Vakantie dichtbij huis
Le Touquet-Paris-Plage
parel aan de Côte dOpale
Le Touquet-Paris-Plage,
iedereen kent het bij naam, maar het is geenszins een badplaats zoals vele
anderen. Het ligt naast de monding van de Canche, rivier die toegang geeft tot
het Kanaal en palend aan het vissersdorpje Etaples en het historische
Montreuil-sur-Mer, al ligt dit stadje zowat tien km van de zee. Pas gesticht in
de jaren 1800 wist het zich snel te ontwikkelen tot wat het vandaag is: een
unieke parel aan de Côte dOpale, stek om te zien en zich te laten zien.
Het begon allemaal nadat een
Parijse notaris Jean-Baptiste Daloz halfweg de jaren 1800 een stuk duinen kocht
rond de monding van de Canche en er een kasteel bouwde. Voor groenbeplanting
ontdekte hij dat het alleen bij sparren zou blijven. De zandgrond liet zo goed
als niets toe. Vandaar dat men vandaag nog steeds luistert naar de naam Foret
de Touquet, bos dat zo goed als alleen maar uit dennenbomen bestaat. Na de bouw
van twee herenhuizen werden er nog gronden verkaveld. Jachtvriend Jean Hippolyte
Delaunay de Villemessant, journalist en stichter van dagblad Le Figaro, kwam
met het idee naar voor om Le Touquet via Parijs bekend te maken. Le Touquet-Paris-Plage
was geboren. Niet dat de Parijzenaars meteen zo happig waren om eventjes naar
de zee te komen, maar Le Touquet trok mede door de schitterende villas het
rijkste volk aan. Heel wat van dit cultureel erfgoed is vandaag nog te
bewonderen.
BRITTEN
Begin 1900 maakte de Britse
steenrijke industrieel John Whitley kennis met Le Touquet-Paris-Plage, werd er
verliefd op en bouwde het verder uit tot de place to be. Le Touquet werd meteen
zelfstandig en groeide in de jaren 20 30 uit tot een badplaats dat zijn
gelijke niet kende. Vooral de Britse en Parijse beaux-monde kwamen er zich vestigen en bouwden villas, landhuizen
en statige herenhuizen. Le Touquet scoorde zeer hoog bij de aristocratie.
Schoorvoetend kwamen nu ook de Parijzenaars afzakken zodat deze elegante
badplaats een vaste stek werd van de rijken der aarde. Naderhand liepen keizers,
koningen en vooral de Britse adel mekaar voor de voeten. Vandaag is die elitaire
grandeur weliswaar verdwenen, maar is de badplaats toch nog sterk gewild voor
de meest gegoede lui. Het uitbouwen van de golfsport, het aanleggen van een renbaan,
een lokaal vliegveld en de oprichting van twee casinos zijn de ideale
zuignappen om van Le Touquet-Paris-Plage een plaats te maken waar men wil
gezien zijn. Met de groei van de diverse watersporten blijft deze badplaats nog
sterk gegeerd.
KUNST EN KUST
Met dank aan de reeds geciteerde
notabelen groeide Le Touquet-Paris-Plage stilaan uit tot de trots van de Côte
dOpale. Het kilometerslange strand is enig en een bron van gezondheid. Geen
indrukwekkende gebouwen noch hoogbouw, maar architectuur daterend uit de tijd
tussen de twee wereldbranden. Een reeks vakhuizen, de Village Suisse en Hotel
Westminster doen denken aan de statige gebouwen die we kennen in de Britse
steden Bath en Londen. Het stadhuis (gebouwd in een mengelmoes van stijlen)
kijkt statig over de vele villas die de rijkdom van weleer nog steeds
accentueren. Laat niet na om een blik te werpen in het Musée du Touquet, al was
het maar om de werken van de impressionisten Henri Le Sidaner en Eugène Boudin,
meesters in marines.
GASTRONOMIE
Schoon volk brengt tering en
nering mee. Zo ook in Le Touquet-Paris-Plage waar men geen tekort heeft aan leuke
eethuizen. Deze zijn vooral te vinden in Rue Metz, dwarsstraat van de grote
ader Avenue du Général de Gaulle en Rue St-Jean, op een boogscheut van het
strand. Topper is alvast PERARD
(www.perard-letouquet.fr), goed voor traiteur, grill, oesterbar, viswinkel en
uitstekend restaurant. Liefhebbers van zeevruchten, een vangverse kreeft,
baars, brasem, tarbot, langoustines of gegilde gambas, zitten hier op de goede
plaats. Chef-grill Laurent maakt van je kreeft een delicatesse.
Zin in een snelle, maar
lekkere hap, dan zit je goed in brasserie LES SPORTS
(www.brasserielessports.fr).
Hier wordt je verwent door Joël Fauchois, met zijn 45 jaar dienst wellicht de
oudste maître in Le Touquet-Paris-Plage. Vlugger dan zijn schaduw en de schotels
zijn verrukkelijk. Le Welsh Rarabit
(warme kaasschotel), de Sole Meunière met
Rattes du Touquet zijn subliem. Of laat je portie Potjesvlesh vergezellen van een Crèpe
Suzette als toetje. Onweerstaanbaar.
Voor wie topproducten uit Le
Touquet-Paris-Plage wil meenemen naar huis, mag een bezoek aan AU CHAT BLEU (chocolade), ARTS
GOURMANDS (patisserie) en natuurlijk de reeds eerder geciteerde vishandel
PERARD niet ontbreken. Dat alles te vinden in de
gastronomische straat bij uitstek: rue du Metz.
LE TOUQUET VANUIT DE LUCHT
Wie deze heerlijke badplaats
uit een ander oogpunt wil bekijken, dan wacht de vuurtoren Canche op uw bezoek.
Dit in 1951 in gebruik genomen 53 meter hoge maritieme meesterwerk laat je
eens boven de schilderachtige vallei van de Canche en de heuvels van Artois
bewonderen. Je moet er evenwel 44,60 meter hoger en 274 treden voor over hebben.
Maar het loont de moeite. Tegelijk is het genieten van het panorama dat de
middeleeuwse muren van het naburige Montreuil-sur-Mer, de sparrenbossen van Le
Touquet en met enig geluk, ook de kliffen van Dover laat bewonderen. De
zeebries zorgt er op een zomerse warme dag voor een welgekomen verfrissing. Met
dank aan de gids Régis.
ETAPLES
Wil je het bruisende leven
van Le Touquet-Paris-Plage even achter je laten, dan kom je tot rust in het
gezellige vissersdorpje Etaples, gekleefd aan de oevers van de Canche. De
viskraampjes op de Quai de la Canche zorgen dagelijks voor aanvoer en verkoop
van vis. Met de PLANETE OCEAN en AUX PECHEURS dETAPLES wachten twee verschillende
visrestaurants. In de OCEAN is het genieten van een brasserie in bistro stijl.
Toprestauratie is te genieten in restaurant Aux Pêcheurs d Etaples. Gastvrouw
Emily Ogez zorgt er meteen voor dat men zich onmiddellijk thuis voelt. In de
keuken zwaait Chef Gèrard Auvray al sinds 1985 met de pollepel. Zijn keukenteam
hangt aan zijn lippen. De schotels zijn stuk voor stuk pareltjes. Laat je
gerust verleiden door de Marmite
Etaploise au Champagne en de Petite
Bouillabaisse du Pêcheur. Uiteraard niet te versmaden zijn de onvergelijkbare
Fruits de Mer, getekend Chef Gèrard
Auvray en zijn team. Om duimen en vingers af te likken. Een heerlijke Pouilly
Fumé zorgt voor de rest.
MAREIS
Om je bezoek aan Etaples af
te ronden en je houdt van zeevisserij, wordt je aangenaam verrast door een
bezoek aan het marinecentrum Maréis, Boulevard Bigot Desclers, op wandelafstand
van restaurant Aux Pêchers dEtaples. Hier leidt gids Jean-Gabriel, zeg maar
Gaby, je op meesterlijke wijze binnen in het wereldje van de visserij. Als ex-reder en
kapitein van een vissersschip kent hij de knepen van het vak. Een must voor
elke liefhebber. Het respect voor de hard werkende vissers kan na dit bezoek
alleen maar groeien.
LOGEREN
Le Touquet-Paris-Plage heeft
een brede waaier van hotels voor ieders beurs. Toppers zijn alvast Hotel
Barrière Le Western, Best Western Grand Hotel Le Touquet en onder andere
Novotel Le Touquet Thalassa. Meer info: www.letouquet.com
Hoe dan ook, een verblijf in
Le Touquet-Paris-Plage is steeds te kort. Het heeft veel meer dan een citytrip
in huis. Een weekje genieten in deze parel van de Côte dOpale is top. Deze
badplaats heeft werkelijk alles in huis voor een heerlijke vakantie, dicht bij
de Westhoek: een mooi bewaard duinengebied, een uniek dennenbos, een
onvergelijkbaar weids en elegant strand, een harmonieuze uitbouw met Franse en
Britse architectuur en onder andere sierlijke villas omringd door schitterende
tuinen. En dan is er nog de golf. Maar dat is voor een volgende keer.
Meer
info: www.pas-de-calais-tourisme.com/nl
Tekst:
Georges Keters
Fotos:
AS Flament en Georges Keters
|