GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
30-11-2016
Tophotel in DURBUY
Gastronomie, wellness en ontspanning
in hartje DURBUY
70 jaar passie in
Le Sanglier des Ardennes
Feest bij de familie Caerdinael
in Durbuy. Met reden want men zit nog tot eind dit jaar elke zondag aan de
feesttafel waar Chef Frédéric Caerdinael 70 jaar familiale passie op tafel zet.
Opgestart in 1946 door Maurice Caerdinael en eega Nicole Alexandre, wist dit
duo Durbuy en hotel-restaurant Le Sanglier des Ardennes op de kaart te zetten.
Hun levenswerk wordt vandaag met verve verder gezet door zoon Frédéric en dame
Caroline.
Maar Le Sanglier des
Ardennes is meer dan gewoon maar een hotel. Intussen is het patrimonium
uitgegroeid tot zeven entiteiten, netjes verspreid in het gezellige Durby,
hartje Ardennen. Naast het vertrouwde hotel is er nog de Louise Gallery, de
Brasserie Fred, het Centre Wellness, het hotel Le Vieux Durbuy, het hotel Grill
Restaurant Victoria en The Guest House, stuk voor stuk pareltjes, opgebouwd met
passie voor het goede leven.
LE SANGLIER DES ARDENNES
Trekpaard van het geheel is
hotel-restaurant Le Sanglier des Ardennes, waar culinair verwennen het
ordewoord is. In de keuken leeft Chef Frédéric Caerdinael zich uit en schuift
graag de beste streekproducten naar voor. Het viersterrenhotel telt 26 kamers,
een nieuw gastronomisch restaurant en dito grill, aansluitend nieuwe bar met
salon en acht gloednieuwe moduleerbare zalen voor seminaries, recepties en
banketten.
BRASSERIE FRED
Brasserie Fred is een leuk buitenbeentje
en dompelt je in een Texaans sfeertje, een verademing aan de boorden van de
Ourthe. Hier wordt naast het nuttigen van het ontbijt vooral genoten van de
Ardeense bereidingen van Chef Frédéric Cardinael.
LE VIEUX DURBUY
Romantici zullen zich
onmiddellijk thuis voelen in het 3-sterrenhotel Le Vieux Durbuy, historisch
herenhuis in het hartje van de oude stad, goed voor 12 kamers, allen badend in
een warme kleur en voorzien van tal van antieke meubels. Voor barfaciliteiten
en het ontbijt dient men zich te verplaatsen naar Le Sanglier des Ardennes.
HOTEL VICTORIA
Wie het iets eigentijdser
wil, vindt ruim zijn gading in het 3-sterrenhotel Victoria, in de oude stad. Er
zijn tien kamers en een juniorsuite. De grill met houtvuur zorgt voor culinaire
parels in de open keuken. Mogelijkheid om in de tuin te tafelen, terwijl het
terras dat uitgeeft op de straat voor extra sfeer zorgt.
THE GUEST HOUSE
Nog in de oude stad beschikt
de familie Caerdinael met The Guest House over een unieke locatie, goed voor
twee kamers en twee suites. Tapas en fingerfood zijn hier aan de orde, al dan niet
in de tuin.
WELLNESS
En om optimaal de batterijen
op te laden en zich ten volle te ontspannen wacht het Wellness Center. Een
paradijs aan thermaal genot wacht in de jacuzzi, sauna, hammam en massages is
uw deel.
ARRANGEMENTEN
Hoe dan ook binnen het pakket
dat de familie Caerdinael naar voor schuift is er voor elk wat wils. Op
toeristisch en gastronomisch vlak zit men alvast goed. Gelegen aan de oevers
van de Ourthe weet deze familie al 70 jaar de harten te veroveren van
levensgenieters en liefhebbers van het goede leven.
Het complex Le Sanglier des
Ardennes is dan ook een ideale locatie voor seminaries, familiefeesten,
teambuilding, perfecte startplaats voor wandelingen, VTT en onder andere
onmetelijke boswandelingen.
Omtrent
verblijfsmogelijkheden pakt Le Sanglier des Ardennes uit met diverse
arrangementen, forfaits met schoonheidsbehandelingen en onder andere diverse gastronomische
formules, het jaar door.
PRIJS:
Oudejaarsmenu met glaasje Champagne, gepaste kwaliteitswijnen, waters en koffie
of thee: 155 euro
Reservatie
noodzakelijk. Is slechts geldig na storting op rekening OSTEND QUEEN -nr. BE 36 0016 6502 2881met vermelding van het aantal personen. +
melding Kerstlunch of Oudejaarsavond
Het is weer bijna zo ver. De schaatsen kunnen alvast van de
zolder worden gehaald want op vrijdagmiddag 16 december gaat de schaatspiste op
de Veurnse Grote Markt opnieuw open voor vier weken schaatsplezier.
Van vrijdagmiddag 16 december 2016 tot
en met zondag 15 januari 2017 kan er op de Grote Markt van Veurne opnieuw naar
hartenlust geschaatst worden op de overdekte schaatsbaan van zo maar eventjes
500m².
Een schaatsbeurt kost 6 euro,
schaatsen inbegrepen. Wie een hele dag wil schaatsen, betaalt 7 euro voor een
dagpas. Groepen van minimum 20 personen die op voorhand gereserveerd hebben
betalen 4 euro per persoon. Vorig jaar genoten ruim 6.000 schaatsers, jong en
oud, van de winterse schaatspret in een enig prachtig historisch kader.
HET PROGRAMMA
Vrijdag
16 december
·Officiële opening Veurne On Ice 2016 2017 met om
·20 uur Inleiding door de
burgemeester en schepen van toerisme
·20.15 uur Optreden van
Miel&Basil Bekend van Belgiums Got Talent accordeon + beatbox
·21.00 DJ D-Lux
Vrijdag
23 december
·20 uur Optreden Aurelio XL -
Aurelio Romagnani en Freddy Hommey twee gitaren en een stem. Zij brengen
Nederlandse, Franse, Engelse, Italiaanse meezingers. Ambiance XL verzekerd.
Maandag
26 december
·15 uur Papa Chico Kerstshow met
bezoek van dé Kerstman en sneeuw gegarandeerd!
·20 uur Demonstratie Line Dance
Vrijdag
30 december
·20 uur - Shakin' Strings ft.
Sticky Lee Slim Arne Dufoor & Niels Cé Ze speelden op Veurne La Fête
2016 en konden echt wel overtuigen!
Dinsdag
3 januari
·19 uur IJshockeytornooi 4 tegen
4 organisatie en informatie : sportdienst@veurne.Be
Zaterdag
8 januari
·20 uur DJ TMB
Openingsuren
:
Opening vrijdagmiddag 16 december.
In het weekend (vrijdag 16/12, zaterdag 17/12, zondag 18/12) open van 11
uur tot 21.30 uur.
Maandag 19 december tot donderdag 22
december van 11 tot 20 uur
Heel de kerstvakantie van vrijdag 23
december tot en met zondag 8 januari van 11 tot 21.30 uur.
Van maandag 9 januari tot en met
donderdag 13 januari van 11 tot 18 uur.
Laatste weekend eventueel +/- 18 uur
Prijs :
1 schaatsbeurt: 6 euro schaatsen
inbegrepen
1 Dagpas : 7 euro (men mag 1 maal
het ijs af en later diezelfde dag terugkomen)
Groepen van minimum 20 personen die
op voorhand gereserveerd hebben bij Walter Vanheste op nummer 0476 98 58 01
betalen 4 euro
Voor de
derde keer op rij pakt Kerstchampagne @ Nieuwpoort
uit met een fraai en sprankelend programma, gedompeld in Champagne. Voorzitter
Bernard Vandamme is formeel: Inderdaad, reeds voor de derde maal slaan we
figuurlijk onze tenten op in de vismijn te Nieuwpoort. De standen zijn gevuld
en er is de volle medewerking van het stadsbestuur. Wat niet ontbreekt is ook
ons enthousiasme. Wij zullen er iets moois van maken. Ook de
champagneproducenten brengen hun beste kwaliteit mee van over de landsgrenzen.
Het publiek zal er alles kunnen leren en proeven over de verschillende cépages.
En wat gezegd van de vele nevenstanden. Promoties op vlak van edele culinaire
hoogstandjes. We zijn daarom de vele steunende handelaars bijzonder dankbaar.
Zij helpen het succes van het Champagnefestival steunen. Meer nog, we zijn blij
verrast te vernemen dat de hotelsector op volle toeren draait en al heel wat
boekingen genoteerd worden, met het oog op het Champagnegebeuren. Het
programma, keurig in goede banen geleidt door de onvervangbare Nancy, zorgt
opnieuw voor elk wat wils, van muziek al over kunst tot het beste op culinair
vlak, afgerond met Champagne.
DEELNEMENDE CHAMPAGNEHUIZEN
·Champagne Lejeune
·Champagne Philippe Moutardier
·Champagne Lhuilier
·Champagne Mongery
·Champagne Guillette
·Champagne William Saintot
·Champagne Philippe Rouyer
·Champagne Henri David-Heucq
·Champagne Neret Vely
·Champagne Louis Dehu
CHAMPAGNEMENU
Nieuw dit
jaar is dat Horeca Nieuwpoort uitpakt met een authentiek Champagnemenu. Diverse
restaurant serveren een uitgesproken menu, vergezeld met CHAMPAGNE LEJEUNE
DEL HOZANNE uit Aveny Val dOr. Voeg daarbij dat de flessen voorzien zijn van
een speciale capsule met daarop het logo van Horeca Nieuwpoort. Voor de
placomusophilisten (verzamelaars van capsules) een unieke kans want er zijn
slechts 300 stuks. Elk restaurant heeft zijn eigen menu-prijs.
DEELNEMENDE RESTAURANTS
Bistro du
Port
Au Bistro
Café de
Paris
Captain
Nemo
De Ark
De
Lanterfanter
De Roos
Feu dOr
Galjoen
In de
Luwte
Kaai 15
Nordex
t
Poortershuys
VOLLEDIG PROGRAMMA
Bezoek aan het
Kerstchampagne@nieuwpoort gebeuren:
In de bovenzaal van
de vismijn bezoeken we dit groots champagnegebeuren in een ludieke kerstsfeer.
Champagne, chocolade, oesters, muziek en zoveel meer .......
VRIJDAG 9 DECEMBER OPENING OM 17 UUR
Doorlopende
degustatie en catering van 17 tot 22 uur met live Music door Jo AREND.
ZATERDAG 10 DECEMBER VANAF 10 uur.
Ruilbeurs voor
champagnecapsules van 10 tot 16 uur.
Doorlopende
degustatie en catering van 10 tot 22 uur. Live Music met Jo AREND
ZONDAG 11 DECEMBER VANAF 10 uur.
Champagneontbijt in Sailors Bar
(zie verder)
Doorlopende degustatie van 10 tot
18 uur
Muzikale omlijsting door Jo AREND
CHAMPAGNEONTBIJT
in
SAILORS BAR
Het Champagneontbijt is te genieten in de Sailors Bar waar Lori Lasat
en Willem Vermeire zich inzetten om hun kennis en ervaring van topontbijten te
laten proeven. Hun team staat borg voor compleet genieten. Het is duidelijk: Op het champagneontbijt is koken een kunst en
veel méér.
Nadien kan men genieten van een boottocht met de YSERSTAR in de
havengeul, jachthaven en sluizencomplex.
Deelnemen kost 25 euro per persoon terwijl een gedeelte van het bedrag
geschonken wordt aan het goede doel De Katrol Oostende. Wie kiest voor
Champagneontbijt + Boottocht + glas Champagne: 40 euro.
Da Claudio en Flavies Tafel nieuwe toppers in Nieuwpoort
De
voorstelling van de nieuwe culinaire gids Gault & Millau deed heel wat ogen
richting Westkust kijken. Niet alleen werd Willem Hiele Lunch & Gastentafel,
bekroond met de titel van Ontdekking van het jaar, meteen de grote blikvanger,
maar ging heel wat aandacht naar Koksijde en naar Nieuwpoort. Vooral Koksijde
gooide hoge ogen met liefst negen restaurants die mooie quoteringen op hun
conto kregen. Hostellerie Le Fox in De Panne blijft aan de Westkust nog steeds
de nummer één met 16/20 en goed voor 2 Michelinsterren.
Met Willem Hiele haalt
Koksijde een nieuwe topper in huis. Enkele jaren geleden verbouwde de 35-jarige
chef hetvissershuisje van zijn ouders om
tot een onvergelijkbare gastentafel. Hij ontvangt er met zijn echtgenote alleen
maar gasten op afspraak. Willem eerder de rechterhand in de keuken van
sterchef Iain Wittevrongel in restaurant Ten Bogaerde ging zijn eigen weg in
2013 met het gekende resultaat: een talent op eigen benen die bewijst dat met
wilskracht veel te bereiken valt. Vorig jaar niet eens in de gids, vandaag de
Ontdekking van het jaar. Het staat hier als een paal boven water, Willem Hiele
haalt met deze formule beslist nog meer prijzen. De 15/20 in de Gault &
Millau is nog maar het begin.
KOKSIJDE SPANT DE KROON
Maar er viel nog meer te
rapen op de voorstelling van de nieuwe Gault & Millau. Koksijde spant
hierbij dan ook de kroon met andere toppers met restaurant Ten Bogaerde (15), restaurant
De Kelle (14), restaurant Seahorse (14), 8Chef (13), OH Restaurant (13) en
nieuwkomers Brasserie Edison (13) en en Julia Fish and Oysterbar (13). Edison
is het product van de broers Olivier en Vincent Florizoone, die Au Grand
Cabaret in Nieuwpoort intussen verliet. Restaurant Julia Fish and Oyserbar is
evenzo een frisse verschijning in de gids. Koksijde duidelijk aan de top van de
gastronomie aan de Westkust. Bistronomie Eglantier in Oostduinkerke boekt
gestadig vorderingen en ziet zich opnieuw aanbevolen door Gault & Millau.
Carcasse van Hendrik
Dierendonck zag met genoegen zijn puntenaantal verhogen. Aan de gevel hangen
vandaag 14 punten, wat niet onaardig is gezien slager Hendrik met zijn formule Alles van kop tot staat heel wat
gereputeerde huizen met succes achter zich laat.
NIEUWPOORT BLIJFT GROEIEN
Andere topper aan de
Westkust is de stad Nieuwpoort. Gevestigde waarden Au Bistro (13), Bistro du
Port (aanbevolen) en La Muse (aanbevolen) kregen drie nieuwe toppers naast
zich. Mattias Maertens en Sofie Billiet bouwden in de Potterstraat 15 met
MBistro een kleinschalig eethuis uit waar met veel passie eenvoudige en vooral
smaakvolle gerechten op tafel komen. Mattias is hierbij niet aan zijn proefstuk
toe en leerde de stiel bij sterchefs Iain Wittevrongel (Ten Bogaerde) en Axel
Colona-Cesari (Centpourcent) zonder daarbij Stefaan Ghys te vergeten. Sofie is
de gedroomde gastvrouw. In MBistro hebben we zeker het laatste nog niet gezien.
Met Flavies Tafel krijgt de
Langestraat er een nieuwe smaakvolle tafel bij. Meteen goed voor 13/20.
LadyChef Valerie is een autodidact die geen enkel gelegenheid laat voorbijgaan
om bij te leren en de stiel compleet onder de knie te krijgen. In de zaal is
echtgenoot Andy het ideale verlengstuk en zet de succulente schotels met liefde
op tafel. De open keuken en de opvallende muurschilderijen zorgen voor extra
pigment. Uitstekend adres voor vis en schaaldieren. Valerie en Andy dragen deze
bekroning dan ook graag op aan hun familie die hen steeds bijstaat waar nodig.
ITALIE OP HET BORD IN DA CLAUDIO
De vraag naar een
authentieke Italiaanse keuken is vandaag groter dan ooit. Claudio Aquaro en
Vanessa Beyens vullen de wensen van lekkerbekkend Nieuwpoort sinds vorig jaar
in de Markstraat 19 met ristorante da Claudio met liefde graag in. We willen
alvast aantonen dat de Italiaanse keuken veel meer is dan spaghetti, lasagne,
pizza, mozarella of een bruschetta. We serveren graag Vitello sgombrato,
Ossobucco, Risotto en zowat alle regionale bereidingen. We houden het bij simpele
smaakvolle gerechten, stelt Claudio beste Sommelier 2010 en Maître Sommelier
AIS (Associazione Italiana Sommelier), ook paraat met traiteurdiensten. Het
idyllisch terras brengt u zo naar Italië. Ook Gault & Millau zag dat het
goed en correct was en zette dit Italiaans huis meteen op een 13/20. Vanessa
en ikzelf zijn zeer blij met deze erkenning. Het stimuleert ons om nog beter te
doen, geeft Claudio Aquaro graag nog mee.
LE FOX VAANDELDRAGER
In Middelkerke en Westende
blijft restaurant Marquize met 14/20 de nummer één voor Gault & Millau.
Patrick Noël en Heidi Vandewalle staan intussen dertien jaar zij aan zij en
zijn de culinaire vaandeldragers van de gemeente. Het leverde hen eerder al de
titel van Meesterkok Orde 33 Meesterkoks van België Op. De restaurants La
Tulipe en De Vlaschaard blijven aanbevolen.
Diksmuide weet zich met t
Notarishuys nog steeds met een 15/20 te stellen en is hiermee de koploper in de
boterstad. In Veurne dweept de gids met restaurant Olijfboom (13/20).
De absolute topper en
vaandeldrager van de Westkust is en blijft nog steeds Le Fox waar meesterkok
Stéphane Buyenstwee Michelinsterren aan
de gevel ziet stralen. Gault & Millau zet hierover een 16/20, al lijkt dit
ons sterk onderschat. Op naar minstens 17. In de schaduw van Le Fox zorgen Le
Flore (13) en Merlot (aanbevolen) voor verdere uitstraling van culinair De
Panne.
BISTRO MATHILDE IN OOSTENDE
In wat men vandaag Dé stad
aan Zee noemt blijft het bij een schaarse oogst. Bistro Mathilda en restaurant
Marina blijven bij 14/20 terwijl Agua del Mar, Bentleys en Enoteca del
Berebene aanbevolen worden. Savarin zag zijn chef Floris Pancoucke en ook zijn
14/20 verdwijnen. Ostend Queen toprestaurant op het dak van het casino
blijft aanbevolen.
Iets verder op in Bredene
weet restaurant LHomard et la Moule zich te handhaven op 14/20. Hier bouwt
Donald Deschagt gestadig verder aan zijn toekomst.
Hoe dan ook, onze regio zit
sterk in de klasrijke restaurants. Heel wat jonge chefs hebben zich in de
jongste jaren opgewerkt. Hun nieuwe visie, hun creativiteit werd dan ook her en
der beloond. Straks op 21 november krijgen we de nieuwe sterrengids Michelin
onder de ogen.
Georges
Keters
Fotos:
Vaandeldrager
Westkust Stephan Buyens Le Fox De Panne
De
sloop en de nieuwbouw van het casino is momenteel het gespreksonderwerp in de
Champagnegemeente bij uitstek. Intussen zou men bijna vergeten dat het symbool
van Middelkerke straks op 1 januari 2017 definitief de deuren sluit. Om nog één
keer uit de bol te gaan pakken enkele muziekliefhebbers op zaterdag 26 november
uit met een uniek concert en dansavond, de Last Change to dance in Baccarazaal.
De Baccarazaal is gedurende
decennia het epicentrum geweest van alles wat zich in Vlaanderen artiest
noemde. Voeg daarbij de onvergetelijke tv-uitzendingen Margriet aan Zee, 20
maal Champagneweekend, het jaarlijks optreden van Will Tura, de vele concerten
met topartiesten, de Cravache dOr, de Beste Junior Kok van België, de
prestigieuze uitreiking van de Superprestige Cyclocross, de vele banketten met
de Nacht van de Bakker en zo meer. Dit komt nooit meer terug. Het einde van
een tijdperk, stelt Luc Crop, al dertig jaar als prominent portier van de
speelzaal, mede-organisator van de Last Chance to Dance en vooral groot
liefhebber van funk-muziek met James Brown als aartsvader, aansluitend de Jamal
Thomas Band.
LAATSTE CONCERT
Op zaterdag 26 november
schrijft men dus geschiedenis. Luc Crop vertelt: Als die-hard fan van het
radioprogramma Funkytown leerde ik er heel wat bij. Een van de topgroepen die
me steeds naar de keel greep was de SOS-band uit Atlanta die met Just be good
to me, The Finest, Weekend Girl en onder andere Tell me if you still care
telkens goud behaalde. Toeval of niet, maar Jamal Thomas, voormalig drummer van
de Band komt zich in Oostende vestigen, meer nog, hij komt zowat elke dag in
een pand in mijn straat in Westende om er te repeteren. Een droom. Er ontstaat
een hechte vriendschap. Hoe kunnen we de Baccarazaal voor de laatste keer beter
vullen dan met een concert met de veelzijdige Jamal Thomas. Voeg daarbij het
optreden van Boogie Boy en Boogie Phil, dat alles in een presentatie van Guy De
Pré. Dat kan niet meer stuk en op die manier zullen velen zich de Last Dance in
de Baccarazaal zeker nog lang herinneren.
Last Chance to Dance op zaterdag 26
november om 20 uur in de Baccarazaal Casino Middelkerke. Inkom: 35 euro of 30
euro in vvk bij Casino Middelkerke, Artistic Flowers, Leopoldlaan 252,
Middelkerke.
Op
maandag 28 november pakt de Orde der 33 Meesterkoks van België voor de 54ste
maal in het Oostendse Casino uit met hun majestueuze Grote Nacht en Magistraal
Kapittel. Aansluitend worden drie nieuwe meesterkoks, enkele ambassadeurs en
een reeks Compagnons de la Toque Blanche en ere-leden omwille hun verdiensten
binnen gastronomie in de Orde opgenomen.
Eendracht maakt macht. Onder
die nationale leuze staken begin de jaren zestig enkele gerenommeerde patroons
aan het fornuis de koppen bij mekaar. Bedoeling was en is nog steeds de
belangen van de patroons te behartigen en te verdedigen, ervaringen uit te
wisselen, zodoende de kwaliteit van de Belgische keuken nog verder op te
trekken. De Orde der 33 Meesterkoks van België werd naderhand gesticht in
januari 1962. Omdat vriendschap primordiaal is, werd van meet af aan besloten
de groep relatief klein te houden, minimum 3, maximum 33. Het sprak de sector
meteen aan en de 33 is intussen een internationaal begrip geworden. De
resultaten laten zich dan ook graag zien vandaag: de Belgische keuken behoort
duidelijk tot de wereldtop.
MAGISTRAAL KAPITTEL
Om de vrienden, gastronomen,
koks, sympathisanten en al wie direct of indirect met het beroep te maken
heeft, werd de Grote Nacht en het Magistraal Kapittel op het getouw gezet. Deze
Nacht is intussen uitgegroeid tot de culinaire climax van het jaar.President van de Orde Stephan Buyens
(Hostellerie Le Fox, De Panne) hierover: Straks tekenen we voor de 54ste
editie. Dit fenomeen is te danken aan de uitmuntende samenwerking tussen de
Meesterkoks en de Compagnons de la Toque Blanche die voor de gelegenheid een
heel bijzonder en uitgelezen banket voorschotelen. Tegelijk nemen we nieuwe leden
in de Orde op die zich de jongste jaren verdienstelijk maakten binnen s lands
grenzen van de gastronomie. Met Kristof Deprez (Mangerie, Brugge), Filip
Cuvelier (Vijvershof, Wevelgem) en Eddy Van Tittelboom (Patisserie Lints)
krijgen we drie nieuwe Meesterkoks. Met Axel Rousseau, Th. Declerck, Niko
Tuyttens, Tom Vansteenkiste, Frank Verstraete en onder andere Steve Gery uit
Koksijde krijgen we een mooie reeks nieuwe chefs Compagnons de la Toque
Blanche. Om het feest af te ronden worden Louison Deuwel, kok op rust uit De
Panne en Gwendoline Nys, vice-directeur Casino Oostende, in de Orde opgenomen
als Ere-lid.
GROTE NACHT ORDE DER 33
MEESTERKOKS
Het moment suprême van de
avond is uiteraard het banket. Het menu wordt bereid door de meesterkoks Lieven
Demeestere, Tim en Frans Saint-Germain. Het culinair hoogtepunt van het jaar
start met een Open window cooking waarbij diverse meesterkoks de Champagne
Gosset Brut welig laten vloeien. Een waaier van succulente gerechten volgen
mekaar gestadig op en bereiken een hoogtepunt met een dessert-creatie van
meester banketbakker Nico Boelens. Ambassadeur William Mortelmans zorgt voor de
gepaste selecte wijnen. Het geheel van de bediening wordt verzorgd door de
leerlingen van Hotelschool Ter Duinen Koksijde en staat onder leiding van
ambassadeur Olivier Willaert. De Soul Brothers zorgen voor de muzikale saus.
Dat alles onder supervisie van president Stéphan Buyens.
Deelnemen kan tegen de prijs
van 175 euro, all in. Info en inschrijven: gala33masters@gmail.com
of bij algemeen secretaris Rik Baré, gsm 0495 22 09 42.
KUST
Een week voordat de culinaire gids Michelin zijn nieuwe sterren in het bord
legt, pakt de gids der gidsen alvast uit met zijn Big Gourmand 2017, Michelingids
die de restaurants beloont die een uitstekend menu aan maximum 37 euro op tafel
zetten, exclusief dranken.
België telt vandaag 165 Bib
Gourmands, waarvan 25 nieuwelingen. Onze regio is magertjes bedient en we
tellen met restaurant t Vistrapje in Oostende slechts één nieuw adres. Aan de
Oostkust is Poincarré de enige nieuweling.
Verrassende, maar beslist
verdiende neofiet, is restaurant t Vistrapje aan de Visserskaai 37. Dubbel
leuk omdat t Vistrapje twee jaar geleden werd overgenomen door buren Albert
Trips en Viviane Desaever, de toen op rust zijnde uitbaters van restaurant Au
Vieux Port, Visserskaai 32. Een heel apart verhaal. Op 9 maart 2014 sloten we
deuren van ons restaurant Au Vieux Port, zaak die we samen met onze chef Danny
Willequet achttien jaar uitbaatten. Wij dus met pensioen. Na vijf maand was ik
het beu. Ik miste de sfeer en begon me te vervelen. Toen Noël Declercq en
Marie-Anne Vanhooren, onze buren uit restaurant t Vistrapje, ons kwamen vragen
of we de zaak die intusen verkocht was aan een bouwpromotor voor een paar
jaar wilden overnemen, sprong ik een gat in de lucht. Onze kok Danny en Viviane
juichten mee. En ja, van Au Vieux Port naar t Vistrapje was maar een wip. Ook
voor mijn echtgenote Viviane was dit een heerlijk moment. Werken staat al sinds
haar 12de jaar op de agenda. We konden het met pensioen zijn niet
aan. Vandaag genieten we met volle teugen van onze zaak. Binnen een paar jaar
wordt het pand gesloopt en gaan we (nog eens) met pensioen, doet een lachende
en genietende Albert Trips sappig zijn verhaal. Oh ja, een Bib Gourmand?
Complete verrassing. We zijn momenteel met verlof en gaan er dan ook van
genieten.
BIB GOURMAND
De Bib Gourmands aan de kust
zijn eerder dun gezaaid. Oostende telt er drie met restaurant Mathilda, Toi Moi
et la Mer en de gloednieuwe laureaat restaurant t Vistrapje. Andere huizen die
Michelin in de vorige jaren al op de lijst plaatste en hun Bib Gourmand blijven
behouden zijn Casanova in De Haan, De Kruidemolen in Klemskerke, Kok sur Mer in
Vlissegem, De Huifkar in Koksijde, Le Flore in De Panne, 8Chef in Sint-Idesbald
en De Olijfboom in Veurne. Restaurant Triton uit Blankenberge en restaurant t
Notarishuys verdwenen uit de bijbel.