GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
25-05-2016
GASTRONOMIE IN DE WESTHOEK - AANBEVOLEN
Stukje Thailand in De Panne
Mama Thai
Liefhebbers van de Thaise
keuken hoeven niet direct richting Hua Hin, Pattaya, Bangkok of Chian Mai te
vliegen om de authentieke keuken te proeven. In de voormalige DOude Stove
schuift de in Phitsanulok (nabij Bangkok) geboren LadyChef Kanteeya Seetrairat
je het beste uit haar land naar voor. In de zaal zorgt echtgenoot en gastheer
Laurenzo Moerman voor een vlekkeloze bediening.
Omwille haar kookkunsten
werd Kanteeya recent opgenomen als Compagnon de la Toque Blanche bij de Orde
der 33 Meesterkoks van België. Zij zowaar tussen de kookpotten geboren en
leerde de stiel van haar moeder. Laurenzo en Kanteeya werken zoveel mogelijk met
pure Thaise ingrediënten, die ze rechtstreeks via twee invoerders uit Thailand
naar hier halen. Vis en vlees komen van bij de beste leveranciers uit de regio
. Alleen wie met verse producten werkt kan een goede keuken leveren. Onze
Thaise keuken is hiervoor wereldbekend en we zijn blij het hier te kunnen laten
proeven, vertelt Kanteeya Seetrairat, terwijl ze met vaardige handen een
salade Som-Tam-Thai klaarstoomt.
Het is dan ook volop
genieten van Dim Sum, Kaew Tod (varken), Loop Moo, salades en diverse
wok-gerechten om te besluiten met een Klow-Tod (banaan met ijs) als nagerecht.
Alle gerechten zijn mild
pikant. Op vraag kunnen ze uiteraard pittiger bereid worden.
Mama Thai
Veurnestraat
309
8660
De Panne
058 62.80.01
www.mama-thai.be
Open
van 12 tot 13.45 u. en van 18.15 tot 22.30 u.
Het klooster van de Zusters
van het Heilig Graf, de immense kazernes van Vauban, het Hertogelijk museum, de
schitterend bewaarde patriciërshuizen uit de 18de en 19de
eeuw en uiteraard het indrukwekkend kasteel een wonder van de militaire kunst
maken van Bouillon de onvergelijkbare parel van de Semois.
Een paar dagjes er op uit,
wat verpozen en wat genieten van de culinaire troeven van onze eigenste
Ardennen, is zonder meer zalig. Men hoeft geen tien uur in een jumbojet te
vertoeven, neen om amper enkele uurtjes vlot via de snelweg en vertoeft vanuit
onze Westhoek in een totaal andere wereld. Wie kiest voor Bouillon duikt meteen
in de geschiedenis en je maakt kennis met een van de grootste historische
burchten van Europa. Meer nog, langsheen de vallei van de Semois wacht
ontspanning met keus naar actie (karting, boogschieten, bergbeklimmen, vissen
en onder andere kanovaren) of totaal relaxen op een van de vele terrasjes.
KASTEEL VAN BOUILLON
Niet te missen is een bezoek
aan het kasteel van Bouillon. De oorsprong ervan gaat terug naar de 8ste
eeuw. De burcht rust op drie rotspunten boven de Semois en verenigt zowat
duizend jaar militaire geschiedenis. Het slot werd legendarisch door Godfried,
de leider van de allereerste Kruistocht in 1096, de beschermheer van het Heilig
Graf. De burcht werd in de loop der geschiedenis in 1830 militair bezet en
onder werd onder Lodewijk XIV tijdens de diverse oorlogen, sterk verbouwd door
de Franse vestigbouwer Sébastien Le Prestre de Vauban kortweg Vauban en
telt vandaag een doolhof aan gangen en immense gewelfde zalen.
Op verkenning in het
kasteel, maak van de gelegenheid gebruik om even te relaxen bij een unieke
roofvogelshow. Valkeniers brengen u met majestueuze arenden, haviken, uilen of
ervaren valken een bloedstollende vertoning. Tijdens de zomer drie vertoningen
per dag, telkens goed voor zowat een klein half uurtje spektakel.
Laat niet na in een van de
majestueuze zalen tegelijk ook Scripura te bezoeken, goed voor de geschiedenis
van het schrijven vanaf de Middeleeuwen tot heden, van de pluim tot aan de
computer. Uniek.
Je bezoek aan het kasteel
van Bouillon kan je ook combineren met een kijkje in het Hertogelijk Museum en
de Archeoscoop Godfried van Bouillon. Hier treed men volop in de voetsporen van
Godfried en beleef je het epos van de hertog en zijn kruisvaarders. Met een
aansluitend bezoek aan het Musée Ducal zit je helemaal op schema omtrent de
rijke geschiedenis van Bouillon.
LA FERME DES FEES
Wie zich wil laten gidsen
kan het kasteel van Bouillon verkennen in gezelschap van leden van La Ferme des
Fées, kunstgalerij waar men gek is van heksen en miniatuurfiguurtjes gegrepen
uit het Ardense leven uit de 19de eeuw. Te bezoeken in Les Hayons,
deelgemeente van Bouillon. Te reserveren als gids via www.fermedesfees.be.
MIDDELEEUWS FEEST
Als het om feesten gaat dan
zijn de inwoners van Bouillon op hun best. Jaarlijks wordt uitgekeken naar het
Middeleeuws Tweedaagse feest, straks op 6 en 7 augustus en niemand wil het
Feest van de Jacht missen, dit jaar op 11 en 12 november. Twee hoogdagen
waarbij men in Bouillon op de koppen kan lopen. Wie erbij wil zijn dient tijdig
zijn hotel te boeken.
ZOETE DROMEN
Bouillon telt een brede
waaier van klasrijke hotels, gastenkamers, gîtes, vakantiehuizen en
campings.Toppers daarbij zijn de
viersterrenhotels Auberge dAlsace Hôtel de France van de familie Wery, Hotel
de la Poste en onder andere Hotel Panorama, met uniek zicht op de stad
Bouillon.
AUBERGE DALSACE
Wie enkele dagen rust en
gezelligheid wil boeken vindt zijn gading in Auberge dAlsace Hôtel de
France, aan de oever van de Semois. De familie Wery-Decock verzorgen u als
familie. De dertig charmante kamers zorgen voor uw rust en in de keuken roert
Chef Joao Bartolomeu al jaren in de potten, met extra aandacht voor de
streekgebonden producten. Meer info: www.aubergedalsace.be en www.hoteldefrance.be
of tel. 061 46 65 88.
Met dank aan Francis Clébant
(voorzitter Syndicat dInitiative Bouillon) en Thierry Props.
Trek om er eens een paar
dagjes tussenuit te knijpen, een weekendje uitblazen of zo maar in alle stilte
de batterijen terug opladen en dan nog liefst dicht bij huis, het kan perfect
in de Franse Ardennen. Net voorbij ons eigen Bouillon even de grens over en via
de snelweg Charleville-Mézières lacht een kwartiertje later je een 30 ha groot
domein je toe: Domaine Château du Faucon in Donchery.
Eigenaar Jean-François Robin
gaf het domein in 2011 zijn ziel terug. Het oudste stuk van het kasteel dateert
uit de 18de eeuw. Op de benedenverdieping wachten restaurants,
vergaderzalen, leeshoeken en een bibliotheek waar men in alle sereniteit kan
genieten van complete rust. Op de eerste verdieping wachten 23 sfeervolle
kamers en suites, allen uitgewerkt met dat ene doel voor ogen: volstrekte rust
en genieten als het enige ordewoord.
ELKE DAG FEEST
Domaine Château de Faucon
staat het jaar rond open voor de organisatie van allerlei feesten en festiviteiten.
Het domein beschikt over diverse locaties uitgebouwd op het domein zodat de
andere gasten geen nadeel ondervinden van de feestvierders en fuifnummers.
Ideaal voor bruiloften, communie- en doopfeesten.
JONGE KUNSTENAARS
Meer nog, met de regelmaat
van een klok vinden jonge kunstenaars ook de weg naar het fraaie domein. Deze
krijgen een opendeur zodat ze zich kenbaar kunnen maken bij het grote publiek,
een publiek die houdt van schoonheid en moderne kunst.
PARADIJS VOOR HET PAARD
Uiteraard zijn ook de
paarden aan het feest. Met de regelmaat van een klok zijn er wedstrijden of een
weekend met jacht en ontspanning. Paard en ruiter zijn hier de grote vrienden
op het domein.
Domaine Château du Faucon is
niet alleen een zegen voor de rustzoeker maar tegelijk een hemel op aarde voor
de paardenliefhebber. Fonkelnieuwe stallen staan ter beschikking voor de eigenaars
terwijl met de regelmatig diverse wedstrijden in verschillende disciplines op
de agenda staan. Eigenaar Jean-François Robin is zelf een fervent
paardenliefhebber en waakt er de klok rond dat de gasten zowel als hun paarden
het optimaal naar de zin hebben in de privé paardenstallen, uitgerust met alleen
maar het beste materiaal.
TOPGASTRONOMIE
Chef Christophe Quentin werd
met restaurant Domaine Château du Faucon opgenomen als lid van het prestigieuze
Collège de France, vereniging gesticht door Alain Ducasse en Joël Robuchon die
uitermate belang hecht aan het gebruik van dagverse streekproducten.
De 43-jarige Chef Christophe
Quentin (een pure Ardennees) leerde de stiel in de beste vooral Parijse huizen en stond twee jaar aan de
zijde van Philippe Legendre in restaurant Taillevent , drie jaar aan de stoof
met Gérard Boyer in Aux Crayères, negen jaar aan de zijde van Alain Reix en
nadien Alain Ducasse in restaurant Le Jules Verne op de tweede verdieping van
de Eiffeltoren en werkte onder andere een jaar samen aan het fornuis met Arnaud
Lallement in de legendarische George V. Vandaag dirigeert hij met een tiental
man de keuken met Eric Depil als rechterhand, Guillaume Humbert (patissier),
Gregory Faucon, Damien Nangniot, Mélanie Hobry, Cassandra Avelange en enkele
extras bij banketten en feesten. We halen de producten uit de dichtst
omliggende zaken en kwekers. Vers en kwaliteit zijn hier de troeven van het
huis, onderstreept Chef Christophe Quentin.
KASTELEN IN DE REGIO
Een verblijf in Domaine
Château du Faucon kan makkelijk gekoppeld worden aan een bezoek van twee andere
kastelen: Kasteel van Bouillon en de Château Fort de Sedan. Gezien de ligging
van Château de Faucon bevinden zich deze twee middeleeuwse vestigingen om
minder dan een half uurtje met de wagen. Een dagje uit naar Sedan of Bouillon
liggen zo voor het grijpen. Lees elders in deze rubriek alles over deze twee
kastelen, monumenten die de geschiedenis van de regio in de Belgische zowel als
de Franse Ardennen wisten te bepalen.
De Ardennen blijft voor elke Vlaming nog steeds een
onverzadigbare aantrekking. Het veelzijdig aanbod voor een natuurlijke
ontspanning, gekoppeld aan een verrukkelijke streekkeuken met een brokje
cultuur als toetje, is de ideale uitlaatklep om er dicht bij huis even uit
te zijn. We kozen dit keer voor de buren van onze Ardennen, trokken in
Bouillon de grens over en we vertoefden meteen in een nog andere wereld: de Franse
Ardennen.
Dichtbegroeide oevers in de valleien van de Maas en Semoy
brengen ons probleemloos over de onzichtbare grens met ons land in een regio
die sterk verankerd is met de tradities van lekker eten en drinken, van
ontspanning midden de natuur, van aangename verrassingen tot onblusbaar
verlangen naar rust en gezelligheid. Het palet om de Franse Ardennen met verve
uit te smeren is doorspekt met een flinke hap natuur, een stevige beet cultuur
wat energie opwekt bij zij die houden van het lieve leven. Van de oevers van de
Maas in Givet tot aan de fontein op de monumentale Place Ducal in
Charleville-Mézières, van het kasteel van Sedan tot het Dal van Semoy, altijd
is het volop met volle teugen beleven van de Franse Ardennen.
CHARLEVILLE-MEZIERES
Charleville en Mézières, ooit twee oorspronkelijk
afzonderlijke steden, zijn alleen om administratieve redenen samengevoegd en
vormen vandaag het epicentrum van de Franse Ardennen. Charleville is een
toonbeeld van de aantrekkelijke renaissance. Het indrukwekkende Place Ducale, zonder
twijfel een der mooiste pleinen van Europa, is opgericht door Charles de
Gonzague, stichter van de stad, die ook zijn voornaam gaf aan de stad. Place
Ducale is voor een flink stuk een afgietsel van Place des Vosges in Parijs,
gebouwd door architect Métézeau. Alle handel en wandel vertrok ooit vanuit
Place Ducal. De enorme arcadengalerij en de paviljoenen rond het plein zijn
elke dag de ontmoetingsplaats van jong en minder jong. Charleville is duidelijk
meer de stad van de handel en de bourgeoisie. Mézières daarentegen straalt de
middeleeuwen uit, speelde altijd een militaire rol in de geschiedenis en is de
oudste van de twee historische steden, samen goed voor zowat 50.000 inwoners.
Beide steden zijn intussen onlosmakend met elkaar verbonden met de poëet Arthur
Rimbaud die met zijn dichtbundel Une Saison en Enfer het harde leven van de
havenarbeiders en de daarbij horende kroegen met een uitzonderlijke pen
beschreef. En ja, menig leerling later op school teisterde met zijn dichtwerk.
Neem alvast een kijkje in het gloednieuwe museum in de Oude Stadsmolen aan de
Quai Rimbaud. Via licht, beeld en geluid wordt een impressie gegeven van de
vele reizen die Arthur Rimbaud invulde, in alle hoeken van de wereld. Geniet
tegelijk van de stoelen-met-gedichten op de stoep voor het museum.
Naast het Museum Rimbaud mag je niet nalaten even een blik
te werpen naar de Horloge du Grand Marionetiste, een tien meter hoge speelklok
die u van 10 tot 21 uur vergast met een prachtig klokkenspel in de hoekgevel op
het pleintje dichtbij de Place Ducale. Op het uur wordt een klein stukje uit de
Vier Heemskinderen opgevoerd. Om de twee jaar pakt men uit met een internationaal
Marionettenfestival. Het museum bevat de grootste collectie marionetten van
Europa.
Trek ook wat tijd uit voor een bezoekje aan het Musée de
lArdenne aan de Place Ducale 31. Kunst, archeologie en een heuse brok
geschiedenis passeren hier de revue, aansluitend een gloednieuwe zaal gewijd
aan de marionettenkunst en een aan tijdelijke tentoonstellingen.
HÔTEL LE DORMEUR DU VAL
Ideale verblijfplaats, hartje Charleville-Mézières is het
Hôtel Le Dormeur du Val. Moderne aankleding met een knipoog naar de toekomst. Jongelui
vinden het hier hip en trendy terwijl de oudere hotelgasten wel wat meer ruimte
wensen. Alles is voorhanden, maar afgemeten. De centrale ligging vergoed veel
en is een sterk pluspunt. Er is geen restaurant maar wie genieten van een leuke
leuken vindt zijn gading om de hoek in RESTAURANT SEL & POIVRE, zowel voor
een vlugge snack als een hartige regionale schotel, dat alles tegen een zacht
prijsje. Meer info: www.hotel-dormeur-du-val.com
en www.charleville-mezieres.fr
We verlaten de historische
stad Charleville-Mézières met pijn in het hart, maar met de wetenschap dat we
op weg naar die andere historische grootheid Sedan ons hartje kunnen ophalen
in twee niet te missen locaties: enerzijds het nog vrij jonge natuurpark van de
Argonne in Olizy-Primat en anderzijds het indrukwekkende Domein van Vendresse,
waar de 19de eeuw hand in hand loopt met het hedendaags amusement
voor jong en minder jong. Twee bestemmingen waar men met de ganse familie een
dagje zoet kan zijn. Liefhebbers van dieren en amateurs van een stevige brok
historie zullen zich het bezoek aan de beide domeinen niet beklagen.
Integendeel.
DOMAINE DE VENDRESSE
Op 20 km van Charleville-Mézières bevindt zich aan de rue
du Haut Fourneau het Domaine de Vendresse. De site behoort niet alleen tot de
inventaris van de Historische Monumenten maar is tegelijk een oase van plezier
voor kinderen. Naast de geschiedenis van de hoogovens die een stuk geschiedenis
van onze grootouders naar voor schuiven en pas sinds amper een halve eeuw tot
het verleden behoort zijn er voor elke leeftijd speelmogelijkheden. Naast een
enorme zandbak wacht nog heel wat speelmateriaal in hout en kunnen de ouders in
de lommer van enkele eeuwenoude bomen rustig genieten. Daarnaast is er
mogelijkheid tot vissen in diverse vijvers en is een rijke voorraad aan
sierlijke Japanse koikarpers te bewonderen in verschillende vijvers. Op deze
ontdekkingsreis door de waterfauna vindt men ruim dertig verschillende soorten
vissen.
HOOGOVENS
Maar dé trekpleister is alvast een bezoek aan de
hoogovens van Jean-Louis Gendarme, een acht meter hoge kubus bedekt met drie
meter steen van Dom le Mesnil en de Franse Ardenner kwartsiet. Begin de 19de
eeuw bracht dit monster (de metaalarbeiders hadden het steevast over La Bête
het beest) de regio naar de top van de industriële revolutie in Frankrijk.
Vandaag is het allemaal te beleven in een verbazend sterk 20 min. durend klank-
en lichtspel, waarbij de hard zwoegende metaalarbeiders het gesmolten staal
vervangen hebben door virtuele projectie die er effectief realistisch uitzien.
Een schitterend stukje industriële geschiedenis.
Op een uurtje met de wagen uit Charleville-Mézières of
Sedan wacht in Olizy-Primat het Parc
Argonne Découverte (Nocturnia), een relatief jong dierenpark dat begin deze
eeuw uit de grond werd gestampt en in 2005 de deuren opende. Intussen stijgt
het aantal dieren elk jaar en weet men intussen zich stilaan naar de 50.000
bezoekers per jaar te werken. Vandaag is het park een niet meer weg te denken
toeristische trekpleister in de Franse Ardennen. Het park is toegankelijk van
februari tot november en dompelt je onder in de wereld van vleermuizen, uilen, gieren,
oehoes, valken met spektakels in volle vrijheid ooievaars, allerlei
huisdieren met geitjes, ponys, ezeltjes, civetkatten, wasberen, varkentjes en
onder andere kippen en konijnen. Voeg daarbij de kleinste knaagdieren, kikkers,
egels en een waslijst van nachtelijke insecten en men beleeft alles wat zich
afspeelt in de natuur.Dat alles op een
lap bosgrond van 13 ha.
FEEST MET DE WOLVEN
Grote troef en trekpleister van het Parc Argonne
Découverte is de roedel met een vijftiental wolven die men vrij kan bewonderen
en observeren. De roedel met de wolf Gordon als dominante leider beschikt
over een bosruimte van ruim een hectare om zich te bewegen. Fascinerend is
vooral het ogenblik dat de horde het eten krijgt toegestopt. Als leider zet
Gorden het eerst zijn tanden in de hompjes vlees. Daarna krijgen de andere
wolven en welpen hun portie onder de tanden. Indrukwekkend hoe dit ceremonieel
verloopt.
Hoe dan ook, het park is zeker een bezoek waard. Een
ideale bestemming voor een dagje vol buitenactiviteiten, voor de ganse familie.
Meer info: www.parc-argonne-decouverte.fr
De regio Charlesville-Mézières
is pertinent verbonden met Sedan. Vandaar dat deze drie steden vlot in de mond
liggen. Voeg daarbij het kasteel van Bouillon, net over de grens, en de
liefhebber kan zijn kastelenhonger stillen. Niet alleen architecturaal maar
tegelijk voor een verblijf, aansluitend genot aan de rijk gedekte tafels waar
men graag oog heeft voor de seizoens- en streekgebonden producten. Toppers
hierbij zijn alvast Hôtel Château Fort de Sedan in Sedan en Domaine Château du
Faucon in Donchery.
KASTEEL VAN SEDAN
Op stap in de Franse Ardennen kan men niet naast Le
Château de Sedan kijken. De Burcht, het Kasteel van Sedan gebouwd in de
eerste helft van de 15de eeuw is met zijn 35.000 m² wellicht de grootste van
Europa, ooit een luxueus prinsenverblijf. Met zijn gigantische ommuring bewijst
het vandaag zijn plaats in de geschiedenis. Vijf eeuwen lang werd het slot
constant bijgewerkt, verbeterd en uitgebreid. De achtereenvolgende bouwheren
gaven constant de voorkeur aan extra bemanteling of verdikking van de ommuring.
Het gigantische bouwwerk is uitgewerkt naar een idee van
de steenrijke familie La Marck, landeigenaars uit Rijnland die met Evrard La
Marck als hertog van Bouillon en prins van Sedan de scepter zwaaiden. We
schrijven 1424. De opvolgers van Evrard breidden het kasteel systematisch uit
tot een zo goed als niet in te nemen vesting. Duik bij een bezoek alvast een
dagje in de middeleeuwen en schrijdt met het gezin doorheen het kasteel als een
ware kasteelheer, de familie La Marck achterna. Meer info: www.chateau-fort-sedan.fr
en www.hotels-patrimoine.fr
HOTEL LE CHATEAU FORT
Wil men het verhaal echt rondmaken, dan is Hôtel Le
Château Fort de ideale verblijfplaats. Het hotel telt 54 kamers en suites, een
gezellige bar, zaal voor seminaries en met La Tour dAuvergne een uitstekend
restaurant, uitgewerkt in de zaal waar ooit de vroegere Koninklijke Luitenant
logeerde. Laat u alvast verwennen met het Degustatiemenu van Chef Terry Soulard
en zijn brigade. Een verrukking én: betaalbaar. Het open haardvuur zorgt voor
extra gezelligheid. Wie kiest voor een snelle hap kan elke middag terecht in Le
Bistro. Meer info: contact.sedan@hotels-patrimoine.fr
HAYBES LA JOLIE
Wil je even loskomen uit de middeleeuwen, dan ligt op een
klein half uurtje het lieflijke plaatsje Haybes op je te wachten, dorpje
gelegen in de Pointe de Givet en goed voor zowat 2.000 inwoners. Haybes is rijk
aan geschiedenis en werd zwaar geteisterd door de oorlog, maar weet zich met
dank aan de unieke ligging in de Maasvallei en omringd door het groen van de
Franse Ardennen aan de toerist optimaal en uiterst gastvrij op te stellen.
Hun bijnaam Haybes La Jolie spreekt dan ook boekdelen.
HOTEL LE SAINT HUBERT
Een leuk adresje om te verpozen en te genieten van een
heerlijke tafel is Hôtel Le Saint Hubert. Hier zetten Julien en Delphine
Dejente hun beste beentje voor. Het hotel telt tien kamers, voorzien van het
strikte minimum. Het restaurant laat je genieten van de specialiteiten van de
regio, bijzonder smaakvol klaargestoomd. Meer info: www.hotel-en-ardennes.fr
en hotelsainthubert@orange.fr
LE CLOS BELLE ROSE
Op enkele stappen van hun hotel hebben Julien en Delphine
Dejente met hun gîte Le Clos Belle Rose een villa in Napoleontische stijl
uitgewerkt tot een keizerlijk verblijf met vijf kamers, de meeste met
parketvloer en open haard en of hemelbed. De grote hobby van Julien is evenwel
bier brouwen. En dat doet hij met grote klasse. In het eerste weekend van mei
waren nog 20 ambachtelijke brouwerijen present om hun jongste brouwsels aan het
grote publiek voor te stellen. Een boottochtje op de Maas maakte het feest
compleet. Alles over dit Arden Brew Fest op www.fetedelabiere.com,
www.le-clos-belle-rose.com
en dejente@free.fr