Aan tafel met Margriet Hermans
In OSTEND QUEEN AGUA DEL MAR
Het varkentje is summum van eetplezier
Ze mag dan al niet meer 100%
in de spotlights staan, een fenomeen zal ze steeds blijven. Haar lach is
intussen onsterfelijk geworden, was in de jaren 90 hét boegbeeld van de Vlaamse
televisie en kind aan huis in het Middelkerkse Casino. Vandaag staat ze opnieuw
voor de klas en is op vele plaatsen in Vlaanderen een veel genodigde ere-gast:
Margriet Hermans.
Aan tafel met de zee als decor
in restaurant Agua del Mar Ostend Queen in Oostende is Margriet als vanouds
weer zichzelf. Grappen, grollen, lachen en vooral genieten. De succesrijke koningin
van het Vlaamse lied is niet alleen een topper op de planken, ook aan tafel
kent ze haar plaats. Ik eet graag en geniet van zowat elke schotel, maar mijn
voorkeur gaat naar alles van het varkentje. Zonder meer het summum van
gastronomie. Hmmm, laat maar komen die varkenspootjes
lacht Margriet
smaakvol.
VARKENTJE IS HEILIG
Terwijl Chef Tom zich in de
keuken uitslooft en Patricia en Patrick zich ontfermen over de wijnen, schuift
Margriet haar tafelfavorieten naar voor. Mocht het mijn laatste tafelgenot
zijn dan kies ik voor twee mooie voorgerechtjes: eerst een Gebakken tong uit Nieuwpoort,
gevolgd door Koninginnehapjes met kleine stukjes tong, gehaktballetjes en wat
kalfszwezeriken. Zalig
Laat daarna maar het varkentje aanrukken. Een portie
varkenswangetjes, een pootje en niet te vergeten, een staartje. Heerlijk. Bij
Chef Johan Segers in restaurant t Fornuis in Antwerpen schuif ik graag aan
voor zijn krokante varkensbereidingen, schotels die de lekkerbekken naar de
Zevende Hemel leiden
Zalig
.
Dit betekent evenwel niet
dat Margriet een mals stukje kalfsvlees of een gemarineerde drie maand gerijpte
t-bone steak, in boter gebakken, links laat liggen. Dat gaat er steeds goed
in. Natuur gebakken, geen roomsaus. Simpel als het kan, dat is al moeilijk
genoeg, stelt Margriet, gevolgd door een onnavolgbare lachsalvo. Eega Frank
geniet mee.
KAZEN TROEF
Een maaltijd is volgens
Margriet niet volledig zonder kazen. Hiervoor kies ik graag voor zachte
smeuïge kaasjes met Reblochon, Brie, Cammenbert, Cremeux de Bourgogne,
Maroilles, Epoisses en uiteraard de geitenkaasjes als toppers. Neen, geen
geaderde kazen. Het moet in de mond smelten, aldus Margriet die niet direct
een zoetekauw is. Ik eet zo goed als geen chocolade. Pralines? Hooguit een
tiental per jaar, op de gastvrouw plezier te doen. Maar een Dame Blanche met
wat lopende chocolade, dat gaat nog.
NOOIT SMOOTIES
Margriet is tegelijk een groot
liefhebber van groenten en zegt nooit neen tegen een wokgerecht, maar dan wel gekruid.
Bij gelegenheid laat ook een stukje Thai of Japans haar niet onverschillig. In
geen geval laat ik me verleiden om eendenlever tot mij te nemen. Niet omdat ik
het niet lekker vind, maar uit overweging omdat de beestjes op een eerder
uitzonderlijk onnatuurlijke wijze gevoed worden. Neen, dat kan niet. Daarom wil
ik het niet eten. Punt. Het lachje komt er dit keer niet. Wel nog de melding
dat ze ook niet te vinden is voor orgaanvlees, noch voor kaviaar. Dit is
buitensporig duur. Geef mij maar mijn varkentje.
Het voormalig speerpunt van
het Middelkerkse Casino wil evenwel niets weten van al dat moderne gepruts
omtrent gezonde alternatieven. Neem nu de smoothies, gepureerde fruit- of
groentedrankjes. Men stelt het voor als een perfect ontbijt. Maar is het
helemaal niet. Geniet gewoon van een paar lekkere boterhammen met huisgemaakte
jam, wat ham, een gekookt eitje of spiegelei, dat is een ontbijt. Waar gaan we
naartoe?
Met Margriet aan Tafel in OSTEND QUEEN AGUA DEL MAR
Westhelling Casino Kursaal Oostende
Georges
Keters
|