Zoeken in blog

Foto
GASTRONOMIE & TOERISME
Rendez-vous avec le Nord

Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal
per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon,
Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw
Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434
Westende, met als doel de horeca, het toerisme,
vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen
te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit
vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te
beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke
vrijdagvoormiddag even na 10 u.

VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid
naar een bestand van levensgenieters,
gastronomen, reislustigen, managers,
zonnekloppers en natuurliefhebbers +
gratis verdeling via VVV-kantoren aan
de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide,
Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen
en in een reeks geselecteerde winkels.
Wie een persoonlijk abonnement op adres
wenst kan dit mits overschrijving van
20 euro per jaar, over te maken op
het PCR-nummer 000-0483943-10
met vermelding "Abonnement 2009".

Hoofdredacteur
Georges Keters

VERANTWOORDELIJKE UITGEVER
REDACTIEADRES & SECRETARIAAT
vzw Reizen & Smullen (Travel & Gastronomy)
Bassevillestraat 101
8434 Middelkerke-Westende
Tel. 058 23 68 79
Fax: 058 23 10 90
Mobile: 0495 22 68 79
E-mail : Georges.Keters@skynet.be
PCR : 000-0483943-10

Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd
of openbaar gemaakt (op gelijk welke
manier) zonder schriftelijke toestemming van
de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten
verantwoordelijkheid van de uitgever.

Foto
Foto
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
28-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Horeca floreert in Westende

 

 

Fotograaf en verpleger uit Gent ruilen job voor

wijn en tapa-bar in Westende

 

“VecINO is een uitdaging”

 

Je bent jong en je wilt wat. Voor Maxim De Clercq (23) en Michiel Van Cauwenberghe (26), respectievelijk professioneel fotograaf en ziekenhuisverpleger, een zekerheid. Tot voor een anderhalve maand waren ze in Gent nog volop beroepsmatig actief. Vandaag zijn ze de jonge en dynamische uitbaters van de charmante wijn- en tapasbar VecINO, aan de Henri Jasparlaan 3 in Westende-Dorp.

 

 

Wie zes maand terug aan het toen nog in Gent wonende duo, zou hebben voorgesteld hebben om hun job te laten voor wat het was en samen te kiezen voor het opbouwen van een eigen horecazaak, zou men niet alleen ontoerekeningsvatbaar hebben verklaard, maar meteen verwezen hebben naar een psychiatrische instelling. Niets is echter minder waar. Maxim De Clercq vertelt: “Toen VecINO, wijn- en tapasbar gelegen rechtover restaurant De Lanteirne, zaak van mijn ouders, vrij kwam te staan, ging bij mij en mijn partner Michiel een lichtje branden. Zou dat misschien iets voor ons kunnen zijn. We zijn allebei sociaal ingesteld, maken graag mensen gelukkig – hij met mensen goed te verzorgen, ikzelf met het produceren van leuke familie- en productiefoto’s – en zijn niet vies van hard werken. Bovendien hadden we beiden zeer onregelmatige werkuren, zodat een sprong naar de horeca ons dagdagelijks samen op de werkvloer zou brengen. Na grondige studie en overleg hakten we de knoop door: we wagen het er op. We zijn nu bijna twee maand bezig en we zijn gelukkiger dan ooit. VecINO is voor ons een uitdaging.”

UNIEK IN DE REGIO

Maxim De Clercq en Michiel Van Cauwenberghe zijn intussen flink op elkaar ingespeeld in hun nieuwe werkkring. “De verhuis uit Gent hebben we goed verwerkt. Het feit dat Maxim hier in Westende goed gekend is, maakt het wat makkelijker. Feit is dat we kozen voor een gemoedelijk concept – het is geen effectief restaurant – waar een knabbel en babbel centraal staan. Bij een goed glas en een hapje – klaargestoomd door onze huiskok Alain – kan men volledig tot rust komen. Het sociale contact is voor ons primordiaal. Wij hoeven alleen maar te zorgen dat de bezoekers content VecINO verlaten”, stelt Michiel Van Cauwenberghe.

WIJN & TAPA’S BAR

VecINO is niet alleen uniek in de regio, het weet de bezoekers te verwennen tot in de diepste vezels. Maxim en Michiel kozen bewust om de bediening zeer sociaal te houden. Zo hebben ze diverse wereldwijnen per glas in petto en schuiven graat wat hartigs op tafel. De passie in de keuken laten ze over aan chef Alain die met klassiekers uit de Belgische en Franse keuken de lekkerbekken weet te veroveren. In het glas vindt men verder een ruim assortiment bieren die de gerechtjes vlot vergezeld. Maxim en Michiel: “Ons motto is en blijft Share the Food, kies wanneer en hoeveel je wilt en laat het gezelschap genieten. Dat kan gaan van een brede reeks hartige hapjes met wraps, garnaalbolletjes, gerookte zalm op toast, mergpijpjes, broodje of een portie ribbetjes, een stuuteplanke of een slaatje naar keus. En dat alles, doorlopend van 17 tot 01 uur.”

En ja, op dinsdag en woensdag wordt gerust. Of hoe een carrière switch in gunstige zin snel kan veranderen. Maxim en Michiel zijn er alvast dit tevreden mee.

 

 

VecINO

 

Maxim De Clercq & Michiel Van Cauwenberghe

Henri Jasparlaan 3

8434 Westende

058 59 38 46

info@vecino.be

www.vecino.be

Open van 17 uur – keuken open tot 01 uur

Gesloten op dinsdag en woensdag

 

 

Georges Keters






>> Reageer (0)
26-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPHOTEL OP DE GRENS VLAAMS & WAALS BRABANT

 

 

Jongste parel van Martin’s Hotels groep:

 

MARTIN’S RED in Tubeke

 

Wie houdt van originaliteit, rust, relax, ontspanning, sport, een  lekkere tafel en modern comfort in een exclusieve groene omgeving, tegelijk weg van alle drukte en toch dicht bij speerpunten voor totaal vermaak, vindt ruim zijn gading in Martin’s Red, de nieuwste parel van de Martin’s Hotel groep. Te genieten de rand van Vlaams- en Waals Brabant.

 

Meer nog, sportievelingen onder de rustzoekers kunnen zich in de handen wrijven. MARTIN’S RED is immers het epicentrum voor de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) waar de Rode Duivels en de Red Flames hun jongste successen voorbereiden. De kans dat u de Jan Vertonghen, Thibaut Courtois, Dries Mertens, de broertjes Hazard of Justien Odeur, Aline Zeler of Tessa Wullaert tegen het lijf loopt is niet denkbeeldig. Meer nog, heel wat ploegen en buitenlands teams kiezen graag voor deze sporttempel om er naast seminaries ook oefensessies op de agenda te plaatsen.

GEZINSVAKANTIE

Maar er is nog veel meer te beleven in MARTIN’S RED. De individuele bezoeker, al dan niet in familieverband, op zoek naar een los en aangenaam verblijf, voelt zich hier meteen thuis. De sportaccommodatie, inclusief fitness ruimte, staat open voor iedereen zodat, naast relax en uitbuiken, ook wat aan de persoonlijke conditie kan worden gedaan. “Maar dat is helemaal geen must, onze klanten worden meteen gedompeld in een sfeer van gemoedelijkheid. Waar niets moet en alles mag. Al van bij de opening van hotel, nu zowat een jaar geleden, was het meteen duidelijk, jonge gezinnen met kinderen voelen zich hier direct thuis en amuseren zich rot. Na een dagje proeven van wat gestoei en sporten wacht in de The Red’s Bar & Snack een lekkere hap of een heerlijke grillbereiding”, stelt general manager Ozgur Demir.

Het staat als een paal boven water dat families met jonge snaken zich hier de koning te rijk zullen voelen. Mogelijks lopen ze hun sportidolen tegen het lijf,  ze slapen in ieder geval in een voetbal gepersonalizeerde kamer en wachten alle mogelijke sportactiviteiten hen op. Voorwaar, een niet onaardig geschenk om een jarig sportieveling te vergasten met een verblijf in MARTIN’S RED, en tegelijk te genieten van een lekkere tafel om blij gemutst terug huiswaarts te keren.

TOPHOTEL

MARTIN’S RED telt 79 kamers, voor 2 en 4 personen, speciaal voor families en sportgroepen, en drie suites. Tarief: vanaf 100 euro per nacht.

Het hotel beschikt over diverse zalen voor seminaries, bestemd voor elk doeleind. General manager Ozgur Demir: “Dit kan gaan over sportieve meetings, besprekingen of algemene vergaderingen van firma’s, sportverenigingen, vennootschappen of directiebijeenkomsten. Onze ruime lobby staat daarenboven ook open voor feestelijke cocktails, walking dinners, productvoorstellingen en onder andere uitgebreide recepties.”

GASTRONOMIE

Wie denkt dat MARTIN’S RED inzake gastronomie zich beperkt tot sportmaaltijden, slaat de bal (sic) mis. Het restaurant, The Red’s Sport Bar & Grill, biedt een uitstekende kaart, aangepast aan de seizoenen. Chefkok Stéphane Pivato is formeel: “Hier komen alleen verse producten op tafel en, als het enigszins kan, graag streekproducten. We kiezen voor een gezonde en evenwichtige voeding. Samen met onze brigade streven we naar kwaliteit en zijn pas tevreden als de klant, hetzij sportman, familie of zakenman tevreden is. Onze kaart wordt om de haverklap aangepast aan de markt.”

En of Chefkok Stéphane Pivato gelijk heeft. Wat dacht je van een heerlijke Entrecôte Limousin op de grill? Of een aan tafel bereid rundtartaar ? Liever iets exotisch? Friet of pasta ? Alles naar keus. Dat allemaal aan democratische prijzen.

SPA PARADIJS

Wie het helemaal begrepen heeft op een sportief verblijf, wordt verwent tot in de diepste vezels. Naast de zes voetbalterreinen, waarvan drie met kunstgras, wacht een beach soccer terrein, een massagezaal en een gigantische gym- en fitnesszaal, die toegankelijk is voor alle hotelgasten. Voeg daarbij de sauna en hamman en je SPA-verblijf in MARTIN’S RED kan niet meer stuk.

Geen wonder dat de Rode Duivels en onze topsporters er graag hun wedstrijden voorbereiden. Bondscoach Roberto Martinez houdt in het auditorium (goed voor 160 zitjes) steevast zijn persconferenties. Hij verzamelt zijn spelers graag in een van de vijf vergaderzalen en twee lounges – die luisteren naar de plaatsen waar voetballend België zich in de geschiedenis wist te onderscheiden: Antwerpen 1920, Mexico 1986, Italië 1980, Mexico 1986. Op naar het WK in Rusland 2018.

 

Hoe dan ook, MARTIN’S HOTEL is een hotel waar iedereen zich thuis voelt: zakenman, sportman, families, gezinnen en allen die de batterijen even willen opladen. Ideaal in tijden waar stress de scepter zwaait.

 

 

 

MARTIN’S RED

Brusselsestraat 484

1480 Tubeke – Tubize

02 634 11 11

mred@martinshotels.com

www.martinshotels.com

 

 

Georges Keters

 












>> Reageer (0)
22-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MICHELINSTERREN IN DE WESTHOEK

Nieuwe Michelinsterren in de Westhoek

 

 

M Bistro

 

allereerste Michelinster in Nieuwpoort

 

De Westhoek viel zopas sterk in de gunst van de Gault&Millau gids. Ook de Michelin, tot vandaag nog steeds de bijbel onder de culinaire gidsen, weet de werkkracht en de kwaliteit van onze regio hoog in te schatten. Dat kan geen toeval zijn. Met M Bistro in Nieuwpoort en Carcasse in Sint-Idesbald tellen we twee nieuwe sterren. Le Fox in De Panne en St. Nicolas in Elverdinge behouden hun twee sterren.

 

De grote en meeste wellicht aangename verrassing bij de bekendmaking van de nieuwe Michelinsterren was de toekenning van een eerste ster aan restaurant M Bistro. Chef Mattias Maertens en eega Sofie Billiet konden hun oren niet geloven. “Een complete verrassing. Inderdaad, we kregen goede kritieken en de jongste tijd zagen we wel nu en dan eens een niet vertrouwd gezicht tafelen. We trokken naar Horeca Expo in Gent om er wat vrienden te ontmoeten en een gezellige babbel en we komen met een Michelinster naar huis. Ongelooflijk. Maar goed, we doen rustig verder en laten het op ons afkomen. We blijven zweren met wat we bezig zijn: zo goed mogelijk koken met regionale producten aan correcte prijzen. Uit eten moet een heerlijke bedoening blijven. Het mooiste complement dat we kunnen krijgen is een dank u wel – we komen nog eens terug – van de klant. De rest komt vanzelf. Bewijze onze ster”, geeft een gelukkig ogende Mattias Maertens mee, bovendien duidelijk met de beide voeten op de grond

ALLEREERSTE STER IN NIEUWPOORT

M Bistro, de naam is gevormd naar de familienaam en voornaam van de chef, die begint met de letter M. Simpel. Net zoals Mattias en Sofie de zaak nu bijna twee jaar leiden. Na de ogen de kost te hebben gegeven bij toppers als Stefaan Ghys (leerkracht Hotelschool Ter Duinen Koksijde / Laurestes, Nieuwpoort) en Tim Boury (kersverse 2-sterrenchef in Roeselare) wou Mattias op eigen benen. “Afkomstig uit Diksmuide zochten Sofie en ik een stekje in de regio. Veurne was lang een optie, tot we dit pand hier in de Potterstraat vonden. Een gebouw met een ziel. We verbouwden het met het gekende resultaat. Met kerstmis zijn we twee jaar bezig. We maken er een erezaak van om de klanten eerlijk te bedienen en hun de vrije keus te laten tussen steeds vier gerechten, voor elke gang, aansluitend betaalbare wijnkaart, een formule dat aanspreekt”, stelt Mattias Maertens, die tegelijk tekent voor de allereerste Michelinster in Nieuwpoort. Hij wordt in de keuken bijgestaan door Louis Vermassen en Pieter Verhoye. In de zaal staat eega Sofie Billiet borg voor een onverbeterlijke verlenging van het puike werk in de keuken.

 

M Bistro

Potterstraat 15, 8620 Nieuwpoort

058 59 53 52

 www.mbistro.be

Gesloten op zondag en maandag.

 

(Georges Keters)

 

 

 

 






>> Reageer (0)
21-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.MICHELINSTERREN IN DE WESTHOEK

 

Restaurant Carcasse

nieuwe Michelinster in St.-Idesbald

 

Als er in de Westhoek één restaurant is die in bijna drie jaar furore wist te maken dan is dit zonder twijfel Carcasse, het vleesrestaurant van topslager Hendrik Dierendonck. Pas een jaar jong en Gault&Millau schoof hen in 2015 al 13 punten voor, een jaar later 14/20 en sinds maandag 20 november prijkt al een Michelinster aan de gevel. Chefkok Anthony Snoeck is bijzonder tevreden met deze onverwachte onderscheiding: “Het werk van onze volledige ploeg. Ons doel is simpel: lekker eten bereiden en onze klanten gelukkig maken.”

 

Sinds Hendrik Dierendonck de Carcasse uit de grond stampte liep het alleen maar crescendo. Samen met manager Harm Rademan, chefkok Anthony Snoeck en de hulpchefs Yannick Buyzyn en Ines Thyssen in de zaal werd restaurant Carcasse – in de volksmond kortweg Carcasse – spoedig een begrip. “Hendrik zorgt ervoor dat het beste vlees op tafel komt. Tegelijk brengt hij de lekkerbek meteen in de sfeer. Alles in het interieur verwijst naar wat straks op het bord ligt. Als topslager weet wat dagdagelijks op de kapblok komt te liggen. Het restaurant is simpelweg een verlengstuk van zijn slagerij, waar alleen het woord kwaliteit telt”, vertelt chef Anthony Snoeck, die in plaats van Hendrik – momenteel in het buitenland – de honneurs waarnam bij de uitreiking van de Michelinsterren op Horeca Expo.

COMPLETE VERRASSING

Voor de ganse ploeg van Carcasse werd de toekenning van de ster een complete verrassing. Chef Anthony Snoeck vertelt: “We vielen zowaar uit de lucht. We waren wel uitgenodigd, net zoals de vorig jaren, maar geen haar op ons hoofd die er aan dacht dat we bij de prijzen zouden vallen. Toen we onze naam hoorden, moesten we twee keer slikken. Een onbeschrijflijk gevoel. Blij, verrast, ongeloof en toch waar: een Michelinster. Wie had dat kunnen denken, na amper drie jaar. Het moet zijn dat onze formule in de smaak valt. Het zet meteen het edele slagerberoep extra in de kijker. Het bewijst nogmaals dat puur werken met kwaliteit nog steeds gewaardeerd wordt. De klant, de lekkerbek, betaalt immers graag voor topkwaliteit. Dit is dan ook de lijn die we morgen zullen doortrekken. De ster mag dan wel aan de gevel schitteren, onze werkwijze zal hierdoor niet veranderen. Integendeel, het spoort ons aan om nog beter te doen, waar dit kan.”

EERSTE STER NA RESTAURANT L’AQUILLON in BAALTJE

Voor Sint-Idesbald betekent de nieuwe Michelinster de eerste na deze van restaurant L’Aquillon waar meesterkok André Goderis en Claudine Rommelaere in de jaren 80-90 Baaltje op de kaart zetten met topgastronomie. Chef André Goderis behoorde toen tot de absolute top van de Belgische keuken. Het restaurant maakte in tussen plaats voor een flatgebouw.

Hoe dan ook, met restaurant Carcasse, telt de Westhoek opnieuw een restaurant met één ster. Buurman Le Fox blijft de absolute koploper met twee sterren, terwijl Nieuwpoort met restaurant M Bistro voor het eerst in de geschiedenis een Michelinster ziet schitteren. Het is duidelijk, in de Westhoek zit je goed aan tafel.

 

Restaurant Carcasse

H. Christiaenstraat 5

8670 Sint-Idesbald

058 51 72 49

www.carcasse.be

 

 

(Georges Keters)






>> Reageer (0)
20-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.GAULT&MILLAU 2018

 

GAULT & MILLAU 2018

 

Hostellerie Le Fox

absolute top aan de Westkust

 

 

Onze Middenkust, Westkust en het hinterland werden door de culinaire experts van de Gault&Millau gids opnieuw gekroond met mooie cijfers. Absolute topper blijft restaurant Le Fox in De Panne, terwijl Koksijde de kroon spant met zeer mooie quotaties. Nieuwpoort profileert zich met vijf toppers stilaan tot gastronomische site. Middelkerke is aan een mooie inhaalbeweging toe terwijl Gault&Millau slechts vier restaurants in Oostende minstens 12/20 weet te geven. Gelukkig zijn daar nog Bistrot Mathilde en restaurant Marina. Het is duidelijk, Gault&Millau houdt van de lekkere Westkust.

 

Het valt op dat de Westkust het duidelijk haalt op de Middenkust. Met Le Fox als vaandeldrager weet de Westhoek met Koksijde, Oostduinkerke en Nieuwpoort zich mooie cijfers toe te eigenen. Restaurant Le Fox stijgt met sterrenchef Stéphne Buyens naar 16,50/20. In zijn zog scoren ook nog Le Flore (13/20) en Merlot (12/20). Koksijde gaat evenwel met de meeste pluimen lopen. Willem Hiele trekt hier de kar met een schitterende 15/20, gevolgd door kleppers als De Kelle, waar chef Thierry Cornelis een sterke 14/20 laat noteren, net als dichte buur Julia – Fish a Oysterbar aan de A.Vanhouttelaan 2 en Carcasse van Hendrik Dierendonck. Vincent Florizoone, die Nieuwpoort intussen ruilde voor Brasserie Edison, werd bekroont met de Bierkaart van het Jaar, en scoort 13/20. Identieke cijfers voor Oh Restaurant van Ivan Puystiens, 8Chef van Véronique Dewulf en Eddy Van Loven in restaurant Sea Horse. Bistronomie Eglantier met chef Guillaume Derhille weet zich met 12/20 goed te handhaven en is een wissel voor de toekomst. In het hinderland is ’t Notarishuys in Diksmuide nog steeds de vaandeldrager met 15/20 terwijl meesterkok Jean Vandenberghe in restaurant De Olijfboom in Veurne zijn cijfers op 13/20 weet te handhaven.

NIEUWPOORT GROEIT ELK JAAR

Is Koksijde momenteel nog de grote slokop inzake Gault&Millau punten, dan komt Nieuwpoort sterk opdagen. Au Bistro op de Kaai is opnieuw goed voor 13/20, net als ladychef Valérie Ryssen in Flavie’s Tafel. Restaurant Da Claudio in de Marktstraat mag zich met dezelfde 13/20 zowaar de beste Italiaanse tafel in de regio noemen terwijl Mattias Maertens en Sofie Billiet in hun gemoedelijke MBistrot in de Potterstraat en restaurant La Muse in de Oostendestraat met 12/20 nog heel wat progressie in hun mars hebben.

In Westende blijven Patrick Noël en Heide Vandewalle in hun restaurant Marquize met 14/20 knap de eerste viool spelen in Groot-Middelkerke. Restaurant de Vlass, dat na de volledige renovatie en de nieuwe aanpak van het trio Stefaan Lauwereins, Tineke Derycke en Kenzo Lauwereins al meteen van 12 naar 13/20 weet te stijgen, is op de goede weg om een topper te worden. La Tulipe is met ladychef Christa Cappelle een sterke blijver met 12/30.

BISTRO MATHILDE & MARINA AAN MIDDENKUST

Met Oostende blijft het, naast Bistrot Mathilde met Luc Deklerck en de Italiaanse troef Marina (elk 14/20) zoeken naar nieuwkomers van formaat. Bentleys blijft weliswaar op 13/20 steken en krijgt met dezelfde cijfers het gezelschap van nieuwkomer Mange Tout waar chef Pieter Moyaert aan de Visserskaai goochelt met vangverse vis.

Net buiten Oostende blijft Le Homard et la Moule van Donald Deschagt in de Duinenstraat 325 in Bredene de scepter zwaaien met 13/20. Iets verder op laat De Haan met Markt XI met een schitterende 16/20 meteen zien wie top is aan de Middenkust. In Klemskerke houdt Stijn Bauwens nog steeds de touwtjes stevig in handen met 14/20 net als restaurant Kok sur Mer waar Jean-Philippe Furnémont en Nele Velghe aan de Warvinge 49 in Vlissegem elke dag beter worden en van 13 naar 14/20 klimmen. Het resultaat van dagelijks hard werken.

STERREN & PUNTEN IN HET BORD

Hoe dan ook, elk van de restaurateurs werkt zich dagdagelijks in het zweet om de lekkerbekken op hun hand te krijgen. Elk op zijn manier. Een goede quotatie doet deugd, maar zegt niet alles. Elke gids heeft een andere kijk. Maandag 20 november is het uitkijken naar de editie 2018 van Michelin, zonder meer de culinaire gids bij uitstek. Ook daar zullen we opnieuw opkijken van nieuwe toppers en zal menig gastronoom de wenkbrauwen fronsen bij de vaststelling dat zijn geliefd restaurant minder goed of beter scoort dan een ander bekend huis. Het gaat er uiteindelijk immers over hoe goed men zich voelt wanneer men gaat tafelen. Met of zonder sterren, met of zonder punten, elk bord wordt met liefde bereid. De sterren en de punten liggen er steevast in.

 

Georges Keters

 

 

Foto’s:

 

Stéphane Buyens (Le Fox) en Thierry Cornelis (De Kelle)

 

Vanessa en Claudio Aquaro (Da Claudio – Nieuwpoort)

 

Heidi en Patrick Noël (Marquize – Westende)

 

Valérie Ryssen (Flavie’s Tafel – Nieuwpoort)

 

De Vlass Middelkerke (Stefaan – Tinneke en Kenzo)

 

Lieven Bothuyne & Véronique Dewulf (8Chef – Koksijde)

 

 














>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.HOTELSCHOOL TER DUINEN - STREEKCHEFS & STREEKPRODUCTEN

Europees project Tendances

klasrijk uit de startblokken in

Hotelschool Ter Duinen Koksijde

 

Culinaire challenge voor gezond eten met streekproducten

 

 

Onder impuls van Westtoer, Agence d’Ubanisme et de Développement de la Région Flandre Dunkerque, Communauté Urbaine de Dunkerque en de Fédération Touristique du Luxembourg Belge, werd in de Hotelschool Ter Duinen het startschot gegeven van het gastronomietraject binnen het Europese traject TENDANCES. Dit in het kader van het Interreg V-programma Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen.

 

 

Voorzitter Westtoer Franky De Block is formeel: “Hierbij gaat men op zoek naar de noden van de klanten van vandaag. Een van trends is gezonde voeding. De consument is constant op zoek naar lekkere en gezonde gerechten, ook tijdens een bezoek of zijn verlof aan zee. Hierbij wordt alle aandacht naar streekproducten, gezonde kooktechnieken en gerechten. Culinaire ambassadeurs (coaches) van de Belgische en Noord-Franse Kust staan klaar om jonge chefs persoonlijk te begeleiden tijdens dit gastronomieproject. Westtoer wil hiermee het aanbod van eigentijdse en gezondere gerechten aan onze kust uitbreiden. Samen kunnen we veel.”

GRENSOVERSCHRIJDEND

Het Project TENDANCES wil ondernemers stimuleren om de stelling van Franky De Block kracht bij te zetten en werkt hierbij grensoverschrijdend samen met de Noord-Franse hotelschool CEFRAL uit Duinkerke en de hotelschool Ter Duinen Koksijde. Vier Belgische en twee Franse ploegen gingen in de keukens van Ter Duinen te keer om tijdens kookdemonstraties een gezond gerecht te bereiden, steeds met streekproducten. Tijdens de demonstraties werden de deelnemers begeleid door topchefs uit de Belgische en Noord-Franse kust. Vaandeldrager Stéphane Buyens (Restaurant Le Fox, De Panne), Stijn Bauwens (De Kruidenmolen, Klemskerke), Véronque Dewulf (8Chef, Koksijde), Luc Deklerck (Bistro Mathilde, Oostende), Valérie Ryssen (Flavie’s Tafel, Nieuwpoort), Dries Cloet (leerkracht Hotelschool Ter Duinen) Ellen Dulst (Le Fox, De Panne) en de Franse topchefs Kevin Truy (Le Sweet, Duinkerke) en David Caudron (La Meunerie, Téteghem) voelden zich in hun sas op hun kookeilanden en schoven naderhand topgerechtjes naar voor.

STREEKPRODUCTEN

Het werd meteen duidelijk, met de aanvoer van streekproducten door Angus Wittewrongel (Mare Nostrum, Koksijde), Bart Syryn (De Heerlijkheid, varkensvlees), Dries Delanote (Vergeten groenten, Ieper), Anthony Debailleul (Brasserie De Reuze, Cassel), Sebastien Caboche (Socovol Lille Volaille), Stephane Vanderhaeghe (Ferme Du Duneleet, Lefferinckoucke), Alexis Ammeux (Groenten en Fruit, Wormhout), Christian Rémy (Le potager de l’Yser, Wylder) en Gaëlle Sabau (Aromatische kruiden, Bourbourg), toverden de chefs, bijgestaan door leerkrachten van de Hotelschool Ter Duinen, heel wat moois uit de ovens. Zo schoof Valérie Ryssen (Flavie’s Tafel, Nieuwpoort), geflankeerd door Thierry Cornelis (Leerkracht Ter Duinen) een heerlijke Filet van pieterman, gekonfijte raapjes en een salade van bietjes en linzen met hazelnootboter naar voor. Ook Véronique Dewulf (8Chef, Koksijde) liet zich niet onbetuigd: “We staan steeds open voor innovaties op het gebied van gezonde voeding en hebben een zwak voor artisjok en een krachtige groentebouillon met flink wat look. Wat zich ook vertaalde in haar creatie van Varkensvlees met seizoensgroenten.

OVER DE GRENS

Het was tegelijk genieten van de Noord-Franse chefs Kevin Truy (Le Sweet, Duinkerke) en David Caudron (La Meunerie, Téteghem). Beide lieten zien dat ze – net als onze chefs – oog hebben voor een gezonde voeding, waarbij de streekproducten een hoofdrol spelen. Gepassioneerd door zijn job weet chef Caudron zich graag in te leven in het gastronomisch project van Westtoer. Hij voelde zich dan ook in zijn schik bij de bereiding van Gelakte hoevekip, rode aardappelen en soja saus. “Mijn restaurant ligt dicht bij de grens en heel wat Vlamingen komen bij ons over de vloer. Ik ben niet alleen gepassioneerd door de streekproducten, maar wil er tegelijk het beste uithalen”, stelt chef David Caudron.

VIER JAAR

Het gastronomisch project TENDANCE is gespreid over vier jaar en mag hierbij op een budget van 1,1 miljoen euro rekenen, inclusief een Europese subsidie van 565.000 euro. Een van de grote namen die het project alvast steunt is sterrenchef Stéphane Buyens (Le Fox, De Panne): “Nog te veel chefs maken de gerechten te ingewikkeld, zodat men uiteindelijk het bos door de bomen niet meer ziet. Zoek de producten niet te ver. Onze streek zit bol van de kwaliteit. Wie kiest voor gekende ingrediënten uit eigen regio weet makkelijk nieuwe schotels te creëren. Het moet duidelijk zijn, dat men vandaag graag ziet wat men voorgeschoteld krijgt. Ingewikkelde structuren horen hier niet thuis.”

 

 

Georges Keters

 

 

 

 












>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BIB GOURMAND MICHELIN 2018

 

NIEUWE BIB GOURMAND MICHELIN IN DE PANNE

 

 

Claude Brassart

Bib Gourmand met Au Filet de Sole

 

De gastronomische gids Michelin bijt met zijn Bib Gourmand de spits af in de reeks culinaire bekroningen die de volgende dagen op ons afkomen. Feest alvast in restaurant Au Filet de Sole in De Panne waar Claude Brassart en eega Sylvie Pinchon tussen de 44 nieuwelingen anno 2018 prijken.

 

Amper drie jaar nadat het echtpaar zijn intrek nam in de Walckierstraat  8 – als buur van sterrestaurant Le Fox – zijn Sylvie (afkomstig uit Picardië) en Claude (Hotelschool Doornik) bijzonder blij met de erkenning. Een Bib Gourmand staat voor een menu met eerlijke prijs-kwaliteit voor een maximum bedrag van 37 euro, exclusief drank. “We beschouwen deze toekenning als erkenning voor ons noeste werk. Elke maand veranderen we de kaart met extra aandacht voor vis, al staat een stukje vlees evenzo hoog aangeschreven. Mijn topschotel? Zeg maar de gerechten met de Sint-Jacbosmossel, rechtstreeks uit de haven van Dieppe. We werken uitsluitend met dagverse producten met aandacht voor de regio”, stelt chef Claude Brassart (51), intussen al druk in de weer om de zopas aangevoerde vangverse Sint-Jacobsmossels klaar te stomen voor alweer een leuk bord.

A LA CARTE

De kaart van Chef Claude Brassart krijgt om de maand een nieuw kleedje. Het is alvast bijvoorbeeld genieten van de Tartaar van Zwaardvis, Kleine Lotte in waterzooi van jonge groentjes, Varken Pluma Breton en de onnavolgbare Kreeft of paëllawijze met gesmoord spek en schelpjes en een brede waaier van Sint-Jacobsmossel. Boven alles is het tegelijk genieten van de Sole Meunière met friet. Liever een mals stukje rundsvlees? Geen nood, de Chef schuift u een ruim 250 g heerlijke steak naar voor, met saus naar keuze.

 

EINDEJAAR 2017-2018

 

Om het succesjaar van Au Filet de Sole af te ronden pakken Sylvie en Claude uit met een uitgelezen Oudejaarsmenu:

 

Aperitief Crément d’Alsace met diverse amuses

Maki van Kwartel, vijgen gevuld met fois gras en gereduceerde saus

Langoestines, pijpajuin, gember en koriander, met citroengras geparfumeerde bouillon van scharen

Konijn en tomatentatin & bospaddenstoelen

Licht gelakte varkenscarré met citrusvruchten en zoethout en groentepasta

Goede kazen – Prettige reizen

Baba Burger, vanille & limoen

 

Prijs: 140 euro – gepaste wijnen inbegrepen

 

 

 

Restaurant Au Filet de Sole

Chef Claude Brassart & Sylvie Pinchon

Walckierstraat 8

8660 De Panne

058 41 16 80

restoaufiletdesole@gmail.com

 

 

Georges Keters








>> Reageer (0)
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.BIB GOURMAND MICHELIN 2018

Culinaire topper in SNAASKERKE

Bib Gourmand Michelin voor

Restaurant Plat Préféré

 

Nadat ze eerder al een vermelding kregen in de fel gegeerde Michelin Gids, werd de werkkracht en de inzet van chef Laurent Gouwy vandaag beloond met een opname als Bib Gourmand 2018. Chef Gouwy had er wel oog in, maar had dit niet zo vlug verwacht in zijn pas in 2016 geopende restaurant Plat Préféré, hartje Snaaskerke.

 

Sinds restaurant Plat Préféré vorig jaar de deuren opende zat het er aan te komen. De kookkunsten van Laurent Gouwy zouden vandaag of morgen grote vruchten afwerpen. De man is in het geheel niet aan zijn proefstuk toe en wist her en der al zijn kennis aan te scherpen. Hij stond eerder al mee aan het fornuis van Le Chèvre d’Or in het Franse Eze, de Karmeliet bij Geert Van Hecke en onder andere aan de stoof in Bistrot Mathilde in Oostende. Daarna bouwde hij in de golfclub Damme zijn eerste eigen zaak uit. Toen de zaak Manolito in Snaakerke aan ophouden dacht, zag Laurent Gouwy zijn kans schoon om deze mooie locatie uit te werken tot zijn droom: een familiaal restaurant waar gezelligheid troef is, op het bord kwaliteit ligt en het hele plaatje voor de lekkerbek betaalbaar blijft. Het resultaat liet niet lang op zich wachten met een Bib Gourmand er boven op.

Klassiekers

De keuken van restaurant Plat Préfére staat open voor elk wat wils. Chef Laurent Gouwy: “Enerzijds blijven we trouw aan klassiekers met kalfszwezeriken, kalfsniertjes, tatjespap en onder andere een smaakvolle vol-au-vent, anderzijds leggen we graag ons luisterend oor richting klant die iets nieuws wilt. We spelen daar graag op in. Jong en minder jong komt hierbij ruim aan zijn trekken en kunnen op die manier samen rond de feesttafel zitten. Vandaar dat we – op uitzondering van de zondagmiddag – alleen maar ’s avonds open zijn. Het Bib Gourmand menu (37 euro) laat de lekkerbekken op en top genieten van onze gastronomische troeven. Prijs-kwaliteit is en blijft, hoe dan ook, onze grootste troef.” Voeg daarbij een leuke betaalbare wijnkaart en je culinair feest kan niet meer stuk. Een adres om te onthouden.

Restaurant Plat Préféré

Laurent Gouwy

Dorpsstraat 71

Snaaskerke.

059 42 81 82

www.platferere.com

Gesloten op dinsdag en woensdag.

Geen lunch – behalve op zondag

 

 

Georges Keters








>> Reageer (0)
14-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.CHAMPAGNEWEEKEND MIDDELKERKE - VOLTREFFER !!!!!!

Succesvol Champagneweekend Middelkerke 2017

 

 

Champagne vloeide welig

in de cc De Branding

 

 

De 21ste editie van het Champagneweekend werd – ondanks – de nieuwe locatie in het CC De Branding, een succes van jewelste. Bewijs te meer dat het Champagneweekend in Middelkerke tot een begrip zonder weerga is uitgegroeid.

 

Waar tijdens de week geturnd, gevoetbald, volleybal  of basketbal wordt gespeeld, vloeide drie dagen lang de Champagnes van Hennequin, Paul Clouet, Bonnaire en onder andere Prévoteau-Perrier weliger dan ooit. Toerismeschepen Michel Landuyt was in zijn nopjes: “Onze vrees voor minder bezoekers was onnodig. We noteerden meer Champagneliefhebbers dan ooit. De sfeer was optimaal, het werk van onze ganse ploeg. De vriendschap van 45 jaar tussen Epernay en onze gemeente bereikte zijn jaarlijks hoogtepunt.”

 

PROEVEN MET ALAIN BLOEYKENS

 

Toppers op deze 21ste editie waren de degustaties met diverse Champagnes. Wijnspecialist Alain Bloeykens haalde in kleine sessies het onderste uit de fles en schoof alle geheimen van de Champagne met klasse naar voor. Proeven en genieten was dan ook de boodschap. Als afsluiter van de openingsavond werd zanger Paul Bruna uitgeroepen tot Champagneridder 2017.

Hoe dan ook, het Champagneweekend bewees nogmaals zijn toeristische en economische waarde voor Middelkerke. Of zoals burgemeester Janna Rommel-Opstaele het zei: “Elk jaar is Middelkerke even de hoofdstad van de Champagne.”

 

 

Charmezanger Paul Bruna

Champagneridder 2017

 

 

Zanger-entertainer Paul Bruna uit Middelkerke werd tijdens het jongste Champagneweekend uitgeroepen tot Champagneridder 2017. Deze titel wordt sinds toegekend aan een verdienstelijk persoon of vereniging die Middelkerke in de loop der jaren in de kijker weet te stellen of een bijzondere band heeft met de badplaats. Paul Bruna laat al decennia geen gelegenheid onbenut om zijn gemeente via zijn rijk repertoire in de kijker te stellen.

 

De talentrijke zanger, die recent met Een foto van jou met succes de Ultra Top 50 binnenduikelde, is met zijn 200 optredens per jaar een van de meest gevraagde Vlaamse artiesten.  Hij is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. “Zingen is een stuk van mijn leven, wanneer ik een dag niet gezongen heb voel ik dat er iets niet klopt. Het is steeds fijn om voor mensen te zingen, mensen gelukkig te zien bij een streepje muziek, jong en minder jong te zien meezingen op onze nummers”, stelt Paul Bruna.

SCHLAGERZANGER

Bezige bij Paul Bruna sloot de jongste maand af met 25 optredens in de Vlaamse zalen. Dit is slechts een voorsmaakje van wat nog moet komen. Tussen door weet hij in zijn overvolle agenda nog een paar gaatjes te vinden om nieuwe nummers op cd te zetten. Zijn nieuwste nummer, Een foto van jou, was meteen goed voor de Trotsplaat bij Radio VBRO, topplaat bij Radio Melinda en tip voor de Vlaamse Top 15, aansluitend opnames voor de Vlaamse Top 10 van Ment TV in Plopsaland De Panne. De muziek van Een foto voor jou is van de hand van Peter Keereman, de tekst van Herbert Verhaeghe. Dit melancholisch nummer is meteen een waardige opvolger van zijn vorige succesnummers Waar ben je en Een nieuw geluk. Bruna laat er geen gras over groeien en laat hier meteen zien dat niet alleen een gewaardeerd schlagerzanger is, maar tegelijk ook ambiance muziek in zijn mars heeft.

VAN TRENET ALOVER TOM JONES TOT FREDDY BRECK

Tegelijk met de nieuwe single Een foto van jou wist Paul Bruna ook nog een vervolg te breien aan zijn Verrassend Anders Volume 1. Met Volume 2 verrast Paul ons opnieuw met heel wat gekende nummers waarbij hij toppers van grootmeesters als Charles Trenet (La Mer), Freddy Breck (Uberall auf der Welt), Tom Jones (Delilah) en onder andere Udo Jürgens (Griechiser Wein) op klasrijke manier naar voor schuift. De nieuwe cd sluit hij af met Mijn allergrootste fan, een ode aan zijn vader, die steeds geloofde in de kansen van zijn zoon als zanger. Getuige daarvan is de steeds groeiende fanclub.

Meer info: www.facebook.com/OfficieleFanpaginaPaulBruna.

 

MIDDELKERKE OP CD

De gloednieuwe Champagneridder zette Middelkerke en de Westhoek intussen al menig keer in de kijker. Al meer dan veertig jaar staat Paul Bruna, individueel, met groep, met show of met orkest op de planken. Nummers als De Zee, Middelkerke en onder andere Schone Westhoek brengen steevast een ode aan het thuisfront.

RIDDER BUNA

De keuze voor Paul Bruna als Champagneridder is dan ook ten volle gerechtvaardigd. Paul Bruna volgt hierbij de Ridders Kenzo Lauwereins en Peter Germonprez (2016), Georges Keters (2015), Gunther Neefs (2014), Rino Ver Eecke (2013), Johan Töpke (2012) en onder ander Alain Bloeykens (2009) en Stefan Vander Espt en Stefaan Lauwereins (2006) op.

Paul Bruna ontving lint en Champagnejuweel (getekend Peter Vermandere) uit de handen van burgemeester Janna Rommel-Opstaele, waarna de nieuwe Ridder na het ontkurken de openingsceremonie afsloot met enkele nummers. Het 21ste Champagneweekend kon toen al niet meer stuk.

Op naar de 22ste editie, evenzo in het cc De Branding van vrijdag 9 tot en met zondag 11 november 2018.

 

 

Georges Keters

 

Foto’s:  Luc Cassiman

 

 
















>> Reageer (0)
08-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOPEVENEMENT AAN ZEE IN MIDDELKERKE

CHAMPAGNE AAN ZEE IN  MIDDELKERKE

 

21ste editie Champagneweekend op nieuwe locatie

Vrijdag 10 – Zaterdag 11 en Zondag 12 november 2017

 

Champagnedorp

in cc De Branding

 

Voor het eerst in 21 jaar wijkt het overbekende Champagneweekend uit naar een nieuwe locatie. Het casino was tot vandaag het epicentrum van de bubbels uit Epernay, maar gaat dezer weken tegen de grond en maakt plaats voor een nieuwe gok- en feesttempel. Geen nood, de organisatoren toverden het cc De Branding aan de Populierenlaan (Marktplein) intussen om tot een waar Champagnedorp. De tien ambachtelijke viticulteurs zullen – net als in het casino – drie dagen voor warmte, gezelligheid en sprankelende bubbels zorgen.

 

Onder het motto Save water-Drink Champagne opent burgemeester Janna Rommel-Opstaele op vrijdag 10 november om 19.30 u. de 21ste editie. Geflankeerd door Toerismeschepen Michel Landuyt en Carine De Jonghe, voorzitter directiecomité Toerisme Middelkerke, zet presentator-wijnkenner Alain Bloeykens de nieuwe Champagneridder in de kijker. Wie wordt de opvolger van Kenzo Lauwereins en Peter Germonprez? De coverband Ritm Stix zorgt daarna voor live muziek terwijl DJ Dirk de avon afsluit. Op zaterdag 11 en zondag 12 november staat de agenda bol van de activiteiten met de Champagnedegustaties van Alain Bloeyens als topper.

 

10 X AMBACHTELIJKE VITICULTEURS

De organisatoren maken zich ook dit jaar sterk om uitsluitend ambachtelijke viticulteurs op het podium te plaatsen. “We kiezen graag voor onze getrouwen zodat het publiek elk jaar hun lievelingsdrank kan proeven bij hun geliefde producent”, stelt Toerismeschepen Michel Landuyt. Naast de pioniers Benoît Hennequin, Marcel Vautrain en Delphine en Christophe Prévoteau-Perrier – alle drie present vanaf de eerste editie – is het dit jaar ook genieten van de Champagnes van André Moussy, Michel Genet, Bourdaire-Gallois, Mandois, Robert Allait, Paul Clouet en Bonnaire. Deze beide laatste staan opgesteld in de foyer. De anderen zijn te vinden in de sporthal, omgetoverd tot Champagne Hal.

 

CHAMPAGNE & GASTRONOMIE

Naar traditie pakken heel wat chefs uit met een uitgelezen Champagnemenu, met prijzen variërend van 65 tot 95 euro per persoon, steeds halve fles Champagne inbegrepen: Vlass, De Bankier, De Sauteuse, Ramblas, Columbus, Sirene, La Fonda, The Lord, La Tempête en Grand Casino in Middelkerke; Belle Feu in Lombardsijde: Marquize, Villa Hotel, Villa Marie Joseph en De Lanteirne in Westende. In VecINO in Westende-Dorp is het genieten van Zeevruchten en Champagne.

 

DUIKEN OP CHAMPAGNE

Op zondag 12 november kunnen zwemlustigen letterlijk Champagne opduiken in het gemeentelijk zwembad. Kinderen tot 8 jaar kunnen eendjes vissen. De jeugd vanaf 9 jaar en de volwassenen kunnen ter plekke inschrijven voor een duikinitiatie via de duikclub Actina. Volwassen deelnemers (vanaf 16 jaar) kunnen na de duikinitiatie kans maken via tombola kan op een Champagnepakket.

 

PROEVEN

Traditioneel kunnen de bezoekers na het aanschaffen van een 5 euro kostend Champagneglas – een collectorsitem – op gelijk welke stand proeven van het gouden vocht, volgens prijs van het Champagnehuis. In de foyer wacht een lounge met veel zitgelegenheid waar men rustig kan genieten en bijpraten bij heerlijke bubbels. De sporthal van De Branding is omgetoverd tot een heus Champagnedorp.

Intussen staat het vast dat het cc De Branding, tot het nieuwe casino op de Zeedijk er is, de komende jaren het epicentrum van de Champagne in Middelkerke wordt.

Meer info over menu’s en programma is te vinden in de Champagnebrochure, gratis te bekomen bij de Diensten voor Toerisme in Middelkerke en Westende en via www.visit.middelkerke.be

 

(Georges Keters)


















>> Reageer (0)
04-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.TOERISME, GASTRONOMIE EN VAKANTIE IN EIGEN LAND

 

Vakantie in eigen land

 

Waimes

culinaire hoofdstad van de Oostkantons

 

 

Wie uitkijkt voor een vakantie in eigen land en houdt van afwisseling, fietsen en of wandelen in een ongerepte natuur, waar groen en natuurreservaten de hoofdschotels zijn en daarnaast nog culinair wil genieten, richt zijn pijlen best even te naar de Oostkantons. De wat? De Oostkantons, ook Oost-België genoemd, een landsgedeelte dat geprangd ligt tussen de Ardennen en Eiffel, beter gekend als de regio Eupen-Malmedy. Gastronomen kiezen meteen richting WAIMES, zonder meer de culinaire hoofdstad van de Oostkantons. Met meer dan 30 eethuizen, restaurants, brasseries, friethuizen, bistro’s en pizzeria’s kan hieraan geen enkele smulpaap weerstaan. Zonder meer een der mooiste regio’s van ons land.

 

WAIMES telt zowat 7.500 inwoners en is onderverdeeld in liefst dertien deelgemeenten, de een al mooier dan de andere: toppers zijn Robertville, Sourbrodt, Bruyères, Champagne, Libomont, Walk, Faymonville, Ovifat, Thirimont, Gueuzaine, Ondenval en Remonval. Elk weekend goed voor een toeloop van 5.000 toeristen. De aanwezigheid van zoveel culinair genot is ook de heren van Michelin, Delta Gids en Gault&Millau niet ontgaan. Heel wat kregen mooie quotaties. We kozen er enkele toppers voor u uit.

 

 

 

RESTAURANT LA MENUISERIE

 

Weggedoken in het piepkleine dorpje Champagne (jawel) wacht restaurant La Menuiserie de Champagne, ingebed in een voormalige schrijnwerkerij. Aan de gevel schittert één Michelinster. Chef en eigenaar Thomas Troupin een eega Marie-Charlotte Portois en hun team schuiven u een uiterst verfijnde keuken voor. Restaurant La Menuiserie gaat er prat op zo goed als het kan uitsluitend te werken met seizoensgebonden streekproducten. “We werken dan ook graag met jongens uit de regio. Zo zorgt onder andere Jardin d’Yves uit Malmedy voor de beste aardappelen en zorgt Charly Goeders uit Verviers voor het beste vlees. Elke dag verse aanvoer”, stelt Chef Thomas Troupin, die de stiel leerde in de beste huizen.

De Chef is in het geheel niet egocentrisch en laat u graag genieten en de smaken ontdekken. Elke maand pakt hij uit met een verrassend drie, vier en zes- gangenmenu tegen betaalbare prijzen. De schotels zijn stuk voor stuk culinaire juweeltjes, vol smaak, met zin voor puur eetplezier. In de zaal weet gastvrouw Marie-Charlotte je meteen op je gemak te stellen. Zij stelt met plezier de gerechten voor, aansluitend extra uitleg over de herkomst van de producten en pittige kruiden. Voeg daarbij een op en top Franse wijnkaart met heerlijke flessen, die het culinair genot compleet maken. Een vernieuwende keuken die zijn Michelin ster met klasse en stijl weet in te vullen. Een absolute aanrader, culinair festijn dat steevast start met een fraaie reeks hapjes die hun gelijke niet kennen.

 

Restaurant La Menuiserie

Thomas en Marie-Charlotte Troupin

Champagne 12

4950 Waimes (Champagne)

080 – 44 44 85

info@lamenuiserie.eu

www.lamenuiserie.eu

 

OOOOO

 

HOTEL DES BAINS & WELLNESS****

Andere topper is Hotel des Bains & Wellness, al decennia een begrip in de Oostkantons, aan de zuidelijke oever van het Meer van Robertville, hartje natuurgebied Hoge Venen. Sinds enkele jaren is dit juweel in andere handen. Eigenaars Elisabeth en Jean-Pierre Robert bouwden het pand uit tot een hotel-restaurant met  een super de luxe uitgewerkte wellness, goed voor een opname in de prestigieuze vereniging Châteaux & Hotels Collection. Getuige hiervan de invulling van het hotel – goed voor twaalf fraaie kamers – en de aankleding in het restaurant, opgefleurd met eigentijdse kunst en antiek meubilair.

In de keuken weet Samuel Blanc – 45 jaar en afkomstig uit de Franse Jura – zich sinds mei 2017 als Chef zijn stempel te drukken op het culinair gebeuren in dit viersterrencomplex. Hij was eerder aan de slag als Chef in de Crown Plaza Luik met restaurant Le Sélys, restaurant Les Forges du Pont d’Oye in Habay la Neuve en in de Duitse sterrenhuizen restaurant Schwartswaldstube in Hotel Traube in Tonbach en restaurant Wald in het Schlosshotel in Friedrichruhde. Hij beëindigde zijn studies in 1993 in de Hotelschool van Poligny (Jura, Frankrijk) en liep stage in de beste huizen in Cannes, Deux Alpes, Besaçon en Corsica, evenzo in Surrey, Engeland. Talent liegt niet en in 2004 werd Samuel Blanc door Gault&Millau verkozen als beste Jonge Chef anno 2004. Vandaag roert hij met klasse in de potten van Hotel de Bains.

Zijn keuken is licht, verrassend en verrijkend inzake creativiteit. De borden zijn niet alleen pareltjes, maar zijn stuk voor stuk een verlenging van zijn persoonlijkheid waarbij hij niet terugdeinst om vernieuwend uit de hoek te komen. Het feit dat hij alleen kiest voor kwaliteitsproducten bezorgt Samuel Blanc alleen maar extra energie om de gastronoom te verwennen met het beste. Het hoog niveau van deze Chef laat het zich raden: hier fonkelt straks een Michelin ster.

Het genot aan tafel wordt nog eens vergroot wanneer kan genoten worden van de charme die het zomerterras weet te bieden met zicht op het Meer van Robertville. Aangevuld met een stijlvolle en gastvrije service groeit het tafelplezier uit tot een rimpelloze belevenis. We genoten alvast van Le Grand Menu waarbij Chef Blanc na de Champagne Louis Roederer en een reeks originele smaakvolle hapjes koos voor een Carpaccio van Sint-Jacobsschelpen, een keuze van vis in een hartig Mesheft op een bedje van zeezout, zacht gegaarde Kalfzwezeriken, een hartig stukje ree, af te ronden met een Symfonie van chocolade. Heerlijke ervaring, op weg naar de top, getekend Chef Samuel Blanc.

 

HOTEL DES BAINS & WELLNESS ****

Elisabeth en Jean-Pierre Robert

Haelen 2

4950 Waimes (Robertville)

080 67 09 10

info@hoteldesbains.be

www.hoteldesbains.be

 

OOOOO

 

AU CHEVAL BLANC

In het centrum van Waimes bouwden dezelfde eigenaars van Hotel des Bains een gezellige chalet uit. Het gemoedelijke berginterieur dompelt u meteen in een sfeer die smaakt naar de berglucht, goed voor grillades en raclette. Au Cheval Blanc is intussen uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats, waar, naast een leuke babbel, tegelijk kan genoten worden van een grillade en de onvermijdelijke kaasfondue. Liever een boterham met streekham, lokaal biertje binnen handbereik? Geen nood, klein of uitgebreid smullen is hier aan de orde. Eigenaar Jean-Pierre Robert staat aan het fornuis. En dat is meteen genieten.

 

AU CHEVAL BLANC

Jean-Pierre en Elisabeth Robert

Rue du Centre 20

4950 Waimes

080 67 93 63

info@auchevalblanc.be

www.auchevalblanc.be

 

OOOOO

 

GASTRO RESTAURANT CYRANO

 

Wie het begrepen heeft op een culinaire wandeling doorheen de Hoge Venen met extra voeling voor seizoensgebonden streekproducten, mag een bezoek aan het Gastronomische restaurant Cyrano niet nalaten. Hier tovert eigenaar en Chef aan het fornuis Gerty Linnertz in zijn half open keuken het beste uit de regio uit de oven. Elke schotel krijgt de stempel van de Chef, gedurfd, eigentijds en vooral smaakvol met eerbied voor de producten. Bovendien is de Chef een wijnliefhebber, wat zich ook vertaalt in de onverbeterlijke begeleiding bij de schotels. Hij is een meester in het uitzoeken van speciale wijntjes, ontdekt op een van zijn vele trektochten doorheen de Franse wijngaarden, met de Bergerac als speerpunt.  Restaurant Cyrano wordt door Gault&Millau bestempeld als een van de beste keukens in de regio, tegelijk beloond met de Beste Wijnkaart 2014. Gastronomen, dit is een adres om zeker op zak te hebben, op stap in de Oostkantons.

Wie het plaatje compleet wil invullen kan na een succulent diner naderhand eventueel genieten van Hotel Cyrano, goed voor vijftien kamers met alles er op en eraan. Ideaal voor een paar dagjes Oostkantons.

Aan de zijde van het gastronomisch restaurant zorgt brasserie CHEZ GERTY voor een sympathieke sfeer. De keuken is afgestemd op zowel jongeren en senioren, op zoek om een kleine honger te leningen. De brasserie pakt uit met een zeer uitgebreide kaart waarbij ook hier de smaakpapillen verwend worden. Met dank aan de lokale producten en verfijnde gastronomische keuken. Top in zijn genre.

 

GASTRONOMISCH RESTAURANT CYRANO

Gerty Linnertz

Rue de la Gare 23

4950 Waimes

080 67 99 89

Info@cyrano.be

www.cyrano.be

 

 

OOOOO

 

 

Chambre d’hôtes – Bed & Breakfast

 

LA ROMANCE DU LAC

Oase van rust en gezelligheid

 

Als culinaire hoofdstad van de Oostkantons is een verblijf  van enkele dagen in Waimes dan ook niet weg te denken. Deze parel van Oost-België telt dan ook heel wat hotels, van budget tot viersterren. Wie kiest om in alle rust en gezelligheid te genieten van de natuur, aansluitend uitstekend bed en heerlijk ontbijt, dan wil de formule Bed & Breakfast graag Chambre d’hôtes La Romance du Lac in Waimes (Robertville) aanbevelen.

Hier zorgt Nicole Thunus-Dethier – op een boogscheut van het Meer van Robertville –  ervoor, dat het je aan niets ontbreekt. Vijf comfortabele kamers en een suite wachten op een heerlijk verblijf. Een unieke tuin met idyllische vijver zorgt voor extra rust. In de zomer wacht een barbecue op de gasten op het ruime terras. Er is ook mogelijkheid om een Vespa te huren en zodoende de streek op een prettige manier te verkennen.

 

La Romance du Lac

Rue de Barrage 19

4950 Waimes (Robertville)

080 44 41 63

romancedulac@skynet.be

www.laromancedulac.be

 

Met dank aan VVV WAIMES & MANFRED DAHMEN



Georges Keters



OOOOO

 

 

 












>> Reageer (0)
03-11-2017
Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.VAKANITIE IN EIGEN LAND - OOSTKANTONS

Vakantie in eigen land

 

WAIMES

Beste Europese bestemming – Trofee EDEN

 

Waimes, een paradijs in het Oosten van het land, de Oostkantons, gaat er prat op door de European Destinations of Excellence (EDEN) voor België verkozen te zijn tot de winnaar 2015-2016. Met dank aan zijn toeristische ervaring. Buiten het unieke panorama zijn de toeristen ook gek op het culturele en economische aspect van deze gemeente en zijn dertien deelgemeenten. Het ganse jaar door kan men er genieten van de vele troeven: artisanaal vakmanschap, gerenommeerde restaurants en uitstekende logiesmogelijkheden. Ontspanning zat met langlaufen en alpineskiën in de winter, wandelen, watersport en fietstochten in de zomer. Het Meer van Robertville zorgt voor de rest. Meer nog, Waimes – het Land van de Hoge Venen – is tegelijk de koploper inzake gastronomie, de place to be voor de lekkerbek. Geen wonder dat men er in 2016 de trofee EDEN in de wacht mocht slepen als summum van toerisme en lokale gastronomie.

 

DE HOGE VENEN

Juweel van natuur

 

Waimes (Weismes voor de Duitstaligen) is niet alleen een gemeente om compleet van te genieten, het valt tegelijk over ruim 10% in het natuurreservaat van de Hoge Venen, le Pays du Haute Fagnes. Stany Noël, schepen voor Toerisme en voorzitter VVV Waismes, geflankeerd door vice-voorzitter naar militair gouverneur Herman Baltia meet. 700 meter en geeft je een panorama op de Hoge Venen.

De toren van de Botrange houdt met zijn donjon winter en zomer de wacht. In het aan de voet gelegen toerismekantoor krijg je alle info omtrent de wandelingen in de Hoge Venen, het huis aan het natuurreservaat met een grote diversiteit aan educatieve activiteiten aansluitend de doorlopende Expo FANIA. Meer gedetailleerde info: toerisme@waimes.be en www.botrange.be.

Manfred Dahmen, vertelt: “De Hoge Venen zijn al zestig jaar een gebied dat zijn echtheid bleef bewaren. Wandelaars kennen het als een verzamelplaats om de Barak Michel, Mont Rigi of de Signal de Botrange te bezoeken, met zijn 694 meter het hoogste punt van België.

 

 

KASTEEL VAN REINHARDSTEIN

Een flinke brok geschiedenis

 

Een van de historische bezienswaardigheden in Waismes is het Kasteel van Reinhardstein, met uitkijk op de Warche. Het kasteel werd in 1354 gebouwd door Renaud de Wimes in opdracht van de Hertog van Luxemburg. Daarna namen nog tal van gekende Europese families hun intrek, met daarbij de geslachten Nesselrode, Nassau, Schwarzenberg en onder andere graaf Franz Georg Karl Metternich die het naderhand in 1812 verkocht aan een handelaar in bouwmaterialen. Het kasteel verviel al vlug in een ruïne en kwam in verval. Onder impuls van professor Jean Overloop, die het domein in 1969 kocht, werd het kasteel volledig opgeknapt. De professor bleef er wonen tot aan zijn dood in 1994. Daarna werd het Kasteel van Reinhardstein door de weduwe geschonken aan een vzw. Het kasteel is vandaag nog steeds bewoond, maar tegelijk toegankelijk voor het publiek. Om en rond het domein loopt een schitterende wandelroute. Meer info: www.reinhardstein.net

 

 

HET MEER VAN ROBERTVILLE

Oneindig waterplezier

 

Andere en wellicht meest bezochte bezienswaardigheid is het Meer van Robertville, een 62 ha groot waterdomein met een capaciteit van 8 miljoen m³, uitgebouwd tussen 1925 en 1929 na de dam van de Warche. Omgeven van een prachtige zonneweide en een strand met fijn zand biedt deze plek zich aan als Robertville Les Bains. Jong en minder jong kan zich ten volle uitleven in het natuurlijk gezuiverd openluchtzwembad. Een duikplank, watertrampoline, elektrische bootjes, waterfietsen, roeibootjes en kayaks zorgen voor extra waterpret.

Meer nog, wie het begrepen heeft op een barbecue op het water, dan is het GRILL-ISLAND de nieuwe ideale troef. Vrijwillig medewerker Gilbert Waonry (VVV Robertville) vertelt: “Om het Meer nog aantrekkelijker te maken kocht het VVV twee grill-eilanden aan. Dit zijn stabiele en onzinkbare ronde boten, uitgerust om tot acht man te genieten van een barbecue op het water, zonder meer de eerste drijvende BBQ van België. Het liep zeer goed afgelopen zomer en als het klimaat  meezit hebben we handen te kort. Indien alles naar wens verloopt krijgen we volgend jaar een gloednieuwe duikplank, worden de accommodaties vernieuwd en de parking uitgebreid.” Meer info: info@robertville.be; over de Grill-Islanden en BBQ: www.grill-island.com

 

 

MALMUNDARIUM

Malmedy

 

Wie in de regio Waismes verblijft mag een bezoek aan het historische Malmundarium in het lieflijke stadje Malmedy niet links laten. De geschiedenis leert ons dat de kloosters van Malmedy en Stavelot sinds de 7de eeuw een bisschoppelijk prinsdom vormden.  De Franse Revolutie maakte hier op het einde van de 18de eeuw een einde aan. De monniken verlieten het klooster, dat meteen zijn functies verloor. Zowel het Franse-, het Pruisische en het Duitse Regime namen er om de beurt hun intrek. In 1985 verwerft de stad Malmedy dit erfgoed, maakt er meteen het historisch en toeristisch hart van de stad van en herdoopt het in Malmundarium: ruimte voor herinnering, cultuur, geschiedenis en kunst. Vandaag is dit voormalige Benidictijnerklooster met zijn ruim 3.000 m² oppervlakte, verdeeld over twee niveaus, een toeristische attractie geworden met aandacht voor geschiedenis (museum), folklore (carnaval), historium (schatkamer van de aanpalende kathedraal) en oude industrieën met kijk in de ateliers van de leerlooiers en papiermakers.

Daarnaast lopen tal van langdurige tentoonstellingen. Zo kan men nog tot en met 21 januari 2018 de expo In het hart van onze bossen bezoeken. Een grootse tentoonstelling waar dieren de plak zwaaien. Een bezoek dat verwondering koppelt aan reflectie en bewustwording over schoonheid en de noodzaak om onze biodiversiteit te beschermen.

 

MALMUNDARIUM

Place du Châtelet 9

4960 Malmedy

info@malmundarium.be

www.malmundarium.be

 

 

 WINTERPLEZIER

Voor elk wat wils

 

Is Waimes zonder meer de culinaire hoofdstad van de Oostkantons, dan tekent datzelfde Waismes, met in Botrange het hoogste punt van België, ook nog eens voor een optimaal ingericht station voor de wintersporten. De skiliefhebbers krijgen een ruime keuze van verschillende pistes, voor klein en groot.

Langlaufpistes:

Baraque Michel (674 m) – www.ski-baraquemichel.be

Mont-Rigi (670 m) – www.ski-montrigi.be

Signal de Botrange (694 m) – www.ski-botrange.be

Maison du Parc Naturel Botrange (652 m) – www.botrange.be

 

Alpine skipistes:

Club Ski Alpin: www.skialpin-ovifat.com

Dethier-Ski (Ovifat): 0498 78 80 99  en 080 44 41 91

 

Schaatspiste

Mont-Rigi – Club des Skieurs réunis des Hautes Fagnes: www.srhf.be

 

 

Met dank aan VVV Waimes & Manfred Dahmen

Georges Keters

 

 
















>> Reageer (0)


Archief per maand
  • 08-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 07-2019
  • 05-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 05-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 07-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 02-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 04-2007
  • 01-2007

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek


    Blog als favoriet !

    Mijn aanraders
  • Restaurant Renty
  • Toersime Vlaanderen
  • Oostenrijk


  • Blog tegen de wet? Klik hier.
    Gratis blog op https://www.bloggen.be - Meer blogs