben we het nog niet over een uitstapje naar Tongeren, Hasselt, Aken of onder andere Maastricht.

 

(Jeffrey LOWYCK)
>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VOEREN - GASTHOF BLANCKTHYS

Voeren paradijs voor wandelaars en fietsers

 Proeven van een Wittekop


Voeren (Provincie Limburg) groepeert zes kleine dorpjes Moelingen, ’s Gravenvoeren, Sint-Martens-Voeren, Sint-Pieters-Voeren, Teuven en Remersdaal, samen goed een oppervlakte van 50 km² en telt zowat 4.300 inwoners. Het karakter is vreedzaam en de ongerepte natuur zorgt voor ongekende rust. De lucht is er nog perfect te genieten en de skyline is nog authentiek. Geen rokende fabrieksschouwen of aartslelijke flatgebouwen. Fietsers en wandelaars zijn er koning en na elke bocht wacht een aangename verrassing: oude hoeven, typische vakwerkhuisjes, een kasteeltje en onder andere een Paternoster van veldkruisen en kapelletjes. Daarenboven verandert het landschap in elk seizoen, een zegen voor foto- en filmliefhebbers.

FAMILIE BROERS

In ’s-Gravenvoeren, één van de zes voerdorpen die samen de gemeente Voeren vormen, is gasthof Blanckthys gelegen. Dit prachtig pand is sedert vier generaties in handen van de familie Broers. Huidig eigenaar Henri Broers vertelt enthousiast over zijn troetelkind : “In feite bestaat het domein uit twee typische vierkantshoeven die tegen elkaar zijn gebouwd. In de hoeve aan de straatkant woonde huidig burgemeester van Voeren, mijn neef Huub Broers, en ikzelf in de tweede hoeve. In 1994 startte mijn zus Liliane Broers met een hotel van elf kamers en een taverne. In het jaar 2001 nam zoon Bart het roer in handen en de zaak werd uitgebreid met twee vakantie-appartementen en een vergaderruimte. Tevens werd de historische gevel van het woonhuis gerestaureerd. Een mooi voorbeeld van de Maaslandse renaissancestijl. In 2008 tenslotte heb ik mij geëngageerd en werden de twee aanpalende boerderijen samengevoegd waarbij een nieuwe hotelreceptie, een nieuwe keuken en twee vakantiewoningen werden gebouwd. De taverne werd omgetoverd tot een gezellige brasserie. In oktober 2011 namen we elf nieuwe comfortkamers in gebruik. In een volgende fase staan plannen op stapel om hieraan een wellness centrum en uitbreiding van de parkeerplaats toe te voegen.

BLANCKTHYS

Henri Broers raakt volledig op dreef wanneer hij begint te vertellen over de geschiedenis van Blanckthys : “De naam komt van “ Thierry Blancheteste”, zoon van Johan Blancheteste, een linnenverver uit Dolhain nabij Verviers en die voor het eerst in de geschriften voorkomt in 1548. Thierry werd eigenaar van het pand na overlijden van zijn schoonvader en van dan af wordt er gewag gemaakt van “Blanckthieshof” of “Blanckthyshof.” En voor mij betekent de naam Blanckthys eenvoudig “Wittekop.” Wit behoeft geen uitleg, dat komt van “blanche” en kop komt van teste – tête of hoofd.

Wegens gelijkaardige bouwstijl gaat men er ook van uit dat de boerderijen minstens even oud zijn als de oude kapelanie van ’s Gravenvoeren die van 1651 dateert. Henri besluit : “ Blanckthys is ideaal gelegen. De fiets- en wandelroutes passeren voor onze deur en onze prachtige terrassen zijn een ideaal verpozingpunt. We hebben een mooie brasserie en een zeer aangenaam restaurant waar iedereen wel iets naar zijn gading kan vinden. Voor die gasten die dan toch niet wensen te fietsen of te wandelen, liggen we centraal tussen cultuur- en shoppingsteden zoals Luik, Aken, Maastricht en Tongeren. Voor elk wat wils dus.

GROEPEN EN SEMINARIES

Gasthof Blanckthys biedt verschillende groeps- en busarrangementen aan zoals Proef de Voerstreek, Landelijk Voeren, Wandelen in de Voerstreek, Voerstreek en Eupen .                                            Koffietafels en groepsmenu’s aan democratische prijzen.

Gasthof BLANCKTHYS

Xavier Cortenraedt – Bedrijfsleider                                                                      

Kinkenberg 6

3798 ’s Gravenvoeren

Tel : +32 4381 2466

Fax : +32 4381 2467

E-mail : info@blanckthys.be                                                                            www.blanckthys.be

(Jeffrey Lowyck)>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPRESTAURANTS IN BRUGGE

Brugge pleisterplaats voor diverse Michelin sterren

 Elke dag topsport in

Restaurant De Jonkman

Net buiten het drukke centrum van Brugge die Scone aan de Maalsesteenweg 438 in Sint-Kruis ontpopte de jonge Filip Claeys zich in geen tijd tot een van de grote sterren in Vlaanderen. Als oud-leerling Hotelschool Ter Duinen Koksijde (1992) en later mee aan het fornuis van zowel restaurant De Karmeliet met super topchef Geert Van Hecke en restaurant Oud Sluis van het Zeelandse wonderkind Sergio Herman, wist Filip zich in nauwelijks zeven jaar te vervolmaken en op een voor hem ongekende hoogte te klimmen op de culinaire ladder. Zijn eigentijdse keuken laat niets aan de verbeelding over en zijn gerechten zijn stuk voor stuk pareltjes, een streling voor het oog, een lust voor de zintuigen. Chef Filip Claeys is dan ook een van de vele fonkelende Michelin sterren in het mekka van deze rode culinaire bijbel: Brugge.

TWEE STERREN

Het weze evenwel duidelijk, in zeven jaar twee sterren Michelin aan de gevel zien hangen is niet iedereen gegeven. “Het is hard werken, elke dag weer. Je mag nooit ontgoochelen en het is constant uitkijken naar klasrijke producten uit eigen regio. Ik ga er prat op te stellen dat ik resoluut kies voor de streekproducten met daarbij extra veel aandacht voor vis uit onze Noordzee. Exotische vissoorten komen niet in mijn keuken. Onze Noordzee heeft zoveel lekkers te bieden dat het onzinnig is het ver te zoeken.  Als kleinzoon van een visser moet ik ergens nog zeewater in de aders lopen hebben, want vis is mijn dada. De visserij zit me in het bloed wat me drijft naar onze topproducten uit zee. Weet toch a.u.b. dat er naast tarbot, kabeljauw, tong en onder andere hondshaai ook nog minder gekende soorten als knorhaan (rode poon, Vis van het Jaar 2012), wijting, pladijs en onder andere schol eveneens bijzonder lekker zijn.”

MESSAGE IN A BOTTLE

Tafelen bij Filip Claeys is een belevenis. Niet alleen is hij bijzonder creatief maar gaat hij graag de experimentele toer op. Zo pakt hij onder andere uit met bereidingen van levende garnalen waarbij de Kaviaar van de Noordzee zijn zoet-zilte smaak blijft behouden. Hij verwerkt de garnalen dan ook in een menu waarbij hij uitpakt met een Message in a bottle. Een opzienbarend gerecht voorgesteld in een half 33 cl bierflesje, met als deksel, de andere helft. Schitterende presentatie. In de onderste helft van het flesje lacht een puree met garnalen u onmiddellijk toe, aangevuld met enkele gefrituurde en met de hand gepelde garnalen. Een delicatesse.

TOP BEDIENING

Andere toppers op de kaart zijn de Gemarineerde Giraldeau oester met komkommer, aardpeer en limoen, de Gebakken rode poon met zwemkrab, rode paprika en rode sla aangevuld met krabjus en – niet te versmaden – de Gebakken kalfszwezeriken met zilveruit, witloof en paddenstoelen. Voeg daarbij een zo goed als vlekkeloze en discrete bediening onder leiding van gastvrouw Sandra en je avondje uit in restaurant De Jonkman kan niet meer stuk.

Restaurant De Jonkman

Filip Claeys en Sandra Meirlevede

Maalsesteenweg 438

8310 Sint-Kruis Brugge

Tel. 050 36 07 67

info@dejonkman.be

www.dejonkman.be

Zondag en maandag gesloten

 

RECEPT VAN DE CHEF

Hondshaai in het groen, groene snijbiet en avocado

 

Benodigd heden:

2 stuks hondshaai

200g groene snijbiet

2 stuks avocado

Verse groene kruiden.

Bereiding:

Hondshaai: Was en snij de hondshaai in filets. Bak de filets aan in de pan, gekruid met peper en zout. Werk af met citroensap.

Bouillon groene kruiden: Neem een liter visfumet, gemaakt van de graten van hondshaai. Lat dit trekken met peterselie, dragon, koriander, zurkel, salie, citronelle en spinazie. Daarna passeren.

Avocado crème: Schil en ontpit de avocado’s. Mix op met olijfolie peper en zout en citroensap.

Olie van groene kruiden: Mix groene kruiden met olijfolie tot je een mooie volle groene kleur verkrijgt. Passeren.

Snijbiet:  Scheidt het loof van de stengels. Stoof het loof aan in olie met peper en zout, look. Blus met wat fonds en giet af. Snij de stengels in fijne staafjes en maak aan met peper/zout, olijfolie en witte wijnazijn.

Opmaak: Dresseer in een diep bord het gestoofde loof van de snijbiet. Plaats de hondshaai daar rond. Leg de staafjes op de gestoofde snijbiet. Druppel de olie van groene kruiden tussen alles heen. Spuit enkele dotjes avocadocrème en werk af met de bouillon van groene kruiden.

 Georges Keters
>> Reageer (0)
03-07-2012
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPRESTAURANTS IN BRUGGE

Parel aan de Kroon van sterrenhemel in Brugge die Scone

“Koken dat is een roeping”

De stad Brugge mag zich zonder meer de Stad der Michelinsterren noemen. Geen enkele stad telt meer sterren op zo’n beperkte oppervlakte als de stad van Jan Van Eyck, Hans Memling en onder andere de heren van Gruuthuuse. De grootste stad van West-Vlaanderen is dan ook de lekkerste. Culinair Vlaanderen vindt dan ook vlot de weg naar de Brugse binnenstad waar sterren elke dag fonkelen. Eén daarvan is alvast restaurant Den Gouden Harynck met aan het fornuis Chef Philippe Serruys.

Amper 24 lentes jong of Philippe stond in 1977 al in zijn eigen keuken aan de Groeninge 25 in hartje stad Brugge. Eerder dat jaar had hij al de prestigieuze culinaire wedstrijd Beste Junior Kok van België gewonnen. Samen met echtgenote Marijke Van Damme startten ze met een eenvoudige keuken waar de klassiekers van toen, zeg maar steak, kikkerbillen, tong en onder andere escargots, op de kaart prijkten. “Maar ik wou meer. Ik wou mijn eigen stijl ontwikkelen en nam de klassiekers als basis, aangevuld met een eigen toets”, vertelt de immer gedreven Philippe Serruys.

KOKEN IS ROEPING

Intussen zijn we 35 jaar verder en restaurant Den Gouden Harynck is méér dan een begrip geworden in de regio. Het is zonder meer een van de absolute toppers op het vlak van finesse, smaken en service. Philippe en de immer joviale gastvrouw Marijke beschouwen elke klant als een VIP. “Om kok te worden moet je elke dag constant beter te doen. Velen trekken naar de jungle die horeca heet. Kok worden vergt een lange leerschool. Je wordt eigenlijk geen kok, dat zit in je. Koken is een roeping. Je moet het aangeboren zijn om steeds beter te doen. Het is keihard werken en je komt er alleen door je elke dag – samen met je ploeg – voor 200% in te zetten. Het is geen job van 9 tot 5, maar elke dag bezig zijn met je vak. Elke chef die zichzelf respecteert streeft naar perfectie of wil die dan zeker benaderen, al is die niet te definiëren”, stelt Philippe Serruys.

GROTE DAME

Al vrij vroeg bleek dat Philippe Serruys het zou maken binnen het wereldje van de koks. Zijn ambitie leidde en leidt hem nog elke dag naar het meest haalbare, naar vernieuwing, naar het hogere. Hij kan hierbij evenwel rekenen op zijn eega Marijke, wat de stelling Achter iedere sterke man staat een nog sterkere vrouw geldt hier voor het volle pond. “Inderdaad, het is elke dag herbeginnen en dat werk valt op staat met een vlotte samenwerking tussen man en vrouw. Ik mag de hemel danken dat ik een vrouw heb als Marijke. Zij gaf me in 1977 de ultieme push om een eigen restaurant te beginnen, wat niet direct evident was op 24-jarige leeftijd, maar we werkten samen hard met het gekende resultaat. Haar vakkennis is optimaal. Zij is het wonderlijke verlengstuk van de keuken. We zitten – ik herhaal, samen met het team – met zijn allen op dezelfde golflengte, een onontbeerlijke stelling binnen de horeca. En als het bijzonder druk is, dan is de keuken een hel. Telkens weer is het gevecht tegen de tijd om toch maar zo snel, correct en efficiënt mogelijk de schotels door te geven. En als alles achter de rug is en voortreffelijk verlopen is, dan zijn we gelukkig. En morgen, ja dan herbeginnen we opnieuw. Elke dag weer. En zonder Marijke zou dit niet mogelijk zijn”, schuift sterchef Philippe Serruys graag naar voor, een man met het hart op de tong, een stielman gesneden uit het beste hout.

 ASPERGES OP TAFEL

Voor de liefhebbers van asperges, het product bij uitstek in de junimaand, zet Philippe Serruys graag deze schotel voor:

Asperges uit Pertuis met Burrata en Cecina de Leon

Benodigdheden voor 4 personen

20 asperges

1 dl olijfolie, sap van een ¼ limoen en sap van ¼ sinaasappel

1 bond platte peterselie

Zestes van roze pompelmoes, citroen en sinaasappel

Een paar plakjes Cecina de Léon (ham)

Look

Bloemsuiker

Komijnpoeder

1 bol burrata (Italiaanse kaas)

Schilfers parmezaan

Bereiding

Het sap van limoen en sinaasappel vermengen met de olijfolie en de gehakte peterselie en de look er aan toevoegen. De zestes drie maal blancheren en compote maken met twee lepels bloemsuiker. De asperges koken en laten uitlekken, bestrooien met komijnpoeder, op de borden schikken, aangevuld met de burrata met daarop de schilfers parmezaan. Overgieten met de dressing. Afwerken met enkele snippers Cecina de Leon en kervel.

 

Den Gouden Harynck

Philippe en Marijke Serruys

Groeninge 25

8000 Brugge

Tel.: 050 33 76 37

info@goudenharynck.be

www.goudenharynck.be

Michelin Ster: 1

GaultMillau: 17/20

 

Georges Keters

 

 

 

 

 
>> Reageer (0)


Archief per maand
 • 08-2020
 • 03-2020
 • 02-2020
 • 12-2019
 • 11-2019
 • 10-2019
 • 09-2019
 • 07-2019
 • 05-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 05-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 07-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 02-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 04-2007
 • 01-2007

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Mijn aanraders
 • Restaurant Renty
 • Toersime Vlaanderen
 • Oostenrijk


 • Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs