GASTRONOMIE & TOERISME Rendez-vous avec le Nord Gastronomie & Toerisme verschijnt vijf maal per jaar en is een realisatie van de vzw Horizon, Astridlaan 90 b1, 8620 Nieuwpoort en vzw Reizen & Smullen, Bassevillestraat 101, 8434 Westende, met als doel de horeca, het toerisme, vrije tijd, lifestyle en interieur in al hun vormen te promoten. De redactie bestaat uitsluitend uit vrijwilligers. Al deze reportages zijn wekelijks te beluisteren op de FM 106,1 Radio Beach, elke vrijdagvoormiddag even na 10 u.
VERSPREIDING
Het magazine wordt gratis selectief verspreid naar een bestand van levensgenieters, gastronomen, reislustigen, managers, zonnekloppers en natuurliefhebbers + gratis verdeling via VVV-kantoren aan de kust, Brugge, Gent, Veurne, Diksmuide, Noord-Frankrijk en Zeeuws-Vlaanderen en in een reeks geselecteerde winkels. Wie een persoonlijk abonnement op adres wenst kan dit mits overschrijving van 20 euro per jaar, over te maken op het PCR-nummer 000-0483943-10 met vermelding "Abonnement 2009".
Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd of openbaar gemaakt (op gelijk welke manier) zonder schriftelijke toestemming van de uitgever. Publicitaire teksten blijven buiten verantwoordelijkheid van de uitgever.
Magazine Gastronomie & Toerisme
Gastro, Toerisme, Lifestyle, Interieur, Auto
28-11-2017
Horeca floreert in Westende
Fotograaf en verpleger uit Gent ruilen job voor
wijn en tapa-bar in Westende
VecINO is een uitdaging
Je
bent jong en je wilt wat. Voor Maxim De Clercq (23) en Michiel Van Cauwenberghe
(26), respectievelijk professioneel fotograaf en ziekenhuisverpleger, een
zekerheid. Tot voor een anderhalve maand waren ze in Gent nog volop
beroepsmatig actief. Vandaag zijn ze de jonge en dynamische uitbaters van de
charmante wijn- en tapasbar VecINO, aan de Henri Jasparlaan 3 in Westende-Dorp.
Wie zes maand terug aan het toen
nog in Gent wonende duo, zou hebben voorgesteld hebben om hun job te laten voor
wat het was en samen te kiezen voor het opbouwen van een eigen horecazaak, zou
men niet alleen ontoerekeningsvatbaar hebben verklaard, maar meteen verwezen
hebben naar een psychiatrische instelling. Niets is echter minder waar. Maxim
De Clercq vertelt: Toen VecINO, wijn- en tapasbar gelegen rechtover restaurant
De Lanteirne, zaak van mijn ouders, vrij kwam te staan, ging bij mij en mijn
partner Michiel een lichtje branden. Zou dat misschien iets voor ons kunnen
zijn. We zijn allebei sociaal ingesteld, maken graag mensen gelukkig hij met
mensen goed te verzorgen, ikzelf met het produceren van leuke familie- en
productiefotos en zijn niet vies van hard werken. Bovendien hadden we beiden
zeer onregelmatige werkuren, zodat een sprong naar de horeca ons dagdagelijks
samen op de werkvloer zou brengen. Na grondige studie en overleg hakten we de
knoop door: we wagen het er op. We zijn nu bijna twee maand bezig en we zijn
gelukkiger dan ooit. VecINO is voor ons een uitdaging.
UNIEK IN DE REGIO
Maxim De Clercq en Michiel
Van Cauwenberghe zijn intussen flink op elkaar ingespeeld in hun nieuwe
werkkring. De verhuis uit Gent hebben we goed verwerkt. Het feit dat Maxim
hier in Westende goed gekend is, maakt het wat makkelijker. Feit is dat we
kozen voor een gemoedelijk concept het is geen effectief restaurant waar een
knabbel en babbel centraal staan. Bij een goed glas en een hapje
klaargestoomd door onze huiskok Alain kan men volledig tot rust komen. Het
sociale contact is voor ons primordiaal. Wij hoeven alleen maar te zorgen dat
de bezoekers content VecINO verlaten, stelt Michiel Van Cauwenberghe.
WIJN & TAPAS BAR
VecINO is niet alleen uniek
in de regio, het weet de bezoekers te verwennen tot in de diepste vezels. Maxim
en Michiel kozen bewust om de bediening zeer sociaal te houden. Zo hebben ze
diverse wereldwijnen per glas in petto en schuiven graat wat hartigs op tafel.
De passie in de keuken laten ze over aan chef Alain die met klassiekers uit de
Belgische en Franse keuken de lekkerbekken weet te veroveren. In het glas vindt
men verder een ruim assortiment bieren die de gerechtjes vlot vergezeld. Maxim
en Michiel: Ons motto is en blijft Share the Food, kies wanneer en hoeveel je
wilt en laat het gezelschap genieten. Dat kan gaan van een brede reeks hartige
hapjes met wraps, garnaalbolletjes, gerookte zalm op toast, mergpijpjes,
broodje of een portie ribbetjes, een stuuteplanke of een slaatje naar keus. En
dat alles, doorlopend van 17 tot 01 uur.
En ja, op dinsdag en
woensdag wordt gerust. Of hoe een carrière switch in gunstige zin snel kan veranderen.
Maxim en Michiel zijn er alvast dit tevreden mee.
Wie
houdt van originaliteit, rust, relax, ontspanning, sport, een lekkere tafel en modern comfort in een exclusieve
groene omgeving, tegelijk weg van alle drukte en toch dicht bij speerpunten
voor totaal vermaak, vindt ruim zijn gading in Martins Red, de nieuwste parel
van de Martins Hotel groep. Te genieten de rand van Vlaams- en Waals Brabant.
Meer nog, sportievelingen
onder de rustzoekers kunnen zich in de handen wrijven. MARTINS RED is immers
het epicentrum voor de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) waar de Rode
Duivels en de Red Flames hun jongste successen voorbereiden. De kans dat u de
Jan Vertonghen, Thibaut Courtois, Dries Mertens, de broertjes Hazard of Justien
Odeur, Aline Zeler of Tessa Wullaert tegen het lijf loopt is niet denkbeeldig.
Meer nog, heel wat ploegen en buitenlands teams kiezen graag voor deze
sporttempel om er naast seminaries ook oefensessies op de agenda te plaatsen.
GEZINSVAKANTIE
Maar er is nog veel meer te
beleven in MARTINS RED. De individuele bezoeker, al dan niet in familieverband,
op zoek naar een los en aangenaam verblijf, voelt zich hier meteen thuis. De
sportaccommodatie, inclusief fitness ruimte, staat open voor iedereen zodat,
naast relax en uitbuiken, ook wat aan de persoonlijke conditie kan worden
gedaan. Maar dat is helemaal geen must, onze klanten worden meteen gedompeld
in een sfeer van gemoedelijkheid. Waar niets moet en alles mag. Al van bij de
opening van hotel, nu zowat een jaar geleden, was het meteen duidelijk, jonge
gezinnen met kinderen voelen zich hier direct thuis en amuseren zich rot. Na
een dagje proeven van wat gestoei en sporten wacht in de The Reds Bar & Snack
een lekkere hap of een heerlijke grillbereiding, stelt general manager Ozgur
Demir.
Het staat als een paal boven
water dat families met jonge snaken zich hier de koning te rijk zullen voelen.
Mogelijks lopen ze hun sportidolen tegen het lijf, ze slapen in ieder geval in een voetbal
gepersonalizeerde kamer en wachten alle mogelijke sportactiviteiten hen op.
Voorwaar, een niet onaardig geschenk om een jarig sportieveling te vergasten
met een verblijf in MARTINS RED, en tegelijk te genieten van een lekkere tafel
om blij gemutst terug huiswaarts te keren.
TOPHOTEL
MARTINS RED telt 79 kamers,
voor 2 en 4 personen, speciaal voor families en sportgroepen, en drie suites.
Tarief: vanaf 100 euro per nacht.
Het hotel beschikt over
diverse zalen voor seminaries, bestemd voor elk doeleind. General manager Ozgur
Demir: Dit kan gaan over sportieve meetings, besprekingen of algemene
vergaderingen van firmas, sportverenigingen, vennootschappen of
directiebijeenkomsten. Onze ruime lobby staat daarenboven ook open voor
feestelijke cocktails, walking dinners, productvoorstellingen en onder andere uitgebreide
recepties.
GASTRONOMIE
Wie denkt dat MARTINS RED inzake
gastronomie zich beperkt tot sportmaaltijden, slaat de bal (sic) mis. Het restaurant,
The Reds Sport Bar & Grill, biedt een uitstekende kaart, aangepast aan de
seizoenen. Chefkok Stéphane Pivato is formeel: Hier komen alleen verse
producten op tafel en, als het enigszins kan, graag streekproducten. We kiezen
voor een gezonde en evenwichtige voeding. Samen met onze brigade streven we
naar kwaliteit en zijn pas tevreden als de klant, hetzij sportman, familie of
zakenman tevreden is. Onze kaart wordt om de haverklap aangepast aan de markt.
En of Chefkok Stéphane
Pivato gelijk heeft. Wat dacht je van een heerlijke Entrecôte Limousin op de
grill? Of een aan tafel bereid rundtartaar ? Liever iets exotisch? Friet of
pasta ? Alles naar keus. Dat allemaal aan democratische prijzen.
SPA PARADIJS
Wie het helemaal begrepen
heeft op een sportief verblijf, wordt verwent tot in de diepste vezels. Naast
de zes voetbalterreinen, waarvan drie met kunstgras, wacht een beach soccer
terrein, een massagezaal en een gigantische gym- en fitnesszaal, die
toegankelijk is voor alle hotelgasten. Voeg daarbij de sauna en hamman en je
SPA-verblijf in MARTINS RED kan niet meer stuk.
Geen wonder dat de Rode
Duivels en onze topsporters er graag hun wedstrijden voorbereiden. Bondscoach Roberto
Martinez houdt in het auditorium (goed voor 160 zitjes) steevast zijn
persconferenties. Hij verzamelt zijn spelers graag in een van de vijf
vergaderzalen en twee lounges die luisteren naar de plaatsen waar voetballend
België zich in de geschiedenis wist te onderscheiden: Antwerpen 1920, Mexico
1986, Italië 1980, Mexico 1986. Op naar het WK in Rusland 2018.
Hoe
dan ook, MARTINS HOTEL is een hotel waar iedereen zich thuis voelt: zakenman,
sportman, families, gezinnen en allen die de batterijen even willen opladen.
Ideaal in tijden waar stress de scepter zwaait.
De Westhoek viel zopas sterk
in de gunst van de Gault&Millau gids. Ook de Michelin, tot vandaag nog
steeds de bijbel onder de culinaire gidsen, weet de werkkracht en de kwaliteit
van onze regio hoog in te schatten. Dat kan geen toeval zijn. Met M Bistro in
Nieuwpoort en Carcasse in Sint-Idesbald tellen we twee nieuwe sterren. Le Fox
in De Panne en St. Nicolas in Elverdinge behouden hun twee sterren.
De grote en meeste wellicht aangename
verrassing bij de bekendmaking van de nieuwe Michelinsterren was de toekenning
van een eerste ster aan restaurant M Bistro. Chef Mattias Maertens en eega
Sofie Billiet konden hun oren niet geloven. Een complete verrassing.
Inderdaad, we kregen goede kritieken en de jongste tijd zagen we wel nu en dan
eens een niet vertrouwd gezicht tafelen. We trokken naar Horeca Expo in Gent om
er wat vrienden te ontmoeten en een gezellige babbel en we komen met een
Michelinster naar huis. Ongelooflijk. Maar goed, we doen rustig verder en laten
het op ons afkomen. We blijven zweren met wat we bezig zijn: zo goed mogelijk
koken met regionale producten aan correcte prijzen. Uit eten moet een heerlijke
bedoening blijven. Het mooiste complement dat we kunnen krijgen is een dank u
wel we komen nog eens terug van de klant. De rest komt vanzelf. Bewijze
onze ster, geeft een gelukkig ogende Mattias Maertens mee, bovendien duidelijk
met de beide voeten op de grond
ALLEREERSTE STER IN
NIEUWPOORT
M Bistro, de naam is gevormd
naar de familienaam en voornaam van de chef, die begint met de letter M.
Simpel. Net zoals Mattias en Sofie de zaak nu bijna twee jaar leiden. Na de
ogen de kost te hebben gegeven bij toppers als Stefaan Ghys (leerkracht
Hotelschool Ter Duinen Koksijde / Laurestes, Nieuwpoort) en Tim Boury
(kersverse 2-sterrenchef in Roeselare) wou Mattias op eigen benen. Afkomstig
uit Diksmuide zochten Sofie en ik een stekje in de regio. Veurne was lang een
optie, tot we dit pand hier in de Potterstraat vonden. Een gebouw met een ziel.
We verbouwden het met het gekende resultaat. Met kerstmis zijn we twee jaar
bezig. We maken er een erezaak van om de klanten eerlijk te bedienen en hun de
vrije keus te laten tussen steeds vier gerechten, voor elke gang, aansluitend
betaalbare wijnkaart, een formule dat aanspreekt, stelt Mattias Maertens, die
tegelijk tekent voor de allereerste Michelinster in Nieuwpoort. Hij wordt in de
keuken bijgestaan door Louis Vermassen en Pieter Verhoye. In de zaal staat eega
Sofie Billiet borg voor een onverbeterlijke verlenging van het puike werk in de
keuken.
Als er in de Westhoek één
restaurant is die in bijna drie jaar furore wist te maken dan is dit zonder
twijfel Carcasse, het vleesrestaurant van topslager Hendrik Dierendonck. Pas
een jaar jong en Gault&Millau schoof hen in 2015 al 13 punten voor, een
jaar later 14/20 en sinds maandag 20 november prijkt al een Michelinster aan de
gevel. Chefkok Anthony Snoeck is bijzonder tevreden met deze onverwachte
onderscheiding: Het werk van onze volledige ploeg. Ons doel is simpel: lekker
eten bereiden en onze klanten gelukkig maken.
Sinds Hendrik Dierendonck de
Carcasse uit de grond stampte liep het alleen maar crescendo. Samen met manager
Harm Rademan, chefkok Anthony Snoeck en de hulpchefs Yannick Buyzyn en Ines
Thyssen in de zaal werd restaurant Carcasse in de volksmond kortweg Carcasse
spoedig een begrip. Hendrik zorgt ervoor dat het beste vlees op tafel komt.
Tegelijk brengt hij de lekkerbek meteen in de sfeer. Alles in het interieur
verwijst naar wat straks op het bord ligt. Als topslager weet wat dagdagelijks
op de kapblok komt te liggen. Het restaurant is simpelweg een verlengstuk van
zijn slagerij, waar alleen het woord kwaliteit telt, vertelt chef Anthony
Snoeck, die in plaats van Hendrik momenteel in het buitenland de honneurs
waarnam bij de uitreiking van de Michelinsterren op Horeca Expo.
COMPLETE VERRASSING
Voor de ganse ploeg van
Carcasse werd de toekenning van de ster een complete verrassing. Chef Anthony Snoeck
vertelt: We vielen zowaar uit de lucht. We waren wel uitgenodigd, net zoals de
vorig jaren, maar geen haar op ons hoofd die er aan dacht dat we bij de prijzen
zouden vallen. Toen we onze naam hoorden, moesten we twee keer slikken. Een
onbeschrijflijk gevoel. Blij, verrast, ongeloof en toch waar: een Michelinster.
Wie had dat kunnen denken, na amper drie jaar. Het moet zijn dat onze formule
in de smaak valt. Het zet meteen het edele slagerberoep extra in de kijker. Het
bewijst nogmaals dat puur werken met kwaliteit nog steeds gewaardeerd wordt. De
klant, de lekkerbek, betaalt immers graag voor topkwaliteit. Dit is dan ook de
lijn die we morgen zullen doortrekken. De ster mag dan wel aan de gevel
schitteren, onze werkwijze zal hierdoor niet veranderen. Integendeel, het
spoort ons aan om nog beter te doen, waar dit kan.
EERSTE STER NA RESTAURANT LAQUILLON in BAALTJE
Voor Sint-Idesbald betekent
de nieuwe Michelinster de eerste na deze van restaurant LAquillon waar
meesterkok André Goderis en Claudine Rommelaere in de jaren 80-90 Baaltje op de
kaart zetten met topgastronomie. Chef André Goderis behoorde toen tot de
absolute top van de Belgische keuken. Het restaurant maakte in tussen plaats
voor een flatgebouw.
Hoe dan ook, met restaurant
Carcasse, telt de Westhoek opnieuw een restaurant met één ster. Buurman Le Fox
blijft de absolute koploper met twee sterren, terwijl Nieuwpoort met restaurant
M Bistro voor het eerst in de geschiedenis een Michelinster ziet schitteren.
Het is duidelijk, in de Westhoek zit je goed aan tafel.
Onze Middenkust, Westkust en
het hinterland werden door de culinaire experts van de Gault&Millau gids
opnieuw gekroond met mooie cijfers. Absolute topper blijft restaurant Le Fox in
De Panne, terwijl Koksijde de kroon spant met zeer mooie quotaties. Nieuwpoort
profileert zich met vijf toppers stilaan tot gastronomische site. Middelkerke
is aan een mooie inhaalbeweging toe terwijl Gault&Millau slechts vier
restaurants in Oostende minstens 12/20 weet te geven. Gelukkig zijn daar nog
Bistrot Mathilde en restaurant Marina. Het is duidelijk, Gault&Millau houdt
van de lekkere Westkust.
Het valt op dat de Westkust
het duidelijk haalt op de Middenkust. Met Le Fox als vaandeldrager weet de
Westhoek met Koksijde, Oostduinkerke en Nieuwpoort zich mooie cijfers toe te
eigenen. Restaurant Le Fox stijgt met sterrenchef Stéphne Buyens naar 16,50/20.
In zijn zog scoren ook nog Le Flore (13/20) en Merlot (12/20). Koksijde gaat
evenwel met de meeste pluimen lopen. Willem Hiele trekt hier de kar met een
schitterende 15/20, gevolgd door kleppers als De Kelle, waar chef Thierry
Cornelis een sterke 14/20 laat noteren, net als dichte buur Julia Fish a
Oysterbar aan de A.Vanhouttelaan 2 en Carcasse van Hendrik Dierendonck. Vincent
Florizoone, die Nieuwpoort intussen ruilde voor Brasserie Edison, werd bekroont
met de Bierkaart van het Jaar, en scoort 13/20. Identieke cijfers voor Oh
Restaurant van Ivan Puystiens, 8Chef van Véronique Dewulf en Eddy Van Loven in
restaurant Sea Horse. Bistronomie Eglantier met chef Guillaume Derhille weet
zich met 12/20 goed te handhaven en is een wissel voor de toekomst. In het
hinderland is t Notarishuys in Diksmuide nog steeds de vaandeldrager met 15/20
terwijl meesterkok Jean Vandenberghe in restaurant De Olijfboom in Veurne zijn
cijfers op 13/20 weet te handhaven.
NIEUWPOORT GROEIT ELK JAAR
Is Koksijde momenteel nog de
grote slokop inzake Gault&Millau punten, dan komt Nieuwpoort sterk opdagen.
Au Bistro op de Kaai is opnieuw goed voor 13/20, net als ladychef Valérie
Ryssen in Flavies Tafel. Restaurant Da Claudio in de Marktstraat mag zich met
dezelfde 13/20 zowaar de beste Italiaanse tafel in de regio noemen terwijl
Mattias Maertens en Sofie Billiet in hun gemoedelijke MBistrot in de Potterstraat
en restaurant La Muse in de Oostendestraat met 12/20 nog heel wat progressie in
hun mars hebben.
In Westende blijven Patrick
Noël en Heide Vandewalle in hun restaurant Marquize met 14/20 knap de eerste
viool spelen in Groot-Middelkerke. Restaurant de Vlass, dat na de volledige
renovatie en de nieuwe aanpak van het trio Stefaan Lauwereins, Tineke Derycke
en Kenzo Lauwereins al meteen van 12 naar 13/20 weet te stijgen, is op de goede
weg om een topper te worden. La Tulipe is met ladychef Christa Cappelle een
sterke blijver met 12/30.
BISTRO MATHILDE & MARINA AAN MIDDENKUST
Met Oostende blijft het,
naast Bistrot Mathilde met Luc Deklerck en de Italiaanse troef Marina (elk
14/20) zoeken naar nieuwkomers van formaat. Bentleys blijft weliswaar op 13/20
steken en krijgt met dezelfde cijfers het gezelschap van nieuwkomer Mange Tout
waar chef Pieter Moyaert aan de Visserskaai goochelt met vangverse vis.
Net buiten Oostende blijft
Le Homard et la Moule van Donald Deschagt in de Duinenstraat 325 in Bredene de
scepter zwaaien met 13/20. Iets verder op laat De Haan met Markt XI met een
schitterende 16/20 meteen zien wie top is aan de Middenkust. In Klemskerke
houdt Stijn Bauwens nog steeds de touwtjes stevig in handen met 14/20 net als
restaurant Kok sur Mer waar Jean-Philippe Furnémont en Nele Velghe aan de
Warvinge 49 in Vlissegem elke dag beter worden en van 13 naar 14/20 klimmen.
Het resultaat van dagelijks hard werken.
STERREN & PUNTEN IN HET BORD
Hoe dan ook, elk van de
restaurateurs werkt zich dagdagelijks in het zweet om de lekkerbekken op hun
hand te krijgen. Elk op zijn manier. Een goede quotatie doet deugd, maar zegt
niet alles. Elke gids heeft een andere kijk. Maandag 20 november is het
uitkijken naar de editie 2018 van Michelin, zonder meer de culinaire gids bij
uitstek. Ook daar zullen we opnieuw opkijken van nieuwe toppers en zal menig
gastronoom de wenkbrauwen fronsen bij de vaststelling dat zijn geliefd
restaurant minder goed of beter scoort dan een ander bekend huis. Het gaat er
uiteindelijk immers over hoe goed men zich voelt wanneer men gaat tafelen. Met
of zonder sterren, met of zonder punten, elk bord wordt met liefde bereid. De
sterren en de punten liggen er steevast in.
Georges Keters
Fotos:
Stéphane
Buyens (Le Fox) en Thierry Cornelis (De Kelle)
Vanessa
en Claudio Aquaro (Da Claudio Nieuwpoort)
HOTELSCHOOL TER DUINEN - STREEKCHEFS & STREEKPRODUCTEN
Europees project Tendances
klasrijk uit de startblokken in
Hotelschool Ter Duinen Koksijde
Culinaire challenge voor gezond eten met streekproducten
Onder impuls van Westtoer,
Agence dUbanisme et de Développement de la Région Flandre Dunkerque, Communauté
Urbaine de Dunkerque en de Fédération Touristique du Luxembourg Belge, werd in
de Hotelschool Ter Duinen het startschot gegeven van het gastronomietraject
binnen het Europese traject TENDANCES. Dit in het kader van het Interreg
V-programma Frankrijk-Wallonië-Vlaanderen.
Voorzitter Westtoer Franky
De Block is formeel: Hierbij gaat men op zoek naar de noden van de klanten van
vandaag. Een van trends is gezonde voeding. De consument is constant op zoek
naar lekkere en gezonde gerechten, ook tijdens een bezoek of zijn verlof aan zee.
Hierbij wordt alle aandacht naar streekproducten, gezonde kooktechnieken en
gerechten. Culinaire ambassadeurs (coaches) van de Belgische en Noord-Franse Kust
staan klaar om jonge chefs persoonlijk te begeleiden tijdens dit gastronomieproject.
Westtoer wil hiermee het aanbod van eigentijdse en gezondere gerechten aan onze
kust uitbreiden. Samen kunnen we veel.
GRENSOVERSCHRIJDEND
Het Project TENDANCES wil
ondernemers stimuleren om de stelling van Franky De Block kracht bij te zetten
en werkt hierbij grensoverschrijdend samen met de Noord-Franse hotelschool
CEFRAL uit Duinkerke en de hotelschool Ter Duinen Koksijde. Vier Belgische en
twee Franse ploegen gingen in de keukens van Ter Duinen te keer om tijdens
kookdemonstraties een gezond gerecht te bereiden, steeds met streekproducten.
Tijdens de demonstraties werden de deelnemers begeleid door topchefs uit de
Belgische en Noord-Franse kust. Vaandeldrager Stéphane Buyens (Restaurant Le
Fox, De Panne), Stijn Bauwens (De Kruidenmolen, Klemskerke), Véronque Dewulf
(8Chef, Koksijde), Luc Deklerck (Bistro Mathilde, Oostende), Valérie Ryssen
(Flavies Tafel, Nieuwpoort), Dries Cloet (leerkracht Hotelschool Ter Duinen)
Ellen Dulst (Le Fox, De Panne) en de Franse topchefs Kevin Truy (Le Sweet,
Duinkerke) en David Caudron (La Meunerie, Téteghem) voelden zich in hun sas op
hun kookeilanden en schoven naderhand topgerechtjes naar voor.
STREEKPRODUCTEN
Het werd meteen duidelijk,
met de aanvoer van streekproducten door Angus Wittewrongel (Mare Nostrum,
Koksijde), Bart Syryn (De Heerlijkheid, varkensvlees), Dries Delanote (Vergeten
groenten, Ieper), Anthony Debailleul (Brasserie De Reuze, Cassel), Sebastien
Caboche (Socovol Lille Volaille), Stephane Vanderhaeghe (Ferme Du Duneleet,
Lefferinckoucke), Alexis Ammeux (Groenten en Fruit, Wormhout), Christian Rémy
(Le potager de lYser, Wylder) en Gaëlle Sabau (Aromatische kruiden,
Bourbourg), toverden de chefs, bijgestaan door leerkrachten van de Hotelschool
Ter Duinen, heel wat moois uit de ovens. Zo schoof Valérie Ryssen (Flavies
Tafel, Nieuwpoort), geflankeerd door Thierry Cornelis (Leerkracht Ter Duinen)
een heerlijke Filet van pieterman, gekonfijte raapjes en een salade van bietjes
en linzen met hazelnootboter naar voor. Ook Véronique Dewulf (8Chef, Koksijde)
liet zich niet onbetuigd: We staan steeds open voor innovaties op het gebied
van gezonde voeding en hebben een zwak voor artisjok en een krachtige
groentebouillon met flink wat look. Wat zich ook vertaalde in haar creatie van
Varkensvlees met seizoensgroenten.
OVER DE GRENS
Het was tegelijk genieten
van de Noord-Franse chefs Kevin Truy (Le Sweet, Duinkerke) en David Caudron (La
Meunerie, Téteghem). Beide lieten zien dat ze net als onze chefs oog hebben
voor een gezonde voeding, waarbij de streekproducten een hoofdrol spelen.
Gepassioneerd door zijn job weet chef Caudron zich graag in te leven in het
gastronomisch project van Westtoer. Hij voelde zich dan ook in zijn schik bij
de bereiding van Gelakte hoevekip, rode aardappelen en soja saus. Mijn
restaurant ligt dicht bij de grens en heel wat Vlamingen komen bij ons over de
vloer. Ik ben niet alleen gepassioneerd door de streekproducten, maar wil er
tegelijk het beste uithalen, stelt chef David Caudron.
VIER JAAR
Het gastronomisch project
TENDANCE is gespreid over vier jaar en mag hierbij op een budget van 1,1
miljoen euro rekenen, inclusief een Europese subsidie van 565.000 euro. Een van
de grote namen die het project alvast steunt is sterrenchef Stéphane Buyens (Le
Fox, De Panne): Nog te veel chefs maken de gerechten te ingewikkeld, zodat men
uiteindelijk het bos door de bomen niet meer ziet. Zoek de producten niet te
ver. Onze streek zit bol van de kwaliteit. Wie kiest voor gekende ingrediënten
uit eigen regio weet makkelijk nieuwe schotels te creëren. Het moet duidelijk
zijn, dat men vandaag graag ziet wat men voorgeschoteld krijgt. Ingewikkelde
structuren horen hier niet thuis.
De gastronomische gids
Michelin bijt met zijn Bib Gourmand de spits af in de reeks culinaire
bekroningen die de volgende dagen op ons afkomen. Feest alvast in restaurant Au
Filet de Sole in De Panne waar Claude Brassart en eega Sylvie Pinchon tussen de
44 nieuwelingen anno 2018 prijken.
Amper drie jaar nadat het
echtpaar zijn intrek nam in de Walckierstraat 8 als buur van sterrestaurant Le Fox zijn
Sylvie (afkomstig uit Picardië) en Claude (Hotelschool Doornik) bijzonder blij
met de erkenning. Een Bib Gourmand staat voor een menu met eerlijke
prijs-kwaliteit voor een maximum bedrag van 37 euro, exclusief drank. We
beschouwen deze toekenning als erkenning voor ons noeste werk. Elke maand
veranderen we de kaart met extra aandacht voor vis, al staat een stukje vlees
evenzo hoog aangeschreven. Mijn topschotel? Zeg maar de gerechten met de
Sint-Jacbosmossel, rechtstreeks uit de haven van Dieppe. We werken uitsluitend
met dagverse producten met aandacht voor de regio, stelt chef Claude Brassart
(51), intussen al druk in de weer om de zopas aangevoerde vangverse
Sint-Jacobsmossels klaar te stomen voor alweer een leuk bord.
A LA CARTE
De kaart van Chef Claude
Brassart krijgt om de maand een nieuw kleedje. Het is alvast bijvoorbeeld
genieten van de Tartaar van Zwaardvis, Kleine Lotte in waterzooi van jonge
groentjes, Varken Pluma Breton en de onnavolgbare Kreeft of paëllawijze met
gesmoord spek en schelpjes en een brede waaier van Sint-Jacobsmossel. Boven
alles is het tegelijk genieten van de Sole Meunière met friet. Liever een mals
stukje rundsvlees? Geen nood, de Chef schuift u een ruim 250 g heerlijke steak
naar voor, met saus naar keuze.
EINDEJAAR 2017-2018
Om het succesjaar van Au
Filet de Sole af te ronden pakken Sylvie en Claude uit met een uitgelezen
Oudejaarsmenu:
Aperitief
Crément dAlsace met diverse amuses
Maki
van Kwartel, vijgen gevuld met fois gras en gereduceerde saus
Langoestines,
pijpajuin, gember en koriander, met citroengras geparfumeerde bouillon van
scharen
Konijn
en tomatentatin & bospaddenstoelen
Licht
gelakte varkenscarré met citrusvruchten en zoethout en groentepasta
Nadat
ze eerder al een vermelding kregen in de fel gegeerde Michelin Gids, werd de
werkkracht en de inzet van chef Laurent Gouwy vandaag beloond met een opname
als Bib Gourmand 2018. Chef Gouwy had er wel oog in, maar had dit niet zo vlug
verwacht in zijn pas in 2016 geopende restaurant Plat Préféré, hartje
Snaaskerke.
Sinds restaurant Plat
Préféré vorig jaar de deuren opende zat het er aan te komen. De kookkunsten van
Laurent Gouwy zouden vandaag of morgen grote vruchten afwerpen. De man is in
het geheel niet aan zijn proefstuk toe en wist her en der al zijn kennis aan te
scherpen. Hij stond eerder al mee aan het fornuis van Le Chèvre dOr in het
Franse Eze, de Karmeliet bij Geert Van Hecke en onder andere aan de stoof in
Bistrot Mathilde in Oostende. Daarna bouwde hij in de golfclub Damme zijn
eerste eigen zaak uit. Toen de zaak Manolito in Snaakerke aan ophouden dacht,
zag Laurent Gouwy zijn kans schoon om deze mooie locatie uit te werken tot zijn
droom: een familiaal restaurant waar gezelligheid troef is, op het bord
kwaliteit ligt en het hele plaatje voor de lekkerbek betaalbaar blijft. Het
resultaat liet niet lang op zich wachten met een Bib Gourmand er boven op.
Klassiekers
De keuken van restaurant
Plat Préfére staat open voor elk wat wils. Chef Laurent Gouwy: Enerzijds
blijven we trouw aan klassiekers met kalfszwezeriken, kalfsniertjes, tatjespap
en onder andere een smaakvolle vol-au-vent, anderzijds leggen we graag ons
luisterend oor richting klant die iets nieuws wilt. We spelen daar graag op in.
Jong en minder jong komt hierbij ruim aan zijn trekken en kunnen op die manier
samen rond de feesttafel zitten. Vandaar dat we op uitzondering van de
zondagmiddag alleen maar s avonds open zijn. Het Bib Gourmand menu (37 euro)
laat de lekkerbekken op en top genieten van onze gastronomische troeven.
Prijs-kwaliteit is en blijft, hoe dan ook, onze grootste troef. Voeg daarbij
een leuke betaalbare wijnkaart en je culinair feest kan niet meer stuk. Een
adres om te onthouden.
De
21ste editie van het Champagneweekend werd ondanks de nieuwe
locatie in het CC De Branding, een succes van jewelste. Bewijs te meer dat het
Champagneweekend in Middelkerke tot een begrip zonder weerga is uitgegroeid.
Waar tijdens de week
geturnd, gevoetbald, volleybalof
basketbal wordt gespeeld, vloeide drie dagen lang de Champagnes van Hennequin,
Paul Clouet, Bonnaire en onder andere Prévoteau-Perrier weliger dan ooit.
Toerismeschepen Michel Landuyt was in zijn nopjes: Onze vrees voor minder
bezoekers was onnodig. We noteerden meer Champagneliefhebbers dan ooit. De
sfeer was optimaal, het werk van onze ganse ploeg. De vriendschap van 45 jaar
tussen Epernay en onze gemeente bereikte zijn jaarlijks hoogtepunt.
PROEVEN MET ALAIN BLOEYKENS
Toppers op deze 21ste
editie waren de degustaties met diverse Champagnes. Wijnspecialist Alain
Bloeykens haalde in kleine sessies het onderste uit de fles en schoof alle
geheimen van de Champagne met klasse naar voor. Proeven en genieten was dan ook
de boodschap. Als afsluiter van de openingsavond werd zanger Paul Bruna uitgeroepen
tot Champagneridder 2017.
Hoe dan ook, het
Champagneweekend bewees nogmaals zijn toeristische en economische waarde voor
Middelkerke. Of zoals burgemeester Janna Rommel-Opstaele het zei: Elk jaar is
Middelkerke even de hoofdstad van de Champagne.
Charmezanger Paul Bruna
Champagneridder 2017
Zanger-entertainer Paul
Bruna uit Middelkerke werd tijdens het jongste Champagneweekend uitgeroepen tot
Champagneridder 2017. Deze titel wordt sinds toegekend aan een verdienstelijk
persoon of vereniging die Middelkerke in de loop der jaren in de kijker weet te
stellen of een bijzondere band heeft met de badplaats. Paul Bruna laat al
decennia geen gelegenheid onbenut om zijn gemeente via zijn rijk repertoire in
de kijker te stellen.
De talentrijke zanger, die
recent met Een foto van jou met
succes de Ultra Top 50 binnenduikelde, is met zijn 200 optredens per jaar een
van de meest gevraagde Vlaamse artiesten.Hij is hiermee niet aan zijn proefstuk toe. Zingen is een stuk van mijn
leven, wanneer ik een dag niet gezongen heb voel ik dat er iets niet klopt. Het
is steeds fijn om voor mensen te zingen, mensen gelukkig te zien bij een
streepje muziek, jong en minder jong te zien meezingen op onze nummers, stelt
Paul Bruna.
SCHLAGERZANGER
Bezige bij Paul Bruna sloot
de jongste maand af met 25 optredens in de Vlaamse zalen. Dit is slechts een
voorsmaakje van wat nog moet komen. Tussen door weet hij in zijn overvolle
agenda nog een paar gaatjes te vinden om nieuwe nummers op cd te zetten. Zijn
nieuwste nummer, Een foto van jou, was meteen goed voor de Trotsplaat bij Radio
VBRO, topplaat bij Radio Melinda en tip voor de Vlaamse Top 15, aansluitend
opnames voor de Vlaamse Top 10 van Ment TV in Plopsaland De Panne. De muziek
van Een foto voor jou is van de hand
van Peter Keereman, de tekst van Herbert Verhaeghe. Dit melancholisch nummer is
meteen een waardige opvolger van zijn vorige succesnummers Waar ben je en Een
nieuw geluk. Bruna laat er geen gras over groeien en laat hier meteen zien dat
niet alleen een gewaardeerd schlagerzanger is, maar tegelijk ook ambiance
muziek in zijn mars heeft.
VAN TRENET ALOVER TOM JONES TOT FREDDY BRECK
Tegelijk
met de nieuwe single Een foto van jou
wist Paul Bruna ook nog een vervolg te breien aan zijn Verrassend Anders Volume
1. Met Volume 2 verrast Paul ons opnieuw met heel wat gekende nummers waarbij
hij toppers van grootmeesters als Charles Trenet (La Mer), Freddy Breck
(Uberall auf der Welt), Tom Jones (Delilah) en onder andere Udo Jürgens
(Griechiser Wein) op klasrijke manier naar voor schuift. De nieuwe cd sluit hij
af met Mijn allergrootste fan, een ode aan zijn vader, die steeds geloofde in
de kansen van zijn zoon als zanger. Getuige daarvan is de steeds groeiende
fanclub.
De gloednieuwe
Champagneridder zette Middelkerke en de Westhoek intussen al menig keer in de
kijker. Al meer dan veertig jaar staat Paul Bruna, individueel, met groep, met
show of met orkest op de planken. Nummers als De Zee, Middelkerke en onder
andere Schone Westhoek brengen steevast een ode aan het thuisfront.
RIDDER BUNA
De keuze voor Paul Bruna als
Champagneridder is dan ook ten volle gerechtvaardigd. Paul Bruna volgt hierbij
de Ridders Kenzo Lauwereins en Peter Germonprez (2016), Georges Keters (2015),
Gunther Neefs (2014), Rino Ver Eecke (2013), Johan Töpke (2012) en onder ander
Alain Bloeykens (2009) en Stefan Vander Espt en Stefaan Lauwereins (2006) op.
Paul Bruna ontving lint en
Champagnejuweel (getekend Peter Vermandere) uit de handen van burgemeester
Janna Rommel-Opstaele, waarna de nieuwe Ridder na het ontkurken de
openingsceremonie afsloot met enkele nummers. Het 21ste
Champagneweekend kon toen al niet meer stuk.
Op naar de 22ste
editie, evenzo in het cc De Branding van vrijdag 9 tot en met zondag 11
november 2018.
Vrijdag 10 Zaterdag 11 en Zondag 12 november 2017
Champagnedorp
in cc De Branding
Voor
het eerst in 21 jaar wijkt het overbekende Champagneweekend uit naar een nieuwe
locatie. Het casino was tot vandaag het epicentrum van de bubbels uit Epernay,
maar gaat dezer weken tegen de grond en maakt plaats voor een nieuwe gok- en
feesttempel. Geen nood, de organisatoren toverden het cc De Branding aan de
Populierenlaan (Marktplein) intussen om tot een waar Champagnedorp. De tien ambachtelijke
viticulteurs zullen net als in het casino drie dagen voor warmte,
gezelligheid en sprankelende bubbels zorgen.
Onder het motto Save water-Drink
Champagne opent burgemeester Janna Rommel-Opstaele op vrijdag 10
november om 19.30 u. de 21ste editie. Geflankeerd door
Toerismeschepen Michel Landuyt en Carine De Jonghe, voorzitter directiecomité
Toerisme Middelkerke, zet presentator-wijnkenner Alain Bloeykens de nieuwe
Champagneridder in de kijker. Wie wordt de opvolger van Kenzo Lauwereins en
Peter Germonprez? De coverband Ritm Stix zorgt daarna voor live muziek terwijl
DJ Dirk de avon afsluit. Op zaterdag 11 en zondag 12 november staat de agenda
bol van de activiteiten met de Champagnedegustaties van Alain Bloeyens als
topper.
10 X AMBACHTELIJKE VITICULTEURS
De organisatoren maken zich
ook dit jaar sterk om uitsluitend ambachtelijke viticulteurs op het podium te
plaatsen. We kiezen graag voor onze getrouwen zodat het publiek elk jaar hun
lievelingsdrank kan proeven bij hun geliefde producent, stelt Toerismeschepen
Michel Landuyt. Naast de pioniers Benoît Hennequin, Marcel Vautrain en Delphine
en Christophe Prévoteau-Perrier alle drie present vanaf de eerste editie is
het dit jaar ook genieten van de Champagnes van André Moussy, Michel Genet,
Bourdaire-Gallois, Mandois, Robert Allait, Paul Clouet en Bonnaire. Deze beide
laatste staan opgesteld in de foyer. De anderen zijn te vinden in de sporthal,
omgetoverd tot Champagne Hal.
CHAMPAGNE & GASTRONOMIE
Naar traditie pakken heel
wat chefs uit met een uitgelezen Champagnemenu, met prijzen variërend van 65
tot 95 euro per persoon, steeds halve fles Champagne inbegrepen: Vlass, De
Bankier, De Sauteuse, Ramblas, Columbus, Sirene, La Fonda, The Lord, La Tempête
en Grand Casino in Middelkerke; Belle Feu in Lombardsijde: Marquize, Villa
Hotel, Villa Marie Joseph en De Lanteirne in Westende. In VecINO in
Westende-Dorp is het genieten van Zeevruchten en Champagne.
DUIKEN OP CHAMPAGNE
Op zondag 12 november kunnen
zwemlustigen letterlijk Champagne opduiken in het gemeentelijk zwembad.
Kinderen tot 8 jaar kunnen eendjes vissen. De jeugd vanaf 9 jaar en de
volwassenen kunnen ter plekke inschrijven voor een duikinitiatie via de
duikclub Actina. Volwassen deelnemers (vanaf 16 jaar) kunnen na de
duikinitiatie kans maken via tombola kan op een Champagnepakket.
PROEVEN
Traditioneel kunnen de
bezoekers na het aanschaffen van een 5 euro kostend Champagneglas een
collectorsitem op gelijk welke stand proeven van het gouden vocht, volgens
prijs van het Champagnehuis. In de foyer wacht een lounge met veel
zitgelegenheid waar men rustig kan genieten en bijpraten bij heerlijke bubbels.
De sporthal van De Branding is omgetoverd tot een heus Champagnedorp.
Intussen staat het vast dat
het cc De Branding, tot het nieuwe casino op de Zeedijk er is, de komende jaren
het epicentrum van de Champagne in Middelkerke wordt.
Meer info over menus en
programma is te vinden in de Champagnebrochure, gratis te bekomen bij de
Diensten voor Toerisme in Middelkerke en Westende en via www.visit.middelkerke.be
Wie uitkijkt voor een
vakantie in eigen land en houdt van afwisseling, fietsen en of wandelen in een
ongerepte natuur, waar groen en natuurreservaten de hoofdschotels zijn en
daarnaast nog culinair wil genieten, richt zijn pijlen best even te naar de
Oostkantons. De wat? De Oostkantons, ook Oost-België genoemd, een landsgedeelte
dat geprangd ligt tussen de Ardennen en Eiffel, beter gekend als de regio
Eupen-Malmedy. Gastronomen kiezen meteen richting WAIMES, zonder meer de
culinaire hoofdstad van de Oostkantons. Met meer dan 30 eethuizen, restaurants,
brasseries, friethuizen, bistros en pizzerias kan hieraan geen enkele
smulpaap weerstaan. Zonder meer een der mooiste regios van ons land.
WAIMES telt zowat 7.500
inwoners en is onderverdeeld in liefst dertien deelgemeenten, de een al mooier
dan de andere: toppers zijn Robertville, Sourbrodt, Bruyères, Champagne,
Libomont, Walk, Faymonville, Ovifat, Thirimont, Gueuzaine, Ondenval en
Remonval. Elk weekend goed voor een toeloop van 5.000 toeristen. De
aanwezigheid van zoveel culinair genot is ook de heren van Michelin, Delta Gids
en Gault&Millau niet ontgaan. Heel wat kregen mooie quotaties. We kozen er
enkele toppers voor u uit.
RESTAURANT LA MENUISERIE
Weggedoken in het piepkleine
dorpje Champagne (jawel) wacht restaurant La Menuiserie de Champagne, ingebed
in een voormalige schrijnwerkerij. Aan de gevel schittert één Michelinster.
Chef en eigenaar Thomas Troupin een eega Marie-Charlotte Portois en hun team
schuiven u een uiterst verfijnde keuken voor. Restaurant La Menuiserie gaat er
prat op zo goed als het kan uitsluitend te werken met seizoensgebonden
streekproducten. We werken dan ook graag met jongens uit de regio. Zo zorgt
onder andere Jardin dYves uit Malmedy voor de beste aardappelen en zorgt
Charly Goeders uit Verviers voor het beste vlees. Elke dag verse aanvoer,
stelt Chef Thomas Troupin, die de stiel leerde in de beste huizen.
De Chef is in het geheel
niet egocentrisch en laat u graag genieten en de smaken ontdekken. Elke maand
pakt hij uit met een verrassend drie, vier en zes- gangenmenu tegen betaalbare
prijzen. De schotels zijn stuk voor stuk culinaire juweeltjes, vol smaak, met
zin voor puur eetplezier. In de zaal weet gastvrouw Marie-Charlotte je meteen
op je gemak te stellen. Zij stelt met plezier de gerechten voor, aansluitend
extra uitleg over de herkomst van de producten en pittige kruiden. Voeg daarbij
een op en top Franse wijnkaart met heerlijke flessen, die het culinair genot
compleet maken. Een vernieuwende keuken die zijn Michelin ster met klasse en
stijl weet in te vullen. Een absolute aanrader, culinair festijn dat steevast
start met een fraaie reeks hapjes die hun gelijke niet kennen.
Andere topper is Hotel des
Bains & Wellness, al decennia een begrip in de Oostkantons, aan de
zuidelijke oever van het Meer van Robertville, hartje natuurgebied Hoge Venen.
Sinds enkele jaren is dit juweel in andere handen. Eigenaars Elisabeth en
Jean-Pierre Robert bouwden het pand uit tot een hotel-restaurant meteen super de luxe uitgewerkte wellness, goed
voor een opname in de prestigieuze vereniging Châteaux & Hotels Collection.
Getuige hiervan de invulling van het hotel goed voor twaalf fraaie kamers
en de aankleding in het restaurant, opgefleurd met eigentijdse kunst en antiek
meubilair.
In de keuken weet Samuel
Blanc 45 jaar en afkomstig uit de Franse Jura zich sinds mei 2017 als Chef
zijn stempel te drukken op het culinair gebeuren in dit viersterrencomplex. Hij
was eerder aan de slag als Chef in de Crown Plaza Luik met restaurant Le Sélys,
restaurant Les Forges du Pont dOye in Habay la Neuve en in de Duitse
sterrenhuizen restaurant Schwartswaldstube in Hotel Traube in Tonbach en
restaurant Wald in het Schlosshotel in Friedrichruhde. Hij beëindigde zijn
studies in 1993 in de Hotelschool van Poligny (Jura, Frankrijk) en liep stage in
de beste huizen in Cannes, Deux Alpes, Besaçon en Corsica, evenzo in Surrey,
Engeland. Talent liegt niet en in 2004 werd Samuel Blanc door Gault&Millau
verkozen als beste Jonge Chef anno 2004. Vandaag roert hij met klasse in de
potten van Hotel de Bains.
Zijn keuken is licht,
verrassend en verrijkend inzake creativiteit. De borden zijn niet alleen
pareltjes, maar zijn stuk voor stuk een verlenging van zijn persoonlijkheid
waarbij hij niet terugdeinst om vernieuwend uit de hoek te komen. Het feit dat
hij alleen kiest voor kwaliteitsproducten bezorgt Samuel Blanc alleen maar
extra energie om de gastronoom te verwennen met het beste. Het hoog niveau van
deze Chef laat het zich raden: hier fonkelt straks een Michelin ster.
Het genot aan tafel wordt
nog eens vergroot wanneer kan genoten worden van de charme die het zomerterras
weet te bieden met zicht op het Meer van Robertville. Aangevuld met een
stijlvolle en gastvrije service groeit het tafelplezier uit tot een rimpelloze
belevenis. We genoten alvast van Le Grand Menu waarbij Chef Blanc na de
Champagne Louis Roederer en een reeks originele smaakvolle hapjes koos voor een
Carpaccio van Sint-Jacobsschelpen, een keuze van vis in een hartig Mesheft op
een bedje van zeezout, zacht gegaarde Kalfzwezeriken, een hartig stukje ree, af
te ronden met een Symfonie van chocolade. Heerlijke ervaring, op weg naar de
top, getekend Chef Samuel Blanc.
In het centrum van Waimes
bouwden dezelfde eigenaars van Hotel des Bains een gezellige chalet uit. Het
gemoedelijke berginterieur dompelt u meteen in een sfeer die smaakt naar de
berglucht, goed voor grillades en raclette. Au Cheval Blanc is intussen
uitgegroeid tot een ontmoetingsplaats, waar, naast een leuke babbel, tegelijk
kan genoten worden van een grillade en de onvermijdelijke kaasfondue. Liever
een boterham met streekham, lokaal biertje binnen handbereik? Geen nood, klein
of uitgebreid smullen is hier aan de orde. Eigenaar Jean-Pierre Robert staat
aan het fornuis. En dat is meteen genieten.
Wie het begrepen heeft op
een culinaire wandeling doorheen de Hoge Venen met extra voeling voor
seizoensgebonden streekproducten, mag een bezoek aan het Gastronomische
restaurant Cyrano niet nalaten. Hier tovert eigenaar en Chef aan het fornuis
Gerty Linnertz in zijn half open keuken het beste uit de regio uit de oven.
Elke schotel krijgt de stempel van de Chef, gedurfd, eigentijds en vooral
smaakvol met eerbied voor de producten. Bovendien is de Chef een
wijnliefhebber, wat zich ook vertaalt in de onverbeterlijke begeleiding bij de
schotels. Hij is een meester in het uitzoeken van speciale wijntjes, ontdekt op
een van zijn vele trektochten doorheen de Franse wijngaarden, met de Bergerac
als speerpunt.Restaurant Cyrano wordt
door Gault&Millau bestempeld als een van de beste keukens in de regio, tegelijk
beloond met de Beste Wijnkaart 2014. Gastronomen, dit is een adres om zeker op
zak te hebben, op stap in de Oostkantons.
Wie het plaatje compleet wil
invullen kan na een succulent diner naderhand eventueel genieten van Hotel
Cyrano, goed voor vijftien kamers met alles er op en eraan. Ideaal voor een
paar dagjes Oostkantons.
Aan de zijde van het
gastronomisch restaurant zorgt brasserie CHEZ GERTY voor een sympathieke sfeer.
De keuken is afgestemd op zowel jongeren en senioren, op zoek om een kleine
honger te leningen. De brasserie pakt uit met een zeer uitgebreide kaart
waarbij ook hier de smaakpapillen verwend worden. Met dank aan de lokale
producten en verfijnde gastronomische keuken. Top in zijn genre.
Als culinaire hoofdstad van
de Oostkantons is een verblijfvan
enkele dagen in Waimes dan ook niet weg te denken. Deze parel van Oost-België
telt dan ook heel wat hotels, van budget tot viersterren. Wie kiest om in alle
rust en gezelligheid te genieten van de natuur, aansluitend uitstekend bed en
heerlijk ontbijt, dan wil de formule Bed & Breakfast graag Chambre dhôtes
La Romance du Lac in Waimes (Robertville) aanbevelen.
Hier zorgt Nicole
Thunus-Dethier op een boogscheut van het Meer van Robertville ervoor, dat het je aan niets ontbreekt. Vijf
comfortabele kamers en een suite wachten op een heerlijk verblijf. Een unieke
tuin met idyllische vijver zorgt voor extra rust. In de zomer wacht een
barbecue op de gasten op het ruime terras. Er is ook mogelijkheid om een Vespa
te huren en zodoende de streek op een prettige manier te verkennen.
Waimes, een paradijs in het
Oosten van het land, de Oostkantons, gaat er prat op door de European
Destinations of Excellence (EDEN) voor België verkozen te zijn tot de winnaar
2015-2016. Met dank aan zijn toeristische ervaring. Buiten het unieke panorama
zijn de toeristen ook gek op het culturele en economische aspect van deze
gemeente en zijn dertien deelgemeenten. Het ganse jaar door kan men er genieten
van de vele troeven: artisanaal vakmanschap, gerenommeerde restaurants en
uitstekende logiesmogelijkheden. Ontspanning zat met langlaufen en alpineskiën
in de winter, wandelen, watersport en fietstochten in de zomer. Het Meer van
Robertville zorgt voor de rest. Meer nog, Waimes het Land van de Hoge Venen
is tegelijk de koploper inzake gastronomie, de place to be voor de lekkerbek. Geen wonder dat men er in 2016 de
trofee EDEN in de wacht mocht slepen als summum van toerisme en lokale
gastronomie.
DE HOGE VENEN
Juweel van natuur
Waimes (Weismes voor de
Duitstaligen) is niet alleen een gemeente om compleet van te genieten, het valt
tegelijk over ruim 10% in het natuurreservaat van de Hoge Venen, le Pays du
Haute Fagnes. Stany Noël, schepen voor Toerisme en voorzitter VVV Waismes,
geflankeerd door vice-voorzitter naar militair gouverneur Herman Baltia meet.
700 meter en geeft je een panorama op de Hoge Venen.
De toren van de Botrange
houdt met zijn donjon winter en zomer de wacht. In het aan de voet gelegen toerismekantoor
krijg je alle info omtrent de wandelingen in de Hoge Venen, het huis aan het
natuurreservaat met een grote diversiteit aan educatieve activiteiten
aansluitend de doorlopende Expo FANIA. Meer gedetailleerde info: toerisme@waimes.be
en www.botrange.be.
Manfred Dahmen, vertelt: De
Hoge Venen zijn al zestig jaar een gebied dat zijn echtheid bleef bewaren.
Wandelaars kennen het als een verzamelplaats om de Barak Michel, Mont Rigi of
de Signal de Botrange te bezoeken, met zijn 694 meter het hoogste punt van België.
KASTEEL VAN REINHARDSTEIN
Een flinke brok geschiedenis
Een van de historische
bezienswaardigheden in Waismes is het Kasteel van Reinhardstein, met uitkijk op
de Warche. Het kasteel werd in 1354 gebouwd door Renaud de Wimes in opdracht
van de Hertog van Luxemburg. Daarna namen nog tal van gekende Europese families
hun intrek, met daarbij de geslachten Nesselrode, Nassau, Schwarzenberg en
onder andere graaf Franz Georg Karl Metternich die het naderhand in 1812
verkocht aan een handelaar in bouwmaterialen. Het kasteel verviel al vlug in een
ruïne en kwam in verval. Onder impuls van professor Jean Overloop, die het
domein in 1969 kocht, werd het kasteel volledig opgeknapt. De professor bleef
er wonen tot aan zijn dood in 1994. Daarna werd het Kasteel van Reinhardstein
door de weduwe geschonken aan een vzw. Het kasteel is vandaag nog steeds
bewoond, maar tegelijk toegankelijk voor het publiek. Om en rond het domein
loopt een schitterende wandelroute. Meer info: www.reinhardstein.net
HET MEER VAN ROBERTVILLE
Oneindig waterplezier
Andere en wellicht meest
bezochte bezienswaardigheid is het Meer van Robertville, een 62 ha groot
waterdomein met een capaciteit van 8 miljoen m³, uitgebouwd tussen 1925 en 1929
na de dam van de Warche. Omgeven van een prachtige zonneweide en een strand met
fijn zand biedt deze plek zich aan als Robertville Les Bains. Jong en minder
jong kan zich ten volle uitleven in het natuurlijk gezuiverd openluchtzwembad.
Een duikplank, watertrampoline, elektrische bootjes, waterfietsen, roeibootjes
en kayaks zorgen voor extra waterpret.
Meer nog, wie het begrepen
heeft op een barbecue op het water, dan is het GRILL-ISLAND de nieuwe ideale
troef. Vrijwillig medewerker Gilbert Waonry (VVV Robertville) vertelt: Om het
Meer nog aantrekkelijker te maken kocht het VVV twee grill-eilanden aan. Dit
zijn stabiele en onzinkbare ronde boten, uitgerust om tot acht man te genieten
van een barbecue op het water, zonder meer de eerste drijvende BBQ van België.
Het liep zeer goed afgelopen zomer en als het klimaatmeezit hebben we handen te kort. Indien alles
naar wens verloopt krijgen we volgend jaar een gloednieuwe duikplank, worden de
accommodaties vernieuwd en de parking uitgebreid. Meer info: info@robertville.be;
over de Grill-Islanden en BBQ: www.grill-island.com
MALMUNDARIUM
Malmedy
Wie in de regio Waismes
verblijft mag een bezoek aan het historische Malmundarium in het lieflijke
stadje Malmedy niet links laten. De geschiedenis leert ons dat de kloosters van
Malmedy en Stavelot sinds de 7de eeuw een bisschoppelijk prinsdom
vormden.De Franse Revolutie maakte hier
op het einde van de 18de eeuw een einde aan. De monniken verlieten
het klooster, dat meteen zijn functies verloor. Zowel het Franse-, het
Pruisische en het Duitse Regime namen er om de beurt hun intrek. In 1985
verwerft de stad Malmedy dit erfgoed, maakt er meteen het historisch en
toeristisch hart van de stad van en herdoopt het in Malmundarium: ruimte voor
herinnering, cultuur, geschiedenis en kunst. Vandaag is dit voormalige
Benidictijnerklooster met zijn ruim 3.000 m² oppervlakte, verdeeld over twee niveaus,
een toeristische attractie geworden met aandacht voor geschiedenis (museum),
folklore (carnaval), historium (schatkamer van de aanpalende kathedraal) en
oude industrieën met kijk in de ateliers van de leerlooiers en papiermakers.
Daarnaast lopen tal van
langdurige tentoonstellingen. Zo kan men nog tot en met 21 januari 2018 de expo
In het hart van onze bossen bezoeken.
Een grootse tentoonstelling waar dieren de plak zwaaien. Een bezoek dat
verwondering koppelt aan reflectie en bewustwording over schoonheid en de
noodzaak om onze biodiversiteit te beschermen.
Is Waimes zonder meer de
culinaire hoofdstad van de Oostkantons, dan tekent datzelfde Waismes, met in
Botrange het hoogste punt van België, ook nog eens voor een optimaal ingericht
station voor de wintersporten. De skiliefhebbers krijgen een ruime keuze van
verschillende pistes, voor klein en groot.