GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
16-12-2012
ITALIAANSE TAFEL AAN ZEE in NIEUWPOORT
Viert eindejaar aan een authentieke ITALIAANSE TAFEL met
Enogastronomia Italiana
Claudio Acquaro en Vanessa Beyens
Marktstraat 30
8620 Nieuwpoort
tel 0473/489521
info@vinofilia.be
Menu voor Kerst en Nieuwjaar
Antipasto Italiano
(roulade van mozzarella,
radicchio rosso, tomaat en tonijn op bedje van
rucola; gegratineerde
mossel; groene olijven Bella di Cerignola;
gefrituurde olijf allAscolana
en mozzarellakroketje; roulade van
courgette met ricotta en
San Martino ham; mini panzerotti met
scamorza affumicata en
tomaat)
Crespelle con Fontina,
prosciutto cotto e funghi di bosco
Gevulde hartige pannenkoek
met Fontinakaas, gekookte ham en
Bospaddenstoelen
Involtini di tacchino
ripieno con verdure dinverno e ossobuco di patate
farcite con lenticchie
Roulade van kalkoen,
gevuld met winterse groentjes, met ossobuco van
aardappel gevuld met
linzen
Triologia di Formaggi o
Triologia di Dolci
Trilogie van Kazen (Pecorino
pepato, Gorgonzola Eccellenza en
Taleggio) of Trilogie van
Zoetjes (Tiramisù met speculoos en
gecarameliseerde
appeltjes, Mousse van Torrone, Pannacotta met
Limoncello geparfumeerd met verse munt)
Prijs: 30 euro
Bestellen:
Indien U een kerst- of
eindejaarsmenu wenst te bestellen, gelieve dit dan te doen tegen uiterlijk 21
december 2012, met betaling van een voorschot van 50%.
In de periode van de
feestdagen zullen wij onze sluitingsdagen
aanpassen, waardoor we
zondag 23 en maandag 24 december, alsook zondag 30 en maandag 31 december open
zullen zijn.
We sluiten dan op dinsdag
25, woensdag 26 december en op dinsdag 1 en woensdag 2 januari.
Aangezien het voor ieder
van ons Kerst is, schenken we per menu 2 euro aan het
Kinderkankerfonds
Antwerpen is niet alleen de navel van Vlaanderen, maar is
tegelijk een ideale locatie om er een paar dagen in te verblijven. De stad
ademt zoveel warmte uit dat kiezen uit een waslijst knappe hotels niet
makkelijk is. Wie houdt van rust, van lifestyle, een vleugje romantiek,
historiek en art-nouveau zal zijn verblijf in Sir Plantin Antwerp nog lang
geheugen. General manager Sir Wim Van Respaille is uw gastheer, gesteund door
een schare nooit aflatende medewerkers die allen het beste voor de gast willen.
Luxe in een design hotel in een oase van rust, in een historische wijk.
Op een boogscheut van het bruisende stadsleven en het
uniek gerenoveerde Centraal Station Antwerpen is een verblijf in dit
verleidelijke lifestyle hotel een verademing. Het mag dan net op de rand van de
stad gelegen zijn, het bevindt zich in de overigens knap uitgebouwde
art-nouveau wijk Zurenborg. Hier kan men verpozen op charmante pleintjes,
genieten op het terras van de vele hedendaags uitgebouwde kroegjes om dan nog
niet te spreken van de smaakvol ingerichte restaurantjes die bij zwoele avonden
het epicentrum vormen van genietend Antwerpen.
176 RELAX KAMERS
Sir Plantin Hotel in Antwerpen is een van de honderd internationale
hotels van de Duitse hotelgroep Grand City Hotels, gespecialiseerd in het
opwaarderen van hotels. Sir Plantin Hotel was eerder al tweemaal een voormalig
hotel dat de uiteindelijk een tijdlang leegstond. Grand City Hotels knapte het
intussen op in diverse fasen. Het hotel kreeg in eerste fase een grondige
facelift, waarna twee fase het geheel zal afmaken, met het gevolg dat men
uiteindelijk 176 relax kamers zal tellen, verdeeld over drie verdiepingen.Sir Plantin is de eerste in de Grand City
Hotel groep die uitgebouwd werd naar een eigen life-hotelconcept: de Sir
Hotels. Deze bieden een aristocratische gastvrijheid in een trendy kader en dat
tegen een democratische prijs met een meer dan uitstekende verhouding
prijs/kwaliteit.
ZAKENLUI & TOERISTEN
General manager Wim Van Respaille is alvast tevreden met
de evolutie van dit hotel in zijn nieuwe vorm: Een van onze zo vele troeven is
het feit dat men in ons concept kan genieten van tal van mogelijkheden en faciliteiten
die gratis aangeboden worden. Zo wacht in de lobby de klok rond een gratis
koffie, thee, chocolademelk en croissants service. Onze klanten, die variëren
tussen jong en minder jong, zakenlui en toeristen, zijn na een nauwgezette
enquête bijzonder tevreden. Er is niet alleen de gezellige bar, net achter de
balie met receptie, maar de lounge nodigt graag uit tot korte bijeenkomsten en
besprekingen, hetgeen jongere zakenlui vandaag ten zeerste waarderen. Een van
de zaken waar we met de ganse crew op werken is het streven naar optimaal
verwennen van de klant. Klanten zien terugkomen is minstens zo belangrijk dan elke
dag nieuwe klanten te lokken. Het bestaande klantenbestand krijgt dan ook meer
dan normaal onze aandacht. Zij kennen het huis, zij weten wat ze er kunnen
verwachten. Het feit dat we een flink percentage vaste klanten tellen bewijst
dat dit een goede methode is.
HOOG NIVEAU
Hoe dan ook, het staat als een paal boven water dat Sir
Plantin Hotel Antwerpen een schot in de roos is. Niet alleen ligt het
designhotel op een boogscheut van het centrum met het resultaat dat de
historische monumenten, de uitgangsbuurt en een doolhof van restaurants en
eethuizen op wandelafstand te bereiken is. Zo niet brengt een vlotte verbinding
met tram en bus je op een drafje ook naar het MAS (Museum Aan de Stroom), het
Rubenshuis, de Onze-Lieve-Vrouw Kathedraal, de Zoo en onder andere het magische
stadhuis onder toeziend oog van Brabo. En voor wie het niettemin toch allemaal
te ver zou lijken om te stappen, net om de hoek van het hotel wacht de historisch
architecturaal goed bewaarde site Zurenborg, ontwikkeld tussen 1894 en 1906,
vandaag een oase van rust met gebouwen opgetrokken in neo-klassieke en art
nouveau stijl.
Op een
boogscheut van het Antwerpstadion, in de volksmond gekend als Den Bosuil, ligt een mooi gerenoveerde
hoeve. Een beetje verscholen achter een grote groene haag, deuren en blaffetuuren fris blauw-wit geschilderd,
oogt restaurant De Violin als een plaatje en belooft als het ware de
restaurantbezoeker gezelligheid en rust. Als we binnenstappen worden is het
bijna zoals we ons hadden voorgesteld : een zorgvuldig gedoseerde mix van
rustieke gezelligheid en moderne toetsen die een gevoel van relax geeft en onze
reeds hoog gespannen verwachtingen nog een beetje de hoogte in duwt. We worden
bijzonder hartelijk onthaalddoor Peter
Meersman, eigenaar en onze gastheer.
SUCCULENTE
GERECHTEN
Op de kaart
van de Violin vind je een selecte keuze van voorgerechten zoals Torentje van
huisbereide ganzenlever met parmaham gecombineerd met ganzenleverkrullen en
meloenknikkers, ofSlaatje met een
spiesje van gerookte of gebraden kwartel vergezeld van appeltjes en
appeldressing of nog Gebakken nieroogkreeftjes in een botersausje met
korenasperges, spekjes en croûtons. Bij de hoofdgerechten een Zeetong op de
wijze van de Violin, Roodbaarsfilet met courgettes en een mousseline van
asperge en Spaanse kruiden of nog Mechelse koekoekfilet met een kruidensaus en
peterselieaardappelen.Naast de à la
carte biedt Restaurant de Violin nog een Lunchformule,
elke middag met aangepaste wijnen en koffie, een Degustatiemenu, vijfgangenmenu volgens marktaanbod en zonder
dranken of een Degustatiemenu Deluxe,
vijfgangenmenu volgens marktaanbod met een apero naar keuze, een halve fles per
persoonzorgvuldig uitgekozen aangepaste
wijn en koffie.
AZIATISCHE
ZOMERTERRAS
Tijdens het
nuttigen van een glaasje lekkere huischampagne kunnen de rokers in ons
gezelschap nog het Aziatische zomerterras ontdekken. Een oase van rust, zeer
stijlvol ingericht en een aanrader voor zwoele zomeravonden. We besluiten om de
chef de vrije hand te laten en hij vergast ons op een menu met een keur aan
smaken en aromas. Als voorgerecht presenteert hij ons een Symphonie Violin :
een trilogie van twee Sint-Jacobsvruchten in een lichte witte wijsaus, gebakken
ganzenlever en zalm met rivierkreeftjesen appeltjes. Klassiek maar mooi
gebracht en voortreffelijk ondersteund door een Pouilly Fumé 2011. Het
hoofdgerecht, Jonge tarbot met mosseltjes in een lichte ricardsaus, wordt zeer
verrassend door een prachtige Clos des Jacobins 1999, Saint-Emilion Grand cru ,
begeleid. Alhoewel we geen grote dessertliefhebbers zijn, kunnen we toch niet
weerstaan aan de huisgemaakte parfait die letterlijk en figuurlijk op onze tong
smelt.
DE
ZILVEREN LEPEL
De Tafel van
de Zilveren Lepel werd vijf jaar geleden opgericht door enkele leden van de
Antwerpse Rotary.De gastronmen van de Tafel bezoeken incognito restaurants en
beoordelen deze voornamelijk op een goede prijs/kwaliteitverhouding. Aan goede
en vriendelijke bediening, netheid en ook aan gezelligheid wordt veel aandacht
geschonken. Peter Meersman, Dirk Cerinne en Marleen zijn dan ook zeer vereerd
en terecht trots dat zij deze mooie onderscheiding als team in ontvangst mogen
nemen. Ze stellen dan ook een speciale Zilverenlepelmenu bestaande uit, een
Cassoulette van noordzeevis met ruccolacoulis, Escalope van zalm met een
mosterdsaus of een Ibericosteak Blackwell en afgesloten met een Tarte Tatin met
vanilleijs en crème anglaise voor. Apero, halve fles wijn en koffie of thee met
garnituur inbegrepen aan 50 euro
TRAITEUR
& SEMINARIE
Voor al uw
recepties en feestjes van 8 tot 200 personen staat het team van restaurant de
violin voor u klaar. Thuis, feestzaal of kasteel met of zonder bediening alle
formules zijn mogelijk op uw favoriete locatie. Op de eerste verdieping
reserveert Restaurant de Violin voor u een seminarieruimte tot dertig personen.
Ook uitstekend geschikt voor vergaderingen of intieme feestjes.
Op wandelafstand van de Groenplaats, in de
St.-Antoniusstraat, een zijstraat van de Nationale straat, ligt een statig
negentiende eeuwse patriciërswoning. Het behoorde eertijds toe aan gekende
Antwerpse families en een goede twintig jaar geleden werd het pand aangekocht
en volledig gerenoveerd door zaakvoerder en meesterkok Patrick Van Herck. Ondertussen
heeft Huis de Colvenier zich een plaats veroverd aan het Antwerpse
Gastronomische firmament en is er niet meer weg te denken.
Opgeleid bij Robuchon in Parijs, t
Laurierblad, Scholtenshof en onder andere Bruneau,is Patrick Van Herck een
adept van de klassieke Franse keuken die eigentijdse toetsen legt en
persoonlijke inspiratie verwerkt in zijn gerechten. Via de open keuken leidt zaal-
en wijnmeester Michel Verhoeven ons naar de wijn- en degustatiekelder. De
wijnkelders dateren uit 1897 en zijn een sensatie op zich. Het is een
aaneenschakeling van kleine keldertjes, nissen en verschillende zeer gezellig
ingerichte proefruimtes waar ruim 20.000 topwijnen naast de gekende klassiekers
liggen.
APERITIEF IN DE KELDER
De chef, vergezeld door zijn charmante
echtgenote Marta do Nascimento komt ons persoonlijk verwelkomen en rondleiden. Bij
de nootjes, de olijven en de Parmezaanse kaas, die standaard bij het aperitief
geserveerd worden, presenteert onze gastheer een chaud-froid van franse
pladijsfilet met een kruiden aromatenvinaigrette.Een aangename eerste kennismaking van
verschillende aromas en smaken die veel belooft voor hetgeen nog komen moet. We
moeten geen enkel ogenblik twijfelen en geven meesterkok Patrick Van Herck de
volledige vrije hand. Op zijn eigen sympathieke manier verzekert hij ons een outstanding culinaire ervaring.
TOPKLASSIEKERS
Als eerste voorgerecht wordt een huisgemaakte
ganzenlever met een confituur van vijgen, balsamico en rood fruit vergezeld van
een witte Olimpia port gepresenteerd. Klassiek maar
voorteffelijk.We
vervolgen met gestoomde rogvleugel op een bedje van prei, garnaaltjes en
champagnesaus zeer goed begeleid door Grüner Veltliner 2011 Herzogenburg.Het hoofdgerecht, steak van Wagyu met een
rode wijnsaus, is een superbe stukje vlees waarbij deAntica Enotria Falu Puglia van 2007
uitstekend past. Het dessert laten we aan ons voorbijgaan, maar we sluiten een
heerlijke maaltijd af met een selectie kazen om U tegen te zeggen, die met
Braziliaanse charme door Marta worden toegelicht en geserveerd. De chef heeft
woord gehouden en ons een zeer aangename culinaire avond bezorgd.
GASTENKAMERS
Patrick Van Herck is geen chef die stilzit.
Steeds nieuwe ideeën en vooruitblikken in de toekomst. Zo is hij met twee
nieuwe projecten bezig : uitbreiding van de wijnbar naar drie verschillende
niveaus en de inrichting van een viertal luxueuze gastenkamers in zijn prachtig
pand. Zoals we de De Colvenier nu kennen wordt dit zeker een nieuw schot in de
roos.
Op wandelafstand van het MAS, langs de Godefriduskaai
ligt de ruim 56 meter lange gevel van het Sint-Felixpakhuis. In 1861, twee jaar
na de bouw, werd het gebouw volledig verwoest door een brand. Er werd direct
gestart met de heropbouw en na een tweetal jaar werd het pakhuis met24.412 m² opslagruimte in gebruik genomen
voor de opslag van verbruiksgoederen zoals koffie, kaas, wijn, tabak enz In 1976 werd het pakhuis erkend als
historisch monument en in1985 kwam het pand volledig leeg te staan.Na een volledige
renovatie vindt het Antwerpse stadsarchief er zijn bestemming. Food en drinks
krijgen er ook een eigen invulling met zes verschillende concepten : living,
terras, salon, markt, kelder en lichtstraat. Elke locatie heeft een eigen
inpassing en wij gaan voor Felix Pakhuis Living. Deze prachtig gerenoveerde
ruimte is een gastronomische ontmoetingsruimte geworden en verwent zijn gasten
met gerechten en produkten van eigen bodem : tomaatjes
uit Melsele, Zwijndrechtse aardbeien, aardappelen uit de polder, zeevruchten
uit Yerzeke . Meer info: www.felixpakhuis.nu
BRASSERIE APPELMANS:
heerlijk en helder
Wanneer men van de Groenplaats naar de Onze-Lieve
-Vrouwkathedraal wandelt, vindt men in het eerste steegje aan de linkerzij het
Papenstraatje waar Brasserie Appelmans & Absinthbar gevestigd is. Op deze
locatie, waarvan voor het eerst melding werd gemaakt in de dertiende eeuwwas het kapittel van de kanunniken van de
kathedraal gevestigd. Boven de prachtige kelders, waar de kanunniken hun wijn
opsloegen, werd in 1900 het huidig pand opgetrokken . Eigenaar Kasper Stuart
renoveerde het pand en opende er in 2004 een eigentijdse, loungy brasserie en
een wel heel speciale absintbar. De
naam Appelmans verwijst naar de bouwmeester van de kathedraal.Uit het aantrekkelijke en gevarieerde aanbod opteerden we voor de lunchmenu
aan 20, bestaande uit steak tartaar als voorgerecht en zeer modern
gepresenteerde paling in het groen. Met deze twee klassiekers leverde de chef
meteen zijn visitekaartje af : klasse.
Wanneer men langs de Meir kuiert of men is er op
koopjesjacht, komt men op de hoek van de Wapper en de Meir het prachtige Paleis op de Meir tegen. In 1745 gaf
Johan Alexander van Susteren, koopman en enige erfgenaam van het immense
familiekapitaal, aan Jan Pieter van Baurscheit de Jonge de opdracht om een
stadspaleis te bouwen. Het wordt een patriciërswoning in rococostijl. In 1811
verwerft Napoleon de woning en laat deze volledig herinrichten. Hoewel Napoleon
er door zijn verbanning naar Elba nooit verbleven heeft, werd het paleis toch
de verblijfplaats van koningen : voor Willem I der Nederlanden was het een
geliefkoosde verblijfplaats en Leopold II liet ter gelegenheid van 75 jaar
onafhankelijkheid van België een spiegelzaal inrichten. De Vlaamse gemeenschap
verwerft het pand in 1996 en laat het volledig restaureren. Erfgoed Vlaanderen
neemt in 2004 het paleis in erfpacht en geeft het een functie als publiekspaleis met plaats voor horeca.
Op deze prachtige locatie, in linkervleugel,opent het Café Impérial zijn
deuren. Men kan er terecht voor een uitgebreid ontbijt, lunch, afternoon tea en
dinner. In de rechtervleugel kan men The
Chocolate Line van Dominique Persoone bezoeken.
Sportievelingen en recreanten kennen het al. Op de rand
van de stad wacht Ace Place, waar gastvrouw Magda Klaes elke klant persoonlijk
verwelkomt. Het ijs is meteen gebroken. De sfeer optimaal.
In 1895 koopt Ernest Grisar een paardenrenbaan, gelegen
op het Kiel. Zijn zoon Alfred richt er een sportclub op met verschillende
takken : hockey, cricket, atletiek, voetbal, polo te paard en tennis. Vandaag
speelt den Beerschot nog zijn matchen
in het Olympisch stadion en komen de tennisliefhebbers aan hun trekken op de
terreinen van TC Olympia Beerschot, gelegen naast het voetbalplein.
In het clubhouse
van de tennisclub kan men niet alleen een verfrissing gebruiken na een
wedstrijd, maar men kan er ook verrassend lekker eten. Taverne ACE PLACE biedt
een eerlijke, klassieke keuken aan, zonder franjes maar perfect
klaargemaakt.Als
voorgerecht proeven we van een zacht gerookte zalm en een rundscarpaccio,
prachtig ondersteund door een mooie Aimery Chardonnay 2009. Bij het hoofdgerecht,
een boterzachte Chateaubriand vergezeld van een luchtige bearnaisesaus,
presenteert onze gastvrouw Magda Klaes een Barolo 2007 van Bellero. Licht
zurige toetsen, veel tannines maar toch zeer aangenaam in de mond en met een
belofte voor verdere ontwikkeling. De bediening is professioneel af en wordt
dubbel aangenaam door de bijzondere vriendelijkheid van gastvrouw Magda
Klaes.ACE PLACE is er niet alleen voor de tennisfanaten maar voor alle
lekkerbekken en liefhebbers van de goede klassieke keuken.