Poperinge paradijs voor de
lekkerbekken
Hopscheuten
feest voor fijnproevers
Ze zijn er weer, de heerlijke witte fragiele
stengeltjes die in februari de kop opsteken en hopscheuten heten. Een negental
Poperingse hopboeren zorgt jaarlijks voor enkele heerlijke culinair hoogstaande
weken, vooral te genieten in de toprestaurants, maar niet in het minst bij de
Chefs uit de regio, tien toppers die van half februari tot eind maart 2017 elk
hun eigen creatie van het witte goud van Poperingen met klasse op het bord
laten bewonderen.
Het hoeft geen betoog, Poperinge is de hoofdstad
van de hopteelt en het goede leven. De hopboeren vertroetelen de hopplanten met
als resultaat kwaliteitshop te gebruiken voor de bierbereiding. Hopscheuten is
dan weer het witte goud en zijn de jonge ondergrondse scheuten van de hopplant.
De hopscheuten worden in het prille voorjaar met de hand geplukt, wat zich dan
ook vertaalt in een dure prijsklasse. Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van
de hopplant. Alles begint bij het snoeien van de wortelblokken. Daarna begraaft
men ze onder zowat een halve meter aarde. Die worden buiten gekweekt maar
gezien het nog te koud is om deze op het veld te oogsten vertroetelen de telers
de hopscheuten in vloerverwarmde lokalen. Zo is het al mogelijk om in februari
hopscheuten op tafel te leggen. Voor een kilogram hopscheuten mag je rekenen op
zowat twee uur werk. Intense arbeid dus, wat de prijs van de hopscheuten zo
duur maakt.
oooooooOOOOOOOOOOOoooooooooo
PUUR GENIETEN
Wie de
hopscheuten op en top wil genieten kan nog tot eind maart 2017 terecht in
onderstaande restaurants waar de hopscheuten dagelijks worden aangeleverd. Elk
van deze Chefs is gek op hopscheuten en schotelt op zijn manier het beste uit
de Westhoek naar voor.
RESTAURANT PEGASUS
Chef Bert Recour
Guido Gezellestraat 7 in Poperinge, info@restaurantpegagus.be en www.pegasusrestaurant.be, tel. 057 33 57 25
Open op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag
en zaterdag
MANOIR OGYGIA
Chef Kris Pollentier & Gastvrouw Carmen Logie
Veurnestraat 108 in Poperinge, info@ogygia.be
en www.ogygia.be, tel. 057 33 88 38
Avondrestaurant op maandag, dinsdag, woensdag,
donderdag, vrijdag en zaterdag. Kleine groepjes mogelijk op de middag.
RESTAURANT T HOMMELHOF
Chef Stefaan Couttenye
Watouplein 17 in Watou, info@hommelhof.be, www.hommelhof.be, tel. 057 38 80 24
Open op maandagmiddag, donderdagmiddag,
vrijdag, zaterdag en zondag
HOTEL DE LA PAIX
Chef Koen Sambaer
Grote Markt 20 in Poperinge, info@hoteldelapaix.be en www.hoteldelapaix.be, tel. 057 33 95 78
Open op maandag, donderdag, vrijdag, zaterdag en
zondag
RESTAURANT AMFORA
Chefs Dominque en Glenn Bondue
Grote Markt 36 in Poperinge, info@hotelamfora.be en www.hotelamfora.be, tel. 057 33 94 05
Open op maandag, donderdag, vrijdag, zaterdag en
zondag
HOTEL CALLECANES
Chef Kurt Dufloucq
Callicannesweg 12 in Watou,info@hotel-callecanes.be en
www.hotel-callecanes.be, tel. 057 38 88 08
Open op maandag, dinsdagavond, woensdagavond,
donderdagavond, vrijdag, zaterdagavond en zondag
RESTAURANT DE
PATERSTAFEL
Chef Daniëlle Carrupt
Watouplein 14 in 8978 Watou, depaterstafel@gmail.com en www.depaterstafel.eu, gsm: 0498 59 84 85
Open om maandag, donderdagavond, vrijdag, zaterdag
en zondag
RESTAURANT T BLAUWERS
HUYS
Chef Dirk Battheu
Hoge Noenweg 3 in Poperinge, info@tblauwershuys.be en www.tblauwershuys.be, tel. 057 36 46 11
Open op woensdag, donderdag, vrijdag,
zaterdagavond en zondagmiddag
RESTAURANT TERMINUS
Sommelier Pieter Verheyde
Callicannesweg 18 in Watou, info@restaurantterminus.be en www.restaurantterminus.be, tel. 057 38 80 87
Elke dag open
PASSAGE
Fabienne Dekersgieter
Veurnestraat 11 in Poperinge, info@food-drinks.be en www.food-drinks.be, tel. 057 36 42 42
Open op vrijdag, zaterdag en zondag
HOPSCHEUTENHAPPENING
Om de hopscheuten extra in de kijker te stellen
pakt de Keurbroederschap De Witte Ranke uit met een exclusieve
Hopscheutenhappening en dit zaterdag 18, zondag 19, donderdag 23 en zaterdag 25
maart 2017 voor de 19de keer uit om de weg van de hopscheuten te
ontdekken.
Dit arrangement richt zich tot individuelen,
groepjes, familie en vrienden als verenigingen en bedrijven. Tijdens deze
happening breng je een bezoek achter de schermen, zowel bij de hopboer als bij
de biohopboer en brouwerij De Plukker waar Kris Langouche en Joris Cambie je
hartelijk ontvangen.
Programma
9.45 u. Onthaal in een hopboerderij.
12.45 u. Degustatiemenu in een Poperings
gastronomisch restaurant. (Excl. aperitief en koffie).
14.45 u. Bezoek achter de schermen van biobrouwerij
De Plukker.
Einde rond 17 u. na degustatie van bieren met
biohop. Deelnemers ontvangen (per gezelschap) een toeristisch infopakket.
Deelnemen kost: 70 euro per persoon all in (onthaal
met koffie, gidsvergoedingen, bezoek hopbedrijf, degustatielunch inclusief
drank, degustaties en drink)
Voor groepen (vanaf 25 personen) is een formule op
maat mogelijk (eventueel andere data en tijdstippen).
Meer gedetailleerde info: www.hopscheuten.be of toerisme@poperinge.be
en tel. 057 34 66 76 of Bart Weamere, tel. 057 33 90 35 en Bart.Wemaere@scarlet.be
Georges Keters