Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
20-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.NIEUW :MAGAZINE DE BOAREBREKER - Gastronomie & Toerisme

Hierbij het gloednieuwe

 

Magazine

De Boarebreker - Gastronomie & Toerisme  2017

 

U graag aangeboden.

https://issuu.com/deboarebreker/docs/de_boarebreker_2017

 

Veel leesplezier.

 

 

Georges Keters












>> Reageer (0)
19-06-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPBESTEMMING IN FRANKRIJK - COTE D'OPALE

Vakantie dichtbij huis

 

Le Touquet-Paris-Plage

parel aan de Côte d’Opale

 

Le Touquet-Paris-Plage, iedereen kent het bij naam, maar het is geenszins een badplaats zoals vele anderen. Het ligt naast de monding van de Canche, rivier die toegang geeft tot het Kanaal en palend aan het vissersdorpje Etaples en het historische Montreuil-sur-Mer, al ligt dit stadje zowat tien km van de zee. Pas gesticht in de jaren 1800 wist het zich snel te ontwikkelen tot wat het vandaag is: een unieke parel aan de Côte d’Opale, stek om te zien en zich te laten zien.

 

Het begon allemaal nadat een Parijse notaris Jean-Baptiste Daloz halfweg de jaren 1800 een stuk duinen kocht rond de monding van de Canche en er een kasteel bouwde. Voor groenbeplanting ontdekte hij dat het alleen bij sparren zou blijven. De zandgrond liet zo goed als niets toe. Vandaar dat men vandaag nog steeds luistert naar de naam Foret de Touquet, bos dat zo goed als alleen maar uit dennenbomen bestaat. Na de bouw van twee herenhuizen werden er nog gronden verkaveld. Jachtvriend Jean Hippolyte Delaunay de Villemessant, journalist en stichter van dagblad Le Figaro, kwam met het idee naar voor om Le Touquet via Parijs bekend te maken. Le Touquet-Paris-Plage was geboren. Niet dat de Parijzenaars meteen zo happig waren om eventjes naar de zee te komen, maar Le Touquet trok – mede door de schitterende villa’s – het rijkste volk aan. Heel wat van dit cultureel erfgoed is vandaag nog te bewonderen.

BRITTEN

Begin 1900 maakte de Britse steenrijke industrieel John Whitley kennis met Le Touquet-Paris-Plage, werd er verliefd op en bouwde het verder uit tot de place to be. Le Touquet werd meteen zelfstandig en groeide in de jaren 20 – 30 uit tot een badplaats dat zijn gelijke niet kende. Vooral de Britse en Parijse beaux-monde kwamen er zich vestigen en bouwden villa’s, landhuizen en statige herenhuizen. Le Touquet scoorde zeer hoog bij de aristocratie. Schoorvoetend kwamen nu ook de Parijzenaars afzakken zodat deze elegante badplaats een vaste stek werd van de rijken der aarde. Naderhand liepen keizers, koningen en vooral de Britse adel mekaar voor de voeten. Vandaag is die elitaire grandeur weliswaar verdwenen, maar is de badplaats toch nog sterk gewild voor de meest gegoede lui. Het uitbouwen van de golfsport, het aanleggen van een renbaan, een lokaal vliegveld en de oprichting van twee casino’s zijn de ideale zuignappen om van Le Touquet-Paris-Plage een plaats te maken waar men wil gezien zijn. Met de groei van de diverse watersporten blijft deze badplaats nog sterk gegeerd.

KUNST EN KUST

Met dank aan de reeds geciteerde notabelen groeide Le Touquet-Paris-Plage stilaan uit tot de trots van de Côte d’Opale. Het kilometerslange strand is enig en een bron van gezondheid. Geen indrukwekkende gebouwen noch hoogbouw, maar architectuur daterend uit de tijd tussen de twee wereldbranden. Een reeks vakhuizen, de Village Suisse en Hotel Westminster doen denken aan de statige gebouwen die we kennen in de Britse steden Bath en Londen. Het stadhuis (gebouwd in een mengelmoes van stijlen) kijkt statig over de vele villa’s die de rijkdom van weleer nog steeds accentueren. Laat niet na om een blik te werpen in het Musée du Touquet, al was het maar om de werken van de impressionisten Henri Le Sidaner en Eugène Boudin, meesters in marines.

GASTRONOMIE

Schoon volk brengt tering en nering mee. Zo ook in Le Touquet-Paris-Plage waar men geen tekort heeft aan leuke eethuizen. Deze zijn vooral te vinden in Rue Metz, dwarsstraat van de grote ader Avenue du Général de Gaulle en Rue St-Jean, op een boogscheut van het strand. Topper is alvast PERARD (www.perard-letouquet.fr), goed voor traiteur, grill, oesterbar, viswinkel en uitstekend restaurant. Liefhebbers van zeevruchten, een vangverse kreeft, baars, brasem, tarbot, langoustines of gegilde gamba’s, zitten hier op de goede plaats. Chef-grill Laurent maakt van je kreeft een delicatesse.

Zin in een snelle, maar lekkere hap, dan zit je goed in brasserie LES SPORTS (www.brasserielessports.fr). Hier wordt je verwent door Joël Fauchois, met zijn 45 jaar dienst wellicht de oudste maître in Le Touquet-Paris-Plage. Vlugger dan zijn schaduw en de schotels zijn verrukkelijk. Le Welsh Rarabit (warme kaasschotel), de Sole Meunière met Rattes du Touquet zijn subliem. Of laat je portie Potjesvlesh vergezellen van een Crèpe Suzette als toetje. Onweerstaanbaar.

Voor wie topproducten uit Le Touquet-Paris-Plage wil meenemen naar huis, mag een bezoek aan AU CHAT BLEU (chocolade), ARTS GOURMANDS (patisserie) en natuurlijk de reeds eerder geciteerde vishandel PERARD niet ontbreken. Dat alles te vinden in de gastronomische straat bij uitstek: rue du Metz.

LE TOUQUET VANUIT DE LUCHT

Wie deze heerlijke badplaats uit een ander oogpunt wil bekijken, dan wacht de vuurtoren Canche op uw bezoek. Dit in 1951 in gebruik genomen 53 meter hoge maritieme meesterwerk laat je – eens boven – de schilderachtige vallei van de Canche en de heuvels van Artois bewonderen. Je moet er evenwel 44,60 meter hoger en 274 treden voor over hebben. Maar het loont de moeite. Tegelijk is het genieten van het panorama dat de middeleeuwse muren van het naburige Montreuil-sur-Mer, de sparrenbossen van Le Touquet en met enig geluk, ook de kliffen van Dover laat bewonderen. De zeebries zorgt er op een zomerse warme dag voor een welgekomen verfrissing. Met dank aan de gids Régis.

ETAPLES

Wil je het bruisende leven van Le Touquet-Paris-Plage even achter je laten, dan kom je tot rust in het gezellige vissersdorpje Etaples, gekleefd aan de oevers van de Canche. De viskraampjes op de Quai de la Canche zorgen dagelijks voor aanvoer en verkoop van vis. Met de PLANETE OCEAN en AUX PECHEURS d’ETAPLES wachten twee verschillende visrestaurants. In de OCEAN is het genieten van een brasserie in bistro stijl. Toprestauratie is te genieten in restaurant Aux Pêcheurs d’ Etaples. Gastvrouw Emily Ogez zorgt er meteen voor dat men zich onmiddellijk thuis voelt. In de keuken zwaait Chef Gèrard Auvray al sinds 1985 met de pollepel. Zijn keukenteam hangt aan zijn lippen. De schotels zijn stuk voor stuk pareltjes. Laat je gerust verleiden door de Marmite Etaploise au Champagne en de Petite Bouillabaisse du Pêcheur. Uiteraard niet te versmaden zijn de onvergelijkbare Fruits de Mer, getekend Chef Gèrard Auvray en zijn team. Om duimen en vingers af te likken. Een heerlijke Pouilly Fumé zorgt voor de rest.

MAREIS

Om je bezoek aan Etaples af te ronden en je houdt van zeevisserij, wordt je aangenaam verrast door een bezoek aan het marinecentrum Maréis, Boulevard Bigot Desclers, op wandelafstand van restaurant Aux Pêchers d’Etaples. Hier leidt gids Jean-Gabriel, zeg maar Gaby, je op meesterlijke wijze binnen in  het wereldje van de visserij. Als ex-reder en kapitein van een vissersschip kent hij de knepen van het vak. Een must voor elke liefhebber. Het respect voor de hard werkende vissers kan na dit bezoek alleen maar groeien.

LOGEREN

Le Touquet-Paris-Plage heeft een brede waaier van hotels voor ieders beurs. Toppers zijn alvast Hotel Barrière Le Western, Best Western Grand Hotel Le Touquet en onder andere Novotel Le Touquet Thalassa. Meer info: www.letouquet.com

Hoe dan ook, een verblijf in Le Touquet-Paris-Plage is steeds te kort. Het heeft veel meer dan een citytrip in huis. Een weekje genieten in deze parel van de Côte d’Opale is top. Deze badplaats heeft werkelijk alles in huis voor een heerlijke vakantie, dicht bij de Westhoek: een mooi bewaard duinengebied, een uniek dennenbos, een onvergelijkbaar weids en elegant strand, een harmonieuze uitbouw met Franse en Britse architectuur en onder andere sierlijke villa’s omringd door schitterende tuinen. En dan is er nog de golf. Maar dat is voor een volgende keer.

Meer info: www.pas-de-calais-tourisme.com/nl

 

 

Tekst: Georges Keters

Foto’s: AS Flament en Georges Keters














>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs