Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
15-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SPANJE - ANDALUSIE

City Trip in Spanje

 

Sprookjesachtig Sevilla

 

Slenteren in een labyrint van smalle steegjes, flanerend langs prachtige palacio’s, wegdromen in een van de duizenden patio’s, vingerlikkend genieten van heerlijk bordje Jamon Ibérico of een Pijota’s fritas in een tapa bar, op bezoek bij Carmen en een terrasje doen op een van de vele Plaza’s, dat kan alleen maar Sevilla zijn, de bakermat van de flamenco, hartje Andalusië in temperamentvol Spanje.

 

En of de 16de eeuwse Spaanse dichter Fernando de Herrera gelijk had toen hij stelde: “Sevilla is geen stad is, maar een wereld”. Inderdaad, Sevilla is een van de mooie parels aan de kroon van Andalusië. Het is tegelijk een ideale bestemming als City Trip, met Jerez de la Frontera, Cadiz, Cordoba of onder andere Ecija als extra uitstapjes.

Sevilla is met zijn ruim 700.000 inwoners de vierde stad van Spanje. Op toeristisch vlak heeft de geboortestad van de flamenco evenwel alles te bieden. Alleen Barcelona en Madrid staan hoger gequoteerd op de statistieken. Sevilla is zonder meer een openluchtmuseum waarbij imposante herenhuizen, kloosters, palacio’s, uitgestrekte parken, indrukwekkende plaza’s, lommerrijke patio’s en met goud en zilver beladen basilieken en kleurrijke parochiekerken met elkaar worstelen om de meeste aandacht. Het zo goed als verkeersvrije centrum is een zegen voor de wandelaar.

 

GRAF VAN COLUMBUS

 

Sevilla is het gemakkelijkst te voet te verkennen. Alle bezienswaardigheden – en dat zijn er heel wat – liggen binnen wandelafstand van het centrum. Topper is alvast de Heilige Kathedraalkerk, gebouwd op de funderingen van de voormalige Almohaden-moskee. Deze gotische tempel is na de Sint-Pieterskerk in Rome en de Sint-Pauluskerk in Londen de grootste binnen de katholieke kerk. Van de islamitische moskee zijn alleen de Patio met de Oranjebomen en de Giralda overgebleven. Zij vormen het symbool van de stad. Niet te missen is de 98 meter hoge klim naar de klokkentoren van de Giralda. Niet via trappen, maar langs een 40-tal hellingen, wat makkelijker klimt. De muezzin trok destijds te paard 5 maal per dag naar boven om oproep te doen tot de salat, het Islamitisch gebed. (Een muezzin is een moslim die traditioneel vanaf een minaret bij een moskee oproept tot gebed. Vandaag gebeurt dit per luidspreker). Binnen in de kathedraal is het al pracht en praal wat de klok slaat.  De Koninklijke Kapel laat graag de Sacristie van de Kelken bewonderen. Voeg daarbij een reeks van ontelbare beelden met werken van Martinez Montanés, Alonso Cano en onder andere Juan de Mesa als pronkstukken, en je culturele honger wordt stilaan gestild. Of toch bijna, want wat gedacht van de gigantische Graftombe van Columbus, volledig vervaardigd uit het beste brons. Een uniek kunstwerk.

 

REALES ALCAZARES

 

Nauwelijks bekomen van de pracht en praal van de kathedraal of je stoot er rechtover op het Aartsbisschoppelijk Paleis, met zijn indrukwekkende laatbarokke gevel.

Iets verder op ontdekken we op het Plaza del Triunfo de Leeuwenpoort die ons naar de Reales Alcazares brengt, sinds de herovering van Sevilla door Ferdinand III, de verblijfplaats van de Castiliaanse koningen. Deze islamitische vestiging werd naderhand omgebouwd in mudejar stijl (mozarabische stijl uit de 12de eeuw) aansluitend sprookjesachtige tuinen, opgefleurd met tal van beeldhouwwerken. Hier logeert het Spaanse koningspaar, op bezoek in Sevilla.

 

DE JOODSE WIJK

 

Je hebt Sevilla niet gezien zonder een wandeling in de wijk Santa Cruz, een voormalige Joodse wijk, in het leven geroepen door koning Ferndinand III die alle joden dwong zich aldaar te vestigen. In de 14de eeuw verdrongen de christenen de joden en werd het Santa Cruz, vandaag een gezellige wijk doorspekt met een wirwar van smalle en pittoreske steegjes waar het heerlijk verloren lopen is. De patio’s van de Barrio Santa Cruz en de heerlijk ruikende citrusbomen zorgen voor een aparte sfeer. De wijk is dan ook een verzameling van bars en kleine restaurantjes waar een brede waaier van tapa’s je smakelijk toelachen. Maak van de gelegenheid gebruik om even op de Plaza de Dona Elvira het geboortehuis van Dona Inés de Ulloa, de onmogelijke liefde van Don Juan, te bezoeken op het nummer zes. Het restaurant Dona Elvira zorgt voor extra romantiek, bij een lekker glas.

 

HOE ER NAARTOE

 

Brussels Airlines vliegt driemaal per week naar Sevilla. De vlucht duurt 2.45 u. met keuze uit b.light economy, b.business en b.flex economy+. Meer info en prijzen: www.brusselsairlines.com

 

Georges Keters




>> Reageer (0)
14-10-2009
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gastronomie in Spanje - Andalusië

Gastronomie in Spanje

 

Tapas en sherry prinsen van Sevilla

 

Spanje, Andalusië en Sevilla hebben vele gastronomische troeven. In de honderden restaurantjes zijn tapas, jamon, gazpacho en sherry steeds binnen handbereik en sieren steevast elke tafel.

 

Andalusië telt heel wat specifieke traditionele schotels. Vooral gefrituurde gerechten zijn er fel gegeerd. De ruim 800 jaar durende heerschappij van Moren en Arabieren heeft er – zoals nergens in Spanje – zijn stempel nagelaten. De Arabieren zijn meesters in het creëren van combinatiegerechten van vlees of vis met kruiden en vruchten. De keuken in Andalusië in het algemeen of Sevilla in het bijzonder is dan ook niet verfijnd, maar is gestoeld op authentieke smaak van de producten. Vis, ham, wordt, schaal- en schelpdieren, groenten en olijven worden omgetoverd tot onweerstaanbare hapjes, graag bij de aanvang van een maaltijd als tapas op tafel gezet. Een glaasje sherry is hier vaak nooit ver weg.

 

TAPAS

 

In Sevilla is de gebakken vis een graag gezien gast op het bord. Vooral de adobo, een smakelijk meelpapje waarin de vis wordt gerold alvorens hem te frituren, ligt goed in de markt.

Ander topper is de gazpacho, koude soep die bijzonder gesmaakt wordt in de zomer. De soep wordt gemaakt van brood, olijfolie, knoflook en tomaat, aangevuld met water. Wat paprika of komkommer kan er desgewenst ook nog bij, al is dat geen must.

En dan zijn er natuurlijk de onvermijdelijke doch sterk gegeerde tapas, typische aperitiefhapjes die kunnen uitgroeien tot een volwaardige maaltijd, diner die niet zelden is samengesteld uit de in Sevilla geliefde Huevos a la flamenca, ovengerecht waarop men in de regio bijzonder fier op is: een bedje van tomaten, chorizo, ham, sperziebonen, licht gebakken aardappeltjes, asperges, erwten en gehakte rode paprika, bedekt met eieren!

 

TAPASROUTE

 

Wie optimaal wil genieten van de avondsfeer van Sevilla kan misschien zijn nachtje stappen inzetten met een flamencospektakel in het museum waar de levende legende Cristina Hoyos haar levenswerk met verve verder zet met haar artiesten.

Passioneel dansen en zingen zorgt voor extra honger. Op naar een van de tientallen tapasbars aan de Calle San Eloy.

Een leuke starter is alvast de Pando Cuna aan de Calle Cuna 5, het walhalla van de tapas met Jamon de Bellota, Cana de Lomo de Bellota en onder andere de Surtido Ibérico Pando (ham en kaas) die als hartige hapjes meteen de toon van een gezellige avond inzetten voor verder bezoek aan de Patio de San Eloy en La Alacena de San Eloy, respectievelijk aan de Calle San Eloy 9 en 31.

Tapas hoeven daarenboven niet overdadig te zijn, vaak zijn een paar olijven, wat plakjes chorizo, ham, ansjovis of ham al voldoende om sfeer te scheppen. Wie het iets steviger wil grijpt naar wat pescados fritos (gefrituurde visjes), tortilla (omelet met aardappelen), gambas a la plancha (gegrillde gambas), een portie jamon Ibérico (ham) of mejillones (mosselen), aansluitend misschien wat een flink stuk cochinillo asado (speenvarken) of een fraaie moot Bacalao (kabeljauw).

 

SHERRY

 

En bij tapas en of diner hoort een mooi glas. Sevilla is niet direct het epicentrum van de wijn. Het ligt evenwel zeer centraal om te kunnen genieten van de geneugten die pedro ximénis- en de palomino-druiven produceren in Montilla-Moriles, in het zuiden van Cordoba. In de provincie Huelva zwaaien de witte zalema-, de palomina-, de listan- en de moscateldruiven de plak, goed voor een frisse Condado de Huelva.

Voor zoete wijnen moeten we in Malaga zijn, waar de Xarab almalaqui (letterlijk: stroop uit Malaga) een erfenis zijn van de Arabieren, gek op zoete wijn. Een glas Malaga smaakt het best bij fruit en schimmelkazen.

Top of the bill in Andulisië is de sherry, een palomino-druif al dan niet verbouwd met moscatel of pedro ximénez. Dat alles te vinden in de driehoek Jerez de la Frontera, Sanlucar de Barrameda en El Puerto de Santa Maria met als toppers de goudgele droge fino en manzanilla, de amontillado en onder andere de oloroso. Stuk voor stuk pareltjes waarbij de fino en manzanilla graag gesmaakt worden bij tapas en vis.

Als klap op de vuurpijl is er de Brandy de Jerez, “Spaanse cognac”, van super kwaliteit met een onweerstaanbaar aroma en een kleur dat gaat van helder goud naar diep mahoniehout, steeds gerijpt op eerder gebruikte sherryvaten. Proef bij gelegenheid alvast een Solera Gran Reserva, zonder meer de allerbeste brandy en niet zelden tien tot vijftien op vat, een zachte aromatische belevenis zonder weerga. De verplaatsing naar Sevilla alleen al waard.

 

HOE ER NAARTOE

 

Brussels Airlines vliegt driemaal per week naar Sevilla. De vlucht duurt 2.45 u. met keuze uit b.light economy, b.business en b.flex economy+. Meer info en prijzen: www.brusselsairlines.com

 

Meer info over Sevilla: www.spain.info en www.turismosevilla.org

  

Georges Keters

 






>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs