GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
31-08-2011
LA DOUCE FRANCE - DEPARTEMENT TARN
Kunst en geschiedenis in Departement Tarn
Kathedraal Sainte-Cécile parel in Albi
Albi, zeg maar Albi la Rouge omwille de kleur van de
architecturale bouw in baksteen, is een buitenbeentje in de Tarn. Goed voor
bijna 50.000 inwoners is de Tarn de derde van de drie departementen van de
Midi-Pyreneeën die we onder de toeristische loep nemen. Het wordt eens te meer
een gezellige wandeling doorheen kunst en geschiedenis met focus op enerzijds
de kathedraal Saint-Cécile, anderzijds op de flamboyante wereld vermaarde kunstschilder
Henri Toulouse-Lautrec.
CORDES SUR CIEL
We duiken het departement van de Tarn in aan de voet van
het middeleeuwse Cordes sur Ciel, een gezellig stadje op 25 km van Albi en bezaaid
met eens te meer smalle en steile straatjes en steegjes. Gesticht in 1222 door
Raymond II, graaf van Toulouse, groeide dit versterkt stadje uit tot het
epicentrum van de handel om en rond linnen en leder. De handelaars etaleerden
hun rijkdom via de bouw van veelvuldig versierde woningen en dito spitsbogen
zodat men vandaag kan genieten van een reeks immens mooie gotische huizen,
gekleefd aan de hellingen die flink wat klimwerk vergen. De beloning van een
uniek panoramisch zicht op het dak van de Cordes sur Ciel, die bij nevel
letterlijk in de mist hangt, vandaar de recente naam, tot voor kort inderdaad
Cordes. Kijk uit en geniet zeker van enkele respectabele huizen met La Maison
du Grand Ecuyer, La Maison du Grand Veneur en onder andere La Maison du Grand
Fauconnier. Vandaag zijn er geen valken meer te bespeuren, maar wel het
gemeentehuis, versierd met indrukwekkende vogelfiguren. Centraal vindt men in
Cordes sur Ciel de 14de eeuwse markthal met 24 achthoekige pilaren
uit zandsteen en een waterput met een diepte van zowat 100 meter. Al dat klim-
en stapwerk zorgt voor verpozing op het terras van La Bride. In de jaren
veertig verbleven hier de Franse kunstschilder Yves Brayer en de Franse schrijver
en essayist Albert Camus. Vandaag is Cordes nog steeds een uitgelezen oord en
bron van inspiratie voor tal van kunstenaars, dat zich etaleert in de liefst
50-tal galerijtjes. Op naar Albi.
KATHEDRAAL SAINTE-CECILE
Aan de oevers van de Tarn is Albi zonder meer een
buitenbeentje. Schrik niet als je bij het binnenrijden van deze rode stad
van welke kant je ook komt wanneer de indrukwekkende kathedraal Saint-Cécile plots
nabij de Pont Vieux voor je opduikt. Is dit een kerk, een burcht, een slot, een
militair bouwwerk of een versterkt kasteel? Het zou het allemaal kunnen zijn.
Feit is dat de kathedraal een onmiskenbare baken in de regio is. De bouwheren
van de kerk deden het met opzet, en gaven het de vorm van een burcht, zo immens
dat geen enkel gebouw haar in de schaduw kan zetten. Men deed er 200 jaar over
om dit monumentaal stuk historisch architectuur te bouwen. De grootte zorgt
ervoor dat het lichtinval elk uur van de dag anders te beleven is. De sobere
buitenkant van de kathedraal laat niets vermoeden van haar onbeschrijfelijk
schoonheid binnenin. Neem gerust de tijd om het allemaal te beleven.
Indrukwekkend is uiteraard de 78 meter hoge klokkentoren. Het interieur is een
open museum van christelijke kunst. De kathedraal wil immers het symbool zijn
van de terugkeer van het christelijk geloof, ten nadele van de ketters uit de
Katharen. Het 18de eeuwse orgel met zijn 3.500 pijpen, de frescos,
de nissen met beelden van bijbelfiguren, koningen en keizers, het stenen
kantwerk en de talrijke polychrome beelden slaan u met verbazing. Geniet ook
van Het laatste oordeel, meesterwerk uit de 15de eeuw, waarbij de
zeven hoofdzonden op de meest gruwelijke wijze zijn uitgebeeld en het goede van
het kwaad scheidt. Ronduit indrukwekkend. De kathedraal Saint-Cécile is gratis
te bezoeken en ja, je mag fotos nemen, weliswaar zonder flits.
HENRI DE TOULOUSE-LAUTREC
Albi verken je best te voet. In de oude stad is er heel
wat te zien en te beleven. Molens en leerlooierijen maakten op de rechteroever,
die je bereikt via de middeleeuwse Pont Vieux, plaats voor goed bewaarde
herenhuizen. De stad met de rode bakstenen laat in de Rue des Prêtres de
mooiste woningen zien. Enkele met 13de eeuwse tuintjes, oude
waterputten en een rij vakwerkhuizen kregen eind vorige eeuw een opknapbeurt.
En wat dacht je van het klooster Saint-Salvy, gekenmerkt door romaanse en
gotische zuilen, met kerk opgetrokken in een mengeling van rode baksteken en
witte klaksteen. In het nummer 14 vindt je in de Rue Toulouse-Lautrec het
statige geboortehuis van Henri Marie Raymonde graaf de Toulouse-Lautrec-Monfa,
geboren in Albi in 1864. De wereldberoemde Franse kunstschilder noemde zich
Henri de Toulouse-Lautrec en liet de rest van zijn naam voor wat het was. Zijn
broze gezondheid hij was fysiek onvolmaakt speelde hem parten en hij lag
niet zelden ziek te bed, omwille zijn mank beendergestel. Studies waren niet
aan hem besteed en hij wou tekenaar en schilder worden, zwaar tegen de goesting
van zijn ouders, die neef en nicht waren. Zijn teken- en schildertalent brengt
hem uiteindelijk tot in Parijs waar hij al vlug deel uit maakt van het
nachtelijk leven. Hier maakte hij zijn grootste werken. Hij ontwerpt affiches
voor de Moulin Rouge en schildert het decadente leven van de Belle Epoque.
Henri de Toulouse-Lautrec vindt zich op zijn best wanneer hij op lange tenen
kan trappen, de politiek een veeg uit de pan kan geven en vooral de
verschoppelingen uit de maatschappij, aansluitend de mens in verval via het
nachtelijk leven, op doek kan zetten. Hijzelf beschouwt zich als een
aristocraat die er genoegen in schept zijn eigenzinnige en meestal
demoraliserende kijk op het leven te geven. Hij is amper 37 wanneer hij sterft
door een ongeneeslijke ziekte. In juli 1922 opent men in Le Palais de Berbie
(Bisschoppelijk Palais) het Musée Toulouse-Lautrec, met dank aan moeder gravin
Adèle de Toulouse-Lautrec die meer dan duizend werken wist te verzamelen.
Vandaag is er slechts een klein gedeelte van zijn tekeningen, etsen, affiches
en schilderijen te zien. Indrukwekkend zijn alvast de tekeningen Moulin Rouge Bal tous les Jours en de Ambassadeurs. Het museum gaat straks
dicht om in 2012 opnieuw de deuren te open waarbij honderden nog nooit eerder
geziene werken van de meester te bewonderen zullen zijn. Meer info: www.musee-toulouse-lautrec.com
MUSEE LAPEROUSE
Zij die gek zijn op ontdekkingsreizen en marines vinden
ruim hun gading in het Musée Lapérouse, hoek Square Botany Bay en rue Porta 41,
naast het Mercure Hotel. Het museum is gewijd aan het leven van de 18de
eeuwse Franse ontdekkingsreiziger Jean-François de Galaup die bekendheid
verwierf onder de schuilnaam Lapérouse. In opdracht van koning Louis XVI leidde
hij wetenschappelijke expedities rondom de wereld. Het museum laat tal van
archeologische onderwatervondsten bewonderen. Meer info: www.laperouse-france.fr
CASTRES
Andere fraaie parel aan de kroon van de Tarn is het
schilderachtige stadje Castres dat vooral bekend is door de gekleurde (vooral)
houten huisjes aan de Agout rivier. De inwoners van Castres noemen het zonder
blozen hun Canal Grande, verwijzing
naar Venetië en doopten de rivier om als de Grootste laan van Castres. Geef
toe, de kleurrijke rij lichtgroene, blauwe, gele, oker en roze huizen van
leerlooiers, wevers en schilders met hun pastelkleurige balkons en gevels, zijn
het visitekaartje geworden van deze stad, met dank aan hen die het bleven
restaureren. In de oude binnenstad laten heel wat oude herenhuizen zich
bewonderen. Slenteren doorheen de nauwe straatjes brengt u naar diverse
architecturale wonderen waarbij gotiek, barok, renaissance en romaans zich om
de beurten afwisselen. De Place Jean Jaurès, genoemd naar de in september 1859
in Castres geboren journalist, filosoof en politicus Jean Jaurès en laffelijk
vermoord in juli 1914, zorgt voor verkwikkende rust in hartje stad. Wie van schilderkunst houdt, trekt graag naar
het Musée Goya, in het voormalig bisschoppelijk paleis, tegenover het Theater.
Bewonder alvast bij het binnengaan de tuinen, kunstig ontworpen door de Franse
tuin- en landschapsarchitect André le Nôtre. Een streling voor het oog. In het
museum is het op en top genieten van drie schitterende meesterwerken van Goya,
aansluitend een grote verzameling etsen. Meer info: www.ville-castres.fr
LA ROUTE DES PIGEONNIERS
Vooraleer de Tarn te verlaten willen we toch even wijzen
op een zeer leuke route die je een flinke brok geschiedenis mee wil geven: La
Route des Pigeonniers, traject waar je kennis maakt met duivenhokken uit de
twee vorige eeuwen. Deze hokken bestaan al sinds de oudheid en werden gebouwd
op palen om de mest makkelijk te verzamelen. In deze regio zijn er heel wat en
in Frankrijk telt men er zowat 1.700. De Tarn telt specifieke exemplaren en
zijn te vinden in de omgeving van Gaillac, Castres en Toulouse. Vandaag herinneren
ze alleen maar aan een verleden toen de adel enerzijds hield van duivenvlees,
anderzijds van gratis meststoffen. Vandaar dat de Tarn vandaag borg staat voor
lekkere duifjes in het bord. Men vindt de Pigeonniers nu nog in Albi, Milhars,
Puylaurens, Lautrec, Lombers, Gaillac, Montdragon en onder andere in
Sauveterre. Meer info: www.pigeonniers-en-midipyrenees.fr
Met dank aan Christian Rivière, Martine Bouchet, Jackie
Bru, Cathérine Bizet, Véronique Beauvois en CB Communication.
Wondermooi Frankrijk - Gastronomie in Departement TARN
Gastronomie in Frans departement Tarn
Duif op het bord, Gaillac in het glas
Het departement Tarn is één
grote feestdis. In zowat elk hoekje kan je heerlijk tafelen. Van een simpel
snack uit het vuistje al over een leuke bistrot tot sterrenhuizen met telkens weer
die liefde voor de regionale keuken en wijnen. Naast de traditionele eend, foie
gras, parelhoen, varken, rund en kalf is de regio gek op duiven. Je vindt ze
dan ook in heel wat restaurants, klaargestoomd op diverse wijzen. Samen met de
1.001 smaken is de Tarn een paradijs voor de lekkerbekken.
OBERTI & FILS
Proeven is dan ook de boodschap in de Tarn. Een betere
start kan men zich niet indenken met een bezoek aan de Salaisons Oberti &
Fils in Lacaune, waar Didier Oberti en zijn twee dochters de beste charcuterie
uit de regio produceren. Opgestart in 1956 door vader en moeder Ernest en
Georgette Oberti in hun kelder, is de zaak intussen uitgegroeid tot een modern bedrijf
met liefst 50 werknemers. Oberti voert zijn producten uit naar Zuidwest
Frankrijk. Amper 3% gaat verder het land in. Hespen zijn met Jambon sec de Lacaune de grote
specialiteit, naast een ruim assortiment worst en andere delicatessen. Didier
Oberti is een tevreden man: De varkens worden gekweekt in de valleien van de
Aveyron, Lot en Tarn en zorgen voor uitzonderlijke kwaliteit. Elke week
verwerken we hier 300 varkens (gekweekt op de flanken van de Mont de Lacaune),
zodat versheid gewaarborgd blijft en tegelijk een van onze grootste troeven
is. Het geheel van de productie kan gevolgd worden via geleid bezoek. Gezien
de grote toeloop maken we thans werk van een totaal nieuw circuit waarbij de
bezoeker achter glas zo goed als alles mee kan volgen. Van het binnenkomen van
de hespen rechtstreeks uit de slachterij al over de zouterij, de drogerij,
het uitbenen tot de uiteindelijke verpakking, goed voor consumptie, waarna
leuke proeverij, besluit een gelukkig ogende directeur Didier Oberti. Meer
info: www.oberti.fr
LE RELAIS DE FUSIES
Proef op de som kan men alvast nemen in Le Relais de
Fusiès, hotel-restaurant aan de rue de la République 2 in Lacaune-les-Bains.
Hier zorgt de 36-jarige eigenaar Renaud Jeanne voor en onberispelijke en
bijzonder hartelijke ontvangst. In de keuken zorgt Chef Jérôme Barbieux voor
niets dan streekgerechten. Nog voor je uw bestelling doorgeeft, komt men al
aandraven met een bord soep, de Amuse
Mémé Albanie, al sinds 1690 een begrip in deze voormalige halte voor
postkoetsen. De soep is daarenboven gratis. De toon is gezet. De Burger de bougnette et boudin à la tome des
Gavachs is zonder meer subliem, een gehaktschijf gemaakt met brood, ei en
melk, op een bedje van bloedworst en kaas. Enig. Als hoofdgerecht volgt een Grenadin de veau du Ségala, poêlée de cèpes
des monts de Lacaune, mals stukje kalfsvlees met plukverse paddenstoelen.
Het nagerecht? Je moet van goeden huize zijn om de Délices du Relais de Fusiès nog meester te kunnen. De Lou Masel
2009, de Caracterre 2010, wit en rood AOC Gaillac en de La Croix des Marchands
2010 bij het dessert maakten het geheel grandioos af. Prijs? Slechts 15,50 euro
plus 4 euro per glas wijn. De knusse voormalige postkoetshalte telt verder nog
30 fraaie kamers, gezegend met 3 Logis-schouwtjes. Een adres om zeker op zak te
hebben, in de Tarn. Meer info: www.hotelfusies.fr
VIGNE EN FOULE
Gelegen aan de Place de la Libération 80 in hartje
Gaillac is restaurant Vigne en Foule in minder dan geen tijd een begrip
geworden in de regio. De creatieve keuken van Chef Julien Bourdariès, die
recent de Prijs Fooding 2010 Meilleur
Bistrot àVin in de wacht
sleepte, werkt alleen marktgericht en vers. Liefhebbers van zon kunnen genieten
op het parasolrijke terras. Hier komen de streekgerechten en de Gaillac-wijnen
nog meer tot hun recht. Voor de open keuken is het genieten van een
uitzonderlijke grappothèque waar een
80-tal druiventrossen bewaard worden, naar een idee van Robert Plageoles. Deze
druiven veranderen regelmatig, net als de inventieve gerechten van Chef Julien
Bourdariès. Op het bord is het dan ook genieten van een Soupe froide de poivron rouge, Steack de thon et ses légumes, Tomates
du pays mozzarella Buffalla, vinaigre de modène, een Carpaccio de boeuf dAubraccondiments
pommes allumettes, af te ronden met een Faux
rizlait glace banane caramel, in
het glas een AOC Gaillac uit een rijk aanbod van het huis.
HOTEL MERCURE LE MOULIN
Gevestigd in het prestigieuze hotel Mercure gebouwd op
de grondvesten en baksteenmuren van een watermolen in 1770 is restaurant Le
Moulin een oase van eetplezier. Met zicht op onvergelijkbare kathedraal Sainte-Cécile
is het puur genieten van wat Chef Loïc Thomas uit de oven tovert, met klasse
opgediend door zaalmeester Bruno Blanc. Na de Marbré de foie gras cuit au torchon et granité au Gaillac als
voorgerecht was de Demi-pigeon du Mont
Royal, pennettes façon risotto werkelijk subliem. De Cuvée Renaissance 2007
van Maison Rotier, een AOC Gaillac, was de ideale begeleider. De Café Gourmand vergezeld met een fraaie
reeks Gourmandises zorgde voor de
rest. Prijs: 45 euro, exclusief wijn. Kwaliteit ligt hier op het bord en zwemt
met klasse in het glas. Het hotel bevat 56 luxueuze kamers en zijn allen
voorzien van airco, best nodig, want in de zomer klimt het kwik in Albi graag
boven de 30 graden. Een ideaal adres om van daaruit de regio te verkennen. Meer
info: www.lemoulin-albi.fr
ESPRIT DU VIN
Een van de absolute toppers in de Tarn is alvast
restaurant LEsprit du Vin aan de Quai Choiseul 11 in het historische deel van Albi.
Wat de jonge Chef David Enjalran hier uit zijn mouw schudt is fenomenaal. Hij
speelt dan ook graag met kleuren en smaken. Vandaar dat rood de rode draad is
in zijn dagelijks bestaan. LEsprit du Vin is ondergebracht in een historisch
pand in het oude Albi, aan de voet van de kathedraal. De voormalige
wisselplaats voor paarden werd tot in de kelderverdieping omgetoverd tot een
warm en sfeervol geheel waarbij de rode bakstenen net als bij de kathedraal
Sainte-Cécile een speciaal effect geven. Gastvrouw en eega Marion Viala
voegde hierbij nog wat extra rood, samen met de beige stoelovertrekken en
tafellinnen, een lust voor het oog. Idem dito de gerechten die Chef David
Enjalran, een 38-jarige in Carmaux geboren en getogen Tarnais. Studeren zat er
niet direct in want hij wilde kok worden. Hij trok in de leer bij gerenommeerde
figuren als Michel Berlin, Bruno Besson, Hervé This en onder Andre Alain
Dutournier in Carré des Feuuillants in Parijs. Tegelijk keek hij op naar Chefs
als Pierre Gagnaire, Joël Robuchon, Feran Adria en buur Michel Bras uit de Lot.
Zijn talent legde hem geen windeieren en alras fonkelde een eerste Michelin
ster boven de deur. Mijn doel is te koken voor de klanten en hen te laten
genieten. Hierbij doe ik alleen beroep op marktverse streekproducten.
Moluculair koken is van voorbijgaande aard. Wat men ook doet, het product
blijft steeds koning. Verkracht het niet. Want dan gaat veel van de smaak verloren.
Ik werk graag met varkenspootjes, veel werk, maar toch zo smakelijk. Mijn twee
lievelingsgerechten zijn de Burger de
filet de boeuf charolais et foie gras en mijn specialiteit is Le pigeon du Mont Royal, gambas et
régilsse. Ik hou het graag bij een simpele tafel, maar die wil dan ook
perfect zijn, stelt de ambitieuze Chef, tegelijk gek van wijnen. Een blik in
de wijnkelder in de zaal in de benedenverdieping spreekt boekdelen. Hier liggen
niets dan schatten. Tot slot nog dit: er is geen kaart noch menu. De Rode
Bijbel laat weten dat er een selectie is van een reeks topproducten als Lagneau de lait des Pyrénées, Le foie gras,
Le Saint Pierre, Le Veau de la Maison Conquet, Les Coquillages en onder
andere Le ris de veau en Les Langoustines de Bretagne. Van hieruit
stelt de Chef een menu volgens marktaanvoer voor en laat je kiezen tussen wat
hij noemt een Atelier Petite Faim,
Atelier Découverte, Atelier Inspiration, Atelier Surprise en als top of the
bill Atelier No Limit,
respectievelijk aan60, 70; 80, 98 euro
en zonder grenzen. Epicuristen zullen het beamen: dit is een super adres waar
straks ongetwijfeld een tweede Michelinster zal fonkelen. We kunnen alleen dit
stellen: de Capuccino de cèpe et ail,
cube de foie gras et oeuf de caille poché is een streling voor het
verhemelte terwijl de Raviole de homard
Breton sur un fumet demorille
van buitengewone klasse getuigt, met een Mauzac
vert in het glas. La côte de veau de
lait de la maison Conquet et gambas cameron, te genieten als hoofdgerecht
met een glas Burgale, zet de kroon op
het culinair werk van Chef David Enjalran. De Pêche Melba gevolgt door een brede waaier van zoetigheden naar
Michel Belin laat er geen twijfel over bestaan. Dit is absolute top.
Met dank aan Christian Rivière, Martine Bouchet, Jackie
Bru, Cathérine Bizet, Véronique Beauvois en CB Communication.
Tot voor kort was het
zuidwest Franse departement Aveyron zo goed als onbekend, tenzij als doortocht
naar het zuiden. Sinds de viaduct van Millau, een van de grootste bouwwerken
van de wereld, in 2004 in gebruik werd genomen kreeg Aveyron hetgeen het
verdiende: heel wat toeristische aandacht. De streek ademt de middeleeuwen, is
doorspekt met dorpjes om van te smullen en zit daarenboven vol aangename
verrassingen, een sprong in de tijd.
Nergens in Frankrijk vindt men zoveel verschillende
landschappen: ongerepte kalkplateaus, vulkanische hoogvlakten, gapende
afgronden, steile rivierkloven en groene diepe valleien. Een streling voor het
oog, het eldorado voor de natuurliefhebber. En de dorpjes? Het zijn allen
parels aan de fraaie kroon van Les plus beaux villages de France, verzameling
van de mooiste dorpen. Je valt immers van de ene verrassing in de andere.
CONQUES
Neem nu Conques. Ingekapseld in een groen keteldal is dit
stemmig dorp opgenomen door Unesco op de lijst van Werelderfgoed. Het dorpje is
niet alleen al eeuwen een belangrijke halte op de pelgrimsweg naar Santiago de
Compostella, maar tegelijk al eeuwig borg staat voor een fantastische collectie
van goudsmeedkunst, met daarbij als belangrijkste de relikwie, het beeld van de
Sainte Roy. De smalle straatjes en oeroude huisjes met hun lozes (zwaar leien dakpakken) bezorgde Conques dan ook een plaats
bij de mooiste Franse dorpjes. Neem alvast een kijkje in de Abdij van Sainte
Foy, gezegend met een romaanse timpaan die het Laatste Oordeel laat bewonderen,
uitgebeeld met 124 figuren. In de abdij kunnen pelgrims op hun weg naar
Santiago de Compostella aan zeer democratische prijzen overnachten en een
sobere maaltijd gebruiken.
VILLENEUVE DAVEYRON
Op weg naar naar Villefranche-de-la-Rouergue mag je niet
nalaten even dit 11de eeuwse dorpje binnen te lopen. Je komt er
alleen in langs een stevige torenpoort. Op het immense binnenplein is het
genieten van stevig bouwwerk met gotische arcaden en steunberen. De steegjes
zijn nog zo goed als authentiek. Bewonder tegelijk de achthoekige romaanse
klokkentoren van de Sint-Sépulcre kerk dat een schitterend polychroom houten
beeld van Maria met Kind laat zien.
VILLEFRANCHE-DE-ROUERGUE
Nog meer geschiedenis is te beleven in
Villefranche-de-Rouergue waar de oude straatjes een martelgang zijn voor dames
met hoge hakken. Goed schoeisel is hier aanbevolen. Dit stadje, waar de Aveyron
en de Alzou samenlopen, is zonder meer een der mooiste bastides van de Midi- Pyreneeën.
Maak wat tijd vrij om de vele bezienswaardigheden onder de loep te nemen. Start
aan de Place de Notre Dame, het hart van deze middeleeuwse prachtstad, en maak
een wandeling onder de indrukwekkende arcaden. De Eglise Notre Dame, waaraan
bijna 300 jaar is gewerkt, laat gepolychromeerde beelden bewonderen en telt een
klokkentoren van 59 meter hoogte. Must is een bezoek aan de kapel van Les
Pénitents-Noirs uit 1642 en bekroond met een uiterst eigenaardig torentje. De
barokke kapel werd recent volledig gerestaureerd en is een streling voor het
oog. Het houten beschilderde plafond is alleen al de verplaatsing waard. Andere
culturele topper is het Karthuizerklooster Saint-Sauveur, net buiten de stad op
weg naar Gaillac, architecturale parel uit de 15de eeuws.
NAJAC
Nog niet verzadigd inzake Les plus beaux villages de
France? Op naar Najac dat vanwege zijn strategische ligging zo goed als een
onneembare vesting was. Het vergezicht dat deze burcht biedt is
onbeschrijflijk. Dat wisten ook de koningen van Frankrijk en Engeland. Net als
zowat iedereen wou men Najac inpalmen. Vandaag is het een toeristische
trekpleister dat zijn gelijke niet kent. Het dorp zelf is één lange straat met
zicht op het kasteel, dat van april tot september te bezoeken is. De vesting telt
drie opeenvolgende omwallingen en beschikt over een uniek verdedigingssysteem.
Op de lange en steile weg naar deze burcht maak je kennis met de Eglise
Saint-Jean, van zeer sobere architectuur en gebouwd met het geld van de
inwoners. Neem je tijd voor de aanval op het kasteel en voorzie je vooral van
goed schoeisel.
Probeer een marktdag mee te pikken in Najac. Een hemelse
belevenis die zijn gelijke niet kent. Alles wat op tafel komt is hier te
bekomen. De hele streek ligt hier aan je voeten, van een simpele kaas al over
de beste worst, hesp, foie gras, wijn en onder ander alle variëteiten van
brood. En wie brood zegt, mag niet voorbij Boulangerie-Patisserie H. Delmur.
Hier pakt Fabienne Delmur uit met Pain au son, Pain aux céréales, Pain aux
germes de blé en onder andere Pain de seigle, brood waarvoor men van heinde en
verre de verplaatsing maakt naar Najac om ze te genieten. Dit onooglijk
bakkerijtje gaat er verder prat op met zijn Fouaces de Najac, Le Fouilladais en
zijn Tartes aux pruneaux uniek te zijn in de regio. Een bezoekje overwaard,
centrum van Najac, dorp dat eigenlijk een lange straat is, richting burcht.
Zelfde huis ook in La Fouillade.
BELCASTEL
In de regio zijnde, zou het misplaatst zijn om niet even
richting Belcastel te trekken. Nog zon heerlijk hoekje Mooi Frankrijk, halfweg
Villefranche-de-Rouergue en Rodez. Ook hier de traditionele smalle bijwijlen
steile straatjes met onmogelijke straatbedekking. Klimwerk naar de schitterende
kasteelruïne start aan de gotische brug. Als beloning wacht een uniek
panoramisch vergezicht en het grafmonument van de Heer van Belcastel, Alzias de
Saunhac.
SAUVETERRE-DE-ROUERGUE
Terug op weg naar Najac wacht Sauveterre-de-Rouergue, 13de
eeuwse parel met immens binnenplein, omzoomd met indrukwekkende arcades en statige
huizen in vakwerk, versierd met het mooiste houtsnijwerk en in natuursteen
gehouwen beelden, aansluitend sierlijke vensterramen. Het is meteen duidelijk,
Auvergne is een paradijs voor zij die houden van niets dan middeleeuws mooi.
Zonder meer een unieke regio in Frankrijk.
PRAKTISCH
De Aveyron is buur van de departementen Lot en Tarn en ligt
in de Midi-Pyrénées op zowat 1.000 km vanuit Brussel. SN Brussels Airlines
brengt je in anderhalf uur naar Toulouse. Een huurwagen is onontbeerlijk. Leuk
is de trip te maken met de wagen en te genieten van al dat moois dat Franrkijk
onderweg te bieden heeft. Via de schitterende snelwegen (en péages) is men er
vlug. Wie de nationale routes neemt (zonder péages) doet er langer over, maar
geniet des te meer.
Met dank aan Martine Bouchet, Jackie Bru, Colette
Terrasse, Cathérine Bizet, Véronique Beauvois en CB Communication,
Wondermooi Frankrijk - Gastronomie in departement LOT
Gastronomie in de Lot
Van eendenlever tot Vin de Cahors
Tafelen in het
departement Lot is puur genieten. Op een terras, onder een parasol uit het
vuistje op een of andere pittoreske markt, in een sterrestaurant of zo maar een
picknick langs de oevers van een kabbelende rivier, het is steevast smullen
geblazen van met zuiderse accenten overgoten streekproducten en heerlijke AOC
Cahors wijnen.
Laat het water je alvast in de mond komen: Eendenlever
met truffelparfum, een ivoorkleurig
geitenkaasje La Borie dImbert Rocamadour of een lam à la façon del pais, rijkelijk overgoten met een van de vele AOC
Vin de Cahors. Ideaal hierbij is een flesje Domaine de Chantelle La Passion
2005 Cahors, 100% Malbec gerijpt op nieuwe eiken vaten, 60 ha groot domein in
Caillac waar Jean-Claude en Lydie Brunet al de derde generatie uitmaken.
Wijnliefhebbers zullen zich alvast verheugen in de opening van de Villa Cahors Malbec,
aan de Place Mitterand, palend aan het Toerismekantoor. Hier zorgt directeur
marketing Jérémy Arnaud dat zo goed als alle AOC Cahors wijnen geproefd kunnen
worden. Meer info: www.villacahorsmalbec.com
PONT DE LOUYSSE
Men weet niet precies wanneer Ferme du Port-de-Louïsse
omgevormd werd tot Hôtel-Café du Pont-de-lOuysse. Vermoedelijk rond 1886. Zeker
is wel dat sindsdien het fornuis in handen was van de familie Chambon, van
moeder op zoon en van vader op schoonzoon en is uitgegroeid tot een culinair
paradijs, aan de boorden van de lOuysse, in het middeleeuws dorpje Lacave,
tussen Souillac en Rocamadour. Vandaag staat de 5de generatie
Chambon met Marinette en Daniël Chambon aan het roer, geflankeerd door de zonen
Stéphane en Mathieu, respectievelijk in de keuken en de zaal. Zus Cathy
ontfermt zich over de administratie. Boven deze gezellige gastronomische tempel
schittert al sinds 1989 een Michelinster. En hoe! Hetgeen Daniël en Stéphane uit de oven
toveren is grandioos. Even likkebaarden? Wat dacht je van een Carpaccio de canard à lhuile de noix râée
de truffes de la St-Jean, gevolgd door een Escalope de foie de canard poêlée aux pommes met als hoofdschotel
een Carré dagneau roti au thym. Een Cocotte deRocamadour à la truffe mag niet ontbreken alvorens te genieten van
een succulent nagerecht als Mille
feuilles caramélisé auchocolat et
crème légère à la vanille. Uiteraard te genieten met een Cahors Malbec in
het glas. Dat alles vlekkeloos opgediend onder het oog van Mathieu Chambon.
Hotel-Restaurant Le Pont de lOuysse beschikt verder over twaalf kamers en twee
suites en appartementen, de een al mooier als de andere. Een buitenzwembad
zorgt voor wat gezonde recreatie. Meer info: www.lepontdelouysse.fr
LE VINOIS
Aan de oevers van de Lot in Caillac, midden de
wijngaarden en op 10 minuten van Cahors, weten Jean-Claude en Elisabeth Voisin in
hun hotel-restaurant Le Vinois al zes jaar elke lekkerbek tot in de puntjes te
verwennen met een succulente streektafel. Hij gaat er terecht prat op dat niets
anders dan streekproducten op tafel komen. Zijn schotels met lam van Query,
eend, foie gras, truffel en uiteraard de AOC wijnen van Cahors wapperen hoogt
in het culinaire vaandel. Het wordt alvast watertanden bij de presentatie van
onder andere de Poitrine de porc fermier,
braisée et laquée à la bière brune, Tatin de pomme au boudin, Noix de
Saint-Jacques à la plancha of een Pomme
fruit farci et roti au Rocamadour, mielnoix
duPérigord et jambon de canard,
fraaie gerechten waarbij niemand onberoerd blijft. Chef Jean-Claude Voisin, lid
van de gereputeerde culinaire vereniging Les Bonnes Tables du Lot, laat niets
onverlet om telkens weer wat nieuws uit de oven te toveren. Meer info: www.bonnestables-lot.fr
Hotel-Restaurant Le Vinois is een ideale rustplaats,
tussen wijngaarden en historische kastelen. Het buitenzwembad is verwarmd
tussen 15 april en 30 september. Het moderne interieur is een streling voor het
oog en ideaal voor de rustzoekende epicurist. Meer info: www.levinois.com
Wie gek is op ongeschonden natuur, eeuwenoude bossen,
kronkelende en schilderachtige riviertjes, zo goed als slapende dorpjes, aansluitend
een uitstekende tafel met niets dan smakelijke streekproducten en heerlijke
wijnen, zal in het departement Lot ruim zijn gading vinden. Meer nog, hij wordt
er steevast verliefd op. De Lot, op de kaart te vinden net onder de bekende
regio Dordogne en een flinke streep boven Toulouse, is zonder meer een paradijs
voor de levensgenieter en epicurist, want de gastronomie wappert er hoog in het
vaandel.
De Lot kan bogen op een rijke geschiedenis, doorspekt met
prehistorische grotten, tientallen middeleeuwse kastelen, dorpjes met
poppenhuisjes, het ene nog mooie dan het andere. Meer nog, in de Lot wordt je helemaal niet
platgelopen door de toeristen, al ontdekt men stilaan deze wondermooie streek,
weliswaar zo goed als onbereikbaar met het openbaar vervoer. Een wagen is dus
onontbeerlijk. Maar goed ook, want de panoramische vergezichten zorgen
telkenmale voor een heerlijke stop. De regio is dan ook een onuitputtelijke
bron van plezier voor wandelaars, fietsers en waterliefhebbers. Na elk bocht
ontdekt men een nieuw zicht, waarbij de mooiste postkaart zowaar verbleekt.
ROCAMADOUR
Een van de absolute toppers in de Lot is het aan de
rotsen gekleefde dorpje Rocamadour aan de Alzou rivier, na de Mont Saint Michel
in Normandië, de meeste bezochte monumentale bezienswaardigheid in Frankrijk.
De geschiedenis van dit voormalig pelgrimsdorp is even verrassend als de
omgeving. Het is genoemd naar Roc Amadour, naar het anonieme lichaam van een
kluizenaar dat in 1166 ongeschonden werd teruggevonden in een grotkapel gewijd
aan Maria. Het werd al snel een bedevaartsoord gewijd aan de Zwarte Madonna en
een belangrijke halte op weg naar Santiago de Compostella. De Lot is zowat een geleide naar het
wereldbekende pelgrimsoord. Een bezoek aan de sanctuaria goed voor een klim
van 216 middeleeuwse treden brengt ons naar de kapel van Notre Dame en de
Sint-Michiels kapel, het museum van de Gewijde Kunst, de Sint-Heiland basiliek
en onder andere uiteraard de Sint-Amadourkerk. Bewonder de Wonderbare Klok,
oude smeedijzeren klok uit de 9de eeuw die de wonderen van Madonna
aankondigde. De legende wil dat elkeen die op zee in moeilijkheden kwam en de
Madonna aanriep, de klok vanzelf ging luiden. Dit werd door de geestelijken van
het dorp meteen genoteerd. Het graf van Roc Amadour ofte Sint Amadour is
vandaag louter een in de wanden van de rotswant uitgegraven sarcofaag, daar het
lichaam naderhand is verdwenen. De lege grafnis bevindt zich achter een
smeedijzeren hek. Maak ook even tijd voor de 12de eeuwse Sint-Heilandkerk,sinds 1913 tot basiliek verheven door paus Pius X. De kerk
bood onderdak aan arme pelgrims en daar de nacht doorbrachten tot 1900. De kerk
zelf laat een verwarde indruk na. Vlak voor het altaar staat immers een van de
acht zuilen. De Sint-Anna kapel, de Sint-Johannes de Doper kapelen de Sint Blasius kapel vervolledigen het
geheel. Het 14de eeuwse kasteel op de top maakt het onvoorstelbaar
mooie plaatje compleet.Rocamadour
bezoek je best in het voor of najaar. In de zomermaanden kan het er druk zijn,
tenzij je al om 9.30 uur via Hospitalet de Heilige Weg opstapt en via de
Figuier Poort het dorp binnenstapt. En voor wie het wenst, er is een lift die
je in het hart van dit unieke pelgrimsdorp brengt. In de winter is het er
zowaar stil en zijn de meeste handelszaken gesloten.
CAHORS
De 14de eeuwse Pont Valentré de enige
middeleeuwse brug met drie torens over de Lot rivier is het merkpunt van het
charmante stadje Cahors, goed voor 25.000 inwoners en hoofdstad van het
departement Lot, tevens de geboorteplaats van politicus Léon Gambetta en paus
Johannes XXII. De drukke Boulevard Gambetta snijdt met schitterende platanen de
stad in twee. Enerzijds het vernieuwde gedeelte met knappe ondergrondse
parkeerhaven op de Place François Mitterand pal in het hart van de stad en
anderzijds het middeleeuwse centrum dat met zijn indrukwekkende herenhuizen,
rijkelijk voorzien van stenen kapwerk en renaissanceramen, herinneren aan een
glorieus en rijk verleden. De zo goed als intact gebleven steegjes in de wijken
Soubirous en Badernes laten je her en der proeven van Les Jardins Secrets, een
dertigtal tuintjes, al dan niet voorzien van exotische planten die extra sfeer
geven. Probeer ook een markdag mee te pikken, zonder meer een der kleurrijkste
van de regio.
SAINT CIRQ-LAPOPIE
Wie dacht alles te hebben gezien in het sacrale
Rocamadour, mag 35 km uit Cahors nogmaals de ogen uitkijken op de pracht van
het dorpje Saint Cirq-Lapopie, waar de huizen zich vastgrijpen aan de 100 meter
hoge rotswanden aan de voet van de Lot en bijrivier Célé. Geen wonder dat dit
dorpje zich wringt bij de Mooiste Dorpjes van Frankrijk. In de middeleeuwen was
dit een belangrijke stad beheerd door de drie kastelen van de families
Cardillac, Lapopie en Gourdon, met hoogtepunt in de 13de eeuw.
Godsdienstoorlogen en later Hendrik van Navarra vernielden de kastelen. Vandaag
openbaart Saint Cirq-Lapopie zich als een lieflijk dorpje waar alle rood, oker
en alle mogelijke grijstinten zich op de huisjes storten waarbij de blauwe,
paarse en roos blauwe hortensias en begonias een extra kleur aan het dorpje
geven, door de surrealist André Breton omschreven als De onmogelijke roos in
de nacht. Geen wonder dat het heel wat kunstenaars zich in Saint Cirq-Lopopie
nestelen. Verder laat het 16de eeuwse kerkje een mooi renaissance
portaal bewonderen. Trek je klimschoenen aan en bedwing de de 80 meter hoge Lapopie
rots met restanten van het voormalig kasteel en geniet van het majestueuze
uitzicht op het dal en de Lot en Célé.
PREHISTORIE IN PECH-MERLE
Een streepje voorhistorische geschiedenis mag niet
ontbreken in de Lot. De Grot van Pech-Merle in Cabrerets mag dan wel niet de
bekendheid genieten van Niaux, Altamira of Lascaux, prehistorici beweren dat de
grot tot een van de meest indrukwekkende behoort in Europa, met
muurschilderingen van onze voorouders. Pech-Merle ligt op 280 meter boven de zeespiegel
en is ontdekt in 1914. Sinds 1926 kan men er een labyrint van gangen bezoeken,
ruim 2 miljoen jaren oud, inclusief het bewonderen van schilderingen en rotstekeningen,
die tot 20.000 jaar oud zouden zijn. We ontdekken met wat verbeelding fraaie
tekeningen van mammoeten, rondborstige vrouwenfiguren, herten, stier met
horens, antilopen, steenbok en tal van paarden, voetafdrukken, aansluitend
talrijke afdrukken van handen. De grot is verdeeld in diverse zalen, doorspekt
met schitterende druipstenen en hangende kalkschijven. Een grot waar de
liefhebbers nooit van genoeg krijgen. In de Lot is het verder ook nog genieten
van grottenin Padirac, Foissac, Noailles, Rocamadour, St-Cere, Castella, Bach,
Gourdon en onder andere Lacave en Montcuq.
FIGEAC
Na de ondergrondse en prehistorische pracht is verpozen
in het luchtige en fraaie Figeac ideaal. Tegelijk snuift men wat geschiedenis
op en kan je via Les Clefs de Figeac
de universiteitsstad, goed voor zowat 12.000 inwoners (de tweede stad van de
Lot), op je eentje vlot deze rijke oude middeleeuwse parel bewandelen. Toppers
daarbij zijn alvast de Notre Dame-du-Puy en de 12de eeuwse Saint
Sauveur kerk, hartje Vieux Figeac, eertijds deel uitmakend van een groot
abdijencomplex dat evenwel tijdens de godsdienstoorlogen vernietigd werd.
Geniet van wat flaneren in de steegjes die allen opgesmukt zijn en in al hun
glorie geschiedenis uitstralen. In ruim tien jaar werden zowat 700 woningen
opgeknapt, wat de stad zijn oude glans terug gaf. Vooral de Rue Caviale met
overwelfde passages, Place Carnot en de Place Vival laten prachtige huizen
bewonderen, bewerkt met spitsboogramen en gebeeldhouwde houten consoles.
Schitterend gewoon.
Andere niet te missen fenomeen is de Place des Ecritures,
aansluitend het Musée des Ecritures, Museum van Wereldgeschriften, een
wandeling doorheen 5.300 jaar geschiedenis in het hart van de geschriften, een
eerbetoon aan de in Figeac geboren Jean-François Champollion (1790-1832), genie
die op zijn 15de naast zijn moedertaal ook het Latijn, Grieks,
Hebreeuws en Arabisch onder de knie had. Als broekje bestudeerde hij de
Egyptische hiërogliefen. Hij was hoogleraar op zijn 22ste, bestudeerde de steen van Rosetta (stuk
grafzuil in zwart basalt uit Egypte) en slaagde er in het oudste handschrift
ter wereld te ontcijferen. Hij werd amper 42 jaar en sprak uiteindelijk 22
talen. Het Musée des Ecritures gebouwd op de grondvesten van het geboortehuis
van het genie is geen museum als een andere. Je wandelt er zowaar doorheen de
geschiedenis van de literatuur en het leven van de grote Jean-François
Champollion. Een must, ook voor de niet-museumliefhebber.
PRAKTISCH
De Lot ligt in de Midi-Pyrénées op zowat 1.000 km vanuit
Brussel. SN Brussels Airlines brengt je in anderhalf uur naar Toulouse. Een
huurwagen is onontbeerlijk. Leuk is de trip te maken met de wagen en te
genieten van al dat moois dat Franrkijk onderweg te bieden heeft. Via de
schitterende snelwegen (en péages) is men er vlug. Wie de nationale routes
neemt (zonder péages) doet er langer over, maar geniet des te meer.
Met dank aan Martine Bouchet, Virginie Seguin, Cathérine
Bizet, Véronique Beauvois en CB Communication,
De departementen Lot, Aveyron en Tarn zijn als het ware
geschapen voor de lekkerbekken. Wat er uitsteekt in de Lot mocht je elders in
dit magazine al lezen. We duiken even de keukens binnen in Aveyron. Het wordt
je meteen duidelijk, deze zijn top. In het spoor van Michel en Sébastien Bras
(driesterren Michelin in LAguioule), Jean-Luc Fau (ster in Restaurant Goûts et
Couleur in Rodez), Nicole Fagegaltier (ster in Le Vieux Pont in Belcastel), Hervé
Busset (ster in Le Moulin de Cambelong in Conques) en Michel Truchon (ster in
Le Sénéchal in Sauveterre-de-Rouergue) zetten nog heel wat chefs uitstekende
streekgerechten op tafel. Even likkebaarden.
LEPICURIEN
Pas sinds enkele maanden geopend, wisten David en
Sylvette Miller in hun restaurant
LEpicurien in Villefranche-de-Rouergue iedere epicurist op de handen te
krijgen. Hetgeen hij uit de oven tovert is zonder meer subliem. Gastvrouw zet
met discrete glimlach het beste uit de Aveyron op tafel. Onmogelijk te
vergeten: na een glaasje bubbels is de Carpaccio de canard à lhuile dargan et
vinaigre balsamique, foie gras cuit au sucre, sel et aromates orientales zonder
meer hemels. Amper daarvan bekomen is het watertanden van Le bonbon de sole
fourré aux écrevisses, parfum de crustacé et cardamone, pomme de terre à laïoli.
Een nagerechtje? Natuurlijk, want een Chaud-froid de fraises à la frangipane,
sabayon pralin pistache slaat toch niemand af? Dat alles rijkelijk overgoten
door de beste flessen uit de rijke kelder van Chef David Miller. Het is alleen
nog wachten op die eerste Michelin ster. Meer info: www.restaurant-lepicurien-villefranche.fr
RELAIS DE FARROU
Verblijven in Villefranche-le-Rouergue is een plezier met
knappe hotels als Relais de Farrou aan de rand van de stad en Hôtel Les
Fleurines, hartje stad naast de Chapelle des Pénitents Noirs, twee
driesterrenhotels van de familie Boulliard. In Relais de Farrou zwaaiden
Bernard en Christine Bouillard met chef Rémy Filhes de plak. De gastronomische
keuken is uitstekend. In stad zorgt zoon Romain dat alles op wieltjes loopt in
de 18 fraai ingerichte kamers. Er is evenwel geen restaurant, wel een leuke
bar. Beide hotels getuigen van serene klasse.
Meer info: www.relaisdefarrou.com
en www.lesfleurines.com
LOUSTAL DEL BARRY
Het departement Aveyron en het middeleeuwse Najac mag je
niet verlaten zonder te tafelen in lOustal del Barry. Rémy et Corinne Simon
namen de zaak in 2002 over van de familie Miquel, met Catherine al aan de
vijfde generatie toe. Rémy stond sinds 1998 mee aan het fornuis met LadyChef
Catherine. Hij leerde er de knepen van het vak en zet intussen met veel klasse
de zaak verder. Meer nog, LOustal del Barry, het occitaans voor Foyer de la
Grande Place, bouwde hij uit tot een culinair paradijs waar streekgerechten tot
hun recht komen. En om het helemaal compleet te maken, in de voormiddag zet hij
de deuren van zijn keuken open zodat men hem aan het werk kan zien. In de
namiddag bezoekt hij de plaatselijke boerderijtjes om er de beste ingrediënten
te kopen. Tafelgenot in LOustal del Barry betekent geenszins een aanslag op je
beurs. Het 3-gangenmenu Les Saveurs Régionales staat op tafel aan 18,50 euro.
Top is het Menu Harmonie, 5-gangenmenu aan 52 euro, gepaste wijnen inbegrepen.
Het wordt dan ook genieten van een
Escalope de foie chaud, pain dépices à lorange, sirop de mangue, julienne de
jambon cru als eerste starter met glas Gaillac doux, Domaine des Terrisses,
Cazottes 2009, waarna de Bonbons de
langoustines,rizotto et encornets en
persillade voor een tweede genot zorgen, te genieten met een Val de Loire,
Azay le Rideau, Pascal Piblabeau 2005. Subliem. Als hoofdgerecht pakt Chef Rémy
Simon uit met Le filet de boeuf roti
façon Rossini et los àmoelle,
culinair genot dat in de mond smelt met een Minervois, Château Faiteau 2007. De
kar met streekkazen gaat de Farandole de
desserts et sorbet passion vooraf. Hierbij nuttigen we een Muscat
Rivesaltes, Les Larmes dHélios, Domaine Piquemal 2009. Ideaal om uw avondje LOustal
del Barry af te ronden en te genieten van een gezonde nachtrust in een van de
fraaie kamers. Het hotel is een ideale locatie om de regio te verkennen. Rodez,
Millau, Albi, Cordes, Gaillac en onder andere Figeac, ligt immers allemaal in
een straal van zowat 50 km. Meer info: www.oustaldelbarry.com
LA FERME CARLES
Hij mag dan naar eigen zeggen een beetje gek zijn, Jacques
Carles is best gelukkig tussen zijn zowat 6.000 eenden in het landelijke
Monteils. De mannetjes worden vetgemest, de vrouwtjes worden als braadeend
verkocht. Of gaan in de eigen pot, want de flamboyante Jacques pakt op zijn
eendenboerderij zelf uit met een gastentafel. De kwaliteit is derhalve van zon
prima kwaliteit dat Jacques als enige boer bij Gault Millau gequoteerd staat
met twee koksmutsen en een coup de coeur
notering waar veel restaurants willen voor tekenen. Jacques Carles heeft dit
allemaal te danken aan het principe van een eerlijke keuken. Alles wat hier op
tafel komt voor onze gasten, komt uit ons landelijk bedrijfje. De eenden worden
hier in volle natuur gekweekt, niet in hokjes. Uiteraard worden ze vetgemest,
maar op een diervriendelijke manier, zodat de beestjes niet lijden. Wat onze
groenten betreft, deze komen allemaal uit onze eigen potager en kruidentuin. Onze boerderij en de gastentafel zijn naar
wijd en zijd bekend. Heel wat Belgen zakken naar hier af om onze conserven
allen hier ter plekke verwerkt aan te schaffen, waardoor we op de
internationale markt komen, zonder aanwezig te zijn, vertelt de guitige
Jacques Carles die in 1981 de zaal uit het niets uit de grond stampte. Op
aanraden van grand-père zorgde ik
ervoor dat we de ganse eend ambachtelijk verwerken op de oude manier: bakken in
grote koperen ketels op houten vuren. Je vindt het nergens meer. Dit is onze
grootste troef die steevast kwaliteit brengt. Jacques is daarenboven niet vies
van een stukje show en de bezoekers zowat 3.000 per jaar hangen aan zijn
lippen. Een belevenis die we graag aanraden. Voor wie het wil, wachten
uiteraard een brede waaier van topproducten met als kleppers de Confit de canard, Bloc de foie gras de
canard, Cou farci de canard, de Magret et cuisse de canard en de
schitterende Soupe rouergate Oulado,
soepje waar je lepel in recht blijft staan. Zijn landelijke gastentafel in het
vredige Monteils straks komen er ook enkele gastenkamers bij is dan ook een
plezier voor elke liefhebber van natuurlijke producten, geserveerd op een
gemoedelijke wijze, rijkelijk overgoten met Gaillac wijnen uit het
buurdepartement Tarn. Meer info: www.fermecarles.fr
Met dank aan Martine Bouchet, Jackie Bru, Cathérine
Bizet, Véronique Beauvois en CB Communication,
Oostendenaars toveren boek met culinaire termen uit de oven
GastroJargon een must voor elke chef
Iedereen
op restaurantbezoek of bij het consulteren van een kookboek heeft het wel eens
meegemaakt: je begrijpt de culinaire termen niet of bij het bekijken van de
menu weet je soms niet eens wat je straks op je bord krijgt. Daar komt met het
boek GastroJargon verandering in. Rita De Sutter en Roger Van Meerbeeck uit
Oostende werkten zes jaar aan hun boek. Een werkstuk dat elke gastronoom in
zijn bezit wil hebben.
Als fervente restaurantbezoekers werd het op een dag niet
iets te veel voor het echtpaar Roger Van Meerbeeck en Rita De Sutter,
respectievelijk vertaler en uitgever van economische werken. Omdat het een
steeds weerkerende doorn in ons oog was, om als vertaler bij een
restaurantbezoek of het naslaan van een kookboek, telkens her en der op foute
vertalingen en onjuiste culinaire termen te stuitten, besloten we dan maar van
zelf een culinair vakwoordenboek te maken. Uiteraard zijn er tal van
uitstekende woordenboeken, helaas deze zijn veel minder geschiktop het culinaire vlak waar keukentermen toch
een apart gegeven zijn. Er bleef dus maar één enkele optie over: zelf aan de
slag en een eigen culinaire woordenboek maken. We hebben er samen zes jaar aan
gewerkt, vertellen de auteurs, duidelijk tevreden met hun werk.
DRIE TALEN
Het duo was hiermee evenwel niet aan hun proefstuk toe.
In 2003 schoven ze het pocketboekje Bon Appétit uit, kleinschalig werk dat
Franse keukentermen in liefst zeven talen bracht: Nederlands, Frans, Duits,
Engels, Italiaans, Spaans en Portugees. Maar ook de technische termen in de
keuken ondergaan veranderingen, wat er ons toe aanzette om een totaal nieuw
boek te maken, dit keer compleet met keukentermen, wat uitleg bij bereidingen
aangevuld met specifieke uitdrukkingen.Het boekwerk is opgemaakt in twee delen. Het eerste deel als ingangstaal
enerzijds het Frans met vertaling naar het Nederlands en Engels en in het
tweede deel anderzijds het Nederlands als ingangstaal met vertaling naar het
Frans en het Engels, vertelt talenknobbel Roger Van Meerbeeck.
17.000 TERMEN
Het is duidelijk dat het boek een schat aan informatie
bevat. GastroJargon bevat niet alleen de vertalingen maar ook de vorm van het
woord (mannelijk, vrouwelijk, onzijdig), evenals het voltooide deelwoord van de
werkwoorden. Aansluitend korte uitleg over de bereidingen en uitdrukkingen. Het
boekwerk telt 745 paginas, weegt anderhalve kilo en is goed voor ruim 17.000
keukentermen. Rita De Sutter: Alles heeft een naam, een juiste naam. Het is
dan ook vooral voor restaurateurs, hobbykoks en liefhebbers van het lekker
eten dat de juiste termen gebruikt worden, al is het moeilijk om sommige
termen precies naar het Nederlands te vertalen. We hebben het boek zo
verstaanbaar mogelijk gemaakt.
Het is duidelijk, GastroJargon is een boek dat elke
professioneel, amateurkok, zaalmeester en onder andere de sommelier binnen
handbereik wil. Het kost 59,95 euro en is te bestellen bij de auteurs Roger Van
Meerbeeck en Rita De Sutter, Van Iseghemlaan 123/7, 8400 Oostende, gsm 0495 21
14 66. Meer info: www.dicomenu.com
en rvm@dicomenu.com
YERZEKE (Zeeland) - Op het Culinaire Plein
Meer met Mosselen tijdens de Mosseldag in Yerseke op 20 augustus, presenteren
8 restaurants van 11.00 - 18.00 uur hun culinaire mogelijkheden met
verschillende mosselbereidingen. Traditioneel zijn er de gekookte mosselen.
Maar met mosselen valt veel meer te doen. Zo zijn er gewokte of Thaise
mosselen. Of zelfs Mosselsoep uut Schouwen.
De 8 deelnemende restaurants zijn:
·Restaurant de Zeelandbrug uit
Zierikzee met Mosselsoep uut Schouwen
·Restaurant t Kraaienest uit
Wolphaartsdijk met Mossels en papilotte
·ZijpeStijl seafood uit
Bruinisse met Thaise mosselen
·Strandrestaurant Our Seaside
uit Renesse met Sushi gevuld met mosselen, zeekraal en lamsoren
·Amadore Hotels &
Restaurants met een Bavarois van mosselen
·Catering Plat de Zélande uit
Middelburg met Mossel steak met Zeeuwse Paella
·Restaurant de Oesterbeurs uit
Yerseke met Mosselen op 3 manieren
·Vis aan de Markt uit
Scherpenisse met gewokte mosselen mediterraanse stijl
Het plein is ingericht met Pagodetenten waar de 8 restaurants kookunits
hebben geplaatst. Elk restaurant laat de verschillende bereidingswijzen aan het
publiek zien. De mosselgerechten kunnen ook ter plaatse worden geproefd in de
vorm van kleine gerechtjes of amuses. Alle restaurants presenteren hun
gerechten op afbreekbaar couvert en niet op plastic. Op deze wijze wordt ook
aan het milieu gedacht.
De mosselrecepten zijn verzameld in een speciaal hiervoor ontwikkeld
receptenboekje. Dit boekje kan men gratis afhalen bij het culinaire plein. Om
10.30 uur zal het eerste exemplaar worden overhandigd aan de burgemeester van
Reimerswaal, de heer Aeilt Jan Huisman.
Vanaf 12.00 uur zal het trio East of the Sun het culinaire plein
muzikaal ondersteunen met passende jazzmuziek.
Ook aan drankvoorziening is gedacht. Wijn, bier of fris is eveneens op
het culinaire plein te verkrijgen.
Om 13.30 uur zal een jury alle gerechten beoordelen op het gebied van
smaak en presentatie. De jury bestaat uit mevrouw Karla Peijs (commissaris van
de Koningin van Zeeland) en de heren Jan Huisman (burgemeester van Reimerswaal)
en Cees van Liere (voorzitter van de Vrienden van de Zeeuwse Mossel),
DEMOCRATISCHE PRIJZEN
Net zoals het culinaire evenement Preuvenement van Maastricht kan men
bij meerdere kassas waardebonnen kopen (of zelfs pinnen) voor zowel
consumpties als de mosselgerechten. De bonnen kosten 2,50 per stuk. Voor alle
consumpties is 1 bon nodig. Voor een mosselgerecht/amuse 2 bonnen. Bij aanschaf
van 18 bonnen ( 45,-) krijgt men 2 bonnen en 1 flesje Spawater gratis.
Het Culinaire Plein Meer met Mosselen is mede mogelijk gemaakt door:
DRV Accountants en Belasting adviseurs, Moeleker grootkeukenapparatuur,
Spawater en de Mosselsector uit Yerske.
Lekkerbekken en zij die tuk
zijn op het beste wat uit de Noordzee en de polders te vinden is, vinden ruim
hun gading in een van de beste de beste? visrestaurants aan de Belgische
kust: DE KELLE aan de Zeelaan 265 in Koksijde. Maar er is nog meer, Chef
Thierry Cornelis is tegelijk een meester in wildbereidingen waarbij eend zich
eind deze maand laat zien. Intussen is het in restaurant DE KELLE genieten van
tong, tarbot, pladijs en de beste langoustines, met discretie en klasse
opgediend door gastvrouw en zaalmeester Tjörven.
Het Maandmenu
Welkomsthapje
Halve baby kreeft, citroenboter,
sjalot en basilicum
Op het vel gebakken "aan de lijn
gevangen" zeebaars, op een antiboise van tomate-variëteiten, artisjok,
venkel, salsa van gaspacho
Jonge duif uit t Heuvelland, burger van kalfstong,
zwezerik en ganzenlever, ragoût van peultjes,boontjes en lamsoor, ratte-patat
in grof zeezout gegaard, jus met tijmbloesen en zomertruffel
Kaasplankje met krokante sla (suppl 10)
of
Palet van zomerfruit, granité van pepermunt,
basilicumsorbet en amandelspons
60.00
euro
75.00
euro met passende wijnen
Het menu wordt per tafel opgediend
Het
Vissersmenu
Welkomsthapje
Bretoense kreeft,gerookte Oosterschelde paling,gelakte Sot-l'y-laisse, in een
heldere Japanse bouillon, met zeekraal, wakamé, hijiki, enoké, Thaise asperges
en koriander.
St. jakobsschelpnoot, Gillardeau oester en jonge
spinazie, geglaceerd met champagne
Op het vel gebakken "aan de lijn
gevangen" zeebaars, op een antiboise van tomaten-variëteiten, artisjok,
venkel, salsa van gaspacho
Tarbotsuprème ,Gillardeau-oester, krokante
langoustine, garnaaltjes en kreukels, ragoût van lamsoor, pijpuitjes en
champignons, "à la Normande 2011"
Open ravioli van ananas en rood zomerfruit,
basilicumsorbet
Het landelijke Engeland met zijn schitterende landschappen ziet er
tijdens het najaar nog mooier uit. In bossen, tuinen en parken kun je vanaf
begin september de eerste kleurentinten van de herfst bewonderen. Het is ook
oogsttijd en dat gaat op veel van plaatsen gepaard met feesten en andere
evenementen. Een uitstap naar Engeland, bijvoorbeeld naar Kent, is makkelijk
geregeld. Het is dichtbij en met de voordeeltarieven van ferrymaatschappij DFDS
Seaways is het ook nog voordelig.
WIJNPROEVEN
In de lange lijst van oogstevenementen is de rondleiding door de
wijngaarden van Biddenden wel heel bijzonder want wie verwacht zich aan een
druivenoogst, wijnproductie en wijnproeven in Engeland? Een geleide wandeling
wordt georganiseerd op 3 en 17 september en op 15 oktober. Je kunt zien hoe de
druiven manueel worden geplukt, in manden worden gedragen naar de persmachines
en voor familie en vrienden thuis neem je een fles Engelse wijn mee, een
origineel geschenk! (www.biddendenvineyards.com).
HOP FESTIVAL
September is tevens de maand van de hopoogst en die gaat in Faversham (4
september) gepaard met een Hop Festival waar je niet alleen gaat proeven van
het lokale bier maar ook geniet van live muziekoptreden en van een
kunstenmarkt. Ook in Maidstone is er een hopfestival (10 en 11 september) waar
je tevens kennis maakt met aloude tradities uit Kent.
Canterbury is dankzij de vele historische bezienswaardigheden altijd een
favoriete reisbestemming maar van 23 tot 25 september is dat nog meer het geval
wanneer de Canterbury Eurofair wordt georganiseerd. Het is een evenement voor
de fijnproevers met een gastronomische markt vol streekproducten (www.canterburyeurofair.co.uk).
CIDER FESTIVAL
Brogdale Farm is een nationaal fruitcentrum en wanneer de vruchten in de
uitgestrekte boomgaarden worden geplukt is het ook de tijd van de
ciderproductie, wat gevierd wordt tijdens het Cider Festival op 24 en 25
september. Het is een familie evenement met allerlei attracties voor groot en
klein (www.brogdalecollections.co.uk).
Dit zijn maar enkele van de vele oogst- en najaarsevenementen in Kent,
Engeland. Terwijl je van de ene plek naar de andere reist, zal je ook genieten
van het landschap dat met de dag alsmaar mooier kleurt. DFDS Seaways voert je
in geen tijd van Duinkerke, minder ver dan Calais, naar Dover, de poort naar
Engeland. Er is om de twee uur, de klok rond, een overvaart in beide
richtingen. De schepen van DFDS Seaways zijn comfortabel, ruim en kindvriendelijk.
Daarenboven kun je nu profiteren van de prijsgunstige aanbiedingen voor
korte excursies:
·5 dagen heen en terug voor auto + 4 inzittenden : vanaf
49
Dit promotietarief is geldig tot 15 december 2011.
·2 dagen heen en terug voor auto + 4 inzittenden : 39
Tarief is geldig voor reizen van 6 september tot 15 december 2011
Op dinsdag 9, woensdag 10 en donderdag 11 augustus vindt het driedaags folklorefestival
opnieuw plaats in De Panne. Dit festival is doorheen de jaren uitgegroeid tot
een leuke traditie maar vooral een vaste waarde. Ook dit jaar brengen
verschillende groepen schitterende dansen en wereldmuziek, kortom zij kleuren
het plein voor het gemeentehuis, telkens vanaf 20.00u.
Programma
Dinsdag 9 augustus
- Serbian
National Ensemble Stari Duanovac (Belgrado)
De groep Stari Duanovac werd opgericht in 1971 in Belgrado,
Servië.Zij hebben een succesvolle show
met originele folkloredansen, authentieke klederdracht en folkloremuziek en
daarom is de groep een graag geziene gast op podia over de hele wereld.
-Poolse Volksdansgroep Wisla (Genk)
Wisla ( De Weichsel) is de stroom die heel Polen doorkruist. Zoals de Wisla
doorlopen we met ons programma verschillende streken van Polen, in zang en dans,
opgesmukt in kleurrijke klederdrachten.
Paloina heeft een uitgebreid repertoire met dans en
muziek uit verschillende landen:
Albanië, Armenië, Bulgarije, Hongarije, Ierland, Macedonië, Mexico, Polen, Roemenië,
Rusland, Servië, Slowakije, Turkije.
Donderdag 11 augustus
- Internationaal Dansensemble Vai a Heva Ote
Henua (Polynesië)
De groep Vai a Heva Ote Henua is gewijd aan de demonstratie van dansen,
rituelen en cultuur van Polynesië en bestaande uit een multiculturele groep
muzikanten en dansers die in Spanje verblijven.
- Rhythm
Performing Arts (Ahmedabad, India)
De organisatie Rhythm Performing Arts werd opgericht in 1997 en
bestaat uit een grote groep jonge mensen, kinderen en volwassenen die samen hun
traditionele cultuur, in de vorm van dans, muziek en traditionele klederdracht,
willen beschermen en in stand houden.
GRATIS
De toegang voor dit evenement is volledig gratis. Voor
meer informatie over onze andere evenementen, verwijzen wij u naar de
evenementenbrochure 2011. Deze is gratis te verkrijgen bij Toerisme De Panne
(Zeelaan 21) en aan de Toerismobiel, te vinden op diverse locaties tijdens de zomer.
Deze brochure is ook beschikbaar op www.depanne.be.