Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
30-11-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Tophotel in DURBUY

Gastronomie, wellness en ontspanning

in hartje DURBUY

 

70 jaar passie in

Le Sanglier des Ardennes

 

 

Feest bij de familie Caerdinael in Durbuy. Met reden want men zit nog tot eind dit jaar elke zondag aan de feesttafel waar Chef Frédéric Caerdinael 70 jaar familiale passie op tafel zet. Opgestart in 1946 door Maurice Caerdinael en eega Nicole Alexandre, wist dit duo Durbuy en hotel-restaurant Le Sanglier des Ardennes op de kaart te zetten. Hun levenswerk wordt vandaag met verve verder gezet door zoon Frédéric en dame Caroline.

 

Maar Le Sanglier des Ardennes is meer dan gewoon maar een hotel. Intussen is het patrimonium uitgegroeid tot zeven entiteiten, netjes verspreid in het gezellige Durby, hartje Ardennen. Naast het vertrouwde hotel is er nog de Louise Gallery, de Brasserie Fred, het Centre Wellness, het hotel Le Vieux Durbuy, het hotel Grill Restaurant Victoria en The Guest House, stuk voor stuk pareltjes, opgebouwd met passie voor het goede leven.

LE SANGLIER DES ARDENNES

Trekpaard van het geheel is hotel-restaurant Le Sanglier des Ardennes, waar culinair verwennen het ordewoord is. In de keuken leeft Chef Frédéric Caerdinael zich uit en schuift graag de beste streekproducten naar voor. Het viersterrenhotel telt 26 kamers, een nieuw gastronomisch restaurant en dito grill, aansluitend nieuwe bar met salon en acht gloednieuwe moduleerbare zalen voor seminaries, recepties en banketten.

BRASSERIE FRED

Brasserie Fred is een leuk buitenbeentje en dompelt je in een Texaans sfeertje, een verademing aan de boorden van de Ourthe. Hier wordt – naast het nuttigen van het ontbijt – vooral genoten van de Ardeense bereidingen van Chef Frédéric Cardinael.

LE VIEUX DURBUY

Romantici zullen zich onmiddellijk thuis voelen in het 3-sterrenhotel Le Vieux Durbuy, historisch herenhuis in het hartje van de oude stad, goed voor 12 kamers, allen badend in een warme kleur en voorzien van tal van antieke meubels. Voor barfaciliteiten en het ontbijt dient men zich te verplaatsen naar Le Sanglier des Ardennes.

HOTEL VICTORIA

Wie het iets eigentijdser wil, vindt ruim zijn gading in het 3-sterrenhotel Victoria, in de oude stad. Er zijn tien kamers en een juniorsuite. De grill met houtvuur zorgt voor culinaire parels in de open keuken. Mogelijkheid om in de tuin te tafelen, terwijl het terras – dat uitgeeft op de straat – voor extra sfeer zorgt.

THE GUEST HOUSE

Nog in de oude stad beschikt de familie Caerdinael met The Guest House over een unieke locatie, goed voor twee kamers en twee suites. Tapa’s en fingerfood zijn hier aan de orde, al dan niet in de tuin.

WELLNESS

En om optimaal de batterijen op te laden en zich ten volle te ontspannen wacht het Wellness Center. Een paradijs aan thermaal genot wacht in de jacuzzi, sauna, hammam en massages is uw deel.

ARRANGEMENTEN

Hoe dan ook binnen het pakket dat de familie Caerdinael naar voor schuift is er voor elk wat wils. Op toeristisch en gastronomisch vlak zit men alvast goed. Gelegen aan de oevers van de Ourthe weet deze familie al 70 jaar de harten te veroveren van levensgenieters en liefhebbers van het goede leven.

Het complex Le Sanglier des Ardennes is dan ook een ideale locatie voor seminaries, familiefeesten, teambuilding, perfecte startplaats voor wandelingen, VTT en onder andere onmetelijke boswandelingen.

Omtrent verblijfsmogelijkheden pakt Le Sanglier des Ardennes uit met diverse arrangementen, forfaits met schoonheidsbehandelingen en onder andere diverse gastronomische formules, het jaar door.

 

LE SANGLIER DES ARDENNES

Familie Caerdinael

Rue Comte d’Ursel 14

6940 DURBUY

086 21 32 62

info@sanglier-des-ardennes.be

www.sanglier-des-ardennes.be

 

 

Georges Keters

 

 








>> Reageer (0)
28-11-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.AAN TAFEL MET EINDEJAAR

EINDEJAARSFEESTEN

AAN TAFEL 2016

 

Onderstaande restaurants sluiten het jaar 2016 op succulente wijze af en zetten u heerlijke en smaakvolle schotels voor.

Geniet er van en alvast

PRETTIGE FEESTDAGEN VOOR U EN UW FAMILIE

 en graag tot kijk in 2017

 

Georges Keters

 






>> Reageer (0)
27-11-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

OSTEND QUEEN

 

KERSTLUNCH

Zondag 25 december om 12 uur

 

Glaasje Champagne Brut Réserve

Drie feestelijke amuses van de Chef

 

Noordzeekrab – algen – komkommer – kaffir lime

 

Coquilles Saint-Jacques – kort gebakken – peterselie wortel – indien gewenst, bieden we u hierbij truffel uit Umbrië aan (15 euro/5 g supplement)

Fazant Brabançonne – op zijn geheel gebakken – witloof – huisgemaakte aardappelkroketjes

Croque en bouche

 

PRIJS: Kerstlunch met glaasje Champagne aan 75 euro

 

 

 

OUDEJAARSAVOND

Zaterdag 31 december om 19 uur

 

 

Glaasje Champagne Brut Réserve

Drie feestelijke amuses van de Chef

 

Noordzeekrab – algen – komkommer – kaffir lime

 

Sint-Jacobsvrucht – aardpeer – bulgur salade – kardemon

Hertenkalf zacht gegaard – fondant aardappel – rode biet – knolselder – jus van truffel

 

Black & White

 

Koffie of Thee & zoetigheden

 

PRIJS: Oudejaarsmenu met glaasje Champagne, gepaste kwaliteitswijnen, waters en koffie of thee: 155 euro

 

Reservatie noodzakelijk. Is slechts geldig na storting op rekening OSTEND QUEEN -  nr. BE 36 0016 6502 2881  met vermelding van het aantal personen. + melding Kerstlunch of Oudejaarsavond

 

OSTEND QUEEN

Kursaal

Westhelling 12

8400 Oostende

059 44 56 10

info@ostendqueen.be

www.ostendqueen.be

 








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Restaurant THE LORD

Middelkerke

 

 

KERSTAVOND

Zaterdag 24 december


*Slaatje van Gerookte Eendenborst

*Romige Pompoensoep

* Parelhoen suprème
In Wintertooi met kroketjes

*Kerst Dessert


Prijs: 30 euro


Reservatie gewenst

 

 

 

 

OUDEJAAR

Zaterdag 31 december

 

Huisgemaakte aperitiefhapjes

Bloemkoolcrème met kruidencristini

Witlof met scampi
op een bedje van puree van aardpeer
met Noilly-Prat saus

Ossenhaas met bospaddenstoelen
en mosterd - portosaus

Dessert “Saint-Sylvestre”

Prijs: 60 euro

 

Reservatie gewenst

 

Restaurant THE LORD

 

Leopoldlaan 129

8430 MIDDELKERKE

059 31 22 84

Info@thelord.be

www.thelord.be

 

 






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

SALONS

DRIE KONINGEN BEAUVOORDE

 

 

Kerstmenu

 

Zaterdag 24 december om 19.30 u.

 

en Zondag 25 december om 12.30 u.

 

 

Drie hapjes

 

Tarbot, kort gebakken in sjalottenboter, zalf van pastinaak en gevogeltejus

 

Parelhoen gegaard op lagere temperatuur, boschampignons, gebakken ganzenlever en gratin Dauphinois

 

Trio van nagerechten Drie Koningen

 

Koffie met versnaperingen

 

 

Menu: 55 euro

Met gepaste wijnen: 68 euro

 

 

Wij verzoeken U vriendelijk dit bedrag voor 15 december over te schrijven op rekening nr KBC BE84  7380 1236 1559

Na uw telefonische reservatie op Tel: 058 29 90 12

 Fax 058 29.80.22

 

Kamers  beschikbaar in en rondom de feestzaal

 

Salons Drie Koningen Beauvoorde

 

Dehouck Xavier

 

 Wulveringemstraat 40

 

B-8630 Veurne (Beauvoorde)

 

GPS Veurne Kwadestraat

 

www.driekoningen.be e-mail info@driekoningen.be

 






>> Reageer (0)
26-11-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

 

VILLA HOTEL

 

 Kerst & Oudejaar 2016 | 2017

 

Carpaccio hertenkalf | Mascarpone crème | Kastanje | Balsamico | Truffelolie

 

Salade | Kreeft | Niçoise stijl

 

Consommé wild | Fazant | Shitake | Sherry

 

Schartong | Langoustines | Zeekraal | Prei | Coulis langoustines

 

Mojito sorbet

 

Eendenborstfilet | Eendenlever | Acaciahoning | Oude armagnac | Knolselderzalf | Meiknol | Pastinaak | Chioggia | Bospeen | Gekonfijte aardappelen

 

Dessert & Kaasbuffet

 

Koffie & Versnaperingen

 

Middernacht: Champagne

 

98,00 euro per persoon

 

VILLA HOTEL

Charles de Broquevillelaan 17

8434 Westende-Bad

0479 53 32 01

Reservatie: www.villahotel.be








>> Reageer (0)
24-11-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

 

Restaurant DE VLASCHAARD

 

Kerstmenu

Zondag 25 december

 

Champagne met zijn voorproevertjes

Kreeft, karnemelkstampers, radijs, schaaldierenjus

Scholfilet, garnaal,couscous M’Hamsa, courgette, kalamansi

Ree, rode kool, blue Hubdard pompoen, Luikse stroop

Citrus merengue

Peer, karamel, yuzu, chocolade

Koffie met versnaperingen

 

Prijs: 125 euro, geselecteerde wijnen door sommelier Kenzo Lauwereins inbegrepen

 

DE VLASCHAARD

Leopoldlaan 246

8430 Middelkerke

059 30 18 37

devlaschaard@skynet.be

www.de-vlaschaard.be


 

 

 

 






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

 

BISTRO DU PORT

 

KERSTAVOND

Zaterdag 24 december

 

Aperitief met hapjes

Oesters Fine Champagne

Open ravioli van strandmessen, tomaat, gember, citroengras en tomatencoulis

Blini’s met witte pens, spinazie, escargots en groene kruiden

Eendenborst à l’orange

Kerstbuche Leterme

 

Prijs: 80 euro per persoon – Menu per tafel

 

 

 

OUDEJAAR

Zaterdag 31 december

 

Aperitief met hapjes

Tomaat garnaal, kokkels, burata, guacamole en groene kruiden

Espuma van aardappel met truffel, king krab en strandmessen

Risotto met inktvis en tomatenfondue

Kalfsribstuk Petersfarm, kalfsjus met mosterd en wintergroenten

Gegratineerde sabayon met fruit en kokos

Koffie en zoetigheden

Glaasje Champagne om middernacht

 

Prijs: 110 euro per persoon

 

BISTRO DU PORT

Kaai 8 – 8620 Nieuwpoort

058 24 12 44

info@bistroduport.com

www.bistroduport.com

 

 






>> Reageer (0)
23-11-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

Hotel

Restaurant SINT-LAUREINS

 

OUDEJAARSAVOND

Zaterdag 31 december – 19 uur

 

Champagne met een bordje vol mondgeneugten

 

Velouté van bosduif

 

Kreeft “Armoricaine”

Château Graville Lacoste 2013

 

Spoon

 

Fazant - Knolselder - Beukenzwammen

Château des Labourons Fleuri 2007

 

Kaas- en nagerechtenbuffet

 

Mokka

 

menu + wijnen + water

100 euro per persoon

 

 

 

BRUNCH

 

Zondag 1 januari 2017 vanaf 11 uur

  

35 euro per persoon

 

 

HOTEL-RESTAURANT

SINT-LAUREINS

Strandlaan 12

B-8434  WESTENDE

+32(58)23 39 58

info@st-laureins.com

www.st-laureins.com

 






>> Reageer (0)
18-11-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.SCHAATSEN IN VEURNE

Vier weken schaatsplezier met

 

VEURNE ON ICE 2016-2017

 

 

Het is weer bijna zo ver. De schaatsen kunnen alvast van de zolder worden gehaald want op vrijdagmiddag 16 december gaat de schaatspiste op de Veurnse Grote Markt opnieuw open voor vier weken schaatsplezier.

 

Van vrijdagmiddag 16 december 2016 tot en met zondag 15 januari 2017 kan er op de Grote Markt van Veurne opnieuw naar hartenlust geschaatst worden op de overdekte schaatsbaan van zo maar eventjes 500m².

Een schaatsbeurt kost 6 euro, schaatsen inbegrepen. Wie een hele dag wil schaatsen, betaalt 7 euro voor een dagpas. Groepen van minimum 20 personen die op voorhand gereserveerd hebben betalen 4 euro per persoon. Vorig jaar genoten ruim 6.000 schaatsers, jong en oud, van de winterse schaatspret in een enig prachtig historisch kader.

 

HET PROGRAMMA

 

Vrijdag 16 december

 

·       Officiële  opening Veurne On Ice 2016 – 2017 met om

·       20 uur – Inleiding door de burgemeester en schepen van toerisme

·       20.15 uur – Optreden van Miel&Basil – Bekend van Belgium’s Got Talent – accordeon + beatbox

·       21.00 – DJ D-Lux

 

Vrijdag 23 december

 

·       20 uur – Optreden Aurelio XL - Aurelio Romagnani en Freddy Hommey twee gitaren en een stem. Zij brengen Nederlandse, Franse, Engelse, Italiaanse meezingers. Ambiance XL verzekerd.

 

Maandag 26 december

·       15 uur – Papa Chico Kerstshow met bezoek van dé Kerstman en sneeuw gegarandeerd!

·       20 uur – Demonstratie Line Dance

 

Vrijdag 30 december

·       20 uur - Shakin' Strings ft. Sticky Lee Slim – Arne Dufoor & Niels Cé – Ze speelden op Veurne La Fête 2016 en konden echt wel overtuigen!

 

Dinsdag 3 januari

·       19 uur – IJshockeytornooi 4 tegen 4 – organisatie en informatie : sportdienst@veurne.Be

 

Zaterdag 8 januari

·       20 uur – DJ TMB

 

Openingsuren :

 

Opening vrijdagmiddag 16 december. In het weekend (vrijdag 16/12, zaterdag 17/12, zondag 18/12) open van 11 uur  tot 21.30 uur.

 

Maandag 19 december tot donderdag 22 december van 11 tot 20 uur

 

Heel de kerstvakantie van vrijdag 23 december tot en met zondag 8 januari van 11 tot 21.30 uur.

 

Van maandag 9 januari tot en met donderdag 13 januari van 11 tot 18 uur.

 

Laatste weekend eventueel +/- 18 uur

 

Prijs :

1 schaatsbeurt: 6 euro – schaatsen inbegrepen

1 Dagpas : 7 euro (men mag 1 maal het ijs af en later diezelfde dag terugkomen)

Groepen van minimum 20 personen die op voorhand gereserveerd hebben bij Walter Vanheste op nummer 0476 98 58 01 betalen 4 euro

 

 

 

                                      Foto’s Stad Veurne








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHAMPAGNEWEEKEND IN MIDDELKERKE

Vrijdag 9 tot en met zondag 11 december 2016

 

Salons VISMIJN NIEUWPOORT

 

KERSTCHAMPAGNE  @   NIEUWPOORT

 

Voor de derde keer op rij pakt Kerstchampagne @ Nieuwpoort uit met een fraai en sprankelend programma, gedompeld in Champagne. Voorzitter Bernard Vandamme is formeel: “Inderdaad, reeds voor de derde maal slaan we figuurlijk onze tenten op in de vismijn te Nieuwpoort. De standen zijn gevuld en er is de volle medewerking van het stadsbestuur. Wat niet ontbreekt is ook ons enthousiasme. Wij zullen er iets moois van maken. Ook de champagneproducenten brengen hun beste kwaliteit mee van over de landsgrenzen. Het publiek zal er alles kunnen leren en proeven over de verschillende cépages. En wat gezegd van de vele nevenstanden. Promoties op vlak van edele culinaire hoogstandjes. We zijn daarom de vele steunende handelaars bijzonder dankbaar. Zij helpen het succes van het Champagnefestival steunen. Meer nog, we zijn blij verrast te vernemen dat de hotelsector op volle toeren draait en al heel wat boekingen genoteerd worden, met het oog op het Champagnegebeuren. Het programma, keurig in goede banen geleidt door de onvervangbare Nancy, zorgt opnieuw voor elk wat wils, van muziek al over kunst tot het beste op culinair vlak, afgerond met… Champagne.”

 

DEELNEMENDE CHAMPAGNEHUIZEN

·       Champagne Lejeune

·       Champagne Philippe Moutardier

·       Champagne Lhuilier

·       Champagne Mongery

·       Champagne Guillette

·       Champagne William Saintot

·       Champagne Philippe Rouyer

·       Champagne Henri David-Heucq

·       Champagne Neret Vely

·       Champagne Louis Dehu

 

CHAMPAGNEMENU

 

Nieuw dit jaar is dat Horeca Nieuwpoort uitpakt met een authentiek Champagnemenu. Diverse restaurant serveren een uitgesproken menu, vergezeld met CHAMPAGNE LEJEUNE – DEL HOZANNE uit Aveny Val d’Or. Voeg daarbij dat de flessen voorzien zijn van een speciale capsule met daarop het logo van Horeca Nieuwpoort. Voor de placomusophilisten (verzamelaars van capsules) een unieke kans want er zijn slechts 300 stuks. Elk restaurant heeft zijn eigen menu-prijs.

 

DEELNEMENDE RESTAURANTS

Bistro du Port

Au Bistro

Café de Paris

Captain Nemo

De Ark

De Lanterfanter

De Roos

Feu d’Or

Galjoen

In de Luwte

Kaai 15

Nordex

’t Poortershuys

 

 

VOLLEDIG PROGRAMMA

 

• Bezoek aan het Kerstchampagne@nieuwpoort gebeuren:

In de bovenzaal van de vismijn bezoeken we dit groots champagnegebeuren in een ludieke kerstsfeer. Champagne, chocolade, oesters, muziek en zoveel meer .......

VRIJDAG 9 DECEMBER OPENING OM 17 UUR

• Doorlopende degustatie en catering van 17 tot 22 uur met live Music door Jo AREND.

 ZATERDAG 10 DECEMBER VANAF 10 uur.

• Ruilbeurs voor champagnecapsules van 10 tot 16 uur.

Reservatie gewenst – info: Nancy.Cattrysse@telenet.be

Doorlopende degustatie en catering van 10 tot 22 uur. Live Music met Jo AREND

ZONDAG 11 DECEMBER VANAF 10 uur.

  • Champagneontbijt in Sailor’s Bar (zie verder)
  • Doorlopende degustatie van 10 tot 18 uur
  • Muzikale omlijsting door Jo AREND

 

CHAMPAGNEONTBIJT

in SAILOR’S BAR

 

Het Champagneontbijt is te genieten in de Sailor”s Bar waar Lori Lasat en Willem Vermeire zich inzetten om hun kennis en ervaring van topontbijten te laten proeven. Hun team staat borg voor compleet genieten. Het is duidelijk:  Op het champagneontbijt is koken een kunst en veel méér.

Nadien kan men genieten van een boottocht met de YSERSTAR in de havengeul, jachthaven en sluizencomplex.

Deelnemen kost 25 euro per persoon terwijl een gedeelte van het bedrag geschonken wordt aan het goede doel De Katrol Oostende. Wie kiest voor Champagneontbijt + Boottocht + glas Champagne: 40 euro.

Vooraf inschrijven via Nancy.Cattrysse@telenet.be

 

Het geheel is ondersteund door:

 

Kunstwerken Hannes D’Haese

Juwelen Carino

Sailors’ Bar Seastar

Brasserie Au Roy Henry

Top Center

Steps Magazine

Meko – Alluminium en metaal – Poederlakken

Mooii Oostende

HIT FM Radio

Bowlingpaleis

Keurslager De Rycker

Les Saveurs d’ Antan

Nieuwpoortse Wijnhandel

O.T.O

Baker Bro

Golfkar Online

J.Hin 16

Stad Nieuwpoort

 

 

 

Foto 1: Nieuwpoor

Foto 2: Philip Averein (onder-voorzitter Horeca Nieuwpoort), Walter Thielemans (Carino), burgemeester Geert Vandenbroucke, Nancy Cattrysse (algemene leiding organisatie), Dominique Dulst (Top Center), Geert De Lombaerde (VMC), voorzitter Bernard Vandamme en Renilda Claeys (Carino).

 

Foto 3: Lori Lasat en Willem Vermeire die het ontbijt verzorgen in hun Seastar Sailors’ Bar, Nancy Cattrysse en Bernard Vandamme.

 

(Tekst & Foto’s: Georges Keters)










>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GAULT & MILLAU VEROVERT WESTKUST

 

Westkust verovert Gault&Millau

 

Willem Hiele Lunch & Gastentafel

Ontdekking van het jaar

 

Da Claudio en Flavie’s Tafel nieuwe toppers in Nieuwpoort

 

De voorstelling van de nieuwe culinaire gids Gault & Millau deed heel wat ogen richting Westkust kijken. Niet alleen werd Willem Hiele Lunch & Gastentafel, bekroond met de titel van Ontdekking van het jaar, meteen de grote blikvanger, maar ging heel wat aandacht naar Koksijde en naar Nieuwpoort. Vooral Koksijde gooide hoge ogen met liefst negen restaurants die mooie quoteringen op hun conto kregen. Hostellerie Le Fox in De Panne blijft aan de Westkust nog steeds de nummer één met 16/20 en goed voor 2 Michelinsterren.

 

Met Willem Hiele haalt Koksijde een nieuwe topper in huis. Enkele jaren geleden verbouwde de 35-jarige chef het  vissershuisje van zijn ouders om tot een onvergelijkbare gastentafel. Hij ontvangt er met zijn echtgenote alleen maar gasten op afspraak. Willem – eerder de rechterhand in de keuken van sterchef Iain Wittevrongel in restaurant Ten Bogaerde – ging zijn eigen weg in 2013 met het gekende resultaat: een talent op eigen benen die bewijst dat met wilskracht veel te bereiken valt. Vorig jaar niet eens in de gids, vandaag de Ontdekking van het jaar. Het staat hier als een paal boven water, Willem Hiele haalt met deze formule beslist nog meer prijzen. De 15/20 in de Gault & Millau is nog maar het begin.

KOKSIJDE SPANT DE KROON

Maar er viel nog meer te rapen op de voorstelling van de nieuwe Gault & Millau. Koksijde spant hierbij dan ook de kroon met andere toppers met restaurant Ten Bogaerde (15), restaurant De Kelle (14), restaurant Seahorse (14), 8Chef (13), OH Restaurant (13) en nieuwkomers Brasserie Edison (13) en en Julia Fish and Oysterbar (13). Edison is het product van de broers Olivier en Vincent Florizoone, die Au Grand Cabaret in Nieuwpoort intussen verliet. Restaurant Julia Fish and Oyserbar is evenzo een frisse verschijning in de gids. Koksijde duidelijk aan de top van de gastronomie aan de Westkust. Bistronomie Eglantier in Oostduinkerke boekt gestadig vorderingen en ziet zich opnieuw aanbevolen door Gault & Millau.

Carcasse van Hendrik Dierendonck zag met genoegen zijn puntenaantal verhogen. Aan de gevel hangen vandaag 14 punten, wat niet onaardig is gezien slager Hendrik met zijn formule Alles van kop tot staat heel wat gereputeerde huizen met succes achter zich laat.

NIEUWPOORT BLIJFT GROEIEN

Andere topper aan de Westkust is de stad Nieuwpoort. Gevestigde waarden Au Bistro (13), Bistro du Port (aanbevolen) en La Muse (aanbevolen) kregen drie nieuwe toppers naast zich. Mattias Maertens en Sofie Billiet bouwden in de Potterstraat 15 met MBistro een kleinschalig eethuis uit waar met veel passie eenvoudige en vooral smaakvolle gerechten op tafel komen. Mattias is hierbij niet aan zijn proefstuk toe en leerde de stiel bij sterchefs Iain Wittevrongel (Ten Bogaerde) en Axel Colona-Cesari (Centpourcent) zonder daarbij Stefaan Ghys te vergeten. Sofie is de gedroomde gastvrouw. In MBistro hebben we zeker het laatste nog niet gezien.

Met Flavie’s Tafel krijgt de Langestraat er een nieuwe smaakvolle tafel bij. Meteen goed voor 13/20. LadyChef Valerie is een autodidact die geen enkel gelegenheid laat voorbijgaan om bij te leren en de stiel compleet onder de knie te krijgen. In de zaal is echtgenoot Andy het ideale verlengstuk en zet de succulente schotels met liefde op tafel. De open keuken en de opvallende muurschilderijen zorgen voor extra pigment. Uitstekend adres voor vis en schaaldieren. Valerie en Andy dragen deze bekroning dan ook graag op aan hun familie die hen steeds bijstaat waar nodig.

ITALIE OP HET BORD IN DA CLAUDIO

De vraag naar een authentieke Italiaanse keuken is vandaag groter dan ooit. Claudio Aquaro en Vanessa Beyens vullen de wensen van lekkerbekkend Nieuwpoort sinds vorig jaar in de Markstraat 19 met ristorante da Claudio met liefde graag in. “We willen alvast aantonen dat de Italiaanse keuken veel meer is dan spaghetti, lasagne, pizza, mozarella of een bruschetta. We serveren graag Vitello sgombrato, Ossobucco, Risotto en zowat alle regionale bereidingen. We houden het bij simpele smaakvolle gerechten”, stelt Claudio – beste Sommelier 2010 en Maître Sommelier AIS (Associazione Italiana Sommelier), ook paraat met traiteurdiensten. Het idyllisch terras brengt u zo naar Italië. Ook Gault & Millau zag dat het goed en correct was en zette dit Italiaans huis meteen op een 13/20. “Vanessa en ikzelf zijn zeer blij met deze erkenning. Het stimuleert ons om nog beter te doen”, geeft Claudio Aquaro graag nog mee.

LE FOX VAANDELDRAGER

In Middelkerke en Westende blijft restaurant Marquize met 14/20 de nummer één voor Gault & Millau. Patrick Noël en Heidi Vandewalle staan intussen dertien jaar zij aan zij en zijn de culinaire vaandeldragers van de gemeente. Het leverde hen eerder al de titel van Meesterkok Orde 33 Meesterkoks van België Op. De restaurants La Tulipe en De Vlaschaard blijven aanbevolen.

Diksmuide weet zich met ’t Notarishuys nog steeds met een 15/20 te stellen en is hiermee de koploper in de boterstad. In Veurne dweept de gids met restaurant Olijfboom (13/20).

De absolute topper en vaandeldrager van de Westkust is en blijft nog steeds Le Fox waar meesterkok Stéphane Buyens  twee Michelinsterren aan de gevel ziet stralen. Gault & Millau zet hierover een 16/20, al lijkt dit ons sterk onderschat. Op naar minstens 17. In de schaduw van Le Fox zorgen Le Flore (13) en Merlot (aanbevolen) voor verdere uitstraling van culinair De Panne.

BISTRO MATHILDE IN OOSTENDE

In wat men vandaag Dé stad aan Zee noemt blijft het bij een schaarse oogst. Bistro Mathilda en restaurant Marina blijven bij 14/20 terwijl Agua del Mar, Bentley’s en Enoteca del Berebene aanbevolen worden. Savarin zag zijn chef Floris Pancoucke en ook zijn 14/20 verdwijnen. Ostend Queen – toprestaurant op het dak van het casino – blijft aanbevolen.

Iets verder op in Bredene weet restaurant L”Homard et la Moule zich te handhaven op 14/20. Hier bouwt Donald Deschagt gestadig verder aan zijn toekomst.

 

Hoe dan ook, onze regio zit sterk in de klasrijke restaurants. Heel wat jonge chefs hebben zich in de jongste jaren opgewerkt. Hun nieuwe visie, hun creativiteit werd dan ook her en der beloond. Straks op 21 november krijgen we de nieuwe sterrengids Michelin onder de ogen.

 

Georges Keters

 

Foto’s:

 

Vaandeldrager Westkust Stephan Buyens – Le Fox – De Panne

 

Heidi & Patrick in Marquize – Westende-Bad

 

Vanessa en Claudio in Da Claudio – Nieuwpoort

 

Tjörven en Thierry in De Kelle – Koksijde












>> Reageer (0)
17-11-2016
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CASINO MIDDELKERKE

LAST CHANCE TO DANCE

 IN CASINO MIDDELKERKE

 

De sloop en de nieuwbouw van het casino is momenteel het gespreksonderwerp in de Champagnegemeente bij uitstek. Intussen zou men bijna vergeten dat het symbool van Middelkerke straks op 1 januari 2017 definitief de deuren sluit. Om nog één keer uit de bol te gaan pakken enkele muziekliefhebbers op zaterdag 26 november uit met een uniek concert en dansavond, de Last Change to dance in Baccarazaal.

 

De Baccarazaal is gedurende decennia het epicentrum geweest van alles wat zich in Vlaanderen artiest noemde. Voeg daarbij de onvergetelijke tv-uitzendingen Margriet aan Zee, 20 maal Champagneweekend, het jaarlijks optreden van Will Tura, de vele concerten met topartiesten, de Cravache d’Or, de Beste Junior Kok van België, de prestigieuze uitreiking van de Superprestige Cyclocross, de vele banketten met de Nacht van de Bakker en zo meer. “Dit komt nooit meer terug. Het einde van een tijdperk”, stelt Luc Crop, al dertig jaar als prominent portier van de speelzaal, mede-organisator van de Last Chance to Dance en vooral groot liefhebber van funk-muziek met James Brown als aartsvader, aansluitend de Jamal Thomas Band.

LAATSTE CONCERT

Op zaterdag 26 november schrijft men dus geschiedenis. Luc Crop vertelt: “Als die-hard fan van het radioprogramma Funkytown leerde ik er heel wat bij. Een van de topgroepen die me steeds naar de keel greep was de SOS-band uit Atlanta die met Just be good to me, The Finest, Weekend Girl en onder andere Tell me if you still care telkens goud behaalde. Toeval of niet, maar Jamal Thomas, voormalig drummer van de Band komt zich in Oostende vestigen, meer nog, hij komt zowat elke dag in een pand in mijn straat in Westende om er te repeteren. Een droom. Er ontstaat een hechte vriendschap. Hoe kunnen we de Baccarazaal voor de laatste keer beter vullen dan met een concert met de veelzijdige Jamal Thomas. Voeg daarbij het optreden van Boogie Boy en Boogie Phil, dat alles in een presentatie van Guy De Pré. Dat kan niet meer stuk en op die manier zullen velen zich de Last Dance in de Baccarazaal zeker nog lang herinneren.”

Last Chance to Dance op zaterdag 26 november om 20 uur in de Baccarazaal Casino Middelkerke. Inkom: 35 euro of 30 euro in vvk bij Casino Middelkerke, Artistic Flowers, Leopoldlaan 252, Middelkerke.

 

                                            00000000000000000000000000








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPGASTRONOMIE

De gastronomische Nacht van het jaar

 

Grote Nacht Orde der 33 Meesterkoks van België

 

Op maandag 28 november pakt de Orde der 33 Meesterkoks van België voor de 54ste maal in het Oostendse Casino uit met hun majestueuze Grote Nacht en Magistraal Kapittel. Aansluitend worden drie nieuwe meesterkoks, enkele ambassadeurs en een reeks Compagnons de la Toque Blanche en ere-leden omwille hun verdiensten binnen gastronomie in de Orde opgenomen.

 

Eendracht maakt macht. Onder die nationale leuze staken begin de jaren zestig enkele gerenommeerde patroons aan het fornuis de koppen bij mekaar. Bedoeling was en is nog steeds de belangen van de patroons te behartigen en te verdedigen, ervaringen uit te wisselen, zodoende de kwaliteit van de Belgische keuken nog verder op te trekken. De Orde der 33 Meesterkoks van België werd naderhand gesticht in januari 1962. Omdat vriendschap primordiaal is, werd van meet af aan besloten de groep relatief klein te houden, minimum 3, maximum 33. Het sprak de sector meteen aan en de “33” is intussen een internationaal begrip geworden. De resultaten laten zich dan ook graag zien vandaag: de Belgische keuken behoort duidelijk tot de wereldtop.

MAGISTRAAL KAPITTEL

Om de vrienden, gastronomen, koks, sympathisanten en al wie direct of indirect met het beroep te maken heeft, werd de Grote Nacht en het Magistraal Kapittel op het getouw gezet. Deze Nacht is intussen uitgegroeid tot de culinaire climax van het jaar.  President van de Orde Stephan Buyens (Hostellerie Le Fox, De Panne) hierover: “Straks tekenen we voor de 54ste editie. Dit fenomeen is te danken aan de uitmuntende samenwerking tussen de Meesterkoks en de Compagnons de la Toque Blanche die voor de gelegenheid een heel bijzonder en uitgelezen banket voorschotelen. Tegelijk nemen we nieuwe leden in de Orde op die zich de jongste jaren verdienstelijk maakten binnen ’s lands grenzen van de gastronomie. Met Kristof Deprez (Mangerie, Brugge), Filip Cuvelier (Vijvershof, Wevelgem) en Eddy Van Tittelboom (Patisserie Lints) krijgen we drie nieuwe Meesterkoks. Met Axel Rousseau, Th. Declerck, Niko Tuyttens, Tom Vansteenkiste, Frank Verstraete en onder andere Steve Gery uit Koksijde krijgen we een mooie reeks nieuwe chefs Compagnons de la Toque Blanche. Om het feest af te ronden worden Louison Deuwel, kok op rust uit De Panne en Gwendoline Nys, vice-directeur Casino Oostende, in de Orde opgenomen als Ere-lid.

GROTE NACHT ORDE DER 33 MEESTERKOKS

Het moment suprême van de avond is uiteraard het banket. Het menu wordt bereid door de meesterkoks Lieven Demeestere, Tim en Frans Saint-Germain. Het culinair hoogtepunt van het jaar start met een Open window cooking waarbij diverse meesterkoks de Champagne Gosset Brut welig laten vloeien. Een waaier van succulente gerechten volgen mekaar gestadig op en bereiken een hoogtepunt met een dessert-creatie van meester banketbakker Nico Boelens. Ambassadeur William Mortelmans zorgt voor de gepaste selecte wijnen. Het geheel van de bediening wordt verzorgd door de leerlingen van Hotelschool Ter Duinen Koksijde en staat onder leiding van ambassadeur Olivier Willaert. De Soul Brothers zorgen voor de muzikale saus. Dat alles onder supervisie van president Stéphan Buyens.

Deelnemen kan tegen de prijs van 175 euro, all in. Info en inschrijven: gala33masters@gmail.com of bij algemeen secretaris Rik Baré, gsm 0495 22 09 42.

 

                                                           OOOOOOO

 

 






>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MICHELIN BIB GOURMAND

Restaurant ’t Vistrapje

Bib Gourmand Michelin

 

KUST – Een week voordat de culinaire gids Michelin zijn nieuwe sterren in het bord legt, pakt de gids der gidsen alvast uit met zijn Big Gourmand 2017, Michelingids die de restaurants beloont die een uitstekend menu aan maximum 37 euro op tafel zetten, exclusief dranken.

België telt vandaag 165 Bib Gourmands, waarvan 25 nieuwelingen. Onze regio is magertjes bedient en we tellen met restaurant ’t Vistrapje in Oostende slechts één nieuw adres. Aan de Oostkust is Poincarré de enige nieuweling.

Verrassende, maar beslist verdiende neofiet, is restaurant ’t Vistrapje aan de Visserskaai 37. Dubbel leuk omdat ’t Vistrapje twee jaar geleden werd overgenomen door buren Albert Trips en Viviane Desaever, de toen op rust zijnde uitbaters van restaurant Au Vieux Port, Visserskaai 32. Een heel apart verhaal. “Op 9 maart 2014 sloten we deuren van ons restaurant Au Vieux Port, zaak die we samen met onze chef Danny Willequet achttien jaar uitbaatten. Wij dus met pensioen. Na vijf maand was ik het beu. Ik miste de sfeer en begon me te vervelen. Toen Noël Declercq en Marie-Anne Vanhooren, onze buren uit restaurant ’t Vistrapje, ons kwamen vragen of we de zaak – die intusen verkocht was aan een bouwpromotor – voor een paar jaar wilden overnemen, sprong ik een gat in de lucht. Onze kok Danny en Viviane juichten mee. En ja, van Au Vieux Port naar ’t Vistrapje was maar een wip. Ook voor mijn echtgenote Viviane was dit een heerlijk moment. Werken staat al sinds haar 12de jaar op de agenda. We konden het met pensioen zijn niet aan. Vandaag genieten we met volle teugen van onze zaak. Binnen een paar jaar wordt het pand gesloopt en gaan we (nog eens) met pensioen”, doet een lachende en genietende Albert Trips sappig zijn verhaal. Oh ja, een Bib Gourmand? Complete verrassing. We zijn momenteel met verlof en gaan er dan ook van genieten.”

BIB GOURMAND

De Bib Gourmands aan de kust zijn eerder dun gezaaid. Oostende telt er drie met restaurant Mathilda, Toi Moi et la Mer en de gloednieuwe laureaat restaurant ’t Vistrapje. Andere huizen die Michelin in de vorige jaren al op de lijst plaatste en hun Bib Gourmand blijven behouden zijn Casanova in De Haan, De Kruidemolen in Klemskerke, Kok sur Mer in Vlissegem, De Huifkar in Koksijde, Le Flore in De Panne, 8Chef in Sint-Idesbald en De Olijfboom in Veurne. Restaurant Triton uit Blankenberge en restaurant ’t Notarishuys verdwenen uit de bijbel.

 

                                      OOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOOO






>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs