Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
31-07-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Italie
Nazomer in Italië

 

                      Artisanaal Culinair Zomerfeest in  Valle d’Aosta

 

La Désarpa is de naam van een boeiend, traditioneel evenement in de Italiaanse regio Valle d’Aosta. Het vindt plaats op het einde van het zomerseizoen, als de koeien terug naar het dal komen.

Tijdens de zomermaanden grazen de dieren op grote hoogte, in de Alpenweiden tussen de hoge bergtoppen. In september kondigt de eerste koude nacht de komst van de herfst aan. Het is de tijd dat de begeleiders hun dieren naar het dal drijven. Op de laatste zondag van september wordt om de twee jaar in de hoofdplaats Aosta het Désarpa Festival georganiseerd met muziekoptreden, een grote markt met artisanale- en streekproducten en met als klap op de vuurpeil de doortocht van de koeien in de straten van de stad. Dit feest valt samen met het Festival San Michele en vindt dit jaar plaats op zondag 26 september.

LOKALE GASTRO

Vooraleer de koeien op stal gaan mogen ze strijden om het leiderschap over de groep. Deze kampen heten de Batailles de Reines en ze worden overal in Valle d’Aosta georganiseerd. Het gevechtsinstinct en de drang naar leiderschap zijn eigen aan het koeienras dat in Valle d’Aosta wordt gekweekt. De Batailles des Reines bestaan al zeer lang maar ze zijn met de jaren uitgegroeid tot fantastische feestelijkheden. Eigenlijk is het bijwonen van deze koeiengevechten een unieke gelegenheid om de tradities van Valle d’Aosta beter te leren kennen. De regio heeft tot op vandaag zijn eigenheid weten te bewaren en als bezoeker zal je dat beslist merken aan de muziek, de dans, de ambachtskunst en niet te vergeten de lokale gastronomie.

AOC WIJNEN

Een bezoek aan Valle d’Aosta in het najaar is dus bijzonder boeiend. De nachten op hooggelegen plaatsen kunnen al behoorlijk koud zijn maar voor de rest is het in september en oktober mooi nazomerweer.  Het is dan ideaal om te wandelen en je kan in die periode alles proeven wat de natuur produceert en wat de mensen op de oude traditionele wijze bereiden. Valle d’Aosta heeft verschillende AOC-wijnen en de druiven rijpen op de hoogst gelegen wijngaarden van Europa. Probeer zeker de Donnas en de Blanc de Morgex et La Salle. De keuken van Valle d’Aosta is voedzaam en rijk. Na een stevige wandeling kan je starten met een Seupa à la Vapelenentse met als belangrijkste ingrediënten Fontina kaas, savooikool en kaneel. Kastanjes hebben altijd een zeer belangrijk aandeel gehad in de voeding van de mensen in de bergen. Tot op vandaag is die traditie bewaard en kastanjes vind je in soepen, brood en deegwaren. Ze worden opgediend bij vleesgerechten en gebruikt voor de productie van siropen en grappa.

Via de gastronomie ontdek je de ganse regio Valle d’Aosta want elke vallei heeft zijn specialiteiten. Een rondreis in het teken van de gastronomie is dan ook super interessant. Genieten van al het lekkers in een van de mooiste streken van de Alpen;

PRAKTISCH

Valle d’Aosta is makkelijk bereikbaar (865km van Brussel). Via snelwegen kom je bij de Tunnel du Mont Blanc of bij de Tunnel du Grand Saint-Bernard. Aan het eind van de tunnel ben je reeds in Valle d’Aosta waar alles dichtbij is want het is een kleine regio.

Meer info: www.visitaosta.be, www.lovevda.it

°°°°°°

 

 >> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CITY TRIPS EUROPA
Klik op de afbeelding om de link te volgen

Op stap voor een prikje

Culinaire citytrip naar Lissabon


De hoofdstad van Portugal is een charmante citytrip bestemming waar het tegen gunstige prijzen erg goed vertoeven is voor een aantal dagen. De afwisseling tussen prachtige vergezichten, musea, kastelen, parken, het goede eten en de heerlijke wijnen, het zonnige weer en de wirwar aan straatjes in de wijken  Baixa, Chiado en Bairro Alto zorgen ervoor dat Lissabon een uitdaging blijft voor iedere bezoeker.


Citytrip Lissabon binnen handbereik
Vanuit België is het eenvoudig om in Lissabon te komen. Vanaf Brussel is het 2,5 uur vliegen naar Lissabon waar het 1 uur vroeger is dan bij ons. Diverse maatschappijen, zoals TAP Portugal, bieden dagelijks vluchten naar Lissabon aan. In de zomer vliegt TAP maar liefst 4 keer per dag naar de Portugese hoofdstad en in de winter 3 keer per dag. De luchthaven van Lissabon ligt op zo’n zeven kilometer ten noorden van het stadscentrum. Na de landing kan snel gestart worden met de verkenning van de stad. Meer info: www.flytap.com
Lissabon is tevens een nieuwe bestemming voor Düsseldorf International Airport. Lufthansa voert in de zomerdienstregeling dagelijks vluchten uit van Düsseldorf naar Lissabon. Deze vluchten zijn een goede optie voor Belgen die dichterbij Düsseldorf wonen ten opzichte van Zaventem.

Goed en goedkoop overnachten
Voor wie graag op een goede, centrale locatie wil overnachten tijdens een citytrip en hiervoor niet de hoofdprijs wil betalen, heeft Lissabon een uitgebreid assortiment: Volgens de bezoekers van de website ‘Hostelworld.com’ behoren de hostels in Lissabon zelfs tot de top van de wereld. Meer dan 900.000 reizigers brachten hun stem uit en ruim 20.000 accommodaties deden mee. Lissabon kwam begin 2010 als grote winnaar uit de bus; de volledige top drie bestaat uit hostels uit deze bijzondere stad aan de Taag:

Reizen met korting en het Y Lisboa Center
Binnen een paar dagen hebben bezoekers van Lissabon al een goed beeld wat deze bijzondere stad en regio allemaal te bieden hebben. De stad ontdekken kan gemakkelijk en voordelig met de Lisboa Card. Deze handige chipkaart biedt gratis toegang tot het openbaar vervoer (geldig in zowel Lissabon als in Cascais, Sintra en verdere regio) , diverse musea, monumenten en andere bezienswaardigheden. De Lisboa Card is direct te koop bij de Turismo de Lisboa balie op het vliegveld en bij overige Lisboa Welcome Center, kiosken, hotels en stations. Bezoekers kunnen ook kiezen voor de 7 Colinas Card (7 heuvels kaart), deze kaart is echter alleen geldig in het openbaar vervoer en te koop in o.a. de metrostations.
In Lissabon is ook een trendy informatiecentrum gevestigd met een focus op jonge toeristen, aangezien steeds meer jongeren (20-30 jaar) afreizen naar Lissabon en ook steeds meer gezinnen met kinderen een citytrip naar Lissabon ondernemen. Het Y (Youth) Lisboa center is elke dag geopend van 10:00 tot 20:00 uur en te vinden in
Rua Jardim do Regedor, 50. Meer info: www.askmelisboa.com

Lissabon snel ontdekken met tram 28
Het beeld van de oude tramstelletjes die door de nauwe straten van Lissabon omhoog klimmen tot op de heuvels is wereldberoemd. Voor een ritje met een dergelijk trammetje waarbij bijna de gehele stad doorkruist wordt, is lijn 28 een aanrader. Deze tram kan het beste genomen worden op het plein Martim Moniz. De tram dendert door de straatjes van Alfama, daalt daarna naar de benedenstad en klimt tenslotte naar de Bairro Alto en verder naar de wijk Prazeres. Zowat alle grote bezienswaardigheden van Lissabon liggen langs het parcours, zodat bezoekers binnen korte tijd een goed beeld  hebben van de highlights die Lissabon te bieden heeft. Lissabon  kan ook uitstekend verkend worden met tram 15, per veerpont vanaf het water, per motor met zijspan, met een milieuvriendelijk tweepersoons wagentje www.gocartours.com of gewoon te voet. Goede wandelschoenen zijn een aanrader in de stad die gebouwd is op zeven glooiende heuvels...

Culinair Lissabon
Lissabon is één van de prijsgunstigste Europese hoofdsteden om op restaurant te gaan. In de oude wijken Barrio Alto en Alfama is er een groot aanbod van goede, betaalbare restaurants. Voor de lunch zijn ook de wijk Baixa en het gebied rond het klooster in de wijk Belém een goede keus. Veel restaurants in Lissabon bieden een “ementa turistica” aan. Vrij vertaald betekent dit “ementa turistica” toeristenmenu. Het ementa turistica is een voordelig 3-gangenmenu, goedkoper dan à la carte bestellingen. Afhankelijk van het restaurant is dit menu ook een kennismaking met de echte Portugese keuken. In Lissabon zijn voordelige restaurants te vinden met een keuken uit de voormalige Portugese koloniën zoals Brazillië, Mozambique, Angola, Kaapsverdische eilanden, Goa en Macão. Langs de rivier de Taag in het Parque das Nações serveren de restaurants aan de Passeio das Tágides veelal wereldgerechten

Meer informatie over Lissabon en Regio via www.visitlisboa.com

&

via Facebook http://ko-kr.facebook.com/pages/Turismo-de-Lisboa/293656046604


>> Reageer (0)
15-07-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.FRANKRIJK OP ZIJN MOOIST

Bretagne & Côte d’Armor op zijn mooist

 

Degemer mat e Breizh

 

Degemer mat e Breizh. Welkom in Bretagne. Het Bretons behoort tot de groep van Keltische talen zodat men op zo goed als alle naamborden twee namen ziet, in het Frans en in het Bretons (Brezhoneg). De Bretonnen zijn dan ook taalkundig meer verwant met Welshmen dan met de Fransen. Ze gaan er prat op Breton te zijn. En ze zijn gastvrij.

 

We verlaten Rennes, waar we op het culinaire vlak in de Crêperie La Rozell aan de rue Penhoët 14 in de tuin genoten hebben van enkele stevige “galetten” ter plekke gemaakt en waarbij de L’Océane (Sint-Jacobsschelpen, gestoofde prei en slagroom), La Rozell (bloedworst met in de boter gestoofde appels) en La Bretonne (spiegelei, aardappelen, geraspte kaas) de toppers zijn. De absolute nummer één is de Triskell, galette met gegrilde andouille de Guémén, oude mosterd, ajuin en geraspte kaas).

 

SAINT-MALO

 

Na de gezellige binnenstad van Rennes is het fris ademen in Saint-Malo, een voormalig eiland dat schiereiland werd na de verzanding van de Sillon. Deze havenstad – ooit een berucht zeeroversnet met kleppers als Duguay-Trouin en Surcouf – werd na de Tweede Wereldoorlog zo goed als volledig heropgebouwd. Lekkerbekken mogen niet nalaten om de “Visite Gourmande” uit te testen, een ruim twee uur durende wandeling langs de beste en smakelijkste huizen. Met een gids als Virginie Lizion (Dienst Toerisme Saint-Malo) ontdekken we de mooiste plekjes. Het is alvast smullen van de regionale specialiteiten die Denis en Evelyne Galland in hun gelijknamige chocolaterie aan de rue Broussais 4 wellicht de beste Kouign-Amann, Bretoense taarten, Quatre-Quarts (met pruimen) en onder andere een waslijst van bonbons op je loslaten. Laat niet na even Jean-Yves Bordier aan het werk te zien in La Fromagée waar hij boter en kaas omtovert tot delicatessen. Iets verder op in de rue des Cordiers 7 laat sommelier Anthony Aulnette je in Cave de l’Abbaye St Jean je de beste wijnen uit de regio proeven.

Tussendoor is het genieten van een wandeling langsheen de vestingmuren die je vanaf de Esplanade St-Vincent een ferme brok geschiedenis laten bewonderen.

Even uitblazen kan perfect in Cancale waar de haven bol zit van de vissers en oesterkwekers. Onderweg wacht een prachtig zicht op je op de Pointe du Grouin waar je in de brasserie met die naam zeevruchten kan smullen. Oesters proeven kan je in de Viviers de la Houle met eigenaar Stéphane Quémerais.

Zit Saint-Malo bol van de heerlijke eethuizen, van kroeg tot Michelinster, dan laten je Olivier en Sandrine Provost in hun restaurant Côté Sens aan de rue de la Herse 76 graag genieten van een heerlijke “Carrelet”, een veredelde schol waarbij de hoofdschotel, de “Lieu jaune de ligne”, een betere vissoort, zelfs in de schaduw kwam te staan.

In hotel Escale Oceania (76, Chaussée du Sillon) is het heerlijk verblijven, met zicht op zee af te ronden met schitterende zonsondergang.

 

DINAN

 

Op naar de middeleeuwse stad Dinan met onderweg even genieten van Dinard, familiale badplaats die charmant Brits ademt en heel wat 19de eeuwse architectuur laat bewonderen. Hier voelen Amerikanen en Britten zich thuis. Luxueuze villa’s en grandioze tuinen, aansluitend een mooi strand en lieflijke natuur zorgen ervoor dat het de toerist aan niets ontbreekt. Boottochtjes naar Saint-Malo, Ile de Cézembre en onder andere Cap Fréhel zorgen voor extra vertier.

In Dinan zelf is de oude stad een open museum. De Tour de l’Horloge (Klokkentoren), het 16de eeuwse Hôtel Kératy – waar de Dienst voor Toerisme is ondergebracht – is een juweel op drie granieten pijlers. Bewonder ook de huizen met puntgevels op de Place des Merciers. De straatjes, eerder steegjes, zijn om van te snoepen. In de rue de Petit Pain en de rue de la Cordonnerie vindt je nog huizen met een overstek terwijl de rue de l’Apport vakwerk laat bewonderen uit de 15de en 16de eeuw. Na een bezoek aan de Saint-Sauveur basiliek is het heerlijk slenteren op de Promenade de la Duchesse-Anne die eindigt op de stadswallen met een panoramisch zicht op de Rance, de viaduct en de haven.

 

TREGUIER

 

Met Saint-Brieuc bereiken we de hoofdstad van de Côtes d’Armor, kustlijn doorspekt met spectaculaire vergezichten met daarbij het prachtige Fort La Latte, Erquy, Paimpol, Cap Fréhel en onder andere het schilderachtige haventje Loguivy-de-la-Mer. Iets verder op vindt je Tréguier, in betere tijden met de zetel van de bisschop een belangrijke stad, vandaag een bescheiden dorp met amper 3.000 inwoners. Vandaar de buitensporig grote 14de eeuwse kathedraal Saint-Tugdual met de aldaar begraven Saint Yves, patroonheilige der Bretoense armen. Niet te versmaden is oude binnenstad met een schat aan vakwerkhuizen, tekenend voor eertijdse weelde van de stad waar schrijver en filosoof Ernest Renan in de 19de eeuw van zich liet spreken omwille zijn omstreden boek Vie de Jésus, werk waarin hij de figuur van Christus op een voor die tijd onaanvaardbare wijze voorstelde.

Wie een paar dagjes wil verwijlen aan de Côtes d’Armor vindt ruim zijn gading in Hôtel Aigue Marine, 5 rue Marcellin Bertholot, aan de jachthaven. Niet alleen het hotel met 48 kamers en buitenzwembad is top, ook het restaurant Les 3 Rivières mag tot de beste uit de regio gerekend worden. Daarenboven is de bediening er voorbeeldig. Jacques en Chantal en hun ploeg zorgen samen met Chef Yoann Peron dat het je culinair aan niets ontbreekt. Voeg daarbij een betaalbaar prijskaartje en je verblijf in Aigue Marine blijft in het geheugen kleven. Meer info: www.aiguemarine-hotel.com

 

ARMORIK – WHISKY BRETON

 

Men zou het niet direct verwachten in deze prachtige regio, maar in 22300 Lannion (komend van Guingamp, vlak aan de rotonde richting Lannion Centre) wacht de Distillerie Warenghem. Hier wordt sinds 1900 L’Elixir d’Armorique gedestilleerd. Vandaag – onder impuls van directeur en voormalig apotheker Gilles Leizour – produceert dit huis de beste alcoholische dranken met Armorik Whisky Breton, single malt uit Bretagne, als topper. Samen met zijn rechterhand Dominique Le Roux en David Roussier exporteert directeur Gilles Leizour zijn whisky naar alle hoeken van de wereld. In België is die te bekomen bij Terroirs et Découvertes in Komen (terroirsdec@hotmail.com) en bij Vins Francis Bernard in Brussel (info@francisbernard.com)

Distellerie Warenghem is tussen half juni en eind augustus te bezoeken. Meer info: www.distillerie-warenghem.com

 

COTE DE GRANIT ROSE

 

Kroon op het werk op stap in Bretagne is een onvoorstelbaar mooie wandeling aan de Côte de Granit Rose, twintig km kust van Perros-Guirec tot Trébeurden. Nergens anders heeft deze omgeving een uitstraling vol fascinerende schoonheid. Een dagje slenteren langsheen de Sentier des Douaniers in Ploumanac’h brengt u in vervoering. Elk van de door de eeuwen heen uitgeslepen rotsen is anders. Met een greintje verbeelding ontdek je de meest bizarre vormen: dobbelsteen, leeuw, olifant, doodskop, schildpad en onder ander de steek van Napoleon, dat alles in een grijs, oker, roze of koper kleurtje. Mocht je het geluk hebben dit te bewonderen bij zonsondergang, dan biedt Ploumanac’h je een onvergetelijk spektakel. Fotografen zijn hier dan ook dik aan het feest. Bretagne op zijn best!

 

Kenavo e Breizh !  – Tot ziens in Bretagne !

 

Met dank aan:

Atout France Brussel (An Claeys) – Tel. 02 505 38 17 www.franceguide.com

Comité Régional du Tourisme de Bretagne (Maud Gicquel)

Tel.: + 33 (0) 2 99 36 15 15

www.tourismebretagne.com

Comité Départemental de Tourisme des Côtes d’Armor (Carole Lienhard) – Tel.: + 33 (0) 02 96 62 72 01

www.cotesdarmor.com

www.tourisme-rennes.com

www.perros-guirec.com

 

Georges Keters


>> Reageer (0)
12-07-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.ENGELAND OP ZIJN BEST

Noord-Engeland op zijn best

 

Bridlington

 is perfecte badplaats in Yorkshire

 

Je hebt er slechts een gezellige overtocht en een nachtje op zee, een auto en drie kwartier nodig om er te geraken: in Bridlington, badplaats aan de wondermooie kust van East-Yorkshire, op een boogscheut vanuit Hull. De gouden stranden, de recent gerenoveerde promenades en onder andere het pittoreske leven in de lieflijke haventje staan borg voor een leuk verblijf. Voeg daarbij de natuurpracht van de kust tussen Flamborough Head en Bridlington, af te ronden met een tripje naar Spurn Head en je verblijf aldaar is onvergetelijk.

 

Bridlington is zonder meer een badplaats die amper slaapt. Overdag is het er gezellig levendig, zorgt de promenade voor een kilometer lang pretpark, wacht Leisure World op de recreatieveling terwijl in de haven de plezierbootjes je tegen een spotprijsje met de Piratenboot mee nemen in zee. Andere troeven zijn een tochtje met de speedboot of een tripje op zoek naar de bloedmooie papegaaiduikers, zeg maar puffins, in het natuurgebied ter hoogte van de Bempton Cliffs, door de vogelliefhebbers graag Seabird City genoemd. Met reden, want deze Bempton Cliffs Nature Reserve is een paradijs voor zeevogels. Op de ruim vijf kilometer lange en tot 120 meter hoge kust zorgen ruim 200.000 vogels voor een ongeëvenaard krijs concert. Zeekoeten, meeuwen, alken en de papegaaiduikers broeden en huizen langs de kalkrotsen, metershoge wanden waar eeuwen lang honderden schepen zich te pletter vaarden. Alleen al tussen 1770 en 1806 liepen 170 vaartuigen er op de klippen. The Chalk Tower, de oude vuurtoren, deed er dienst met vuur (vandaar het woord vuurtoren) sinds 1674 en staat er nog steeds, iets verder op het land dan de in 1806  opgetrokken vuurtoren, vandaag nog steeds een baken voor vissers, vooral pleziervissers want de grote havenbedrijvigheid is verleden tijd. Die maakt vandaag plaats voor pleziervaart en strandamusement.

 

FEEST OP ZEE

 

Naast het heerlijk vertier langs de promenade biedt Bridlington nog heel wat mogelijkheden. Een van de attracties is alvast een leuke trip in zee met een onvervalst Piratenschip, de zeerovers achterna. Zowat een half uurtje dobberen op zee en in de huid kruipen van legendarische figuren als Jean Bart, Roodbaard, Black Bart of Francis Drake is voor veel jongelui het einde. Het in de wind fel wapperende piratenvlaggetje maakt de zeetrip volledig. Voor de rest gaat het aan boord van het “Pirateship” rustig aan toe.

Leuk en ook veel vrediger is een uitstap in zee met de Yorkshire Bell naar Flamborough Head, strook kalkrotsen die zorgen voor verbijsterende panorama’s en aanschouwing van tientallen soorten zeevogels. Van op het schip is het ruim twee uur genieten van al dat moois, marinelandschappen die men later in de namiddag in een totaalpakket kan genieten van op de natuurpark Bempton Cliffs (meer info: www.rspb.org.uk)

 

MARINE HISTORIE

 

Wie er nog meer van wil weten kan terecht op The Bridlington Martime Trial, wandeling die je meeneemt doorheen de geschiedenis van het harde leven op zee in de voorbije eeuwen. Het verhaal begint in het Harbour Heritage Museum waar vrijwilligers tegen een prikje (ingang: 30 pence) je alles laten zien omtrent de legendarische en historische The Three Brothers, coble-vaartuig dat gebouwd werd in 1912, in 2003 volledig gerenoveerd, en vandaag nog in gebruik is.

De haven van Bridlington kreeg het ook tijdens de beide Wereldoorlogen hard te verduren. De mijn op de noord pier dateert uit WO I al staat het genoteerd afkomstig uit WO II. De twee kanonnen (een op de noordelijke pier en een op het dak van een fish & chips) dateren uit de tijd van Napoleon.

Episch zijn ook de gevechten van de Battle of Flamborough Head waarbij het oorlogsschip “Bonhomme Richard” van de Amerikaanse commodore John Paul Jones het opnam tegen de fregat “Serapis” van kapitein Richard Pearson en er het onderspit delfde. Men zoekt vandaag nog steeds naar het wrak van de Bonhomme Richard….

Tot slot heel wat aandacht voor de Lifeboat House, elke dag op post om in nood verkerende schepen ter hulp te snellen. Een must is alvast een bezoek aan het 27 meter hoge Flamborough Lighthouse met als beloning na het klimwerk een uniek panoramisch zicht op al het mooie van Flamborough Head.

 

LOGEREN

 

Een verblijf in Bridlington kan in een van de vele hotels of in een van de honderden Bed & Breakfast logementen. Eentje daarvan is Lincoln House aan de Wellington Road in Bridlington. Hier verwennen Sylvia en John Wright je op en top. Mooie ruime kamers en een uitgebreid English Breakfast om u tegen te zeggen. Meer info: www.lincolnhousebridlington.co.uk

 

GASTRONOMIE

 

Het laat zich raden, in een badplaats als Bridlington wachten vis en zeevruchten als het ware op je. Wat evenwel niet wegneemt dat heel wat eethuizen je graag verwennen met het beste wat op het land gekweekt wordt, zeg maar schaap en rund.

Die zijn alvast te proeven in ELLIE MAE’S RESTAURANT aan de High Streek 55 in The Old Town van Bridlington, volksrestaurant waar men met volle teugen kan genieten van streekgerechten.

Hetzelfde kan men stellen aan tafel van RAGS Hotel, Bar & Restaurant aan de haven in Bridlington, met zicht op de haven. Hier smaakt de Yorkshire Pudding op zijn best.

Gezellig druk is het ook in THE NEW BARN RESTAURANT aan de Prince Street 28 aan de haven, waar de Ghanese Gifty Gresham met haar team leuke en smakelijke schotels op tafel zet.

Iets chiquer gaat het er aan toe in het restaurant van het BLEUBELL HOTEL, aan Burton Agnes in Driffield, een kwartiertje buiten Bridlington. Michael en Sarah doen hun uiterste best om het de lekkerbek naar de zin te maken. Een gloednieuwe zaak die beslist toekomst heeft.

Op bezoek in Flamborough mag je niet nalaten te lunchen in THE SEABIRDS INN, bijzonder smaakvol eethuis gelegen aan de Tower Streek, waar Phil en Jane Jones het beste uit de zee op het bord leggen, van een broodje uit het vuistje tot een uitstekende A la carte Seafood.

 

THE PIPE AND GLASS INN

 

Absolute topper is The Pipe and Glass Inn in het piepkleine South Dalton (35 km van uit Bridlington) waar James en Kate Mackenzie dit jaar een Michelin ster wisten binnen te rijven. Het huis oogt leuk, maar de inhoud verraadt meteen dat er moois uit de keuken komt. Met zijn 15-koppige keukenbrigade tovert Chef James inderdaad heel wat leuks uit de oven. Of wat dacht je als “Starter” van een “Dressed Hornsea white crab meat”, een “Oak smoked salmon, Lincolnshire smoked eel and horseradish salad” of een “Rabbit and ham hock terrine”? Stuk voor stuk smakelijke voorgerechten. Inzake “Main Course” is de keuze nog moeilijker. We proefden alvast van de “Grilled Barnsley lamb chop” en de “Fillet of English Beef” en konden het niet nalaten even onze tanden te zetten in een van de “James White’s pork sausages”, worstjes naar een eigen recept van de Chef

Ook inzake “Afters”, nagerechten, is de keuze vrij groot. Uiteraard staat de “Sticky toffee pudding with prune and armagnac ice cream” op de kaart. Liefhebbers van chocolade kijken alvast uit naar de “Hot dark chocolate orange pudding with orange blossom and thyme ice cream.”

Het is duidelijk, The Pipe and Glass Inn is een oase van culinaire gezelligheid. En voor wie het wenst, er wachten met “Sage” en”Thyme” twee super de luxe suites in een formule B&B. Prijs: £ 150 per nacht, inbegrepen full English breakfast voor twee personen. Meer info: www.pipeandglass.co.uk

 

MET P&O FERRIES

 

Bridlington is makkelijk te bereiken. P&Oferries zijn hierbij uw aangename partner. Dagelijks is er vanuit Zeebrugge een afvaart om 19 uur naar Hull. In het Four Seasons Restaurant wacht een dinerbuffet à gogo of kan men zich culinair laten verwennen in de Langan’s Brasserie. Hier is het genieten van een uitstekende bediening aan tafel. Na een stevig ontbijt zet je de volgende morgen om 8.30 uur voet op Britse bodem en kan je trip naar Bridlington en East Yorkshire beginnen.

P&O Ferries is zonder meer de grootste ferry maatschappij en telt 50 afvaarten per dag naar Groot-Brittannië en dit op vier verschillende routes: Noord-Engeland (Zeebrugge-Hull en Rotterdam-Hull met bestemming York, Leeds, Lincoln of doorgang naar Wales, Ierland en Schotland) en Zuid-Engeland, met 46 kanaalovertochten per dag tussen Calais en Dover. Wie even uitkijkt kan met de schitterende aanbiedingen en promoties van P&O Ferries uitkijken naar een vlotte overtocht.

Meer info: www.POferries.be of 070 70 77 71 en in alle reisbureaus.

 

Met dank aan: Visit Hull & East Yorkshire, Nicola Markham, www.realyorkshire.co.uk; Visit Britain Brussel, Myriam Demulder, www.visitbritain.be en P&O Ferries, Roos Van Hoorickx, www.POferries.be

 

Georges Keters

 

 


>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAKANTIE IN EIGEN LAND

Topvakantie in eigen land

 

Fief de Liboichant

 paradijs voor wandelaars en lekkerbekken

 

Wie er even een paar dagjes uit wil, moet het niet te ver zoeken. Na een paar uurtjes met de wagen kan je al uitgebreid relaxen temidden uitgestrekt groen en tegelijk genieten van een uitstekende keuken. In Alle-sur-Semois, deelgemeente van Vresse-sur-Semois en op een boogscheut van het historische Bouillon, troont Hostellerie Fief de Liboichant aan de oevers van de Semois. Hier wacht pure verwennerij waarbij wandelaars, fietsers, sporters én Vlamingen aan het feest zijn.

 

Het hotel werd veertig jaar geleden uitgebouwd door de West-Vlamingen Robert Lannoo en Blanche Bulcke, respectievelijk afkomstig uit Pittem en Klerken. Het werd al spoedig duidelijk, Hostellerie Fief de Liboichant werd een culinair paradijs. Als vice-voorzitter van het Syndicaat Toerisme Alle-Mouzaive-Chairière lag Robert Lannoo mee aan de basis van de toeristische uitbouw van de regio. Met het overlijden van Robert in 2006 verloor Hostellerie Fief de Liboichant zijn stichter, maar zijn niet zijn ziel. Vandaag zet dochter Véronique met eega Yannick Dauby en weduwe Blanche Lannoo-Bulcke de zaak met verve verder. Yannick stond reeds enkele jaren aan de zijde van Chef Robert en zet zijn levenswerk in de keuken met grote klasse verder.

 

RUST IN KWADRAAT

 

Hostellerie Fief de Liboichant (Fief staat voor leengoed, Liboichant is een gehucht van Alle-sur-Semois) telt ruim dertig kamers. Zowat de helft kreeg zopas een nieuw modern kleedje aangemeten. Voldoende groot, fris en gezellig met alle comfort, eigen toilet, douche of bad en tv. De kamers hebben uitzicht op de grote zonne- en speeltuin of de Semois.

Op de benedenverdieping wacht naast de receptie een orangerie en een gezellig salon, opgefleurd met antiek en een verzameling porseleinen kippen in alle modellen en maten. Het restaurant straalt niet alleen rust uit, maar tegelijk charmante warmte waarbij ontbijten, lunchen of dineren eens zo gezellig is. Dat alles in een antiek kader, met eerbied voor de gasten.

Buiten wacht een grote bloemrijke tuin waar ligstoelen  uitnodigend rust aanbevelen. Tijdens je verblijf kan de wagen ook uitrusten op een private parking, achteraan de tuin. Op en top vakantie voor iedereen, zo is duidelijk.

 

TOPKEUKEN

 

Zit het hotel vol charme, dan wil ook de keuken van Chef Yannick Dauby niet onderdoen. De talentrijke kok leerde de knepen van het vak van zijn grote meester wijlen Robert Lannoo. “Zijn creaties zijn gestoeld op de klassieke Franse keuken, aangevuld met een eigen toets. Ik volg graag deze trend en leg in de borden tegelijk ook wat uit eigen ideeëntrommel. Iedereen moet hier aan zijn trekken komen. Het is immers vakantie en dan wil men niet alleen genieten van de natuur, de prachtige wandelingen, maar tegelijk van een lekkere en voedzame tafel. Trouwens, alle gerechten worden in huis gemaakt. Dat is ons motto”, stelt Yannick Dauby die de lekkerbekken heel royaal weet te bedienen. De copieuze schotels zijn dan ook bijzonder smaakvol. De wijnkelder bevat een brede waaier aan mooie flessen.

 

Een absolute aanrader voor wie er eens enkele dagen uit wil zijn !

 

Hostellerie Fief de Liboichant

Véronique Lannoo en Yannick Dauby

Rue de Liboichant 44

5550 Alle-sur-Semois

info@lefiefdeliboichant.be

www.lefiefdeliboichant.be

 

Georges Keters
>> Reageer (0)
08-07-2010
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.WONDERMOOI ENGELAND - KENT

Weekendje uit in Tuin van Engeland

 

KENT

combineert natuur en cultuur

 

Met 3543 km² heuvels tussen de krijtrotsen van Dover over de kalkrug North Downs tot aan de agglomeratie London heeft Kent – zeg maar de Tuin van Engeland – zijn naar niet gestolen. Eén brok zuivere natuurlijke schoonheid die zich graag laat omhelzen door kunst en cultuur: ideaal als zomerlocatie dus voor een weekendje weg of een heuse zomervakantie.

 

 

Je hoeft niet ver weg te gaan om van een hemelse vakantie te genieten, integendeel. Kent is maar net aan de overkant van het kanaal en heeft toch alles te bieden wat je van een deugddoende droomvakantie kan verlangen: rust, staalblauwe lucht en helder licht, maar ook pittoreske oude steden, kastelen, én cultuur.

 

Zo kan je nog tot zaterdag 17 juli tijdens het Deal Festival of Music and the Arts in en rond Kent genieten van kunst en muziek, open ateliers en straatconcerten. Tegelijk is er ook het meer plaatselijke en sympathieke Hythe Festival. Deze ode aan de vrijwilligers van gemeenschapsdienst is niet zomaar een klassieke parade. Jazz concerten, bloementapijten, modeshows en hondenshows gratis voor inwoners én bezoekers. Heel leuk voor wie wil mengelen met de plaatselijke bevolking.

 

Ben je meer verleid door schilderkunst en hou je van klassieke romantiek, dan is een bezoek aan de Bay ART Gallery Colourful Musings - Paintings and Collages een aanrader. Deze bevat onder andere nieuwe werken van Sofiah Garrard. Ze schildert heldere landschappen - vaak verlevendigd door eigenaardige vogeltjes - die op reis maar ook thuis in haar oog vallen. Haar laatste werk zijn landelijke taferelen die je doen afvragen wat er zou eigenlijk liggen in of achter wat je ziet. In Sheerness kan je dan weer tot 31 juli terecht voor een meer realistische fototentoonstelling met zelfportretten van jonge Roma-vrouwen.

 

Neem toch ook even de tijd om Leeds Castle te bezoeken. In 500 are park is het een oase van groen en licht op zich. De bijzondere mix van het erfgoed met weelderige interieurs en familieschatten, de geschiedenis van het domein en de prachtige tuinen houden je een hele dag in zijn magie.  De elegante zwanen glijden op de slotgracht en pauwen dwalen doelloos rond. Je waant je in een  kasteelroman. Leeds Castle is niet alleen een museum met een uitzonderlijk mooie tuin vol Engelse rozen, kruiden en fruitbomen, maar ook een plaats om mensen te ontmoeten. Naast een toprestaurant speelt  het domein van Leeds Castle nog een andere troef uit: Van op de 9-holes pay and play golfbaan geniet je een prachtig uitzicht op het kasteel en het park.

 

Meer info:  www.hythe-festival.com en www.leeds-castle.com

Meer info over Kent: tony@media-surplus - vragen naar Tony De Clercq of Linda De Geest.

 

(GK)
>> Reageer (0)


Archief per maand
 • 08-2020
 • 03-2020
 • 02-2020
 • 12-2019
 • 11-2019
 • 10-2019
 • 09-2019
 • 07-2019
 • 05-2019
 • 01-2019
 • 12-2018
 • 11-2018
 • 10-2018
 • 09-2018
 • 08-2018
 • 07-2018
 • 02-2018
 • 01-2018
 • 12-2017
 • 11-2017
 • 10-2017
 • 09-2017
 • 08-2017
 • 07-2017
 • 06-2017
 • 05-2017
 • 03-2017
 • 02-2017
 • 01-2017
 • 12-2016
 • 11-2016
 • 10-2016
 • 09-2016
 • 08-2016
 • 07-2016
 • 05-2016
 • 03-2016
 • 02-2016
 • 01-2016
 • 12-2015
 • 11-2015
 • 10-2015
 • 09-2015
 • 07-2015
 • 05-2015
 • 04-2015
 • 02-2015
 • 12-2014
 • 11-2014
 • 10-2014
 • 09-2014
 • 08-2014
 • 07-2014
 • 06-2014
 • 04-2014
 • 03-2014
 • 02-2014
 • 01-2014
 • 12-2013
 • 11-2013
 • 10-2013
 • 09-2013
 • 08-2013
 • 07-2013
 • 06-2013
 • 05-2013
 • 04-2013
 • 03-2013
 • 02-2013
 • 01-2013
 • 12-2012
 • 11-2012
 • 10-2012
 • 09-2012
 • 08-2012
 • 07-2012
 • 06-2012
 • 05-2012
 • 04-2012
 • 03-2012
 • 02-2012
 • 01-2012
 • 12-2011
 • 11-2011
 • 10-2011
 • 09-2011
 • 08-2011
 • 07-2011
 • 06-2011
 • 05-2011
 • 04-2011
 • 02-2011
 • 01-2011
 • 12-2010
 • 11-2010
 • 10-2010
 • 09-2010
 • 08-2010
 • 07-2010
 • 06-2010
 • 05-2010
 • 04-2010
 • 02-2010
 • 01-2010
 • 12-2009
 • 11-2009
 • 10-2009
 • 09-2009
 • 08-2009
 • 07-2009
 • 06-2009
 • 05-2009
 • 04-2009
 • 03-2009
 • 02-2009
 • 01-2009
 • 12-2008
 • 11-2008
 • 10-2008
 • 09-2008
 • 08-2008
 • 07-2008
 • 06-2008
 • 05-2008
 • 04-2008
 • 03-2008
 • 02-2008
 • 01-2008
 • 12-2007
 • 11-2007
 • 10-2007
 • 09-2007
 • 08-2007
 • 07-2007
 • 06-2007
 • 04-2007
 • 01-2007

  E-mail mij

  Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


  Gastenboek

  Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


  Blog als favoriet !

  Mijn aanraders
 • Restaurant Renty
 • Toersime Vlaanderen
 • Oostenrijk


 • Blog tegen de wet? Klik hier.
  Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs