GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
29-02-2008
BESTE JUNIOR KOK VAN BELGIE
Peter Devos werd laureaat wedstrijd Unie Oud-leeringen Oostendse Hotelschool in 1988
Titel Beste Junior Kok van België opent vele deuren
Vrijdag 7 maart strijden zes finalisten in de keukens van de Oostendse Hotelschool voor de 38ste maal voor de titel van Beste Junior Kok van België. Precies twintig jaar geleden won Peter Devos uit Lombardsijde met een bereiding van goudbrasem (dorade) deze door jongeren fel begeerde titel, de nationale top, na de culinaire wedstrijd Prosper Montagné, die de Eerste Kok van België op het podium zet.
Deze keer staat Peter Devos aan de zijlijn en kweekt hij nu zelfs koks. Na zijn talent te hebben verzilverd in de beste nationale huizen is hij sinds 2000 gewaardeerd lesgever in de Hotelschool Ter Groene Poorte in Brugge. Het staat buiten kijf, de titel van Beste Junior Kok van België geeft je vleugels en opent vele deuren. Toen ik laureaat werd stond ik mee aan het fornuis van meesterkok Jean-Marie Daue, in de Koninklijke Villa in Oostende. Jean-Marie was de ideale leermeester, kon je oppeppen en stimuleren om aan culinaire wedstrijden mee te doen. Hijzelf werd in 1971 uitgeroepen tot Eerste Kok van België en zijn werk werd later bekroond met twee Michelinsterren. Toen ik de wedstrijd Beste Junior Kok van België won was Jean-Marie Daue al even blij als ik. Als knaap van 21 jaar ligt de wereld aan mijn voeten. Ik kreeg langs alle kanten aanbiedingen, maar bleef in de Villa, vertelt een gelukkig ogende Peter Devos, 42 lentes jong.
Hotelschool Ter Groene Poorte
Peter Devos groeide uit tot een volwaardige chef. Jean-Marie Daue stuwde hem verder in de goede richting en zo kwam de Lombardsijdenaar bij die andere Michelinster en meesterkok Marc Boin in het Middelkerkse Casino terecht. Dit waren mooie dagen en ik leerde heel wat aan Marc. Daarna werd ik chef in La Noble Rose in Westende om uiteindelijk in Ruiselede samen met de jonge chef Geert Debrandere Het Lindenhof uit de grond te stampen. Vandaag is dit een van de betere huizen in West-Vlaanderen. In 2000 kreeg ik de kans om les te geven in de Hotelschool Ter Groene Poorte, wat ik graag aanvaardde. Het bijzonder leuk om met jonge gasten te werken, al is het niet steeds makkelijk om hen te motiveren. Het is een zwaar beroep waar men hard moet werken als de anderen met vakantie zijn. Weekendwerk is nu eenmaal het lot van een chef. Maar wees gerust, er is genoeg jong talent op komst. Als men maar wil. En die wil om goed te koken is bij de leerlingen sterk aanwezig. Zeker weten, stelt Peter Devos, blij dat hij met jonge talenten kan werken.
Hotelschool Oostende
De titel van Beste Junior Kok van België maakte van Peter Devos een bijzonder gelukkig man. Ik leef pas als ik aan het fornuis sta. Dat gevoel werd nog groter toen ik met reeds genoemde dubbele sterrenkok Jean-Marie Daue mocht kokkerellen. Hij stimuleert je als geen andere. Ik kwam uit de Oostendse Hotelschool, waar ten onrechte soms meewarig over gedaan wordt, maar vergeet niet dat die school héél wat Michelinsterren op zijn actief heeft staan. Wie de erelijst doorloopt ontdekt toch namen als Philip Serruys, Robby Van Toledo, Marc De Meester, Koen Steenkiste, Jan Vermandele, Chris Snauwaert en ondere andere Felix Alen, toch allemaal geen kleine jongens. Ik ben dan ook fier dat ik die school doorlopen heb. Ik heb veel te danken aan de leraars Jean Van der Stuyft, Germain Maes, Eddy Pilays, Firmin Peer en onder andere Eddy Robaey, zonder daarbij directeur Jozef Decleir te vergeten. Dat ik vandaag les geef bij de collegas uit Brugge is louter toeval. Beide scholen draag ik dan ook in mijn hart.
Orde 33 Meesterkoks van België
Het kooktalent van de toen pas gelauwerde Beste Junior Kok van België 1988 ontging ook de Raad van de Orde der 33 Meesterkoks van België niet, die hem prompt binnenhaalde en bekroonde met de titel van Toque Blanche. Dit deed me veel genoegen. Deze Orde heeft het voor jonge chefs en steunt hen moreel waar nodig. Door de maandelijkse bijeenkomsten bij de collegas die ik jammer genoeg wegens beroepsbezigheden zelden kan invullen brengen nieuwe ideeën naar voor, wat goed is voor de creativiteit van elke chef, besluit Peter Devos, die met belangstelling uitkijkt wie straks in eigen Middelkerke de nieuwe Beste Junior Kok van België wordt, precies 20 jaar nadat hijzelf de fel begeerde trofee als laureaat de hoogte mocht insteken.
Nationale wedstrijd Beste Junior Kok van België op vrijdag 7 maart 2008 met Kapittelbanket in Casino Middelkerke. Aanvang 19 uur. Deelnemen kost 80 euro. Inschrijvingen: Eddy Robaey, tel. 059 32 39 72.
Wedstrijd in Oostende, Kapittelbanket in Middelkerke
Financieel niet haalbaar in Oostende
De 38ste editie Beste Junior Kok van België, culinaire wedstrijd voorbehouden voor jonge chef tot jonge chefs tot 25 jaar en afgestudeerd aan een Belgische hotelschool of gelijkwaardige instelling, vindt plaats in de catacomben van de Oostendse Hotelschool, het feestelijke Kapittelbanket in het Middelkerkse Casino.
Kersvers voorzitter Eddy Robaey en zijn medewerkers hebben de jongste zes maanden water en bloed gezweet om het banket traditioneel in Oostende te houden. Tientallen gesprekken, vergaderingen en zoekwerk leverden niets op. In Oostende blijkt financieel niets beschikbaar te zijn voor een banket met dans voor zowat 300 gasten. Blijft daarbij dat leerkracht Wim Casteleyn en zijn keukencursisten van de Avondschool en de leerlingen van het 5de en 6de Beroeps en Technische van de Hotelschool, er werk van willen maken het banket zelf uit te werken, zodat de mogelijkheden om het in Oostende te houden vrijwel uitgesloten waren. Jammer. We vonden uiteindelijk onderdak bij meesterkok Marc Boin in het Middelkerkse Casino, waar we de directie en de chef bijzonder dankbaar zijn, stelt voorzitter Eddy Robaey.
Voor het zover is worstelen zes finalisten in Oostende met Europese kreeft om uit te maken wie op het hoogste schavotje komt.
Festival van het Varken in Salons Saint Germain Diksmuide
Varkensvlees, das pas gastronomie
Liefhebbers van alles wat het varkentje aan delicatessen weet te bieden waren voor de 3de keer aan het feest op maandag 18 februari 2008, in de Salons Saint Germain in Diksmuide. Dit Festival van het Varkentje is een eerbetoon aan wijlen JEAN BERQUIN, de onbetwistbare GROOTMEESTER inzake bereidingen rond het varken. Dit unieke festival is het vervolg van hetgeen de grootmeester meer dan 40 jaar in eigen restaurant Les Charmettes in Moeskroen, nadien in Rust Roest in Roesbrugge, met klasse invulde.
Om varkensvlees te eten ga je toch niet op restaurant. Meer moest je niet zeggen om de betreurde Jean Berquin op zijn paard te krijgen. Jean was dan ook onverstoorbaar: Ik spreek dat 200% tegen. Als ik varkensstaartjes in een gerecht verwerk of hersentjes stoof, dan smult men zich te pletter. Men gaat van het standpunt uit dat een varken vies is. Niet lekker dus. En daar gaat men dus niet voor op restaurant. Totaal verkeerd, want alles van het varken, maar dan ook alles, is lekker. Van kop tot staart. Het is tevens het enigste dier die we volledig kunnen genieten. Varkensvlees, dàt is pas gastronomie, stelde Jean Berquin honderden keren. En of hij gelijk had! Jean stak zijn liefde voor het varken nooit onder stoelen of banken. Deze liefde uitte hij meer dan dertig jaar na elkaar met een uitgelezen Zwientjeskerremesse. Zijn Cochonaille was tot diep over de grens bekend. Van heinde en verre kwamen lekkerbekken genieten van zijn schotels, gerechten waar hij weken op voorhand mee bezig was. Alles ging door zijn handen. Jean Berquin was een meester in artisanale varkensbereidingen.
Helaas, Jean is niet meer, maar zijn vrienden, boezemvrienden als Frans Saint Germain, Rudi De Volder, Geert Van Hecke, Rudy Pattyn, Martin Herbrandt, Christian Melis, Ronny Venus, Fernand Feys, Etienne Waterloos, Philippe Van Gele, Guy Van Neste, Willy Veeckman, Steven Dehaeze, André Tonton Sonneville, Ludwig Bouckaert, Robby van Toledo, Koen Devos, Peter Hermans, Guido Neirynck, Lieven Putteman, Xavier Dehoucke en onder andere Bert Vermoere dragen hem verder diep in het hart. Onder impuls van Frans Saint Germain wordt de Zwientjeskermesse verder gezet, nu al voor de derde keer in zijn Salons, goed voor zowat 800 smulpapen !
De sterrenkoks Geert Van Hecke (restaurant Karmeliet, Brugge) en Rudi Devolder (hostellerie t Convent, Lo-Reninge) en onder andere Rudy Pattyn (restaurant t Keukentje) begeleidden meesterkok Frans Saint Germain bij het succulent varkensfeest, dat sinds het overlijden van Jean Berquin in de Salons Saint Germain plaats vindt. KTA Slagersschool Diksmuide en de leerlingen van de Hotelschool Ter Duinen in Koksijde zorgden voor een vlekkeloze bediening.
GENOOTSCHAP ORDE JEAN BERQUIN
In de rand van het gebeuren organiseerde het Genootschap Orde Jean Berquin Meester Ambachtelijke Charcuterie twee wedstrijden voor de beste ambachtelijke pasteibakker, professioneel en junioren. Delphine Vandendriessche, Nick Soete en Jenny Verbeke werden de laureaten bij de junioren, Nicolas Vandenbroucke uit Langemark, Ignace Casier uit Vladslo en Dries Santobin uit Roeselare gingen naar huis met de ere-medailles bij de de profs.
DANCING DINNER
Als toetje op het geslaagde Varkensfestival, nog even dit voor de danslustigen: sterren op de dansvloer is niemand vreemd in de Salons Saint Germain. Elke tweede vrijdag van de maand wordt de dansvloer vrijgemaakt voor de lekkerbekken. Een avond vol muziek, live zowel als discobar, aansluitend heerlijk tafelen: aperitief, een brede waaier hapjes, tapas, buffet met diverse gerechtjes en pastas, zoeternijen à gogo. Inclusief waters en wijnen tijdens het diner: 45 euro.
Zet alvast uw dansschoenen klaar want op de vrijdagen 7 maart, 11 april, 9 mei en 13 juni 2008 staan de Salons Saint Germain volledig ter beschikking voor de dansliefhebbers.
Liefhebbers van Portugal zullen dit graag lezen: de nieuwe brochure Porltugal Madera Azoren ligt op tafel, getekend Expair Tours. De populariteit van Portugal als vakantieland groeit met het jaar. En terecht. Portugal heeft zoveel te bieden, van zijn prachtige kusten tot in het uitgestrekte binnenland. De hitte van de zomerzon wordt gekoeld door een verfrissend oceaanbriesje.
Naast lekker tafelen is het genieten van de weemoedige fado-muziek terwijl ook cultuurliefhebbers er aan hun trekken komen. Portugal is immers een land van ontdekkers, dat zelf heel wat schatten te bieden heeft.
Of je kiest voor het ontdekken van de sprookjespaleizen in Sintra, de duizelingwekkende ravijnen in de Serra da Estrela, Lissabon met haar romantische wijken, de sneeuwwitte dorpjes in de Alentejo of de Algarve met de mooiste kusten van Europa: voor elke bestemming biedt Expair Tours verschillende accommodatiemogelijkheden, waarbij het accent wordt gelegd op de traditionele Portugese logiesvormen, met de Pousadas en de Solares als pareltjes.
In de nieuwe brochure wordt aan elk hotel een eigenzinnige beoordeling gegeven: exclusief, stijlvol, geschikt voor families met kinderen, voor sportliefhebbers en onder andere voor prijsbewuste reizigers.
Leuk is dat Expair Tours het ook aandurft een verblijf aan minder bekende kuststroken voor te stellen: het ontdekken méér dan waard!
Verder worden er kant-en-klare rondreizen voorgesteld, zowel met de huurwagen als begeleide busrondreizen. Zo komt elkeen aan zijn trekken: de avonturiers en de mensen die ervan houden dat alles piekfijn voor hen geregeld wordt.
Niet alleen voor het Portugese vasteland worden de mooiste plekjes voorgeschoteld, ook wie naar Madeira of de Azoren wil reizen, vindt een ruim aanbod van rondreizen en accomodaties in de nieuwe brochure.
Is je nieuwsgierigheid geprikkeld? Vraag dan vlug de nieuwe brochure PORTUGAL Madeira - Azoren 2008 aan of neem een kijkje op www.expairtours.be.
In opvolging van Eddy Pilays, die begin dit jaar om persoonlijke redenen ontslag nam, werd Eddy Robaey tijdens de jongste statutaire vergadering van de Unie Oud-leerlingen Hotelschool Oostende unaniem verkozen tot nieuwe voorzitter. Tot vandaag was hij secretaris-generaal en leidde samen met voorzitter Eddy Pilays de vereniging naar ongekende hoogten.
Als kersverse nieuwe voorzitter wil Eddy Robaey zich meer dan ook focussen op de nationale culinaire wedstrijd Beste Junior Kok van België, voorbehouden aan jonge chefs tot 25 jaar en oud-leerlingen van een Belgische erkende hotelschool of horecaopleiding. Mijn verkiezing tot voorzitter valt net samen met de viering van het 50-jarig bestaan van de vereniging en het toekennen van de titel Koninklijke vereniging. Dit wordt straks uitvoerig gevierd. Eerst maken we werk van het 38ste Kapittelbanket waarbij de Beste Junior Kok van België 2008 in de kijker wordt gezet op vrijdag 7 maart, in het Middelkerkse Casino, zegt Eddy Robaey, 54 lentes jong en zelf oud-leerling van de Oostendse Hotelschool, lichting 1972. Hij is er lesgever sinds 1978 en heeft er intussen al dertig jaar dienst opzitten. Zijn ervaring is van goudwaarde voor de Unie.
VIJFDE VOORZITTER
Met Eddy Robaey is de Unie Oud-leerlingen Hotelschool Oostende aan zijn vijfde voorzitter toe. Georges Mortier werd bij de stichting in 1958 de eerste voorzitter. Later volgden André Servaes, Germain Maes en Eddy Pilays die twaalf jaar in het zadel bleef en in totaal 32 jaar in het bestuur zitting had. Eddy Pilays zal voor mij altijd het grote voorbeeld blijven. Samen hebben we mooie en fantastische dagen gekend, inclusief slapeloze nachten om toch maar de eindjes aan mekaar te knopen om onze culinaire wedstrijd te kunnen verheffen tot een nationale topper. We zijn er dan ook, samen met het ganse bestuur, in geslaagd om deze wedstrijd te kneden tot een mini-Prosper Montagné, topwedstrijd voor chefs ouder dan 25 jaar. De leemte die Eddy Pilays nalaat in het bestuur is groot, zeer groot. Als niet een kon hij brandjes blussen, meningsverschillen oplossen en discussies ombuigen tot oplossingen. Ik dank hem dan ook voor de vele jaren gezellige samenwerking en het levenswerk van zovele leden verder in ere houden, besluit Eddy Robaey, klaar voor de 38ste wedstrijd Beste Junior Kok van België 2008 en die op de foto de pollepel doorgeschoven krijgt van voormalig voorzitter Eddy Pilays, twee monumenten binnen de Unie Oud-leerlingen Hotelschool Oostende. (GK)
Zondag 18 november 2007 zal steevast in de geschiedenis van de Vereniging Vlaamse Sommeliers (VVS) geboekstaafd blijven als een mijlpaal. Ontsproten uit een idee van voorzitter Guy Van Neste vulden de historische zalen van het indrukwekkende Brugse Belfort zich met de beste wijnen. Onder het motto VVS zet zijn beste glaasje voor gooide deze 1ste Open Wijnhappening hoge ogen. De aansluitende Gala-avond zette de kroon op het werk.
Voorzitter Guy Van Neste liep al lang rond met het idee om in eigen Brugge uit te pakken met een groots wijnfeest. Daar onze provincie niet direct over uitgestrekte wijngaarden beschikt haalde de VVS-voorzitter de wijnen dan maar naar Brugge. Mede de vlotte samenwerking en steun van Toerismeschepen Jean-Marie Bogaert, aansluitend logistieke steun van Werelderfgoedstad Brugge, de Cultuurdatabank, de Regulier Communicatie van Toerisme Brugge en de Vlaamse Regering slaagde Guy Van Neste er in om Brugge voor de eerste maal een geslaagde wijnbeurs voor te schotelen. De hallen van het Belfort werden dan ook gevuld met de beste wijnen, uit alle hoeken van de wereld. Ruim zestig wijnmakers zetten hun beste glaasjes op tafel. Het was dan ook aangenaam vertoeven aan de wijnstands van Delivino, Alhambra, Gusto World, Bacchus Knokke-Heist, Wine Select, Cooreman, Louis Brison, Sherry Online, Wijnen De Clerck en onder andere Wijnen Vanroose met het volledige gamma van Mas de Daumas Gassac.
GALA-AVOND
Het banket werd er eentje om duimen en vingers af te likken. Naar analogie van de wijnhappening zorgde meesterkok Frans Saint Germain van de gelijknamige Salons in Diksmuide voor een succulent tafelfeest. Oesters, Sint-Jacobsnootjes, fazant en kazen getekend Michel van Tricht werden rijkelijk overgoten met wijnen Cave Bohigas, Gusto World, Plaimont, Bleuzé Collection en de Italiaanse Manduria. Michel Vleugels zorgde voor de verfrissende Bru, huis Spadel. Illy zette de koffie.
ERELEDEN 2007
Voorzitter Guy Van Neste hield er aan om, net voor de aanvang van een succulent banket enkele prominente figuren uit de wijnwereld en aanverwanten figuurlijk in de bloemen te zetten voor hun onvoorwaardelijke medewerking en vertrouwen in de VVS en bedacht hen met de titel van erelid.
Gewapend met een sierlijke oorkonde trokken deze verdienstelijke personen terug naar de feesttafel:
Jean-Marie Bogaert (Toerismeschepen Toerisme Brugge), Frank Desmedt (Restaurant t Oud Konijntje Waregem), Johny Vesque (Cep dOr Luxemburg), Wilfried Schorpion (Schorpion België), Kris Couvent (Château Pabus Huis Vossen België), Michael Jüngling (Weingut Jüngling Duitsland), Christophe Heynen (Gusto World), Michel Vleugels (BRU), Alain Vercouter (Château de Jabastas & Bleuzé), Pedro Vasconcellos e Souza (Caso de Santar Dão Sul Portugal), Alberto Rodriguez Castillo (Grupo Hebe Spanje), Jozsef Horvath (Raspi Hongarije), George Tirgovisteanu (Cap Est Transylvania), Ludwig Cooreman (Château Bertrand Braneyre), Delphine Brulez (Champagne Louise Brison), Delphin Leuillet (Vinovalie), Roman Guilbert (Mas Daumas Gassac Frankrijk), Stefano Alessandri (Tenuta di Montecucco, Italië), Anno Ghione (Azienda Agricola Ghione, Italië), Brigitta Steininger (Weingut Steininger, Oostenrijk), Dean Mulligan (Saint Marys Wines, Australië), Jalal Nakad (Phenica Wines Libanon), Iciar Rivero Gay (Bodegas Tamaral, Spanje), Maria Jesus Esteban (Bodegas Cachazo, Spanje), Jose Carlos Paterno Dias (Gambozinos Portugal), Patricio Reich (Bodega Renaceer, Argentinië), Ralph Anselman (Weingut Gebrïder Anselmann, Duitsland), Sabrina Scali (Le Fonti a San Giorgio, Italië), Silvio Morando (Azienda Agricola Morando Silvio, Italië), Stefano Garofano (Azienda Masseria Monachi, Italië), Paolo Marolo (Distilleria Santa Teresa, Italië), Thomas Leithner (Weingut Tomas Leithner, Oostenrijk) en Jordi Casanovas (Can Macià, Spanje).
Het ligt in de bedoeling om dit grootse wijnfeest om de twee jaar op het getouw te zetten. De werkkracht van voorzitter Guy Van Neste en zijn onvermoeibare bestuursleden en ruime ploeg medewerkers laat er voor de toekomst geen twijfel over bestaan : deze wijnhappening wordt een topper in ons land met als thuisbasis Brugge, natuurlijk.
Alvast afspraak op de volgende editie op zaterdag 29 en zondag 30 november 2009.
Meer info : Vereniging Vlaamse Sommeliers, Pandreitje 6, 8000 Brugge, 050 33 11 90.