Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
27-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.50 Jaar Paardenvissers & Wijnen Centre Loire

Dinsdag 5 augustus 2017

Wijnen uit CENTRE LOIRE

te gast op de

50ste Verjaardag

Orde van de Paardevissers Oostduinkerke

 

 

De Orde van de Paardenvissers, erkend als werelderfgoed van de Unesco, bestaat 50 jaar. Reden te meer voor de wijnen uit de Centre Loire om die verjaardag te ondersteunen en deel te nemen aan de festiviteiten die plaatsvinden op 5 augustus op de zeedijk van Oostduinkerke.

De wijnbouwers zijn alvast verheugd want door deze samenwerking worden twee authentieke en traditionele beroepen aan het publiek voorgesteld.
Bovendien zijn het twee uitzonderlijke producten van al even uitzonderlijke terroirs. En net dat maakt het huwelijk perfect: garnalen, de kaviaar van de Noordzee met zijn zilte toetsen, in combinatie met de frisheid en rijkheid van de wijnen uit de Centre Loire op basis van sauvignon blanc.


Diverse animaties kleuren het programma met o.m. een schattenjacht op het strand, lees : het opgraven van flessen wijn uit de Centre Loire, uiteraard met een plastieken schop, tot demonstraties van de paardenvissers en een wereldrecordpoging met de bereiding van de grootste Noordzeepaëlla.

 

 

Dagprogramma

 

  • 11u00 – 17u00: Proeverij en verkoop van wijnen uit de Centre Loire
  • 11u00: Bereiding van paëlla op basis van Noordzeespecialiteiten : wereldrecordpoging !
  • 11u00: Schattenjacht op het strand – opgraven van flessen wijn uit de Centre Loire
  • 12u00: Aperitief met muzikale animatie
  • 14u00: Demonstraties paardenvissers
  • 15u00: Start verkoop paëlla
  • 17u00: Receptie voor de leden van de Paardenvissers in de tent van de Centre Loire

 

 

De appellations van de Centre Loire
 

Sancerre 
Twee druivenrassen kenmerken Sancerre : sauvignon blanc en pinot noir. De witte wijnen zijn fris, fijn en fruitig. Rosé staat voor zacht en subtiel terwijl de rode wijnen aromatisch en rond zijn.

Pouilly Fumé & Pouilly sur Loire
Twee druivenrassen domineren de wijngaarden :  sauvignon blanc en chasselas, die de productie van de AOP Pouilly sur Loire voor zijn rekening neemt. De sauvignon zorgt voor frisheid en het aparte aroma van “vuursteen” indien afkomstig van de uitzonderlijke silexterroirs van Pouilly.  De chasselas, die het ook voortreffelijk doet in de Savoie en Zwitserland, voelt zich bijzonder goed in zijn schik op de verschillende bodemtypes van Pouilly.

Menetou-Salon
De homogeniteit van de terroirs van Menetou-Salon zorgt voor uitstekende en goed getypeerde sauvignon blanc en pinot noir wijnen.

Quincy
De wijngaarden staan aangeplant op een bodem van zand en mergel die snel opgewarmd worden door de zon. Ook hier doet de sauvignon blanc het uitstekend. Het zijn wijnen met veel expressie te danken aan die uitzonderlijke terroirs. 
Reuilly
De wijngaarden staan aangeplant op zacht glooiende hellingen die vooral bestaan uit kalk en terrassen van zand en mergel die flink wat zon krijgen. Die expositie, langs de oevers van de Arnon en de Cher, zorgt voor wijnen met flink wat rijpheid en materie.

Coteaux du Giennois
Strekken zich uit langs de oevers van de Loire, tussen Gien en Cosne-sur-Loire. Een wijngaard in volle ontwikkeling met authentieke wijnen die hun originaliteit te danken hebben aan hun terroir.

Châteaumeillant
Ten zuiden van Bourges situeert zich deze zeer oude productieregio waar rode en roséwijnen gemaakt worden van sterk getypeerde terroirs (blend van hoofdzakelijk gamay met maximum 40% pinot noir, of tot 10% pinot gris voor de rosé).

 

 

Meer info: Alain Bloeykens - 02 533 27 70 - alain.bloeykens@vinopres.com

 

 

Met dank aan Vino ! Magazine










>> Reageer (0)
13-07-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MOSSELDORP PHILIPPINE

 

Mosseldorp Philippine

 

 opent mosselseizoen

 

 

Het Zeeuwse mosseldorp Philippine opende zopas het nieuwe mosselseizoen in combinatie met de verkozen mosselwijn 2017-2018. Een initiatief van het “Culinair Mosselgezelschap” bestaande uit zeven mosselrestaurants ter plaatse. Doel is om Philippine als hèt mosseldorp van Zeeland nieuw leven in te blazen.

 

 

Wie Philippine zegt, zegt mosselen. Een voormalig vissersdorp met 2.200 inwoners, maar wel met zo'n 800 restaurant-stoelen, verdeeld over zeven restaurants gespecialiseerd in het bereiden van mosselen op diverse wijzen.

 

Aan het woord is één van de initiatiefnemers Erik de Bruijne:

“Philippine is van oudsher (omstreeks 1820) één van de belangrijkste mosselsteden van Zeeland. Met name voor de Belgische- en Zeeuwse markt. De afgelopen jaren is daar minder ruchtbaarheid aan gegeven. Nu willen wij dat nieuw leven inblazen, omdat onze mosselroots op generatie op generatie in ons bloed zit en dus ook in het samenwerkingsverband “Culinair Mosselgezelschap”.

 

PICPOUL DE PINET MOSSELWIJN VAN HET JAAR

 

Tegelijk met de mossellunch in restaurant “De Kaaie” werd ook de mosselwijn van het jaar verkozen. Twaalf bekende wijninkopers van Europese witte wijnen stuurden hun ultieme mosselwijn in. De wijn die de beste wijn-spijs combinatie met de mosselen heeft. Deze werden blind en in een willekeurige volgorde geproefd. Het “Culinair Mosselgezelschap” koos uiteindelijk voor de Picpoul de Pinet, Domaine Guillemarine, als de mosselwijn van 2017-2018.

 

Winnaar Aflons Kiljan van Kwast Wijnkopers: “De Picpoul de Pinet is een zinnenprikkelende wijn als mosselbegeleider in optima forma. In het herkomst gebied van deze wijn, kom je hem tegen bij elke mosselkraam, waar hij naar hart en lust wordt gedronken bij zilte zaligheden.”.

De winnende wijn zal het hele mosselseizoen door alle deelnemende restaurants in Philippine worden geschonken. De mosselmiddag werd opgefleurd door cabaretier Joost van Hyfte.

 

HET CULINAIR MOSSELGEZELSCHAP

 

Het samenwerkingsverband “Culinair Mosselgezelschap” uit Philippine bestaat uit de volgende restaurants:

 

AUBERGE DES MOULES

 

DE FIJNPROEVER

 

DE MOSSELBANK

 

PLACE DU MARCHE

 

DE OUDE HAVEN

 

IN DEN VLAEMSCHEN POT

 

DE ZWAAN

 

 

 

oooOOOOOooo

 

 

Foto’s:

Jessica van Ham – Enorah Photography

&

Georges Keters

 

 

 














>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs