GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
29-01-2016
ORDE 33 MEESTERKOKS VAN BELGIE
Orde 33 Meesterkoks van België
Joris Messiaen
Restaurant t Potje Paté
Toque Blanche
ALVERINGEM
Feest bij de familie Messiaen en het team van De VeurnAmbachtse. Chef Joris
Messiaen, chef van de horecazaak t Potje Paté, werd zopas opgenomen bij de Orde
der 33 Meesterkoks van België als Toque Blanche, op één na de hoogste
onderscheiding voor chefs.
De VeurnAmbachtse en t
Potje Paté zijn hiermee niet aan hun proefstuk toe. Joris Messiaen bijzonder
gelukkig met de intronisatie vertelt: Van alle erkenningen en awards die ons
bedrijf de jongste jaren mocht ontvangen is de titel van Toque Blanche zonder
meer een der belangrijkste voor t Potje Paté. De toekenning gebeurt immers
door professionelen en collegas restauranthouders. Ik draag deze erkenning dan
ook graag op aan de keuken van ons restaurant, waar we voortdurend streven naar
topkwaliteit uit eigen atelier en de Westhoek, maar tegelijk aan het voltallig
team van De VeurnAmbachtse die telkens klaarstaat om ons culinair te
verwennen.
PERFECTIE TROEF
Toque Blanche Joris Messiaen
wil van t Potje Paté een ontmoetingsplaats voor smulpapen maken: Ik stel me
iedere dag in vraag. De menukaart is mijn evolutie in de keuken, een groeiende
nieuwsgierigheid, elke dag op zoek naar de perfecte producten, foodpairing en
nieuwe kooktechnieken die we proberen eenvoudig toe te passen. t Potje Paté
wil The place to be for Foodies worden. Zoveel is zeker. Op onze kaart staan
vanzelfsprekend de producten van ons atelier De VeurnAmbachtse centraal. Ik probeer
hier creatief mee om te springen op de meest eenvoudige manier. Maak het niet
te ingewikkeld, want topproducten prijzen zichzelf. Het vers vlees wordt nog zoals het
hoort enkele weken gerijpt. De binding van de eiwitten verandert en onder
inwerking van enzymen worden de ketens korter en het vlees malser, terwijl de
smaak zich verdiept. 't Potje Paté staat voor herontdekking van ambachtelijke
streekproducten en gastronomische delicatessen. Daarom ook werd onder mijn
initiatief de Orde van ons Potjesvlees opgericht, met dit jaar een Europese
erkenning voor Potjesvlees uit de Westhoek.
Hostellerie Kemmelberg uit het West-Vlaamse Kemmel-Heuvelland
is zopas door TRIPADVISOR als winnaar in de categorie De 25 beste kleine
hotels in België waarbij ze de fel begeerde trofee Travellers Choice Awards
2016 voor hotels in de wacht slepen.
TripAdvisor organiseerde voor de 14de maal
deze prestigieuze prijs en zet hiermee s werelds beste gelegenheden op een rij,
gebaseerd op de miljoenen beoordelingen en meningen die in een jaar zijn
verzameld van reizigers uit de hele wereld. Er zijn winnaars geselecteerd in de
categorieën Beste hotels, Voordeligste hotels, B&Bs en pensions,
Luxehotels, Servicehotels en Kleine hotels. De kenmerken van Travellers'
Choice-winnaars zijn opvallende service, kwaliteit en waarde.
DANK AAN TEAM
Philippe Vercoutter, die samen met Kristine De Loose
Hostellerie Kemmelberg uitbaat, is bijzonder verheugd over deze prijs: Sinds
eind 2012 zijn we letterlijk dag en nacht bezig met de renovatie en uitbouw van
ons charmehotel, dat een traditie van meer dan 60 jaar in gastvrijheid en
gastronomie heeft. Het doet dan ook zonder meer deugd om te zien dat s werelds
grootste reiswebsite dit ook opmerkt. Een TRIPADVISORPRIJS winnen is immers
niet zo evident. Volgens TRIPADVISOR betekent dit dat je tot de top 1% behoort,
of anders gezegd: 99% van de overige hotels scoren minder. We stijgen zelfs nog
een plaatsje in vergelijking met vorig jaar en klimmen van de 20ste naar de 19de
plaats. Tot op vandaag hebben maar liefst 88% van de gasten op TRIPTADVISOR aan
gegeven dat we ofwel een zeer goed of een uitstekend
hotel zijn. Kristine en ik wensen onze talrijke gasten en ons voltallig team,
die dit allemaal mogelijk maakte, hiervoor hartelijk te danken. Dit is evenwel
niet het einde, maar een nieuwe stap naar nog beter.
TOPHOTEL
Barbara Messing, Chief Marketing Officer Tripadvisor, is
blij met de kwaliteit van de gekozen tophotels: We willen alle gelegenheden
feliciteren die een Travellers Choice Award voor hotels hebben gewonnen. Als reizigers overwegen waar ze hun volgende
reis zullen boeken, zouden ze de winnaars van deze award moeten bekijken die al
miljoenen leden van de TripAdvisor - community hebben overtuigd. Het is alvast
een uitstekende leidraad.
Om TripAdvisor-reizigersbeoordelingen en meningen van
Hostellerie Kemmelberg te bekijken, gaat u naar http://tinyurl.com/hwugxj3 .
Alle winnaars van de Travellers Choice Awards 2016 zijn te vinden op
www.tripadvisor.nl/TravelersChoice-Hotels.
En om het helemaal rond te maken, reizigers kunnen alles
ook volgen op Twitter via #travellerschoice.
Hotel
Prinsenhof in hartje Brugge ontving van TripAdvisor voor het derde jaar op rij
de titel Beste Kleine Hotel van
België. De Travellers Choice Award wordt jaarlijks toegekend op basis van ruim
250 miljoen beoordelingen op de website. Van de 1854 reizigers die een
beoordeling schreven, waren er 1631 die het hotel uitstekend vonden.
Hotel
Prinsenhof, bekroond met het Q-label, werd in 2014 en 2015
door bezoekers van de Tripadvisor website ook al uitgeroepen als beste kleine
hotel in België. Vandaag behaalt het Brugse hotel ook in de categorie Hotels met de beste Service de eerste
plaats.
De
zaakvoerders Thierry Lemahieu en Katrien Soenen zijn bijzonder verheugd om nog
maar eens in de prijzen te vallen: We zijn zeer verheugd met deze prijs. Het
is een mooie bekroning voor al het werk van het afgelopen jaar. Gastvrijheid en klantentevredenheid liggen ons nauw aan het hart. Het doet deugd dat
onze bezoekers daar ook zo over denken.
LUXUEUS GENIETEN
Ook
al ben je slechts een dag, een weekend of zo maar even op toeristisch bezoek in
Brugge, laat je dan tijdens je verblijf optimaal verwennen. En waar kan dat
beter dan precies daar waar de Graven van Vlaanderen, Maria van Bourgondië en
onder andere Filips II ooit geschiedenis schreven: in Hotel Prinsenhof, hartje
stad.
Waar
ooit het Kasteel Prinsenhof werd opgetrokken en hertogen en graven zich te goed
deden aan de geneugten des levens, vertroetelen Katrien Soenen en Thierry Lemahieu
vandaag de gasten met klasse in Hotel Prinsenhof. De historische plek dateert
uit de 14de eeuw, het huidige gebouw begin 20ste eeuw,
voormalig eigendom en gegoede Brugse kolenhandelaar. Het pand kwam in 1985 in
handen van Frans Soenen en Rosanne Vandeputte. De immense woonst bracht hen op
het idee om het om te vormen tot een hotel. Acht maanden later was Brugge op 1
augustus 1986 een parel rijker. Zes jaar later nam dochter Katrien de fakkel
over. Samen met eega Thierry Lemahieu bouwden ze het historisch pand uit tot
een luxueus hotel met zestien kamers.
TOPLUXE
Elke
kamer heeft zijn eigen identiteit. Opgetrokken in de traditionele stijl zorgen
de kleurcombinaties van de stoffen voor een rustgevend gevoel. De kamer is
voorzien van alle moderne snufjes, inclusief lap-top safe, DVD-CD-speler en
ruime badkamer, al dan niet met bubbelbad en regendouche. Het Bourgondisch
interieur is rijk aan antieke kroonluchters, unieke wandtapijten en gelijste
plafonds, een geheel dat bij het binnenstappen je meteen overspoelt met rust.
De
eigenaars maken er een erezaak van om het hotel doorlopend aan te passen aan de
noden van de veeleisende klant. Door de kleinschaligheid van het Prinsenhof
bezorgen Katrien en Thierry de gast een perfecte en persoonlijke service. Zo is
er iedere avond een turn-down service voorzien, zodat de gast na een avondje
uit of gastronomisch feestje kan overnachten in een weerom perfecte kamer. Het
weerbericht voor de volgende dag ligt op het bed en een snoepje helpt je meteen
naar het dromenland. s Morgens brengt een verkorte versie van je vertrouwde
krant het jongste nieuws. Een weelderig ontbijtbuffet met koude en warme
gerechten zet de nieuwe dag knap in. Opgediend in de antiek gemeubelde en geclimatizeerde
zaal, het einde.
EIGEN PARKING
Hotel
Prinsenhof is een meester in het bezorgen van de nachtrust, privacy en
gemoedsrust, maar waakt tegelijk in een afgesloten parkeerhaven over je wagen,
met rechtstreekse toegang tot het hotel. Een weelde, hartje stad.
Is
er geen restaurant Brugge telt immers tientallen culinaire tempels dan
zorgt de 24 uur op 24 uur roomservice graag voor het stillen van de kleine
honger.
Ze zijn er weer, de
heerlijke witte fragiele stengeltjes die in februari de kop opsteken en
hopscheuten heten. Een vijftal Poperingse hopboeren zorgt jaarlijks voor enkele
heerlijke culinair hoogstaande weken, vooral te genieten in de toprestaurants,
maar niet in het minst bij de Chefs uit de regio met kleppers als Kris
Pollentier (Manoir Ogygia in Poperinge), Stefaan Couttenye (t Hommelhof in
Watou), Bert Recour (Pegasus in Poperinge) en onder andere Gery Plancke in
Gasthof De Kring in Poperinge.
Het hoeft geen betoog, Poperinge is de hoofdstad van de
hopteelt en het goede leven. De hopboeren vertroetelen de hopplanten met als
resultaat kwaliteitshop te gebruiken voor de bierbereiding. Hopscheuten is dan
weer het witte goud en zijn de jonge ondergrondse scheuten van de hopplant. De
hopscheuten worden in het prille voorjaar met de hand geplukt, wat zich dan ook
vertaalt in een dure prijsklasse. Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van de
hopplant. Alles begint bij het snoeien van de wortelblokken. Daarna begraaft
men ze onder zowat een halve meter aarde. Die worden buiten gekweekt maar
gezien het nog te koud is om deze op het veld te oogsten vertroetelen de telers
de hopscheuten in vloerverwarmde lokalen. Zo is het al mogelijk om in februari
hopscheuten op tafel te leggen. Voor een kilogram hopscheuten mag je rekenen op
zowat twee uur werk. Intense arbeid dus, wat de prijs van de hopscheuten zo
duur maakt.
CULINAIR GENIETEN
Wie de hopscheuten op en top wil genieten kan nog tot
eind maart 2016 terecht in onderstaande restaurants waar de hopscheuten
dagelijks worden aangeleverd. Elk van deze Chefs is gek op hopscheuten en
schotelt op zijn manier het beste uit de Westhoek naar voor.
Om de hopscheuten extra in
de kijker te stellen pakt de Keurbroederschap De Witte Ranke uit met een
exclusieve Hopscheutenhappening en dit zaterdag 19, zondag 20, donderdag 24 en
zaterdag 26 maart 2016 voor de 18de keer uit om de weg van de hopscheuten
te ontdekken. Je bezoekt een hopboerderij waar gidsen je alles vertellen over
de hopteelt, de pluk en de verwerking. Tijdens de lunch serveert de Chef een
overheerlijk hopscheutenmenu (af te spreken in welk restaurant), gevolgd door
een culinaire wandeling door Poperinge met bezoek aan de keuken en of atelier
van vier producenten. Een drink sluit de dag af. Deelnemen kan tegen de prijs
van 68 euro per persoon. Alle info bij dewitteranke@gmail.com of www.dewitteranke.be.
Inschrijven: Toerisme Poperinge, tel. 057 34 66 76 of toerisme@poperinge.be
of via www.hopscheuten.be