In het culinaire spoor van Alain Ducasse
Le Petit Axhe oase van culinair genot
Op stap in de provincie Luik mag je niet nalaten
even culinair te genieten bij een van de
meest beloftevolle chefs. In zijn restaurant Le Petit Axhe, te vinden in het
onooglijk dorpje Waremme (Borgworm), tovert Christian Claes bijzonder fraaie
gerechten uit zijn oven. Eega en gastvrouw Patricia is voor hem het gedroomde
verlengstuk in de zaal.
Weggestoken tussen het groen en toch zo dicht bij de
uitrit van de snelweg kochten Christian Claes en Patricis Struys zich in
begin 1987 op adres een gezellig stulpje aan te schaffen. Meteen ging een droom
in vervulling. De 47-jarige in Waremme geboren en getogen chef studeerde in
1985 af en ging in de leer bij diverse grootmeesters aan het fornuis, met Alain
Ducasse in Parijs als groot voorbeeld en leermeester. Hij startte met als
traiteur en organiseerde banketten om in 1987 zijn droom waar te maken: hij
verbouwde het huis aan de Petit Axhe om tot restaurant, annex fraaie tuin, en opende
de deuren op 4 december van hetzelfde jaar. Het restaurant is uitgewerkt in
twee delen, visueel gescheiden door de originele glazen deuren. De keuken
bevindt zich achteraan de restaurant, met uitzicht op de tuin. Het kooktalent
van Christian Claes liep vlug van oor tot oor zodat hij in minimum van tijd
zich een reputatie opbouwde, zelden gezien in de regio. Intussen is het huis uitgebouwd
met een eigen parkeerhaven en uitgegroeid tot een ware culinaire oase en zorgt
de overdekte terras voor mogelijkheden tot tafelen met zicht op de fraaie tuin.
INTIEM KADER
Restaurant Petit Axhe is zo uitgewerkt dat men er vlot in
twee compartimenten kan vertoeven. Gastvrouw Patricia Struys: Zo kunnen we in
beide ruimten tot vijftig man plaatsen, uitstekend voor kleine feestjes,
bijeenkomsten of seminaries, verdeeld en goed voor elk 25 man, zodat intimiteit
gewaarborgd blijft. Bij mooi week kunnen we twintig man plaatsen op onze
overdekte terras. We zijn pas blij als onze klanten dat zijn. We kunnen
intussen terug kijken op bijna een kwarteeuw, want volgend jaar vieren we ons
25-jarig bestaan.
TOPGASTRO
Het heeft het dynamische echtpaar geen windeieren gelegd.
Hetgeen Chef Christian Claes uit de oven tovert is zonder meer subliem. Het is
hem aan te zien, hij heeft duidelijk trekjes van Alain Ducasse en Paul Bocuse in het bord liggen. De Frans
topkeuken is nooit ver weg. Aangevuld met een eigen toets weet de Chef in elk
bord zijn ziel te leggen. Het talent van Christian Claes is alvast te proeven
in een succulent Menu Plaisir waarbij de naam niet gestolen is. Op het bord is
het genieten van eend, Sint-Jacobsnootjes, schorseren en onder andere snippers
van truffels zonder daarbij de onnavolgbare visschotels met reuzentong te
vergeten. En voor er gek op is, zijn wildschotel van fazant is zonder meer top.
Het Gastronomisch Menu is zonder meer het nec plus ultra
van het huis. Hier vindt men Chef Christian op zijn best: gambas, Iberico-ham,
fazant, hazenrug, hert en gebakken eendenlever zijn de favorieten in de pan van
Petit Axhe, tegelijk een genot voor de epicurist.
En voor tot slot nog wat zoetigheid wil genieten zit
evenzo goed in Le Petit Axhe. De nagerechten zijn net als alle schotels
stuk voor stuk met zorg en talent afgewerkte schotels. Of wat dacht je van zijn
Moelleux tiède au Chocolat of zijn Carpaccio de Mandarine soufflé glacé,
twee onnavolgbare dessertjes waaraan geen enkele zoetmondje kan aan weerstaan.
PRAKTISCH
Restaurant Le Petit Axhe is een culinaire tempel die je
tijdens je bezoek aan de provincie Luik of in de Ardenne, niet links mag laten.
Dit huis bevindt zich dichtbij op vier km op precies te zien van afrit 29
op de E40 Brussel-Luik, richting Waremme, Huy, Namur en Hannut, ofte Borgworm,
Hoei, Namen en Hannuit.
Restaurant Le Petit Axhe
Christian
en Patricia Claes-Spruyt
Rue
de Petit-Axhe 12
4300
Waremme (Borgworm)
Tel.:
019 32 37 22
www.lepetit-axhe.be
Gesloten
op woensdagavond, zaterdagmiddag, maandag en dinsdag.
Georges
Keters

|