Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
15-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE AAN ZEE IN MIDDELKERKE

Enige Michelin Bib Gourmand in Middelkerke

 

Hostellerie Renty

40 jaar klasse in het bord

 

 Hostellerie Renty aan de Louis Logierlaan viert dit jaar een dubbel feest: 20 jaar op huidig adres, aansluitend op een 20 jaar Littoral in Middelkerke, samen goed voor 40 jaar gastronomie binnen de familie Renty.

En er is nog meer te vieren. Hostellerie Renty zet ook dit jaar op zijn eentje culinair Middelkerke op de kaart van de Michelin Bib Gourmand 2013, de culinaire bijbel die alleen die restaurants selecteert die een klasrijk en lekker menu met drie gangen op tafel zet tegen de maximum prijs van 35 euro.

Hostellerie Renty, goed voor Norbert, Liesbeth en de zonen Maxim en Denis, zijn intussen al een vaste waarde zowel met het restaurant in de Bib Gourmand als met het hotel in de Michelin Gids. “We zijn dan ook bijzonder blij met deze erkenning. Het is steeds ons doel geweest om een prijs-kwaliteit bewuste kaart op te bouwen. Onze Bib Gourmand net als onze andere menu’s en à la carte zijn steeds seizoensgebonden, wat ons toelaat steeds met verse grondstoffen te werken. Het is het werk van ons allen”, zegt Liesbeth Renty al meer dan 40 jaar aan het fornuis, geflankeerd door zonen Maxim en Denis, met echtgenoot Norbert in de zaal als sommelier.

PRIJS-KWALITEIT

Al meer dan honderd jaar is de kracht en het succes van de Michelin Gids – tot nader order nog steeds de meeste correcte culinaire bijbel – gebaseerd op het selecteren van de beste adressen in elke prijs- en comfortklasse. Dit gebeurt volledig onpartijdig, door professionele en anonieme inspecteurs die de restaurants bezoeken en hun rekening betalen, zoals elke klant. Sinds de speciale editie van de Bib Gourmand is Hostellerie Renty steevast genoteerd. Het bewijst de voortdurende sterkte van het huis. “We mogen niet stilstaan. We streven constant naar beter en werken hiervoor enkel met marktverse producten van eigen bodem. Vis komt uit Nieuwpoort en vlees van een hormonenvrije boerderij. Kwaliteit wappert hoog in het vaandel. Gekoppeld aan een uitstekende prijsverhouding zorgt dit voor een aantrekkelijk menu. Ook dat is de heren van Michelin en de Bib Gourmand niet ontgaan. We blijven deze weg dan ook verder bewandelen”, stelt de familie Renty  gelauwerd bij diverse culinaire verenigingen.

CHAMPAGNE

Ook zoon Denis scoort hoog binnen het wereldje van de horeca en gastronomie. Zowat 15 jaar promoot hij – met de hulp van de Vlaming Michel Vanhoonacker, voorzitter Chambre of Commerce in Great-Britain) Belgische producten in Engeland, met speerpunten in Londen in Kent. Intussen heeft hij met “Romeo & Juliette” een eigen Champagne op de markt gebracht, bubbels die hij enkele jaren terug met succes presenteerde in het prestigieuze Hotel Maxim’s in Parijs, met de legendarische filmvedette Jean-Claude Braseur als peter.

                         

Het is duidelijk, Norbert, Maxim, Denis en Liesbeth Renty zijn vaste waarden bij de Michelin Bib Gourmand en vaandeldragers in culinair Middelkerke.


xxxx


Feestmenu 20 jaar aan de Watertoren

Chef Maxim pakt van vrijdag 12 juli tot en met zondag 18 augustus uit met een

VERJAARDAGMENU

1 glas Champagne per persoon aangeboden door het huis

Bord met hapjes

Halve kreeft Belle-Vue en twee sausjes

Sorbet van peer en Champagne Rosé

Filet van wilde tarbot, truffelpuree en garnaaltjes

Verse aardbeien en vanille

Prijs: 57 euro per persoon

Prijs met inbegrip van 2 glazen witte wijn: 70 euro

Het menu wordt geserveerd voor het ganse tafelgezelschap

Reservatie aanbevolen

 

Hostellerie Renty

Familie Renty

Louis Logierlaan 51 (Watertorren)

8430 Middelkerke

Tel.: 059 31 20 77

info@renty.be

www.renty.be

Sluitingsdag: zie www.renty.be

 

(Georges Keters)

 








>> Reageer (0)
11-07-2013
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HET ALLERBESTE IN FRANKRIJK - AISNE-PICARDIE

Het allerbeste uit Frankrijk

Cultuur en gastronomie in Aisne


Noord-Frankrijk is voor ons kustjongens een dichtbij bestemming die gretig ingevuld wordt als tussendoortje. Le Nord, Pas de Calais, Picardië en ja zelfs Champagne-Ardenne liggen op een boogscheut van de Westkust. Kent men alle wegen naar deze regio’s dan klinkt het departement Aisne minder in de oren. We laten je dan ook graag even proeven van de arrondissementen Château-Thierry, Laon, Soissons, Saint-Quentin en Vervins. Een ware ontdekking die geen enkele lekkerbek en cultuurfanaat mag missen: fijne kazen, heerlijk vlees, een massa streekproducten aansluitend een stevig brok geschiedenis.

 

Als je het begrepen hebt op pure regionale producten dan zit je goed in La Ferme de la Chapelle Jérôme in Le Nouvion-en-Thiérache (rue de la Fontaines des Pauvres). Hier pakken Ferdinand Lapersonne en Marie-Pierre Gruson al decennia uit met de beste streekproducten. Start alvast met een glaasje  Folie Douce, aperitief van Thiérache op basis van aardbeien, frambozen, cassis, braambessen en onder andere rabarber, vruchten geplukt uit eigen tuin. Gratis degustatie voor particulieren, groepen op aanvraag. Meer info: www.folie-douce-aperitif.fr

Andere topper in Le Nouvion-en-Thiérache is de Maroilles kaas die Le Maroilles Fauquet (rue de la Croix) al eeuwen produceert zo goed als alle chefs uit de regio deze in heel wat gerechten gebruiken met daarbij Pièce de boeuf à la bière, Brick au Maroilles, Tarte d’endives au Maroilles en onder andere Soufflé au Maroilles of een Truite au Maroilles. Meer info: www.fauquet-maroilles.com

HOTEL-RESTAURANT LA PAIX

Wil je de streekproducten van Picardië-Aisne extra aan de tand voelen, dan mag je niet nalaten te tafelen in hotel-restaurant La Paix, rue Jean Vimont Vicary 37, in Le Nouvion-en-Thiérache. Chef Didier Pierrart is eminent lid van de Restaurateurs de France en is een meester in bereidingen met streekproducten volgens aloude traditie, getekend La Thièrache. Vleesliefhebbers? Proef er zeker eens de Pavé de boeuf à la fondue de Maroilles. Hemels, deze Boeuf d’origine Française. Liever vis? Wat dacht je van een Bar sauvage grillé?

Hotel-restaurant La Paix *** beschikt over vijftien vernieuwde kamers, goed voor top bij de Logis de France. Meer info: www.hotel-la-paix.fr

PIERRE A CLOUS LAON

Hartje Laon kunnen we graag aanraden even te lunchen in restaurant Pierre à clous, rue Châtelaine. Dit kleine eethuis staat evenwel bol van de dagverse schotels. De LadyChef ontfermt zich over de keuken, haar echtgenoot dribbelt tussen de tafels en bedient u met charme. Een adresje om zeker op zak te hebben, bij uw bezoek aan Laon. (zie verder)

LA SYMPHONIE DES SAISONS

In het Best Western Hôtel Ile de France – Château Thierry, aan de route de Soissons in Château-Thièrry – maken we kennis met het restaurant La Symphonie des Saisons. Gemoedelijke site met panoramisch zicht op de regio, hartje Picardië. Op het bord niets dan degelijke streekproducten aan democratische prijzen. De zaak is in 2005 volledig vernieuwd en telt vandaag – naast het gastronomisch restaurant dertig kamers en twee suites, spa en zwembad. Ideaal voor zij die de regio vanuit dit op een heuvel liggend hotel willen verkennen. Meer info: www.bestwestern-chateau-thierry.com

WAGYU BOERDERIJ

Liefhebbers van een mals stukje vlees kennen het wagyu-vlees beslist. Wagyu staat voor koe in het Japans en is een uitgelezen ras dat aldaar gekweekt wordt. Export van wagyu is nog steeds verboden maar in Europa vlot te verkrijgen nadat meer en meer kwekerijen de dieren hier fokken. De dieren worden met veel liefde verzorgd door onder andere Aurore De Quick,  op het Domein Le Tilleul, 6, Bois du Tilleul in 02140 Landouzy La Ville. Het is pas – na Nederland – de tweede Wagyu-kwekerij in Europa. De controle op deze dieren is bijzonder groot. Niet zonder trots stellen de veeboeren dat wagyu de kaviaar van het rundvlees wordt genoemd, iets wat duidelijk blijkt uit de prijs, die snel ruim 150 euro per kilo kost. Het domein bevat tevens gastenkamers en kan bezocht worden, op aanvaag. www.wagyufrance.eu. Eigenaar Johan Hemelaere zal u graag ontvangen.

VERSTERKTE KERKEN

Het zal je in Thièrache meteen opvallen dat veel kerken een lichte gelijkenis vertonen met forten of burchten. In deze regio werd in de loop der geschiedenis veelvuldig gevochten. Omdat er geen burchten of stadswallen waren werden de kerken versterkt ter bescherming van de bevolking. Zo kregen de kerken in de 12de en 13de eeuw in de 16de en 17de eeuw ronde uitkijktorens en vierkante donjons met schietgaten aangemeten. Zet meteen een stap terug in de geschiedenis, maak er een dag uit van en geniet van het Circuit des Eglises Fortifiées. Een aanrader, die tocht doorheen de kleinste dorpjes uit de regio met daarbij Jeantes, Burelles en onder andere Plomion. Meer info: www.ot-vervins.com

CHATEAU DE CONDE

Op de weg langs de Champagneroute ontdekken we Le Château de Condé, voormalig prinselijk verblijf waar ooit Prinses de Condé, de Bourbons, markies de la Faye en onder andere kardinaal Richelieu geschiedenis schreven. Het kasteel laat een schitterend interieur zien uit de 17de en 18de eeuw met de Watteau-vleugel, Boucher, Oudry en de balzaal Servandoni als trekpleisters. Het kasteel is privé domein en is nog gedeeltelijk bewoond. Mis ook de jacht naar de schat van de Kleine Prins Eugène niet, een ludiek avontuur voor de ganse familie. Het kasteel is van 15 april tot 15 oktober elke dag te bezichtigen van 14.30 tot 17 uur. Wie de brochure J’aime L’Aisne (te bekomen in de toeristische kantoren) kan voorleggen, geniet een korting van 25%. Let ook op de 300-jarige boom aan de ingang van het park. Meer info: www.chateaudeconde.fr en contact@chateaudeconde.fr

CHAMBRE D’HÔTES

Wie in alle rust en gezelligheid doorheen Aisne wil trekken en het niet direct begrepen heeft op een of ander hotel, vindt ruim zijn gading in de vele Chambre d’Hôtes die de regio rijk is. Een daarvan is alvast het domein Les Lavandières in Fontaine Les Vervins. Hier bouwde Cédric François en zijn familie een voormalige hoeve uit tot een fraai complex met ruime familiale appartementen en romantisch ingerichte kamers, verwarmd binnenzwembad, aansluitend fitnesscentrum en spa met sauna en whirlpool, vrij te gebruiken. De voormalige schuur werd omgebouwd tot een ruim restaurant en gemoedelijke ruimte waar relaxen het ordewoord is. Een leuke bar zorgt alvast voor een pré-diner Champagne.  Er is keuze tussen suites, gîtes en chambres d’hôtes, allen modern ingericht. Ideale locatie voor seminaries en in de zomer voor families met kinderen. De keuken is regionaal en laat je proeven van al dat lekkers dat de lokale producenten weten te bieden. Meer info: www.gites-chambres-aisne.com en leslavandieres@ymail.com

Ander topper is La Barbotine in Septmonts waar Cathérine Dejonghe naast haar pottenbakkerij zopas debuteerde als Chambre d’Hôtes met een viertal leuke en comfortabele kamers. Zijzelf staat tegelijk aan het fornuis en gaat er prat op met niets dan seizoensgebonden producten en – als het even kan – graag uit eigen potager, tuin die ze met liefde bewerkt en bol staat van de groeten en kruiden. Elk diner start alvast met een stevig glas Champagne, u vlot en met zwier aangeboden door de heer des huizes, notoir liefhebber van het bubbelend gouden vocht. Meer info: cat.dejonghe@gmail.com en www.la-barbotine.fr

BETOVEREND LAON

Een van de steden die je zeker niet links mag laten is Laon, hoofdstad van het departement Aisne, goed voor 27.000 inwoners. De vestingstad uit de middeleeuwen is gebouwd op een heuvel in Thièrache.  Een ware reis door de geschiedenis met zeven toppers: de Onze-Lieve-Vrouw kathedraal, de kloosterkerk van de Sint-Martinusabdij, de vijver en de kloosterkerk van de Sint-Vincentiusabdij, de Scheve Toren van Dame Eva, L’os qui pend (walvisrib uit de 12de eeuw) en La pierre à clou (steen met nagels uit 1328). Niet te missen is een wandeling in de Circuit des Souterrains, ondergrondse schuilplaatsen onder de stadswallen. Even slenteren en genieten door de middeleeuwse binnenstad leert je kennis maken met ruim 80 monumenten van diverse slag. Een toeristisch treintje maakt het je evenwel makkelijker…

FAMILISTERE GODIN

Op stap in het departement Aisne mag je niet nalaten even langs te lopen in de voormalige vertrekken van de Familistère Godin in Guise. Dit levenswerk van Jean-Baptiste André Godin is een sociaal wonder uit de 19de eeuw die uitgebouwd werd als woonst voor de arbeiders die in zijn gietijzerfabriek werkzaam waren. Het complex, uitgewerkt naar het model van het majestueuze paleis van Versailles, is vandaag voor een flink stuk uitgebouwd met een tentoonstelling van het werk van Godin, de rest is nog steeds bewoond door particulieren. Neem gerust wat tijd om dit unieke fenomeen te bezoeken, een parel van een gebouw die met zijn geschiedenis de ogen wil openen van de gefortuneerde beheerders van maatschappijen die vaak geen oog hebben voor de arbeider. Jean-Baptiste André Godin zal in vele gezinnen uit Guise en tot ver daarbuiten bijblijven als de mecenas die oog had voor zijn werknemers en hen dan ook bedankte met degelijke woonst, dichtbij het werk. Familistère de Guise, een bezoek overwaard.

Verlaat Guise niet vooraleer een bezoekje te hebben gebracht aan het Château-Fort, goed voor 1000 jaar geschiedenis en cultuur, te bezoeken van 1 februari tot 30 november. Meer info: www.chateaudeguise.fr

CHEMIN DES DAMES

Volgend jaar staan in zowat gans Europa herdenkingen geprogrammeerd naar aanleiding van de honderdste verjaardag van de start van de gruwelijke Eerste Wereldoorlog, de Groote Oorlog. Ook in de Aisne gaat dit niet ongemerkt voorbij. Hiervoor tekent de Chemin des Dames. Tussen Laffaux en Craonne, tussen de vallei van de Aisne en de Ailette loopt een smalle weg van zowat 30 km. Deze 100 meter hoog gelegen weg vormt een natuurlijke barrière tussen Laon en Reims en vindt zijn naam naar twee dochters van de Franse koning Louis XV, Adélaïde en Victoire die de weg in de 18de eeuw gebruiken om vanuit Parijs naar Vauclair te reizen. Om de weg makkelijk bereidbaar te maken werd de aardeweg met een steenlaag voorzien, zodoende een hoogte vormend in het glooiend landschap en derhalve een strategische ligging werd. De weg speelde een grote rol in de geschiedenis maar roept de meeste herinneringen op aan de Eerste Wereldoorlog. Een Duits en Frans kerkhof en de Caverne du Dragon verdienen een bezoek. Meer info: www.caverne-du-dragon.fr

LES JARDINS DE VIELS-MAISONS

De regio Aisne-Picardië is zo verscheiden dat ook de liefhebbers van groen, planten en tuinen ruim aan hun trekken komen. Een niet te versmaden plezier is een paar uurtjes vertoeven in de tuinen van Château Les Jardins de Viels-Maisons. Hier vertroetelt barones Bertrande de Ladoucette en echtgenoot Armand de tientallen ha grote tuin met liefde voor de natuur. De charmante barones spaart moeite noch tijd om je rond te leiden in een prachtig domein dat zijn gelijke in de regio niet kent. Geniet alvast met volle teugen van de Jardin Sauvage,  de Jardin des petits-enfants, de Jardin Anglais, de Jardin de Curé, de Jardin Blanc en onder andere de Jardin de la fable de Jean de La Fontaine, stuk voor stuk pareltjes, te ontdekken tussen onmetelijk groen, afgezoomd met waterpartijen. Geen wonder dat Les Jardins de Viels-Maisons al bekroond werden met de Prix Bonpland, Prix Despalles en de prestigieuze titel Jardin Remarquable, prijs van de minister van Cultuur.

De tuinen zijn toegankelijk van 1 juni tot 20 september, elke dag van 14 tot 18 uur, uitgezonderd op woensdag en donderdag die open staan voor ontvangst van groepen. Meer info: bertrande.delacoucette@wanadoo.fr  en www.jardins-vielsmaisons.fr

CHAMPAGNE PANNIER

Hoe kunnen we onze trip in Aisne beter afsluiten dan met een bezoek aan de kelders van het champagnehuis Pannier aan de rue Roger Catillon in Château-Thierry, hartje Vallée de la Marne. Benevens de proeverij van de heerlijke Champagne is een bezoek aan de middeleeuwse kelders onvergetelijk. Het ondergrondse doolhof – vooral volgestouwd met rijpende Champagne – dateert uit de 12de eeuw en is uitgebouwd in zalen voor bijeenkomsten, aansluitend een amfitheater, goed voor 300 zitjes, en drie vergaderzalen uitgerust met het modernste projectiemateriaal. De unieke kelders staan open voor recepties, lunches en uitgebreide Champagne-diners. Meer info: info@champagnepannier.com en www.champagnepannier.com

 

Met dank aan Christelle Clement, ADRT Aisne, Parc Foch, Avenue Foch – CS 60627 – 02007 Laon Cedex. Tel.: +33 (0)3 23 27 76 77. – www.facebook.com/jaime.aisne

 

Georges Keters








>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs