GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
25-12-2015
TOPHOTEL IN HARTJE BRUSSEL
Nieuwe parel aan Brusselse hotelkroon
The Augustin, puur genot in hartje Brussel
Trek in een dagje Brusselen met
de voetjes in hartje stad? Dan kiest u beslist voor een een- of meerdaags super
verblijf in The Augustin, gloednieuw gerenoveerd hotel aan de Stalingradlaan
25, op een paar honderd meter van de indrukwekkende Grote Markt. Laat ook de
wagen thuis want het treinstation Brussel-Zuid bevindt zich op minder dan tien
minuutjes wandelen van uw bestemming.
The
Augustin telt 47 ruime kamers, met zicht op de stad of het tuinterras. Er zijn
verschillende kamer types, Classic Dubbel-Twin alsnog met twee queen bedden
waar zelfs vier volwassenen kunnen
logeren of een Deluxe Double met een groot kingsize bed. In de meeste kamers
kan nog een extra bed geplaatst worden. Ideaal voor een verblijf in Brussel met
kinderen, stelt manager Charles Prévost, vol terechte trots.
Even
verpozen kan in de Lounge Bar Augustino. Dit gezellig hoekje weerspiegelt The
Augustins dubbele persoonlijkheid. Het barontwerp is van de getalenteerde
kunstenares Laetitia Vidal-Cuzacq, de cocktailkaart is samengesteld door
Parijse Barcaza Cocktail Club en de muziek werd special voor The Augustin samengesteld
door DJ The Mekanism.
Een
ideale plek om te werken of te relaxen. De ruimte is voorzien van gezellige en
makkelijk zittende zetels en een open haard. Het terras van de stadstuin is
ingericht en altijd open om van een beetje frisse lucht te genieten, geeft
manager Charles Prévost nog graag mee.
NEEM TIJD VOOR HET ONTBIJT
Nog een
van die troeven van The Augustin is het ontbijt. De manager is er weg van: Ontbijten
is heel belangrijk. Vandaar dat we hieraan veel belang hechten. Eer uitgebreid
warm en koud ontbijtbuffet mag dan ook niet ontbreken. Meer nog, wie op de
website van het hotel direct een kamer boekt, wordt het ontbijt zelfs
aangeboden.
The
Augustin beschikt niet over een eigen restaurant. Overdag kan je een kleine
snack eten in de Augustino Bar Lounge of iets kiezen uit de vitrinekast naast
de receptie. Brussel zit bol van de uitstekende restaurant. Zo ligt het
2-sterrenrestaurant Comme Chez Soi, Chez Alexandre (één ster) en zeer gezellig
Houtsiplou, brasserie met stripfiguren op de muur, doorspekt met
internationale menus. Dat alles op het Rouppeplein, op amper honderd meter van
het hotel, stelt manager Charles Prévost.
INCENTIVES & RECEPTIES
Hotel The
Augustin staat ook open voor vergaderingen, incentives, kleine feestjes,
productvoorstellingen en onder andere recepties. Hierbij wordt het terras en de
Augustino Lounge Bar betrokken zodat er een enorme ruimte ontstaat wat uw evenement
nog meer kleur en gezelligheid geeft. Manager Charles Prévost: Een grote troef
is de makkelijke bereikbaarheid en de onmiddellijke nabijheid van de Grote Markt
in het centrum van Brussel, wat inhoudt dat zowel de Europese wijk, het
zakelijke gedeelte als restaurants, cafés, winkelstraatjes en
bezienswaardigheden makkelijk te bereiken zijn.
Op bezoek
in Brussel met pleisterplaats The Augustin mag niet nalaten een bezoekje te
brengen aan Mannenken Pis, het Atomium, de kathedraal van Sint-Michiel en
Sint-Goedele, de antiekmarkt van de Grote Zavel, de Brusselse Striproute, het
Jubelpark en onder andere het Koninklijk Paleis.
CHATEAUX & HOTELS
COLLECTION
The
Augustin maakt deel uit van Chateaux & Hotels Collection, een toonaangevend
network van charmante hotels en gastronomische restaurants. De groep brengt
meer dan 500 etablissementen samen in 16 landen, waarvan de meeste in Frankrijk
en Italië. Sinds 1999 voorgezeten door Alain Ducasse promoot de Châteaux &
Hôtels Collection onafhankelijke hotels en restaurants die de gast diversiteit
en authenticiteit bieden.
De culinaire brigade van
restaurant OSTEND QUEEN verwelkomt u graag met een hapje van de Chef, waarna
keuze uit een 4 of 5-gangen uitgelezen Kerstmenu
Terrine
van fazant, eendenlever en Iberische ham, salade van witte kool en chutney van
appel
Gegrilde
Sint-Jacobsnootjes met gelakt buikspek, roergebakken groente en Oosterse saus
of
***Kalfswang met krokante zwezerik, uienfondue
en knolselder
Gebakken
lengfilet met gestoofde rundstaart en peterseliewortel, aardappelmousseline en
woudpaddenstoelen
Kerstdessert
op basis van pure chocolade
Prijs
4-gangenmenu: 60 euro
Prijs
4-gangenmenu inclusief gepaste wijnen: 80 euro
***Prijs extra gang: 15 euro
Of
in
AGUA DEL MAR
Kursaal OOSTENDE
De culinaire brigade van
restaurant AGUA DEL MAR verwelkomt u met een glaasje cava en drie hapjes van de
Chef, waarna keuze uit een 3 of 4-gangen heerlijk Kerstmenu
Carpaccio
van Sint-Jacobsnootjes, avocado, groene appel en gemarineerde tonijn
***Gebraden eendenlever, chutney van appel en
peer met balsamico dressing
of
***Zeetongfilet, fregola, groene kruiden en
schaaldierenjus
Hertenkalffilet
met compote van pruimen, witlof en amandelkroketje
Na een spetterend succes in 2014 pakt
Kerstchampagne @ Nieuwpoort voor de tweede maal uit met een fraai en
sprankelend programma, gedompeld in Champange. Voorzitter Bernard Vandamme is
formeel: Inderdaad, reeds voor de tweede maal slaan we figuurlijk onze tenten
op in de vismijn te Nieuwpoort. Wat verleden jaar een verkenning was wordt deze
keer de volledige lancering, een voltreffer. De zaal is er, de standen zijn
gevuld en er is de volle medewerking van het stadsbestuur. Wat niet ontbreekt
is ook ons enthousiasme. Wij zullen er iets moois van maken.
Ook de champagneproducenten brengen
hun beste kwaliteit mee van over de landsgrenzen. Het publiek zal er alles
kunnen leren en proeven over de verschillende cépages. Bijvoorbeeld over de
Chardonnay druif die de fraicheur en de elegantie bijbrengt. Over de Pinot noir
die de fruitigheid bijbrengt en de Pinot meunier die instaat voor de diepte,
het karakter van de champagne.
En wat gezegd van de vele
nevenstanden. Promoties op vlak van edele culinaire hoogstandjes. Van mode,
muziek en kunst. Van de kunstveiling onder leiding van Axel Daeseleire. Van
de ruilbeurs van champagnecapsules op
zaterdag.
Een beleving met een verhaal. Een
verpozen met familie,vrienden en kennissen. Een samenkomst
met zakenpartners.
DEELNEMENDE CHAMPAGNEHUIZEN
Marne:
Champagne Pertois-Lebrun Cramant
Guillette-Brest Monthelon
Philippe Rouyer Fleury-La-Rivière
Henri David Heucq Fleury-La-Rivière
Wiliam Saintot Avenay- Val DOr
Lejeune-DelHozanne Avenay- Val DOr
Neret-Vely Vauchamps
Aube:
Mongery Landreveille
LHuillier Fontette
Capa4You Chassenay D Arce
Ville-Sur-Arce
Aisne:
Philippe Moutardier Chezy sur Marne
CHAMPAGNEONTBIJT
ZONDAG 13 DECEMBER 2015
Prijs van
het ontbijt = 25 euro (enkel op reservatie)
Met een
rondvaart SEASTAR van ongeveer 1 uur
+ extra
glaasje champagne = 40.00 euro
2 glazen
champagne
Vers
fruit
Fruitsap
Yoghurt
Assortiment brood
Assortiment zoetigheden
Kaasschotel
Charcuterie
Gebakken
eieren
Koffie en
thee
Confituur, chocopasta, enz
Een
gedeelte van het bedrag wordt geschonken aan het goede doel. Maak uzelf en
de minder
bedeelden gelukkig en kom genieten van het champagneontbijt.
Reserveren via :
nancy.cattrysse@telenet.be
VOLLEDIG PROGRAMMA
Bezoek aan het Kerstchampagne@nieuwpoort gebeuren:
In
de bovenzaal van de vismijn bezoeken we dit groots champagnegebeuren in een
ludieke kerstsfeer. Champagne, chocolade, oesters, foie gras en zoveel meer
.......
Kunst,
muziek en een veiling van kunstwerken met veilingmeester Axel Dasseleire;
VRIJDAG 11 DECEMBER OPENING OM 17 UUR
Doorlopende degustatie en catering
ZATERDAG 12 DECEMBER VANAF 10 uur.
Ruilbeurs voor champagnecapsules van 10 tot 16 uur.
Reservatie
gewenst !
Veiling van kunstwerken onder begeleiding van de
Vlaamse
acteur Axel Daeseleire.
Doorlopende degustatie en catering
Bezoek van de kerstman
ZONDAG 13 DECEMBER VANAF 10 uur.
Ontbijt
Seastar
Sailerss Bar laat u allen genieten van hun ervaring en marktkennis tijdens het
onvolprezen
CHAMPAGNEONTBIJT
Gedreven
serveren ze met kennis van de allernieuwste
foodprocessen
en technieken het allerfijnste. Aromas, smaak en structuur, niets verliest men
uit het oog. Traiteur Pierre geniet van de verbeelding en inzicht om van elk ontbijt
een kunstwerk te maken. De bediening, met gratie en stijl, humor en
efficiëntie. Op het champagneontbijt is koken een kunst en veel méér.
De 19e editie
van het Champagneweekend werd in het Casino ingezet met de opname van culinair
en toeristisch journalist Georges Keters als Ridder in de Orde van de
Champagne. "Hij is al jarenlang een ware ambassadeur voor onze
gemeente", zegt Michel Landuyt, schepen voor Toerisme.
Wie zich op een
buitengewone wijze inzet voor de gemeente, hetzij op toeristisch of gastronomische
vlak, de gemeente naambekendheid geeft of de promotie van de gemeente verheft,
kom in aanmerking om opgenomen te worden in het selecte groepje van ridders.
"Aangezien Georges Keters al jaar en dag op culinair en gastronomisch vlak
een ware ambassadeur is voor onze gemeente, en ruim voldoet aan alle
voorwaarden, is zijn intronisatie als Ridder in de Orde van de Champagne meer
dan verdiend. Ook burgemeester Janna Rommel-Opstale bezorgde Georges Keters,
geboren en getogen in Middelkerke, de gepaste versierselen van de ridderorde en
een zilveren champagnesierstuk van de hand van kunstenaar Peter Vermander.
Florist Wim Dierendonck bedacht de nieuwe ridder met bloemen, inclusief
champagneglaasjes. Het Champagnehuis Prévoteau-Perrier uit Damery - een van de pioniers
in Middelkerke - zetteGeorges Keters
als gloednieuwe Ridder in de Champagne en liet de godendrank naderhand welig
vloeien. Het Champagneweekend dat eens te meer een overgroot succes werd, kon
toen al niet meer stuk. Prosit! Op naar de 20ste editie.
ACHTTIEN DIPLOMAS
"Ik ben
uiteraard heel blij met deze erkenning, te meer daar het een erkenning is in
eigen gemeente", zegt Georges Keters die zich nog eerdere ridders
herinnert zoals onder meer sportjournalist Michel Wuyts, zangeres Jo Lemaire,
fotograaf Johan Töpke, ontwerper van medailles en juwelen Gino Coens en
wijnjournalist Alain Bloeykens. Georges vergaarde al in heel wat steden, ook
vaak uit andere landen, diverseerkenningen in de vorm van ambassadeur, ridder, erelid of compagnon.
Goed voor 18 diploma's, oorkondes of charters. Een ontzagwekkend lijstje:
Honoris Causa Orde der 33 Meesterkoks van België, Ambassadeur Prestigieuze
Truffel Orde van België, Ambassadeur van de Westhoek, Ambassadeur Cercle Amis
de Barton & Guestier - France, Ambassadeur Orde der Bon Vivants Nieuwpoort,
Chevalier Confrérie de la Gastronomie de Flers - France, Officier
Gastronomische Club Prosper Montagné, Maître-Sabreur - Champagne Epernay,
Ridder Vlaamse Confrérie van de Gastronomie, Meester-Proever Orde Oost-Vlaamse
Meester-Distillateurs, Chevalier Confrérie du Saint-Péray - Frankrijk, Erelid
Orde Sint-Jacobsmossel Koksijde, Chevalier Confrérie de la Coquille St.-Jacques
St.-Brieuc, Ridder Orde van Starrog Punijara Zagreb - Kroatië, Ambassadeur
Teliani Valley Wines - Georgië, Erelid Les Disciples dAuguste Escoffier,
Ambassadeur Culinaire Club Junior Hotelscholen België, Compagnon Confrérie de
la Noix de Grenoble - France en laatst maar niet in het minst Ridder Orde van
de Champagne Middelkerke. "Dit ridderschap is dan ook de figuurlijke kers
op de taart. Zoveel zullen er nu immers niet meer bij komen. Of toch?",
lacht Georges Keters.
DERTIG JAAR
HORECA & CHAMPAGNE
Op onze vraag
of deze erkenning nieuwe of andere deuren opent, antwoordt de ridder in de Orde
van de Champagne: "Dat weet ik zo nog niet. Het betreft hier immers een
vrij lokaal gebeuren dat zijn weerklank vindt binnen het horeca- en het
champagnemilieu. Het feit dat ik al meer dan 30 jaar actief ben in de horeca-
en toerismesector brengt me op veel plaatsen en ik wil er eerlijkheidshalve aan
toevoegen dat de titels - er staan er een tiental op mijn visitekaartje -
vlotjes deuren openen. Men weet onmiddellijk welk vlees ze in de kuip hebben
als ik een of ander hotel of eentoeristische regio bezoek,of een
culinaire of toeristische persreis invul", aldus Georges.
HELENA GEEFT ME
CARTE BLANCHE
Deze recente en
reeds eerder behaalde titels zijn niet alleen de verdienste van de kersverse
ridder. "Ik draag mijn titels voor een groot deel op aan mijn vrouw Helena.
Ze zijn het product van onze goede verstandhouding. Helena gaf en geeft me de
gelegenheid om dit alles mogelijk te maken. Zelf is ze niet meteen verzot op
restaurantbezoek of reizen. Haar energie kan ze kwijt met de inzet voor de
humanitaire vereniging Hart voor Gambia. De resterende vrije tijd besteedt mijn
vrouw aan tuinieren", zegt Georges die van zijn vrouw carte blanche krijgt
voor zijn interesse, zijn passie zeg maar. "Op uitnodiging van
touroperators, hotels, restaurants, redacties van magazines, culinaire
uitstappen of reizen kan ik ongelimiteerd ingaan. Zo was ik dit jaar al op stap
in Schotland, Malta, Duitsland en diverse malen in Nederland en Frankrijk. Ik
ben nu 72 jaar en ik geniet nog elke dag van het 'werk'. We gaan nog eventjes
door", zegt Georges Keters wishful thinking.
Op de groepsfoto: Burgemeester
Janna Rommel-Opstaele, Champagneridder Georges Keters, florist Wim Dierendonck,
schepen voor Toerisme Michel Landuyt, champagnepioniers Delphine en Christophe
Prévoteau en kunstenaar Peter Vermander, zetten het 19de Champagneweekend
bruisend in.