GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
29-07-2008
VAKANTIE IN EIGEN LAND
Zondag 3 augustus: Artiestendag in De Panne
Het feestcomité van de Kasteelstraat organiseert op zondag 3 augustus voor de 21ste maal een grootse Artiestendag in. De Kasteelstraat van De Panne verandert dan voor één dag in een indrukwekkende verzameling kunstenaars van zeer uiteenlopende aard en dit van 9 tot 19 uur.
Wat in 1988 begon met een bescheiden 1ste artiestendag met 20 deelnemers is uitgegroeid tot een echte traditie waar jong en oud van kunnen genieten.
Ook dit jaar belooft het weer de moeite waard te zijn om naar de Kasteelstraat af te zakken. Er zijn een 70-tal kunstenaars ingeschreven, die vanuit alle uithoeken van het land, en zelf van het buitenland, naar De Panne komen om hier het beste van zichzelf te geven.
Dit jaar zijn er ook 11 nieuwe deelnemers. Naast deze nieuwe deelnemers, kunnen de organisatoren ook rekenen op een aantal vaste deelnemers waarvan sommige ononderbroken deelnemen sinds 1988. Dit jaar verwelkomen de inrichters ook de kunstenaarsgroep LA PALETTE uit Comines. Zij nemen maar liefst 24 m stand voor hun rekening.
Kunstschilderen, boetseren, beeldhouwen, maskers maken, zandstralen, figuurzagen, poppen maken, glasgraveren en het maken van fantasiejuwelen : dit zijn slechts enkele voorbeelden uit het aanbod van zondag 3 augustus.
Wandelen in het UNESCO-Werelderfgoed in Noord-Duitsland
Snoepen van Baksteengotiek
Liefhebbers van een stevige brok Europese cultuurgeschiedenis krijgen in Noord-Duitsland een extra bad. De werelderfgoedmonumenten imponeren er met religieuze kunstschatten, indrukwekkende getuigenissen van de mijnbouw en met de Hanzesteden die de geschiedenis van de handel kenmerkten. De Hanzesteden Bremen, Lübeck, Wismar en Stralsund fascineren vooral met hun historische stadskern, monumenten, sacrale kunst en hun typische bakstenen muren, de baksteengotiek.
De baksteengotiek is een unieke stijl voor Noord-Duitsland, met deelstaat Mecklenburg-Vorpommern als klassiek voorbeeld. Tussen 1200 en 1500 wou Europa ten noorden van de Alpen een stijl die meer aan een slankheid ideaal beantwoordde. Men koos voor het verticale in de kunst, dat sierlijkheid uitstraalde. Hierdoor werden de gebouwen slanker. Hiervoor gebruikte men dan ook graag spitsbogen in de bouwkunst en langgerekte figuren in de beeldende en schilderende kunst.
In Noord-Duitsland ontstond bij deze nieuwe stijl een groot probleem. Deze stijl vroeg steen dat tegen elk weertype bestand was, zeg maar kalksteen of zandsteen. En die was er niet. De aanvoer uit onder andere Weserbergland of Zweden viel te duur uit. Noodgedwongen greep men naar baksteen uit leem, de klassieke baksteen. Leem was er immers in overvloed. Aldus ontstonden de typische en unieke gotische kathedralen, iets zwaarder van constructie dan de slanke sierlijkheid van de pure gotische kathedralen, tegelijk iets minder kantig. Voordeel was wel dat de gladde blokvormige rechthoekstenen uit gebakken leem beter bestand zijn tegen gure weersomstandigheden.
UNESCO-juwelen
Niet zelden stellen historici dat baksteengotiek het symbool bij uitstek ik van de Hansesteden uit de middeleeuwen. Prachtvoorbeelden vindt men onder andere in Lübeck, Wismar en Stralsund, drie steden aan de Oostzeekust met een historisch erfgoed om U tegen te zeggen.
In Lübeck is het genieten van de Mariakerk, de St James kerk, het stadhuis, de kathedraal en onder andere de St Pieters kerk. In Wismar staan de St Georg kerk, de St Nicolaas kerk, de kerk van de Heilige Geest, de oude watertoren en de Toren van de Mariakerk in de kijker om dan nog maar eens te snoepen van de pareltjes die te vinden zijn in Stralsund met de St Nicolaas kerk, het stadhuis op de oude markt, de stadmuren, en het voormalig Domenicaans klooster St Catherina als blikvangers.
BAKSTENENROUTE
Intussen werd werk gemaakt van een inventaris van al deze schitterende gotische bouwwerken zodat men met de Europese Gotische Bakstenenroute wel enkele weekjes zoet is. De route loopt immers in de buurt van de Baltische Zee over Zweden, Denemarken, Estland, Letland, Litauen, Polen en Duitsland,Wie alvast even dichtbij wil proeven van die culturele Unesco-parels vindt ruim zijn gading in Lübeck, Stralsund, Wismar, Rostock en onder andere Greifswald.
Nieuwe presidentiële suite in Sheraton Brussels Hotel
Sheraton Brussels Hotel aan het Rogierplein 3, hartje stad,opende zopas op de 23ste van de 30 verdiepingen een gloednieuwe presidentiële suite. Een combinatie van een weergaloos uitzicht, luxe, comfort, gekoppeld aan technologische snufjes.
Het hotel, dat uitrijst boven de skyline van Brussel, is een der meest luxueuze 4-sterrenhotels in de Europese hoofdstad, op een steenworp van de historische Grote Markt en op amper vijf minuten wandelen van het Noordstation. Hethotel, dat de deuren opende in 1973, onderging in de jongste jaren heel wat uitgebreide aanpassingen en verbeteringen, aansluitend uitbouwingen van vergaderzalen en restauratie.
Met het invullen van de nieuwe presidentiële suite, 126 m² groot en voorzien van uitgebreide badkamer, compleet ingerichte keuken, ruime slaapkamer, living en studiekamer, wordt voldaan aan de vraag van de veeleisende zakenman. De Barcelona-zetels zorgen ervoor dat relax hier dan ook de boodschap is. Matte kleuren in combinatie met lichte kleuraccenten geven de ruimte een warme, comfortabele en luxueuze uitstraling.De suite bevat verder niet minder dan vier flat screen tvs.
Het donkere hout contrasteert prachtig met het witte marmer van de badkamer,van waaruit men makkelijk tv kan kijken, genietend van een lekker bad. De suite is tegelijk uitgerust met de laatste technologische snufjes. Een nachtje genieten kost 1.800 euro.
Op zaterdag 19 juli 2008 meerden de cruiseschepen Queen Victoria en Queen Elizabeth 2 aan in de haven van Zeebrugge. Het is de eerste keer dat twee paradepaarden van de Cunard-rederij tegelijkertijd een bezoek brengen aan een Belgische haven. Deze primeur is tegelijkertijd een afscheid van de Queen Elizabeth 2: na meer dan 5,5 miljoen zeemijlen heeft de rederij beslist om het luxecruiseschip uit de vaart te halen.
De Queen Elizabeth 2 (QE2) en de Queen Victoria tellen respectievelijk 1.016 en 1.100 bemanningsleden. Samen brachten ze zaterdag ruim 3.700 toeristen naar ons land. De meeste gingen na aankomst in Zeebrugge van boord om een bezoek te brengen aan vooral Brugge en de herinneringen aan de oorlog in de Westhoek. De historische ontmoeting tussen de twee schepen in Zeebrugge werd opgeluisterd door de befaamde 20-koppige Freddy Sunder Bigband en de Koninklijke Muziekkapel van de Marine.
QE2 WORDT LUXEHOTEL IN DUBAI
Queen Elizabeth 2 werd gebouwd in 1969 en wordt later dit jaar uit de vaart genomen. Het schip, ook wel de Koningin der Zeeën genoemd, is met meer dan twee miljoen passagiers het oudste en populairste cruiseschip van de Britse rederij Cunard.Beroemdheden zoals prinses Diana, Nelson Mandela, Sir Elton John, Rod Stewart en David Bowie zijn ooit met het schip meegereisd. Binnenkort wordt het schip omgebouwd tot een drijvend luxehotel voor de Arabische kust.
Ere-genodigden Nicole & Hugo, jarenlang het zingend boegbeeld van de cruiseschepen, brachten een kort maar pakken afscheidslied. Gouverneur Paul Breyne was de ere-gast bij het afscheid van de QE2.
QUEEN VICTORIA
Haar jongste zus Queen Victoria bracht op 19 december 2007, een paar dagen na haar doop, een eerste bezoek aan Zeebrugge voor ze aan haar Maiden World Cruise begon. Vandaag ging ze voor de vierde keer voor anker in de Zeebrugse haven. Het 297 meter lange schip combineert de Cunard-traditie met moderne luxe en allerlei nieuwigheden.Zo herbergt ze het eerste drijvende museum met kunstvoorwerpen en memorabilia van Cunard, een bibliotheek van twee verdiepingen met een wenteltrap en een grote serre in koloniale stijl. Anglofielen zullen de Queen Victoria beslist aan hun hart koesteren. Nooit eerder was een cruise schip zo British. Of wat dacht je van de plechtige danszaal, de Queens Room, waar de afternoon tea s namiddags met hagelwitte handschoentjes wordt geserveerd? Tea-time is ook op de Queen Victoria een van de meest geciviliseerde Britse gewoontes. Voeg daarbij Churchills Cigar Lounge en de Veuve Cliquot Champagne Bar en je weet meteen waarom de Britten de Queen Victoria in het hart dragen.
CUNARD
De Cunard-liners zijn gekenmerkt door de rode en zwarte kleuren op hun flanken. Met elegante publieke ruimten, twee of drie dekken hoog en afgewerkt in kostbaar houtwerk, mooie mozaïeken en fraaie kroonluchters, blijven deze cruiseschepen trouw aan de rijke scheepstraditie. De Cunard-vloot telt in totaal drie Queens: Queen Elizabeth 2, Queen Victoria en Queen Mary 2, de grootste Oceanliner ter wereld.
Zin om enkele dagen andere lucht te snuiven? Dicht bij huis? Dan is Ferme Château Le Duc in het vredige Ucimont, op een steenworp van Bouillon, uw adres.
Ideaal oord om te ontstressen in een oase van absolute rust en stilte, annex verwenning in themakamers en wellness, met jacuzzi en sauna. De gastvrouw zorgt tegelijk voor lekkere schotels.
In een oude in natuursteen opgetrokken boerderij bouwde de Vlaming en eigenaar Koen en Thamar Kinsbergen een hotelaccommodatie uit met dertien kamers, elk met een eigen stijl. Het bijna monumentale gebouw telt zes grote en zeven kleinere kamers, allen voorzien van het modernste comfort en internetaansluiting. De imposante Marrakesh kamer heeft uitzicht op de 4.000 m² grote tuin met vijver. De kamers Cupido, Mexico, Zuid-Afrika, Griekenland of Hollywood laten niets aan de verbeelding over. Klein, maar gezellig en romantisch.
Het immense salon, met vleugel, houtkachel, bibliotheek en leeshoek, is door zijn lichtinval oogverblindend en werpt meteen een laken van rust om je heen. Het dorpje Ucimont telt amper een handvol huizen, wat de landelijk rust nog eens extra onderlijnt.
CHARME TROEF
Laat u niet overvallen door de naam. Ferme Château le Duc is helemaal geen kasteel, enkel de naam verwijst naar de plaats waar de eeuwenoude boerderij ooit een mijlpaal in de regio was. Het huis leent zich zowel voor groepen als voor individueel verblijf, met mogelijkheid tot lunch en diner. Er is een vergaderzaal met een twintigtal aangesloten PCs.
De keuken van het huis is zonder meer uitstekend. Geen culinaire kronkelingen, maar een stevige keuken, gestoeld op grootmoeders wijze, met eerbied voor de seizoenen en streekgerechten. De joviale exploitanten Gertie en Eddie zorgen ervoor dat het u aan niets ontbreekt.
De kamerprijzen variëren tussen 50 en 80 euro per kamer, naar gelang de grootte. Het ontbijt kost 8,50 euro per persoon, lunch 12,50 euro en diner 20 euro of 30 euro. Een gastronomische menu kost 40 euro. Exclusief wijn. Speciale prijzen voor groepen vanaf zestien man.
VERWENWEEKEND
Het wordt alvast op en top genieten voor zij die kiezen voor een verblijf tijdens een Verwenweekend. Bij een verblijf van twee nachten wacht alvast een boeketje op de kamer en brengt een welkomstdrankje je meteen in de sfeer. Tijdens het uitgebreid ontbijtbuffet wacht je een fris glaasje Cava. Als diner zet gastvrouw Gertie je de eerste avond een viergangenmenu met aperitief, de tweede avond een vijfgangenmenu met aperitiefhapjes voor, aansluitend dranken (geen sterke dranken) plus het gebruik van jacuzzi en sauna gedurende een uur. Dat alles voor de prijs van 220 euro per persoon.
GROEPEN
Ferme Château Le Duc staat ook open voor groepen. Teneinde de sessies volledig aan uw behoeften aan te passen beslist u zelf à la carte wanneer, welke en hoe u uw activiteiten plant. Indien gewenst kan de volledige hotelaccommodatie voor welke doel dan ook afgehuurd worden.
Naar aanleiding van de officiële ontvangst van prins Albert II van Monaco en prins Filip van België verzorgde de Oostende Hotelschool de receptie in het Oostendse stadhuis. De leerlingen van de derde graad Restaurant-Keuken hadden pech deze keer: ze waren allemaal op stage, in binnen- en buitenland. Het waren dus hun jongere collegas van de tweede graad die onder leiding van lesgever Jacques Kerckenaere en technisch adviseur Luc De Roo de receptie mochten invullen.
Met dit bezoek trad Prins Albert II van Monaco in de voetsporen van zijn vader Rainier en zijn moeder Grace. Vijftig jaar geleden reeds werd de verbroedering tussen de Stad aan Zee en het Prinsdom Monaco bezegeld.
Voor de leerlingen van de Oostendse Hotelschool, de oudste hotelschool van Vlaanderen, was dit een unieke gelegenheid om zich te profileren qua opleiding, beroepsernst en bekwaamheid. En ... ook hun schoolgebouw stond er deze maand precies 50 jaar!
Directrice Marina Van Bergen, technisch adviseur Luc De Roo en voorzitter Koninklijke Unie Oud-Leeringen Hotelschool Oostende Eddy Robaey zijn dan ook in de wolken met deze beide realisaties. Een zoveelste bewijs dat de Oostendse Hotelschool tot het kruim van de Belgische hotelscholen behoort. En straks is het nogmaals feest: De Unie Oud-Leerlingen Hotelschool Oostende wordt Koninklijk !
Nieuw wereldrecord met Bertolli
In samenwerking met de leerlingen van de Hotelschool Oostende (7despecialisatiejaarBanketaannemer-Traiteur) kon de bekende pastaproducent BERTOLLI een nieuw record vestigen. Op de dijk van Oostende, aan de stijlvolle Venetiaanse Gaanderijen, schoven op één moment 700 mensen (en in totaal 1.176 personen) aan om van een heerlijke portie Italiaanse pasta - mét extra sfeer - te genieten.
Met zijn 300 meter was dit de langste pasta-tafel ooit, door een gerechtsdeurwaarder waargenomen.
De leerlingen werden begeleid door lesgever Eveline Heyman en technisch adviseur Luc De Roo.
Ook dit jaar pakt de rederij SEASTAR uit met diverse toeristische vaarten. Naast de LUNCHCRUISE - steeds met vertrek van de middagvaart uit Oostende met aankomst in Nieuwpoort - is er de onovertroffen BARBECUE op ZEE, aansluitend muzikale animatie.
LUNCHCRUISE Elke dag afvaart uit oostende - ligplaats aan de Visserskaai - om 12 uur. Aperitief, Seastar Garnaalschotel met friet en glas witte wijn: 33 euro. Voor groepen vanaf 10 personen: 31 euro per persoon). Reservatie: 058 23 24 25
BARBECUE op ZEE Zomertopper aan zee is de Barbecue op zee. Iedere zaterdagavond in juli en augustus is dit culinair evenement dé exclusiviteit aan de kust. Vertrek Havengeul in Nieuwpoort. Op het menu: Diverse soorten vlees met ruim groentenassortiment, zeetocht van twee uur en muzikale animatie tot 1 uur: 35 euro. Groepen vanaf 10 personen: 33 euro per persoon. Inscheping vanaf 19.30 uur, afvaart om 20.30 uur en start barbecue. Muzikale animatie aan boord van de Seastar tot 1 uur. Reservatie verplicht: 058 23 24 35
Showmenu Caals Comedy Club in Restaurant DE VLASCHAARD
Lachetaarten en lekkerbekken kunnen de ganse zomer lang genieten van een succulente pre-show diner in restaurant De Vlaschaard, aansluitend een lachvullende avond in het Middelkerkse Casino.
Chef Stefaan Lauwereins Toque Blanche Orde der 33 Meesterkoks van België pakt uit met een uitgelezen menu. Gastvrouw Tineke zorgt voor een discrete en klasrijke bediening.
Het pre-show-diner start om 18 uur met dit menu, de show in het Casino om 20.30 uur.
Fles Champagne Vautrain Capsule Luc Caals 2 personen
Hapjes
Sint-Jacobsnootjes met prei en Champagnemousseline
Gebakken zeeduivel met lichte currysaus en Granny Smith
Koffie met versnaperingen
Prijs per persoon: 70 euro, fles Champagne, diner én ticket Casino inbegrepen.
Reservaties: Restaurant De Vlaschaard, Leopoldlaan 256, Middelkerke
Je bent jong en koestert reisplannen. Dan zit je goed bij Wegwijzer vzw. Het enige, echte onafhankelijke reisinformatiecentrum in Vlaanderen en wijde omgeving zet vanaf nu zijn deuren wagenwijd open voor jonge reizigers. Of je nu een korte trip of een lange reis maakt, dicht bij huis blijft of verre oorden opzoekt, in de reisbib van Wegwijzer vind je een schat aan praktische reisinfo, gouden tips en goede raad.
Wegwijzer is een informatiecentrum dat zijn gelijke niet kent in de wereld. Bezoekers kunnen inspiratie opdoen in onze uitgebreide bibliotheek met reisgidsen, reisliteratuur en reismagazines uit binnen- en buitenland. En er is meer. Wegwijzer heeft zich de voorbije jaren ontpopt tot het geheugen van reizend Vlaanderen door duizenden reisverslagen en logiestips over de meest uiteenlopende bestemmingen te verzamelen. Kortom, Wegwijzer Reisinfo is de ideale plek om je reis voor te bereiden. Bovendien is die schatkamer boordevol reisinformatie gratis toegankelijk voor jongeren tot en met 26 jaar. Redenen genoeg dus om even af te zakken naar Brugge.
Wegwijzer Reisinfo, Beenhouwersstraat 9, 8000 Brugge. Meer info: www.wegwijzer.be.
Reisbib - met zonnig terras- is open van woensdag tot vrijdag van 14 tot 18 uur en op zaterdag van 10 tot 18 uur. 26-plussers zijn uiteraard ook welkom, mits jaarlijkse kleine bijdrage.
Megavino is van vrijdag 17 tot maandag 20 oktober 2008 aan zijn 10de editie toe. In Brussels Expo wordt binnen 270 exposanten Spanje extra in de kijker gezet.
Wat eind de jaren 90 begon als een uit de hand gelopen hobby de organisatie van een wijnsalon op de Heizel voor het grote publiek dat eerder op een mini-vino leek met een 30-tal standjes op zowat 1.000 m2 tentoonstellingsruimte, is vandaag uitgegroeid tot hét grootste wijn-event van de Benelux.
Megavino 2008 bestrijkt ondertussen meer dan 10.000m2 ruimte, goed voor 270 exposanten en 23 vertegenwoordigende wijnlanden. Een nieuw record.
Naast Spanje wordt de editie 2008 vooral gekleurd door grootschalige landenpaviljoenen van Duitsland, Frankrijk, Italië, Portugal, Chili, Griekenland, Californië, Australië, Oostenrijk tot zelfs Georgië. Vooral de Fransen lijken nu ook hun weg naar Megavino gevonden te hebben want ze verdriedubbelen dit jaar hun oppervlakte. Ook nieuwe landen als Algerije, Mexico, Canada en onder andere Brazilië zijn voor het eerst present.
Vorig jaar kreeg Megavino iets meer dan 20.000 bezoekers over de vloer, zowel wijnliefhebbers en vakmensen, ook al een nieuw record.
DEGUSTATIEGLAS
Aan het de succesformule wordt niet geraakt: iedere bezoeker krijgt aan de ingang een kristallen degustatieglas en kan op eigen ritme meer dan tienduizend wijnen ontdekken, proeven én ter plaatse aankopen.
Dat Megavino zo sterk gegroeid is dankt het vooral aan zijn concept dat zoveel meer is dan louter maar een verkoopsalon. Op tientallen plaatsen op de beurs kan de bezoeker gratis deelnemen aan workshops, becommentarieerde proeverijen, themadegustaties of eenvoudige uiteenzettingen over hoe een wijn te leren proeven.
Maandag 20 oktober richt zich hoofdzakelijk tot de professional die kan deelnemen aan tientallen masterclasses en topproeverijen.
SPANJE TOP
Spanje pakt het groots aan met meer dan 60 exposanten uit alle Spaanse regios op een gigantisch paviljoen van 600m2. Het grootste ooit in de tienjarige geschiedenis van Megavino.
En dat is niet zomaar toeval. Spanje is in ons land in nauwelijks vijf jaar tijd na Frankrijk en Italië het derde belangrijkste consumptieland geworden. Meer zelfs, het geïmporteerde volume Spaanse wijn steeg de voorbije twee jaar met 51,2% goed voor een totaalvolume van om en bij de 14 miljoen flessen. Het grootste succes lijkt weggelegd voor de Spaanse Cava (mousserende wijn) die haar aandeel het voorbije jaar zag verdrievoudigen.
Spanje pakt op Megavino uit met een indrukwekkend aantal themaproeverijen waarbij zowel de diverse regios, druivenrassen, types wijn als Spaanse wijn en tapas aan bod komen.
JONGEREN & WIJN
Drie dagen lang worden op Megavino non stop diverse wijnactiviteiten georganiseerd.
Nieuw en absolute blikvanger wordt de organisatie van een speciaal event Jongeren en Wijn op vrijdagavond 17 oktober. Meer dan duizend jongeren zullen in een speciale loungezaal kunnen kennismaken met hippe en trendy wijnen, speciale verpakkingen en etiketten, wijnen met minder alcohol en calorieën, én op een verantwoorde wijze leren omgaan met alcohol en wijnproeven. Een speciaal aangepaste verlichting en een dj gespecialiseerd in loungemuziek maken van het geheel een tot op heden nooit vertoond event in ons land. Net nú jongeren en alcohol zo gevoelig ligt, wil Megavino aantonen dat wijn bij jongeren leeft en dat een verantwoord wijnverbruik bijdraagt tot de algemene ontwikkeling van jongeren.
BESTE BELGISCHE WIJN
Ook de verkiezing van de Beste Belgische wijn is een absolute première voor ons land. Verschillende proeverijen van Belgische wijnen werden reeds veelvuldig georganiseerd maar voor het eerst worden de wijnen van bij ons beoordeeld door een jury van uitsluitend buitenlandse gereputeerde wijnmakers en oenologen!
Uiteraard zijn er nog tal van andere activiteiten. Op het programma onder andere de verkiezing van de beste amateur wijnproever, demos rond Spaanse wijn en gastronomie, wijn en chocolade tot zelfs een demosessie Cubaanse sigaren met passende wijnen!
PRAKTISCH
10e editie Megavino van vrijdag 17 tot en met maandag 20 oktober 2008 in Brussels Expo, Paleis 3.
Openingsuren:
Vrijdag 17 oktober van 18 tot 23 uur
Zaterdag 18 oktober van 12 tot 20 uur
Zondag 19 oktober van 10 tot 19 uur
Maandag 20 oktober van 10 tot 18 uur
Toegang: 10 euro, degustatieglas en beurscatalogus inbegrepen
Op vrijdag 11 juli wil de Handelaarsbond Westende-Dorp een poging doen om een zo hoog mogelijke toren met borden te bouwen. We pakken uit met een barbecue waarbij iedereen zijn eigen bord meebrengt en naderhand het porselein op de stapel zet. Een aanloop naar een officiële poging om volgend jaar in het Guiness Book of Records een stek te veroveren, zegt initiatiefnemer Bart Soete uit De Zeekameel.
Geflankeerd door Natacha Lejaegher en Pedro De Clercq (De Lanteirne) kijkt Bart Soete vol verwachting naar wat komen zal: Vrijdag elf juli organiseren we in samenwerking met de voetbalvereniging Davo, de Basisschool Duinpieper, de Sint-Lutgardisschool en de steun van het gemeentebestuur een grootste barbecue op het Marktplein in Westende-Dorp. Deelnemen kost slechts 2 euro, plus vier stempels bij lokale handelaars. Bedoeling is dat elke deelnemer zijn eigen bord (geen plastic of karton) mee brengt, aansluitend bestek. Na het smulwerk wordt het bord ter plekke afgewassen en op de stapel gelegd. Op die manier willen we een hoge toren met borden bouwen. Het wordt een aanloop om hopelijk volgend jaar het wereldrecord te breken. De administratie daar omtrent is al gestart. Hoe groot de toren moet worden, weten we nog niet, vertelt de steeds energieke en imposante patron van De Zeekameel die alvast tegen de duizend borden verwacht.
SLECHTS TWEE EURO
Een barbecue organiseren tegen de prijs van slechts 2 euro is de zoveelste stunt van de Handelaarsbond Westende-Dorp. De mannen van voorzitter Patrick Coopman zitten nooit om een extreem exploot verlegen. Het mag een circus zijn, een show of muziekfestijn, jongens als Pedro De Clercq, Bart Soete, Hubert Jacobs, Lily Wille en onder andere Ivan Crombez zetten zich telkenmale scherp om een knap resultaat te bereiken. Twee euro is inderdaad niet veel, maar we willen het vooral budgetvriendelijk houden. We hebben geen vaat te verwerken, de opbrengst van de verkoop van drank gaat naar de verenigingen en mochten we kunnen genieten van enige winst, dan gaat deze naar het goede doel. Het komt er in de eerste plaats op aan om ons te amuseren. Elke deelnemer krijgt naast een royale portie vlees en salade er nog een ijsje boven op. Nooit krijg je meer waar voor je twee euro. Ook de muzikale omlijsting is gratis. The Sparrows en Bourges zorgen een ganse avond voor amusement. Wie geen bord meebrengt kan evenwel ook deelnemen, maar het kost dan wel 5 euro. Het feest start om 18 uur en duurt tot in de kleine uurtjes, stelt een enthousiaste Pedro De Clercq, steeds alert als een handje dient toegestoken te worden.
Barbecue Westende-Dorp, vrijdag 11 juli vanaf 18 uur op hetMarktplein. Deelnemen kost 2 euro voor wie bord meebrengt, 5 euro voor wie zonder bord komt genieten.
De Leopoldfeesten zijn dit jaar aan hun derde editie toe. De dansdag op de Esplanade, de thema-dag in de Dumontwijk en het slotvuurwerk werden de vorige twee edities enorm gesmaakt en dat zal dit jaar vast en zeker ook zo zijn. Met het thema van burgerij tot visserij wordt de charmante Dumontwijk opnieuw omgetoverd tot een anno 1900-decor waar je ogen tekort zal komen. Wil je madam in badkostuum in actie zien aan de badkar? Wees er deze editie dan zeker bij!
Het programma :
16 juliDANSFESTIVAL
Leopold I Esplanade*
Vanaf 14.00u wordt de Esplanade omgetoverd tot een wervelende dansscène. Je kan er tot laat in de avond genieten van diverse workshops en optredens. Van salsa tot Ierse dans, rock 'n' roll, disco, tango, jump, Afrikaanse dans en line dance: een waaier aan dansstijlen passeren de revue. Dansscholen Dance Factory en Rose De Leyn sluiten de avond af met een mix van ballet en moderne dans.
* Bij slecht weer gaat dit evenement door in de feestzaal, Zeelaan 21 en de zaal "De Boare" op het Koningsplein
17 juliVAN BURGERIJ TOT VISSERIJ ANNO 1900
Dumontwijk
De Dumontwijk keert 100 jaar terug in de tijd en vormt het decor voor enerzijds de grandeur van de bourgeoisie in de Belle Epoque en anderzijds het harde vissersleven van toen.
18 juliOptreden BLUNT & grandioos VUURWERK
Leopold I Esplanade
Vanaf 21.30u staat de sympathieke folkrock groep Blunt op het podium aan de arena. Na het optreden worden de feesten in stijl afgesloten met een grandioos vuurwerk dat van op het strand wordt afgeschoten.
Voor info en inlichtingen :
Toerisme De Panne - Zeelaan 21 - 8660 De Panne - 058-42 18 18