Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
30-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VIERT VALENTIJN

Viert VALENTIJN

in

Restaurant  DE MOLENHOEVE

 

 

Vernieuwd keuzemenu

 

Vitello tonato

Of

Bekegemse eendenlever met rode biet en gerookte paling

Of

Coquilles Saint-Jacques met bouillon van Noordzeegarnalen en schorseneren

Of

Halve kreeft (600) met lookboter, tomaat en basilicum (min. 2 perosnen, supll. 5 euro pp)

Of

Eendenborst met sinaasappelsaus

Of

Gegrilde Noordzeeton met jonge groenten en gnocchi

Of

Osso bucco met verse pasta

Of

Côte à l’os Black Agnus (2 pers. Peper/Champignon of béarnaisesaus, suppl. 2,50 euro)

 

Crème Normande

Of

Selectie kazen (suppl. 3 euro)

 

Prijs:  42 euro per persoon.

 

oooOOOOOooo

 

SCAMPI FESTIJN

15 euro

 

Elke zondagavond in januari & februari

 

oooOOOOOooo

 



 

Restaurant DE MOLENHOEVE

Davy & Kaat Buffel-Lingier

Warandestraat 29

8470 GISTEL

059  23 55 51

0479 23 53 19

info@demolenhoeve.be

Gesloten op woensdag & donderdag








>> Reageer (0)
26-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOPSCHEUTEN - PARELTJES UIT POPERINGE

 

Poperinge paradijs voor de lekkerbekken

 

Hopscheuten

feest voor fijnproevers

 

Ze zijn er weer, de heerlijke witte fragiele stengeltjes die in februari de kop opsteken en hopscheuten heten. Een negental Poperingse hopboeren zorgt jaarlijks voor enkele heerlijke culinair hoogstaande weken, vooral te genieten in de toprestaurants, maar niet in het minst bij de Chefs uit de regio, tien toppers die van half februari tot eind maart 2017 elk hun eigen creatie van het witte goud van Poperingen met klasse op het bord laten bewonderen.

 

Het hoeft geen betoog, Poperinge is de hoofdstad van de hopteelt en het goede leven. De hopboeren vertroetelen de hopplanten met als resultaat kwaliteitshop te gebruiken voor de bierbereiding. Hopscheuten is dan weer het witte goud en zijn de jonge ondergrondse scheuten van de hopplant. De hopscheuten worden in het prille voorjaar met de hand geplukt, wat zich dan ook vertaalt in een dure prijsklasse. Hopscheuten zijn de jonge uitlopers van de hopplant. Alles begint bij het snoeien van de wortelblokken. Daarna begraaft men ze onder zowat een halve meter aarde. Die worden buiten gekweekt maar gezien het nog te koud is om deze op het veld te oogsten vertroetelen de telers de hopscheuten in vloerverwarmde lokalen. Zo is het al mogelijk om in februari hopscheuten op tafel te leggen. Voor een kilogram hopscheuten mag je rekenen op zowat twee uur werk. Intense arbeid dus, wat de prijs van de hopscheuten zo duur maakt.

 

oooooooOOOOOOOOOOOoooooooooo

 

 

PUUR GENIETEN

 

Wie de hopscheuten op en top wil genieten kan nog tot eind maart 2017 terecht in onderstaande restaurants waar de hopscheuten dagelijks worden aangeleverd. Elk van deze Chefs is gek op hopscheuten en schotelt op zijn manier het beste uit de Westhoek naar voor.

 

RESTAURANT PEGASUS

Chef Bert Recour

Guido Gezellestraat 7 in Poperinge, info@restaurantpegagus.be en www.pegasusrestaurant.be, tel. 057 33 57 25

 Open op dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag

 

 

MANOIR OGYGIA

Chef Kris Pollentier & Gastvrouw Carmen Logie

Veurnestraat 108 in Poperinge, info@ogygia.be en www.ogygia.be, tel. 057 33 88 38

Avondrestaurant op maandag, dinsdag, woensdag, donderdag, vrijdag en zaterdag. Kleine groepjes mogelijk op de middag.

 

 

RESTAURANT ’T HOMMELHOF

Chef Stefaan Couttenye

Watouplein 17 in Watou, info@hommelhof.be, www.hommelhof.be, tel. 057 38 80 24

 Open op maandagmiddag, donderdagmiddag, vrijdag, zaterdag en zondag

 

 

HOTEL DE LA PAIX

Chef Koen Sambaer

Grote Markt 20 in Poperinge, info@hoteldelapaix.be en www.hoteldelapaix.be, tel. 057 33 95 78

Open op maandag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag

 

 

RESTAURANT AMFORA

Chefs Dominque en Glenn Bondue

Grote Markt 36 in Poperinge, info@hotelamfora.be en www.hotelamfora.be, tel. 057 33 94 05

Open op maandag, donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag

 

 

HOTEL CALLECANES

Chef Kurt Dufloucq

Callicannesweg 12 in Watou,info@hotel-callecanes.be en

www.hotel-callecanes.be, tel. 057 38 88 08

Open op maandag, dinsdagavond, woensdagavond, donderdagavond, vrijdag, zaterdagavond en zondag

 

 

RESTAURANT DE PATERSTAFEL

Chef Daniëlle Carrupt

Watouplein 14 in 8978 Watou, depaterstafel@gmail.com en www.depaterstafel.eu, gsm: 0498 59 84 85

Open om maandag, donderdagavond, vrijdag, zaterdag en zondag

 

 

RESTAURANT ’T BLAUWERS HUYS

Chef Dirk Battheu

Hoge Noenweg 3 in Poperinge, info@tblauwershuys.be en www.tblauwershuys.be, tel.  057 36 46 11

 Open op woensdag, donderdag, vrijdag, zaterdagavond en zondagmiddag

 

 

RESTAURANT TERMINUS

Sommelier Pieter Verheyde

Callicannesweg 18 in Watou, info@restaurantterminus.be en www.restaurantterminus.be, tel. 057 38 80 87

Elke dag open

 

 

PASSAGE

Fabienne Dekersgieter

Veurnestraat 11 in Poperinge, info@food-drinks.be en www.food-drinks.be, tel. 057 36 42 42

 Open op vrijdag, zaterdag en zondag

 

 

 

HOPSCHEUTENHAPPENING

 

Om de hopscheuten extra in de kijker te stellen pakt de Keurbroederschap De Witte Ranke uit met een exclusieve Hopscheutenhappening en dit zaterdag 18, zondag 19, donderdag 23 en zaterdag 25 maart 2017 voor de 19de keer uit om de weg van de hopscheuten te ontdekken.

Dit arrangement richt zich tot individuelen, groepjes, familie en vrienden als verenigingen en bedrijven. Tijdens deze happening breng je een bezoek achter de schermen, zowel bij de hopboer als bij de biohopboer en brouwerij De Plukker waar Kris Langouche en Joris Cambie je hartelijk ontvangen.

Programma

9.45 u. Onthaal in een hopboerderij.

12.45 u. Degustatiemenu in een Poperings gastronomisch restaurant. (Excl. aperitief en koffie).

14.45 u. Bezoek achter de schermen van biobrouwerij De Plukker.

Einde rond 17 u. na degustatie van bieren met biohop. Deelnemers ontvangen (per gezelschap) een toeristisch infopakket.

Deelnemen kost: 70 euro per persoon all in (onthaal met koffie, gidsvergoedingen, bezoek hopbedrijf, degustatielunch inclusief drank, degustaties en drink)

Voor groepen (vanaf 25 personen) is een formule op maat mogelijk (eventueel andere data en tijdstippen).

 

Meer gedetailleerde info:  www.hopscheuten.be of toerisme@poperinge.be en tel. 057 34 66 76 of Bart Weamere, tel. 057 33 90 35 en Bart.Wemaere@scarlet.be

 

 

Georges Keters

 













>> Reageer (0)
23-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.RESTAURANTS VERWENNEN VEGETARIERS

Ostend Queen verwent veggies

 

Vegetariërs aan het feest met

Green Sensations & Earthly delights

 

Het zal de fijnproever niet ontgaan zijn, bij elk feest, banket, familiefeest of eender welk bedrijfsfeestje of reünie is er steevast iemand – of meerdere – die meteen de zaalmeester en of Chef laat weten dat men geen vlees op het bord wil. Vegetarisch eten is immers vandaag meer dan ooit in. Uit overtuiging inzake dierenrechten? Beïnvloeding door vrienden of collega’s? Uit ethische overweging of gezondheidsredenen? Of zo maar een modeverschijnsel. Hoe dan ook, de Chefs houden er best rekening mee. Zo ook Chef Tom Van Den Broeck in het restaurant OSTEND QUEEN, toprestaurant op het dak van het Oostendse Casino.

 

Vegetarisme is de voedingswijze waarbij men geen vlees, vis, en schaaldieren of voedsel waarin deze ingrediënten verwerkt zijn eet. Ook de bijproducten zijn taboe. In de plaats doet men zich te goed aan plantaardig voedsel, zeg maar fruit, diverse graansoorten, noten, peulvruchten en uiteraard groenten. Nederlanders zijn de koplopers en kiezen voor vegetarisme vooral om gezondheidsredenen (50%) en dierenrechten (15%) en omdat het mode is (10%). Daar kunnen we ook nog de semi-vegetariërs en veganisten aan toevoegen.

GREEN SENSATIONS

Chef Tom Van Den Broeck (oud-leerling Hotelschool Ter Groene Poorte Brugge) is niet alleen een meester in vis- en vleesbereidingen op hoog niveau, maar is tegelijk van alle markten thuis en weet op klasrijke wijze ook de vegetariërs gastronomisch te verwennen. Vandaar zijn creatie Green Sensations and Earthly delights, Groene Sensatie en Aardse verrukking. De Chef biedt hierbij een culinaire belevenis aan waarbij groenten de hoofdrolspelers zijn. “Samengesteld uit al het goede dat de aarde ons te bieden heeft, zeg maar verse seizoens-, land- en zeegroenten, fruit, kruiden, zaden, noten en granen. Het menu is volledig vrij van dierlijke producten”, zegt Chef Tom, geflankeerd door zaalmeester Patricia.

Een Soepje van aardpeer (met linzen, king oyster paddenstoel en rode ui) en een Blini (met cashew crème, duxelles en peterselie) zet het vegetarisch feest in. Als hoofdgerecht schuift de Chef een Taartje van aardappel (met gele biet, schorseneer en knolselder) en een Kroketje met truffel (trompette de la mort en butternut pompoen) naar voor.  “Subliem en super lekker” kraaien Helena, Maria en Annick van smaakvolle pret. Met een heerlijke bord Rode biet (met chocolade, hibiscus en limoen) sluiten de vegetarische lekkerbekken de Green Sensations liplikkend af. Inderdaad, restaurant Ostend Queen, gastronomie voor iedereen.

 

 

Georges Keters












>> Reageer (0)
10-01-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OP STAP IN EIGEN LAND - DEEL 1 - Antwerpen

Op stap in eigen land – Deel 1

 

WERELDSTAD ANTWERPEN

 

Een streling voor het oog

 

Het is u wellicht niet onbekend, maar heel wat toeristen weten alles van de bloemen op Madeira, kennen alle kerken van Mallorca van binnen en van buiten, weten te genieten op de mooiste stranden aan de Costa Blanca of aan de azuurblauwe zeeën in Mexico, Jamaica of Aruba, maar kennen met moeite de schatten van ons eigen land, laat staan, ze te hebben bekeken en bezocht. Zo is Antwerpen, wereldstad in Vlaanderen, nog voor velen een onbekend gebied. We gaan het voor u graag verkennen. Een van onze goede voornemens in dit prille jaar.

 

 

We starten onze reeks in het prachtige Antwerpen met zijn vele troeven. Enkele voorbeelden: Antwerpen Maritiem met een havengebied van meer dan 13.000 ha is de tweede grootste haven van Europa en te bezoeken via boottochten op de Schelde en in de haven of via de haven fietsroutes. Antwerpen is ook het wereldcentrum voor diamant en reeds sedert 1446 wordt de diamant er bewerkt. Met 1900 diamantairs op een oppervlakte van één vierkante kilometer, vier diamantbeurzen en de enige beurs voor ruwe diamant is de diamant na de haven de tweede economische pijler van de stad. Antwerpen modestad wordt in de jaren tachtig door de zes van Antwerpen internationaal op de kaart gezet. De Antwerpse modeacademie, waar de Antwerp Six afstudeerden, is één van ’s werelds meest prestigieuze modescholen en brengt nog altijd jonge, getalenteerde en creatieve ontwerpers voort die tekenen voor een “Belgische” stijl.

 

ANTWERPEN KUNSTSTAD MET GROTE K

 

Antwerpen Rubensstad : onlosmakelijk verbonden met Antwerpen is Peter Paul Rubens (1577 – 1640. ) Niet alleen als geniaal barokschilder, schrijver van duizenden brieven en notities, maar ook als diplomaat waarvoor hij in Engeland en Spanje in de adelstand wordt verheven kennen we J-P Rubens. Door zijn bijdrage wordt Antwerpen in de zeventiende eeuw één van de belangrijkste culturele en economische centra van de wereld. We kennen nog altijd het adjectief Rubensiaans dat verwijst naar de volslanke dames die de meester graag penseelde. Meer info: www.rubenshuis.be

      

Antwerpen kunststad : niet alleen architectonisch, met voorbeelden van alle mogelijke bouwstijlen, maar ook juwelenontwerpers, architecten, modeontwerpers, internationaal toonaangevende beeldende kunstenaars zoals Panamarenko, Fabre en onder andere Tuymans zetten Antwerpen naast de grote kunststeden van de wereld.

Naast het prachtige Centraal Station ligt een van de oudste dierentuinen van de wereld: De Zoo. Reeds meer dan 160 jaar een smaakmaker voor jong en oud.

 

En wat gedacht van de Onze-Lieve-Vrouwekerk: grootste zevenbeukige, gotische kerk van de Nederlanden. De Noordertoren is 123m hoog. Er zijn diverse werken van de grootmeester Rubens te bezichtigen. Meer info: www.dekathedraal.be

 

Niet te missen is ook de Carolus Bart Olomeuskerk, unieke barokkerk gebouwd tussen 1615 en 1621 door de jezuïeten.

Paul Rubens werkte eraan mee als schilder, decorateur en architect. Bevindt zich op het Hendrik Conscienceplein 6, 2000 Antwerpen, www.carolusborromeus.be

 

MAS – MUSEUM AAN DE STROOM

 

Blikvanger sinds enkele jaren is het MAS, het Museum aan de Stroom. Met zijn 60 meter hoge toren en speciale architectuur is het MAS op het Eilandje het nieuw oriëntatiepunt in ’t Stad. Het MAS vertelt het verhaal van de stad, de haven en de wereld. Het MAS is een ontwerp van het Nederlandse bureau Neutelings Riedijk Architecten. Het staat op de plaats van eht vroegere Hanzehuis, een 16de eeuwse opslagplaats. Benevens negen verdiepingen die elk op hun beurt een eigen identiteit hebben, kan je op de benedenverdieping in Café STORM genieten van een lichte hap, een leuke lunch en uiteraard een heerlijk glas. Op de hoogste verdieping zorgt sterrenchef Viki Geunes in ’t Zilte, tegelijk het hoogste restaurant in Antwerpen, voor culinaire hoogstandjes. Het panorama is verbluffend. Aan je voeten ligt de stad met het Eilandje als blikvanger.

Het is duidelijk, het MAS is veel meer dan een museum. Het is een unieke belevenis die – eens op bezoek in Antwerpen – je zeker nooit links mag laten liggen. Zonder meer een unieke parel aan de Hanzestedenplaats 1, 2000 Antwerpen. Meer info: www.mas.be

 

RED STAR LINE MUSEUM

 

Liefhebbers van een stevige brok nostalgie, zeg maar wereldgeschiedenis mag een bezoek aan CRUISE AWAY niet missen. Het Red Star Line Museum brengt je de wereld rond. Het brengt tegelijk de minder bekende cruise-activiteiten tot leven met de expo Cruise Away. De vele verhalen van de reizigers en bemanning worden er – letterlijk – in geuren en kleuren uiteengedaan. Kenners weten het, in de jaren 20 en 30 pakte de Red Star Line Cruises uit met wereldreizen, vooral voor begoede Britse en Amerikaanse toeristen en businesslui. De crew op deze schepen bestond toen voor het grootste deel uit Antwerpenaars. De expo zorgt evenwel ook voor controversie en kritiek in barre tijden met hongersnood en miserie als hoofdrolspelers. De schepen waren zonder meer gouden kooien, nooit eerder geziene luxe – we schrijven 1920-1930 – die de kloof tussen arm en rijk nog meer accentueerde. Voeg daarbij de ellendige toestanden die de gelukzoekers meemaakten op weg naar het “beloofde land” dat Amerika heette. Een pakkend verhaal van een avontuur dat voor velen lang niet uitkwam zoals men het zich had voorgesteld. Kortom, het verhaal over miljoenen mensen en één droom. Meer info: www.redstarline.be

 

Bij een volgende reportage proeven we van de heerlijk gedekte tafels van A en nemen u mee naar de haven.

 

 

Met dank aan Judith Fischer – Stad Antwerpen – Business and City Marketing – Visit Antwerpen – meer info: www.visitantwerpen.be – tel. 03 232 01 03

 

 

Georges Keters










>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs