De Kogge promoot Vlaamse streekgerechten in Zuid-Afrika
Nieuwpoorts Zootje in Stellenbosch
De Nieuwpoortse topchef en voormalig uitbater van restaurant De Kogge Roger Demanet en zijn echtgenote maître sommelier en wereldwijnkenner Marianne Depaepe gooiden op de 9de editie van Het Woordfees, jaarlijks hoogstaand gastronomisch feest in het Zuid-Afrikaanse Stellenbosch, hoge ogen. Roger pakte uit met zijn creatie Nieuwpoorts Zootje, Marianne zorgde voor de gepaste wijnen bij de gerechten.
Het duo is hiermee niet aan hun proefstuk toe en zijn graag geziene gasten in Zuid-Afrika. Roger Demanet mag dan wel als gewezen leraar Hotelschool Ter Duinen Koksijde en Spermalie Brugge én als voormalig uitbater van restaurant De Kogge (nu in kloeke handen van zijn top-leerling Kim Devolder) gepensioneerd zijn, hij is en blijft een fervent uitdrager van de Vlaamse streekgerechten. Hierover schreef hij intussen al liefst zes boeken vol. Voeg daarbij de wijnkennis van eega Marianne en je weet meteen dat dit Nieuwpoorts duo dagen te kort komt om in alle hoeken van het land en
Zuid-Afrika onze Vlaamse keuken en culinaire geneugten uit te dragen. Zij vertegenwoordigden aldaar de Vlaams-Zuidafrikaanse Cultuurstichting (VZACS), die al een kwarteeuw de Vlaamse culturele belangen in Zuid-Afrika vertegenwoordigt.
NIEUWPOORTS ZOOTJE
Het Woordfees in Stellenbosch stond volledig in het teken van So is my tafel gedek, of zoals zij het zo mooi kunnen zeggen: Kos, drank en alles wat op die tafel is om dit gebeur. Eten en drinken dus. Een kolfje naar de hand van de Nieuwpoortenaars. Na een lezing in het Huis der Nederlanden over de geschiedenis van de Vlaamse gastronomie met extra toelichting op bier en wijn, stond ik in het Boland Kollege, Stellenbosch Campus, aan het fornuis om samen met de studenten het Nieuwpoorts Zootje te bereiden, uiteraard met Zuid-Afrikaanse ingrediënten, inclusief kabeljauw. Marianne zette de oren en ogen scherp met haar wijndegustaties en combinaties wijn en gerecht, vertelt Roger Demanet, immer in vuur en vlam als het gaat om de Vlaamse streekgerechten. Naderhand stond hij aan de stoof om een feestmaal te bereiden voor 150 personen. Hier toverde Roger een varkenshaasje op Vlaamse wijze uit de oven. Ook het slotdiner in restaurant Ouverture in Hidden Valley kwam uit handen van Demanet. De lamsribbetjes met witloof lieten zich dan ook flink smaken.
WIJN & KAAS
Waar Roger Demanet de Vlaamse gerechten op tafel zette, ontfermde Marianne Depaepe zich over de wijn. Een koud kunstje voor de wereldwijnkenner die in het wijnhuis Bergkelder een degustatie van de Zuid-Afrikaanse Fleur du Cape en Alles Verloren liet vergezellen van kazen van Simonsberg. Het werd een bijzonder gezellige ervaring om de verschillende kaastypes met de diverse wijnsoorten te proeven. We genoten naderhand ook nog van een heerlijk glas Zevenwacht, Bergkelder, Joubert, Kanonkop, Delheim, Lanzerac en onder andere Bushmanspad, geeft Marianne Depaepe nog graag mee.
TWEEDE THUIS
Voor het echtpaar Demanet-Depaepe de zoveelste rijke ervaring in Zuid-Afrika, afgerond met nieuwe ervaringen. Zuid-Afrika in het algemeen, Stellenbosch in het bijzonder, is zowat ons tweede thuis geworden. Prachtig weer, lekker eten, zeer goede wijnen, adembenemende landschappen en ja, je kan er praten in het Nederlands. Al onze vrienden zijn intussen zo goed als familie geworden, met dank aan de Vlaams Zuid-Afrikaanse stichting, die deze belevenissen voor ons mogelijk maakten, besluiten Roger Demanet en Marianne Depaepe, terwijl chef Kim Devolder in restaurant De Kogge, Sint Bernardusplein 5 in Nieuwpoort-Bad een onvervalste creatie van het Nieuwpoorts Zootje op tafel zet. Als eerbetoon aan zijn groot voorbeeld: Roger Demanet.
Georges Keters
De fotos:
Zij vierden de terugkomst van Roger Demanet en Marianne Depaepe mee in restaurant De Kogge: Georges Van Hege, Luc Beauprez (Radio Beach), Jeanine De Brouwer, chef Kim Devolder en Raf Sonneville, directeur Hotelschool Ter Duinen Koksijde. Zittend: Lieve De Backer, Roger Demanet, Marianne Depaepe en Ward Thielemans, voorzitter Vlaams-Zuidafrikaanse Cultuurstichting.
Wijnvelden in Stellenbosch.
|