Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
23-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAKANTIE IN EIGEN LAND

Dagje uit in eigen land

Abdij Maredsous

oord van ontspanning en bezinning

 Trek in een dagje uit? Trek er eens op uit naar ons Ardennen, naar Maredsous. Maredsous? Is dat niet die lekkere smeerkaas? Ja, toch. Maar er is meer, de Abdij van Maredsous is tegelijk een plek voor familiale ontspanning en… bezinning. De Benedictijnenmonniken zijn hier al meer dan duizend jaar de sacrale bewoners en zetten de traditie van gastvrijheid met klasse en bezieling voort. Dat alles in een schitterend kader die aanzet tot bezinning.

De Abdij van Maredsous heeft alles om u een dag zoet te houden. Je wordt alvast met de nodige egards ontvangen in het Onthaalcentrum Saint-Joseph. Een speeltuin wenkt de kinderen, een cafetaria zorgt voor versterking van de innerlijke mens en ja, men kan er proeven van de gastronomische producten die de Abdij met haar bieren en kazen laat genieten. De abdij trekt jaarlijks ruim 400.000 bezoekers.

ORA ET LABORA

De Benedictijnen zijn monniken die in gemeenschap leven volgens de Regel van de Heilige Benedictus. Zij leven in gemeenschap en delen hun vreugden, pijnen en bestaansmiddelen. Zij huldigen vandaag nog steeds het benedictijnse adagium: Ora et Labora (bid en werk) en verdelen aldus hun tijd tussen gebed, lectio devina (aandachtig en indringend lezen van de bijbel) en talrijke taken binnen de gemeenschap. Hij bidt ’s morgens om 4 uur, ’s middags, om 16 uur, bij het vallen van de avond en in het begin van de nacht. In de andere momenten geeft hij zich over aan persoonlijk gebed met de bijbel of de lectio devina. Of zoals de gids het zo mooi zie: Wat is een monnik? Is iemand die tweemaal om 4 uur opstaat …De abdij telt vandaag 32 monniken, P. Bernard Lorent is de abt.

COLUMBA MARMION

Een sacraal bezoek brengen aan de Abdij van Maredsous is tegelijk kennis maken met het leven van de Zalige Columba Marmion, Derde Abt van Maredsous (1858-1923). Geboren als Joseph Marmion in Ierland trad hij na zijn priesterwijding (Rome 1881) in 1886 binnen in het benedictijnenklooster van Maredsous onder de naam Columba. Hij werd in 1909 verkozen tot abt en bleef dit tot aan zijn dood. Zijn stoffelijk overschot rust sinds april 1963 in de Sint-Gregoriuskerk van de abdijkerk. Hij werd op 3 september 2000 door paus Johannes-Paulus zalig verklaard, dit omwille wonderbaarlijke een mirakuleuze genezing toegeschreven aan de voorspraak van Dom Columba Marmion. Op 3 oktober vindt in de abdij een jaarlijkse celebratie plaats. Mooi moment van bezinning.

RONDLEIDINGEN

Naast bezinning is de Abdij van Maredsous vooral een plaats waar genieten aan de orde is. Een natuurwandeling, een rondleiding of zo maar genieten van al dat lekkers dat de abdij binnen zijn muren brouwt en maakt. Alles kan. Het is duidelijk, vandaag is de abdij een toeristische trekpleister, ideaal voor wandelaars en Bourgondiërs.

Rondleidingen vinden plaats in de gewenste taal, Nederlands of Frans. De bezoeken starten aan de esplanade van het Onthaalcentrum Saint-Joseph. Samen met de gids krijgt u uitzonderlijk toegang tot het privé domein van de monniken. Zo ontdekken we de abdij, het kerkhof met begraafplaats van de monniken, de indrukwekkende bibliotheek, de werktuin, de keramiekateliers en onder andere (helaas) de buitenkant van de kaasmakerij, dit omdat de kaasproductie moet gevrijwaard worden van alle externe factoren. De rondleidingen duren ruim een uur. Toegang: 2,50 euro. Speciale prijzen voor groepen. Meer info: www.maredsous.com

MAREDSOUS KAZEN

De Abdij van Maredsous mag dan wel een oord van bezinning zijn, ze is bij het grote publiek vooral gekend omwille haar bier, kazen, heerlijke kaas, met geduld gerijpt in de diepste kelders van Maredsous, met de sneetjes, de Fagotin- en de smeerkazen als absolute toppers. Dat alles te danken aan het recept van Vader Atout in de Abdij van Maredsous.

Abdij van Maredsous

Rue de Maredsous 11 – 5537 Denée

082 69 82 11

www.maredsous.com

 Met dank aan

Diamonds & Pearls Communication

Lange Winkelhaakstraat 26 - 2060 Antwerpen

Debby.Wilmsen@telenet.be

0498 52 25 79  -  03 233 75 48

www.dpcommunications.be

 

(Georges Keters)








>> Reageer (0)
22-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.OP STAP MET REIZEN LAUWERS

Unieke rondreis met Reizen LAUWERS

Kroatië en Montenegro

fonkelende parels aan de Adriatische Zee

Op zoek naar een heerlijke plek die nog niet platgelopen is door toeristen, dan is een trip naar Kroatië en Montenegro onder de vleugels van Reizen LAUWERS uw partner. Deze twee landen uit het vroegere Joegoslavië zijn zonder meer de parels van de Adriatische Zee. Dubrovnik staat synoniem voor Kroatië terwijl Montenegro zo goed als onbekend terrein is. Maar toch zo mooi.

Reizen LAUWERS geeft je de mogelijkheid om deze parels te ontdekken en te beminnen. Kroatië – dat in 2005 door de reisgids Lonely Planet uitgeroepen werd tot toeristische topper nummer één – geniet de jongste jaren een enorme belangstelling met steden als Dubrovnik, Zadar, Rovinj, Split, Pula, Opatija, Rijeka en onder andere de eilanden Korcula, Pag en Krk, aansluitend de wondermooie watervallen en meren van Plitvice. De achtdaagse busreis met Reizen LAUWERS laat u meteen proeven van Dubrovnik, stad in pocketformaat waar elke steen geschiedenis ademt. De oude stad, Stari Grad, is een juweel dat terecht op de Unesco Werelderfgoedlijst pronkt. De gezellige pleintjes, de verkeersvrije straatjes, de kleurrijke parasols en een zee aan bloemenpracht laten niets aan de verbeelding over. Deze stad, gelegen op een spitse rots en ommuurd door twee kilometer lange en hoge wallen die slechts twee toegangen telt: Pile en Ploce. Tussen die wallen (je kan er zelfs op wandelen) is de rijkdom aan architectuur onschatbaar. Bewonder de schatkamer in de kathedraal, het Dominecanenklooster en de Sint-Ignaciuskerk: stuk voor stuk parels. Een avondwandeling maakt het – door de vele eethuisjes en terrasjes sprookjesachtig. Proef er op een leuk terrasje vooral van de vis van de dag en de lokale wijnen en uw avondje uit kan niet meer stuk.

MEER VAN SKADAR

Montenegro bezoeken is vooral genieten van een wondermooie natuur. Azuurblauwe meren, mooie bereidbare bergen, diepe ravijnen, grandioze bossen,  indrukwekkende panaroma’s, eeuwenoude stadjes en vooral: vriendelijke bevolking. Een absolute blikvanger is het Skadarmeer, op de grens met Albanië. Tegelijk met zijn ruim 500 km² het grootste meer van de Balkan. Het meer dankt zijn naam aan de stad Shkodra in Noord-Albanië, dat net over de grens aan het meer paalt.  Een boottocht brengt ons langs de mooiste hoekjes en het is genieten van de vele vogels die zich in het moerassig gedeelte amuseren. In de zomer wordt de lunch aan boord genoten. Heerlijke belevenis.

SVETI STEFAN

Een van de leukste attracties in Montenegro is het eilandje Sveti Stefan. Eigenlijk geen eiland meer, want het lieflijke oord is met het strand verbonden met een streep toegangsweg, evenwel verboden voor de toerist, enkel toegankelijk voor de bewoners. Heel wat Hollywoodvedetten – of wat daar moet voor doorgaan – hebben hier een vaste stek. Sveti Stefan wil dan ook het pleisterplekje zijn van sterren als Claudia Schiffer, Sylvester Stallone en onder andere de immer mooie Italiaanse superster Sophia Loren. Meer nog: de legendarische schaakpartij tussen Bobby Fisher en Boris Spassky vond hier plaats in 1992. Bobby won. Sveti Stefan is dan ook een van de meest gefotografeerde plaatsjes in Montenegro.

KOTOR

We zetten onze tocht verder en genieten van wellicht de mooiste baai ter wereld en houden even halt in Perast om van daar uit te varen naar het eiland Gospa od Skrpjela, kunstmatig eiland met barok kerkje ter ere van Madonna dello Scarpello, Onze Lieve Vrouwe van de Rotsen. De legende laat ons geloven dat schipbreukelingen hier de verschijning van de Maagd Maria zagen. Museum en kerkje zijn een bezoek overwaard. Daarna is het genieten van de oude stad Kotor, zonder meer een streling voor het oog. Deze middeleeuwse stad – gebouwd tussen de 12de en de 14de eeuw – zit bol van de monumenten, kris kras door mekaar gegooid in de binnenstad, opgenomen door Unesco Werelderfgoed. Het is dan ook genieten van de tientallen kerkjes met daarbij de Sveti Luka (13de eeuw), Sveta Ana (12de), Sveta Marija (13de), Prince’s Palace (17de) en onder andere het Napoleon Theatre uit de 19de eeuw.

ELAFITS

Montenegro dat is natuurschoon met meren, bergen en eilandjes die tot de verbeelding spreken. Neem nu de Elafits ofte Deer eilandjes, een verzameling van rotsen, baaien, verborgen inhammen, voorzien van groen en niets dan rust. Drie ervan zijn bewoonbaar: Lopud, Kolcep en Sipan. Deze eilandjes worden dan ook ten volle toeristisch aangepakt. Moet weliswaar nog groeien, maar de sfeer is alvast present. Een smaakvolle vistafel met gepaste wijnen zorgt voor de rest. Een bezoek aan het schilderachtige Lopud mag men niet afslaan. Het wemelt er van eethuisjes en leuke kleinschalige winkeltjes, waar men nog tijd heeft om rustig die tijd in te vullen, genietend van het azuurblauwe kabbelende water. Rust is hier nog een begrip.

BUDVA

Iets levendiger, maar daarentegen zeer aantrekkelijk en gemoedelijk is het stadje Budva, goed voor ruim 15.000 inwoners en een van de oudste nederzettingen aan de Adriatische Zee. De oude stad laat heel wat Venetiaanse trekjes bewonderen. De meer dan 2.500 jaar oude stadsmuur is te bewandelen en zorgt voor een schitterend zicht op de omgeving. Geniet ook van de sierlijke architectuur van de drie kerken in de oude stad. De nieuwe stad kent een moderne look en groeit nog elke dag. Het epicentrum van gezelligheid ligt evenwel aan het strand en in de oude stad, een juweel die wel eens het Dubrovnik van Montenegro genoemd wordt.

FOLKLORE

Liefhebbers van folklore vinden hun gading in onder andere Restoran Pastrovica Dvori, hoog in de bergen nabij Sveti Stefan, op een boogscheut half uurtje van Budva. Hier zorgt Niklanovic Zeljko, zeg maar Zeiko, dat het je aan niets ontbreekt. Enerzijds is het genieten van een schitterend tafel lamsvlees, rijkelijk overgoten met Vranac (volle rode wijn) en of    Krstac (stevige volle witte wijn), anderzijds optreden van kleurrijke folklore met dans en zang van Dragan, Manos, Mirko en de lieflijke Jelena, aangevuld door de charme van Zeiko, de stembanden op peil houdend met een regelmatige flinke scheut raki. “Ik zal er steevast aan doodgaan, graag over 50 jaar” zegt de immer olijke Zeiko.

GASTRONOMIE

Montenegrijnen zijn vooral gericht op de lokale keuken, waarbij gerookte ham (prsut) en kaas een sterke hoofdrol spelen bij het voorgerecht. Ze zijn gek van lam, bereid op alle mogelijke wijzen, gebraden, gegrild en onder andere gekookt in melk, dit vooral in de bergstreken. Aan de kust ligt er graag vis (vooral een karper uit het Zadar Meer) en zeevruchten op het bord. Donuts met honig en droge vijgen zijn sterk gegeerd als nagerecht. Verwacht niet direct culinaire hoogstandjes, maar smaakvol rijk, stevig en sterk voedsel. Overal vindt men een brede waaier van konobas (tavernes) en restaurants te vinden, naar ieders beurs.

IBEROSTAR BELLEVUE

Reizen LAUWERS kiest in Montenegro voor het viersterrenhotel IBEROSTAR BELLEVUE in Becici, twee kilometer van de oude stad Budva. Gelegen aan een zonnige baai aan het strand, is dit hotel de ideale uitvalsbasis om Montenegro op zijn best te verkennen. Men verblijft er op basis van all inclusive. Dagelijks komt de bus u oppikken voor dag of halve dag uitstapjes, inbegrepen in de prijs, inclusief lunch onderweg in leuk restaurant.

IBEROSTAR BELLEVUE is omringd door een schitterende tuin, inbegrepen indrukwekkend zwembad. Alle 578 kamers zijn uitgerust met satelliet tv, haardroger, safe, kortom alles wat nodig is om in alle rust te kunnen genieten. Het restaurant staat open voor een zelfbediening, vlees en vis wordt ter plekke gegrild indien gewenst. De keuken is internationaal zodat iedereen ruim aan zijn trekken komt. Lokaal bier, wijn, frisdrank of water is inclusief. Volop genieten dus, à gogo van 7 tot 10 uur voor het ontbijt, van 12 tot 14 uur voor de lunch, van 18.30 tot 21.30 uur voor het diner. Snacks wachten tussen 12.30 en 18 uur terwijl dranken tijdens de voorstellingen en shows evenzo inbegrepen zijn van 10 tot 23 uur.

Gedurende de dag kan men uitstappen maken, zich amuseren in de wellness (toeslag) of vrij genieten van tennis, basketbal, binnen- en buitenzwembad en onder andere volleybal. Tijd voor verveling is er niet.

HOE ER NAARTOE

Reizen LAUWERS maakt deze achtdaagse droomreis dit jaar nog meerdere keren waar en vliegt straks nog op 4 en 11 juli (1.269 euro per persoon) , op 12 september (1.119 euro), en op 19 en 26 september en op 3 en 10 oktober nog zeven keer naar Dubrovnik om je laten proeven van al dat mooie dat Kroatië (Dubrovnik) en vooral Montenegro weet te bieden. Deelnemen kost 1.059 euro per persoon, all in. All in betekent: vluchten, vol pension (lokale dranken inclusief) en overnachting in 4-sterrenhotel IBEROSTAR in Becici, op 50 meter van het strand aan de rand van de stad Budva, inbegrepen.

Voor wie het wenst kan – tegen een kleine toeslag zijn rondreis in Montenegro nog verlengen met een rustvakantie van zeven dagen in het IBEROSTAR hotel, op all inclusive basis.

Meer info en boekingen

070 35 08 18 en www.lauwers.be

 

Georges Keters

 






>> Reageer (0)
19-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WONDERMOOI FRANKRIJK

Genieten aan de Loir

La Flèche, paradijs voor fijnproevers

Eens op stap in het departement La Sarthe, trek wat tijd uit om een bezoek te brengen aan La Flèche, gekleefd aan de boorden van de Loir. Zonder meer een dagbezoek overwaard. Er is niet alleen het contrast tussen oud en modern, maar tegelijk een stad dat uitstraling heeft en heel wat verborgen schatten laat zien.

De oude stad laat met de Halle aux Blés een parel van een theater zien, gezellig kleinschalig Italiaans theater uit 1839 waar jaarlijks diverse opvoeringen te noteren vallen. Geniet vooral van de unieke decoraties verwerkt in een bijzonder architectuur. Liefhebbers van oude molens zullen aan de rand van de stad ruim hun gading vinden. De Moulin de la Bruère is een watermolen die destijds – dank zij de kracht van het water van de Loir – met zijn mechanisme zorgde voor elektriciteit, meel en ijspakketten leverde. Vandaag is dit de laatste molen in Frankrijk die nog zorgt voor een ijsproductie, die verkocht wordt aan organisatoren van tuinfeesten en evenementen om de dranken koel te houden.

GUILLEMARD CHOCOLADE

Fijnproevers zullen het geweten hebben. Verlaat La Flèche niet vooraleer geproefd te hebben van de chocolade die Sébastien Guillemard in zijn Patisserie Guillemard, aan Grande Rue 24, laat genieten. Onder het devies Tout l’Art du Chocolat is de meester de ongekroonde koning van de chocolade in de regio. Zijn Macaron Bling, Petit Antoine, Le Pascal, Le Coconut en onder andere La Charlotte Valentine zijn eigen creaties van pralines die hun gelijke niet kennen. Proeven!

LE MOULIN DES QUATRE SAISONS

Over de toppers aan tafel vindt je alles elders in dit nummer van De Zeeparel. Toch even extra genieten van Le Moulin des Quatre Saisons. Het werk van Camille Constatin wordt door eega en gastvrouw Karoline met klasse op tafel gezet. De keuze is groot en de wijnen zijn schitterend. Tafelen in de tuin met zich op de Loir is een ware belevenis. Een culinaire hoogvlieger die elke gastronoom zich niet mag ontzeggen. Meer: www.moulindesquatressaisons.com

GROEN PLEZIER

Trek in iets groens? Dan is een bezoek aan Carnuta, het bos dat zoveel te vertellen heeft, je bestemming. Gelegen bij het Forêt de Bercé in Jupilles leert men op speelse wijze de geschiedenis van de bewoners van het bossen, compleet met geluiden, sprookjes, verhalen en vooral: veel geuren. Meer info: www.carnuta.fr.

CHATEAU LE LUDE

Een must in de Vallée du Loir is een bezoek aan Château Le Lude, zonder meer het pronkstuk van de regio en gelegen op het kruispunt van de Maine, Tourraine en Anjou, aan de Loir, op de zuidelijke grens van de Vallée du Loir. Gebouwd in de 13de eeuw was dit kasteel ooit het vakantieoord van diverse Franse koningen. De rondleidingen gebeuren steevast met gids. Heel wat van de vertrekken zijn authentiek. Ook de tuinen en parken van het kasteel zijn indrukwekkend, enerzijds uitgetekend door Franse, anderzijds door Britse tuinarchitecten. Meer info: www.lelude.com

DOMAINE DE LA COURBE

Zich na een mooie dag te ruste leggen hoeft niet direct duur te zijn. De regio beschikt over een brede waaier hotels voor elke beurs. Of wie liever wat wil keuvelen met de lokale bevolking kiest voor een nachtje chambres d’hôtes. Voor elk wat wils. Zo zit je alvast goed in Domaine de la Courbe in Lude, op een boogscheut van het gelijknamig kasteel. Hier bouwden Sylviane en Vincent Bruneau hun domein op het platteland, hartje Vallée du Loir, om tot een gezellig hotel, aansluitend gastenkamers voor families, voorzien van binnen- en buitenzwembad,  dat alles in een groen en ontspannend kader. In het aanpalende restaurant Autre Fouace wacht een brede waaier aan streekgerechten, met menu’s vanaf 16,50 euro. Meer info: www.domainedelacourbe.com

In La Chartre-sur-le-Loir kan je niet mislopen wanneer je kiest voor HÔTEL DE FRANCE en zijn restaurant Le Relais de Ronsard. Verwacht uit de oven geen moeilijke gerechten, maar een eerlijke schotel. Meer info: www.hoteldefrance-72.fr

 

Vallée du Loir

72500 Vaas - www.vallée-du-loir.com

Met dank aan Véronique Richard (Vallée du Loir), Elodie Veron (La Sarthe), Véronique Beauvois en Catherine Bizet (www.cbcommunication.be)

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FRANKRIJK OP ZIJN MOOIST

La Sarthe maakt uw dromen waar

Heerlijk kuieren in Le Mans

Gelegen tussen de glooiende heuvels van Normandië, het speelse Parijs en de Atlantische kust en in het noorden de uitgestrekt wijngaarden van de Loire is La Sarthe een departement om duimen en vingers af te likken met Le Mans als speerpunt, aangevuld met La Ferté-Bernard en onder andere Montmirail.

CAREE PLANTAGENET

Departement La Sarthe heeft immers zoveel te bieden. Geschiedenis is nooit ver weg. In Le Mans zijn we meteen een wijl zoet in Le Carré Plantagenet, een gloednieuw museum over de archeologische geschiedenis van Le Mans. Maquettes, verhalen, collecties, stadsplannen,  interactieve panelen en onder andere prehistorische charters gaan terug van de eerste nederzettingen tot het charter verleend door Lodewijk XI aan Le Mans in 1481. Beste promotor is het Musée des 24 Heures aansluitend het Musée Automobile de la Sarthe, aan de Place Luigi Chinetti in Le Mans. Hier beleef je niet alleen de rijke geschiedenis van een van ’s werelds meest befaamde autocircuits, maar is het genieten geblazen van de geschiedenis van de auto. Meer info: www.lemusee24h.com en www.lemanstourisme.com

KATHEDRAAL SAINT JULIEN

Pracht en praal is te genieten in de kathedraal van Le Mans waar liefst vijf eeuwen is aan gewerkt zodat men uiteindelijk een diversiteit aan stijlen herkend, gebouwd op basis van zandsteen en kalk. De 12de eeuwse glasramen behoren tot de mooiste van Frankrijk. Bewonder tegelijk de Romeinse muur die de kathedraal en vooral de oude stad Le Mans ommuurd en hiermee  beschikt over gedecoreerde muren zoals men die vandaag alleen nog in Rome kan aantreffen. In de zomer zorgt La Nuit des Chimères voor een ongezien lichtspel op de Romeinse muur én de kathedraal Saint-Julien.

LA FERTE-BERNARD

Door de bewoners steevast “Venetië van het Westen” genoemd is La Ferté-Bernard een Middeleeuwse stad, gekoppeld aan wat Renaissance, die u alvast zal weten te verbazen. Een tochtje op de kanalen rond de stad met de elektrische bootjes is een aanrader, een wandeling in de oude stad een must. Veel moois is ook te beleven in de Notre-Dame-des-Marais, na de kathedraal van Le Mans de mooiste kerk van het departement. De glasramen uit de 16de en 19de eeuw én het aan de muur klevende orgel zijn pareltjes. In de zomer zorgt een treintje voor gemakkelijk verkennen van de binnenstad. Meer info: www.tourisme-lafertebernard.fr

CHATEAU DE MONTMIRAIL

Iets onder Le Ferté-Bernard ligt het dorpje Montmirail, vooral gekend en platgelopen door de aanwezigheid van het middeleeuwse fort Montmirail,  gebouwd in de 15de eeuw en door prinses Conti, kleindochter van Lodewijk 14, omgevormd tot kasteel. Het was tegelijk de ontmoetingsplaats van de koningen van Frankrijk en Engeland. Château de Montmirail laat een onderaardse wapenzaal uit de 15de eeuw bewonderen terwijl de eetzaal uit de 18de eeuw, het salon en de kerkers bijzonder goed bewaard zijn. De omvangrijke tuinen zijn ontworpen door Le Nôtre. Door zijn ligging biedt Château de Montmirail een uniek zicht op de ganse regio. Meer info: www.montmirail.fr

TRANSVAP-TREINTJE

Verlaat de regio niet zonder een ritje te hebben gemaakt met het toeristische treintje Transvap, stukje spoorweg van de voormalige lijn Mamers-Saint Calais, tussen Beillé en Bonnétable,  vandaag goed voor 17 km genieten van hoe het vroeger was. Dank zij een rist vrijwilligers loopt deze trein nog, op aanvraag en in de zomer elk weekend. Een van de pioniers is alvast de 89-jarige Maurice Dubray, die bij elke treinrit zorgt hij nog dat alles volgens het boekje verloopt. Meer info: www.transvap.fr

Wie kiest voor iets uitermate rustig verblijf, ver weg van de stad,  vindt ruim zijn gading in het lieflijke dorpje Sceaux-sur-Huisne, hartje Perche Sarthois. In La Ferme du Prieuré, in de 14de eeuw een klooster met boerderij en een wasplaats waar de paters de was deden. De voormalige schuur is uitgebouwd in gastenkamers terwijl de wasplaats volledig omgetoverd werd tot een appartement met keuken zodat men volledig zelfstandig kan verblijven. Er is plaats voor vier personen. La Ferme du Prieuré ligt net achter de kerk. Meer info: Lavoir-du-Prieure@hotmail.fr

Sarthe Développement

72000 Le Mans - www.tourisme-en-sarthe.com

Met dank aan Véronique Richard (Vallée du Loir), Elodie Veron (La Sarthe), Véronique Beauvois en Catherine Bizet (www.cbcommunication.be)

(Georges Keters)






>> Reageer (0)
18-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WONDERMOOI FRANKRIJK -Departement La Sarthe

Aan tafel in culinair Frankrijk

La Sarthe walhalla voor lekkerbekken

Levensgenieters en liefhebbers van een goed glas moeten in La Sarthe nooit lang op hun honger blijven. De regio zit bol van de leuke adressen waar streekproducten op hun best uit de over getoverd worden en smaakvol te genieten zijn. Laat u vooral verleiden door de rijkdom van de charcuterie waarbij rillettes d’oie, andouillettes, wildpastei en een flinke reeks gedroogde worst de scepter zwaaien. Boschampignons en asperges vullen het geheel aan. Lam en rundsvlees staan hier hoog aangeschreven met extra aandacht voor Marmite Sarthoise, soort potjesvlees opgediend met brood. Hemels, geflankeerd door een fles Jasnière of Coteaux du Loir. Liever vis of gevogelte?  Geen nood, snoekbaars of de Blanc de volaille Sarthoise ligt zo op je bord. Zoetemondjes kijken uit naar de alom gekende Tarte des soeurs Tatin of Profiteroles à la pistache et sauce chocolat. Echter niet aleer genoten te hebben van de obligate kaasschotel, onmisbaar op Franse tafels.

LE MOULIN DES QUATRE SAISONS

Aan de boorden van de Loir, hartje La Flèche, is tafelen op het terras an Le Moulin des Quatre Saisons een ware belevenis. Het werk van Camille Constatin wordt door eega en gastvrouw Karoline met klasse op tafel gezet. De keuze is groot en de wijnen zijn schitterend. Even likkebaarden? Wat dacht je van een Cassolette de Lotte, Homard, Coquilles Saint-Jacques et Sole au jus safrané als starter en een Tête de veau à la Dijonnaise als hoofdgerecht, aangevuld met kaasplank en afgerond met een Moelleux au chocolat?  De keuzewijn van expert Karoline zorgt voor een ideaal culinair huwelijk. Meer: www.moulindesquatressaisons.com

RESTAURANT DU DAUPHIN

Op stap in La Ferté-Bernard vindt men in de schaduw van de indrukwekkende Saint-Julien poort het restaurant Du Dauphin in de rue d’Huisne. Hier verzorgen Magali en David Guimer al ruim vijftien jaar deze culinaire tempel met niets dan gastronomische hoogstandjes. De drie eeuwen oude gelagzaal, met uitgebouwde kelder, zorgt met zijn oranje en gele tinten voor interne rust. De bediening is zo goed als perfect en de schotels getuigen een voor een van grote klasse, getekend David Guimer. Er is keus tussen een vijftal klassieke menu’s, doorspekt met eigen toets van de Chef. Meer info: www.restaurant-du-dauphin.com

LE GRENIER A SEL

Op een steenworp van de oude stad Le Mans bouwden Catherine en Jean-Pierre Clarigo aan de Place de l’Eperon in zowat vijf jaar een modern en fris ogend gastronomisch restaurant uit. De Chef, ooit actief in diverse sterrenzaken kookt met verse seizoensgebonden gerechten. Hij houdt het eerder bij een beperkte kaart, aangevuld met een betaalbare wijnkaart. Er wacht al een Menu Retour du Marché aan 24 euro. Het degustatiemenu kost 60 euro, exclusief dranken.

AUBERGE DE LA FORÊT

In het centrum van het rustige Vibraye zorgen Claudine en Guy Renier in hun Auberge de la Forêt voor eerlijke en fijne keuken. Als lid van Les 19 Bonnes Tables Sarthoise laat de Chef je letterlijk proeven van de streek. Fijnbesnaarde gerechten leren je meteen dat hier een sterke Chef aan de stoof staat. De bediening is correct. Meer info: Auberge.Foret@orange.fr

LES POESIES PALATINES

Lekkerbekken uit La Sarthe kennen Auberge Les Poésies Palatines al een paar jaar. De eigenaars Jean-Michel David en LadyChef Catherine Beauger hebben hun woonst enkele jaren geleden omgevormd tot restaurant, culinaire tempel weggestoken tussen het groen in Saint Ouen en Belin, rustig stekje tussen Le Mans en La Flèche. De eetzaal nodigt uit tot genieten. Een piano – omgevormd tot bar – en een voorhistorisch schrijfmachine doen terugdenken hoe simpel het leven vroeger was. Op tafel komen niets dan succulente schotels. Jean-Michel is geprezen als discrete zaalmeester, LadyChef Catherine als gepassioneerde kokkin met liefde voor de seizoenen. Een huis dat zeker een ommetje waard is. Meer info: www.poesies-palatines.com

 

Sarthe Développement

72000 Le Mans - www.tourisme-en-sarthe.com

Vallée du Loir

72500 Vaas - www.vallée-du-loir.com

Met dank aan Véronique Richard (Vallée du Loir), Elodie Veron (La Sarthe), Véronique Beauvois en Catherine Bizet (www.cbcommunication.be)

Georges Keters






>> Reageer (0)
16-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WONDERMOOI FRANKRIJK

Puur genieten dicht bij huis

La Chartreuse du Val Saint Esprit

paradijs voor genieters

Gezelligheid, rust, topgastronomie en leven als God in Frankrijk, je hoeft het niet steeds ver te zoeken. Op ruim anderhalf uur rijden vanuit de Westhoek vindt je in hartje Artois het viersterrenhotel La Chartreuse du Val Saint Esprit in Gosnay, op een boogscheut van Arras en Béthune.

Bij het binnenrijden van de statige binnenkoer laat niets vermoeden dat enkele stappen verder een wereld van rust, luxe en stilte aan de voeten ligt. La Chartreuse du Val Saint Esprit  dateert uit 1320 en was eeuwenlang de pleisterplaats van de karthuizerpaters, volgelingen van Saint Bruno die aan de basis lag van de stichting van de Orde des Chartreux. Het domein, omgeven door de originele muur, ademt in alle vleugels van het kasteel niets dan geschiedenis. De pracht en de praal die het intussen tot hotel omgevormde klooster weet te etaleren haalden dan ook niets dan gekroonde hoofden naar deze oase van stilte, ver weg van het gewoel in de stad. Margaretha van Vlaanderen, Isabella van Portugal, Jan Zonder Vrees, Filip de Goede en onder ander Karel de Stoute waren er frequent te gast.

VIER STERREN RUST

Het hotel – recent volledig gerenoveerd – is met zijn vier sterren een der absolute blikvangers uit de regio. Het telt 53 kamers, inclusief suite en vier familiekamers, allen uitgebouwd met de laatste snufjes inzake comfort, inclusief Wifi en safe. Bovendien is elke kamer anders aangekleed zodat je telkenmale in een andere wereld van stilte terecht komt. De meeste kamers hebben uitzicht op het zes ha grote park dat extra rust uitstraalt. Naast een eeuwen oud bomenpark beschikt het domein over twee tennisvelden, een fitness en – voor wie het nuttig kan zijn – een helihaven. Groen is dan ook een van de grote troeven van het huis.

In de schaduw van La Chatreuse beschikt het domein nog over een driesterrenhotel La Métairie, aangesloten bij de groep Best Western. Dit hotel is ideaal voor congressen, seminaries, huwelijken, allerhande feesten en productvoorstellingen.

GASTRONOMIE

La Chartreuse du Val Saint-Esprit is tegelijk een culinaire tempel waar Chef Frank Gilabert al acht jaar met vaste hand de drie restaurants met klasse leidt. Topgastronomie is te beleven in restaurant Le Robert II, streekgastronomie te genieten in restaurant La Distellerie en voor wie het gemoedelijk wil, zit goed in restaurant Au Vasco. Het keukenteam rond Chef Frank Gilabert bestaat uit 25 man, ploeg patisserie inbegrepen. “Omdat we topkwaliteit nastreven wordt zo goed als alles in huis gemaakt”, stelt de ambitieuze Chef, geflankeerd door PR Myriam Castelain, die de dagelijkse leiding van het hotel in goede banen leidt.

Het hoeft geen betoog, tafelen in restaurant Le Robert II is een plezier voor alle zintuigen. Chef Frank Gilabert is een meester in eigentijdse gerechten, gebaseerd op de klassieke basis van Auguste Escoffier tot nader order nog steeds de Koning van de Chefs en de Chef van de Koningen. Of wat dacht je als voorgerecht van een Poulette de Bresse en gelée de pot-au-feu of een Charlotte de morilles en écailles de ris de veau. Heerlijk. Moeilijk kiezen voor het hoofdgerecht: enerzijds de Canon et côtes d’agneau du pays Ch’ti, anderzijds een in de mond smeltende Carré de veau. De Fromages affinés en de Chariot de pâtisseries maken het geheel compleet. De wijn, vakkundig bediend door de zaalmeesters Patrick en Sophie, is hemels, geplukt uit een 40.000 flessen tellende kelder.

Het geheel staat onder de leiding van de eigenaars, het echtpaar Jean en Armelle Constant, elke dag in het getouw om het de bezoekers zo aangenaam mogelijk te maken:  “Vous servir: notre règle!”

ARRANGEMENTEN

Het domein La Chartreuse du Val Saint Esprit pakt uit met diverse arrangementen.  Er is bijvoorbeeld al een verblijf van een nacht met diner in Le Robert II (exclusief drank) en buffetontbijt tegen de prijs van 310 euro voor twee personen.

 

La Chartreuse du Val Saint Esprit

Small Luxury Hotels of the World

Directeur-Eigenaar Jean Constant

1, rue de Fouquières

62199 Gosnay – Frankrijk

Tel.: + 33 (0)3 21 62 80 00

LeValSaintEsprit@lachartreuse.com

www.lachartreuse.com

 

(Georges Keters)






>> Reageer (0)
08-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMISCH TOPEVENMENT AAN ZEE IN OOSTENDE

Ostend Queen: 19 mei 2011

Passion for Luxury

Luxe en genot omarmen mekaar op donderdag 19 mei vanaf 19 uur in de salons van het Oostendse toprestaurant OSTEND QUEEN, met aan het fornuis Chef Koenraad Steenkiste. Het wordt een avond vol luxe, entertainment en tongstrelende gastronomie, dat alles overgoten met de mooiste bubbles getekend Champagne Romeo & Juliette. Op het dak van de cultuurtempel Casino-Kursaal, vergasten Sandra Van den Broeck en ex- Miss België Cilou Annys u op zinnenprikkelende verwennerij. Een onvergetelijk zicht op zee zorgt voor het romantische toetje.

GENIETEN

Denis Renty is inspirator en organisator van dit spetterende evenement en kijkt er naar uit: “De crisis duwde luxe en verwennerij de jongste jaren enigszins ietwat naar de achtergrond, terwijl zoveel moois te beleven valt.  En dit hoeft daarvoor niet altijd duur of extravagant te zijn. Met dit exquise evenement brengen we niets dan levensgenieters voor een smaakvolle avond samen, met slechts één doel: genieten met volle teugen.”

 

PURE VERWENNERIJ
De boodschap van Passion for Luxury is simpel: Verwen u zelf en geniet van het mooie leven. Organisator Denis Renty hierover: “En dat is precies wat ons zorgvuldig samengestelde programma doet. Samen met Markies Fiffi wandelt u Ostend Queen binnen. U smaakt tongstrelende gastronomie van chef Koenraad Steenkiste. Proeft sprankelende Romeo & Juliette Champagne. En beweegt op de meeslepende muziek van King Jazz en dj Jean L. Pourveur. Misschien laat u zich verleiden door de sensuele, en stijlvolle act van het burleske dansensemble Les Mademoiselles op laat u zich verbluffen door trendy kunstenaar Stefaan de Croock. Hoe dan ook, Passion for Luxury is een feest voor alle zintuigen.”

GEPASSIONEERDE PARTNERS

Organisator Denis Renty mag dan ook rekenen op de  medewerking van toppers als Maison Mademoiselle, Diamare, Ostend Queen, Romeo & Juliette Champagne, De Lijsterbes, Aporselein, Bar d’Oh, Twobrax, Strook, Bureau Blanc, Not a number en Teksten Touché. Voeg daarbij het organisatieteam, de werkkracht van Céline Buysse en Bureau Blanc, Chef Koenraad Steenkiste en zijn keukenploeg, de directie van Ostend Queen en Hans Deprez en je weet meteen dat de eerste editie van Passion for Luxury alleen het best wil.

 

EEN LEVEN VAN PROEVEN & GENIETEN

Denis Renty groeit op in Hostellerie Renty van zijn ouders Norbert en Liesbeth Renty in Middelkerke. De liefde voor gastronomie geven ze hem met de paplepel mee. Hij volgt een opleiding kok-restauranthouder. Hij is amper 18 als hij naar Londen en Parijs trekt. In deze wereldsteden doet hij onbetaalbare ervaring op in diverse sterrenzaken. Het leger en de liefde doen hem echter terugkeren naar België. Hij werkt een aantal jaren in sterrenrestaurants in Kortrijk, tot de lokroep van de zee hem naar Oostende brengt, waar hij met Aroma zijn eigen koffiebar start. Hij is pas 23. Zeven jaar later stampt hij Food & Beverages uit de grond. Kwalitatief hoogstaande voedingsproducten en dranken importeren en exporteren is zijn motto. En dat doet hij met groot succes. De premiummerken Illy en Wattwiller lanceert Denis Renty in België. Op die manier ontdekt Denis zijn tweede grote passie: marketing. En die ontplooit hij al gauw met een eigen Champagne dat met Romeo & Juliette de meest romantische benaming meekreeg. Intussen pendelt Denis Renty tussen Engeland en België, zijn grootste afzetmarkten. Straks wachten hem nog andere landen.

 

CHAMPAGNE ROMEO & JULIETTE

Met Romeo & Juliette Champagne brengen Denis Renty en zijn zakenpartner Hans Deprez, een kwalitatief hoogstaand product op de markt.

Het gamma Romeo & Juliette Champagne wordt geproduceerd door een traditionele champagneboer met 42 hectare wijngaarden in Pierry, op een steenworp van Epernay.   Champagne is een statussymbool. En een glas frisse bubbels mag niet ontbreken op feestelijke gelegenheden.

 

Meer info:

www.passionforluxury.be

Denis Renty:  0478 23 00 82

Champagne Romeo & Juliette: www.romeojuliette.com

Ostend Queen: www.ostendqueen.be en 059 – 44 56 10

Georges Keters (Pers & PR): 0495 22 68 79 – 058 23 69 79






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MARITIM HOTELS

Ideaal verblijf voor weekend of kort verblijf

MARITIM Hotel in Königswinter

 

Wie er een paar dagjes uit wil, hoeft niet direct duizenden kilometers te vliegen.  Dicht bij huis vindt men alle heil in een midweek of weekend bij onze Duitse buren in het idyllische Königswinter.  Gelegen aan de Rijn aan de voet van het Siebengebirge (Zevengebergte)  is Maritim Hotel Königswinter  een der absolute toppers voor een leuk, ontspannend en culinair verblijf, op iets meer dan drie uur met de wagen.

 

Direct aan de Rijnoever gelegen is het vanaf de aankomst tot het vertrek genieten. De voorbijvarende aken zijn een lust voor het oog en brengen rust. Maritim Hotel Königswinter dompelt u meteen in een elegante sfeer overladen met alle mogelijke comfort waarbij het u aan niets ontbreekt: 250 kamers, inclusief 32 suites, allen met volledig uitgeruste badkamer, telefoon, radio, tv en mini-bar. En voor wie het wenst, met zicht op de Rijn of kasteel Drachenfels. Voeg daarbij alle mogelijkheden voor relaxatie, fitness, wellness, fietsverhuur, stoombad, zwembad, sauna, solarium, kapsalon en onder andere beauty studio en je verblijf kan niet meer stuk. De wagen kan rusten in de ondergrondse parkeerhaven, die 248 plaatsen telt.

GASTRONOMIE

En dan is er uiteraard nog de keuken. De Chefs laten zich niet onbetuigd en verwennen u met klasse. Het restaurant Rheinterassen biedt – zoals de naam het zezgt – een prachtig zicht op de Rijn. Het ontbijtbuffet is werkelijk om van de dromen. Voor lunch en diner kan men er genieten aan de kaart en op zaterdag is er een smulbuffet naar believen. De wijnkaart laat betaalbare pareltjes zien uit alle hoeken van de wereld. De keus aan het buffet is uitgebreid en bijzonder verzorgd. Wie na een verkwikkend diner nog even wil relaxen kan zijn gading vinden in de Piano Bar met live muziek of genieten van een leuk biertje in de klassieke Bier- en Weinstube Rhein’sche Stuff.

TE ZIEN IN DE REGIO

Een verblijf in Maritim Hotel Köningswinter, hoe kort ook, biedt tal van mogelijkheden. De centrale ligging brengt je overal binnen wandelafstand naartoe. Het ganse jaar door zijn er feesten. Of wat dacht je van de Rhein in Flammen of het Winterfest, twee uitbundige festiviteiten die de spreekwoordelijke “Rheinische” vrolijkheid onderstrepen. Dat bier en wijn hierbij overvloedig vloeien en muziek en gezang de kroon op het feestwerk zetten hoeft geen betoog. Onze Oosterburen zijn immers meester in dat soort “Festen”.

Wie aan de Rijn verblijft mag niet nalaten een boottocht op de agenda te plaatsen. Aan boord is sfeer en de al om gekende Duitse Gemütlichkeit alvast rijkelijk te vinden. De Rijn zorgt na elke bocht voor een nieuwe aangename verrassing. Wie het meer begrepen heeft op wat geschiedenis en cultuur maakt een uitstapje naar de Drachefels met kasteel Drachenburg en de Nibelungenhal, goed voor een leuke wandeling te midden groen. Leuk is er zich naartoe laten brengen met de Drachenfelsbahn, oudste tandradspoorbaan van Duitsland. Op de top van Drachenfels wordt je beloond met een mooiste uitzicht op de Rijn.En bij mooi weer is het volop genieten van de skyline van Keulen.

IDEALE ARRENGEMENTEN

Directeur en general manager Henrik Grosse-Perdekamp, executive assistent manager Gabriele Bugge en sales manager Kay-Christian Dubbert ontvangen u met open armen en zorgen dat het u aan niets ontbreekt. “Kiezen voor Martim Hotel Königswinter is kiezen voor ontspanning en rust. Men kan genieten op het unieke Rijnterras, wandelen in het Zevengebergte of gewoon wat slenteren langs de promenade. Ideaal voor een kort verblijf. En voor wie wenst te shoppen,  Bonn (op 15 minuten), Keulen (op een half uurtje) en Koblenz op minder dan een uurtje met de wagen. Leuk toch? Na een mooie dag, naderhand lekker tafelen. Ideaal”, vertelt executive assistent manager Gabriele Bugge vol enthousiasme.

En om dit allemaal extra te onderstrepen pakt Maritim Hotel Königswinter uit met een twee schitterende arrangementen. De RIJNIMPRESSIE is te boeken tot eind oktober: 2 x overnachting, inclusief ontbijt, welkomstcocktail in de bar, 2 x avondmaal in kader half pension en op zaterdag smulbuffet, één boottocht over de Rijn en vrij gebruik van zwembad, sauna, stoomcabine en fitness: 208 euro per persoon. Idem dito (uitgezonderd boottocht) bij het VERWENWEEKEND AAN DE RIJN, het hele jaar boekbaan tijdens de weekends: 228 euro per persoon. Dat alles bij beschikbaarheid. Meer info bij je vertrouwde reisagent.

 

MARITIM Hotel Königswinter

Rheinallee 3 – 53639 Königswinter

+49 (0) 2223 707 0

www.martim.com en info.kwi@maritim.de

(Georges Keters)






>> Reageer (0)
06-05-2011
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.POLITIEZONE MIDDELKERKE WAAKT OVER VEILIGHEID TOERISTEN

Ontslagnemende minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom bezoekt Middelkerkse Politiezone met oog op de veiligheid tijdens zomervakantie

 

“Vriendelijke doch kordate aanpak levert resultaten op”

 

Ontslagnemend minister van Binnenlandse Zaken Annemie Turtelboom bezocht, geflankeerd door senator Bart Tommelein, vrijdag 6 mei de lokalen van de Middelkerkse politie.  Ze kreeg naast een rondleiding ook uitleg van burgemeester Michel Landuyt en korpschef Joos Duchi over de werking van de Middelkerkse Politiezone, een politie die zich optimaal voorbereid op de nieuwe zomervakantie. Als minister bezocht Annemie Turtelboom uiteraard al meerdere politiezones. Zij was dan ook in de wolken en stelde de Middelkerkse Politiezone als een voorbeeld. “Een parel, zelden heb ik een dergelijke omvangrijke crisisruimte gezien. Het pleit voor de inspanningen die het Middelkerkse gemeentebestuur in het algemeen en de politie in het bijzonder gepresteerd heeft”, gaf de minister nog mee.

BURGEMEESTER MICHEL LANDUYT

Burgemeester Michel Landuyt was uiteraard bijzonder tevreden met de bevindingen van de minister: “Met onze crisisroom zijn we dan ook uitstekend voorbereid om niet enkel op het terrein maar ook daarbuiten gepast in te grijpen en te coördineren in geval van nood, bijvoorbeeld als er kinderen vermist zijn op het strand of mocht er iets fout lopen bij grootschalige evenementen.  Gelukkig hebben wij nog nooit van onze crisisruimte gebruik moeten maken en ik hoop dat dit dankzij de inzet van ons politiekorps en de ondersteunende federale maatregelen ook in de toekomst zo zal blijven.”

“Concreet heeft de minister ons beloofd dat wij tijdens de drukke zomermaanden geen versterking hoeven te verlenen bij manifestaties of massa-evenementen in het binnenland.  Gezien de druk op ons politiekorps tijdens de zomermaanden, waarbij nu reeds heel veel ’s nachts en tijdens de weekends moet gewerkt worden, is dit een noodzakelijke en logische beslissing.  Daarenboven krijgen wij naast federaal politiepersoneel en een interventiekorps ook voor een 15-tal dagen een paardenpatrouille en een helikopter, die voor de hele kustzone gebruikt wordt.  Met de paarden kunnen wij de omgeving van de campings en de duinen nauwlettend in de gaten houden.  Daarnaast zal ook politie op mountainbike ingezet worden om drukke en moeilijk toegankelijke toeristisch-recreatieve zones te bewaken, in het bijzonder langs de Zeedijk.  Zo bestrijken we dus ons volledige grondgebied.”

“Niet enkel op drukke plaatsen, maar ook op bepaalde risicovollere tijdstippen zorgen we dat de politie zichtbaar aanwezig is.  Zo wordt er een ploeg ingezet om rond het sluitingsuur in de uitgangsbuurt een oogje in het zeil te houden.  Sommigen blijven dan vaak nog wat rondhangen terwijl ze wachten op de eerste tram, wat wel eens voor overlast zorgt.  Door dan heel nadrukkelijk aanwezig te zijn, voorkomen we dit” aldus nog de burgemeester.

KORPSCHEF JOOS DUCHI

Met de steun van het gemeentebestuur van Middelkerke weet Joos Duchi, korpchef  van de Politiezone Middelkerke met vaste vriendelijke hand en kordate aanpak de aanzwellende toeristengroep in toom te houden: “De veelheid van toeristen tijdens de zomermaanden leidt niet tot zwaardere maar wel tot meer incidenten en interventies.  Vaak gaat het dan om lichtere vormen van overlast, bijvoorbeeld als iemand wat te diep in het glas gekeken heeft.  Onze politie streeft ernaar om een dienstverlenende houding aan te nemen en zich vriendelijk op te stellen.  Tegelijk treden we ook hard op als het nodig is en pakken wij overlast proactief aan door duidelijk aanwezig te zijn in het straatbeeld.  Tijdens de zomermaanden worden dan ook ongeveer een derde meer manschappen ingezet als tijdens het laagseizoen. Al bij al hebben wij in onze badplaats tot dusver nog nooit grote problemen of incidenten gehad, ook niet tijdens de zomermaanden.  Onze vriendelijke maar, indien nodig, ook kordate en harde aanpak werpt dus haar vruchten af  en we gaan komende zomer die lijn dan ook doortrekken.”, besluit korpschef Joos Duchi, klaar om alweer een hopelijk rustig en incidentvrij seizoen tegemoet te gaan, tot heil van de plaatselijke bevolking en de toerist die niets lieven wil dan genieten. In Middelkerke natuurlijk.

 (Georges Keters)

 






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.
Klik op de afbeelding om de link te volgen

   

 
SUCCESJAAR VOOR DEUTSCHE BAHN

 

Deutsche Bahn heeft 2010 met een sterke groei afgesloten. De omzet van het concern steeg met 17,9% en het aantal treinreizigers nam met 2,2% toe.  Alle bedrijfsonderdelen van DB produceerden zwarte cijfers. President-directeur dr. Rüdiger Grube: “Economisch succes schept de voorwaarde voor een nog klantvriendelijker bedrijf”.

 

In 2010 kon Deutsche Bahn in alle relevante markten weer een duidelijke groei realiseren. Het aantal treinreizigers dat Deutsche Bahn in 2010 vervoerde is - ondanks enkele technische problemen met materieel - met 42 miljoen gegroeid naar 1,95 miljard (+2,2%). De reizigers van dochteronderneming Arriva zijn daarin niet meegeteld. In totaal werden in de treinen van DB 78,6 miljard reizigerskilometers afgelegd.

 

De omzet van het DB-concern steeg in 2010 met € 5,1 miljard naar 34,4 miljard euro (+17,3%). De winst ligt met een krappe 1,9 miljard euro 181 miljoen euro boven het resultaat van 2009 (+10,7%). Deutsche Bahn verhoogde haar netto investeringen met 259 miljoen euro naar 2,07 miljard euro (+14,3%). Grube: “Ons doel is om het Deutsche Bahn de komende jaren nog klantvriendelijker te maken. Het economisch succes van DB schept een belangrijke voorwaarde voor betere service en kwaliteit”, meldde hij tijdens de presentatie van de jaarcijfers in Berlijn.

 

Reizigersgroei België

Ook de reizigersaantallen op de rechtstreekse ICE-verbinding tussen Brussel en Frankfurt stegen significant. In 2010 werden ruim 580.000 internationale reizigers geteld, 14% meer dan in 2009. Steeds meer reizigers boeken via de DB site (www.bahn.com/be) en via de kanalen van coöperatiepartner NMBS. Deze toename is in hoge mate terug te voeren op het feit dat de consument meer aandacht krijgt voor de gunstige Europa-Spezial tarieven en het internationale netwerk van DB, dat vanuit Duitsland met 250 dagelijkse verbindingen meer dan 80 Europese steden aandoet. Dagelijks maken zo’n 40.000 reizigers gebruik van deze verbindingen. Om aan de stijgende vraag te blijven voldoen is het aantal dagelijkse verbindingen tussen Brussel-Frankfurt sinds december 2010 verhoogd van 3 naar 4, in beide richtingen.

 

Deutsche Bahn werkt de komende jaren hard aan het optimaliseren van de service en dienstverlening. Verder wordt het succesvolle CO² reductieprogramma verder opgevoerd. Vanaf december 2013 biedt DB drie keer per dag een nieuwe ICE-verbinding tussen Brussel (vanuit Amsterdam) en Londen.

 

OOOOOO


>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs