59ste Culinaire wedstrijd Prosper
Montagné
Tommy Cavaliere Beste Kok België 2012
Yanick Dehandschutter Beste Sommelier van België 2012
De 31-jarige Tommy Cavaliere, chef aan het fornuis van
restaurant Innesto in Houthalen werd laureaat van de 59ste Culinaire
Prijs Prosper Montagné en mag zich een jaar lang de Beste Kok van België
noemen. Het is de droom van deze Limburger met Italiaanse roots om ooit een
eigen restaurant te kunnen opzetten.
Voorzitter Manu De Sutter en provoost generaal Eddie Van Maele zijn
ervan overtuigd dat Tommy zijn droom zal waarmaken. Tommy Cavaliere, een self
made man ging in de finale Rosean Barros da Silva en Sam Van Houcke vooraf. De
wedstrijd vond plaats in de Hotel- en Toerismeschool Spermalie in Brugge, het
galabanket in de Salons Saint Germain in Diksmuide.
Eerder op dag wist Yanick Dehandschutter (restaurant Sir
Kwinten in Lennik) zich tot de Beste Sommelier van België te krongen. Volgens
Gido Van Imschoot en Guy Van Neste (Vereniging Vlaamse Sommeliers) wacht de
laureaat een schitterende toekomst. De laureaat klopte in een spannende finale
Joachim Bauwens (Bacchus in Aalter) en Pieter Fraeyman (Hertog Jan in Brugge).
Prachtig podium, veelbelovend voor de toekomst.
TOP VAN BELGIE
De Club Prosper Montagné
werd gesticht in 1952 door Georges de Ramée, toenmalig concessionaris van het
Oostendse Casino-Kursaal, met de bedoeling enerzijds het wintertoerisme wat op
te krikken en anderzijds promotie te voeren voor de Belgische gastronomie. Om
die stellingen kracht bij te zetten werd uitgepakt met een wedstrijd,
kookwedstrijd die bekroond werd met de titel van Eerste Kok van België. In een
later stadium werden de titels van Eerste Wijnschenker van België en Eerste
Pasteibakker van België hier aan toegevoegd.
Intussen zijn deze
wedstrijden uitgegroeid tot de top van ons land en worden de titels als goud
bestempeld. De erelijst laat dan ook niets aan duidelijkheid over.
SALONS SAINT
GERMAIN
Het galabanket 2012 in de
Salons Saint Germain werd verzorgd door Lode De Roover, Beste Kok van België
2011, bijgestaan door de ploeg van meesterkok Frans Saint Germai, ondersteund
door de leerlingen van Hotel- en Toerismeschool Spermalie. De wijnselectie op
het banket werd opgemaakt door Pieter Verheyden, Eerste Wijnschenker 2011.
(Georges
Keters)


|