Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
30-04-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ZUID-AFRIKA - STELLENBOSCH

De Kogge promoot Vlaamse streekgerechten in Zuid-Afrika

 

Nieuwpoorts Zootje in Stellenbosch

 

De Nieuwpoortse topchef en voormalig uitbater van restaurant De Kogge Roger Demanet en zijn echtgenote maître sommelier en wereldwijnkenner Marianne Depaepe gooiden op de 9de editie van Het Woordfees, jaarlijks hoogstaand gastronomisch feest in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch, hoge ogen. Roger pakte uit met zijn creatie Nieuwpoorts Zootje, Marianne zorgde voor de gepaste wijnen bij de gerechten.

 

Het duo is hiermee niet aan hun proefstuk toe en zijn graag geziene gasten in Zuid-Afrika. Roger Demanet mag dan wel als gewezen leraar Hotelschool Ter Duinen Koksijde en Spermalie Brugge én als voormalig uitbater van restaurant De Kogge (nu in kloeke handen van zijn top-leerling Kim Devolder) gepensioneerd zijn, hij is en blijft een fervent uitdrager van de Vlaamse streekgerechten. Hierover schreef hij intussen al liefst zes boeken vol. Voeg daarbij de wijnkennis van eega Marianne en je weet meteen dat dit Nieuwpoorts duo dagen te kort komt om in alle hoeken van het land en… Zuid-Afrika onze Vlaamse keuken en culinaire geneugten uit te dragen. Zij vertegenwoordigden aldaar de Vlaams-Zuidafrikaanse Cultuurstichting (VZACS), die al een kwarteeuw de Vlaamse culturele belangen in Zuid-Afrika vertegenwoordigt.

 

NIEUWPOORTS ZOOTJE

Het Woordfees in Stellenbosch stond volledig in het teken van “So is my tafel gedek”, of zoals zij het zo mooi kunnen zeggen: “Kos, drank en alles wat op die tafel is om dit gebeur”. Eten en drinken dus. Een kolfje naar de hand van de Nieuwpoortenaars. “Na een lezing in het Huis der Nederlanden over de geschiedenis van de Vlaamse gastronomie met extra toelichting op bier en wijn, stond ik in het Boland Kollege, Stellenbosch Campus, aan het fornuis om samen met de studenten het Nieuwpoorts Zootje te bereiden, uiteraard met Zuid-Afrikaanse ingrediënten, inclusief kabeljauw. Marianne zette de oren en ogen scherp met haar wijndegustaties en combinaties wijn en gerecht”, vertelt Roger Demanet, immer in vuur en vlam als het gaat om de Vlaamse streekgerechten. Naderhand stond hij aan de stoof om een feestmaal te bereiden voor 150 personen. Hier toverde Roger een varkenshaasje op Vlaamse wijze uit de oven. Ook het slotdiner in restaurant Ouverture in Hidden Valley kwam uit handen van Demanet. De lamsribbetjes met witloof lieten zich dan ook flink smaken.

 

WIJN & KAAS

Waar Roger Demanet de Vlaamse gerechten op tafel zette, ontfermde Marianne Depaepe zich over de wijn. Een koud kunstje voor de wereldwijnkenner die in het wijnhuis Bergkelder een degustatie van de Zuid-Afrikaanse Fleur du Cape en Alles Verloren liet vergezellen van kazen van Simonsberg. “Het werd een bijzonder gezellige ervaring om de verschillende kaastypes met de diverse wijnsoorten te proeven. We genoten naderhand ook nog van een heerlijk glas Zevenwacht, Bergkelder, Joubert, Kanonkop, Delheim, Lanzerac en onder andere Bushmanspad”, geeft Marianne Depaepe nog graag mee.

 

TWEEDE THUIS

Voor het echtpaar Demanet-Depaepe de zoveelste rijke ervaring in Zuid-Afrika, afgerond met nieuwe ervaringen. “Zuid-Afrika in het algemeen, Stellenbosch in het bijzonder, is zowat ons tweede thuis geworden. Prachtig weer, lekker eten, zeer goede wijnen, adembenemende landschappen en ja, je kan er praten in het Nederlands. Al onze vrienden zijn intussen zo goed als familie geworden, met dank aan de Vlaams Zuid-Afrikaanse stichting, die deze belevenissen voor ons mogelijk maakten”, besluiten Roger Demanet en Marianne Depaepe, terwijl chef Kim Devolder in restaurant De Kogge, Sint Bernardusplein 5 in Nieuwpoort-Bad een onvervalste creatie van het Nieuwpoorts Zootje op tafel zet. Als eerbetoon aan zijn groot voorbeeld: Roger Demanet.

 

Georges Keters

 

De foto’s:

Zij vierden de terugkomst van Roger Demanet en Marianne Depaepe mee in restaurant De Kogge: Georges Van Hege, Luc Beauprez (Radio Beach), Jeanine De Brouwer, chef Kim Devolder en Raf Sonneville, directeur Hotelschool Ter Duinen Koksijde. Zittend: Lieve De Backer, Roger Demanet, Marianne Depaepe en Ward Thielemans, voorzitter Vlaams-Zuidafrikaanse Cultuurstichting.

 

Wijnvelden in Stellenbosch.

 

 






>> Reageer (0)
21-04-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WEST-AFRIKA THE GAMBIA

Starwood met 5 sterren in The Gambia

 

Sheraton Gambia Hotel Resort & Spa

 

Neergepoot op drie niveaus overlapt het recent geopende Sheraton Gambia Hotel Resort & Spa in Brufut het gouden strand aan de boorden van de Atlantische Oceaan. Elk van de 195 luxueuze kamers brengt een panoramisch zicht op het azuurblauwe water dat uitnodigend knabbelt aan het witte zand. De jongste 5-sterrenparel van hotelgigant Starwoord, goed voor meer dan 400 hotels in 65 landen.

 

Het gloednieuwe hotel ligt op amper 9 kilometers van de luchthaven en op 23 kilometers van de hoofdstad Banjul, ver weg van alle gewoel. Sheraton Gambia telt 28 klassieke kamers, 159 de luxe kamers, zes junior suites en een presidentiële suite met twee slaapkamers, aansluitend privaat zwembad en dakterras.

Deze 5-sterrenparel telt verder nog zeven conferentiezalen, goed voor allerhande festiviteiten, workshops en onder andere productvoorstellingen, goed voor 25 tot 780 man.

Het comfort is uitgewerkt met de modernste technologische snufjes, flat screen tv’s, WIFI netwerk en supersnel internet.

Met het Crematata All Day Dining restaurant zit het hotel – uitgewerkt met een Aziatische toets en Mediterrane kleuren – goed voor ontbijt, lunch en diner, met uniek zicht op de oceaan. In het Balafon restaurant, neergepoot op het strand, is het genieten van de lokale keuken, klaargestoomd aan het open fornuis, volledig uitgewerkt in mozaïek. De Bar-a-cuda zorgt voor extra verfrissing aan de boord van het zwembad. En voor zij die het nog knusser willen, wacht hen de Tree Top, lounge bar, goed voor 40 zitjes, eveneens met panoramisch zicht op de Atlantische Oceaan.

 

Touroperator Travelworld is al jaren dé specialist op The Gambia. Een verblijf in Sheraton Gambia Hotel Resort & Spa (9 dagen-7 nachten met ontbijt en vluchten) is er al vanaf 1.199 euro per persoon. Meer info: www.travelworld.be

 

SN Brussels Airlines vliegt op donderdag en zondag (vlucht 6 uur) met aankomst dezelfde dag. Meer info: www.brusselsairlines.be

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
06-04-2008
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GASTRONOMIE in de WESTHOEK
Klik op de afbeelding om de link te volgen

CROONHOF VEURNE

 

Op wandel met Asperges

 

Hostellerie Croonhof in Veurne pakt op zondag 4 mei uit met een uitgelezen Aspergewandeling. Na het ontbijt in Croonhof om 8.30 uur vertrek met de wagen naar de duinaspergeproducent in het Noord-Franse Ghyvelde, waar het groei- en plukproces uit de doeken wordt gedaan door Monsieur Marc. Na de wandeling op het fraaie domein wordt ter plekke genoten van het aperitief en hapje van streekproducten, waarna Chef Laurent u opwacht met een succulent plukvers

 

ASPERGEWANDELINGMENU

 

Krokant gebakken langoustines met duinasperges uit Ghyvelde
en lomo de pata negra

 

Risotto Carnaroli met groene aspergepunten en schelpdieren en parmezaankrullen

 

Suprème van hoevekip uit Licques met violetasperges en morieljes

aardappelparfait met pijnboompitten

 

Geitenkaasje in knapperig flensje van La ferme Cabris met lenteblaadjes

 

Krokantje met frambozen, citroen en chocolade

 

Koffie met versnaperingen

 

Deelnemen aan dit unieke aspergefestival kost 80 euro, ontbijt, aperitief, menu, passende wijnen, waters en koffie inbegrepen. Alleen met reservatie.

 

Duidelijk een festijn waar geen enkele lekkerbek mag ontbreken. Met Chef Laurent aan het fornuis en Christian en Gina als gastheren wordt zondag 4 mei alvast een culinair feest om niet te vergeten.

Tot staks op de Aspergewandeling? 

 

Hostellerie Croonhof
Christian & Gina MELIS – DAVI en zoon Laurent
Noordstraat 9 - 8630 Veurne
Tel: +32 (0) 58 31 31 28
Fax: +32 (0) 58 31 56 81
info@croonhof.be
www.croonhof.be

Georges Keters


>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs