Gastronomie in Spanje
Tapas en sherry prinsen van Sevilla
Spanje, Andalusië en Sevilla hebben vele gastronomische troeven. In de honderden restaurantjes zijn tapas, jamon, gazpacho en sherry steeds binnen handbereik en sieren steevast elke tafel.
Andalusië telt heel wat specifieke traditionele schotels. Vooral gefrituurde gerechten zijn er fel gegeerd. De ruim 800 jaar durende heerschappij van Moren en Arabieren heeft er zoals nergens in Spanje zijn stempel nagelaten. De Arabieren zijn meesters in het creëren van combinatiegerechten van vlees of vis met kruiden en vruchten. De keuken in Andalusië in het algemeen of Sevilla in het bijzonder is dan ook niet verfijnd, maar is gestoeld op authentieke smaak van de producten. Vis, ham, wordt, schaal- en schelpdieren, groenten en olijven worden omgetoverd tot onweerstaanbare hapjes, graag bij de aanvang van een maaltijd als tapas op tafel gezet. Een glaasje sherry is hier vaak nooit ver weg.
TAPAS
In Sevilla is de gebakken vis een graag gezien gast op het bord. Vooral de adobo, een smakelijk meelpapje waarin de vis wordt gerold alvorens hem te frituren, ligt goed in de markt.
Ander topper is de gazpacho, koude soep die bijzonder gesmaakt wordt in de zomer. De soep wordt gemaakt van brood, olijfolie, knoflook en tomaat, aangevuld met water. Wat paprika of komkommer kan er desgewenst ook nog bij, al is dat geen must.
En dan zijn er natuurlijk de onvermijdelijke doch sterk gegeerde tapas, typische aperitiefhapjes die kunnen uitgroeien tot een volwaardige maaltijd, diner die niet zelden is samengesteld uit de in Sevilla geliefde Huevos a la flamenca, ovengerecht waarop men in de regio bijzonder fier op is: een bedje van tomaten, chorizo, ham, sperziebonen, licht gebakken aardappeltjes, asperges, erwten en gehakte rode paprika, bedekt met eieren!
TAPASROUTE
Wie optimaal wil genieten van de avondsfeer van Sevilla kan misschien zijn nachtje stappen inzetten met een flamencospektakel in het museum waar de levende legende Cristina Hoyos haar levenswerk met verve verder zet met haar artiesten.
Passioneel dansen en zingen zorgt voor extra honger. Op naar een van de tientallen tapasbars aan de Calle San Eloy.
Een leuke starter is alvast de Pando Cuna aan de Calle Cuna 5, het walhalla van de tapas met Jamon de Bellota, Cana de Lomo de Bellota en onder andere de Surtido Ibérico Pando (ham en kaas) die als hartige hapjes meteen de toon van een gezellige avond inzetten voor verder bezoek aan de Patio de San Eloy en La Alacena de San Eloy, respectievelijk aan de Calle San Eloy 9 en 31.
Tapas hoeven daarenboven niet overdadig te zijn, vaak zijn een paar olijven, wat plakjes chorizo, ham, ansjovis of ham al voldoende om sfeer te scheppen. Wie het iets steviger wil grijpt naar wat pescados fritos (gefrituurde visjes), tortilla (omelet met aardappelen), gambas a la plancha (gegrillde gambas), een portie jamon Ibérico (ham) of mejillones (mosselen), aansluitend misschien wat een flink stuk cochinillo asado (speenvarken) of een fraaie moot Bacalao (kabeljauw).
SHERRY
En bij tapas en of diner hoort een mooi glas. Sevilla is niet direct het epicentrum van de wijn. Het ligt evenwel zeer centraal om te kunnen genieten van de geneugten die pedro ximénis- en de palomino-druiven produceren in Montilla-Moriles, in het zuiden van Cordoba. In de provincie Huelva zwaaien de witte zalema-, de palomina-, de listan- en de moscateldruiven de plak, goed voor een frisse Condado de Huelva.
Voor zoete wijnen moeten we in Malaga zijn, waar de Xarab almalaqui (letterlijk: stroop uit Malaga) een erfenis zijn van de Arabieren, gek op zoete wijn. Een glas Malaga smaakt het best bij fruit en schimmelkazen.
Top of the bill in Andulisië is de sherry, een palomino-druif al dan niet verbouwd met moscatel of pedro ximénez. Dat alles te vinden in de driehoek Jerez de la Frontera, Sanlucar de Barrameda en El Puerto de Santa Maria met als toppers de goudgele droge fino en manzanilla, de amontillado en onder andere de oloroso. Stuk voor stuk pareltjes waarbij de fino en manzanilla graag gesmaakt worden bij tapas en vis.
Als klap op de vuurpijl is er de Brandy de Jerez, Spaanse cognac, van super kwaliteit met een onweerstaanbaar aroma en een kleur dat gaat van helder goud naar diep mahoniehout, steeds gerijpt op eerder gebruikte sherryvaten. Proef bij gelegenheid alvast een Solera Gran Reserva, zonder meer de allerbeste brandy en niet zelden tien tot vijftien op vat, een zachte aromatische belevenis zonder weerga. De verplaatsing naar Sevilla alleen al waard.
HOE ER NAARTOE
Brussels Airlines vliegt driemaal per week naar Sevilla. De vlucht duurt 2.45 u. met keuze uit b.light economy, b.business en b.flex economy+. Meer info en prijzen: www.brusselsairlines.com
Meer info over Sevilla: www.spain.info en www.turismosevilla.org
Georges Keters
|